Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «SciCo» (Science Communication), σχεδίασε και υλοποιεί σε πόλεις της Περιφέρειας το Πρόγραμμα «STEMpowering Youth». Το Πρόγραμμα δημιουργεί εργαστήρια STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) με εκπαιδευτικό εξοπλισμό που συνδέεται με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου. Ως στόχο έχει  την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη διάχυση της γνώσης στους μαθητές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων, αλλά και την ενθάρρυνση για πειραματικό σχεδιασμό και κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας.Μέσα από το πρόγραμμα «STEMpowering Youth», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, το Ίδρυμα Vodafone επιδιώκει να φέρει την Καινοτομία στην Τοπική Κοινωνία, αναγνωρίζοντας την τρέχουσα ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης σε περιοχές της χώρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φαινόμενα όπως χαμηλοί δείκτες καινοτομίας, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, πρώιμη σχολική εγκατάλειψη και εκπαιδευτική ανισότητα. Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη στη Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη) και στα Δωδεκάνησα (Ρόδος και Κάλυμνος), με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων (tablets και smartphones) και εφαρμογών, ενώ τα μαθήματα έχουν διάρκεια οκτώ εβδομάδες. Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM, και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων: Να κατασκευάζουν το δικό τους τηλεσκόπιο, ενώ παρακολουθούν σε ψηφιακή πλατφόρμα σενάριο αστρονομίας για τις τροχιές των πλανητών.
Τα βήματα που ακολούθησε o Γαλιλαίος επάνω σε ψηφιακή πλατφόρμα κάνοντας χρήση του ψηφιακού πλανητάριου Stellarium (site)
Τις δυνατότητες του Arduino κατανοώντας τη λογική του προγραμματισμού και της συνδεσμολογίας ενός κυκλώματος.
Τη λειτουργία και τη δημιουργία του GPS, επάνω σε ψηφιακή πλατφόρμα, με παραδείγματα συντεταγμένων από δορυφόρους και εύρεση σημείων μέσω διαδραστικού χάρτη.
     
Παράλληλα, το πρόγραμμα «STEMpowering Youth» δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας να εκπαιδευτούν περαιτέρω σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και να δημιουργήσουν μεταξύ τους μια κοινότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών, μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας. Ταυτόχρονα, ενισχύονται και τα τοπικά σχολεία, μέσα από τη δημιουργία εργαστηρίων τα οποία βασίζονται σε οικονομικά υλικά που είναι σχεδιασμένα, ώστε να εξυπηρετούν το αναλυτικό πρόγραμμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Σχετικά με την SciCo
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «SciCo» (Science Communication), ο οποίος συνεργάζεται με το Ίδρυμα Vodafone, έχει κεντρικό στόχο την επικοινωνία και διάχυση επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.

Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του ΤΕΙ Ηπείρου ανοίγουν τις πύλες τους και διαθέτουν τις υπηρεσίες τους στο ευρύ κοινό. Η πρόσβαση στην πλούσια επιστημονική και λογοτεχνική συλλογή είναι ελεύθερη και ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει το υλικό, να το δανειστεί ή να το μελετήσει στο αναγνωστήριο. Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Ηπείρου, που αποτελείται από την Κεντρική και τις τρεις περιφερειακές βιβλιοθήκες σε Ιωάννινα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, συνιστά ενιαία υπηρεσία με κοινό πλαίσιο λειτουργίας. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δανεισμού 3 τεκμηρίων από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη του ΤΕΙ, για χρονικό διάστημα 1 (μιας) εβδομάδας.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος (http://opac.seab.gr/search~S17*gre) της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πλοηγηθεί στη συλλογή της. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης ενημερώνει κάθε νέο αναγνώστη για τον τρόπο λειτουργίας της, παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες αλλά και προτάσεις για πνευματική απόδραση μέσω της ενδιαφέρουσας λογοτεχνικής συλλογής.

