Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, πέραν του προβλήματος των εξευτελιστικών τιμών που πωλούν, ανέδειξαν ακόμη:

-Το πρόβλημα της τιμής «από το χωράφι στο ράφι». Πόσο χαμηλές είναι οι τιμές στον παραγωγό και πόσο, δυσανάλογα ακριβά, προμηθεύεται ο καταναλωτής τα προϊόντα. Σε τέτοιο βαθμό που αυτοί που θησαυρίζουν να είναι εκείνοι που δεν παράγουν: οι μεσάζοντες και οι πολυεθνικές.

-Το θέμα της επάρκειας τροφίμων. Η Ελλάδα, από αγροτική χώρα, έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα τροφίμων. Την ίδια στιγμή που οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείπονται, ο κάματος του παραγωγού δεν ανταμείβεται, εμείς δεν παρουσιάζουμε επώνυμα και συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα. Μόνο έτσι θα αναδειχθεί η εξαιρετική ποιότητα των ντόπιου προϊόντος το οποίο θα ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε μέσω εξαγωγών, είτε των επισκεπτών-τουριστών. Για να μοσχοβολήσει κάθε τραπέζι.
Ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση και το σπάσιμο της τροφοδοτικής αλυσίδας στην πανδημία, αποκαλύφθηκε πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές και ποσό επηρεάζονται οι τιμές καταναλωτή από την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές. Την απουσία δηλαδή επάρκειας τροφίμων και ειδών Πρώτης Ανάγκης.

Ασφάλεια τροφίμων

-Το πρόβλημα της «ελληνοποίησης» εισαγόμενων (βαλκανικών και όχι μόνο) προϊόντων. Εμείς στην ‘Ήπειρο γνωρίζουμε για το γάλα και τα αρνοκάτσικα το Πάσχα. Μια σκαστή παρανομία που μένει σκοπίμως ανέλεγκτη από τις περιφερειακές και κρατικές αρχές προκειμένου να… μειωθεί το κόστος του καταναλωτή. Καταστρέφοντας, εν τέλει, τον Έλληνα Κτηνοτρόφο και Αγρότη. Και, συμπιεζόμενης της ντόπιας παραγωγής, αυξάνεται η εξάρτηση από την αλλοδαπή, γίνεται ακριβότερο το τραπέζι του νοικοκυριού.

-Οι μαζικές εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες και οι «ελληνοποιήσεις» ελλοχεύουν έναν ακόμη κίνδυνο: Αυτό της ασφάλειας των τροφίμων. Όταν καταναλώνουμε πατάτες Αιγύπτου με ταυτότητα Κύπρου ή σκόρδα Τουρκίας και γίγαντες Σκοπίων, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στις χώρες εκτός Ε.Ε χρησιμοποιούν δραστικά και επικίνδυνα φυτοφάρμακα και δηλητήρια. Τα οποία είναι απαγορευμένα από τις Βρυξέλλες. Αυτά, εν τέλει, καταλήγουν στο πιάτο μας!

…Νόμιμη νοθεία

Όμως, η φετινή (2023-24) ανεπάρκεια σε βασικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής διεθνώς (π.χ. η μειωμένη παραγωγή χυμού πορτοκαλιού το 2023 στη Βραζιλία) έχουν αναδείξει και ένα άλλο μεγάλο θέμα: Αυτό της νόμιμης(;) νοθείας.

Η τιμή του πορτοκαλιού που κατευθύνεται προς χυμοποίηση είχε φέτος μια κάπως καλύτερη τιμή, σίγουρα ήταν πιο επικερδές από το βρώσιμο πορτοκάλι.

Και εκεί που οι λιγοστοί παραγωγοί που έχουν απομείνει είχαν ποντάρει στη φετινή σοδιά προκειμένου να ρεφάρουν από τις ζημίες των προηγούμενων χρόνων, προέκυψε το θέμα της μείωσης του χυμού πορτοκαλιού στα κοκτέιλ χυμού και στις πορτοκαλάδες.

Ξέραμε ότι η πορτοκαλάδα των 300mlή του 1,5Lστα σούπερ μάρκετ, πόρρω απέχει από χυμό που στύβουμε στο σπίτι μας ή αγοράζει ο πολίτης από το αυτόματο μηχάνημα στην κεντρική πλατεία εδώ στην Άρτα. Αλλά τώρα η πορτοκαλάδα φαίνεται να χάνει την επαφή με τον μπαχτσέ…

Οι επώνυμες φίρμες εμφιάλωσης το πολύ να έχουν από 8% έως 20% (η πιο τίμια!) χυμό πορτοκαλιού. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι νεράκι, χρώμα, χημικά μέσα όξυνσης και ζάχαρη…

Ούτε… τζούρα πορτοκάλι

Τώρα όμως που το πορτοκάλι χυμού τσίμπησε λίγο, μειώνουν ακόμη και αυτή τη μικρή τζούρα ποιότητας στους χυμούς και τις πορτοκαλάδες συσκευασίας για να μειώσουν το κόστος.

Μόνο το κέρδος μένει ανελαστικό.

Αυξάνουν το χυμό μήλου ή καρότου. Κυρίως όμως ρίχνουν περισσότερο νερό και άλλη επεξεργασμένη ζάχαρη από πατάτες Νείλου και άλλο καραμελόχρωμα!

Κοινώς κάνουν πορτοκαλάδες χωρίς… πορτοκάλι.


Δείτε τι αποκαλύπτει το έγκυρο Capital.gr (https://www.google.com/amp/s/www.capital.gr/epixeiriseis/3772975/xumos-portokali-to-texnasma-tis-biomixanias-gia-na-kratisei-tin-ekrixi-timon/%3famp=true)

Α! ρε Γκιωνάκη (ταινία «Κίτρινα γάντια») πόσο μπροστά ήσουν…

Και τι καταδεικνύει αυτή η πρακτική υποβάθμισης ενός προϊόντος το οποίο, κατ εξοχήν, καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ότι απαιτείται να ξαναλειτουργήσουν 1-2 εργοστάσια χυμού στον κάμπο της Άρτας.

