Της Μαρίας - Χριστίνας Πολυχρονοπούλου
 
 
 Το σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής είναι μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται μετά από συχνές διακοπές του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα, εάν βιώνεις την παρούσα διαταραχή νιώθεις ότι δεν είσαι σε θέση να κοιμηθείς ξανά μετά την νυχτερινή αφύπνισή σου χωρίς να προβείς σε κατανάλωση τροφής. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και να σε κάνει να νιώθεις ντροπή ή και αίσθημα κατάθλιψης.Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε τι είναι το παρόν σύνδρομο, ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή του και πως θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.Προβολή
 
Ορισμός
 
Συγκεκριμένα, το NES κατηγοριοποιείται με βάση το DSM IV στις άλλες ειδικές διαταραχές σίτισης ή πρόσληψης τροφής. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια νυχτερινής κατανάλωσης φαγητού , η οποία συνήθως ορίζεται είτε ως υπερβάλλουσα κατανάλωση τροφής το βράδυ και συγκεκριμένα μετά το βραδινό γεύμα, είτε ως κατανάλωση τροφής μετά από αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας.Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο σύνδρομο απαντώνται τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:Πρωινή ανορεξίαΈντονη επιθυμία για κατανάλωση τροφής μεταξύ του δείπνου και της ώρας ύπνου ή κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις.Δυσκολία στην έναρξη ή διατήρηση του ύπνου με επιμένουσα αυπνία.Μελαγχολική διάθεση ή διάθεση που χειροτερεύει τις βραδινές ώρες.Πεποίθηση ότι δεν μπορεί να επέλθει ύπνος μετά από νυχτερινή αφύπνιση εάν δεν καταναλωθεί τροφή.Το άτομο έχεις τις αισθήσεις του κατά τα συμβάντα της νυχτερινής πρόσληψης τροφής και μπορεί να ανακαλέσει πλήρως τι έφαγε κατά τη διάρκεια των συμβάντων.
 
Πόσο Συχνά Εμφανίζεται;
 
Φαίνεται ότι η συχνότητα εμφάνισης του NES είναι 1%, δηλαδή 1 στους 100 ανθρώπους φαίνεται να πάσχουν από αυτή. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ατόμων στις οποίες κάνει πιο συχνά την εμφάνισή του όπως:Στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, και γενικότερα στα άτομα με προβλήματα στη διαχείριση βάρους.Σε άτομα που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.Σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ.Σε άτομα που εμφανίζουν και άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως ψυχογενή βουλιμία ή επεισόδια αδηφαγικής πρόσληψης τροφής.
 
Ποιοι οι κύριοι Παράγοντες που μπορούν να επάγουν την Εμφάνιση του NES;
 
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στις ακριβείς αιτίες που οδηγούν ένα άτομο στην εμφάνιση του NES. Πιθανά πολλοί παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν ως εκλυτικοί του συνδρόμου, οι κυριότεροι των οποίων είναι:Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού και των ορμονών: Ο κιρκάδιος ρυθμός των ορμονών λειτουργεί σαν το βιολογικό ρολόι και ελέγχει το αίσθημα κούρασης, πείνας και αφύπνισης. Κατά την παρουσία του NES, πιθανά το βιολογικό ρολόι σου να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ορμόνες στο σώμα σου που σε οδηγούν σε αφύπνιση και αύξηση της πείνας κατά τη διάρκεια της νύχτας παρά κατά την διάρκεια της ημέρας.Γονίδια: Άτομα που έχουν συγγενείς που εμφανίσουν NES φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Πιθανά, εάν έχεις NES να έχεις και κάποιο συγγενικό πρόσωπο πρώτου ή δευτέρου βαθμού με ανάλογη διαταραχή.Ψυχικές διαταραχές: Εάν πάσχεις από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης του NES.Αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια της ημέρας: Το NES μπορεί να προκύψει λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο εφαρμογής ανορθόδοξου προγράμματος διατροφής. Εάν περιορίζεις αρκετά την ημερήσια πρόσληψη φαγητού είναι πιο πιθανό να καταφεύγεις σε αδηφαγικά επεισόδια κατά την νύχτα.
 
