kotzioulas2


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, τίμησε με την παρουσία του, το πλούσιο συγγραφικό έργο του μεγάλου Ηπειρώτη λογοτέχνη και ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα, σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάσε τα βιβλία του Γιώργου Κοτζιούλα, ''Πικρή ζωή'' των εκδόσεων «Νηρέας», και το χειροποίητο ''Ποιήματα'', των εκδόσεων «Μίμνερμος», μέ χαρακτικά του ζωγράφου Ἀλέκου Φασιανοῦ, στο Πολιτιστικό της Κέντρο, Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρούφ, την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014, στις 19.00' το απόγευμα.

kotzioulas3


"Έρχομαι από τον Καθεδρικό της Ανάστασης σε έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού, έναν χώρο που συνιστά πέρασμα σε μιαν άλλη, πιο ουσιαστική ζωή" σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στα Τίρανα, είναι βαθιά εντυπωσιασμένος από την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και το έργο που επιτελεί όλα αυτά χρόνια αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

"Εξίσου αθόρυβα λειτουργεί το πνευματικό μας κέντρο, αλλά στο λιγοστό χρόνο ζωής του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας λόγο για έναν "εκσκαφέα ψυχής, που αφυπνίζει, αλλά και αναπαύει".

Ο Αρχιεπίσκοπος, που κατέφτασε στην εκδήλωση αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, αφού αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του Κοτζιούλα, ένος ένθεου αριστερού λογοτέχνη και ποιητή, του ανθρώπου που δημιούργησε το ''Θέατρο του Βουνού'', την περίοδο της Κατοχής και προσέφερε έτσι σημαντικό και πλούσιο έργο στην Αντίσταση του Λαού μας καιτα των Γερμανοιταλών κατακτητών, ευχαρίστησε τον κ. Φασιανό για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και δέχτηκε από τον σημαντικό δημιουργό ένα χειροποίητο βιβλίο με χαρακτικά του έργα σε ποίηση Γιώργου Κοτζιούλα.

Για τον ζωγράφο μίλησε στην εκδήλωση ο π. Σταμάτης Σκλήρης, ξεδιπλώνοντας τη συνολική πορεία του στην τέχνη και την ουσιαστική σχέση του με την αρχαία ελληνική ζωγραφική.

Για τον ποιητή Γ. Κοτζιούλα, σημαντικό δημιουργό της γενιάς του '30, μίλησε ο Υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων κ. Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, όπου φώτισε πτυχές του πλούσιου έργου του, μεταφέροντας στο κοινό το κλίμα και την τραγικότητα του εθνικού αγώνα, αλλά και του εθνικού σπαραγμού.

Με συγκίνηση εκφράστηκε για τον Ηπειρώτη ποιητή, ο Ηπειρώτης γλύπτης και Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, που έχει φιλοτεχνήσει δύο προτομές του σε Άρτα και Τζουμέρκα, ενώ διαβάστηκαν πεζά, αλλά και ποιήματα του Ηπειρώτη δημιουργού από τους φιλολόγους Κώστα Κοτζιούλα και Σωτηρία Μελετίου.

Εκτός από τον Μακαριώτατο, από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρωτοσύγκελλος στην Αρχιεπισκοπή Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ενώ τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου.

Αλλά και πλήθος Ηπειρωτών. από την ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, την Πλατανούσα Ιωαννίνων, τα Τζουμέρκα και όλη την Ήπειρο, τίμησαν με την παρουσία τους τον Γ. Κοτζιούλα και το τεράστιο έργο του.

Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, ο Έφορος του Πνευματικού Κέντρου της ΠΣΕ Γιάννης Νάκης και τα μέλη Τάσος Χατζής, Ζαχαρίας Καψάλης, Μαρίνα Τζάκου, Μέναι Βαζούκη, Διονύσης Τσούτσης, Σταματία Δάλλα, Ελένη Ντάσιου και Χριστόφορος Ευθυμίου. Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων της Ηπειρώτικης αποδημίας.

Ακούραστος εργάτης της συνολικής παρουσίασης της εκδήλωσης, ο ακατάβλητος Κώστας Μπατσής.

Στους παρευρισκόμενους διενεμήθει δωρεάν το βιβλίο του Γ. Κοτζιούλα ''Πικρή ζωή'' των εκδόσεων «Νηρέας» (4 photos)

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

emailcontact

 

 

 KarzPreveza

 

Δυναμικά ξεκίνησε τη θητεία του το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Θεσπρωτικού. Ήδη ανήγγειλε τη διοργάνωση τριών εκδηλώσεων για το εορταστικό πρόγραμμα της Αποκριάς, ενώ σχεδιάζει πολλές περισσότερες. 

 

Apokri._Lampadidromia.jpegEkd._Tsiknopempths.jpeg

 

Ekd._Kyriakhs_23_Fevroyariou.jpeg

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.
Στη συνέλευση έγινε εισήγηση-απολογισμός από τον πρόεδρο Χ. Πάνη για τη δραστηριότητα του Συλλόγου κατά το τελευταίο έτος. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δράσεις και παρεμβάσεις του συλλόγου όπως:
-Η ανοιχτή επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ και οι απόψεις που εξέφρασε για το θέμα της αγροτικής αγοράς Πρέβεζας
-Η συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Πρέβεζας
-Το Δελτίο Τύπου για τη Δακοκτονία
-Ο προγραμματισμός ημερίδας για την ελιά
-Η υποβολή προτάσεων στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
-Η διοργάνωση της ημερίδας για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας, στην οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα, τονίζοντας ότι σημείωσε απόλυτη επιτυχία τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς συμμετοχής.
Στη συνέχεια η συνέλευση συζήτησε θέματα όπως η έκδοση ΑΦΜ του συλλόγου, η επικαιροποίηση του μητρώου και η εγγραφή νέων μελών, η δυνατότητα ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις κ.ά.
 
Μετά το τέλος της συνέλευσης ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου 
 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369