24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανακοίνωση των συνεργαζόμενων Ενώσεων των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε αναφέρει τα εξής: "Το τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ αλλάζει τον χάρτη του με ραγδαίες μεταβολές και σεισμογενή ρήγματα που έχουν αφήσει ήδη πίσω τους θύματα και απώλειες. Εκατοντάδες συνάδελφοι έμειναν άνεργοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς  δεδουλευμένα και με αβέβαιο μέλλον, ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Η κατάρρευση παντοδύναμων εκδοτικών εταιρειών, με φόντο ένα δυσμενές και ρευστό  οικονομικό σκηνικό έφερε νέα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την δυναμική του οποίου αναμένουμε όλοι να μετρήσουμε για το μέλλον όχι μόνο του κλάδου και των συναδέλφων μας αλλά κυρίως για αυτή την ίδια την ενημέρωση, την αξιοπιστία, την ανεξαρτησία της, την ελευθεροτυπία.

Και οι ραγδαίες μεταβολές στον χώρο μας κορυφώνονται δραματικά με την εξάντληση πλέον κάθε ορίου στην διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Μετά από ένα χρόνο χωρίς αγγελιόσημο και άκαρπες τριμερείς συναντήσεις με το Υπ. Εργασίας και τους εργοδότες για την ανεύρεση εσόδων για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, έχουμε φτάσει πλέον σε αδιέξοδο. Η κωλυσιεργία και η άκαμπτη στάση μέρους των εργοδοτών σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, η οποία επιβάλλεται να αναλάβει την πρωτοβουλία να νομοθετήσει βιώσιμη λύση για τη σωτηρία και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στον συντονισμό και την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Για τους λόγους αυτούς, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ,αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλα τα Μέσα από τις 06.00 της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06.00 της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ –  ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕστο στραγγαλισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  για:

 • Τη διατήρηση και τη διεύρυνση ενός ενιαίου ΕΔΟΕΑΠ με την ένταξη όλων των εργαζομένων σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
 • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
 • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Με το Ασφαλιστικό ανοιχτή πληγή και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε πλήρη διάλυση τα Δ.Σ. των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργία και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για

 • ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
 • ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
 • ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
 • ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ"

Το φθινόπωρο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του στην Ήπειρο, ενώ στις πιο ορεινές περιοχές υπάρχει πλέον και αίσθηση ...χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, πέφτουν κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου!.

 

 Σαφές μήνυμα πως η παραποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης, όπως η φέτα και το ΠΟΠ κρασί Σάμος, αποτελούν "κρίσιμο ζήτημα" για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας μεταξύEE- Κίνας, απέστειλε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της 12ηςΣυνόδου Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Κίνας που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Τετάρτη 20-09-2017.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, επεσήμανε στην Κινεζική αντιπροσωπεία πως "η ύπαρξη δύο κινεζικών εμπορικών σημάτων με τις ονομασίες «Φέτα» και «Οίνος Σάμος», τα οποία παραποιούν δύο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, όσο και για τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται να κάνουν επιλογές με βάση ορθές πληροφορίες και εγγυήσεις για την ποιότητα και την καταγωγή των προϊόντων, ώστε να απολαμβάνουν γνήσια διατροφικά προϊόντα", και κάλεσε την Κινεζική πλευρά "να αναλάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την ακύρωση των ανωτέρω εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακραίωνης παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σας στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως".

Το εν λόγω ζήτημα, είχε αναδειχθείμε κοινή επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Καραγιάννη (Ιωαννίνων) και Δημήτρη Σεβαστάκη (Σάμου), προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εξωτερικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 6 Ιουλίου 2017, στην οποία ανέφεραν:

“Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (100 ευρωπαϊκά και 100 κινέζικα), τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν από τις απομιμήσεις στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί εντός του έτους. Ο κατάλογος που εστάλη, στις 03-06-2017, από την ΕΕ στην Κίνα, συμπεριλαμβάνει (μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων) τη φέτα και το κρασί της Σάμου, προϊόντα για τα οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από κινέζικες εταιρείες που τα έχουν κατοχυρώσει ως κινέζικα εμπορικά σήματα (trademarks).

 

Με το επιπλέον στοιχείο ότι πρέπει από την πλευρά της Κομισιόν να υπάρξει θεσμική αντίδραση μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2017, σας καλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκρουστεί η διεκδίκηση και να συνεχίσει αδιατάρακτα η παραγωγή και η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.

