Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για τη λήψη μέτρων και την παροχή οποιασδήποτε αναγκαίας συνδρομής, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την αντιμετώπιση των επικείμενων δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

 • ·να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
 • ·να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
 • ·να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

 • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
 • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
 • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
 • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
 • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
 • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
 • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
 • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
 • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
 • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
 • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
 • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

 • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
 • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
 • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στο ειδικό bannerστην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα ανακοινώνει κι επίσημα το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ τους υποψήφιους για τις εθνικές εκλογές. Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί περίπου των 80% των υποψηφίων. Στην Ήπειρο σοβαρό πρόβλημα κατάρτισης ψηφοδελτίου αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη στο Νομό Θεσπρωτία, όπου το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Έχει προκριθεί μόνο η υποψηφιότητα της Μάγδας Τάτση, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άλλα άτομα μετά και την εξέλιξη της μονοεδρικής. Αντίστοιχα προβλήματα με αναιμικές συμμετοχές παρατηρούνται και σε άλλους Νομούς της χώρας όπως και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ ανά Νομό στην Ήπειρο και τη Λευκάδα, που έχουν πάρει έγκριση, είναι οι εξής:

Άρτα

Γκόκας Χρήστος, Μαρέτη Χριστίνα, Μέγας Χρήστος, Ρίζου Κατερίνα

Πρέβεζα

Δημητρίου Γιώργος

Φραγκούλης Παύλος

Χήτα Μαρία

Θεσπρωτία

Τάτση Μάγδα

Ιωάννινα

Γάτσιος Κωνσταντίνος

Δημητρίου Δημήτριος

Ζαρμπαλάς Σωτήριος

Καραπάνου Σοφία

Μανταλόβας Θανάσης

Τσίμαρης Γιάννης

Λευκάδα

Σιδερής Αντώνιος

Κεφαλονιά

Κρητικός Ελευθέριος

H κα Μερόπη Τζούφη, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιωαννίνων και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας σε δήλωσή της για την υπόθεση της "Κιβωτού" που ταλανίζει το τελευταίο διήμερο τη χώρα, ανέφερε: "Η υπόθεση της «Κιβωτού» συγκλονίζει και σίγουρα δε βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, οι επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της ΜΚΟ σε σχολείο γειτονικού χωριού, συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της «Κιβωτού» όσο και τοπικών παραγόντων. Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε η Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγράφοντας κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών.Ωστόσο κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα φέτος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή «γκετοποίηση» των παιδιών. Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά. 
 
Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των «πρωτοκλασάτων» υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά.Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας".

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο εσμός συμφερόντων που την στηρίζει, πανηγυρίζουν για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, λέγοντας ότι είναι ο πρώτος που συντάσσεται εκτός μνημονίων και μεταμνημονιακής εποπτείας, ξεχνώντας βέβαια να πουν ότι είναι μια πορεία που δρομολογήθηκε τον Αύγουστο του 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Αλλά ακόμα και το κυβερνητικό επιχείρημα, περί πρώτου «ελεύθερου προϋπολογισμού» μετά από δώδεκα χρόνια, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα των λίγων και όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με πρωτοφανές και ογκούμενο κύμα ακρίβειας. Πανηγυρίζει για ελεύθερο προϋπολογισμό και αντί να δείξει λοιπόν μια έμπρακτη στήριξη σε κοινωνικά στρώματα που βίωσαν τη λιτότητα, την ανασφάλεια και την περιθωριοποίηση όλα αυτά τα χρόνια, οι κρατικές δαπάνες μένουν σταθερές, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά δύο (2) δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τόσο αναγκαίες κοινωνικές δομές, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, εξακολουθούν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραμένουν σε καθεστώς μνημονίων.

Τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι για φέτος και το 2023 τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα μειωθούν άνω του 15%, λόγω του πληθωρισμού. Για τα είδη πρώτης ανάγκης, αυτά που καταναλώνουν περισσότερο τα ολοένα και περισσότερα φτωχοποιημένα ελληνικά νοικοκυριά, η ακρίβεια, άρα η διάβρωση του εισοδήματος τους, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Συνεπώς τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η ανάπτυξη δεν κατανέμεται δίκαια και οι ανισότητες μεγαλώνουν. Είναι ένας προϋπολογισμός με ημερομηνία λήξης την επομένη των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν και τη συγκρότηση κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων.

Η μεγάλη ανάγκη του κόσμου ν’ ακουμπήσει, να συμμετάσχει, ν’ αρχίσει και πάλι να ελπίζει και να πάρει κουράγιο ώστε να διεκδικήσει μαχητικά ένα καλύτερο αύριο, αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη στα Ιωάννινα του πρώην υπουργού και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Παύλου Πολάκη.

