Τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι υποψήφιοι βουλευτές και βουλεύτριες, δίνουν τη δική τους ‘μάχη’ για να προβάλουν τα προγράμματα των κομμάτων τους αλλά και ν’ αναδείξουν αδυναμίες και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν την επομένη των εκλογών. Μία αξιόλογη υποψηφιότητα για την Ήπειρο είναι αναμφίβολα εκείνη της δημοσιογράφου και συγγραφέα Άννας Στεργίου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., στη μονοεδρική Περιφερειακή Ενότητα της Θεσπρωτίας.
Μιλώντας στο Hpeiros.gr, αναδεικνύει τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα της Θεσπρωτίας και καυτηριάζει πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό, τα τελευταία χρόνια καλώντας τον κόσμο να βάλει οριστικό τέλος στην κατρακύλα της χώρας.
Ας δούμε τι μας είπε:
κα Στεργίου,
-Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, τόσο για τη χώρα όσο και τη Θεσπρωτία;
«Υπάρχουν πολλά συνθήματα, που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Όμως εγώ θα χρησιμοποιήσω τον τίτλο μίας ξένης ταινίας: «Επιστροφή στο μέλλον». Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται στην ελληνική κοινωνία και κατά κόρον στο νομό Θεσπρωτίας με όρους δεκαετίας ’50 κι ’60. Το «Τάζουμε τα πάντα και συμφέρουμε», όμως, είδαμε πως οδήγησε στην τραγωδία, την αγριότητα και το σοκ του δυστυχήματος των Τεμπών. Χάσαμε τα παιδιά μας, από μία τραγική κυβέρνηση αλλά κι από μία στρεβλή νοοτροπία καθεστωτικής αντίληψης του κράτους. Τι άλλο θέλουμε για να ξυπνήσουμε; Μέχρι σήμερα είναι θολή η εικόνα για τους αγνοούμενους κι όμως το θέμα εξαφανίστηκε από τα κανάλια. Το πελατειακό κράτος, που ένας αποθηκάριος έγινε -ω του θαύματος- σταθμάρχης ξαναγύρισε δριμύτερο, επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Είδαμε τι έγινε στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είδαμε τους δήθεν άριστους να μπαίνουν σε θέσεις κλειδιά και μετά να διαπιστώνεται πως δεν είχαν ούτε πτυχίο. Είδαμε τι έγινε με το παράνομο λογισμικό που με επίκεντρο το Μαξίμου παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, στρατιωτικούς, κορυφαίους υπουργούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει μία χώρα κανονική με κανόνες, που να έχει και παρόν και μέλλον. Επομένως στους ώμους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα πέφτει η ιστορική ευθύνη να οδηγήσει ξανά τη χώρα στην κανονικότητα και στο μέλλον που της αξίζει».
-Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει από 150 ευρώ στους Νέους, για να προσέλθουν στις κάλπες, μία διαδικασία που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική. Πως σχολιάζετε αυτή την απόφαση;
«Μακάρι τα 150 ευρώ να έλυναν τα προβλήματα των νέων κι οποιοδήποτε ποσό για τη βελτίωση της ζωής τους είναι καλοδεχούμενο. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κάνει γι΄ αυτό τον λόγο. Προσπαθεί να καταλαγιάσει την οργή τους μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη και νωρίτερα από τα όσα αυταρχικά μέτρα προώθησε από την κυβέρνησή του. Κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, τους κυνήγησε αν έβγαιναν έξω μετά τις 11, τους μείωσε τις θέσεις στα Πανεπιστήμια. Ήταν συγκλονιστικό το πόσο τα έβαλε το κράτος Κυριάκου Μητσοτάκη μ΄ αυτήν την ταλαιπωρημένη γενιά, που έχει βιώσει τα πάνδεινα λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων. Σήμερα επιχειρεί να διαβρώσει τη συνείδησή τους. Δεν τους δίνει αυτά τα 150 ευρώ στον μισθό τους. Δεν τους τα δίνει καν για να μπορούν να τα διαθέσουν, όπως θέλουν. Το επικοινωνιακό του επιτελείο είδε πως η Νέα Δημοκρατία καταρρέει εξαιτίας της νεολαίας και προσπάθησε να «μαζέψει» τη ζημιά. Για οποιονδήποτε νέο άνθρωπο των λαϊκών στρωμάτων τα 150 ευρώ είναι μία βοήθεια. Όμως δεν πρόκειται για ένα επίδομα που θα δίνεται κάθε χρόνο αλλά για έναν προεκλογικό μποναμά, προκειμένου να ξεχάσουν ότι νέοι της ηλικίας τους ξεκληρίστηκαν στα Τέμπη, δίχως -δυστυχώς- σε ορισμένες περιπτώσεις να βρεθούν ακόμη κι οι σοροί τους. Η εξαγορά συνειδήσεων όμως δεν θα περάσει. Σίγουρα ο κάθε νέος χρειάζεται χρήματα αλλά δεν θέλει να τα λαμβάνει σαν να είναι επαίτης. Θέλει δουλειές, που να πληρώνονται αξιοπρεπώς. Θέλει ένα κράτος δημοκρατικό, κι όχι αυταρχικό, που να σέβεται τον πολίτη και τα λεφτά που εκείνος του δίνει. Ο νέος θέλει να μπορεί να επιβιώσει μακριά από το σπίτι των γονιών του και χωρίς να σκέφτεται το εξωτερικό ως μόνη λύση. Είναι θράσος αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους νέους και θα το βρει μπροστά του».