Να σημειώσουμε ότι η ταυτότητα ευδιάκριτων προϊόντων, όπως τα δύο συγκεκριμένα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δεν σχετίζεται απλώς με την ιδιαίτερη ποιότητά τους, αλλά και με τα πολιτιστικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου μας και των μεθόδων παραγωγής που η παράδοση και η επιστήμη έχουν διαμορφώσει.

 

Σας υποβάλλουμε την θερμή προτροπή μας, για τις εκ μέρους των υπουργείων σας, απαραίτητες διοικητικές, θεσμικές, νομικές και πολιτικές πράξεις και επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στους καταλόγους της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Κίνας, για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.”

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, εντοπίστηκε σε αγροτική και θαμνώδη περιοχή στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, ταξιδιωτικός σάκος με αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης αρχαίων αντικειμένων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν και περισυνέλεξαν σήμερα (25-09-2017) το πρωί στην ανωτέρω περιοχή και συγκεκριμένα κοντά στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, κρυμμένο ανάμεσα σε θάμνους, ταξιδιωτικό σάκο που περιείχε τα παρακάτω αντικείμενα:

 • τμήμα μαρμάρινου πεσσίσκου με διαμόρφωση κορινθιακού κιονόκρανου, το οποίο χρονολογείται ως βυζαντινής – μεταβυζαντινής περιόδου,

 • τμήμα μαρμάρινου γωνιαίου ακρωτηρίου, με διαμόρφωση ανθεμίου, άγνωστης χρονολόγησης,

 • λίθινο επίμηκες αντικείμενο, άγνωστης χρονολόγησης,

 • πήλινη κωνική αγνύθα, η οποία χρονολογείται ως κλασσικής ή ελληνιστικής περιόδου,

 • σιδερένια φυλλόσχημη αιχμή δόρατος, η οποία χρονολογείται μεταξύ αρχαϊκών και ελληνιστικών χρόνων.

Για τα προαναφερόμενα αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Tα παραπάνω αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία για την περαιτέρω εξέτασή τους, για τον ακριβή προσδιορισμό της χρονολόγησης και της αρχαιολογικής τους εκτίμησης.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Από την Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου, μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο συντονιστής της κ. Μπασιούκας Κωνσταντίνος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει μέσα από τα προγράμματά του και υλοποιεί ως Κυβέρνηση ένα πρωτόγνωρο, διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας του εθνικού σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Αφήνει πίσω του το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο του πελατειακού κράτους που μας έφερε στην κρίση και τα μνημόνια και προχωρά σε έναν ανοιχτό διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, Πανεπιστήμια, συλλογικότητες και με μεμονωμένα άτομα, συνδιαμορφώνοντας με την κοινωνία το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανθρωποκεντρικής, δίκαιης και οικολογικής ανάπτυξης που αναδεικνύει τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα των Περιφερειών.” Αυτά ανάφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου ο Κώστας Μπασιούκας, συντονιστής της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου, με αφορμή τη διοργάνωση στην Ήπειρο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στα τέλη Οκτωβρίου. “Καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν σε αυτή την ουσιαστική διαδικασία μέσα από συλλογικές αλλά και προσωπικές προτάσεις και κρίσεις για το καλό της Ηπείρου αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Πιστεύουμε πως όσο πιο μαζική και ουσιαστική είναι η συμμετοχή μας τόσο καλύτερα και πιο αποδοτικά θα είναι και τα αποτελέσματα.”, τόνισε ο κ. Μπασιούκας.

Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην πόλη μας, στα Ιωάννινα, προσδοκούμε να είναι η αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη του τόπου μας με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων, περισσότερων πολιτών. Έχουμε ικανό χρόνο μπροστά μας να επεξεργαστούμε τις προτάσεις και να καταλήξουμε στο πλαίσιο εκείνο που θα γίνουν οι συζητήσεις και θα εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Περιμένουμε τους συμπολίτες μας να καταθέσουν τις απόψεις, τις σκέψεις τις ιδέες, τις αντιρρήσεις, τις επιφυλάξεις και να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον. Ζητούμε πλατιά συμμετοχή των πολιτών και των φορέων σε αυτή τη διαδικασία”, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος.