Πως μπορούμε να Διαχειριστούμε το NES;
 
To NES φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και κατά συνέπεια η διαχείρισή του δεν μπορεί να γίνει με μία θεραπευτική μέθοδο. Έτσι λοιπόν, θα λέγαμε εάν κάποιος πάσχει από NES απαιτείται ένας συνδυασμός ποικίλων θεραπευτικών προσεγγίσεων και συνεργασία ποικίλων θεραπευτών. Οι περισσότερο μελετημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι οι εξής:Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία έχει φανεί να μπορεί να βοηθήσει σε ποικίλες καταστάσεις όπως στην κατάθλιψη, στην αυπνία αλλά και σε κάποιες διατροφικές διαταραχές. Αναφορικά με το NES έχει προταθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας που περιλαμβάνει αύξηση της γνώσης για αυτό, οδηγίες για τη σωστή πρακτική ύπνου και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, αυτοδιαχείριση των διατροφικών συνηθειών, της άσκησης και των τεχνικών χαλαρώσης.Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η οποία έχει φανεί να μειώνει τα επίπεδα στρες, άγχους και κορτιζόλης στο σάλιο κατά την εφαρμογή της. Μάλιστα, η εφαρμογή της παρούσας τεχνικής έχει φανεί να συνδέεται με αύξηση της πρωινής πείνας και μείωση της νυχτερινής πρόσληψης τροφής.Χορήγηση μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που φυσιολογικά ελέγχει και ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Η χορήγησή της έχει φανεί να συνδέεται με μείωση του αριθμού των νυχτερινών αφυπνίσεων, με βελτίωση της διάθεσης καθώς και με καλύτερη διαχείριση βάρους.Αντικαταθλιπτική αγωγή, με σκοπό να βελτιωθεί η διάθεσή σου και να ελεγχθούν καλύτερα τα συναισθήματά σου. Τα πιο μελετημένα φάρμακα για τη διαχείριση του NES είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και η τοπεραμάτη.Φωτοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την χρήση ενός ειδικού λευκού φωτός στο οποίο εκτίθεται ο θεραπευόμενος τις πρωινές ώρες με σκοπό να συντελέσει στη βελτίωση του κιρκάδιου ρυθμού των ορμονών και στην βελτίωση του νυχτερινού ύπνου.Διαιτητικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους, ώστε τα άτομα να αυξήσουν τη διατροφική εκπαίδευσή τους, να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχο των διατροφικών επιλογών τους και να βελτιώσουν το βάρος τους. Φαίνεται ότι η διαχείριση του βάρους συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της διάθεσης και κατά συνέπεια στη διαχείριση του συνδρόμου.
eating sweets night
 
Τι να κάνω εάν Πάσχω από NES;
 
Σίγουρα εάν πάσχεις από το συγκεκριμένο σύνδρομο πρέπει να απευθυνθείς σε μια ομάδα επιστημόνων ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Ο ψυχίατρος, ο ψυχοθεραπευτής και ο διαιτολόγος είναι τρεις σημαντικές ειδικότητες στις οποίες πρέπει να απευθυνθείς διερευνώντας τις προσωπικές αιτίες εμφάνισης της διαταραχής.Η διαχείριση των αιτιών που λειτουργούν εκλυτικά του συνδρόμου είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της έντασης αυτού και κατά συνέπεια της δυσ-λειτουργικότητας που σου προκαλεί.Πρόσθετα ερευνητικά δεδομένα απαιτούνται για την κατανόηση της αιτιοπαθολογίας αλλά και την αποσαφήνιση των κατάλληλων θεραπευτικών προσεγγίσεων που θα πρέπει να εφαρμόζονται ώστε να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του NES.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
Μαρία- Χριστίνα Πολυχρονοπούλου
ΜΑΡΙΑ- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Η Μαρία Χριστίνα Πολυχρονοπούλου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό γραφείο της στην Καλαμάτα.
 

Ραγδαία αύξηση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε την τελευταία δεκαετία, ενώ οι επιστήμονες μιλούν για επιδείνωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια!