Η Βιβλιοθήκη δέχεται (κατόπιν ραντεβού) επισκέψεις σχολείων, όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεναγηθούν στους χώρους της, αλλά και να λάβουν μια αναλυτική ενημέρωση για το ρόλο της, τον τρόπο οργάνωσης της συλλογής, αναζήτησης υλικού στον ηλεκτρονικό κατάλογο, εντοπισμού υλικού στα ράφια, στα οποία μπορούν να βρουν ενδιαφέροντα βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

Οι ώρες λειτουργίας για το κοινό είναι καθημερινά από τις 8.00 έως τις 19.00.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://wwwlib.teiep.gr/ και την κεντρική ιστοσελίδα www.teiep.gr, ή καλέστε στα τηλέφωνα: 2681050459, 7, 2.

 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι o κ. Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Παν/μίου Ιωαννίνων, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της European Atherosclerosis Society (EAS) με τετραετή θητεία (2017-2020) https://www.eas-society.org/news/313950/Election-results---new-EAS-Executive-Committee-members.htm.

Η EAS είναι μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως αναγνωρισμένες, επιστημονική εταιρεία με θέμα την Αθηροσκλήρωση και την Καρδιαγγειακή Νόσο. Η EAS, εκτός από την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της αθηροσκλήρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου, έχει θεσμοθετημένο ρόλο στη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου καθώς και για τη διαχείριση και ορθή χρήση των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων σε ασθενείς με διάφορους τύπους δυσλιπιδαιμίας. Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση και τις δραστηριότητες της EAS μπορείτε να δείτε στη σχετική ιστοσελίδα https://www.eas-society.org
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.
 

 

Περισσότερα για το βιογραφικό και το έργο του κ. Τσελέπη διαβάσαμε στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.chem.uoi.gr/el/node/62

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Γεώργιος Καψάλης, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Καθ. κ. Bektash Mema, υπέγραψαν την Τρίτη 7-2-2017, στο Αργυρόκαστρο, Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα, ανανεώνοντας και ενισχύοντας, στην ουσία, τη συνεργασία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής, εκτός από την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε θέματα που ενδιαφέρουν τα δύο Ιδρύματα, είναι η υποστήριξη εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου σε διεθνή αναγνώριση και παρουσία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, που είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρει ξεχωριστά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Επίσης, στο πλαίσιο υπογραφής του Πρωτοκόλλου, τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία, φιλία και εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο Πανεπιστήμια, καθώς και ανάμεσα στους δύο λαούς.
Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου παρέστησαν, εκτός από τους δύο Πρυτάνεις, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κ. Sofokli Vasili, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, οι Αναπληρωτές Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητές κ. Θωμάς Μπάκας και κ. Ανδρέας Φωτόπουλος, οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Αναπλ. Καθηγήτρια κα Valbona Duri και Αναπλ. Καθηγητής κ. Jani Dine, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Αναπλ. Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπάρκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα δύο Ιδρύματα.

Σημαντική πρωτοβουλία από τις λογοθεραπεύτριες του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου για την εκπαίδευση των ειδικών σε επιστημονικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες, ΔΕΠΥ & Ειδική Γλωσσική Διαταραχή». Η εκπαιδευτική δράση διεξήχθη το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στα Ιωάννινα και εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιστημόνων σε θέματα γύρω από το παιδί, την ανάπτυξή του και την ομαλή ένταξή του στο σχολείο.
 
Το σεμινάριο άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Ελευθέριος Μέλιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και την εμπιστοσύνη στις εκπαιδεύσεις του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου. Στη συνέχεια η επιστημονική υπεύθυνη του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου Μαρία Ιγνατίου, αναφέρθηκε με την εμπεριστατωμένη εισήγησή της στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ενώ η λογοθεραπεύτρια Γλυκερία Λώλη παρέθεσε τις νεότερες προσεγγίσεις των Μαθησιακών Δυσκολιών. Τέλος, το επιστημονικό σεμινάριο έκλεισε με την εισήγηση της λογοθεραπεύτριας Φανής Μπιλιτσάκη, η οποία αναφέρθηκε στην Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, στη σχέση της με τις Μαθησιακές Δυσκολίες στα παιδιά και στην ανάγκη σωστής παρέμβασης.
 