Το συνέδριο που πρόκειται να γίνει θα είναι ένα ανοιχτό φόρουμ διαλόγου που δεν έχουμε συνηθίσει να γίνεται σε Περιφερειακό επίπεδο. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν πολλοί Υπουργοί της Κυβέρνησης κι έτσι φορείς και πολίτες θα μπορούν να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις για ζητήματα που τους απασχολούν. Πηγαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία έχουμε ευθύνη, πολίτες και πολιτικοί, να προβληματιστούμε και να καταθέσουμε προτάσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε, με απόλυτη προτεραιοποίηση, όλα τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημαντικός τομέας που πρέπει να ενισχυθεί στην περιοχή μας είναι και ο τομέας του κοινωνικού κράτους, δηλαδή Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Προστασία που διαχρονικά έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας και μπορεί να συνεχίσει παρέχοντας θέσεις εργασίας και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε διασύνδεση και με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου. Καταληκτικά, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε το συνέδριο αυτό να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τη βάση συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειακών αρχών και της Κυβέρνησης”. Αυτά ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί.


Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκες του λαικού Πολιτισμού των περιοχών αυτών.

Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν ν' ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαϊκών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη »βράζει» ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Ραφήνα και Μαραθώνα »Η Αγία Ειρήνη», την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στη Νέα Μάκρη.

Την διασκέδαση έχει αναλάβει  η ηπειρώτικη μουσική κομπανία ''Λαλητάδες''

Είσοδος ελεύθερη

Σημείωση:Σε περίπτωση κακοκαιρίας η γιορτή θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο, που θα ανακοινωθεί.

Από 29 Σεπτεμβρίου έως και 1 Οκτωβρίου στο Π.Ε.Α.Κ.Ι.

Tesrdrive αυτοκινήτων και μηχανών για τους μεγάλους και τηλεκατευθυνόμενα φορτηγά, αυτοκίνητα μέχρι και ελικόπτερα για τους μικρούς ήρωες θα προσφέρει το 9οMotorFestival των Ιωαννίνων σε όσους

βρεθούν το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων!

Στο Π.Ε.Α.Κ.Ι. θα στηθεί η πιο πολυθεματική μηχανοκίνητη αρένα της Ελλάδας με ασταμάτητο θέαμα από το πρωί μέχρι το βράδυ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, αλλά και πολλές διαδραστικές

δυνατότητες τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς.

Οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν στην αρένα του MotorFestival και να απολαύσουν μέσω testdrive τα νέα μοντέλα της OPELby «TolisMotors», όπως και τα νέα μοντέλα των μηχανών

SYM και Modenasby «MotoSiomos» (αμφότεροι υποστηρικτές της διοργάνωσης).

Όσο για τους μικρούς ήρωες; Το 9οMotorFestival επιφυλάσσει κάτι μοναδικό γι’ αυτούς προσφέροντας testdrive με τηλεκατευθυνόμενα φορτηγά, αγωνιστικά αυτοκίνητα, ελικόπτερα.

Όπως λέει ο διοργανωτής του MotorFestival, Μιχάλης Κοντιζάς, «δίπλα μας θα είναι ο πιο ιστορικός Σύλλογος μοντελιστών. Η Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων! Φέρτε τα παιδιά σας και ελάτε να γίνουμε

μια παρέα»!

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το Opening Party

Το 9οMotorFestival έρχεται πιο θεαματικό από ποτέ με DriftShow, «Γύρο του θανάτου», DragStar, RallyCars, FreeStyleMotocross, 4X4, TruckShow, Δεξιοτεχνία, KickBoxing, Fighters, FireShow, Dancers,

DjsParty, πυροτεχνήματα, διαγωνισμούς, CarWash, BurnOut.

H αυλαία της μεγαλύτερης γιορτής της μηχανοκίνησης, που διοργανώνει η εταιρεία MagicLamp, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Αθλητικού Ομιίλου Πήγασου

Κυψέλης, θα ανοίξει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου με το OpeningParty που θα αρχίσει στις 19:00

Περισσότερες πληροφορίες για το event μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του MotorFestival στο Facebook (https://www.facebook.com/motorfestival.gr/).

