Πολυστάφυλο 12 Αυγούστου με διοργανωτές το Σύλλογο Πολυσταφυλιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου, την αδελφότητα Πολυσταφυλιτών και τη στήριξη του Δήμου Ζηρού

 

Το απόλυτο και το πιο εναλλακτικό μουσικό γεγονός του καλοκαιριού για την Ήπειρο, που έχει κερδίσει στη διάρκεια των χρόνων, το νεανικό κοινό, είναι προ των πυλών!.

Ο λόγος για το ACHERON RIVER PARTY το οποίο, σε πείσμα των καιρών και κόντρα στο γκρίζο της εποχής, θα διοργανωθεί και φέτος για 9η φορά στις 12 Αυγούστου το βράδυ, στις όχθες του μυθικού ποταμού Αχέροντα στο Πολυστάφυλο Δήμου Ζηρού Πρέβεζας. Διοργανωτές είναι ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος “Το Πολυστάφυλο”, η Περιφέρεια Ηπείρου, η αδελφότητα Πολυσταφυλιτών “Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ”, ενώ υπάρχει και η αμέριστη υποστήριξη από τον Δήμο Ζηρού. Το κορυφαίο παραποτάμιο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού το οποίο προσελκύει ίσως τον πιο μικρό μέσο όρο ηλικίας απ' όλες τις εκδηλώσεις της Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος παραποτάμια στον κάμπο του Πολυσταφύλου κοντά στη παλαιά 'σκιαδιώτικη δέση'.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 9ο ACHERON RIVER PARTY θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου, (ημέρα Σάββατο, με ώρα έναρξης τις 22.00) και αναμένεται να χαρίσει και πάλι μοναδικές υπέροχες στιγμές, στους δεκάδες εκατοντάδες νέους της ευρύτερης περιοχής αλλά κι όλης της Ηπείρου, που σπεύδουν να απολαύσουν την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστασφυλιτών “Το Πολυστάφυλο”, η Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, με την στήριξη του Δήμου Ζηρού δίνουν και πάλι τη δική τους ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας και διατηρούν ψηλά τα σκήπτρα των θερινών μας διασκεδάσεων.

 

Να είμαστε όλοι εκεί!!!

 

Την Κυριακή 13 Αυγούστου οι αγώνες ΜΤΒ & ΜΤRUN

Σημειώνεται ότι την επόμενη ημέρα Κυριακή 13 Αυγούστου, στο Πολυστάφυλο θα διοργανωθεί το 3ο ACHERON MTB & MTRUN (αγώνες ορεινής ποδηλασίας και ορεινού τρεξίματος) σε μία καταπληκτική χωμάτινη διαδρομή μέσα σε δάση, ραχούλες και ρυάκια και με διάσχιση του μυθικού ποταμού Αχέροντα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στους παραπάνω αγώνες, επισκεφτείτε τη σελίδα στο FB: 3rd Acheron (Polistafilo) MTB & MTRUΝ

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Πράσινο φως για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής Τύριας, δίνει η απόφαση οριστικής ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρς Ανάπτυξης 2014-2020".

Η ένταξη υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα και η σχετική πίστωση εγγράφηκε ήδη στον προυπολογισμό του Δήμου Δωδώνης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το έργο ανάπλασης και διαμόρφωσης πάρκου αναψυχής, στην παραποτάμια περιοχή Τύριας, έχει συνολικό προυπολογισμό 715 χιλιάδων ευρώ.

Ο Δήμος Δωδώνης, μετά την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το συγκεκριμένο έργο, προχώρησε άμεσα στην σύνταξη του φακέλου και πριν από έντεκα μήνες υπέβαλε την πρόταση για ένταξη στην πρόσκληση «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.».

Μετά την οριστική απόφαση ένταξης, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την δημοπράτηση, μιας σημαντικής παρέμβασης για την ευρύτερη περιοχή.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Σκοπός του έργου της ανάπλασης είναι η πλήρης αξιοποίηση παραποτάμιας ζώνης, δεκαπέντε περίπου στρεμμάτων, με έργα και ήπιες παρεμβάσεις που μπορούν να την μετατρέψουν σε ένα πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

- Ανάπλαση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου παραποτάμιας περιοχής (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάσης)

- Διαμόρφωση υπαίθριου αμφιθεάτρου.

- Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων αθλοπαιδιών. Στις υπαίθριες δραστηριότητες περιλαμβάνεται το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

- Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού οργάνων νέας παιδικής χαράς.

- Ανέγερση μικρού κτιρίου αποδυτηρίων, αποχωρητηρίων και αποθήκης

- Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού πάρκου.

- Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ολοκλήρωση του έργου αυτού, μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε πόλο έλξης.

Συνάμα όμως, από την ένταξη του έργου, προκύπτει κι ένα παράπλευρο όφελος. Αυτό αφορά στις παιδικές χαρές, καθώς η δημιουργία της παιδικής χαράς στην Τύρια, μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης, αποδεσμεύει τα χρήματα του "Πράσινου Ταμείου" τα οποία τώρα πλέον μπορούν να κατευθυνθούν για την ανακατασκευή παιδικών χαρών σε άλλες τοπικές κοινότητες του Δήμου. Το έργο των παιδικών χαρών είναι ενταγμένο με προυπολογισμό 200 χιλιάδων ευρώ.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής «Ο Πύρρος», στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Λαυρεωτικής ''Θορίκια 2017'', μας ταξίδεψε, τη Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, μέσα από ηπειρώτικες μουσικές διαδρομές, στα παραδοσιακά μονοπάτια της Ηπείρου και της χώρας μας.

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το χώρο του ΑΚΕΛ στο Λαύριο, γέμισε τις καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί καθώς  και τις κερκίδες και αρκετοί παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι.

Στην είσοδο, μέλη από το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μοίραζαν φυλλάδια με το πρόγραμμα της βραδιάς.

Η γραμματέας του Συλλόγου, ο οποίος έκανε την παρουσίαση της βραδιάς, άνοιξε την εκδήλωση με μία σύντομη ομιλία, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τους επίσημους προσκεκλημμένους ευχόμενη, κλείνοντας το :«Σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας εδώ. Ελπίζω να περάσετε μία ευχάριστη βραδιά.»

 

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Λαμπίρης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και έπειτα συνέχισε με τον λόγο του:

«Φίλες και φίλοι, πατριώτες και πατριώτισσες, κυρίες και κύριοι. Εκ μέρους του Δ.Σ., σας καλωσορίζω στην εκδήλωσή μας.
Το Δ.Σ., εργαζόμενο με συνέπεια και ακούραστα, πολλές φορές σε βαθμό θυσίας, για να επιβραβεύσει την προσπάθεια του χορευτικού τμήματος που είχε παρουσία για πρώτη φορά  εδώ και 4 χρόνια στη μεγάλη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας «Πίτα του Ηπειρώτη», συμμετέχει και φέτος στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και οπουδήποτε μας ζητηθεί.

Σε εκδηλώσεις που στόχο έχουν να προβάλλουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, όπως την ιστορικής σημασίας εκδήλωση που έγινε πρόσφατα, για την μεγάλη θυσία των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή του Σέλτσου στην αίθουσα του Παλαιού Μηχανουργείου, την οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα και στην Κερατέα. Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάνει κανείς, ειδικά όσοι αγαπούν την ιστορία και θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

Με την εκδήλωση πάλι πρόσφατα, για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια «Αλλάζοντας Όχθες στην Πίνδο», προβάλλαμε το θέμα και ως φωνή διαμαρτυρίας για την πλήρη εγκατάλειψη των ιστορικών μνημείων από την πολιτεία και όλοι είδαμε το αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογός μας διανύει τον 8ο χρόνο λειτουργίας του. Μπήκαμε δυναμικά και με πάθος ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο και το έργο που επιτελεί να γίνει γνωστό όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα, μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έχουμε προγραμματίσει για τον χρόνο,  μέχρι το Δεκένβρη του 2017 ,που απομένει, τρεις εκδηλώσεις. Είμαστε έτοιμοι και μπορεί ο Σύλλογός μας να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί μία εκδήλωση κάθε μήνα. Έχουμε ιστορία, πολιτισμό, ιερά μνημεία, συγγραφείς, παράδοση να τα βγάλουμε από την αφάνεια, να τα γνωρίσουν οι νέες γενιές. Νομίζω στο πλαίσιο αυτό κινείται και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, γίνονται από την αγάπη μας για την πατρίδα, για την Ήπειρο και ανιδιοτελώς. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτό το ωραίο ταξίδι, ελάτε μαζί μας και εμείς σας υποσχόμαστε α συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια το δημιουργικό μας έργο, ώστε πραγματικά να επιτύχουν όλοι οι στόχοι μας, που δεν είναι τίποτε άλλο από το να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοσή μας, μα πάνω από όλα την Ελλάδα μας. Ευχαριστώ.»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος ΛαυρεωτικήςΔημήτρης Λουκάς, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για τη δράση του. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως«από το να καθόμαστε και να βλέπουμε τα σκουπίδια στις τηλεοράσεις μας, είναι προτιμότερο να διασκεδάζουμε. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν χώρα, να προχωρήσουμε, να φύγει η ανασφάλεια. Αυτό βάσταξε τη χώρα μας: τα ήθη, τα έθιμα, το ελληνικό πνεύμα.»Τελειώνοντας, δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες όλων των Συλλόγων.

Απο την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος χαιρέτισε την εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος της Κώστας Κωνής, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία όλων των εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της της παράδοσης μας, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τέτοιας μοεφής εκδηλώσεις, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής και άξιος Πρόεδρος του Μανώλης Λαμπίρης, με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επαίνους για αυτό και για άλλα πολλά, από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.