Να σημειωθεί πως το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό Κέντρο που παρέχει υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, με έδρα τα Ιωάννινα. Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου είναι κορυφαίος φορέας εκπαίδευσης για θέματα Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής, με σεμινάρια που χαρακτηρίζονται από την ποιοτική τους οργάνωση και τους υψηλού επίπεδου εισηγητές. Είναι, επίσης, στελεχωμένο από μια επιστημονική ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα άρτια διαμορφωμένο περιβάλλον.
 

Η παράδοση στις Ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Γενικό Λύκειο Ελεούσας «Κωνσταντίνος Ασώπιος» του δήμου Ζίτσας συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά. Αυτή τη φορά στο πλαίσιο της δράσης eTwinning απέσπασε την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, για την τελειότητα της εργασίας με τίτλο "Exploring professions", που παρουσίασαν οι μαθητές της Α’ τάξης υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φωτεινής Τσιάμη.Με αφορμή τη συγκεκριμένη διάκριση ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με επιστολή του προς το Δ/ντη του Γ.Ε.Λ. Νικ. Παππά συγχαίρει μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς με τις επιτυχίες και διακρίσεις που σημειώνουν αποδεικνύουν πως στο σχολείο παρέχεται ουσιαστική και με περιεχόμενο εκπαίδευση.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣτην επιστολή του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θέλω να διαβιβάσετε τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μαθητές που είναι και οι πρωταγωνιστές των διακρίσεων, στην εκπαιδευτικό -υπεύθυνη της όλης προσπάθειας κα Φωτεινή Τσιάμη καθώς και στο σύνολο των Εκπαιδευτικών του σχολείου σας, οι οποίοι ο καθένας από την πλευρά του αλλά και συλλογικά συμβάλλατε στον κοινό στόχο για την επίτευξη τόσο σημαντικών διακρίσεων.Βλέποντας τους νέους μας να διαπρέπουν αλλά και ένα δημόσιο Σχολείο να διακρίνεται εκτός των ελληνικών συνόρων αισθάνομαι αισιόδοξος και υπερήφανος καθώς αποδεικνύεται πως επιτελείται καθημερινά σπουδαίο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο παρά τις πραγματικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες.Υποχρέωση όλων μας, είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τις προσπάθειες σας για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.Καλή πρόοδο στους μαθητές και ευόδωση κάθε προσωπικού και συλλογικού στόχου σας. Με την βεβαιότητα πως πάντα θα μας κάνετε υπερήφανους.»Η ΔΡΑΣΗ eTwinningΤο eΤwinning είναι δράση μέσω της οποίας σχολεία από ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, συνεργάζονται σε κοινά σχολικά projects. Η ιδέα του project ξεικινά από δύο σχολεία διαφορετικών χωρών, τους λεγόμενους “ιδρυτές”, τα οποία συμφωνούν να δουλέψουν συνεργατικά πάνω σε ένα κοινό θέμα, και κατόπιν επιτρέπεται να προστεθούν και άλλα σχολεία. Το Γενικό Λύκειο Ελεούσας μαζί με αντίστοιχο σχολείο από τη Λιθουανία αποτέλεσαν τους ιδρυτές του project "Exploring professions" και κατόπιν προστέθηκαν εταιρικά σχολεία από την Ιταλία, και την Τουρκία.Η ιδέα του project όπως εξηγεί η κ. Τσιάμη ήταν η εξής: Οι μαθητές της Α΄Λυκείου τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Λιθουανία συχνά προβληματίζονται έντονα σχετικά με την επιλογή προσανατολισμού σπουδών στο Λύκειο και επαγγέλματος μετέπειτα. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό καθόρισε και τους άξονες εργασίας μας στο project: α) Ενημερώνοντας τους για τους διαθέσιμους προσανατολισμούς σπουδών στο λύκειο και τη σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα του σχολικού προγράμματος, β) βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα γνωρίσματα της προσωπικότητας τους, γ) μελετώντας τις προοπτικές των επαγγελμάτων που τους ενδιαφέρουν τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, δ) ανταλλάσσοντας απόψεις, γνώσεις και προβληματισμούς με τους μαθητές των εταιρικών σχολείων. «Το eTwinning επισημαίνει η κ. Τσιάμη, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών να αναπτύξουν φιλίες, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Έτσι, αποκομίζουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη».

