Η ιστορική μάχη των Σουλιωτών και Παρασουλιωτών (Λακκιωτών) στη θέση Μπογόρτσα του χωριού Άσσου Δήμου Ζηρού Πρέβεζας, όπου τον Αύγουστο του 2021, αναγέρθηκε μνημείο, τιμήθηκε και φέτος, με μία λιτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου, 203 χρόνια μετά.

Εψάλη δοξολογία στο ναό Αγίου Γεωργίου της Κοινότητας του Άσσου, ενώ στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Παναγιώτης Κούσης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν κεράσματα με τοπικά εδέσματα από τις γυναίκες του Άσσου και τον σύλλογο Απόδημων Ασσιωτών, τον οποίο εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι η πάντα δραστήρια γραμματέας κα Μαρία Παφίλα.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γεώργιος Ζυγούρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Γιολδάσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Τσοβίλης, οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Λευτέρης Μήτσιος και Βασίλειος Χρήστου ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πανούσης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, της Λέσχης Απόστρατων Αξιωματικών Πρέβεζας, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων και συλλόγων, καθώς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Το ιστορικό της μάχης

Ως προς το ιστορικό της μάχης τη νύχτα της 18ης Απριλίου – λίγες μέρες μετά το Πάσχα – του 1821, στο ύψωμα της Μπογόρτσας – Βογόριτσας, όπου υπήρχε Τούρκικο κάστρο, Σουλιώτες και Παρασουλιώτες (Λακκιώτες), με αρχηγούς τον Νότη Μπότσαρη, τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γιώργο Δράκο, επιτέθηκαν κατά των Τούρκων, καθοδηγούμενοι από τους κατοίκους του χωριού Άσσου.

Ο Γιώργος Δράκος κάλεσε τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα, αλλά εκείνοι δεν το έκαναν.

Ακολούθησε σκληρή μάχη, η οποία διήρκησε δυόμισι ώρες, από τις δέκα το βράδυ μέχρι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και την επόμενη ημέρα από την 10η πρωινή έως την 3η απογευματινή.

Τελικά οι Τουρκαλβανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κάστρο, έχοντας περίπου 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ από τους Σουλιώτες υπήρξαν 11 νεκροί και 27 πληγωμένοι.

Οι αγώνες των Σουλιωτών ωφέλησαν ανυπολόγιστα την υπόθεση της επανάστασης και της νεοελληνικής αναγέννησης, γιατί συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και έθρεψαν τα φιλελληνικά αισθήματα της, με την πίστη ότι ήταν άξιοι της λευτεριάς. Ταυτόχρονα έδωσαν θάρρος και αυτοπεποίθηση στους σκλαβωμένους Έλληνες για το δίκαιο του αγώνα τους και τον τελικό θρίαμβο.

Οι Σουλιώτες, τόσα χρόνια μετά, παραμένουν στην ελληνική ιστορία και μνήμη ως οι ήρωες, που καταυγάζουν τις ψυχές με το φωτοβόλο άστρο της ανδρειοσύνης τους και είναι ικανοί να παραδειγματίσουν τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές σε υψηλά ιδεώδη και σε μεγάλα έργα, άξια της ιστορίας τους και άξια του παρελθόντος τους.

Στο πλαίσιο της άμεσης ανταπόκρισης των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την πάταξη της εγκληματικότητας, συνελήφθησαν στις 26-03-2024 σε Ιωάννινα και Άρτα συνολικά τρεις ημεδαπές, που κατηγορούντα για κλοπή.

Αναλυτικότερα, στα Ιωάννινα, δύο ημεδαπές εισήλθαν σε φαρμακείο, από όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν καλλυντικά αξίας -200- ευρώ, τα οποία ανευρέθηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

Επίσης, στην Άρτα, εντοπίστηκε και συνελήφθη ημεδαπή, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε εισέλθει σε επαγγελματικό χώρο και αφαίρεσε πορτοφόλι υπαλλήλου, που περιείχε προσωπικά έγγραφα και -10- ευρώ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν - κατά περίπτωση - από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ενώ οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Στις 9-12-2023 το μεσημέρι, στο 11ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Αμφιθέας - Λογγάδων Ιωαννίνων Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 20χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε δένδρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Με την ενημέρωση για τροχαίο έγινε μεγάλη κινητοποίηση με οχήματα της τροχαίας, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.  