 

Την μουσική βραδιά άνοιξε ο εξαίρετος κλαρινίστας Τάσος Μαγκλάρας, που με το κλαρίνο του, έβαλε στο κλίμα τους παρευρισκόμενους για να ξεκινήσει η Α΄ενότητα.

Η Α΄ Ενότητα περιλάμβανε τραγούδια και χορούς από την Λευκάδα και την Ήπειρο όπως: ''Τα καραβάκια'', χορός που χορευόταν στα παράλια της Λευκάδας και που λέγεται και χορός χαιρετισμού, αφού χορευόταν σε στιγμές χαιρετισμού, αυτών που γύριζαν ή αυτών που έφευγαν,  χορός απλός, σεμνός, σε μικρούς βηματισμούς, που εναλλάσεται σε ρυθμό αρφό και γρήγορο, ''Μηλίτσα'' ένα από τα πιό διαδεδομένα παραδοσιακά τραγούδια σε όλη την Ελλάδα, που αποτελεί ένα από τους πιό παραδοσιακούς και αντιπροσωπευτικούς χορούς της Λευκάδας, που χορεύεται κυρίως στα ορεινά χωριά της Λευκάδας», ''Ο Γιάννης ο Περατιανός'', Πρεβεζάνικος χορός που χορεύεται περισσότερο στη Λευκάδα, και τέλος ο ''Θειακός'', χορός κυκλικός μεικτός, που πήρε το όνομα του, από ένα επώνυμο της περιοχής, που χόρευε τον χορό ή τον χόρευαν προς τιμή του, με το μικρό χορευτικό του συλλόγου να χορεύει τους χορούς με ιδιαίτερη επιδεξιότητα και σεβασμό στη παράδοση. Κλείνοντας το πρώτο μέρος της Α΄ Ενότητας οι μικροί χορευτές του συλλόγου, έκαναν την έξοδό τους με το Πρεβεζάνικο τραγούδι «Κλάματα», αφήνοντας την θέση τους στο μεγάλο μεικτό χορευτικό του Συλλόγου.

Στο δεύτερο μέρος της Α’ Ενότητας, το χορευτικό τμήμα παρουσίασε τραγούδια και χορούς από τη Βωβούσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, το όμορφο κεφαλοχώρι στα ανατολικά του Ανατολικού Ζαγορίου, που απλώνει τις γειτονιές του, πάνω στις όχθες του Αώου ποταμού και είναι το χαρακτηριστικό χωριό των ξυλοκόπων, καθώς η πλειονότητα, αν όχι όλοι ασχολούνται με την υλοτομία. Χόρεψαν την ''ασημένια αλυσίδα'', οργανικό χορό με γυρίσματα σε συρτό στα δύο, τα '' Πουλιά πετούμενα, το ''Σέλφω'', το ''γυναικείο τσάμικο'' και γύρισμα σε γρήγορο(σίρμπα), το  ''Πράσινο μαντήλι''συγκαθιστό σε οκτάσημο ρυθμό και κυκλική διάταξη και γύρισμα σε συγκαθιστό, με εξάσημο ρυθμό, τη ''Μαρία λέν τη Παναγιά'', το ''Θάλασσα πλατιά'' το Βλαχόφωνο ''Ντουάου λάι φιάτι και τέλος συγκαθιστούς σε δίσημο ρυθμό, το ''΄Ηταν δυό μαρμάρες'', το ''Που πας αγγελικό κορμί'', το ''Στου παπά τα παραθύρια'' και το ''Γλαϊτση'' τη μελωδία του ''τζίτζιρα'', όπως αποκαλούν το τραγούδι αυτό.

Στο σημείο αυτό η χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου Βασιλική Πετράκη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο από το χωριό Νεροτριβιά Εύβοιας, που τίμησε την εκδήλωση με το χορευτικό τμήμα του,  που χόρεψε τους χορούς της Εύβοιας , Συρτό Μυλωνιάτικο, Καβοντόρικο, Μπάλο Εύβοιας και το Εγώ θα πάρω δυό χασάπια.

Ο Σύλλογος, στη συνέχεια, έκανε μια μικρή παύση 15-20  λεπτών για να κεράσει τους παρευρισκόμενους, Ηπειρώτικο ημίγλυκο ροζέ κρασία του Οινοποιείου και κτήματος  ''Γκλίναβος'', στο Μοναστήρι Ζίτσας Ιωαννίνων,  ηπειρώτικη κεφαλογραβιέρα, παξιμάδια και ηπειρώτικα μπακλαβαδάκια και λουκούμια. Μια μικρή ιδέα από τις τοπικές γεύσεις της αγαπημένης μας πατρίδας, προσφορά δωροθετών.

Η  Β’ Ενότητα ξεκίνησε από τη χοροδιδασκάλισσα Βασιλική Πετράκηπου τραγούδησε  το παραδοσιακό βορειοηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι της ξενητιάς ''Του άμμου-άμμου η μαύρη εγώ'', και τραγουδιέται σε όλη την Ήπειρο, με παραλλαγές στις περιοχές Πωγωνίου και Λάκκα Σουλίου, που χόρεψε το μικρό χορευτικό του Συλλόγου.

Ακολούθησε από την μουσική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, με τον Βαγγέλη Κώτσου  και τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα στο τραγούδι , με τη συμμετοχή και των 2 χορευτικών τμημάτων, το ''Είμαι μικρό το μαύρο'', τοπικός χορός και τραγούδι της Καστάνιανης Κόνιτσας. Στη συνέχεια παίχθηκαν και χορεύτηκαν, το ''Βαρέθηκα την ξενητιά'', ένα ιδιότυπο τσάμικο της περιοχής Μαστοροχωρίων Κόνιτσας, το ''Καπέσοβο'' ζαγορίσιος χορός, το ''Ανασελ τσα'', παραδοσιακός ηπειρώτικος χορός στα δύο, της περιοχής Μαστοροχωρίων, που είναι μιά υπέροχη μελωδία, χωρίς καταγεγραμμένους στίχους, το παγκοσμίως γνωστό Πωγωνήσιο ''Καίγομαι και σιγολιώνω'' και η παράσταση έκλεισε με το συρτό στα τρία ''Νερατζιά''.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Μανώλης  Λαμπίρης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε στη χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου, Βασιλική Πετράκη, τον οποίο και βράβευσε για την συνεργασία τους αλλά και την προσφορά του στον Σύλλογο γενικότερα. Μακάρι και άλλοι νέοι άνθρωποι να είχαν την ίδια αγάπη στην παράδοση, όπως η Βασιλική Πετράκη τόνισε ο Μανώλης Λαμπίρης.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος από το χωριό Νεροτριβιά Εύβοιας,προσέφερε δώρα στον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής και ευχαρίστησε το Δ.Σ για την πρόσκληση, καλώντας τους να επισκεφτούν το χωριό και να συμμετάσχουν σε ανάλογη πολιτιστική εκδήλωση.

Τη μουσική ευόδωση είχε αναλάβει η μουσική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, με τον ίδιο στο κλαρίνο, τον Βαγγέλη Κώτσου στο τραγούδι, τον Βαγγέλη Χοσέ στο βιολί, τον Ανδρέα Κούτση στο λαούτο και τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα στο τραγούδι και το ντέφι.


Μετά, ο Πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στον τελευταίο χορό, ξεκινώντας ο ίδιος με το το συρτό «Ξενιτεμένο μου πουλί». Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και ''αναψε'' το γλέντι.

Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός»,  το Κτήμα ''Γκλίναβος'' για τα κρασιά και το τσίπουρο τα οποία χορηγούν κάθε χρόνο,  τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την οικονομική στήριξη που προσφέρει, στους οποίους ο Σύλλογος οφείλει την πραγματοποίηση και την επιτυχία των εκδηλώσεών του στα ετήσια Φεστιβάλ''Θορίκια'', καθώς και τους δεκάδες άλλους μικροχορηγούς που προσφέρουν για τη λειτουργία του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση είδαμε τους εξής παρευρισκόμενους: Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής και το μέλος του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορωπίου Φώτης Τσόγκας, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου, ο γνωστός Ηπειρώτης συγγραφέας Μητς Μήτσης,  ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός», ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου Κώστας Χασιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Γιώργος Μανιάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Κωνσταντινουπολιτών Μίμης Δεληγιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θηραίων Ιούλιος Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραιστικών Συλλόγων Κερατέας Γιώργος Γώγος, εκπρόσωπος από το Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Απόλλων» Κερατέας και εκπρόσωποι Πολιτιστικών και εξωραϊστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Παρών ήταν και ο τηλεοπτικός παραγωγός κος Παντελής Σούλης ο οποίος μαγνητοσκοπούσε την εκδήλωση για την εκπομπή «Κοντά στην Παράδοση».

 

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*

 

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου αποτυπώνεται η καθαρή απόφαση προσδιορισμού των παραγόντων για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο χρόνο. Η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ελλάδα μετά το 2022 θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι της τάξης του 2%, μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και διαρκούς λιτότητας, που υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά και αυτό γίνεται σαφές με την ανεργία να συνεχίζει την πτωτική της τάση, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών διετών και δεκαετών ομολόγων, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι θετικοί. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,4 %, με τον οίκο Moodys να αναβαθμίζει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει για φέτος ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών.

Το κλίμα αυτό και η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας θα δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια νέα κατεύθυνση δίκαιης και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης. Με το τρέχον πρόγραμμα να λήγει στα τέλη του καλοκαιριού του 2018 υφίσταται κρίσιμος πολιτικός χρόνος, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με δίκαιους και βιώσιμους όρους. Η νέα εποχή πρέπει να βρει την ελληνική οικονομία θωρακισμένη.