Υψηλότερες προδιαγραφές

Και να εμπλέξουμε δημιουργικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Τμήμα Γεωπονίας εδώ στην Άρτα, ώστε να αναδείξει το ζήτημα με τις… σταγόνες πορτοκαλιού στο χυμό. Να απαιτήσουμε αυστηρότερες προδιαγραφές προκειμένου ένα αναψυκτικό να λέγεται «πορτοκαλάδα».

Ο νομός που έχει ταυτιστεί με τα εσπεριδοειδή, δεν είναι δυνατόν να μην διαθέτει ένα εργοστάσιο φυσικού χυμού, αλλά να έχει, ας πούμε, ένα αντίστοιχο εργοστάσιο η Φλώρινα…

Ας φτιάξουμε, επιτέλους, εμείς στην Άρτα ένα φυσικό χυμό. Μια πορτοκαλάδα από πορτοκάλι. Να ξέρουμε τι πίνουμε, να αμείβονται όσοι παράγουν και να γνωρίζουν οι επισκέπτες μας τι τους κερνάμε στην υγείας μας!

Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Για ορισμένους νίκησε απρόσμενα το ΠΑΣΟΚ και ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα.

Αλλά αυτό συνέβη στη Θεσσαλία, στη Θεσσαλονίκη.

Παντού όπου υπήρχε υποψήφιος στηριζόμενος από τον κ. Μητσοτάκη, έχασε. (Οριακά κέρδισε ο κ. Πτωχός στην Πελοπόννησο).

Στην Αθήνα ήταν όντως πιο… εκκωφαντικά η νίκη. Αξίζει την προσοχή μας!

Για όσους παρακολουθούν από κοντά τη δουλειά που γίνεται και γνωρίζουν το νέο Δήμαρχο Αθηναίων, η μόνη έκπληξη είναι η ταχύτητα επιβεβαίωσης των προβλέψεων.

Γιατί στην Αθήνα νίκησε το ρεαλιστικό Σχέδιο, οι τεκμηριωμένες προτάσεις, η κατάρτιση και η ευθύνη.

Προτεραιότητες που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και συναντηθήκαν στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα: Γνώση και ανανέωση προσώπων.

Αυτό που δεν έγινε στην Άρτα, στην Πρέβεζα και σε ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Με αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το αποτέλεσμα και στις περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο…

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ δεν προετοίμασε τους φίλους και συντρόφους που αναζητούν λύσεις στη κεντροαριστερά για τον Τόπο μας. Να αναλάβει πρωτοβουλίες σε τοπικό-αυτοδιοικητικό επίπεδο με όσους επιθυμούν και συστρατεύονται με τις προοδευτικές ιδέες για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, με φιλικές στο περιβάλλον επενδύσεις.

Να αναδυθεί «από τα κάτω» ένα κίνημα για την αλλαγή πορείας στην φθοροποιό στασιμότητα στην Άρτα.

Δεν ξέρω εάν ήταν λάθος, αδυναμία ή πολιτική αβελτηρία; Σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την Προοδευτική Παράταξη.

Και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν.

Για την επομένη ημέρα η λύση είναι ακριβώς το υπόδειγμα της Αθήνας: Κοστολογημένο πρόγραμμα, νέα πρόσωπα, σταθερές κοινωνικές αξίες.

Δεν αποτελεί λύση το μηχανιστικό άθροισμα των επιμέρους παρατάξεων ή κομμάτων ή σχηματισμών.

Σε όσους το προτείνουν καλοπροαίρετα, έχω να προσθέσω ότι πρέπει να αναζητήσουμε και περιεχόμενο. Και προτάσεις. Και τομές. Γιατί ορισμένοι μπορεί να προτείνουν συγκολλήσεις με λογικές του παρελθόντος. Όταν οι παρατάξεις ήταν σχηματισμένα μπλοκ.

Δεν είναι έτσι τώρα πια. Αν πορευτούμε «μετωπικά», μηχανιστικά και χωρίς περιεχόμενο, απλώς θα διασωθούν όσοι… παραγοντίζουν εδώ και καιρό με κάθε κατάσταση.

Έτσι θα χάσουμε όλοι μαζί…

Αυτό που έρχεται είναι η πληθυντική κεντροαριστερά των επιχειρημάτων, του Προγράμματος και των Αρχών. Με σεμνότητα και Σχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο εκφραστής της εναλλακτικής για την χώρα.

Μπορεί η Άρτα να αγνοήσει αυτή την αναγκαιότητα;

Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ

 

Γράφει η Μαρία Μάρκου, Υποψήφια Βουλεύτρια Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ.

  Η ώρα των ψηφοφόρων και της αλλαγής έφτασε!

Καλώ όλες τις Πρεβεζάνες και τους Πρεβεζάνους να δώσουν την απάντηση στη χειρότερη Κυβέρνηση που πέρασε από τη μεταπολίτευση και μετά, που φτωχοποίησε την κοινωνία μας με τις απευθείας αναθέσεις, της πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεις, την αισχροκέρδεια, την ακρίβεια και τη διασπάθιση των δημόσιων πόρων.

Καλώ τους συμπολίτες αλλά και όλο τον ελληνικό λαό, να δείξουν το δημοκρατικό δρόμο. Αυτό το δρόμο που επισκίασαν οι υποκλοπές και η ανελευθερία του Τύπου της αυταρχικής και αλαζονικής Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κοινωνική, ηθική και αξιακή.

Οι αξίες μας σαν ένα αστέρι στον ουρανό.

Παλεύουμε για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Αλληλεγγύη, την Ελευθερία.

Στις Δημοκρατίες παίρνουμε θέση.

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Το πρόγραμμά μας είναι ένα συμβόλαιο για την αλλαγή της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Είναι το Συμβόλαιο της Αλλαγής.

Ζητώ την προτίμηση σας για να συμβάλλω στην επιτυχία της όλης προσπάθειας για την Εναλλακτική Λύση.

Για τη Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα για την Προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Στις 21Μαΐου παίρνουμε τις ζωές μας πίσω

Για Δικαιοσύνη…

Για Δικαιοσύνη παντού…

FacebookMariaMarkou

Του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό. Άντεξε τη συνεχιζόμενη προκλητική υποστελέχωση και την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση, την εργαλειοποίησή του προς εξυπηρέτηση αλλότριων προσωπικών και πολιτικών επιδιώξεων, την προσπάθεια πολιτικού ελέγχου άνωθεν ακυρώνοντας στην πράξη τη δημοκρατική του λειτουργία και το αυτοδιοίκητο, την εκχυδαϊσμένη εμπορευματοποίησή του.