Kosmos.jpg

Ο κ. Πολάκης έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στην κεντρική εκδήλωση στην Ε.Η.Μ., ενώ με θερμά λόγια τον καλωσόριζε ο κόσμος σε κάθε γωνιά που περπάτησε ο πρώην Υπουργός στην πόλη των Ιωαννίνων. Κατά την ομιλία του ο κ. Παύλος Πολάκης ανέλυσε τα έξι σημεία της προγραμματικής πρότασης που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να δώσει διέξοδο στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Προέβλεψε ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα, υπό το βάρος των σκανδάλων, καυτηρίασε τις πρακτικές της κυβέρνησης σε πολλά ζητήματα, αλλά και ενός μέρους του ΚΙΝΑΛ που όπως είπε ‘σφιχταγκαλιάζεται’ με τη Ν.Δ. Ανέφερε ακόμη ότι εκτός του Πάτση θα υπάρξει και άλλη ‘παραίτηση’ Βουλευτή της κυβέρνησης για εμπλοκή σε ζητήματα που θα αποκαλυφθούν. Απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο για συσπείρωση για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και δημοκρατικό προσκλητήριο για την διακυβέρνηση της χώρας.

 

Tzoufh_2.jpg

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας και Βουλεύτρια Ιωαννίνων κα Μερόπη Τζούφη, κατά την παρέμβασή της στην κεντρική εκδήλωση στην ΕΗΜ μεταξύ άλλων ανέφερε: :

«Έχουμε καθήκον να σταθούμε πλάι στην κοινωνία. Να σταθούμε πλάι σε όσους υποφέρουν και πληρώνουν το κόστος της κυβερνητικής πολιτικής: τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους δημιουργούς του χεριού και του πνεύματος. Τους συνταξιούχους, του ανέργους. Τις νέες και τους νέους. Πλάι σε όλες και όλους που ανεβαίνουν το Γολγοθά της κρίσης, των νεοφιλελεύθερων και αυταρχικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν μπορούμε να στεκόμαστε παρατηρητές. Ειδικά έχοντας μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Και εδώ στα Γιάννενα γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει βαρύς χειμώνας. Πρέπει να δημιουργήσουμε γεγονότα, να παίξουμε το ρόλο που μας αναλογεί, να σταθούμε με πραγματικό ενδιαφέρον και αλληλεγγύη δίπλα σε όσους αδικούνται, που υποφέρουν και δυσκολεύονται. Να μην αφήσουμε καμία και κανέναν πίσω σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Γι’ αυτό οφείλουμε να ανοίξουμε τα μέτωπα και η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας της Τετάρτης ήταν πολύ κρίσιμη. Να ξεδιπλώσουμε τη συζήτηση και τα επιχειρήματα, να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα ξαναφέρουν την ελπίδα. Που θα δημιουργήσουν προσδοκίες και θα φωτίσουν την προοπτική της αλλαγής. Που θα μετατρέψουν τη διάχυτη οργή σε πολιτικό ρεύμα αντιπαράθεσης και διεκδίκησης».

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Πρέβεζας σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί τη συμμετοχή της στο 22ο Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βάζουμε τάξη στον χώρο με κανόνες και αρχές δικαίου, καλύπτοντας ένα διαχρονικό κενό» ανέφερε από την Πάτρα ο Υφυπουργός Χωροταξίας & Αστ. Περιβάλλοντος, Βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή Κρίση και Ακίνητη Ιδιοκτησία» που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022.

Ο κ. Ταγαράς παρουσίασε διεξοδικά όλες τις παρεμβάσεις του Υπουργείου σε χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα, ενώ είναι έτοιμο νέο νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικά έργα αισθητικής αναβάθμισης και άρσης της επικινδυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο Λαδόπουλος στην Πάτρα που έχει ήδη ενταχθεί σε ΣΔΙΤ, ενώ όπως είπε, εξελίσσονται πρωτοφανείς επενδύσεις σ’ όλη τη χώρα.

Μίλησε για ένα «πλέγμα σχεδιασμού για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» εφόσον «για πρώτη φορά θα ενταχθούν σε μια ενιαία βάση δεδομένων, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για προστατευόμενες περιοχές, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, για να κλείσουν πληγές που αφορούν χαρακτήρα μορφή (δασικό, αγροτικό) και ιδιοκτησιακά δικαιώματα (δημοσίου, ιδιώτη). Στόχος είναι να φθάσουμε στο σημείο ώστε όποιος θέλει να πάρει μια πληροφορία για το ακίνητό του, ολόκληρη και ασφαλή για να την αξιοποιήσει προς όφελός του».

Forum_2.jpg

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία υλοποιούνται σε 220 Δήμους της χώρας – αφορά και της Αχαΐας - και με προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ερχόμαστε με ασφάλεια δικαίου να καλύψουμε όλες τις εκκρεμότητες με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθορίζοντας χρήσεις γης, όρους δόμησης με κυκλοφοριακές μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών και τεχνολογικών καταστροφών, με οριοθετήσεις ρεμάτων) να βάλουμε τάξη και να καθορίσουμε στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού περιοχή», ανέφερε.