Η μεταμνημονιακή εποχή είναι πλέον ορατή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη στηρίζει κλήθηκαν να διαχειριστούν τη δυσκολότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, με την πλάτη στον τοίχο, με άδεια ταμεία που παρέδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, το φθινόπωρο του 2018, με τη συνταγή της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης να ακυρώνεται πλήρως.

Τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ της χώρας, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας τον Γενάρη του 2015 η ανεργία ήταν στο 27 %. Τη δεδομένη χρονική περίοδο, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, στο 21,7%, και φαίνεται πως η αποκλιμάκωση αυτή έχει σταθερά καθοδική πορεία.

Το κλίμα στην Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια καταστροφικής λιτότητας, αλλάζει προς θετική κατεύθυνση. Η στροφή στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Καμία αλλαγή προς το καλύτερο δεν θα έχει νόημα, αν δεν μπορεί να τη νιώσει ο κόσμος που βρέθηκε στο περιθώριο το προηγούμενο διάστημα.

Η μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και η κοινωνία πρέπει να είναι διαρκής. Σε ένα δυσμενές περιβάλλον συσχετισμών, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιδιώκουν να επιβάλλουν τη λιτότητα ως μονόδρομο για τις χώρες του Νότου, σίγουρα η μάχη αυτή δεν θα είναι εύκολη. Αρχίζει, όμως, και αποδίδει καρπούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που αγωνίζονται για τον τερματισμό της λιτότητας και την υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, της νεολαίας, των κοινωνικά αδύναμων.

Το ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση, εμπεριέχει ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών, στην οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση. Στοχεύει στην παραγωγή νέου πλούτου και τη στήριξη στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κεντρικό μέλημα αυτού του σχεδίου είναι η αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των χιλιάδων νέων επιστημόνων, η δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας, η εξασφάλιση επενδύσεων σε έργα και υποδομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και με σεβασμό στο περιβάλλον, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η θωράκιση των θεσμών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Πρέπει να απαντήσουμε από σήμερα στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για τη μεταμνημονιακή εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, που έχει στο κέντρο του την παραγωγική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση, που θα βγάλει τη χώρα και το λαό από τα αδιέξοδα που παράγει η κρίση.

Σε αυτή την ευνοϊκή χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία πρέπει όλοι να τοποθετηθούν απέναντι στα μεγάλα διακυβεύματα και να απαντήσουν στο ερώτημα αν η μετά το μνημόνιο εποχή θα είναι μια από τα ίδια ή θα ανοίξει οριστικά μια νέα σελίδα για τον τόπο.

 

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα insider.gr

 

 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Ιουλίου το τριήμερο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, το οποίο διοργανώθηκε από το Δήμο Ζηρού στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τη Σχολή Μαθητείας ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, τους τοπικούς συλλόγους, παραγωγούς και επιχειρήσεις της περιοχής. Η δυνατή βροχή που έπεφτε την Κυριακή 16 Ιουλίου το απόγευμα, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την παρουσία του κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε για 3η συνεχή ημέρα τον χώρο της εκδήλωσης και απόλαυσε το πρόγραμμα και τη συναυλία με τον Δημήτρη Υφαντή με την οποία έκλεισε η ξεχωριστή αυτή διοργάνωση.

Οι χιλιάδες επισκέπτες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του τριήμερου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, καθ' όλη την διάρκειά του απόλαυσαν εκλεκτές γεύσεις από τοπικά προϊόντα, γλυκά και εδέσματα, ενώ διασκέδασαν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου η οποία άνοιξε με την φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού και τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Γυναικών Θεσπρωτικού, Μορφωτικό Σύλλογο Θεσπρωτικού και Μορφωτικό Σύλλογο Παππαδατών, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Τάσος Τόλης μίλησε για τη γεύση ως πολύτιμο στοιχείο Πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής.

Η κα Φρειδερίκη Νάσση, γυμνασιάρχης Θεσπρωτικού αναφέρθηκε στην παραδοσιακή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής Λάκκα Θεσπρωτικού, ενώ ο διατροφολόγος κ. Ευάγγελος Κίτσιος ανέπτυξε το θέμα: 'Μεσογειακή διατροφή δυτικού τύπου και διατροφή: Θετικά και αρνητικά'.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις ποικιλιών πίτας από μέλη των Συλλόγων, των Συνεταιρισμών Γυναικών Θεσπρωτικού και Γυμνοτόπου, νοικοκυρές και επιχειρηματίες της περιοχής και άφθονα κεράσματα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με διασκέδαση από τοπική παραδοσιακή ορχήστρα με τραγουδιστή τον Τάσο Μπακόλα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, μίλησε για τους σκοπούς και τους στόχους της, ο κ. Ιωάννου Στράτος, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και αρμόδιος για θέματα τουρισμού στην Ήπειρο, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Τη δεύτερη ημέρα τον λόγο πήραν οι μάγειροι. Τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, έκαναν επίδειξη πιάτων φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα, ενώ το μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα” κ. Γκοντέβας Χριστόφορος, έκλεψε τις εντυπώσεις με το μαγείρεμα σε καζάνι γίδας βραστής.

Ο συλλέκτης λαογραφικών σκευών κ. Λαμπρούσης Αναστάσιος από τον Άσσο, περιέγραψε τη χρήση παραδοσιακών σκευών της συλλογής του, ενώ κυρίες μέλη συλλόγων με τις μικρές τους κόρες, έκαναν επίδειξη ανοίγματος φύλλου πίτας και παρασκευής βουτύρου με παραδοσιακούς τρόπους.

Τον χώρο της εκδήλωσης επισκέφθηκε και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο και τους συντελεστές για τη διοργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης ενώ συνομίλησε με παραγωγούς και επιχειρηματίες του Συμποσίου. Το πρόγραμμα έκλεισε με τις απονομές διπλωμάτων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

 

Καλαντζής: “Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός”

Με τον ίδιο τρόπο άνοιξε και το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας καθώς η βροχή δεν επέτρεψε σε νοικοκυρές και μαγείρους να μαγειρέψουν παραδοσιακά φαγητά. Ο Δήμος Ζηρού απένειμε έπαινο συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες και ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής Νικόλαος, αφού συνεχάρη τον κάθε έναν σύλλογο, παραγωγό και επιχειρηματία ξεχωριστά, έκανε έναν μίνι απολογισμό του Συμποσίου. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και κάλεσε τους συλλόγους, τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και τον κάθε κάτοικο της περιοχής να “αγκαλιάσει” την προσπάθεια που ξεκίνησε και να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ώστε η περιοχή να αποκτήσει ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα και να προβληθούν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Τόνισε ότι το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη χρονιά εμπλουτισμένο με νέες ιδέες και δρώμενα καθώς στόχος είναι η στήριξη της τοπικής αγοράς και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Τα αποτελέσματα του Συμποσίου και οι συνταγές που έχουν συλλεχθεί θα εκδοθούν σε έντυπο υλικό, ώστε να υπάρχουν στη διάθεση του καθενός για γνώση και αξιοποίηση.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, συμμετείχαν οι εξής:

Α. Σύλλογοι:

Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού

Σύλλογος Αποδήμων Θεσπρωτικού

Φιλαρμονικός Σύλλογος Θεσπρωτικού “ΑΠΟΛΛΩΝ”

Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού

Σύλλογος Γυναικών Ριζοβουνίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά

Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Πολυσταφύλου

Μορφωτικός – Πολιτιστικός Άσσου

Πολιτιστικός Σύλλογος Ζερβού "Πασχαλιάδα"

Μορφωτικός Σύλλογος Παππαδατών

Πολιτιστικός Σύλλογος Νικολιτσίου

Σύλλογος Γυναικών Τύργιας “Η Ζωοδόχος Πηγή”

Μορφωτικός Σύλλογος Κρανέας

 

Β. Επιχειρήσεις

Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού “Η μικρή Λάκκα Σούλι”

Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυμνοτόπου

Μελισσοκομία ΥΦΑΝΤΗΣ “ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ” -Ριζοβούνι

ΚΑΛΔΑΝΗΣ Θεόδωρος “Μέλι Ηπειρωτικής Γης” -Θεσπρωτικό

ΚΑΛΔΑΝΗΣ Νικόλαος “Μέλι Ηπειρωτικής Γης” -Θεσπρωτικό

Μελισσοκομία Μαγκλάρας

ΚΤΗΜΑ ΜΗΤΟΥ - Παππαδάτες

ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ AEBE - Φιλιππιάδα

ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

«Εκλεκτές ελιές» Τσιάβας Κώστας

«Σχολή Πέτρας – εξόρυξη πέτρας» Πανούσης

Μελισσοκομία Τσεκούρας

ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ – Θεσπρωτικό – Πολυστάφυλο

ΓΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ – Κερασώνας

Όμιλος Επιχειρήσεων west side coast Ντόβας

Γεύσεις Αρετή

Λεμονίδας

Θαλασσονοστιμιές Πρέβεζας

Τεμέτερον

 

Γ' Συλλέκτης λαογραφικών σκευών

Λαμπρούσης Τάσος

* Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι αθλητικοί Σύλλογοι Θεσπρωτικού Κεραυνός και Α.Γ.Ο.Θ.

Την παρουσίαση του 3ήμερου προγράμματος του Συμποσίου έκανε η δα Αντιγόνη Δήμα.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ-3 και ΕΡΤ Ιωαννίνων και υποστηρικτές όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

 

Κουντουρά: “Συγχαρητήρια στο Δήμο Ζηρού και όλους τους συντελεστές”

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά σε μήνυμά της για το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, ανέφερε: “Xαιρετίζω θερμά το 1ο Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, σε μία πανέμορφη περιοχή, με φυσικό πλούτο, ιστορία, πολιτισμό και παράδοση, τοπικές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία.