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Μετά και τη γιορτή του Αποκριάτικου χορού, του "Κόκκινου χορού" που και φέτος  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο PREVERE, το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας ανεβάζει τις καρναβαλικές του στροφές!

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου: "Καθημερινά γκρουπ ξεφυτρώνουν από παντού σαν μανιτάρια με τη συμμετοχή σε αυτά να είναι μεγάλη. .

Δεκάδες γκρουπ έχουν ήδη τριψήφιο αριθμό συμμετοχών και διαρκώς διευρύνονται.

Ήδη αναμένονται γκρουπ για το Καρναβάλι του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας, από πολιτιστικούς συλλόγους, χορευτικά σχήματα, παρέες, καφέ, μπαρ, φροντιστήρια, Σχολεία κ.ά.

Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι από το νΝμό Πρέβεζας δήλωσαν συμμετοχή στο Καρναβάλι του Κομιτάτου στην Πρέβεζα, ενώ επίσης αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή γκρουπ και Καρβαλιστών απ' όλη την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Λευκάδα, τη Βόνιτσα και περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας καλωσορίζει στον καρναβάλι και το  Γκρουπ 82 «Energymoinoi-κορμιά από τη ΝΑΣA φέτος με μια ανάσα» (Energym Γυμναστήριο Άρτας Αθηνά Κοντογιάννη 6972623733).

Υπάρχει βέβαια αρκετός χρόνος προετοιμασίας, όμως καλούνται όλοι και όλες να ανεβάσουν στροφές!

Στην κορύφωση των εκδηλώσεων του Κομιτάτου που καλούνται να συμμετέχουν όλα τα γκρουπ: .

Σάββατο 9 Μαρτίου «Μικρή Βενετία» (ποδαράτη παρέλαση» σημείο συνάντησης δικαστήρια 19.30 και τερματισμός chilbox-Πάρτι Μικρής Βενετίας Μασκέ στο DIEM.
Κυριακή 10 Μαρτίου «Αποκριάτικος Γάμος» ώρα συνάντησης 11.00 πμ στον Κόμβο του Φόρου –Τερματισμός Πλατεία Ανδρούτσου με λαϊκό Αποκριάτικο γλέντι.
Σάββατο 16 Μαρτίου ώρα συνάντησης 18.00- σημείο συνάντησης Λ.Ειρήνης (παλιό ΚΤΕΛ) Μεγάλη με άρματα Αποκριάτικη παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας.
Κυριακή 17 Μαρτίου τελετή λήξης του Καρναβαλιού, με βαρκαρόλα, Βεγγαλικά κάψιμο ομοιώματος Καρνάβαλου ώρα 20.00. Καλή Αποκριά σε όλους και σε όλες!

Για να δηλώσετε το θέμα σας, να ενημερωθείτε για τους όρους συμμετοχής στο Καρναβάλι του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας, είτε στέλνετε email στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank" style="color: #1155cc; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: small; background-color: #ffffff;">komitatoprevezas2006@gmail.com είτε επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τους Σπύρο Πλέουρα(6947565249), Χρήστο Λούπα (6945215266), Βάσω Λαδιά (6987332613)"

Την Πανεπιστημιούπολη Άρτας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 27 Νοεμβρίου 2023, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Όλγα Γεροβασίλη και συναντήθηκε με τον καθηγητή Α. Τσίνα, Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, με τον καθηγητή Ε. Γλαβά, Κοσμήτορα της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και με τον επίκουρο καθηγητή Μ. Σκούλιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η σημασία του Πανεπιστημίου για την Άρτα, καθώς επίσης το πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που παράγεται, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Και οι τρεις καθηγητές επεσήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει για όλες τις Σχολές που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή χρηματοδότηση βρίσκεται μόλις στο 40% απ’ ότι ήταν το 2010, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας από τότε.

Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη δημιουργίας νέας Φοιτητικής Εστίας και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και η διαδραστική τους σχέση με την τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ένα πολύ ζωντανό Τμήμα, το οποίο κάθε χρόνο έχει τους περισσότερους εισακτέους ανάμεσα στα αντίστοιχα τμήματα της χώρας, που, όμως, λόγω συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους, που πλήττονται οικονομικά για να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους.

Αυτή τη στιγμή η Σχολή αδυνατεί να τους δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς διδάσκονται μόνο 18 από τα 33 όργανα ειδίκευσης και δεν πραγματοποιούνται επίσης πολλά άλλα, υποχρεωτικά για τη λήψη πτυχίου, μαθήματα. Καταδείχτηκε η απουσία βούλησης από την πλευρά του Υπουργείου να λυθεί το πρόβλημα, αντιστοιχώντας τον αριθμό των διδασκόντων στις ανάγκες λειτουργίας του τμήματος, παρά τις εκκλήσεις καθηγητών και φοιτητών.

Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να επιλυθεί το πρόβλημα και κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα του Τμήματος, που είναι η έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών του τμήματος, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και να δοθεί λύση στα υλικοτεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.

 Η Πανηπειρωτική Συνομοσνδία Ελλάδας με ανακοίνωσή της προς τα μέλη της ζητάει να μην αναρτηθούν πανό κατά την εκδήλωση "Πίτα του Ηπειρώτη" η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου. Τα δύο πανό που θα αναρτηθούν θα υπογραμμίζουν την ερήμοποίηση των χωριών και την απαίτηση για μειωμενο κόστος στα διόδια. 

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Προς

         τα Σωματεία μέλη της Π.Σ.Ε.

       (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

         Ομοσπονδίες-Ενώσεις-Σύλλογοι -Αδελφότητες)

Αγαπητοί συμπατριώτες

Σας γνωρίζουμε ότι εντός του ΣΕΦ κατά την εκδήλωση της κοπής της Πίτας στις 25 Φεβρουαρίου 2024, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ, θα αναρτηθούν μόνο δύο πανό των οποίων το περιεχόμενο θα έχει ως εξής:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΏΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΌΣΤΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ»

«ΑΓΩΝΙΖΌΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Σε περίπτωση κατά την οποία ήθελε επιχειρηθεί να αναρτηθούν έτερα πανό πλην των ανωτέρω δύο, από οποιανδήποτε φορέα, θα αποκαθηλώνονται άμεσα.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

              Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας                

   Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος – Κιάμος                          Σωτήρης Κολιούσης

O Α.Σ. Ζίτσας καλεί τους αμπελουργούς-αγρότες-κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε κινητοποίηση η οποία θα γίνει στην κεντρική πλατεία στη Ζίτσα την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12:30 μ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Διεκδικούμε τη αναπλήρωση του εισοδήματος μας για την φετινή χρονιά εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή από ασθένειες (περονόσπορος). Αλλαγήτου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Μετά την πανελλαδική σύσκεψη αμπελουργών που έγινε στον Τύρναβο στις 19/11/23 αποφασίσαμε για κοινό συντονισμό στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά μας και στο βιός μας!