Ανακοίνωσε πως το 40% θα έχει συμβασιοποιηθεί έως το τέλος του έτους και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο θα καλυφθεί το 100% των Σχεδίων και όλα αυτά, μετέπειτα, θα εγκριθούν με 300 Προεδρικά Διατάγματα και με ένα τελικό θα μπορεί να γίνεται αλλαγή χρήσης στους όρους δόμησης και να γίνουν και έργα ανάπλασης βάζοντας τάξη εκεί που δεν υπήρχε ποτέ.

«Το έλλειμμα αυτού του σχεδιασμού μας στέρησε επενδυτικές ευκαιρίες, χρηματοδοτήσεις, θέσεις εργασίας και εισόδημα που τόσο έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Ταγαράς τονίζοντας πως «το πρόγραμμα αναπλάσεων ύψους 450 εκατ. ευρώ θα εστιάζει στις υποβαθμισμένες περιοχές και θα περιλαμβάνονται και κτίρια που συμπληρώνουν την επέμβαση στον χώρο, όπως το έργο του Λαδόπουλου».

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων λέγοντας πως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του 2021 και του 2022, που αφορά περίπου στους 125.000 ωφελούμενους ήταν συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ περίπου, ενώ για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» που αφορά 20.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ανέφερε πως θα έχει προκηρυχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5

Ο κ. Ταγαράς εξήγγειλε για πρώτη φορά μια σημαντική παρέμβαση που αφορά στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (όσα κτήρια δεν έχουν άδεια ή έχουν υπερβάσεις στο ύψος πάνω από 20% ή υπερβάσεις δόμησης πάνω από 40%) που θα κατατεθεί στη Βουλή διότι όπως εξήγησε «εάν δεν έχουν ρυθμίσει οι ιδιοκτήτες αυθαίρετα που ανήκουν στην κατηγορία 5 δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ή να το διαχειριστούν.» και τόνισε πως αφορά και δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια.

ΕΩΣ ΤΙΣ 9/12 ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Ανακοίνωσε, επίσης, πως για τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμησης θα μπορούν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 οι ιδιοκτήτες δια μέσω των μηχανικών να έχουν πάρει την προέγκριση της οικονομικής άδειας. Επιπλέον, τόνισε, πως «μέχρι την 9η Δεκεμβρίου μπορεί να έχει υποβληθεί η αίτηση για θεώρηση όρων δόμησης χωρίς την προϋπόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης που έχει κόστος για τον πολίτη, αλλά μόνο με την υποβολή του τοπογραφικού και των τίτλων ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν τα της παρέκκλισης με την υποχρέωση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα πρέπει να υπάρξει αίτηση για προέγκριση ή έγκριση οικοδομικής άδειας».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»

Μείωση της φορολογίας στη μικρή ακίνητη περιουσία και στήριξη της αγοράς ακινήτων

Ο Μιχάλης Κατρίνης, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΙΝΑΛ, Βoυλευτής Ηλείας τόνισε την ανάγκη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την στήριξη της αγοράς ακινήτων. «Σήμερα οι πολίτες χρειάζονται 26 εργάσιμες μέρες για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, έχουμε την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. «Η ακίνητη περιουσία συνιστά για μας βασικό πυλώνα και απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση» ανέφερε θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής κατοικίας. «Στοχεύουμε σε πολιτικές δίκαιες και με το βλέμμα στη νέα γενιά καθώς υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στη στέγη των νέων παιδιών και την αδυναμία να λάβουν δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα».

Την ανάγκη θέσπισης γενναίων φορολογικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κτιρίων που παραμένουν κενά και αναξιοποίητα έχοντας παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που ήδη αρχίζει να γίνεται ορατό, ανέδειξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στη Πάτρα.

‘’Η ακίνητη ιδιοκτησία συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εκφράζεται κατά βάση από μικροϊδιοκτήτες και είναι συνδεδεμένη με εκατοντάδες επαγγέλματα.

Είναι προφανές ότι απαιτείται μια πλέον ρεαλιστική αναμόρφωση της φορολογίας’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης κάνοντας λόγο για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, με στόχο τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων .

Έθεσε ως βάση διαλόγου δύο προτάσεις:

-Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την μικρή ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ η οποία δεν αποδίδει εισόδημα.

-Μια νέα μείωση κατά 15% του ΕΝΦΙΑ για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αποκατάστασης στρεβλώσεων και αδικιών που έχουν προκύψει με τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.

‘Οπως είπε μπορούν να αξιοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία προσδιορισμού των τιμών ζώνης , που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να καλύπτουν όλες τις ιδιαιτερότητες.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι δεν πρέπει να θιγεί η αγορά αλλά να μπουν κανόνες.

Ζήτησε να διαμορφωθεί ένα νέο αντικειμενικό πλαίσιο κανόνων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση των μικροϊδιοκτητών σε σχέση με ιδιοκτήτες που διαθέτουν αρκετές κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία .

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρεις υπαρκτούς κινδύνους για την αγορά ακινήτων, όπως είναι:

-Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους πάνω από 40%.

-Οι αυξημένες δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης

-Το γεγονός ότι 250.000 ακίνητα – από πλειστηριασμούς ενυπόθηκων κόκκινων δανείων - θα διατεθούν την επόμενη πενταετία στην αγορά, με τιμή χαμηλότερη από αυτή που θα χρειαστεί για να χτίσει κάποιος από την αρχή.

"Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την ΠΟΜΙΔΑ ως κοινωνικούς εταίρους και ισότιμους συνομιλητές και επιδιώκει μια ειλικρινή σχέση και έναν αμφίδρομο παραγωγικό διάλογο. Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα δημοκρατική και κοινωνική συμφωνία που θα την οδηγήσει στην επόμενη μέρα." τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παραδιάς υπενθύμισε ότι και το ΠΑΣΟΚ στάθηκε δίκαια απέναντί τους ιδιοκτήτες, σε κρίσιμα θέματα, όπως η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων το 1994 και το 2014, των μισθώσεων των κατοικιών το 1994 και της απελευθέρωσης των αστικών ακινήτων από τις αέναες διεκδικήσεις του Δημοσίου το 2003.

ΠΑΡΑΔΙΑΣ: «ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ»

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Δικηγόρος Α.Π. Στράτος Παραδιάς απάντησε στον Υπουργό πως η προθεσμία των 12 σχεδόν εργασίμων ημερών δεν επαρκεί για την σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων και συνεπώς δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, με τον κ. Ταγαρά να καταγράφει το αίτημα.

Νωρίτερα, ο κ. Παραδιάς έκανε μια σφαιρική καταγραφή των αιτημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστιο κόστος για να συντηρήσουν την περιουσία τους, κάνοντας αναφορά στα υψηλά δημοτικά τέλη καλώντας τους δήμους να συμβάλλουν από την πλευρά τους με μειώσεις στην τιμή ζώνης, στην υπερφορολόγηση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ, στις μισθώσεις αλλά και στην ενέργεια στα ακίνητα, ενώ για την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων ανέφερε πως θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες γι’ αυτό ζήτησε άμεση χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος αλλιώς όπως είπε θα απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών. Συγκεκριμένα ο κ. Παραδιάς είπε επιγραμματικά τα εξής:

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι οι εξής:

Παράταση προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών Κτηματολογίου.

Παράταση αναστολής φόρου υπεραξίας πώλησης ακινήτων

Παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Παράταση φορολογικής απαλλαγής από δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης κτιρίων

Δυνατότητα των Δήμων να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών 2022

Όμως υπάρχουν και αρνητικές εξελίξεις, κυρίως:

Η επαύξηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές πολλαπλασιάζει παράλογα το φορολογικό βάρος των ιδιοκτητών τους.

Η διαφαινόμενη άρνηση παράτασης της δυνατότητας ανοικοδόμησης σε γήπεδα που υπάγονται στις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης, που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση εκατοντάδων χιλιάδων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων.

Η επαπειλούμενη θεσμοθέτηση στραγγαλιστικών μέτρων κατά των βραχυχρονίων μισθώσεων.

Τέλος υπάρχουν δύο ομάδες αιτημάτων που έχουν τεθεί στους αρμοδίους και αναμένεται η επίλυσή τους:

Για τις δικαιοπραξίες που αφορούν οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυκατοικιών:

Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν κατά την τακτοποίηση με το ν. 4495/2017 διαπιστώνεται διαφορά στην επιφάνεια.

Η απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη της σχετικής πράξης σύστασης, να μην απαιτεί τροποποίησή της.

Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες πολυκατοικίες.

Επίλυση του προβλήματος των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

Για τις οικονομικές υποχρεώσεις ιδιοκτητών προς τους Ο.Τ.Α. (δημοτικά τέλη - ΤΑΠ).

Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση κενού ακινήτου.

Διαρκής δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων με σταδιακά αυξανόμενα πρόστιμα.

Επαναφορά της παραγραφής οφειλών στην πενταετία, όπως στο Δημόσιο, αντί της εικοσαετίας.

Περιορισμός (πλαφόν) των προστίμων στο 50% της αρχικής οφειλής, ώστε να είναι εισπράξιμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: «ΛΥΣΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ»

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Αχαΐας λόγω της ενεργειακής κρίσης, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας κα Κυριακή Αθανασιάδη, σημειώνοντας πως «η στροφή προς την αξιοποίηση των εθνικών και δη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην ενεργειακή αυτονομία και στο χαμηλό κόστος παραγωγής και χρήσης της ενέργειας διαφαίνεται ως μοναδική λύση».

Ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας ώστε να υποστηριχθούν οι επενδύσεις στα ακίνητα προτείνοντας τα εξής:

Να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο λαο με σκοπό την αποσόβηση της κλιματικής κρίσης

Να θεσπιστεί ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς

Να περιοριστεί η γραφειοκρατία

Να επεκταθεί η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών

Να επιδοτηθεί από το κράτος ορθά και γενναία και όχι με μεσοβέζικες λύσεις η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση τόσο στις κατοικίες όσο και στα επαγγελματικά κτίρια.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ: «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

«Η μεταβίβαση ακινήτου αποτελεί Γολγοθά, απαιτεί 2-3 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό», ανέφερε η Kατερίνα Φωτοπούλου, Συμβολαιογράφος Πατρών τονίζοντας πως αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση εν τούτοις υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών αξιών τόνισε «μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και ζητάμε τον εξορθολογισμό τους ώστε ο κάθε πολίτης να πληρώνει ότι του αντιστοιχεί».

ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ο κ. Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Φορολογικός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στις νέες φορολογικές διατάξεις που διέπουν την ακίνητη περιουσία γνωστοποιώντας εκτός των άλλων πως οι αγοραπωλησίες δεν θα έχουν φόρο προστιθέμενης αξίας και την παράταση για δύο χρόνια ακόμα της αναστολής του φόρου υπεραξίας όπως επίσης και την παράταση έως τις 31 -12 -2024 της μείωσης του 40% του φόρου εισοδήματος για δαπάνες λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης, κ.ά.

«ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

Ο δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλ. Μηχανολόγος, Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI ανέφερε πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων προτρέποντας τους ιδιοκτήτες να κάνουν από τώρα επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής κάλυψης καθώς μέχρι το 2050 με ευρωπαϊκή επιταγή θα πρέπει όλα τα κτήρια να έχουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Κλείνοντας ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος της INTERAMERICAN για την Πάτρα κ. Γιώργος Τσαρούχας ενημέρωσε για το πρόγραμμα ασφάλισης της Ιντεραμέρικαν που προσφέρει με χαμηλό κόστος 34 καλύψεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

H εκδήλωση έκλεισε με διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας.

Στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν οι: Κυριακή Αθανασιάδη, Περικλής Καραγεωργόπουλος Νίκος Παπάκος, Εύη Τόλια – Ζούπα, Χρήστος Καποτάς, Ελένη Παπαδοπούλου, Ισμήνη Θεοδωροπούλου, ενώ στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Πλάτων Παλούμπης, Γιώργος Τσαρούχας και Μαργαρίτα Αγραπίδη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ διοργανώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Ε.Η.Μ (Παρασκευοπούλου 4-Ιωάννινα) ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «6 Εθνικές προτεραιότητες - Δικαιοσύνη παντού» και εισηγητή τον βουλευτή Χανίων και Αν. Τομεάρχη Διαφάνειας της διοικητικής δράσης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλο Πολάκη. 

Την περίοδο που συντελείται η μεγαλύτερη και η σκληρότερη αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς της χώρας και οι ώρες είναι κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, καλούμε κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα να συμπορευθεί μαζί μας για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στις επερχόμενες εκλογές.

Ήδη ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιοδεύουν όλη τη χώρα για να μεταφέρουν το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, όπως αναπτύχθηκε στην ομιλία του Προέδρου στη ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ»

Στην εκδήλωση της Παρασκευής θα παρέμβει η βουλευτής Ιωαννίνων και Αν.Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο, Μερόπη Τζούφη και θα συντονίσει ο Σάββας Δημητριάδης ,συντονιστής της Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

                                                                    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Ρευστό είναι το τοπίο ως προς τις γυναίκες στην εκλογική περιφέρεια Θεσπρωτίας για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο σε περίπτωση, που γίνει μονοεδρική.

Σε μεγάλο βαθμό έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους άντρες, αφού εκτός από τον νυν βουλευτή Μάριο Κάτση φαίνεται να κερδίζει το προβάδισμα η υποψηφιότητα του Παντελή Κυπριανού. Θεσπρωτός μικρασιατικής καταγωγής, ο οποίος έχει χρηματίσει αντιπρύτανης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και υπήρξε συνεργάτης του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου.

Ενώ όμως στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν με το… κιάλι να βάλουν γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και στο ΠΑΣΟΚ γυναίκα γιατρός φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ξέρει ποια να βγάλει μπροστά.

Οι τρεις επικρατούσες υποψηφιότητες είναι της δημοσιογράφου Άννας Στεργίου, της Αθηνάς Ιωάννου, διοικητικού στελέχους και της εκπαιδευτικού Λίτσας Παπαζώη.

Σημείωση 1η: Εξ αυτών μόνο η Άννα Στεργίου είναι Θεσπρωτή από την περιοχή Φιλιατών ενώ οι άλλες δυο είναι νύφες στην Ηγουμενίτσα και την Πέρδικα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σημείωση 2η: Τρία υψηλόβαθμα κεντρικά στελέχη αλλά και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. προωθούν την υποψηφιότητα της Άννας Στεργίου, ενώ οι άλλες δύο υποψηφιότητες φέρονται να προωθούνται κυρίως από δύο γυναίκες πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.