Ήρθε όμως η ώρα να σταματήσει η περίοδος αλλοίωσης και παρακμής, να μπει τέλος στις αυτοπεριοριστικές, διαχειριστικές λογικές, στη διοικητική ατολμία και μετριότητα, στις αντιαναπτυξιακές, συντηρητικές εμμονές που εγκλωβίζουν το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Ξεκινούμε αύριο από το ΑΠΘ!

Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές του Ιδρύματος καλούνται σε επαναληπτικές εκλογές λόγω ενός νομοτεχνικά κάκιστου και πολιτικά εντελώς εσφαλμένου νόμου, αλλά και λόγω των προσωπικών, εγωιστικών τακτικών κάποιων εκ των προηγούμενα εκλεγμένων. Αυτή η ανούσια και επικίνδυνη για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθυστέρηση «ξεχειλίζει το ποτήρι» και ενισχύει περαιτέρω ένα προοδευτικό ρεύμα ακαδημαϊκής επανεκκίνησης με τις ακόλουθες βασικές προτεραιότητες του πρώτου έτους:

  1. Άμεση κάλυψη των άκρως επειγουσών παρεμβάσεων συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος αξιοποιώντας το αποθεματικό του ΕΛΚΕ και σθεναρή διεκδίκηση της απαρέγκλιτης υποχρέωσης της πολιτείας να χρηματοδοτήσει τη συνεχή διασφάλιση των ελαχίστων συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε αυτές.
  2. Σχεδιασμός και εφαρμογή σε ένα χρόνο ενός συστήματος διοίκησης ολικής ποιότητας σε όλο το διοικητικό πλαίσιο, αξιοποιώντας τα σχετικά διεθνή πρότυπα αποτελεσματικότητας, στοχοθεσίας και λογοδοσίας.
  3. Στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που τελεί, άμεσα ή έμμεσα, υπό την ευθύνη του ΑΠΘ, προς εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών Τμημάτων και Σχολών.
  4. Άμεση προώθηση ενεργειών προς βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών – π.χ. ολοκλήρωση της ενοποίησης βιβλιοθηκών, εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων, προώθηση της διατμηματικής συνέργειας κλπ.
  5. Ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στα θέματα ισότητας, ανεκτικότητας και προστασίας του / της κάθε ενός / μίας από κάθε είδους προσβολή και κακοποίηση – από τη Μονάδα και το Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων έως τον θεσμό του «συνηγόρου εργαζομένης -ου, φοιτήτριας -ή, ερευνήτριας -ή».
  6. Ανοικτό, ανεκτικό, ασφαλές ΑΠΘ: η πανεπιστημιούπολη ένας πλήρως προσβάσιμος για όλους τους πολίτες χώρος δημιουργικότητας και ελεύθερης σκέψης, απρόσκοπτης κίνησης ανθρώπων και διακίνησης ιδεών, ένας χώρος από όπου η δράση μας θα εξοβελίσει μισαλλόδοξες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
  7. Ανάπτυξη και άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και ολιστικού σχεδίου εξωστρέφειας και διεθνοποίησης. Το ΑΠΘ μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στη δυναμική που του επιφυλάσσει η ιστορία του, το μέγεθος και η γεωγραφική θέση του, προάγοντας την κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητη επιστημονική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, αξιοποιώντας συνδυαστικά κι επεκτείνοντας υφιστάμενες διμερείς συνεργασίες και διεθνείς δικτυώσεις, σε ώσμωση με φορείς, συλλογικότητες και εμπλοκή σε κινήματα, τοπικά και παγκόσμια.
  8. Ανάδειξη του Α.Π.Θ. σε ένα ίδρυμα που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη (α) ως προς το δικό του κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, (β) ως προς την εκπαίδευση που παρέχει και τις αρχές που μεταδίδει στις αυριανές και τους αυριανούς επιστήμονες, (γ) καθώς και μέσω των αντίστοιχων δράσεων τοπικής και διεθνούς εμβέλειας.

Αισθάνομαι την ευθύνη να υπηρετήσω τα ανωτέρω. Αισθάνομαι τη δυνατότητα να φέρω εις πέρας το διακύβευμα. Αισθάνομαι τη δύναμη που πηγάζει από τη στήριξη συναδέλφων και συναδελφισσών από όλες τις Σχολές, όλα τα επιστημονικά πεδία, όλες τις κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις. Τη στήριξη ακαδημαϊκών δασκάλων, ερευνητών, εργαζομένων και φοιτητών που αναγνωρίζουν ότι το ΑΠΘ μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει Πανεπιστήμιο, δημόσιο, δημοκρατικό, διαλλακτικό, διεθνοποιημένο, βιώσιμό.

Διασφαλίζω τη συνέχεια των καλών γενομένων αλλά και την αλλαγή της διαχειριστικής μετριότητας σε φρεσκάδα ανάπτυξης και αλλαγής. Υπερασπίζομαι την προώθηση της ποιότητας απέναντι σε κάθε λογής υστερόβουλες διευκολύνσεις, αλλά και το κάθε μέλος της κοινότητάς μας απέναντι σε ρεβανσισμούς από όπου και να προέρχονται.

Στον αντίποδα του ψευτοδιλήμματος μεταξύ μετριότητας ή αποχής, ευαγγελίζομαι τη διέξοδο της τολμηρής, προοδευτικής διοίκησης και της ακαδημαϊκής ανάκαμψης που θα υπηρετεί το μέλλον της ελληνικής νεολαίας και την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ξεκινάμε αύριο από το ΑΠΘ, όλες και όλοι μαζί!

 

* ΟΓρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Υπ. Πρύτανης ΑΠΘ.

Τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι υποψήφιοι βουλευτές και βουλεύτριες, δίνουν τη δική τους ‘μάχη’ για να προβάλουν τα προγράμματα των κομμάτων τους αλλά και ν’ αναδείξουν αδυναμίες και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν την επομένη των εκλογών. Μία αξιόλογη υποψηφιότητα για την Ήπειρο είναι αναμφίβολα εκείνη της δημοσιογράφου και συγγραφέα Άννας Στεργίου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., στη μονοεδρική Περιφερειακή Ενότητα της Θεσπρωτίας.