                                                                                         ΤΟ Δ.Σ του Συλλόγου"

Μεγαλύτερο θα είναι το κόστος των διοδίων για τους οδηγούς από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθώς προβλέπονται ανατιμήσεις για την επόμενη τριετία ● Στα 33,55 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, στα 13,80 ευρώ για Αθήνα – Λαμία, ενώ μέχρι τη Λάρισα το κόστος φτάνει τα 23,85 ευρώ ● Η διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα μέσω Ρίου – Αντιρρίου θα κοστίζει 41 ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε δόσεις θα επιβληθούν τελικά οι αυξήσεις στα διόδια των παραχωρημένων αυτοκινητοδρόμων που ζητούσαν οι εταιρείες λόγω της ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 12% το 2022. Οι εταιρείες παραχώρησης, στις οποίες κυριαρχούν οι μεγάλες κατασκευαστικές και πρωτίστως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, είχαν δεχθεί αρχικά να μην επιβληθούν οι αυξήσεις στις αρχές του 2023 μέσα στην προεκλογική περίοδο και, όπως φαίνεται, συμφώνησαν να προβούν σε νέα διευκόλυνση, μοιράζοντας τη συνολική αύξηση ώς το 2026.
 
Ετσι, από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα ήδη πανάκριβα διόδια θα αυξηθούν σε ποσοστό 7,6%. Ποσοστό 2% θα προστεθεί στον δείκτη τιμών καταναλωτή του 2024 για να βγει η αύξηση που θα επιβληθεί το 2025 και ένα ακόμη 2% θα επιβαρύνει τα διόδια που θα ισχύσουν το 2026.
Κόστος για ένα Ι.Χ.
Οι αυξήσεις των διοδίων έρχονται να προστεθούν στο ήδη βεβαρημένο κόστος των μεταφορών και ειδικά των εμπορευματικών που εκτελούνται με τα μεγάλα οχήματα που χρεώνονται ακριβότερα. Πάντως, για ένα Ι.Χ. που πραγματοποιεί τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη το κόστος διοδίων αυξάνεται κατά 2,20 ευρώ, ενώ στη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα, που περιλαμβάνει διέλευση από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου η αύξηση είναι 2,75 ευρώ. Ομως, ένα μεγάλο λεωφορείο άνω των 40 θέσεων για να περάσει από τη γέφυρα θα πληρώνει πλέον 73,5 αντί για 69 ευρώ. Αναλυτικότερα για ένα Ι.Χ. από την 1/1/2024 το κόστος ανεβαίνει:
 
● Στα 33,55 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, έναντι 31,35 ευρώ σήμερα.
 
● Στα 41 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα μέσω Ρίου - Αντιρρίου, από 38,25 ευρώ σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου λήγει το 2027 ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Ηpeiros.gr το κόστος της κατασκευής της έχει ήδη καλυφθεί λόγω και της αυξημένης από την προβλεπόμενη κυκλοφορίας. 
Βέβαια μέχρι το 2027 όχι μόνο δεν θα υπάρξει κάποια μείωση στην τιμή των διοδίων αλλά αντίθετα θα υπάρξει αύξηση, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική των διοδίων, μετά τη λήξη της σύμβασης. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων σε καυστική ανακοίνωσή της αναφέρει: "Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υφυπουργού της κυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Νίκου Ταχιάου , όσον αφορά την μη χρηματοδότηση των βασικών οδικών αξόνων της Π.Ε. Πρέβεζας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ. Ο Υπουργός ήρθε στα Ιωάννινα για να μας μηνύσει να ξεχάσουμε την αναβάθμιση της Παραλιακής οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και τη σύνδεση της Εθνικής οδού με την Ιόνιο οδό στο ύψος της Καμπής.

Κοροϊδία είναι και τα δήθεν ξεσπάσματα του περιφερειάρχη Ηπείρου της ΝΔ στο συνέδριο για τις δηλώσεις του υφυπουργού της ΝΔ, ώστε να εκτονώσει τη διαρκώς αυξανομένη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Τα τελευταία χρόνια, Κυβέρνηση και Περιφέρεια αντί να φτιάξουν ασφαλείς δρόμους, το μόνο που δημιουργούν είναι κυκλικούς κόμβους που δεν χωράνε να περάσουν τα φορτηγά. Η οδική ασφάλεια ξεκινά και εξαντλείται στους κυκλικούς κόμβους αφήνοντας απ έξω όλο το μήκος της παραλιακής οδού που κρύβει παγίδες θανάτου κάθε λίγα μέτρα.