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου New South Wales της Αυστραλίας, κ. Γεωργίου Θ. Παξινού σε Επίτιμο Καθηγητή  του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών “Γεώργιος Μυλωνάς” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:
 
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
 
Έπαινος του Τιμωμένου από την Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, κυρία Αικατερίνη Τ. Ψαρροπούλου.
 
Ανάγνωση του Ψηφίσματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Καθηγήτρια κυρία Θεώνη Θ. Τράγκα. 
 
Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια κυρία Μαργαρίτα Κ. Τζαφλίδου. 
 
Επίδοση του Ψηφίσματος από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
 
Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: “Εγκέφαλος, Συμπεριφορά και Εξέλιξη”.
 
Μουσικό Πρόγραμμα με μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
 
 
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Προσέλευση έως τις 18.45’.
 
Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του τιμωμένου:
Ο Καθηγητής Γεώργιος Παξινός γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 6 Δεκεμβρίου 1944. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ιθάκης και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Berkeley στις Η.Π.Α. Συνέχισε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ενώ ερευνητικές μελέτες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια Yale (Η.Π.Α), Cambridge και Oxford (ΗΒ).
Από το 1973 είναι τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο New South Wales στο Σύδνεϋ, καθώς και στο Ερευνητικό Κέντρο Neuroscience Research Center στην Αυστραλία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας στην Αυστραλία και του Διεθνούς Οργανισμού International Brain Research Organization World Congress of Neuroscience. 
Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Παξινού αφορά στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, με την ανακάλυψη 91 πυρήνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σε πολλούς από τους οποίους απέδωσε ελληνικά ονόματα. Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου, καθώς και η ακριβής ορολογία του συνδράμουν αποτελεσματικά στις επιστημονικές έρευνες. Έχει συγγράψει 46 βιβλία. Το πρώτο του, με τίτλο «Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Συντεταγμένες» είναι το τρίτο σε παραπομπές επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχών. Το βιβλίο του «Άτλας του Ανθρώπινου Εγκεφάλου» που έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά, βραβεύθηκε με το Ανώτατο βραβείο Αριστείας “The Award for Excellence in Publishing in Medical Science” από την Εταιρεία Association of American Publishers το 1977, καθώς και με το βραβείο “The British Medical Association Illustrated Book Award” το 2016. Η συμβολή του στη νευροεπιστήμη είναι καταλυτική και το βιβλίο του «Άτλας του Ανθρώπινου Εγκεφάλου» αποτελεί οδηγό για τους επιστήμονες που μελετούν τη σχέση του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η σχιζοφρένεια.
Το 2003 του απονέμεται το βραβείο έρευνας “Humboldt Research Award”. Το 2008 αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2009 εκλέγεται μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών και το 2012 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2011 η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών έχει θεσπίσει προς τιμήν του βραβείο, ενώ την ίδια χρονιά το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου City στο Σηάτλ των   Η.Π.Α τον εκλέγει Επίτιμο Πρόεδρο. 
Το τελευταίο του συγγραφικό πόνημα με τίτλο «Κατ’ Εικόνα» είναι στην πραγματικότητα ένα μυθιστόρημα μέσα από το οποίο επιχειρεί να απλοποιήσει τις έννοιες της νευροεπιστήμης και της φιλοσοφίας πάνω σε αξίες όπως είναι η ελεύθερη βούληση, η αγάπη, η πίστη, η συγχώρεση, η ηθική και η προστασία του περιβάλλοντος. 
 

Στην ανανέωση των εργαστηρίων των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα 4 Λύκεια της πόλης προχωρά η Δημοτική Αρχή Αρταίων.