Μιλώντας στο Hpeiros.gr, αναδεικνύει τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα της Θεσπρωτίας και καυτηριάζει πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό, τα τελευταία χρόνια καλώντας τον κόσμο να βάλει οριστικό τέλος στην κατρακύλα της χώρας.

Ας δούμε τι μας είπε:

κα Στεργίου,

-Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, τόσο για τη χώρα όσο και τη Θεσπρωτία;

 «Υπάρχουν πολλά συνθήματα, που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Όμως εγώ θα χρησιμοποιήσω τον τίτλο μίας ξένης ταινίας: «Επιστροφή στο μέλλον». Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται στην ελληνική κοινωνία και κατά κόρον στο νομό Θεσπρωτίας με όρους δεκαετίας ’50 κι ’60. Το «Τάζουμε τα πάντα και συμφέρουμε», όμως, είδαμε πως οδήγησε στην τραγωδία, την αγριότητα και το σοκ του δυστυχήματος των Τεμπών. Χάσαμε τα παιδιά μας, από μία τραγική κυβέρνηση αλλά κι από μία στρεβλή νοοτροπία καθεστωτικής αντίληψης του κράτους. Τι άλλο θέλουμε για να ξυπνήσουμε; Μέχρι σήμερα είναι θολή η εικόνα για τους αγνοούμενους κι όμως το θέμα εξαφανίστηκε από τα κανάλια. Το πελατειακό κράτος, που ένας αποθηκάριος έγινε -ω του θαύματος- σταθμάρχης ξαναγύρισε δριμύτερο, επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Είδαμε τι έγινε στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είδαμε τους δήθεν άριστους να μπαίνουν σε θέσεις κλειδιά και μετά να διαπιστώνεται πως δεν είχαν ούτε πτυχίο. Είδαμε τι έγινε με το παράνομο λογισμικό που με επίκεντρο το Μαξίμου παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, στρατιωτικούς, κορυφαίους υπουργούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει μία χώρα κανονική με κανόνες, που να έχει και παρόν και μέλλον. Επομένως στους ώμους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα πέφτει η ιστορική ευθύνη να οδηγήσει ξανά τη χώρα στην κανονικότητα και στο μέλλον που της αξίζει».

-Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει από 150 ευρώ στους Νέους, για να προσέλθουν στις κάλπες, μία διαδικασία που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική. Πως σχολιάζετε αυτή την απόφαση;

«Μακάρι τα 150 ευρώ να έλυναν τα προβλήματα των νέων κι οποιοδήποτε ποσό για τη βελτίωση της ζωής τους είναι καλοδεχούμενο. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κάνει γι΄ αυτό τον λόγο. Προσπαθεί να καταλαγιάσει την οργή τους μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη και νωρίτερα από τα όσα αυταρχικά μέτρα προώθησε από την κυβέρνησή του. Κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, τους κυνήγησε αν έβγαιναν έξω μετά τις 11, τους μείωσε τις θέσεις στα Πανεπιστήμια. Ήταν συγκλονιστικό το πόσο τα έβαλε το κράτος Κυριάκου Μητσοτάκη μ΄ αυτήν την ταλαιπωρημένη γενιά, που έχει βιώσει τα πάνδεινα λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων. Σήμερα επιχειρεί να διαβρώσει τη συνείδησή τους. Δεν τους δίνει αυτά τα 150 ευρώ στον μισθό τους. Δεν τους τα δίνει καν για να μπορούν να τα διαθέσουν, όπως θέλουν. Το επικοινωνιακό του επιτελείο είδε πως η Νέα Δημοκρατία καταρρέει εξαιτίας της νεολαίας και προσπάθησε να «μαζέψει» τη ζημιά. Για οποιονδήποτε νέο άνθρωπο των λαϊκών στρωμάτων τα 150 ευρώ είναι μία βοήθεια. Όμως δεν πρόκειται για ένα επίδομα που θα δίνεται κάθε χρόνο αλλά για έναν προεκλογικό μποναμά, προκειμένου να ξεχάσουν ότι νέοι της ηλικίας τους ξεκληρίστηκαν στα Τέμπη, δίχως -δυστυχώς- σε ορισμένες περιπτώσεις να βρεθούν ακόμη κι οι σοροί τους. Η εξαγορά συνειδήσεων όμως δεν θα περάσει. Σίγουρα ο κάθε νέος χρειάζεται χρήματα αλλά δεν θέλει να τα λαμβάνει σαν να είναι επαίτης. Θέλει δουλειές, που να πληρώνονται αξιοπρεπώς. Θέλει ένα κράτος δημοκρατικό, κι όχι αυταρχικό, που να σέβεται τον πολίτη και τα λεφτά που εκείνος του δίνει. Ο νέος θέλει να μπορεί να επιβιώσει μακριά από το σπίτι των γονιών του και χωρίς να σκέφτεται το εξωτερικό ως μόνη λύση. Είναι θράσος αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους νέους και θα το βρει μπροστά του».

-Η Ήπειρος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στη διαφθορά. Τι πηγαίνει τόσο πολύ λάθος και ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μετατραπεί η Ήπειρος σε θετικό πρωταγωνιστή;

 «Όλη η ελληνική κοινωνία βίωσε την προπαγάνδα Μητσοτάκη, που βάφτιζε το κρέας – ψάρι. Παρουσίαζαν μία στρεβλή εικόνα σε όλα, δημιουργώντας παραμορφωτικούς φακούς στην ελληνική κοινωνία. Η Ήπειρος και ειδικά η Θεσπρωτία βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Άφησε τους αγρότες στην Παραμυθιά χωρίς ρεύμα. Οι αγρότες της Βρυσέλλας είχαν πάλι θέμα με τα πλημμυρισμένα χωράφια. Υπάρχουν προβλήματα με τον αγροτικό τομέα στον Αετό. Οι παραγωγοί γάλακτος – κρέατος πούλησαν ή έσφαξαν κοπάδια μαζικά για να επιβιώσουν. Η Θεσπρωτία είναι ο μόνος Νομός της Ηπείρου χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα. Είχαμε 1.700 φοιτητές και μείναμε με κανέναν... Οι φοιτητές όπου πάνε αναζωογονούν την κοινωνία. Της χαρίζουν νιότη, φρεσκάδα, ιδέες τονώνουν την τοπική οικονομία, τη βελτιώνουν, την αλλάζουν προς το καλύτερο. Το μέλλον της Θεσπρωτίας κρύβεται σε τέσσερα σημεία: πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αρδευτικά – αντιπλημμυρικά έργα για τον πρωτογενή τομέα και πιστοποίηση προϊόντων – σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα – ψηφιακό σήμα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο που ξέραμε. Νέα επαγγέλματα αναδύονται και παλαιά πέφτουν στον Καιάδα ή μπαίνουν στη διαδικασία ψηφιοποίησης».

-Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Θεσπρωτία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Προτίμησε να πάει στην Παραμυθιά αλλά όχι στην Ηγουμενίτσα;  Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι απέφυγε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του νομού;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν, όσα στολίδια και χαϊμαλιά να του βάλουν. Ο κόσμος τον έζησε. Τα νέα παιδιά είδαν τι σημαίνει δήθεν επιτελικό κράτος, δηλαδή ένα κράτος κολλητών, που η αξιοπρέπεια, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά πάνε περίπατο. Μπορεί να το δει κάποιος κι από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να συγκρίνει με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου, την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Είμαστε η μέρα με τη νύχτα. Οι πραγματικά άριστοι δεν χρειάζεται να το δηλώσουν. Κι εδώ πρέπει να πω ότι «αριστεία» χωρίς ανθρωπιά δεν έχει νόημα. Είναι πουκάμισο αδειανό. Ο κύριος Μητσοτάκης μετά τα καραγκιοζιλίκια με το λιμάνι δεν τόλμησε να έρθει στην Ηγουμενίτσα. Διοργανώθηκε μία φιέστα ώστε στο σημείο που εμφανίστηκε να φαίνεται πολύς ο κόσμος. Στην Παραμυθιά ελάχιστος ήταν ο κόσμος που πήγε. Οι πιο πολλοί ήταν ο στενός κομματικός σωλήνας. Και δεν θα μιλήσω για το απόλυτο καραγκιοζιλίκι με τα παιδιά που δεν πήγαν στο Σχολείο, για να τους χρησιμοποιεί ως «μαρίδα» για χειροκρότημα. Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο;».

«Η Θεσπρωτία βιώνει την εγκατάλειψη»

-Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι περιοχή που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Περιτριγυρίζοντας τις Κοινότητες του Νομού και συζητώντας με τους κατοίκους τι κλίμα εισπράττετε; Είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή κατάσταση;

«Ο αγροτικός κόσμος στη Θεσπρωτία δεν έχει καταλάβει γιατί του παίρνουν τα προϊόντα του τσάμπα οι μεσάζοντες. Υπάρχουν δυο ζητήματα εδώ. Το ένα θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία – η Νέα Δημοκρατία αποθέωσε τα σούπερ μάρκετ σε βάρος των παραγωγών - και το άλλο ζήτημα τι κάνουν οι αγρότες, αν μπορούν να οργανωθούν ως κλάδος για ν΄ απολαύσουν καλύτερες τιμές. Όμως, όπως συνηθίζω να λέω ενώ έχουμε εκπληκτικά αγροτικά προϊόντα δεν είναι πιστοποιημένα, δεν έχουν ‘ταυτότητα’. Δεν ξέρει ο καταναλωτής ότι είναι εκπληκτικό το μανταρίνι από την Κεστρίνη, ότι είναι υπέροχο το ακτινίδιο της Βρυσέλλας, ότι είναι κορυφαίο το μέλι της Θεσπρωτίας και φανταστικό το ψάρι Σαγιάδας ή Νέας Σελεύκειας. Δεν ξέρει ο κόσμος στην Αθήνα πως έχουμε εκπληκτικό τυρί στην Παραμυθιά ή φανταστικές κρέμες στο Φιλιάτι. Ο παραγωγός λόγω διαφόρων παθογενειών του παρελθόντος φοβάται να συνεταιριστεί. Όμως, όσο θα φοβάται και δεν θα συνεταιρίζεται τόσο θα έρχονται και θα του παίρνουν το προϊόν τσάμπα. Τα προϊόντα που έχουν όνομα στην αγορά κερδίζουν. Εμείς δεν έχουμε πιστοποιήσει ακόμη αρνάκι ή κατσικάκι Σουλίου, που θα έρχονταν από παντού για να το δοκιμάσουν. Κι από την άλλη πλευρά ούτε μισό αγροτικό έργο δεν ενέταξε στον σχεδιασμό της για την Θεσπρωτία η ΝΔ. Επιπλέον, άφησε τους αγρότες της Παραμυθιάς στον αέρα, αντί να γίνει ρύθμιση στα χρέη προς τη ΔΕΗ».  

-Η ύπαιθρος αλλά και γενικότερα η ελληνική Περιφέρεια παρουσιάζουν έντονα τα στοιχεία της εγκατάλειψης. Πως μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση; Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε κάνει συνέδρια για την αναπτυξιακή προοπτική, ώστε ν΄ αλλάξει όψη η ελληνική Περιφέρεια κι έδωσε τη δυνατότητα για βελτίωση των οδικών δικτύων. Άλλοι δήμοι τα εκμεταλλεύθηκαν παραπάνω άλλοι όχι. Το πρόβλημα βέβαια είναι πολυσύνθετο αλλά το κύριο ζητούμενο είναι η εργασία. Για να ζήσει κάποιος στην Περιφέρεια πρέπει να ξέρει αν μη τι άλλο ότι μπορεί να έχει εργασία, υγεία και σχολεία για τα παιδιά. Οι παραδοσιακές μορφές απασχόλησης ως το 2050 αλλάζουν. Ο ένας στους 8 εργαζόμενους του πλανήτη θα εργάζεται από το σπίτι ή απ΄ οπουδήποτε αλλού πλην της έδρας της εταιρείας του. Το ψηφιακό σήμα είναι η χρυσή ευκαιρία για να ξαναγεμίσουν πόλεις κι άδεια χωριά της Θεσπρωτίας. Έχουμε εκπληκτικούς παραδοσιακούς οικισμούς στη Θεσπρωτία και σήμερα λόγω πολυϊδιοκτησίας ή άλλων προβλημάτων παραμένουν άδειοι ή ρημάζουν τα σπίτια. Είναι συλλογικό αλλά και προσωπικό στοίχημα να φύγει η Θεσπρωτία από τη μιζέρια και να γίνει ένας νομός που θα ξεχωρίζει για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών του. Το πρώτο βήμα είναι το μουσείο Άρτου που πρότεινα στους Φιλιάτες και δέχτηκαν κι οι δυο συνυποψήφιοί μου για να συνδεθεί η ορεινή ζώνη με την παραλιακή και να κερδίσουν κι οι δυο σε τουρισμό και τόνωση της τοπικής οικονομίας».