Η Πρέβεζα παραμένει ο μοναδικός Νομός της Ηπείρου που δεν συνδέεται με κανέναν από τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες. Συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες τουριστών κάθε καλοκαίρι χωρίς να έχει καν νοσοκομείο, αλλά αυτά δεν είναι ικανοί λόγοι για να χρηματοδοτηθούν οδικοί άξονες.

Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν: Στα εγκαίνια του προεκλογικού του κέντρου στην Πρέβεζα μόλις πριν δύο μήνες, το Σεπτέμβριο του 2023, ο κ. Καχριμάνης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης διαβεβαίωνε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες και μαζί με το υπουργείο Υποδομών θα συγχρηματοδοτήσουν την αποπεράτωση αυτών των έργων.

Τώρα ξαφνικά τα «λεφτόδεντρα» ξεράθηκαν και δεν βγάζουν τα χρήματα που ούτως ή άλλως έχουν πάρει απ τις τσέπες του λαού της Πρέβεζας μέσω της φορολογίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπαίζονται οι κάτοικοι της Π.Ε. Πρέβεζας. Προεκλογικά και το 2019 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι ήταν έτοιμη για να δημοπρατήσει το έργο σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνιο οδό. Και μετά τις εκλογές αποδείχτηκε ότι δεν είχαν έτοιμες ούτε τις μελέτες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση , το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της Περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Περπατάνε έργα και Υποδομές που εξυπηρετούν κάθε φορά τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Κοροϊδεύουν με τη δημιουργία κυκλικών κόμβων δήθεν για την οδική ασφάλεια

Καλούμε τους φορείς του κινήματος , τα εργατικά σωματεία τους αγροτικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, τους επιστημονικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης σύγχρονων και ασφαλών οδικών αξόνων στα χέρια τους, χωρίς χαράτσια και διόδια.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπής για κλοπή, που έλαβε χώρα προχθές (15-12-2023) στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, η αλλοδαπή, η οποία είχε προσληφθεί μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας προκειμένου να φροντίζει ηλικιωμένο, αφαίρεσε κατά την παραμονή της στο σπίτι του χρηματικό ποσό 6.000 ευρώ, αποχωρώντας στη συνέχεια από αυτό.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Μία ακόμη εκπαιδευτική δράση για μαθητές από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς»

Θέμα της δράσης είναι η ασφαλής και βιώσιμη κινητικότητα και θα την παρακολουθήσουν μαθητές γυμνασίων των Ιωαννίνων

Άλλη μία εκπαιδευτική δράση για μαθητές διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Η νέα αυτή πρωτοβουλία απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίων την πόλης και θα είναι αφιερωμένη στην ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα.

Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές, αφενός για τις δυνατότητες μετακίνησης που προσφέρουν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως το ποδήλατο και το πατίνι, αφετέρου για τους κανόνες που διέπουν τη χρήση τους. 

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων και τη σημασία υιοθέτησης ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς.

Τέλος, με στόχο την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος,  τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας (VirtualReality).  