Με στόχο την προσφορά των καλύτερων κατά το δυνατόν υποδομών, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, προς τους μαθητές της περιοχής, ο Δήμος, μέσω της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προέβη στην προκήρυξη για την προμήθεια 56 υπολογιστών και λοιπού εξοπλισμού για τα εργαστήρια πληροφορικής, συνολικού προϋπολογισμού 41.000 ευρώ.

Η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων του Δήμου θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

 

Αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αρταίων αποφάσισε μεταξύ άλλων:

  • Την κατάργηση θέσης 2 περιπτέρων στην πλ. Ζέρβα και στην συμβολή των οδών Τζουμέρκων και 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων.

  • Την προσωρινή αφαίρεση άδειας χρήσης και λειτουργίας μουσικής για κατάστημα μπαρ και επιχείρηση μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος,

  • Την ανάκληση άδειας παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων για κατάστημα μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος, καθώς και

  • Την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών φυσικού χυμού σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Αρταίων.

 

 

Η διεύθυνση Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της πρώτη δράσης του προγράμματος «Πεζοπορικές διαδρομές σε παλιά μονοπάτια», που υλοποιεί σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων, πραγματοποίησε πεζοδρομικές διαδρομές σε παλιά μονοπάτια. Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου "Η πρώτη πεζοπορική διαδρομή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, στην Επαρχία Πωγωνίου και συγκεκριμένα στο φαράγγι του Κουβαρά. Μία πορεία που ξεκίνησε από το Δολό και κατέληξε στην Πωγωνιανή. Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι, που ακολουθούσαν καθημερινά στο παρελθόν οι μαθητές από το Δολό, για το σχολείο της Πωγωνιανής. Μετά την πεζοπορία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο της Πωγωνιανής και το θεματικό μουσείο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου. Στο κέντρο, ο Φιλεκπαιδευτικός Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πωγωνιανής είχε οργανώσει γιορτή απόσταξης τσίπουρου. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και οι φοιτητές γεύτηκαν τη ζεστή υποδοχή από τους ντόπιους και εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του τόπου όπως και από τον πολιτισμό του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους κ. Ματσούκα Γιώργο και Χόινα Τάσο – εκπροσώπους του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων, που ήταν οι αρχηγοί στην πεζοπορική διαδρομή – για την ασφάλεια που μας παρείχαν, το Φιλεκπαιδευτικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πωγωνιανής για τη ζεστή φιλοξενία, τους κ. Παπαδόπουλο Σταύρο και Κιτσώνα Αθανάσιο για την ξενάγηση στο πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο της Πωγωνιανής, τον κ. Κλείτσα Χρήστο για την εισήγηση στην ιστορία της επαρχίας Πωγωνίου, την κ. Κωστούλα Όλγα για τις πληροφορίες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και το πρόσφατο παρελθόν του Δολού - χωριό από το οποίο κατάγεται, και όλους όσους αθόρυβα και αυθόρμητα βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη δράση. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις πρυτανικές αρχές, που από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση και συνέβαλαν στην υλοποίησή της.  

Σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, χωρίς ωστόσο με την αναμενόμενη συμμετοχή νέων αγροτών, παρόντος του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για το Μέτρο  «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» (Υπομέτρο 6.1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδος 2014-2020 για το έτος 2016.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/11/2016) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας (Γραφείο Υποστήριξης Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής) και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου (Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής).

«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να είμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος που εμφανίστηκε προβληματισμένος από τη μικρή συμμετοχή των νέων αγροτών στην ημερίδα λέγοντας: «Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη θέληση και ανταπόκριση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τίποτα και σε κανένα δεν έρχεται έτοιμο, ουρανοκατέβατο. Δεν αρκούν μόνο τα λόγια, θα πρέπει να γίνουμε επαγγελματίες στον τομέα του ο καθένας»

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο  των δράσεων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την ανάπτυξη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας. «Θεωρούμε πως ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοχλός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάταση της χώρας εφόσον στηριχθεί με συγκεκριμένα μέτρα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και στηρίζουμε έμπρακτα με συγκεκριμένα βήματα τον αγροτικό κόσμο με στόχο να έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντές του και να βελτιώσει το επίπεδο της δουλείας του», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ  «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»