 -Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του Νομού Θεσπρωτίας, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου;  

«Πως δεν μας αξίζει η Θεσπρωτία της κακομοιριάς και της ηττοπάθειας. Μας αξίζει η Θεσπρωτία της αξιοπρέπειας και της προοπτικής. Ο τόπος μας έχει απίστευτα αναπτυξιακά ελλείμματα αλλά και φοβερές φυσικές ομορφιές, ιστορία, δύναμη ψυχής. Έχω γυρίσει πολλά μέρη κι αυτός ο υπέροχος τόπος δεν αξίζει τη μοίρα, που κάποιοι του επιφύλαξαν ή σε κάθε περίπτωση δεν μπόρεσαν ν΄ αλλάξουν. Το να ζει κάποιος στη Θεσπρωτία είναι σαν να ζει μέσα στον παράδεισο, όπου άνθρωπος, πουλιά, ζώα συγκατοικούν σε αρμονία. Κι αυτός ο παράδεισος ήρθε η ώρα για να ζήσει τα παιδιά του αντί να τα στέλνει μετανάστες στα πέρατα της Γης. Είμαστε εδώ κι είμαι εδώ για να τελειώνει η Θεσπρωτία της Μιζέριας και να κάνουμε επανεκκίνηση στη Θεσπρωτία της Ελπίδας».

Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Τώρα που πνίγηκε ο Θεσσαλικός κάμπος και, κυριολεκτικά, μπαζώθηκε ο Βόλος. Την στιγμή που κάηκε ο Έβρος και το οικοσύστημα της Δαδιάς. Λίγες ήμερες μετά την

καταστροφή της Ρόδου, έρχεται ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με απ ευθείας αναθέσεις να… προστατέψει την Ήπειρο.

Μόλις προχθές (6/9) ο Περιφερειάρχης ανέθεσε τρία (3) έργα πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Φυσικά με απ ευθείας ανάθεση. Στις αρχές

φθινοπώρου μοιάζει… λογικό για τους υπευθύνους της Περιφέρειας η πυροπροστασία να αντιμετωπίζεται σαν έκτακτη και μη προβλέψιμη ανάγκη. Δεν μεσολάβησε δα

η βροχερή άνοιξη που ευνόησε την βλάστηση. Δεν πέρασε ολόκληρο καλοκαίρι με καύσωνες που πυροδότησαν την σωρευμένη (και μηδέποτε απομακρυνθείσα)

καύσιμη ύλη…

Το περίεργο(;) στην όλη υπόθεση των απ ευθείας αναθέσεων (κατόπιν εορτής), όπως αποκαλύπτει ιστοσελίδα Powergame, είναι ότι πρόκειται για συμβάσεις-καρμπόν.

Και για τις τρεις εργασίες, σε διαφορετικές περιοχές της Ηπείρου και με εντελώς άσχετο μεταξύ τους αντικείμενο, το ποσό είναι ολόιδιο (24.800 ευρώ η κάθε μία και

74.400 ευρώ στο σύνολο για τις τρεις δουλειές). Και η έκπτωση ταυτόσημη: μόλις 1% σε κάθε έργο.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις αναθέσεις αφορούν:

1/Την αποψίλωση-κοπή δέντρων στην περιοχή της Βελλάς.

2/Τον καθαρισμό του ρέματος Κρυοπηγής Καταρράκτη Άρτας

3/Τον καθαρισμό του οδοστρώματος στην περιοχή Χουλιαράδες-Πετροβούνι.

Ο λόγος πλέον στους πολίτες! Η Νέμεσις στις 8 Οκτωβρίου!

  • Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ

Σε άρθρο της η υποψήφια Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. στο Νομό Πρέβεζας, Μαρία Μάρκου αναφέρει:

"Οι νέοι καλούμαστε καθημερινά ν’ αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και δυσκολίες.

Η πολιτική της Ν.Δ. έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρών. Είναι αυτή που επιδοτεί την αισχροκέρδεια και ευνοεί τα καρτέλ στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς, μη αφήνοντας χώρο ν’ αναπνεύσουμε.

Και όλα αυτά τη στιγμή που περίπου 400.000 νέες και νέοι, συγγενείς, συμμαθητές, φίλοι μας και γνωστοί, μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Εμείς που επιλέξαμε συνειδητά να μείνουμε εδώ έχουμε χρέος να τολμήσουμε και να βγούμε μπροστά. Ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να βάλουμε οριστικό τέλος στον αποκλεισμό αλλά και στο «μπούλινγκ» που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθεια για ανεύρεση εργασίας, αλλά και στην καθημερινότητά μας με την ακρίβεια να μας ‘γονατίζει’.

Ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε με ότι δεν αφήνει να προχωρήσουμε, αλλά και την πατρίδα μας να προοδεύσει.

Η συμμετοχή όλων των νέων στις κάλπες των εκλογών της 21ης Μαΐου ας αποτελέσει το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα όλων μας.

Εμείς ψηφίζουμε για το μέλλον, γιατί είμαστε το μέλλον! Και αυτό δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Λέμε «φτάνει πια»!

Η απαξίωση και η παραίτηση από την πολιτική δεν βοηθά. Ίσως να είναι και αυτό που ενδόμυχα επιθυμούν για να συνεχίσουν απρόσκοπτα να εξυπηρετούν τα σχέδιά τους. Τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.