 

Συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. και εθελοντές του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη» πραγματοποίησε στα Ιωάννινα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Κύριο ζήτημα της συζήτησης αποτέλεσε η εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη, με τη βουλευτή να επισημαίνει πως απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο Δήμου Ιωαννιτών όσο και Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία και ο σχεδιασμός για την εξεύρεση λύσεων.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της στελέχωσης των δομών εκπαίδευσης με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών ΑμεΑ. Η βουλευτής τόνισε πως κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς - σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη - έχει ήδη τοποθετηθεί σημαντικός αριθμός αναπληρωτών καθηγητών Ειδικής Αγωγής και νοσηλευτών κατά προτεραιότητα και σε σχολεία που καταγράφονται ανάγκες, ενώ οι υπάρχουσες ελλείψεις αναμένεται και οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Παράλληλα ανέφερε πως σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει η σκέψη για την καθιέρωση μαθήματος Αγωγής Υγείας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, η οποία έχει υπογραφεί και ορίζει τα δικαιώματα των ΑμεΑ, επιλύοντας μια σειρά από σοβαρά ζητήματα και προβλέποντας τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στα - συναρμόδια για θέματα ΑμεΑ - Υπουργεία, καθώς και στη δυνατότητα που παρέχεται για προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και για ειδικές άδειες για γονείς ΑμεΑ που έχουν νομοθετηθεί για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), όπου επισημάνθηκε πως ήδη μελετάται η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων, προκειμένου να επιλυθούν χρόνια ζητήματα, ιδιαίτερα δε αυτά που σχετίζονται με τον τρόπο προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας και την απόδοση συντάξεων. Η βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής στις συζητήσεις για την αναβάθμιση των ΚΕ.Π.Α. όλων των φορέων του αναπηρικού κινήματος, καθώς και τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής του Συλλόγου «Κυψέλη» σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων, ώστε να ενισχυθεί το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, να υπάρξει η κατάλληλη αλληλεπίδραση με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών πιο γρήγορα και με αποτελεσματικότητα.

 

Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν οι αθλητές που έλαβαν μέρος στον Άθλο Τζουμέρκων ΜTB, που έγινε για 16η χρονιά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, την περασμένη Κυριακή, και για πρώτη φορά διοργανώθηκε από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Ο καιρός ήταν ιδανικός και θεατές και αθλητές απόλαυσαν την μαγευτική φύση των Τζουμέρκων, καθώς ο Athlos Tzoumerkon 2017 MTB Marathon race 75 χιλιομέτρων, με 2500μ. συνολική υψομετρική, είναι κυριολεκτικά ο γύρος του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων.

Σε κοινή εκκίνηση έγινε και μικρότερος αγώνας με την ονομασία Athlos Tzoumerkon 2017 MTB Fun Race 27 km, με 950 μ. συνολική υψομετρική.

Νικητής στον μεγάλο αγώνα ήταν ο Χρήστος Μυλωνάς με χρόνο 4:45:03, με δεύτερο τον Γιώργο Φλαριώτη με χρόνο 4:45:58 και τρίτο τον Χρήστο Μπαταλογιάννη. με χρόνο 4:53:03.
Οι απονομές για τους αγώνες έγιναν στην Πράμαντα, που ήταν το σημείο εκκίνησης και τερματισμού, από τον δήμαρχο Β. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλλαν στην άψογη διοργάνωση, την διεξαγωγή ασφαλών αγώνων καθώς και στη φιλοξενία αθλητών και συνοδών και ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους αναβάτες για τις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Το Diastixo.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον Πολιτισμό, γιορτάζει τα πέντε χρόνια λειτουργίας του και προσκαλεί όλους τους αναγνώστες του σε ένα μεγάλο πάρτιστο Polis Art Cafe, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου από τις 21:00, για ένα ποτήρι κρασί.


Είσοδος ελεύθερη
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μεϊδάνης, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

(Polis Art Cafe: Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, τηλ.: 210 3249588)

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Κατώγι Αβέρωφ, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων ArtsPR, η εταιρεία εκτυπώσεων Angelakis digital και οι εκδοτικοί οίκοι: Gema, Gutenberg, Αιώρα, Δίαυλος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Ζαχαρόπουλος, Ιωλκός, Καλειδοσκόπιο, Καλλιγράφος, Καστανιώτης, Κλειδάριθμος, Κυριακίδη, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Παρουσία, Πατάκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Printa-Ροές, Σαββάλας, Στερέωμα, Ψυχογιός.