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, το Δήμο Ζηρού που σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τις επαγγελματικές σχολές, τους τοπικούς συλλόγους, τους τοπικούς παραγωγούς και τους φιλόξενους κατοίκους έκαναν πραγματικότητα το πρώτο συμπόσιο γαστρονομίας, και συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της γιορτής.

Το Υπουργείο Τουρισμού και εγώ προσωπικά ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα, την αυθεντικότητα και το φιλόξενο πρόσωπο της Ελλάδας μας και των απίθανων προορισμών της.

Όραμά μας και στόχος μας είναι ο τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο.

Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε με επιτυχία την εθνική τουριστική πολιτική μας με στρατηγικούς άξονες την επιμήκυνση της θερινής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα.

Τα δύο τελευταία χρόνια πετύχαμε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις στον τουρισμό μας, με ρεκόρ 26 εκατ. διεθνών αφίξεων το 2015 και νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων το 2016. Το 2017 έχει ξεκινήσει θεαματικά και αναμένεται να αποτελέσει την καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και σημαντικά οφέλη που θα διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, επιχειρούμε τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα, την τοπική παραγωγή, τα αυθεντικά προϊόντα κάθε περιοχής.

Προβάλλουμε και προωθούμε τη γαστρονομία, ως θεματική τουριστική εμπειρία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του προορισμού. Διότι έχει να κάνει με το δέσιμο των ανθρώπων με τη γη και το φυσικό περιβάλλον, με την καλλιέργεια αγνών και φρέσκων τοπικών προϊόντων και τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης, μέσα από συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, αλλά και με την ανθρώπινη επαφή, τη ζεστή επικοινωνία και φιλοξενία για την οποία φημίζεται παγκοσμίως η πατρίδα μας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι στην πρώτη αυτή γιορτή γαστρονομίας, οι επισκέπτες απόλαυσαν μία αυθεντική εμπειρία που θα θυμούνται όχι μόνο για τα πανέμορφα τοπία και τις ξεχωριστές γεύσεις που δοκίμασαν αλλά για την συναναστροφή τους με τους ντόπιους και την γνωριμία τους με την τοπική παράδοση και κουλτούρα.

Εύχομαι από καρδιάς το 1ο Συμπόσιο να αποτελέσει την αρχή για πολλές ακόμη αντίστοιχες πρωτοβουλίες, που θα αναδείξουν τις μοναδικές εμπειρίες που η περιοχή απλόχερα προσφέρει στους επισκέπτες της”.

 


ΣΕ ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας αναφέρει: "Με μεγάλη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο για ανάρτηση στο ΔΙΑΥΤΕΙΑ και ταυτόχρονη δημοσίευση σε Ηπειρωτικά κυρίως Μπλόγκς ιστοσελίδες και Μ.Μ.Ε ότι εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα που αφορά « Τη μετατροπή του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου Πηγών- Άρτας Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και προσθήκη παιδικής Χαράς με ανακυκλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνολικής δαπάνης 419.542,40 ΕΥΡΩ.

Το κτίριο αυτό που είναι ανενεργό πλέον στη χρήση του ως δημοτικό Σχολείο χρησιμοποιείται για κάλυψη των πολιτιστικών δράσεων της Αδελφότητας Πηγιωτών και την στέγαση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πηγών. Παραχωρήθηκε στην Αδελφότητα κατά χρήση από το πρώην δήμο Τετραφυλίας το 2001 επί δημαρχίας του αειμνήστου Αθανασίου Γρέβια. Με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα το 2012 ανανεώθηκε η παραχώρηση του κτιρίου για τον παραπάνω σκοπό. Η πορεία της προσπάθειάς μας για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου ήταν δύσκολη και δεν θα μπορούσε να γίνει με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου αλλά και της Αδελφότητας .

Eτσι το 2012 με ενέργειες του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Γ.Σκουφά, υπεβλήθη αίτηση από την Αδελφότητα Πηγιωτών για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορούσε μουσεία φορέων εκτός δημοσίου η δήμων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως δηλ. το δικό μας για την μετατροπή των κτιρίων ως ενεργειακά αυτόνομο. Προϋπόθεση ήταν η σύνταξη και υποβολή σχετικής μελέτης της οποίας τη δαπάνη κάλυψε ο Συνεταιρισμός Πηγών με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του με μορφή χρησιδανείου επί επιστροφή προς την Αδελφότητα αφού ο δήμος νομικά δεν μπορούσε να την χρηματοδοτήσει καθ’ ότι δεν ήταν ανάδοχος του έργου . Υποβλήθηκε ολοκληρωμένος ο φάκελος του έργου στο Κ.Α.Π.Ε ( Κέντρο Αναν. Πηγ. Ενεργ.) αναμένοντας την έγκρισή του. Πλην όμως το πρόγραμμα δεν προχώρησε ποτέ λόγω αναθεώρησης όλων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ το 2014 καθώς και της αλλαγής κριτηρίων ένταξης. Έτσι εμείς ως Αδελφότητα βρεθήκαμε με μια μελέτη χωρίς προοπτική στα χέρια μας και ένα χρέος να μας βαρύνει τυπικά προς τον Συνεταιρισμό που απειλούσε με δικαστική διεκδίκηση των χρεωστουμένων .

Και θα ήταν μία χαμένη οριστικά υπόθεση αν ο νύν δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος κατόπιν συνεννόησής μας δεν προέβαινε σε ολική αναμόρφωση και βελτίωση της μελέτης αυτής και την υποβολή της για ένταξη σε νέο Πρόγραμμα. Έτσι οι υπηρεσίες του δήμου με συντονισμένες προσπάθειες υπέβαλαν σε πολύ σύντομο χρόνο ολοκληρωμένη μελέτη η οποία προέβλεπε εκτός των άλλων και χώρο παιδικής αναψυχής που δεν υπήρχε στην πρώτη μελέτη.. Με την συνεχή παράστασή του και όχληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αλλεπάλληλες επιτόπιες επισκέψεις συνεπικουρούμενος από τους δημοτικούς συμβούλους τον συγχωριανό μας Αιμίλιο Αντωνάκηκαι τον πρώην Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό Σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα κατορθώθηκε να εγκριθεί πρόσφατα η σχετική μελέτη και έτσι η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό να είναι γεγονός .

 

 

Σε αυτό συνετέλεσε και η ουσιαστική συνδρομή βουλευτών της Άρτας, υπουργού Ολγας Γεροβασίλη και Βασίλη Τσίρκα και της Ειδικής Γραμματέα του ΕΣΠΑ συμπατριώτισσα μας κ. Ευγενία Φωτονιάτα.

Για την εξέλιξη αυτή ως Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσους με τον τρόπο τους, τις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους, συνέτεινα στο θετικό αυτό αποτέλεσμα.

Προσωπικά ευχαριστούμε θερμά την Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και συμπατριώτισσα μας  Ευγενία Φωτονιάτα, για την έγκριση του Προγράμματος.

Την Υπουργό Εσωτερικών κ. Όλγα Γεροβασίλη και τον βουλευτή Άρτας κ. Βασίλη Τσίρκα για την ένθερμη υποστήριξη τους στην διεκδίκηση της ένταξης του έργου σε πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α

Τον δήμαρχο Γ.Καραισκάκη Περικλή Μίγδο, τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα, και στον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη που έφεραν το κύριο βάρος της προσπάθειας αυτής και μόχθησαν για να έχει επιτυχή έκβαση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Γ, Καραϊσκάκη τον Τεχνικό Σύμβουλό του Νίκο Παππά, και τον Μελετητή Προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α κ. Πούλιο.

Τον πρώην δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Δημήτριο Γαλλίκα,τον δήμαρχο Γ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και τις τεχνικές υπηρεσίες του, για την βοήθειά τους στην πρώτη υποβολή του φακέλου το 20012 αλλά και για την βοήθεια που θα μας παρέχουν στην υλοποίηση του έργου. Την συγχωριανή μας αρχιτέκτονα μηχανικό Δώρα Τριαντάφυλλου συζ. Δημητρίου Κ. Παπαδημητρίου για την ανευ αμοιβής σύνταξη του τοπογραφικών διαγραμμάτων της έκτασης και κάτοψης του κτιρίου. Τον Πρόεδρο και το Δ.Σ του Αναγκ. Συνεταιρισμού Πηγών για την χρηματική διευκόλυνση με χρησιδάνειο στην σύνταξη της πρώτης Μελέτης του έργου. Τέλος τις προσπάθειές μας συνέδραμαν σημαντικά ο αείμνηστος συγχωριανός μας Νίκος Μπαλάς που τον χάσαμε πρόσφατα , ο Νίκος Π. Ζήσηςεκπρόσωπος της Αδελφότητας για την Ήπειρο, και ο προηγούμενος πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών ο Λάμπρος Η.Φώτου .

Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας καθώς και την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών για τη υποστήριξη στην προώθηση του έργου αυτού κατά προτεραιότητα έναντι άλλων αναγκών .Τις ευχαριστίες μας τέλος, σε όλους όσους με τον τρόπο τους βοήθησαν ώστε να ευοδωθεί η προσπάθειά μας.

Για εμάς τα μέλη του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας αλλά και του προηγουμένου, όταν ξεκινήσαμε με πείσμα και υπομονή έναντι των προβλημάτων που ανέκυπταν στην διαδικασία του έργου από το 2012 μέχρι σήμερα, αποτελεί δικαίωση των επιλογών μας. Πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για μια σημαντική προσφορά στο χωριό μας . Είμαστε υπερήφανο που συμβάλλαμε και εμείς σε ένα έργο που παραδίδεται στους συγχωριανούς μας, στους συνδημότες μας , στα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές.