Τις πληροφορίες για το Μέτρο  «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», παρουσίασαν στη διάρκεια της ημερίδας υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου τα οποία και ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Ζίτσας για την ανταπόκρισή τους να ενημερώσουν διεξοδικά τους νέους αγρότες. Ειδικότερα  τα στελέχη αναφέρθηκαν στην περίοδο, τον τρόπο και τον τόπο υποβολής των αιτήσεων στήριξης φακέλων υποψηφιότητας έτους 2016, στους όρους, τις προϋποθέσεις  και τις λοιπές διαδικασίες ένταξης, την οικονομική στήριξη, τη συμπλήρωση και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας.   

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης- φακέλων για ένταξη στο εν λόγω Μέτρο έχουν έως την 30η Νοεμβρίου,  φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ή οι εκπρόσωποι των οποίων θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους, ενώ θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Ηπείρου. Ακολούθως η κατάθεση του φυσικού φακέλου γίνεται από 1η έως 7η Δεκεμβρίου  στις Δ/νσεις  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ)  του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων.

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 241.000.000€ για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας πρόσκλησης  από το οποίο για την Περιφέρεια Ηπείρου αναλογεί το ποσό των 13.600.00 ευρώ.

Το ποσό της οικονομικής στήριξης για τον κάθε δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την μελλοντική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης (φυτική, κτηνοτροφική ή μικτή) και του χαρακτηρισμού της περιοχής κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης ως ορεινή, μειονεκτική ή λοιπή. Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται το αργότερο εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

Ένα καινούργιο παιδικό βιβλίο της ηπειρώτισσας συγγραφέως Γιώτας Βάση, κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΛΙΒΑΝΗ. Στον προλογισμό του βιβλίου αναφέρονται τα εξής: "Τρεις ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη Δημοκρατία.

Το σχολικό λεωφορείο αποτελεί έναν µικρό κοινωνικό πυρήνα που γεφυρώνει το σπίτι µε το σχολείο και ενσωµατώνει µια µικρή κοινωνική ζωή µε ερεθίσµατα, συζητήσεις, όνειρα... Σε αυτό επιβαίνουν ο Φίλιππος µε τη Μυρσίνη, συµµαθητές στο Δηµοτικό και καλοί φίλοι.

  • Πώς βιώνει τη διαφορετικότητά του ένας αριστερόχειρας µάγειρας και πώς ένας γίγαντας σε µία χώρα νάνων;
  • Θα διώξουν οι φοβισµένοι κάτοικοι το τέρας Λεβιάθαν που τους εξουσιάζει;
  • Ποιος είναι τελικά ο κύριος Νικηφόρος και ποιος ο πλούτος που αναζητεί ο Φίλιππος; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήµατα θα απασχολήσουν τους δύο φίλους στη διαδροµή.

Το πρώτο παραµύθι µε τίτλο Ο Ζερβοκουτάλας και η Δεξιοχέρα βραβεύτηκε µε το Πρώτο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισµό για το «Χαµόγελο του Παιδιού» (ΟΦΕΠΣ, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Στουτγάρδη, 2013)."

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

pamvotisnew

 KarzPreveza

 

Ο πάντα δραστήριος Σύνδεσμος Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου “Η ΗΠΕΙΡΟΣ” διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60 και θα αρχίσει στις 10.45 το πρωί.
Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση, στο πλαίσιο της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα τιμηθούν για την προσφορά προς τον Σύνδεσμο, το Πολιτισμό και τη χώρα, οι εξής: Ο κ. Απόστολος Κ. Μπίσας, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και Πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου και ο κ. Νικόλαος Δ. Βιτάλης τ. διευθυντής Οικονομικού Ελέγχου της ΔΕΗ, π. Νομάρχης, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού ενημερώνει ότι: Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται παράταση ως τις 16 Ιανουαρίου δίνεται για τους νέους γεωργούς με σκοπό την οριστικοποίηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την εγκατάσταση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Αντίστοιχα, παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου η ημερομηνία προσκόμισης του φακέλου σε έντυπη μορφή στις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-62274075-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');