Ήδη το ποσοστό της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 7%, ενώ την επόμενη πενταετία, σε χώρες με γερασμένο πληθυσμό (π .χ Κορέα, αλλά γενικότερα τον δυτικό κόσμο) αναμένεται να εκτιναχθεί στο 50%!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών (AAOS) η πλειοψηφία των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης είναι οστεοπορωτικά. Για τον λόγο αυτό προτείνεται προληπτικά οι γυναίκες στην ηλικία των 45 χρόνων και οι άνδρες των 50 χρόνων να υποβάλλονται σε έλεγχο για οστεοπόρωση.

Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μόνο στην Βόρεια Αμερική, συμβαίνουν περισσότερα από 1.000.000 οστεοπορωτικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη κάθε χρόνο, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ετησίων καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, ωστόσο είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων που πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα.

«Τα κατάγματα και δητα οστεοπορωτικά στην σπονδυλική στήλη, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς όπως:

  • Έντονο πόνο, 
  • απώλεια ύψους, 
  • κύφωση, 
  • παρατεταμένοκλινοστατισμό, ακόμα και
  • διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας σε ακραίες περιπτώσεις»

αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της νευρολογικής κλινικής στο θεραπευτήριο Λευκός Σταυρός.

             

                   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

Η θεραπεία των καταγμάτων εξατομικεύεται και μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Ο σκοπός είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον έντονο πόνο και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κινητοποίησή του.

Παλαιότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση τέτοιων καταγμάτων περιλάμβανε εκτεταμένα χειρουργεία, με επιπλοκές και μεγάλο διάστημα αποθεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους της κυφοπλαστικής και της σπονδυλοπλαστικής, που εχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και προσφέρουν πολλά οφέλη στους ασθενείς.

« Στις μεθόδους αυτές, όπως εξηγεί ο κύριος Θεολόγου μέσα από πολύ μικρές οπές τοποθετούνται διαδερμικά ειδικές βελόνες στους σπονδύλους με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης. Στη συνέχεια εισάγεταιειδικό μπαλόνι στο σημείο του κατάγματοςκαι όπως φουσκώνει, αποκαθίσταται το ύψος και το σχήμα του σπονδύλου. Μετά την αφαίρεση του μπαλονιού, η κοιλότητα που παραμένει γεμίζει με ένα ειδικό οστικό τσιμέντο που ισχυροποιεί τον σπόνδυλο ».

Η ανακούφιση του ασθενούς από τους πόνους είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, άμεση και η κινητοποίησή του γίνεται μετά από κάποιες ώρες, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου έπρεπε να παραμείνει κλινήρης για μεγάλο διάστημα.

Επίσης ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του ουσιαστικά άμεσα, με σύσταση όμως για αποφυγή βαριών εργασιών για κάποιες εβδομάδες.

« Επειδή σε πολλούς ασθενείς τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι η πρώτη εκδήλωση της οστεοπόρωσης, συστήνεται επίσης η τακτική παρακολούθηση από ειδικό ιατρό για τον έλεγχο και αντιμετώπιση της νόσου » καταλήγει ο κύριος Θεολόγου.

                     ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Η οστεοπόρωση (η οποία συχνά ονομάζεται και σιωπηλή νόσος) είναι μία συστηματική πάθησηκατά την οποία υπάρχειαπώλεια οστικής μάζας αλλά και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών (AAOS) υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παγκόσμια συμβαίνουν 9.000.000 οστεοπορωτικά κατάγματα, αν και ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος λόγω του ότι πολλά από τα κατάγματα δεν διαγιγνώσκονται. Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι συμβαίνει 1 κάταγμα κάθε 3 δευτερόλεπτα! Μάλιστα υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί!

Από τα κατάγματα αυτά το 51% συμβαίνουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την συχνότερη εντόπιση να είναι το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και το βραχιόνιο.