Αυτό πρέπει να τους το χαλάσουμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. και ο πρόεδρός μας ο Αλέξης Τσίπρας, μπορούν να εγγυηθούν καλύτερες ημέρες. Στο πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε για μια συμπεριληπτική δημοκρατική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, όπου προβλέπεται η κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και η εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος με στόχο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεσμευόμαστε -και θα κάνουμε πράξη- το διαχρονικό αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία στο 5%. Την κατάργηση από φέτος, της αντιεκπαιδευτικής και εκδικητικής για τους νέους, Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, που επέβαλαν η Νίκη Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ άλλων, δεσμεύεται για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο. Τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, τον διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών και ερευνητών, την αύξηση κατά 15% του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα με αναβάθμιση του απολυτηρίου και καθιέρωση της Γ΄ Γενικού Λυκείου ως τάξης κυρίως προετοιμασίας. Δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου. Την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προέκυψαν από αφυπηρετήσεις στα ΑΕΙ και ΕΚ από το 2018 και προγραμματισμός τετραετίας, με στόχο το διπλασιασμό των καθηγητών/-τριών και ερευνητών/-τριών, διετή προγράμματα στα πανεπιστήμια με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Κατάλληλα κτίρια και επαρκή εξοπλισμό με αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, με θεμέλιο την αντιπροσωπευτικότητα και με τη συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ανάδειξη των οργάνων. Την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την αξιολόγηση. Ένα Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης και Μέριμνας. Την σύνδεση επαγγελματικών προσόντων με την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου σπουδών και την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Αποκαθιστούμε τη δικαιοσύνη και την κανονικότητα παντού!

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και ακόμη περισσότερα, καλώ όλες τις νέες και τους νέους της Πρέβεζας, να προσέλθουν στην κάλπη, να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. και την επόμενη μέρα θ’ αλλάξουμε μαζί, όλα όσα μας πληγώνουν.

Η ψήφος είναι η δύναμή μας! Και σας δίνω και μία προσωπική δέσμευση! Θα είμαι πάντα εδώ! Θα είμαι συνεχώς δίπλα σας.

Για ν’ αγωνιστούμε μαζί για τα μικρά και τα μεγάλα! Για να κάνουμε την Πρέβεζα και τον τόπο μας πρωταγωνιστές στη νέα εποχή.

Ξέρουμε από μάχες. Υπενθυμίζω ότι σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με την Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου, αντιδράσαμε, οργανωθήκαμε και κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα καταφέραμε και διατηρήσαμε ζωντανό, ελεύθερο και πράσινο το δάσος της Βαλανιδοράχης.

Αυτός εδώ ο τόπος, έχει ανθρώπους που τον αγαπούν και νοιάζονται πραγματικά γι’ αυτόν. Ο κόσμος είναι η δύναμη.

Αυτή τη δύναμη ζητάω από την καθεμία και τον καθένα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Να προχωρήσουμε με το ‘Συμβόλαιο Αλλαγής’!

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου λέμε ‘ναι’ στα κινήματα, στη γυναίκα, στους νέους, στη δύναμη των πολιτών, στην πρόοδο του τόπου μας.

Λέμε ‘ναι’ σε ένα καλύτερο μέλλον"!

Αν συνηθίζετε να αποθηκεύετε γάλα και αυγά στην πόρτα του ψυγείου σας, τώρα το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει έρθει η ώρα να τα μετακινήσετε σε πιο ψυχρά σημεία του ψυγείου (τα αυγά πάντα σε κατάλληλες προθήκες), όπως στο πίσω μέρος των εσωτερικών ραφιών.

👉Και τα δύο αυτά τρόφιμα, πρέπει να παραμένουν, σε σταθερή θερμοκρασία (4ο C) για να παραμείνουν φρέσκα και ασφαλή για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή #CodexAlimentarius
#ασφάλειατροφίμων

Το δάσος της Βαλανιδορράχης Ν. Πρέβεζας είναι επιδικασμένο σε ιδιώτες με ανύπαρκτους οθωμανικούς τίτλους. Οι ιδιώτες βασίζουν τις αξιώσεις τους σε μία απόφαση του Ιανουαρίου του 1927 (5/1927), του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, όπου επιδικάζεται σε δύο Οθωμανούς 750 στρέμμα δάσους. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους 1927 η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Πρέβεζας αποζημιώνει τους δύο Οθωμανούς.

Ο ένας εκ των δύο Οθωμανών, ο Μουφτής του Μαργαριτίου πουλά το 1931 σε τρείς Παργινούς την προγενέστερη απόφαση του Γενάρη και καθώς ο συμβολαιογράφος εκτελεί και χρέη ειρηνοδίκου γραμματέα (υποθηκοφύλακα), τα 750 γίνονται 2.000 στρέμματα στην αγοροπωλησία με αρ. 5932. Οι μεταγραφές λόγω έλλειψης υπαλλήλων καθυστερούσαν και παραβλέπεται και η απαλλοτρίωση.

   Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, τα δάση και τα λιβάδια που ανήκαν πριν την απελευθέρωση στο τουρκικό δημόσιο, περιέρχονται αντίστοιχα στο ελληνικό, δικαιώματι πολέμου.

   Στις 20.5.1917 η κυβέρνηση του Βενιζέλου δημεύει όλα τα μουσουλμανικά κτήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους θεωρούνταν δημόσιες γαίες, καθώς επί Τουρκοκρατίας όλη η γη ανήκει στον Σουλτάνο που παραχωρούσε δικαιώματα χρήσης, οιονεί επικαρπίας. Τις δημόσιες γαίες μιριγιέ, όπως είναι και τα δάση κατείχε το Οθωμανικό Δημόσιο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κυρίως για την ανδρεία που επιδείκνυαν πολεμιστές στις μάχες , προέβαινε ο Σουλτάνος σε δωρεές σε ιδιώτες ως ανταμοιβή των υπηρεσιών τους. (μούλκια) Με το νόμο «Περί Ταπίων» 1856, θεωρούνταν ως ιδιωτικά μόνο τα δάση που κατέχονταν με ταπί, το δε δικαίωμα εξουσίασης ονομάζεται τεσσαρούφ. Ο συγκεκριμένος τίτλος φέρει το μονόγραμμα του Σουλτάνου και την υπογραφή του τουγρά ή τουρά. Ουδέποτε παρουσίασαν τον τίτλο αυτό, ούτε κατά την είσπραξη της αποζημίωσης, ούτε στα πρόσφατα Δικαστήρια, στα οποία δήλωσαν απώλεια.