Από τις τρεις υποψηφιότητες ως επικρατέστερη αυτή τη στιγμή στο κόμμα προβάλει εκείνη της Αθηνάς Ιωάννου με καταγωγή από τον νομό Κοζάνης. Εκλέχθηκε μέλος της Κ.Ε. και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να την προωθεί ανοιχτά γυναίκα πρώην υπουργός από τη Θεσσαλονίκη αλλά και μέρος του παλιού ΠΑΣΟΚ. Όμως, η διείσδυση της Αθηνάς Ιωάννου στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη Θεσπρωτία φαίνεται ανίσχυρη ενώ συναντά και μεγάλες αντιδράσεις από πρώην Πασοκτζήδες, που έχουν ‘μετακομίσει’ πολιτικά μετά την περίοδο 2010-15.

Λαϊκό έρεισμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς φέρεται να έχει η Άννα Στεργίου, που έχει αφήσει δυνατή ‘σφραγίδα’ μέσα και από την πολύχρονη ασχολία -και προσέγγιση- της σε αγροτικά, εργατικά και τουριστικά θέματα.

Σε αντίθεση με τον Μάριο Κάτση, ο οποίος φαίνεται να έχει το προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα η υποψηφιότητα της Άννας Στεργίου φαίνεται να συσπειρώνει στελέχη από τις περιοχές Φιλιατών και Παραμυθιάς, ώστε σε περίπτωση που γίνει μονοεδρική να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την έδρα.

Κι έτσι ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να λύσει το σταυρόλεξο των ‘νυφών’ στη Θεσπρωτία.

Ζητήματα με τις υποψηφιότητες πάντως, όπου οι διεργασίες και οι ζυμώσεις καθημερινά εντείνονται, υπάρχουν και στους άλλους Νομούς της Ηπείρου, με τους οποίους θα ασχοληθούμε τις επόμενες ημέρες.

Σημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία,  στον Real FM και στην κ. Κάτια Μακρή
 
 
Κυνική παραδοχή η χθεσινή συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ-1. 
 
Ως μία κυνική παραδοχή χαρακτήρισε τα λεγόμενα Μητσοτάκη στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Όλγα Γεροβασίλη. Το γεγονός ότι βγαίνει εν μέσω ενός πολύμηνου και κλιμακούμενου σκανδάλου που πλήττει πολίτευμα, κοινωνία και πολίτες ο κ. Μητσοτάκης και μας ανακοινώνει εκ νέου μία ακόμη παραδοχή (ότι δρουν στη χώρα εξωθεσμικά ελληνικά και ξένα κέντρα) για τα οποία δεν γνωρίζει μεν, αλλά και για ό,τι έως τώρα γνώριζε δεν φταίει και επίσης αν γνώριζε δεν θα το επέτρεπε κ.ό.κ) αντί να αναλάβει να υλοποιήσει τα δύο πράγματα τα οποία η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να πράξει, εφόσον υπάρχει ουσία στην επαναλαμβανόμενη θέση του «όλα στο φως»:
 
--Να φέρει νομοθετική ρύθμιση και να άρει την τροπολογία την οποία έφερε όταν ο κ. Κουκάκης πήγε στην ΑΔΑΕ να ζητήσει πληροφορίες για την παρακολούθησή του. Και να επιτρέψει έτσι να ενημερώνονται οι πολίτες εφόσον δεν συντρέχουν πλέον λόγοι παρακολούθησής τους, και με αναδρομική ισχύ φυσικά ώστε να μπορεί η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή να δώσει απαντήσεις
 
---Και το δεύτερο είναι άρει το απόρρητο, διότι δεν είναι δυνατόν σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία να υπάρχουν ανέλεγκτοι μηχανισμοί. όπως δήλωσε π.χ. η εισαγγελέας η κ. Βλάχου ότι είναι ανέλεγκτη και θα μπορούσε να παρακολουθήσει, εφόσον κάποιος της έλεγε ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά σε σοβαρές χώρες δεν γίνονται. Σημειωτέον ότι την άρση του απορρήτου ζήτησε και η PEGA, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, δηλώνοντας επιπροσθέτως μετά την επίσκεψή της στη χώρα ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται στην έρευνα αυτού του τεράστιου διπλού σκανδάλου: υποκλοπών και συγκάλυψης.    
 
Αναφορικά τώρα με τον ρόλο της δικαιοσύνης: βεβαίως και πέφτει το βάρος σε αυτήν.  Υπενθυμίζω με την ευκαιρία όμως ότι εδώ και μερικές μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα  για κάποια ονόματα και σε άλλα έγκριτα μέσα σε ΝΕΑ , Καθημερινή και Βήμα, πέραν του Documento  για τα οποία θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει η δικαιοσύνη. Εμείς θα ελπίσουμε ότι θα κάνει τη δουλειά της.
 