Το 61% συμβαίνουν στις γυναίκες. 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποιου είδους κάταγμα στην ζωή τους. Έχει αποδειχθεί ότι στις γυναίκες άνω των 45 χρόνων οι ημέρες νοσηλείας λόγω των καταγμάτων είναι περισσότερες από την νοσηλείας για καρκίνο μαστού, διαβήτη και καρδιακά εμφράγματα.

Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας.

Τηλ. 2130164652, 6946696210

www.theospine.com

Εν όψει της περιόδου κατά την οποία παρατητείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου, με την υπογραφή του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζου.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περσινή περίοδο γρίπης το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 1/2016 (4-10 Ιανουαρίου 2016), κορυφώθηκε την εβδομάδα 5/2016 (1–7 Φεβρουαρίου 2016), και επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα 9/2016 και μετά (29 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2016), συνεχίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.


Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας. Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).


Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης. συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. 
Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016-2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Αναφορικά με το νέο τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία τιμολόγησης θα υπάρξουν νεότερες οδηγίες.


Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Xορήγηση εμβολίου


Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου. 
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.


Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).

Ομάδες αυξημένου κινδύνου


Eίναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:


1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω 
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: 
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές 
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). 
• Μεταμόσχευση οργάνων 
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) 
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα 
• Χρόνια νεφροπάθεια 
4. Νευρομυϊκά νοσήματα 
5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
 6. Λεχωίδες 
7. Θηλάζουσες 
8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2 4 
9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη 10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) 
12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Οδηγίες προς υγειονομικούς φορείς


Το Υπουργείο καλεί τον ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου στην ελληνική αγορά καθ’ όλη την περίοδο μετάδοσης του ιού της γρίπης.
Επίσης, τους  Διοικητές των ΥΠΕ, τους  Γενικούς Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, τους  Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και τους Δημάρχους των Καλλικρατικών Δήμων της χώρας να συμμετέχουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οργάνωση από κοινού δράσεων ενημέρωσης του κοινού και ειδικών πληθυσμών (π.χ. σχολεία κ.λ.π.) τόσο για τη γρίπη όσο και για τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού μέσω της διανομής έντυπου υλικού, ομιλιών, κοινωνικών μηνυμάτων στα Μ.Μ.Ε. κ.λ.π.


Επισημαίνεται ότι η έγκαιρη αποστολή κλινικών δειγμάτων (ρινικού ή/και φαρυγγικού επιχρίσματος ή φαρυγγικού εκπλύματος) των ύποπτων κρουσμάτων γρίπης στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης (σε επαρκή αριθμό και κατάλληλη συντήρηση), ώστε να διερευνώνται εργαστηριακά και να ταυτοποιούνται τα κυκλοφορούντα στελέχη γρίπης, θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει συγκροτήσει δίκτυα επιτήρησης, μέσω των οποίων παρακολουθείται η δραστηριότητα της 5 γρίπης καθώς και τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού με την εργαστηριακή επιτήρηση, μέσω των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης. Αυτά είναι τα εξής:
- Για τη Βόρεια Ελλάδα το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 
-Για τη Νότια Ελλάδα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
 Η δήλωση κάθε εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος γρίπης γίνεται στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Γράφει ο Γενικός Ιατρός Άρης Γκόβας 

Πώς καταφέρνει μια γυναίκα να ανταπεξέρχεται σε πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες καθημερινά, χωρίς να κουράζεται και να εξουθενώνεται; Ο συνδυασμός του να είναι εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύντροφος, μητέρα, κόρη, αδελφή, φίλη απαιτεί ένα μείγμα θέλησης και υπομονής. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος εισβάλει στην καθημερινότητά της; Ενας πονοκέφαλος, ένας πυρετός, ένας μυϊκός πόνος ή ένας πόνος στις αρθρώσεις, οι πόνοι περιόδου μπορούν να της χαλάσουν την ημέρα και να την αποδυναμώσουν.

Πονοκέφαλος: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιο έντονα και συχνότερα από τους άνδρες. ‘Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (50%) είναι πιθανότερο να υποφέρουν από πονοκέφαλο και δυόμισι φορές πιο πιθανό να «χτυπηθούν» από ημικρανία.