   Οι ιδιώτες προσφεύγουν το 2011 στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αν και δηλώνουν απώλεια τίτλου εντούτοις, καταφέρνουν να κερδίσουν τα Δικαστήρια, καθώς κανείς δεν πρόσεξε την απόφαση 12/1927, όπου οι ιδιώτες αποζημιώθηκαν και συνεπώς δεν μπορούσαν να πουλήσουν δημόσια περιουσία. Στον Άρειο Πάγο κλητεύει ο δικηγόρος του Δημοσίου μια πεθαμένη έναντι του νόμιμου κληρονόμου της, γεγονός που ήταν γνωστό από την εφετειακή και δεν δικάζεται η υπόθεση.

 - Εδώ και τρία και πλέον χρόνια η Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου που συσπειρώνει την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας , δίνει έναν αδιάκοπο αγώνα για να περιέλθει το δάσος και οι παραλίες του στο Δημόσιο. ΤΙΤΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μετά από έρευνα που έγινε στα Αρχεία της Τουρκίας. Οι κάτοικοι ζητούν ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ της δίκης. Για το Δημόσιο δεν υφίσταται θέμα χρόνου οποτεδήποτε μπορεί να πάρει την περιουσία του πίσω, γι` αυτό και όρισε εμπειρογνώμονα με το πόρισμα του οποίου θα προχωρήσει στην αναψηλάφηση της δίκης. Τα περί πώλησης του δάσους, όταν δημοσιεύτηκε η ανυπαρξία του τίτλου είναι εκ του περισσού…

   Τα δάση και οι παραλίες είναι κοινωνικά αγαθά και ανήκουν σε όλον τον κόσμο…

   Το δάσος της Βαλανιδορράχης είναι εξολοκλήρου natura2000 κόσμημα της ακτογραμμής της Ηπείρου. Αποτελεί μνημείο της φύσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Καμία ανάπτυξη δεν φέρνει η καταστροφή και η λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Το δάσος είναι σύμβολο της ζωής και ο άγωνας για το δάσος είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή…

   Η τοπική κοινωνία εμμένει πεισματικά στο δημόσιο χαρακτήρα του δάσους διεκδικώντας τη ΔΙΚΑΙΩΣΗ της.

Η Μαρία Μάρκου είναι Υποψήφια Βουλεύτρια Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.

Facebook Maria Markou

Η απρόσμενη νίκη με διαφορά 20 μονάδων της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές κλόνισε συνθέμελα το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Κακώς κατά την άποψή μας πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ που 'τσίμπησε' 3,5 μονάδες από τις 12 που έχασε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χαμογελάει όταν βλέπει το ΠΑΣΟΚ να πανηγγυρίζει, διότι έτσι ξέρει ότι θα εξασφαλίσει μακροβιότητα στην πρωθυπουργία...

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε την ήτττα; Τι δεν κατάλαβαν στην Κουμουνδούρου και είχαν αυτό το αποτέλεμσ; Το πρώτο και βασικότερο ήταν η μη γείωση του κόμματος με την Κοινωνία. Μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει με σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλει να ανακάμψει και να έχει μέλλον.

Το δεύτερο ήταν η μεταστροφή της κοινωνίας προς τον Συντηριτισμό. Οι νέοι με εξαίρεση βέβαια μία σημαντική μερίδα που ωστόσο προτίμησε να απέχει από τις κάλπες, έδειξε ότι δεν θέλει να ανατρέψει την κατάσταση και το σύστημα, αλλά να 'βοελυτεί' μέσω του συστήματος. Ένας νέος περίεργος 'ραγιαδισμός' όπως θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε το 'έγκλημα' Κατρούγκαλου, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, τα 'φάλτσα' της Φωτίου, τα σοβαρά ζητήματα στην επιλογή των υποψηφίων και τις δυσαρέσκεις που αυτή δημιούργησε, την έλλειψη σωστά επεξεργασμένων προτάσεων σε επιμέρους ζητήματα που ωστόσο απασχολούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, τον ρόλο των συστημικών ΜΜΕ και μερικά ακόμη μικρότερης σημασίας αλλά όχι ασήμαντα, καταλήγουμε και στα αίτια της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο ο βασικός στόχος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι να αποφύγει την περαιτέρω συρίκνωση.  

Στις εκλογές της 21 Μαΐου ΔΕΝ νίκησε ο Μητσοτάκης. Έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπεισε για τη σταθερότητα και για μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης την επομένη, που θα έδινε προοπτική στον τόπο και στους νέους και δεν θα περιορίζονταν μόνο στην προστασία των αδύναμων. 

 

 

Η κα Μερόπη Τζούφη, υποψήφια Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. στο Νομό Ιωαννίνων, σε δήλωσή της για την

εργατική πρωτομαγιά σημείωσε: "Τιμούμε σήμερα τους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων.

Όλες και όλους που πάλεψαν, και συνεχίζουν να παλεύουν, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και κατοχυρωμένα

εργασιακά δικαιώματα.

Σήμερα, η 1η Μάη του 2023 αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία μετά από τέσσερα σκληρά χρόνια αντεργατικών και

νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η πιο σκληρά ταξική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση μέχρι

σήμερα, έβαλε την υπογραφή της στην κατάργηση του 8ωρου, στις απλήρωτες υπερωρίες και στην υπερεργασία.

Έκανε θεσμό την εργοδοτική αυθαιρεσία, κατέλυσε τις συλλογικές συμβάσεις, αδιαφόρησε για τους μισθούς και

ποινικοποίησε κάθε εργατική διεκδίκηση και συνδικαλιστική δράση.

Η ώρα της αλλαγής έχει ήδη φτάσει.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δε σκύβουν το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παλεύει μαζί τους για αξιοπρεπείς

μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και εργασιακές ελευθερίες.

More Articles ...

e horos logo