Απομένει πλέον η αποδοχή και υλοποίηση του έργου με ευθύνη του δήμου Γ. Καραϊσκάκη ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση και λειτουργία του μουσείου μας και το οποίο θα είναι και το μοναδικό στην περιοχή μας. Ελπίζουμε παράδειγμά μας να το ακολουθήσουν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι των άλλων χωριών της περιοχής μας σε συνεργασία με τον δήμο μας έχοντας και την δική μας υποστήριξη, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και συλλογική αποτύπωση των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων του τόπου μας, ως ενισχυτικό της ιστορικής και λαογραφικής μνήμης μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ -ΑΡΤΑΣ

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ βρίσκεται στον οικισμό Πηγών της Τοπικής Κοινότητας Πηγών της ( παλαιάς Βρεσθενίτσας ) Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε απόσταση 300μ από το κέντρο του οικισμού των Πηγών σε ένα απόμερο και ήσυχο σημείο του χωριού μας. Απέχει 72 χιλιομ. από την Αρτα,54 χιλιομ. απο το ΜουζάκιΚαρδίτσας και 50 χιλιόμ. από την έδρα του δήμου μας την Άνω Καλεντίνη. Το Μουσείο ανήκει σε όλους τους απανταχού Πηγώτες αλλά και στους συνδημότες μας του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μόχθησαν και πρόσφεραν στο κοινό έργο με πρωτόγνωρες αντίξοες συνθήκες ανεξαρτήτως θέσης η κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, για να έχουμε σήμερα ένα τόσο όμορφο και μοναδικό Ιστορικό χωριό.

Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό πετρόχτιστο κτίριο, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Πηγών που ζύμωσε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αλλά εντιμότητας και περηφάνιας ,τη μόρφωση και την διαπαιδαγώγηση εκατοντάδων παιδιών συγχωριανών . Λειτούργησε από τις αρχές του 1900 μέχρι το 1992 που διέκοψε την λειτουργία του ελείψει μαθητικού δυναμικού λόγω αστυφιλίας και κύματος φυγής για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις..

Μέχρι το 1952 υπήρχε μία αίθουσα διδασκαλίας και κατόπιν προσετέθη και δεύτερη λόγω πληθυσμιακής αύξησης .
Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ιστορικού και λαογραφικού μουσείου δούλεψαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της Αδελφότητας που το είχαν πάντα ως πρώτη προτεραιότητα αλλά οι οικονομικές συνθήκες το καθιστούσαν δύσκολο. Έτσι είναι άξιες μνημόνευσης για την προσφορά τους σε αυτό .

Ευτυχής συγκυρία είναι ότι αυτό επετεύχθητε επί των ημερών μας. Είναι η επιτυχής κατάληξη του έργου των προηγουμένων διοικήσεων, αλλά κυρίως χάριν των εντατικών προσπαθειών των μελών των διοικητικών συμβουλίων ειδικότερα από το 2012 και εντεύθεν σε άριστη συνεργασία με τον δήμο Γ.Καραισκάκη.

Σ’αυτό το Μουσείο φιλοδοξούμε να στεγάσουμε την ιστορική και λαογραφική ιστορία του χωριού μας όπως καταγράφεται από εναπομείναντα ιστορικά πολιτιστικά και πολιτισμικά ψήγματα που συλλέγουμε μεθοδικά αυτά τα χρόνια. Λιγοστά βέβαια τα εκθέματα σήμερα . Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τα μνημονικά αυτά ίχνη με τη διακοπή της λήθης της ιστορίας του χωριού μας ,αλλά και ως αναπαράσταση του παρελθόντος του -όσο αυτό είναι εφικτό-. Μέλημά μας να τα εμπλουτίσουμε με προσφορές συγχωριανών μας εκθεμάτων και αντικειμένων όπως π.χ, χειροποίητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης , χρηστικά ή υπολείμματα εργαλείων τέχνης αγροτικών και κτηνοτροφικών ασχολιών με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα . Σκεύη και οικοκυρικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς αντικείμενα βιοτεχνικών και βιοποριστικών επαγγελμάτων που σήμερα έχουν εκλείψει παντελώς. Επίσης Παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και υφαντά ,Ευελπιστούμε ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε αυτό.

Εκεί θα στεγαστούν και τα σπάνια ιστορικά κειμήλια της Ι.Μονής Σέλτσου- τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804-Ντοκουμέντα της ιστορίας του χωριού μας, ιστορικά , λαογραφικά βιβλία και έγγραφα . Εκεί θα στεγαστεί το έντυπο και ψηφιακό αρχειακό υλικό της Αδελφότητας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα σχετικό με τη διαχρονική προσφορά της στο χωριό μας. Επίσης αρχειακό υλικό που αποτυπώνει την εξέλιξη και την καθημερινότητα της κοινωνίας των Πηγών μέσα από την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη της όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αρχεία της Κοινότητας Πηγών και αρχείων συγχωριανών μας που άφησαν τη σφραγίδα τους.

Φωτογραφικό υλικό είτε από νεώτερους είτε από παλαιούς φωτογράφους και από κατόχους σπάνιων φωτογραφιών και φωτογραφικών αρχείων. Οπτικοακουστικό υλικό όπως μαγνητοταινίες , κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και ταινίες καμερών αναλογικών και ψηφιακών αρχείων που αφορούν κοινωνικές εκδηλώσεις , παραδοσιακά τραγούδια με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, πανηγύρια ,γάμους και χορούς με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών κομπανιών που άφησαν εποχή στο χωριό μας, καθώς και καταγραφή μοναδικών αφηγήσεων για γεγονότα και θέματα που απασχολούσαν τους χωριανούς μας.

Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη όσον αφορά την διευθέτηση των χώρων των προθηκών, των εκθεμάτων, της προσβασιμότητας, της επισκεψημότητας αλλά και της διασφάλισης του κτιρίου και των εκθεμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία του Μουσείου. Σιγά σιγά ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ανακύπτουν. Αυτή θα είναι και η υποχρέωση και μέλημα των επόμενων διοικήσεων της Αδελφότητας. Ζητούμε από όλους τους απανταχού Πηγιώτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή.

Προοπτική μας είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων ώστε να είναι αφ ενός μεν επισκέψιμο, αφ ετέρου δε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό διαδικτυακά από όλους χωρίς κανέναν περιορισμό. Πρόθεσή μας είναι η συλλογική ιστορική και λαογραφική μνήμη μας που θα καταγραφεί, να γίνει κτήμα όλων μας και ιδιαίτερα για τις νεώτερες γενιές που θα θέλουν να μάθουν και να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των προπατόρων των παππούδων τους. Να μάθουν επιτέλους την ιστορία του τόπου μας. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε τους χαρίσουμε.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μας στην ολοκλήρωσή του θα είναι

ένα κόσμημα, ένα στολίδι του Χωριού μας !

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Μήλιου*

 

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια από την μια και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας από την άλλη έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των απλήρωτων εργαζομένων σε αδιέξοδο.

Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το φόβο και την ανασφάλεια των υπαλλήλων τους μην τυχόν και χάσουν την δουλειά τους, καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους ή τους αμείβουν με έναντι ποσά της κανονικής αμοιβής τους, προχωρούν σε εκβιαστικές μειώσεις μισθών και οικειοθελείς παραιτήσεις, χωρίς καταβολή αποζημίωσης με το δόλωμα του εγγράφου της απόλυσης, ώστε να μη χαθεί και το δικαίωμα επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.

Προσφάτως ο ΑΠ έκρινε με απόφασή του ότι η μη καταβολή του μισθού από τον εργοδότη στον εργαζόμενο δεν αποτελεί από μόνη της μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του υπαλλήλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος όταν δεν πληρώνεται κανονικά, δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την εργασιακή σύμβαση και να διεκδικήσει αποζημίωση. Βέβαια ο ΑΠ βάζει έναν όρο σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων να μην είναι «δόλια», ώστε να αποσκοπεί στην παραίτηση του εργαζόμενου και τούτο διότι όταν ο εργαζόμενος παραιτείται χάνει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης.

Προφανώς, βέβαια, αν ο εργοδότης σκόπιμα («δόλια») καθυστερεί το μισθό, προκειμένου να καταστεί αντικειμενικά αδύνατο για τον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία του, ο εργοδότης έχει και ευθύνη αποζημίωσης και μάλιστα διττή. Αφενός, ενέχεται αποζημιώσεως βάσει των κοινών διατάξεων του ΑΚ περί αδικοπραξίας (συμπληρωματικά δε και περί προσβολής προσωπικότητας) και σε αυτή την περίπτωση η προϋπόθεση της άδικης πράξης αναφέρεται στην παράβαση των όρων της σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας περί καταβολής αποδοχών. Αφετέρου, ο εργοδότης οφείλει αποζημίωση βάσει της εργατικής νομοθεσίας.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι αγνοούν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος ακόμα κι έτσι όπως έχουν καταστρατηγηθεί από τα μνημόνια.

Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και εργάτες είναι ότι το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, δηλαδή μισθούς, διαφορές από μισθούς, διάφορα επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, υπερωρίες, υπερεργασία και ρεπό, είναι πενταετές. Δηλαδή σήμερα ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει τους μισθούς που δεν του έχουν καταβληθεί από 1-1-2012 ενώ από την 1-1-2018 θα μπορεί να ζητήσει τους μισθούς από 1-1-2013.

Φυσικά το δικαίωμα αναζήτησης των ανωτέρω δεδουλευμένων μπορεί να γίνει ανά πάσα χρονική στιγμή χωρίς να απαιτείται να εξαντληθεί η πενταετία. Η διεκδίκηση των δεδουλευμένων γίνεται με αγωγή που ασκείται ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου με βάση το οφειλόμενο ποσό. Οι αγωγές αυτές δικάζονται σχετικά σύντομα και η απόφαση που εκδίδεται μπορεί να είναι προσωρινά εκτελεστή. Εφόσον εκδοθεί απόφαση και τελεσιδικήσει, η απαίτηση των δεδουλευμένων έχει 20ετή διάρκεια και πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί για 20 τουλάχιστον έτη να αναζητήσει την απαίτηση.