Πυρετός:. Ο πυρετός μπορεί να προκαλεί δυσφορία παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αντίθετα βοηθά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.Τα καλά νέα είναι ότι τις περισσότερες φορές ο πυρετός θα βελτιωθεί σε μερικές ημέρες και δεν χρειάζεται καμία σοβαρή αντιμετώπιση.

Πόνοι περιόδου:Σύμφωνα με έρευνα, η δυσμηνόρροια, έχει περιγραφεί ως εξίσου επώδυνη με μια καρδιακή προσβολή. Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες για μια στις πέντε γυναίκες.

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα παυσίπονα πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση. Ο κος Άρης Γκόβας, Γενικός Ιατρός, επισημαίνει «Η ιβουπροφαίνη όπως πχ. το Nurofen, έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του πόνου. Δρα πολύ γρήγορα (μόλις σε 15 λεπτά), και αποτελεσματικά ενώ διαρκεί έως και 8 ώρες. Μπορεί δε η κάθε γυναίκα να επιλέξει την μορφή και τη δοσολογία που χρειάζεται ανάλογα με τον πόνο και την έντασή του».Έτσι συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών που υποφέρουν από καθημερινούς πόνους.

Επιλέγοντας το σωστό φάρμακο για τον πόνο

Η σωστή επιλογή φαρμάκου για εσάς, επεσήμανε ο κος Γκόβας, θα εξαρτηθεί από:

  • την εντόπιση, την ένταση, τη διάρκεια και το είδος του πόνου
  • οποιεσδήποτε δραστηριότητες που ανακουφίζουν ή επιδεινώνουν τον πόνο
  • τον αντίκτυπο που έχει ο πόνος στον τρόπο ζωής σας, πχ πώς επηρεάζει την όρεξή σας ή την ποιότητα του ύπνου σας
  • άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Συζητήστε τα με το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να επιλέξετε την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή ανακούφισης από τον πόνο.

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα φάρμακά σας

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Κάνοντας αυτό:

  • Ο πόνος σας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί σωστά
  • Είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκου
  • Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Προφυλάξεις κατά τη λήψη παυσίπονων

Αντιμετωπίζετε με προσοχή τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως όλα τα άλλα φάρμακα. Είναι πάντα καλό να συζητάτε τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε ή πρόκειται να λάβετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας τόνισε ο κος Γκόβας.

Οι γενικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Μην παίρνετε μόνες σας, χωρίς να συζητήσετε με τον γιατρό σας, παυσίπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μερικά μπορεί να φτάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη.
  2. Προσέξτε εάν είστε ηλικιωμένες ή φροντίζετε ένα ηλικιωμένο άτομο. Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών. Για παράδειγμα, η τακτική λήψη ασπιρίνης για χρόνιο πόνο (όπως η αρθρίτιδα) μπορεί να προκαλέσει ένα επικίνδυνο αιμορραγικό έλκος στομάχου.
  3. Όταν αγοράζετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, μιλήστε με έναν φαρμακοποιό σχετικά με τυχόν συνταγογραφούμενα και συμπληρωματικά φάρμακα που παίρνετε, ώστε να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα παυσίπονο που είναι ασφαλές για εσάς.
  4. Μην παίρνετε περισσότερα από ένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή τη φορά χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Είναι ευκολότερο από ό,τι νομίζετε να πάρετε ακούσια υπερβολική δόση. Για παράδειγμα, πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν παρακεταμόλη, επομένως είναι σημαντικό να μην παίρνετε κανένα άλλο φάρμακο που περιέχει παρακεταμόλη ταυτόχρονα.
  5. Επισκεφτείτε το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη θεραπεία για αθλητικούς τραυματισμούς.
  6. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, εάν έχετε μια χρόνια (συνεχιζόμενη) φυσική κατάσταση, όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη.
  7. Μην παίρνετε φάρμακα επειδή σας το σύστησε ο φίλος σας.

Alpha Public Relations Α.Ε.