 
 
Κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη ακυρώνεται από την πολιτική του στάση και τη συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης
 
Ο Πρωθυπουργός της χώρας  δεν αρκεί να κάνει δηλώσεις, αλλά να αποδεικνύει καθημερινώς με την πολιτική του στάση ότι είναι άξιος του ρόλου του (Και βεβαίως αυτό αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχει εκλέξει ο λαός να τον εκπροσωπούν και να τον κυβερνούν).  Εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός εφόσον δηλώνει ότι όλα θα έρθουν στο φως θα έπρεπε και να το επιτρέψει να συμβει. Να επιτρέψει δηλαδή  στην έρευνα να εξελιχθεί. Όμως αρνείται συνειδητά να το κάνει. Γιατί δεν επέτρεψε να καταθέσουν οι Δημητριάδης, Λαβράνος, Mπίτσιος ούτε στην εξεταστική της ελληνική Βουλής ούτε στην εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου; Τι είχε να φοβηθεί;  Δεν έχει την υποχρέωση να απαντήσει ο Πρωθυπουργός; Δεν οφείλει να λογοδοτήσει στην ελληνική βουλή;
 
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ποντάρει πολιτικά στις υποκλοπές» η Γραμματέας της Κ.Ο. τόνισε τα εξής: «Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού έχουμε το καθήκον να εργαζόμαστε ούτως ώστε να μην διακυβεύεται το πολίτευμα της χώρας. Και εδώ διακυβεύεται. Ουδόλως λοιπόν το καθήκον σχετίζεται με πονταρίσματα».
 
Ο κ. Μητσοτάκης και έσπειρε και διατηρεί το κλίμα πόλωσης. Ευτελίζει το πολίτευμα αλλά και τον ρόλο του ως Πρωθυπουργός
 
Βρισκόμαστε σε νέο κύκλο εξελίξεων σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η υπάρχουσα πόλωση είναι εξ αρχής δημιούργημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα παρατείνεται όσο ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να παρεμποδίζει την εξέλιξη της έρευνας με στόχο να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με τις υποκλοπές.
 
Όσο ο ίδιος προσπαθεί να συγκαλύψει προφανώς κάτι έχει να φοβηθεί. Εξ αρχής δε, το γεγονός ότι δεν επέδειξε την ευθιξία να αναλάβει την ευθύνη παρά μόνον μετέφερε ευθύνες στον ανιψιό του και στον αρχηγό της ΕΥΠ, η συνολική στάση του από την πρώτη στιγμή αυτού του διπλού σκανδάλου μας ξαναγυρνά στο ζήτημα που έθεσα ως προϋπόθεση νωρίτερα: Είναι ένας πρωθυπουργός αντάξιος του ρόλου του;

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής, που κατηγορείται ότι αφαίρεσε 620 ευρώ από πελάτισσα καταστήματος

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή που έγινε στην Άρτα την 2-11-2022 και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη προσέγγισε πελάτισσα καταστήματος σούπερ – μάρκετ, όπου κατά τη συναλλαγή της στο ταμείο, αφαίρεσε τεχνηέντως από το πορτοφόλι της το χρηματικό ποσό των -620- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας απάτη, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2022, ενώ για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε σε αυτοκινητιστή στην Άρτα προσποιούμενος τον ιατρό και τον έπεισε να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των -900- ευρώ, ως εγγύηση συμμετοχής σε διαγωνισμό για το έργο της μεταφοράς ιατρών από ξενοδοχείο στο νοσοκομείο της πόλης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εξέδωσε στις 8/11/2022 το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
 
Θέμα: « Ενημέρωση για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας»
 
