ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την αναβίωση αποκριάτικων εθίμων από διάφορες περιοχές της Ηπείρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι  παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας η "Πίνδος" την Κυριακή (22 Φεβρουαρίου) στην πλατεία Ευρυάλης. Το Hpeiros.gr ήταν εκεί και κάλυψε την εκδήλωση.
Την αναβίωση αποκριάτικων εθίμων από διάφορες περιοχές της Ηπείρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι  παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας η "Πίνδος" την Κυριακή (22 Φεβρουαρίου) στην πλατεία Ευρυάλης.Το Hpeiros.gr ήταν εκεί και κάλυψε την εκδήλωση.

Το κρύο ήταν τσουχτερό, όμως οι δύο μεγάλες φωτιές ( τζαμάλες) που είχαν αναφτεί από νωρίς κράτησαν ζεστούς τους ουκ ολίγους Ηπειρώτες που έδωσαν το παρόν.  Και παρόλο που ήταν η πρώτη εκδήλωση του συλλόγου  για την Αποκριά (την Κρεατινή Αποκριά όπως λέγεται στην  Ήπειρο, επειδή εκείνη την περίοδο έφτιαχναν τις πατροπαράδοτες κρεατόπιτες)  αυτή είχε μεγάλη  επιτυχία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Προέδρου κας Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια, για να ακολουθήσουν τα ψυχαγωγικά δρώμενα που φρόντισαν να κρατήσουν αμείωτο το κέφι των παραβρισκόμενων. Σε αυτό συνέβαλαν πολύ το άφθονο ηπειρώτικο τσίπουρο, η φασολάδα, οι ελιές και το ψωμί που προσέφερε δωρεάν ο σύλλογος όπως και το ηπειρωτικό μουσικό συγκρότημα από τα Γιάννενα.

video video video video video video
Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας "Η Πίνδος"  - Τζαμάλες (22/02/2009)
{youtube}dN56-wLUVQA{/youtube}
video video video video video video

Ανάμεσα στα έθιμα που αναβίωσαν οι διοργανωτές συμπεριλαμβανόταν τα εξής:
  • το γαϊτανάκι (θα το συναντήσετε στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας, όχι όμως στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων)
  • η χάψα, όπου σε ένα κομμάτι ξύλου δένανε μια κλωστή και στην άκρη της ένα βρασμένο σφικτό αυγό, το οποίο επιδέξιοι του χωριού αιωρούσαν μπροστά από τους χωριανούς και όποιος ήταν τυχερός και ικανός το έπιανε με το στόμα του –χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του- και το έτρωγε. Πολλές φορές το αυγό ήταν βουτηγμένο στο γιαούρτι για να αφήσει αποτυπώματα στο πρόσωπο (έτσι περνούσε ευχάριστα η βραδιά).
  • Ο χορός της νύφης, όπου συμμετέχουν εκτός από τη νύφη (που έχει…φουσκωμένη λόγω εγκυμοσύνης κοιλιά), ο γαμπρός και η μητέρα της νύφης που δεν ξέρει το ...μυστικό και προσπαθεί να απομακρύνει το γαμπρό και να επιτελέσει το καθήκον της. Όμως σε κάποια σημεία του χορού η νύφη πέφτει κάτω λόγω της κατάστασης της. Μετά από λίγο, ωστόσο η νύφη σηκώνεται για να μην καταλάβει κανείς τίποτα. Σε κάποιο σημείο του χορού δεν αντέχει, λιποθυμά και γίνεται το μυστικό της γνωστό σ' όλους.
  •  «Πώς το τρίβουν το πιπέρι», ένα χορό όπου συμμετέχουν μόνο οι άντρες που ακολουθώντας τις εντολές του τραγουδιστή τρίβουν το πιπέρι με ...διάφορα μέρη του σώματος τους
  • Ο χορός του γανωτή, ένας μιμητικός χορός της τέχνης του γανωτή που χορευόταν μόνο από άνδρες , οι οποίοι μιμούνταν τις κινήσεις του γανωτή. Η μετάβαση από τον ρυθμικό χορό στην μίμηση γινόταν με το παράγγελμα «γανωτή κατέβα κάτω» που δινόταν από τους στίχους του τραγουδιού.
Η σύνθεση του Δ.Σ. του συλλόγου «Η ΠΙΝΔΟΣ» απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος: Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Μπόκιας
Γραμματέας: Γιάννης Παπαγιάννης
Ταμίας: Σπύρος Στέφος
Έφορος:Θανάσης Στεργίου
Μέλη:
Γιάννης Μέγας, Γρηγόρης Ζιάκας

Κλείνοντας θέλουμε να συγχαρούμε για άλλη μια φορά το σύλλογο των Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος» για την εξαιρετική "ηπειρωτική" εκδήλωση που διοργάνωσε και να ευχηθούμε σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και διάθεση.

Από νωρίς είχαν ανάψει δύο μεγάλες φωτιές, οι λεγόμενες τζαμάλες

Ένα ηπειρωτικό μουσικό συγκρότημα από τα Γιάννενα φρόντισε να κρατήσει αμείωτο το κέφι


Ηπειρωτικό τσίπουρο προσφερόταν εν αφθονία σε όλους

Τα πέντε από τα έξι μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, με την πρόεδρο κα. Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια, να αναφέρεται στα δρώμενα που θα ακολουθήσουν

Αναπαράσταση του εθίμου της χάψας από μέλη του συλλόγου

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μπόκιας, ενώ επιδίδεται στο μιμητικό χορό του γανωτή, σκορπώντας το γέλιο στους παραβρισκόμενους

www.ipiros.gr

e horos logo