Health Communications Agency

55th, Pytheou Str. & Ilia Iliou Ave., GR 11743 Athens 

Τ: +30 210 364 5629 | F: +30 210 364 4441 | M.: +30 6944714471

Εάν έχετε αρχίσει να βλέπετε τα πρώτα σημάδια έντονου άγχους και στρες στην καθημερινότητά σας, λάβετε υπόψιν σας τα πέντε παρακάτω εντελώς φυσικά αγχολυτικά που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος. Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα.

 Του dr ορθοπαιδικού Αντώνη Θεοδωρίδη

Ο κύριος στόχος της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος, η οποία επιτρέπει την επιστροφή στην άθληση και ελαττώνει τον κίνδυνο επακόλουθης αρθρίτιδας. Η εγχείρηση γίνεται αρθροσκοπικά με μικρές τομές, είναι αναίμακτη και με γενική και τοπική αναισθησία παρέχεται επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο για τον ασθενή έτσι ώστε να μπορέσει να περπατήσει και να πάει σπίτι του την ίδια μέρα. Η ανακατασκευή του πρόσθιου το χιαστού έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει με ασφάλεια στον αθλητισμό:

  • 98% των ασθενών είναι τόσο ευχαριστημένοι με την επέμβαση που αν χρειαζόταν θα την έκαναν ξανά
  • Το 90% των ασθενών μπορούν να επιστρέψουν στον αθλητισμό στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού όπως πριν από τον τραυματισμό
  • Το 85% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης

Η διαδικασία της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού περιλαμβάνει ακριβής διάνοιξη οστικών σηράγγων στο μηρό και την κνήμη και πέρασμα του μοσχεύματος μέσα από αυτές τις σήραγγες όπου και καθηλώνετε. Σε γενικές γραμμές, οι διάφορες επιλογές μοσχεύματος είναι:

  • Αυτομοσχεύματα: ιστός από το σώμα του ασθενούς
    • Τένοντας οπισθίων μηριαίων
    • Επιγονατιδικός τένοντας
    • Τένοντας τετρακεφάλου
  • Αλλομοσχεύματα: ιστός από το σώμα πτωματικού δότη
    • Αχίλλειος τένοντας
    • Τένοντας προσθίου κνημιαίου
  • Συνθετικό: βιομηχανικά κατασκευασμένο

Τα μοσχεύματα οπισθίων μηριαίων και επιγονατιδικού τένοντα είναι τα συνηθέστερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα μοσχεύματα. Έχουν τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα συνθετικά έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα. Τα αλλομοσχεύματα δεν έχουν τόσο καλά αποτελέσματα όσο τα αυτομοσχεύματα αλλά είναι καλές επιλογές στις αναθεώρησης ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού και όταν χρειάζεται ανακατασκευή πολλών συνδέσμων ταυτοχρόνως όπως μετά από μια εξάρθρωση του γόνατος.

Οι ασθενείς που θα επωφεληθούν από την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού είναι τα ενεργά άτομα που επιθυμούν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό αθλητισμό, έχουν συνεχιζόμενη αστάθεια, παρά την απόπειρα συντηρητικών μέτρων, οι ασθενείς που έχουν πρόσθετους τραυματισμούς (όπως σε μηνίσκο, αρθρικό χόνδρο και άλλους συνδέσμους), καθώς έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα παιδιά και έφηβοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία γιατί θα πρέπει να υποβληθούν αμέσως σε ανακατασκευή του προσθίου χιαστού για να αποφευχθεί περαιτέρω τραυματισμός στο γόνατο που έχει καταστροφικές συνέπειες με ραγδαία εξέλιξη πρώιμης οστεοαρθρίτιδας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι προσθέτοντας την εξωαρθρική τενόδεση στην ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού σε άτομα κάτω των 25 χρόνων μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού κατά 40%. Η αποκατάσταση που είναι πολύ σημαντική για να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα, πρέπει να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και στα δύο πόδια καθώς υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού στο άλλο γόνατο. Eνσωματώνοντας ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών τακτικά και μακροπρόθεσμα μπορούν να μειώσουν τους τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού μέχρι και 90%.                    