Δηλαδή τα δεδουλευμένα όταν δεν διεκδικούνται, παραγράφονται εντός της πενταετίας, όταν όμως έχουν βεβαιωθεί σε μία δικαστική απόφαση, τελεσίδικη και αμετάκλητη, τότε η οφειλή τους από τον εργοδότη διαρκεί μία εικοσαετία.

Οι τρόποι αναγκαστικής εκτέλεσης είναι πολλοί και επιλέγεται ο πιο πρόσφορος ανάλογα της περίστασης. Μπορεί να γίνει εκτέλεση σε ακίνητα, κινητά μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκίνητα, μηχανήματα, υπολογιστές κ.τλ.) ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έσοδα της επιχείρησης που προέρχονται από τρίτους (π.χ. μισθώματα κ..τλ.)

Αδιάφορο είναι αν η σύμβαση εργασίας είναι έγγραφη ή προφορική.

Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα με την αγωγή να καταγγείλει την εργασιακή σχέση και να ζητήσει τη νόμιμη αποζημίωση ή να καταγγείλει ως άκυρη και καταχρηστική την τυχόν απόλυσή του και να ζητήσει μισθούς υπερημερίας.

Το συνηθέστερο μέσο διαμαρτυρίας των απλήρωτων εργαζομένων είναι η γνωστή επίσχεση εργασίας. Το πρώτο βήμα είναι η με κοινοποίηση εξωδίκου, γνωστοποίηση στον εργοδότη, ότι ο εργαζόμενος δεν θα εργαστεί μέχρι να του καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα αφού η εργασιακή σχέση είναι παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής.

Η επίσχεση εργασίας μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια και δεν θεωρείται από μόνη της καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Άλλος τρόπος είναι η καταγγελία στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης καλείται εντός προθεσμίας να δικαιολογήσει ή να αποδείξει τον λόγο που είναι υπερήμερος έναντι του υπαλλήλου του.

Η επιθεώρηση εργασίας σχηματίζει φάκελο που αποστέλλει στην Εισαγγελία και από κει αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, ενεργοποιείται η αυτεπάγγελτη διαδικασία κι ο εργοδότης έχει να αντιμετωπίσει και τις αντίστοιχες ποινικές κατηγορίες.

Η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας όπως και η κοινοποίηση του εξωδίκου αποτελούν όχληση η οποία σε περίπτωση αγωγής, αποτελεί την εναρκτήρια ημερομηνία για την επιδίκαση των τόκων υπερημερίας.

Το ποινικό σκέλος της μη καταβολής των δεδουλευμένων προβλέπεται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου μόνου του α.ν. 690/1945 «είναι γνήσιο έγκλημα παράλειψης και συντελείται με μόνη τη μη εμπρόθεσμη, κατά το άρθρο 655 του Α.Κ. καταβολή των οικείων αποδοχών ή χορηγιών, κατά το ίδιον δε άρθρον (655 Α.Κ.) η ημέρα καταβολής του μισθού αποτελεί δήλη ημέρα, με μόνη την παρέλευση της οποίας ο εργοδότης ή διευθυντής κ.λπ. γίνεται, χωρίς όχληση, υπερήμερος οφειλέτης, εκτός αν αυτός αποδείξει γεγονός που αποκλείει την υπερημερία του» (ΑΠ 288/2008).

«Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου μόνου του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995, επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις κατά των εργοδοτών, διευθυντών, εκπροσώπων επιχειρήσεων κ.λπ., οι οποίοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις οφειλόμενες στους εργαζομένους, συνεπεία της συμβάσεως ή της σχέσεως εργασίας, πάσης φύσεως αποδοχές. Με τις διατάξεις αυτές θεσπίζεται ποινικό αδίκημα μόνο για την καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων από τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας αποδοχών, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη καταβολή αυτών στους δικαιούχους και δεν δημιουργείται πρωτογενής αξίωση των εργαζομένων για πληρωμή των αποδοχών τους. Συνεπώς η παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων μπορεί να θεμελιώσει αξίωση του εργαζομένου προς αποζημίωση, κατά τα άρθρα 914, 927 και 298 ΑΚ, μόνο για τη ζημία που υπέστη από το άνω αδίκημα, δηλαδή από την υπαίτια καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του και όχι για την πληρωμή των ίδιων των αποδοχών, έστω και αν ζητούνται ως αποζημίωση, αφού μόνη η παράλειψη του εργοδότη να καταβάλει εμπρόθεσμα τις αποδοχές δεν συνεπάγεται την απώλεια αυτών, ώστε να προκαλείται στον εργαζόμενο ισόποση με τις αποδοχές του ζημία, που να έχει ως αιτία το θεσπιζόμενο με τις διατάξεις του Α.Ν. 690/ 1945 αδίκημα και, συνεπώς, ο εργαζόμενος δεν δύναται να διεκδικήσει από την καθυστέρηση αυτή χρηματική ικανοποίηση για προκληθείσα εξ αυτής ηθική βλάβη» (ΑΠ 1842/ 2008).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡ. ΜΗΛΙΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή

Τηλ. 6945-028153, 213-0338950

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.legalaction.gr,fb: Αναστασία Μήλιου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ένα εκλεκτό τοπικό προϊόν MyHoney κατακτά το βραβείο ανώτερης γεύσης στην εξαιρετικά απαιτητική διοργάνωση Taste Olymp Awards.

 

Ο τολμών, Παναγής Κατσούρης ανέδειξε και απέδειξε τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της μελισσοκομικής παραγωγής κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια από τους αξιολογητές. www.OlympAwards.com

Παράλληλα, με μία σπουδαία αρχή, δημιούργησε ικανό υπόβαθρο, για την απόδοση της αξίας και της αναγνωρισιμότητας που δικαιούται το Κεφαλονίτικο μέλι, δίνοντας ισχυρό βήμα και λόγο, για άλλα εξαιρετικά προϊόντα της κεφαλλονίτικης γης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο βραβείο ανώτερης γεύσης Taste Olymp Award έχουν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα προϊόντα προς αξιολόγηση θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση για γευσιγνωσία και ότι τα διακριτικά στοιχεία αναγράφονται σωστά και με σαφήνεια στην ετικέτα, προϊόντα δηλαδή έτοιμα για διάθεση προς το καταναλωτικό κοινό. Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού μπορεί να ζητήσει φυσικοχημικά τεστ σε συνεργασία με αναγνωρισμένα εργαστήρια, με σκοπό να ελέγξει ότι είναι τεχνικά άρτια. Τα προϊόντα δοκιμάζονται κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε ένα εξ’ αυτών αποδίδεται ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους. Η αξιολόγηση των δειγμάτων γίνεται από το Olymp Award Chef’s Jury Panel με panel leader τον Κο Κωνσταντίνο Μουζάκη. Κάθε κριτής πραγματοποιεί μια οργανοληπτική ανάλυση του δείγματος και καταγράφει μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βαρύνει περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα. https://www.facebook.com/OlympAwardsGR

Η αξιολόγηση λαμβάνει χώρα με κριτήριο τις ξεχωριστές ιδιότητες κάθε δοκιμαζόμενου είδους και δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους.

Βραβεία τροφίμων και ποτών:

  • ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης, τα προϊόντα με 95% και παραπάνω συνολικών βαθμών

  •  ΧΡΥΣΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης, τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 86% και 95%

  •  ΑΡΓΥΡΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης, τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 76% και 85%

  •  ΧΑΛΚΙΝΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης, τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 65% και 75%

Είναι προφανές ότι πέραν από την ιδιάζουσα θυμαρίσια βάση και την ευλογία της μοναδικότητας της φυσιογνωμίας της Κεφαλονιάς, η διάκριση αυτή δεν ήταν άμοιρη προσπάθειας, επιμονής, υπομονής και σεβασμού του ιδίου του παραγωγού τόσο προς το προϊόν καθεαυτό όσο και ως προς τους καταναλωτές του. Ανήσυχος και διερευνητικός ο ίδιος, με οξύ επιχειρηματικό νου, δεν επαναπαύεται διόλου αλλά αναζητεί και στοχεύει διαρκώς σε νέες διαπιστεύσεις με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και προδιαγραφές.

Κοινώς είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι θαρρετά, υπεύθυνα, στοχευόμενα μπορούμε είτε μεμονωμένα, είτε στην βάση μίας ομαδικής προσπάθειας να κατακτήσουμε, την θέση, τον ρόλο και το χώρο που αξίζει η παραγωγή μας, την θέση, τον ρόλο και το χώρο που αξίζει στην Κεφαλονίτικη γη, την θέση, τον ρόλο και το χώρο που αξίζει το νησί, στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Φωτο: Παναγής Κατσούρης, ιδρυτής του μελιού MyHoney και Γιώργος Κουβέλης, γενικός διευθυντής των διαγωνισμών OlympAwards.

Όλα είναι έτοιμα για το 1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ το οποίο θα αρχίσει την Παρασκευή 14 Ιουλίου στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16 Ιουλίου. Σύλλογοι, παραγωγοί και επιχειρήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να παρουσιάσουν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της περιοχής και να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ-3 και ΕΡΤ Ιωαννίνων και υποστηρικτές όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Στο μεταξύ τρεις εξαιρετικές εκδηλώσεις ανακοίνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου οι οποίες προστίθενται στο ήδη πλούσιο καλεντάρι του '3ου Πολιτιστικού καλοκαιριού Δήμου Ζηρού'.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκδηλώσεις:

16 Ιουλίου: Η θεατρική ομάδα Ραφτανιτών θα ανεβάσει το έργο “Γκόλφω... μέχρι δακρύων”.