Το Diastixo.gr στις σελίδες του φιλοξενεί νέες κυκλοφορίες και κριτικές βιβλίων όλων των κατηγοριών, νέα, άρθρα, απόψεις, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αυτοπαρουσιάσεις, προδημοσιεύσεις, ανέκδοτα λογοτεχνικά έργα -ποιήματα, πεζά, θεατρικά- και βίντεο.Επίσης, κείμενα για τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά.
Συνεργάτες του περιοδικού είναι σημαντικοί δημιουργοί από τον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού, συγγραφείς, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί, συνθέτες, σκηνοθέτες και πολλοί άλλοι.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Boutique Hotel Dioniτο απόγευμα της Τετάρτης, 20/9/2017, τα μέλη της διοίκησης του ΠΑΣ Πρέβεζα, κάνοντας έναν απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών της και αναλύοντας το σχεδιασμό που έχει γίνει για τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Παρουσιάστηκαν επίσης στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου η βασική εμφάνιση του συλλόγου για τη σεζόν 2017-2018, την οποία επέλεξαν με ψηφοφορία οι φίλαθλοι της ομάδας και οι βασικοί χορηγοί, ενώ δεν έλειψαν και τα παράπονα για τη μη τήρηση δεσμεύσεων από πλευράς δημοτικής αρχής για τις βελτιώσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τη διοίκηση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Πρέβεζα Γιώργος Μπόκιας, ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Κουτρούμπας, ο Ταμίας Θωμάς Πεπόνης, ο Γενικός Αρχηγός Τάσος Αμάραντος και το μέλος του Δ.Σ. Θοδωρής Πετρόπουλος. Το ποδοσφαιρικό τμήμα εκπροσώπησαν οι Κώστας Δημουλιάς, Νίκος Μπόμπορης, Δημήτρης Κώτσης και Νίκος Λεόπουλος, ενώ τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας οι κ.κ. Σιάννης, Κατσανάκης.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μπόκιας ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Είχαμε πει και με το ξεκίνημά μας ως νέα διοίκηση, αλλά και με την έναρξη της προετοιμασίας ότι προσπαθούμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε πολλά επίπεδα. Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι να βάλουμε μία τάξη στα διοικητικά πράγματα της ομάδας. Υπάρχει μία πολύ καλή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και αυτό φέρνει ένα καλό αποτέλεσμα για την ομάδα, το οποίο εισπράττει ο κόσμος και οι ποδοσφαιριστές. Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε και να είμαστε κοντά στην ομάδα. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο, θέλουμε πολύ να το κάνουμε και πιστεύω πως θα το κάνουμε με επιτυχία.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία μας. Στις 31 Ιουλίου όλα τα παιδιά έδωσαν το ‘’παρών’’ στην προσπάθεια που κάναμε με τον Άγγελο Μπέκα και το προπονητικό team. Θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές για την προσπάθεια που κάνουν και το τεχνικόteam. Αντιλαμβάνονται και την προσπάθεια που κάνουμε εμείς και νομίζω ότι και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό. Αυτή είναι η ουσία. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλό αυτής της ομάδας.

Υπάρχει μία ροή πραγμάτων, η οποία πηγαίνει στο δρόμο που θα έπρεπε. Συμμέτοχους θέλουμε όλους και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε την κοινωνία της Πρέβεζας δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο αυτό, αλλά μας γεμίζει και ευθύνες. Ύστερα από όλα αυτά που έχει περάσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια τα δύσκολα, ο κόσμος στέκεται δίπλα της, ελπίζει και θεωρεί ότι η προσπάθεια αυτή που γίνεται είναι αξιόλογη. Δίπλα στην ομάδα, τους ποδοσφαιριστές, αλλά κι εμάς».

Έκανε στη συνέχεια ειδική αναφορά στους βετεράνους ποδοσφαιριστές της ομάδας και στο πόσο σημαντικό είναι που βρίσκονται δίπλα στη νέα αυτή προσπάθεια και πρόσθεσε:

«Οι φίλαθλοι είναι η βάση, η ιστορία και τα θεμέλια αυτής της ομάδας. Οι φίλαθλοι είναι αυτοί που την έχουν στηρίξει στα δύσκολα, που αγαπάνε την ομάδα, που δείχνουν την πίστη τους και αυτοί για τους οποίους γίνονται όλα αυτά. Δείχνουν την αγάπη τους, είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν. Θέλουμε να ξέρουν ότι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, όλοι στο Δ.Σ., στην ομάδα και το προπονητικόteam, για τους ανταμείψουμε».