Η πιο συνηθισμένη αιτία για την αποτυχία του μοσχεύματος του προσθίου χιαστού είναι τραυματική ιδιαίτερα όταν ο ασθενής δεν έχει κάνει σωστά την αποθεραπεία του και μπαίνεις σε αγωνιστικό χώρο πιο νωρίς από ότι έπρεπε. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία είναι η εσφαλμένη τοποθέτηση των οστικών σηράγγων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η λάθος τοποθέτηση των σηράγγων μπορούν να οδηγήσουν σε συνεχόμενη χαλαρότητα και στροφική αστάθεια, ελαττωμένο εύρος κίνησης και τελικά αυξημένο κίνδυνο ρήξης προσθίου χιαστού. Γι’ αυτό και μελέτες έχουν επανειλημμένως δείξει πολύ καλύτερα κλινικά αποτελέσματα όταν το χειρουργείο γίνεται από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό στις αθλητικές κακώσεις.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού, τι να περιμένετε μετά την εγχείρηση, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ποιος και πότε θα πρέπει να υποβληθεί σε ανακατασκευή του προσθίου χιαστού, εάν μπορεί να επισκευαστεί ο πρόσθιος χιαστός και η διαφορά με την ανακατασκευή, οι διάφορες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν, η σημασία της αποκατάστασης και πως πρέπει να γίνει, φάσεις επούλωσης του μοσχεύματος πρόσθιου χιαστού και η επίπτωση στην αποκατάσταση, ποιος είναι ο κίνδυνος αποτυχίας του πρόσθιου χιαστού και για το πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στον αθλητισμό.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Επιλογές μοσχεύματος για την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/moschevmata-prosthiou-chiastou-syndesmou

Εξωαρθρική τενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

* Dr ΑντώνηςΑΘεοδωρίδης

MBBSBScMRCSMSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

ΜαρούσιΑθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

'Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το AmericanMedicalCentre στη Λευκωσία.

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή ImperialCollege, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 SeniorKneeFellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι η Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ) απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο ΄΄Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors and protection against stroke΄΄: [F. Barkas, M. Elisaf, V. Tsimihodimos, H. Milionis] και τον πρώτο έπαινο για την εργασία με τίτλο ΄΄Statin therapy with or without ezetimibe and the progression to diabetes΄΄: [E. Klouras, F. Barkas, M. Elisaf, E. Liberopoulos, G. Liamis, E. Rizos] στo πλαίσιo του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα 8-10/4/2016.

Μερικούς τρόπους για τον περιορισμό του φαγητού λόγω στρες

προτείνουν οι ειδικοί. Ας δούμε κάποιους εξ' αυτών:  

*Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας

Οι εκρήξεις κορτιζόλης που οφείλονται στο στρες, είναι αυτές που πυροδοτούν στα ζώα την ενστικτώδη αντίδραση της απομάκρυνσης ή της επίθεσης στην απειλή. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε την περίσσεια κορτιζόλης είναι με το να μιμηθείτε την αντίδραση αυτή. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε λίγο χρόνο για καθημερινή άσκηση, έστω για μισή ώρα περπάτημα. Υπό μία έννοια, όταν γυμνάζεστε είναι σαν να κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο σας υπαγορεύει η κορτιζόλη.

*Ξεκουραστείτε επαρκώς

 

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο οργανισμός σας αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία αφενός επιβαρύνει την ψυχολογία μας και αφετέρου αυξάνει την όρεξή σας για φαγητό. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση της γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί πείνα, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή λεπτίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξής σας για φαγητό.

*Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

 

Δεν είναι απαραίτητο να απαρνηθείτε το τσιμπολόγημα, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές. Αν και δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν ως διά μαγείας το άγχος, υπάρχουν τροφές που βοηθούν την ψυχολογία σας όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο σολομός, τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η γαλοπούλα, η μπανάνα, η βρώμη, το χαμομήλι, η μαύρη σοκολάτα, ο κουρκουμάς και τα βατόμουρα είναι μερικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες.