-Η Ήπειρος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στη διαφθορά. Τι πηγαίνει τόσο πολύ λάθος και ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μετατραπεί η Ήπειρος σε θετικό πρωταγωνιστή;
«Όλη η ελληνική κοινωνία βίωσε την προπαγάνδα Μητσοτάκη, που βάφτιζε το κρέας – ψάρι. Παρουσίαζαν μία στρεβλή εικόνα σε όλα, δημιουργώντας παραμορφωτικούς φακούς στην ελληνική κοινωνία. Η Ήπειρος και ειδικά η Θεσπρωτία βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Άφησε τους αγρότες στην Παραμυθιά χωρίς ρεύμα. Οι αγρότες της Βρυσέλλας είχαν πάλι θέμα με τα πλημμυρισμένα χωράφια. Υπάρχουν προβλήματα με τον αγροτικό τομέα στον Αετό. Οι παραγωγοί γάλακτος – κρέατος πούλησαν ή έσφαξαν κοπάδια μαζικά για να επιβιώσουν. Η Θεσπρωτία είναι ο μόνος Νομός της Ηπείρου χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα. Είχαμε 1.700 φοιτητές και μείναμε με κανέναν... Οι φοιτητές όπου πάνε αναζωογονούν την κοινωνία. Της χαρίζουν νιότη, φρεσκάδα, ιδέες τονώνουν την τοπική οικονομία, τη βελτιώνουν, την αλλάζουν προς το καλύτερο. Το μέλλον της Θεσπρωτίας κρύβεται σε τέσσερα σημεία: πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αρδευτικά – αντιπλημμυρικά έργα για τον πρωτογενή τομέα και πιστοποίηση προϊόντων – σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα – ψηφιακό σήμα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο που ξέραμε. Νέα επαγγέλματα αναδύονται και παλαιά πέφτουν στον Καιάδα ή μπαίνουν στη διαδικασία ψηφιοποίησης».
-Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Θεσπρωτία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Προτίμησε να πάει στην Παραμυθιά αλλά όχι στην Ηγουμενίτσα; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι απέφυγε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του νομού;
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν, όσα στολίδια και χαϊμαλιά να του βάλουν. Ο κόσμος τον έζησε. Τα νέα παιδιά είδαν τι σημαίνει δήθεν επιτελικό κράτος, δηλαδή ένα κράτος κολλητών, που η αξιοπρέπεια, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά πάνε περίπατο. Μπορεί να το δει κάποιος κι από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να συγκρίνει με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου, την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Είμαστε η μέρα με τη νύχτα. Οι πραγματικά άριστοι δεν χρειάζεται να το δηλώσουν. Κι εδώ πρέπει να πω ότι «αριστεία» χωρίς ανθρωπιά δεν έχει νόημα. Είναι πουκάμισο αδειανό. Ο κύριος Μητσοτάκης μετά τα καραγκιοζιλίκια με το λιμάνι δεν τόλμησε να έρθει στην Ηγουμενίτσα. Διοργανώθηκε μία φιέστα ώστε στο σημείο που εμφανίστηκε να φαίνεται πολύς ο κόσμος. Στην Παραμυθιά ελάχιστος ήταν ο κόσμος που πήγε. Οι πιο πολλοί ήταν ο στενός κομματικός σωλήνας. Και δεν θα μιλήσω για το απόλυτο καραγκιοζιλίκι με τα παιδιά που δεν πήγαν στο Σχολείο, για να τους χρησιμοποιεί ως «μαρίδα» για χειροκρότημα. Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο;».