17 Ιουλίου: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

4 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Ζίτσας. Θα ανεβάσει το έργο: “Ράφτης κυριών”. Θα πραγματοποιηθεί από τον τοπικό Μορφωτικό Σύλλογο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου με είσοδο ελεύθερη (Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.).

Στο μεταξύ πέρα από το 1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Λάκκας Σουλίου και τις δύο εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου στις 16 και 17 Ιουλίου, το πρόγραμμα εκδηλώσεων της εβδομάδας περιλαμβάνει ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου στη Νέα Κερασούντα θα πραγματοποιηθεί Δημοτική βραδιά με διοργανωτή τον σύλλογο “Κατσαντώνης”.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου στη λίμνη Ζηρού ο Σύλλογος “Περί Βιβλίου” Φιλιππιάδας διοργανώνει εξαιρετική μουσική βραδιά με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα που ακολουθεί έχει ως εξής:

14-15-16 Ιουλίου: Θεσπρωτικό (Aθλότοπος): 1ο Συμπόσιο γαστρονομίας τοπικών γεύσεων και προϊόντων, με διοργανωτή το Δήμο Ζηρού, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο πρ. Δ. Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, την ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, τοπικούς συλλόγους, παραγωγούς και επιχειρήσεις.

15 Ιουλίου: Λίμνη Ζηρού: Μουσική βραδιά με τον Βαγγέλη Κορακάκη, με διοργανωτή τον σύλλογο “Περί Βιβλίου” Φιλιππιάδας.

16 Ιουλίου: Άγιος Γεώργιος: Η θεατρική ομάδα Ραφτανιτών θα ανεβάσει το έργο “Γκόλφω” με διοργανωτή τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου.

17 Ιουλίου: Άγιος Γεώργιος: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, (Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου).

19 Ιουλίου: Κερασώνας: Ημερήσιο θρησκευτικό πανηγύρι στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στον Άνω Κερασώνα.

19 & 20 Ιουλίου: Άγιος Γεώργιος: Πανηγύρι για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.

20 Ιουλίου: Ανώγειο: Παραδοσιακό ημερήσιο πανηγύρι για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.

20 Ιουλίου: Μελιανά: Ημερήσιο πανηγύρι στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία με “ζωντανή” παραδοσιακή μουσική.

22 Ιουλίου: Νέα Κερασούντα: Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα του Τσαχουρίδη από τον Ποντιακό Σύλλογο.

23 Ιουλίου: Θεσπρωτικό: Ποδηλατοδρομίες, για μικρούς και μεγάλους, με διοργανωτές τον Μορφωτικό Σύλλογο και το ΚΔΑΠ Δήμου Ζηρού (Ριζοβουνίου).

24 Ιουλίου: Ανώγειο: Πανηγύρι στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Άννης.

25 Ιουλίου: Βούλιστα Παναγιά: Εκδήλωση με ζωντανή παραδοσιακή μουσική για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής.

28 Ι ουλίου: Άσσος: Εκδήλωση “Αντάμωμα” των Ασσιωτών με διοργανωτή τον Σύλλογο Απόδημων Ασσιωτών “Μάρκος Μπότσαρης”.

29-30 Ιουλίου: Γαλατάς: Εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την κατασκευή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

29 Ιουλίου: Άσσος: Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου και παρουσίαση του βιβλίου του Ασσιώτη συγγραφέα κ. Παύλου Χρήστου με τίτλο: “Η εκκλησιαστικο-θρησκευτική ζωή των Ασσσιωτών”.

30 Ιουλίου: Άσσος: Αθλητικές Εκδηλώσεις με διοργανωτή τον Σύλλογο Απόδημων Ασσιωτών “Ο Μάρκος Μπότσαρης”.

-30 Ιουλίου: Άσσος: Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με διοργανωτή τον σύλλογο αποδήμων Ασσιωτών “Μάρκος Μπότσαρης”.

30 Ιουλίου: Άγιος Γεώργιος: Δημοτική βραδιά στην Πλατεία της Κοινότητας με διοργανωτή τον Γ.Α.Σ. Ηρακλή.

31 Ιουλίου – 5 Αυγούστου: Θεσπρωτικό: Τουρνουά Μπάσκετ 3 on 3 με διοργανωτή τον Α.Γ.Ο.Θ.

2 Αυγούστου: Γυμνότοπος: Θεατρική παράσταση με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυμντόπου.

3 Αυγούστου: Γυμνότοπος: “Σεργιάνι στην παράδοση” & φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυμνοτόπου.

4 Αυγούστου: Θεσπρωτικό: Συναυλία με την “Apollon band “.

4 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος: Θεατρική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Ζίτσας. Θα ανεβάσει το έργο: “Ράφτης κυριών”. Θα πραγματοποιηθεί από τον τοπικό Μορφωτικό Σύλλογο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου με είσοδο ελεύθερη (Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.).

4 –5 Αυγούστου: Γοργόμυλος: Rock Festival (4 Αυγούστου συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και 5 Αυγούστου με τους Χαΐνηδες) με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

5 Αυγούστου: Γαλατάς: Παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή μουσική και γίδα βραστή.

6 Αυγούστου: Ριζοβούνι: Έκθεση χειροτεχνίας με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και θα αρχίσει στις 20.30.

9 Αυγούστου: Παπαδάτες: Βραδιά Πνεύματος και Πολιτισμού με διοργανωτή το περιοδικό “Άπειρος Χώρα”.

9 Αυγούστου: Κερασώνας: 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με διοργανωτή τον Πολιτιστικό σύλλογο.

11 Αυγούστου: Νικολίτσι: Θεατρική παράσταση (τόπος προβολής Πλατεία) με διοργανωτές τους Συλλόγους Νικολιτσίου.

11 Αυγούστου: Δρυόφυτο: Πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικοχορευτικές κ.ά) για τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου με διοργανωτή το Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Βασιλεύς Πύρρος”.

11 -12 Αυγούστου: Zero Festival: Μουσικές εκδηλώσεις στη λίμνη Ζηρού με τους Villagers of Ioannina, τουςLokomonto κ.ά με διοργανωτή τον Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας.

12 Αυγούστου: Θεσπρωτικό: Θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης με τίτλο: “Ηπειρώτισσα Γυναίκα”. Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Γυμνασίου – Λυκείου με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών.

12 Αυγούστου: Νικολίτσι: Εκδήλωση “αντάμωμα” με “ζωντανή” παραδοσιακή μουσική στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Διοργανωτής ο Σύλλογος Ελαίας.

12 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: 9ο ACHERON RIVER PARTY με διοργανωτές τον εκπολιτιστικό Σύλλογο Πολυσταφυλιτών και την Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών.

12-13 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας με διοργανωτές τον εκπολιτιστικό Σύλλογο Πολυσταφυλιτών και την Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών.

13 Αυγούστου: Νικολίτσι: Εκδήλωση για την ιστορία της περιοχής με τον τίτλο “Αναδρομή”. Διοργανωτής η εφημερίδα “Εν Νικολιτσίω”.

14 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος: Αγιωργήτικα. Μουσική βραδιά στο Πλατανόδασος. Συναυλία της Γλυκερίας με διοργανωτή τον μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου.

14 Αυγούστου: Ριζοβούνι: Παραδοσιακό πανηγύρι στο Καστρί.

Πολυστάφυλο: Παιδική εκδήλωση με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυσταφυλιτών.

Φιλιππιάδα: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Παλαιά Φιλιππιάδα.

Βούλιστα Παναγιά: Παραδοσιακό πανηγύρι στον αύλειο χώρου του Δημοτικού Σχολείου.

14-15 Αυγούστου: Κρανιά: Παραδοσιακό Πανηγύρι.

15 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Ημερήσιο παραδοσιακό -θρησκευτικό- πανηγύρι στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

15 Αυγούστου: Γοργόμυλος: Ημερήσια εκδήλωση “αντάμωμα” με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

16 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Εκδήλωση “αντάμωμα” με παραδοσιακή μουσική. Θα γίνει στην Πλατεία του χωριού με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυσταφυλιτών.

19 Αυγούστου: Παπαδάτες: 6ος Ημιμαραθώνιος. Ορεινός δρόμος “μονοπάτι του Πάτερ Κοσμά” (Διοργανωτής Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος).

23 Αυγούστου: Παπαδάτες: Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Κοσμά.

7 Σεπτεμβρίου: Θεσπρωτικό: Λαϊκή Βραδιά με διοργανωτή τον Α.Γ.Ο.Θ.

7-8 Σεπτεμβρίου: Ανώγειο: Διήμερο πανηγύρι με ζωντανή μουσική στην Κεντρική Πλατεία για τον εορτασμό του Αγίου Σώζοντος.

 

Υποσημειώσεις:

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα υπάρχει τακτική ενημέρωση τόσο μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, όπου υπάρχει και σχετικό ημερολόγιο, όσο και μέσω της σελίδας στο ΦΒ: Δήμος Ζηρού

* Είναι πιθανό να προστεθούν νέες εκδηλώσεις ή και να ακυρωθούν κάποιες από τους διοργανωτές συλλόγους για τις οποίες ωστόσο θα υπάρχει σχετική ενημέρωση.

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της Αδελφότητας χαρακτηρίστηκε, από τους διοργανωτές, άψογη και απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη του οποίου η μεσολάβηση ήταν καθοριστική για τη συμμετοχή της Αδελφότητας στο παραπάνω φεστιβάλ, καθώς επίσης και την Περιφερειακή Σύμβουλο, κα. Καλλιόπη Καραμάνη , που ανταποκρίθηκε και πρόσφερε τη βοηθειά της για να πραγματοποιηθεί αυτή η συμμετοχή.

