ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευρύτατες αντιδράσεις συναντά η πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει περισσότερους από 20.000 μαθητές από την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, να κλείσει πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα, ιδιαίτερα στην επαρχία και να επιβάλλει την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια της χώρας μας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κ. Κεραμέως.

Εν μέσω πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή διαδικασία, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που θα δουν τα Πανεπιστήμιά τους να κλείνουν, στερώντας τη δυνατότητα φοίτησης των παιδιών κοντά στο σπίτι τους, όπως και κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου, καθώς η ύπαρξη του φοιτητικού δυναμικού συνδέεται άμεσα και με πολλές οικονομικές δραστηριότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων στέκεται απέναντι σε όλες αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές για τον τόπο μας και συντάσσεται με την άποψη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας, για την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου της Κυβέρνησης με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρούμε ότι οι φορείς της περιοχής, που στήριξαν την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι αναγκαίο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να έχουν ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση.

Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται τις διογκούμενες αντιδράσεις από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προχωράει για μια ακόμη φορά στην αντισυνταγματική απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων για πάνω από 100 άτομα, εργαλειοποιώντας, απολύτως και προσχηματικά, την πανδημία.

Η αθλιότητα και ο αυταρχισμός του κ. Μητσοτάκη, της κ. Κεραμέως, του κ. Χρυσοχοΐδη και της ΝΔ δεν έχουν τέλος. Στην βιασύνη τους να νομοθετήσουν σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές τους, φτιάχνουν το ένα μετά το άλλο σώματα ειδικών φρουρών, κάνοντας χιλιάδες προσλήψεις, χωρίς σαφή αξιοκρατικά κριτήρια, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αφού ακόμη και στον φετινό προϋπολογισμό, μειώνουν, εν μέσω πανδημίας, κατά 600 εκ. τα χρήματα για τη Δημόσια Υγεία και κατά 7% για τη Δημόσια Παιδεία.

Γυρνάμε σε εποχές του «Σπουδαστικού της ασφάλειας» στα Πανεπιστήμια και στον άκρατο αυταρχισμό, εν μέσω διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της οικονομίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως θα πάρουν μια πρώτη απάντηση από τον κοινό μαζικό αγώνα φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και όλου του λαού, στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 28 Γενάρη.

Η νεοφιλελεύθερη, αυταρχική Δεξιά είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι με την πανδημία βρήκε την ευκαιρία να τα διαλύσει όλα. Η απάντηση της κοινωνίας θα είναι ισχυρή και σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρεθεί απολύτως απομονωμένη.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369