«Η Θεσπρωτία βιώνει την εγκατάλειψη»
-Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι περιοχή που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Περιτριγυρίζοντας τις Κοινότητες του Νομού και συζητώντας με τους κατοίκους τι κλίμα εισπράττετε; Είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή κατάσταση;
«Ο αγροτικός κόσμος στη Θεσπρωτία δεν έχει καταλάβει γιατί του παίρνουν τα προϊόντα του τσάμπα οι μεσάζοντες. Υπάρχουν δυο ζητήματα εδώ. Το ένα θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία – η Νέα Δημοκρατία αποθέωσε τα σούπερ μάρκετ σε βάρος των παραγωγών - και το άλλο ζήτημα τι κάνουν οι αγρότες, αν μπορούν να οργανωθούν ως κλάδος για ν΄ απολαύσουν καλύτερες τιμές. Όμως, όπως συνηθίζω να λέω ενώ έχουμε εκπληκτικά αγροτικά προϊόντα δεν είναι πιστοποιημένα, δεν έχουν ‘ταυτότητα’. Δεν ξέρει ο καταναλωτής ότι είναι εκπληκτικό το μανταρίνι από την Κεστρίνη, ότι είναι υπέροχο το ακτινίδιο της Βρυσέλλας, ότι είναι κορυφαίο το μέλι της Θεσπρωτίας και φανταστικό το ψάρι Σαγιάδας ή Νέας Σελεύκειας. Δεν ξέρει ο κόσμος στην Αθήνα πως έχουμε εκπληκτικό τυρί στην Παραμυθιά ή φανταστικές κρέμες στο Φιλιάτι. Ο παραγωγός λόγω διαφόρων παθογενειών του παρελθόντος φοβάται να συνεταιριστεί. Όμως, όσο θα φοβάται και δεν θα συνεταιρίζεται τόσο θα έρχονται και θα του παίρνουν το προϊόν τσάμπα. Τα προϊόντα που έχουν όνομα στην αγορά κερδίζουν. Εμείς δεν έχουμε πιστοποιήσει ακόμη αρνάκι ή κατσικάκι Σουλίου, που θα έρχονταν από παντού για να το δοκιμάσουν. Κι από την άλλη πλευρά ούτε μισό αγροτικό έργο δεν ενέταξε στον σχεδιασμό της για την Θεσπρωτία η ΝΔ. Επιπλέον, άφησε τους αγρότες της Παραμυθιάς στον αέρα, αντί να γίνει ρύθμιση στα χρέη προς τη ΔΕΗ».
-Η ύπαιθρος αλλά και γενικότερα η ελληνική Περιφέρεια παρουσιάζουν έντονα τα στοιχεία της εγκατάλειψης. Πως μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση; Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε κάνει συνέδρια για την αναπτυξιακή προοπτική, ώστε ν΄ αλλάξει όψη η ελληνική Περιφέρεια κι έδωσε τη δυνατότητα για βελτίωση των οδικών δικτύων. Άλλοι δήμοι τα εκμεταλλεύθηκαν παραπάνω άλλοι όχι. Το πρόβλημα βέβαια είναι πολυσύνθετο αλλά το κύριο ζητούμενο είναι η εργασία. Για να ζήσει κάποιος στην Περιφέρεια πρέπει να ξέρει αν μη τι άλλο ότι μπορεί να έχει εργασία, υγεία και σχολεία για τα παιδιά. Οι παραδοσιακές μορφές απασχόλησης ως το 2050 αλλάζουν. Ο ένας στους 8 εργαζόμενους του πλανήτη θα εργάζεται από το σπίτι ή απ΄ οπουδήποτε αλλού πλην της έδρας της εταιρείας του. Το ψηφιακό σήμα είναι η χρυσή ευκαιρία για να ξαναγεμίσουν πόλεις κι άδεια χωριά της Θεσπρωτίας. Έχουμε εκπληκτικούς παραδοσιακούς οικισμούς στη Θεσπρωτία και σήμερα λόγω πολυϊδιοκτησίας ή άλλων προβλημάτων παραμένουν άδειοι ή ρημάζουν τα σπίτια. Είναι συλλογικό αλλά και προσωπικό στοίχημα να φύγει η Θεσπρωτία από τη μιζέρια και να γίνει ένας νομός που θα ξεχωρίζει για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών του. Το πρώτο βήμα είναι το μουσείο Άρτου που πρότεινα στους Φιλιάτες και δέχτηκαν κι οι δυο συνυποψήφιοί μου για να συνδεθεί η ορεινή ζώνη με την παραλιακή και να κερδίσουν κι οι δυο σε τουρισμό και τόνωση της τοπικής οικονομίας».
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του Νομού Θεσπρωτίας, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου;
«Πως δεν μας αξίζει η Θεσπρωτία της κακομοιριάς και της ηττοπάθειας. Μας αξίζει η Θεσπρωτία της αξιοπρέπειας και της προοπτικής. Ο τόπος μας έχει απίστευτα αναπτυξιακά ελλείμματα αλλά και φοβερές φυσικές ομορφιές, ιστορία, δύναμη ψυχής. Έχω γυρίσει πολλά μέρη κι αυτός ο υπέροχος τόπος δεν αξίζει τη μοίρα, που κάποιοι του επιφύλαξαν ή σε κάθε περίπτωση δεν μπόρεσαν ν΄ αλλάξουν. Το να ζει κάποιος στη Θεσπρωτία είναι σαν να ζει μέσα στον παράδεισο, όπου άνθρωπος, πουλιά, ζώα συγκατοικούν σε αρμονία. Κι αυτός ο παράδεισος ήρθε η ώρα για να ζήσει τα παιδιά του αντί να τα στέλνει μετανάστες στα πέρατα της Γης. Είμαστε εδώ κι είμαι εδώ για να τελειώνει η Θεσπρωτία της Μιζέριας και να κάνουμε επανεκκίνηση στη Θεσπρωτία της Ελπίδας».