Η καφεΐνη από την άλλη είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες άγχους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά. Προτιμήστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο τσάι, φρέσκο ​​χυμό ή ακόμα και νερό για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και να μείνετε ενυδατωμένοι.

*Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας

 

Ενώ το φαγητό μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση στο άγχος, αν είναι η μόνη συναισθηματική διέξοδος που έχετε, θα πρέπει να βρείτε άλλους μηχανισμούς για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Συζητήστε με έναν φίλο σας όσα σας απασχολούν, ενώ αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, ζητήστε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.

Αφιερωμένη στην μνήμη του καθηγητή Χαράλαμπου Μπάτση, είναι η ημερίδα με τίτλο «Η σύγχρονη διαχείριση του καρκίνου του μαστού: από την διάγνωση στην αποκατάσταση», που διοργανώνει η Μονάδα Παθήσεων Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οποία άφησε τη «σφραγίδα» του, ως υπεύθυνος επί σειρά πολλών ετών.

Τα συμπτώματα της άνοιας συνήθως περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και σύγχυση, ωστόσο μια πιο προσεκτική… ματιά στα μάτια θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μάτια μας μπορεί να παρέχουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα μια κοινή μελέτη από το αμερικανικό νοσοκομείο Cedars-Sinai και την εταιρεία NeuroVision LLC έδειξε ότι η αναλυτική απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να ανιχνεύσει την πάθηση.

Αυτό που κάνει αυτή η «ακτινογραφία» του αμφιβληστροειδούς είναι δείχνει αν υπάρχουν συσσώρευση β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον αμφιβληστροειδή, το λεπτό στρώμα στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού, το οποίο είναι ευαίσθητο στο φως.

Οι πλάκες που δημιουργούνται από τις συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το νέο σύστημα απεικόνισης είναι μη επεμβατικό, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πρακτικές, όπως η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή οι αξονική τομογραφία, οι οποίες είναι επεμβατικές, καθώς και ενοχλητικές και δαπανηρές.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει τη δυνατότητα απεικόνισης και ποσοτικοποιεί τα ευρήματα του αμφιβληστροειδούς που σχετίζονται με πλάκες β-αμυλοειδούς μη επεμβατικά σε ζωντανούς ασθενείς χρησιμοποιώντας σάρωση αμφιβληστροειδούς με υψηλή ανάλυση», δήλωσε η Maya Koronyo-Hamaoui, ερευνήτρια στο νοσοκομείο Cedars-Sinai, και ιδρυτικό στέλεχος της NeuroVision.

«Τα ευρήματα από αυτήν την μελέτη υποδηλώνουν έντονα ότι η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο βιοδείκτη για τη διερεύνηση και παρακολούθηση της νόσου του AΑλτσχάιμερ», είπε χαρακτηριστικά η δρ Koronoyo-Hamaoui.

Μόλις τώρα αρχίζουν οι επιστήμονες να εστιάζουν στην εξέταση των ματιών ως έναν τρόπο ανίχνευσης ή παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Ως όργανο του κεντρικού νευρικού συστήματος που μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για μας να ανιχνεύσουμε και να παρακολουθήσουμε εύκολα τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Keith L. Black, πρόεδρος της NeuroVision και ερευνητής στο νοσοκομείο Cedars-Sinai.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι 10 ή 20 χρόνια πριν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα και πιστεύουμε ότι οι πιθανές θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές εάν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς στη διαδικασία. Ως εκ τούτου, η ανίχνευση και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να νικήσουμε αυτήν την καταστροφική ασθένεια».

Η τελευταία αυτή έρευνα ενισχύει τα ευρήματα από την ίδια ομάδα το 2010, που αποκάλυψαν την ύπαρξη πλακών β-αμυλοειδούς στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν 4,7 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στους αμφιβληστροειδείς ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρακτική προσέγγιση για την ευρεία διάγνωση και παρακολούθηση της εκφυλιστικής νόσου.

 

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του 3ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας, που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα (21-23/4/2016) από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος,την Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, οι ερευνητικές εργασίες που παρουσίασε η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

More Articles ...

Subcategories

e horos logo