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της μόλυνσης της τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, ότι κανένα από τα δείγματα που στάλθηκαν για έλεγχο από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στο πλαίσιο των επισκοπήσεων 2022, δεν βρέθηκε θετικό. Οι δειγματοληψίες έγιναν, τόσο σε τυχαίες, όσο και σε καλλιέργειες που εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να εφησυχάσει κανένα, αφού δεν αποκλείεται η ύπαρξη του ιού στην ευρύτερη καλλιεργητική περιοχή, καθώς είναι αδύνατη τεχνικά ο εργαστηριακός έλεγχος όλων των καλλιεργειών τομάτας και πιπεριάς. 
Απεναντίας, τα στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά γιατί μία στις 8 παρτίδες σπόρων τομάτας που ελέγχθηκαν το 2022 βρέθηκε μολυσμένη από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Αυτό αποδεικνύει ότι 8 χρόνια μετά την πρώτη ανίχνευση του ιού της καστανής ρυτίδωσης στο Ισραήλ, οι σποροπαραγωγικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, στην σποροπαραγωγή. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι είναι ο πρωταρχικός τρόπος διάδοσης του ιού και στη συνέχεια μολύνονται φυτώρια και παραγωγικά θερμοκήπια. 
 Οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ανθρώπων και αντικειμένων από άλλες εγκαταστάσεις. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού που οδηγεί στην απασχόληση των ίδιων εργατών από πολλές επιχειρήσεις μπορεί να μεταδώσει πολύ γρήγορα μία αρχική μόλυνση. 
Καλούνται οι παραγωγοί σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων να ειδοποιήσουν άμεσα την υπηρεσία για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός ποικίλουν ανάλογα με το καλλιεργούμενο υβρίδιο, το στάδιο της μόλυνσης, τις κλιματικές συνθήκες, την ευρωστία και τη φυσιολογία του φυτού κ.α. με αποτέλεσμα να μην ασφαλής η οπτική διάγνωση. Είναι σαφές ότι από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό δεν επιβάλλεται, ούτε η άμεση εκρίζωση της μολυσμένης καλλιέργειας, ούτε η διακοπή συγκομιδής και εμπορίας των καρπών της. Πρέπει, όμως, να ληφθούν μέτρα υγιεινής για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού σε άλλες εγκαταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση προσφέρει μία δυνατότητα στον παραγωγό να εκριζώσει την μόλυνση στα αρχικά στάδια. Αν ο ιός πολλαπλασιαστεί και εγκατασταθεί σε μία καλλιέργεια είναι αμφίβολο αν μπορεί πλέον να εκριζωθεί, καθώς παραμένει στο έδαφος, στα δομικά στοιχεία του θερμοκηπίου, στα εργαλεία και σε άλλα αντικείμενα. 
 Οι γεωπόνοι της υπηρεσίας είναι στη διάθεση των παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες και συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης ίωσης της τομάτας.
 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Mε βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι αεροπορική εταιρία διεθνών πτήσεων, επιθυμεί να εντάξει τα Ιωάννινα στους χειμερινούς προσορισμούς της, καταγγέλοντας ταυτόχρονα την έλλειψη ενδιαφέροντος από τον Υπουργό Τουρισμού καθώς και ότι έγινε σύσκεψη φορέων στην Κρήτη για το ίδιο θέμα ενώ στην Ήπειρο σημειώνεται μια εκκωφαντική σιωπή, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε τη συνεχιζόμενη απαξίωση των Ιωννίνων αλλά και της Ηπείρου γενικότερα από τη Κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά στελέχη της.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δυσκολίες, ολοκλήρωσε μέσα σε 3 χρόνια την Ολυμπία και την Ιόνια οδό μέχρι τα Ιωάννινα, καθώς και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έργα που καρκινοβατούσαν για πάνω από 10 χρόνια ,έχοντας το αμείωτο και συνεχές ενδιαφέρον του Ηπειρώτη πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και όλων των Ηπειρωτών βουλευτών και στελεχών μας, έργα που συνέβαλαν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αντίθετα στα τρία χρόνια που πέρασαν με την κυβέρνηση της ΝΔ και παρά την από το 2018 έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο δεν έχει προστεθεί ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμος!!!!Το «παιχνίδι» μεταξύ της Κυβερνησης της ΝΔ και της Περιφέρειας Ηπείρου με την ανταλλαγή υπευθυνοτήτων στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακκαβιά και της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια που κρατάει τρία χρόνια τώρα , δείχνει και την ανικανότητα αλλά και την αδιαφορία για την δημιουργία υποδομών στην περιοχή μας.

Προφανώς στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές ο λαός των Ιωαννίνων και της Ηπείρου θα αποδόσει τα «δέοντα» στη Νέα Δημοκρατία, που φιλοδοξεί με πρόσχημα τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο,το μόνο έργο της να είναι η αλλαγή των ορίων της λίμνης Παμβώτιδας , συμβάλλοντας στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, αδιαφορώντας και για την κατάθεση του Π.Δ της λίμνης, με κύρια ευθύνη του Κ.Μητσοτάκη που είναι ενήμερος για όλα αυτά.

                                                                                                                   Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Ζητούνται Πωλητές, για μερική η πλήρη απασχόληση στα Ιωάννινα από επιχείρηση στον κλάδο προϊόντων ελέγχου βάρους, διατροφής, ευεξίας και περιποίησης δέρματος. Παρέχονται bonus, δώρα, υψηλό ποσοστό προμήθειας επί των πωλήσεων, και μια εξαιρετική ευκαιρία για καριέρα, με διαρκή εκπαίδευση, υποστήριξη, καθοδήγηση και υλικά προώθησης και ανάπτυξης των πωλήσεων..
Προϋπηρεσία στον κλάδο επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

Ζητούμενα η γνώση χειρισμού Η/Υ, internet και εξοικείωση με τη χρήση social media.


Αποστολή Βιογραφικών στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Τηλ. επικοινωνίας 6931 090939, 6971 761202