Ευχαριστεί επίσης τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ιωαννιτών, κ.Δημήτριο Κατηρτσίδη, κα. Βασιλική Μέγα καθώς και τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της Δ. Κ. Ανατολής, κ.Γεώργιο Παπαστεργίου και την κα.Σιμέλα Μωυσιάδου, που συνόδευσαν την εκδρομή, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ιωαννιτών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς- συνοδούς για την παρουσία και βοήθεια τους και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του χορευτικού, που επάξια πρόβαλαν την παράδοση και τίμησαν την καταγωγή των Ελλήνων του Πόντου.

 

Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (9-16 Ιουλίου 2017), με συνδιοργανωτές την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED) και το Σωματείο Επαγγελματιών Μεταξοτυπών Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Ε.). Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ανδρέας Φωτόπουλος και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Σταμάτης Μερσινιάς, ο Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης Χριστόδουλος Γκαλτέμης και ο τ. Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι Αθήνας Γεώργιος Βλάχος.

Το περιεχόμενο του θερινού εργαστηρίου περιλαμβάνει τα αντικείμενα της τυπογραφίας, της μεταξοτυπίας, της χαρακτικής, της επιστήμης και τεχνολογίας μελανιών και της βιβλιοδεσίας. Έχει ως στόχο την ανάδειξη της συλλογής τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απευθύνεται σε φοιτητές και πτυχιούχους καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, ιστορικών της τέχνης, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τεχνολόγους γραφικών τεχνών, γραφίστες, τεχνολόγους υλικών και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Η τελετή έναρξης έλαβε χώρα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας». Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Πρύτανη Ι. Καψάλη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης και παρουσίασε το περίγραμμα και τους στόχους του Εργαστηρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τη Μερόπη Τζούφη, βουλευτή Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία ανέφερε πως «το θερινό εργαστήρι επιμόρφωσης στελεχών του χώρου των Γραφικών Τεχνών αποτελεί απόδειξη του ρόλου των Μουσείων ως ζωντανών οργανισμών επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, ειδικά όταν λειτουργούν εντός του Πανεπιστημιακού χώρου». Επιπλέον, η βουλευτής έκανε αναφορά στις δυνατότητες ένταξης του Μουσείου Τυπογραφίας όσο και των άλλων 5 μουσείων και συλλόγων του Πανεπιστημίου σε περιφερειακά αναπτυξιακά εργαλεία.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Θερινού Εργαστηρίου και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, αλλά και στους νέους εργαζόμενους που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του Μουσείου Τυπογραφίας, όπου η βουλευτής είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και να δει το αξιόλογο έργο τους κατά την ξενάγησή της στο χώρο τον προηγούμενο Μάρτιο.

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Χριστιανισμού, σίγουρα του έτους στην Ελλάδα, καθώς μνημονεύει όχι μόνο τον θάνατο του Χριστού αλλά κυρίως την Ανάσταση –το απόλυτο σύμβολο της αναγέννησης, της μετάβασης από τον θάνατο στη ζωή, της ελπίδας. Μέχρι το Πάσχα, όμως, διαβαίνουμε μία περίοδο γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε όχι απαραίτητα για να αποδεικνύουμε την πίστη μας, αλλά επειδή πραγματικά αποτελούν ένα ευτυχές διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλουν στην ανάγκη μας να νιώθουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αξίες. Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι και αγαπημένη των παιδιών που την περιμένουν πώς και πώς αφού σχεδόν κάθε μέρα τα περιμένει κάτι καινούργιο.

Τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα

Η βδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα γιατί μεγάλα είναι κι αυτά που θα συμβούν. Στην Κεφαλονιά λένε:

"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Μεγάλη Δευτέρα: Νηστεία για όλους

Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί τηννηστεία της Μεγάλης Εβδομάδαςμέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως "της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή" και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, ο οποίος έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα, αφού -σύμφωνα με τις γραφές- αυτός έφερε τον λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, οπού και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με την βοήθεια του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Το εβραϊκό Πάσχα, λοιπόν, γιορτάζει το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά όσων Ισραηλιτών είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.

Μεγάλη Τρίτη: Καθαριότητα

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στοκαθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται και τα κουλουράκια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται Μ. Πέμπτη.  

Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Η νέα ζύμη

Παλαιότερα, κάθε χρόνο τη Μ. Τετάρτη παρασκευαζόταν η νέα ζύμη -το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας, μάλιστα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταντο προζύμι της χρονιάςκαι οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι.

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά την διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Μεγάλη Πέμπτη: Κοκκινοπέφτη

Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται τοβάψιμο των αυγών, που μαρτυρά το αίμα του Ιησού που χύθηκε στα μαρτύριά του. Για αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.Το αυγό έχει έναν ακόμα συμβολισμό ως προς την Ανάσταση. Με το αυγό οι Χριστιανοί συμβόλισαν τον τάφο, από τον οποίο εξήλθε όταν αναστήθηκε ο Χριστός –εξ ου και το σπάσιμο των αυγών μετά την Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν ναστολίσουν τον επιτάφιομε όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό.Προσκυνάνε τον Επιτάφιο όλοι και περνάνε από κάτω"για να τους πιάσει η χάρη του Χριστού".

Σε μερικά μέρη τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τονΙούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ό,τι της βρίσκεται. Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο.

Το Θείο Δράμα προχωρά προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα εκείνη έγινε ο Μυστικός Δείπνος –από εκεί ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιούδας προδίδει τον Χριστό, ο οποίος συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια ή τις λεγόμενες«κουλούρες της Λαμπρής», οι οποίες επίσης συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.

Στην εκκλησία το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ περιφέρεται και ο Σταυρός του Ιησού, συμβολίζοντας τη Σταύρωσή του. Αργότερα γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδα, μάλιστα, οι γυναίκες διανυκτερεύουν στην εκκλησία, «φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό» όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Σε κάποιες εκκλησίες, ωστόσο, ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται Παρασκευή μεσημέρι.

Μεγάλη Παρασκευή: Πένθος μεγάλο

Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά την δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για τηνημέρα των Παθών. Σύμφωνα με τις γραφές, το μαρτύριο του Ιησού στον Σταυρό θα κρατήσει 6 ώρες, ενώ το μεσημέρι γίνεται ο ενταφιασμός του –ο λόγος για την τελετή της Αποκαθήλωσης και του ενταφιασμού που η εκκλησία κάνει το μεσημέρι.

Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά.

Για τους πιστούς η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Μεγάλο Σάββατο: Χριστός ανέστη

Η γιορτή της Ανάστασης και η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Σύμφωνα με τις γραφές, επειδή ο Ιησούς είχε αναγγείλει την ανάστασή του, ο Πιλάτος εγκιθιστά φρουρά έξω από το μνήμα του, ώστε να μη μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του και να ισχυριστούν ότι αναστήθηκε. Ωστόσο, η Πρώτη Ανάσταση συμβολίζει ότι, ενώ το σώμα του βρίσκεται στον τάφο, ο Ιησούς κατεβαίνει προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς το Λόγο του. Άλλωστε, και στην ψαλμωδία της Θείας Λειτουργίας την ημέρα εκείνη αναγγέλλεται η Ανάσταση του Χριστού.

Στα Ιεροσόλυμα τελείται η Αφή του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης το Μεσημέρι, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το βράδυ, συνήθως τα μεσάνυχτα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οπότε μοιράζεται τοΆγιο Φωςαπό λαμπάδα σε λαμπάδα και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, συνοδεία βεγγαλικών.

Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε μη σβήσει για σαράντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά. Ωστόσο, μετά την Ανάσταση, οπότε ξεκινά η γιορτή, η παράδοση επιβάλλει το σπάσιμο και φάγωμα των αυγών αλλά και της μαγειρίτσας που έχει προετοιμαστεί από το πρωί.

Επίσης, από το Σάββατο, θέλει η παράδοση, και την προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την επομένη.

Τα αναστάσιμα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι πολλά. Στο Λεωνίδιο τα παιδιά πετούνπολύχρωμα αερόσταταστον ουρανό. Στην Κέρκυρα με την Πρώτη Ανάσταση σπάνε τουςΜπότηδες, κανάτια γεμάτα νερό που συμβολίζουν έναν τεχνητό σεισμό, όπως αυτός που έγινε όταν αναστήθηκε ο Χριστός. Στο Βροντάδο της Χίου δύο ενορίες ρίχνουνρουκέτες, ενώ εκρηκτική Ανάσταση γίνεται και στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην Καλαμάτα γίνεταισαϊτοπόλεμοςμε εύφλεκτα υλικά, ενώ στη Ζάκυνθο με την Πρώτη Ανάσταση απελευθερώνονταιλευκά περιστέρια.

Κυριακή του Πάσχα: Αυγό, γλέντι κι αρνί!

Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα, ενώ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να φάνε και να γλεντήσουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ" (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα "Πάσχα" και με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την "εκ νεκρών Ανάσταση" του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει

δημιουργηθεί σχετικά με την μίσθωση βοσκήσιμων γαιών, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εξέδωσε Υπουργική

Απόφαση με την οποία παρατείνεται η πληρωμή μέχρι τέλους του 2017.

Θυμίζουμε ότι καταληκτική ημερομηνία ήταν μέχρι τις 30/06/2017.

Αφορά κτηνοτρόφους στους οποίους έχει κατανεμηθεί δημόσια ή δημοτική βοσκήσιμη γαία και υποχρεούνται στην πληρωμή του οφειλόμενου μισθώματος.

Μη καταβολή της οφειλής των ετών 2016 και 2017, συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018.


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.