Η δράση θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 29/11 έως 5/12/2023 στο κλειστό γυμναστήριο Λιμνοπούλας του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.), υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Στην Άρτα «ταξιδεύει» η παράδοση του Πωγωνίου μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» για παρουσίαση της Πωγωνίσιας Φορεσιάς.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8:30μ.μ., στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης κ. Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:  "Κτηνοτρόφε, Κτηνοτρόφισσα,
Μετά το ΠΑΣΧΑ με τα  καλάθια “καπαμά” της κυβέρνησης ήρθαν και οι γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος!!
Έτσι η «ΔΩΔΩΝΗ» μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σ΄αυτή και τον κουρνιαχτό των εγκαινίων και των πανηγυρισμών για την επέκταση της βιομηχανίας,
για το ρεκόρ εξαγωγών φέτας, για τα νέα προϊόντα μας έστειλε την «λυπητερή». Στα τιμολόγια που πήραμε είδαμε να μειώνεται αναδρομικά (από τον Μάρτη) η
τιμή του γάλακτος στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που παράγουν μέχρι και 60 τόνους κατά τρία λεπτά!! Δεν θα σταματήσουν εδώ ετοιμάζουν και νέα
μείωση!! Η μείωση της τιμής θα προσθέσει νέες δυσκολίες ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους που είναι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες και δεν τα φέρνουν
βόλτα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Ήδη ένας στους δέκα κτηνοτρόφους έχει εγκαταλείψει την παραγωγή σύμφωνα και με τα
τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με τον τρόπο αυτό προωθείται ο μόνιμος στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ που είναι η συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και πιο λίγα χέρια και γι΄ αυτό κάθε
αναθεώρησή της είναι και χειρότερη από την προηγούμενη όπως και η τωρινή που ξεκίνησε αρχές του 2023.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ το 2022 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και δείχνουν ότι η διαχρονική πολιτική της
εξωστρέφειας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και την βελτίωση της
θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Παράλληλα η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα επικαλούμενη το πλαίσιο της «ελεύθερης
αγοράς» την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στις
εταιρείες διαχείρισης των απορριμμάτων, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη
τιμή.
Στην ανάπτυξη αυτή που κίνητρο έχει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού οι δικές μας ανάγκες και οι κόποι
μας δεν χωράνε.
Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια. Μέσα από το σύλλογό μας και δυναμώνοντάς τον, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν να κάνουμε πράξη το σύνθημα των
αγώνων μας «ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ» γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση που οδηγό έχει
την ΚΑΠ της ΕΕ.
 
Μέσα από την πείρα που συγκεντρώσαμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι μόνο όταν εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας και προχωρήσαμε σε αγώνες τοπικά, περιφερειακά
και πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και έχοντας τη στήριξη του υπόλοιπου λαού που και αυτός υποφέρει, καταφέραμε να
αποσπάσουμε μικρές και οι μεγάλες ανάσες όπως το αφορολόγητο, τις ενισχύσεις- ψίχουλα για την κάλυψη της αύξησης των ζωοτροφών κλπ.
Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων για να αποφασίσουμε την παραπέρα δράση μας, για
να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να απαιτήσουμε:
- Καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο.
-Άμεση πληρωμή των κτηνοτροφικών - αγροτικών προϊόντων με την παράδοση.
- Όχι στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
- Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.
- Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που καταστρέφουν το περιβάλλον και κλέβουν τον πλούτο του λαού.
 
ΖΙΤΣΑ Μάιος 2023"

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

 
lllll.png

 

Η MarBella Collection είναι ένας αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος με τρία ξενοδοχεία πολυτελείας 5*. Το MarΒella Corfu και το MarΒella Nido Suite Hotel & Villas βρίσκονται στην Κέρκυρα, και το MarΒella Elix, στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας.

Το MarBella Elix αναζητά επαγγελματία για τη θέση του Φύλακα

Αρμοδιότητες:

 • Υπεύθυνος στην διατήρηση της ασφάλειας του ξενοδοχείου

Προσόντα:

 • Προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σε ξενοδοχείο 4* ή 5* θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν
 • Άδεια Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας
 • Επιθυμητή η γνώση Αγγλικής γλώσσας
 • Εξωστρεφής και ευχάριστη προσωπικότητα
 • Άριστη ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικό πνεύμα
 • Επαγγελματική συμπεριφορά

Παροχές:

 • Δυναμικό και εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον
 • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
 • Εποχιακή απασχόληση
 • Διαμονή και διατροφή

 

Κάνε την αίτησή σου εδώ και γίνε μέλος της MarBella Collection!

Στοιχεία Επικοινωνίας Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

HR DEPARTMENT -MARBELLA COLLECTION

T +30 26610 71126

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.