ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Άρτας στην εκδήλωση για την «Πωγωνίσια Φορεσιά» που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς», σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις όμορφες λεπτομέρειες της Πωγωνίσιας Φορεσιάς αλλά και το ιδιαίτερο κεφαλοδέσιμο, την περίφημη Ομπόλια.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος κ. Αναστάσιος Γιούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παράδοση του Πωγωνίου και στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των συλλόγων για διαφύλαξή της αλλά και μεταλαμπάδευσής της στις νέες γενιές. «Ευχαριστούμε πολύ το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης για την πρόσκληση σε αυτή την σημαντική για τον πολιτισμό εκδήλωση. Η Πωγωνίσια φορεσιά και η παράδοση του Πωγωνίου έχουν το δικό τους χρώμα και άρωμα και η ιστορία που περικλείουν είναι σπουδαία κι ενδιαφέρουσα. Η παράδοση πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο και είναι χρέος όλων μας, από όποιο μετερίζι και αν βρισκόμαστε, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου αλλά και στη σημασία που έχει για τον πολιτισμό η διαφύλαξη των ηθών και εθίμων κάθε περιοχής. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον που υπάρχει από πολλές περιοχές της χώρας για την Πωγωνίσια Φορεσιά. Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα μέρος της πωγωνίσιας παράδοσης και θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, να «ταξιδεύουμε» τον πολιτισμό μας από άκρη σε άκρη της χώρας μας κι όχι μόνο» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς ενώ προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

e horos logo