Ο κ. Μπόκιας στάθηκε ιδιαίτερα και ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες που υλικά και ηθικά στέκονται αρωγοί στη νέα προσπάθεια του ΠΑΣ Πρέβεζα και δηλώνουν την αγάπη τους για την ομάδα. Αναφέρθηκε στοMarketingPlanκαι το στρατηγικό σχεδιασμό που έκανε η ομάδα από το καλοκαίρι, ξεκινώντας μία οργανωμένη αθλητικά προσπάθεια, με νέοsite, δυναμική δουλειά στην επικοινωνία και τοmarketingκαι παρουσίασε τους βασικούς χορηγούς της ομάδας, όπως αυτοί διαβαθμίζονται μέσο τουMarketingPlanτου σωματείου και έχουν ως εξής:

Χρυσός Χορηγός: Εργαστήριο Μπουγάτσας Donald

Μεγάλος Χορηγός: Πηγές Κωστηλάτας

Ο Χρυσός και ο Μεγάλος Χορηγός θα εμφανίζονται και στη φανέλα της ομάδας.

Χορηγοί:OniromeΈπιπλο Κίτσος

ΣτύλοςIrrigation

Γεύση και Άρωμα

Η επιχείρηση του μηχανικού κου Φατούρου

Η επιχείρηση του κ. Δημήτρη Αναστασόπουλου

Η επιχείρηση του κ. Ανδρέα Αναστασόπουλου

KatsanosEnergy

PolisMarket.

Θα υπάρχουν και πολλοί υποστηρικτές, αλλά και μερικοί ακόμη χορηγοί εντός των επόμενων ημερών, οι οποίοι και θα ανακοινωθούν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣ στάθηκε και στην πρωτοβουλία που αποφάσισε να πάρει η ομάδα, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και αφορά τη διάθεση μέρους των εσόδων από τα εισιτήρια στην αναμέτρηση πρωταθλήματος του Σαββάτου με το Θρίαμβο Λούρου, στην οικογένεια του μικρού Αλέξανδρου από την Πρέβεζα, που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Γενικός Αρχηγός του ΠΑΣ Πρέβεζα Τάσος Αμάραντος, ευχαρίστησε το Γιώργο Νάτση και το Δημήτρη Ντοματά για τη βοήθεια στο τεχνικό επιτελείο και τους Φώτη Ντίνο και Κώστα Αμάραντο που «έτρεξαν» το θέμα των δελτίων, ώστε η ομάδα να είναι έτοιμη για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.

Έδωσε ευχαριστίες στους κ.κ. Χατζάρα και Κατσανάκη για τη συνεργασία  στο γήπεδο «Αθανασία Τσουμελέκα», αλλά και στο φροντιστή της ομάδας Σπύρο Λίτο, αλλά εξέφρασε και ένα παράπονο: «Βρεθήκαμε με τη δημοτική αρχή, αλλά παρατηρείται μία κωλυσιεργία σε αυτά που είπαμε. Καλώ δημόσια το Δήμαρχο να προχωρήσει τις εργασίες στο δημοτικό στάδιο Πρέβεζας, το οποίο έχει μείνει πίσω και είναι σε κάποια χάλια. Είναι κρίμα».

Το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Κουτρούμπας και είπε: «Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε όλοι μαζί, είχαμε πει ότι θα κάναμε μία προσπάθεια και ότι θα βάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αυτή η προσπάθεια να πάει καλά. Χωρίς να πούμε κάτι παραπάνω. Τα θετικά βήματα είναι πως μαζευτήκαμε μία ομάδα ανθρώπων και βάλαμε κάτω την κοινή λογική και τα κοινά θέλω να πάει αυτή η ομάδα μπροστά και να βγει από την αφάνεια, που διάφορες συνθήκες την είχαν οδηγήσει εκεί. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο και είναι θετικό, είναι ότι άρχισε να κερδίζεται η εμπιστοσύνη από κάποιους ποδοσφαιριστές. Η ομάδα ξεκίνησε σωστά την προετοιμασία της.

Όλοι σε αυτό το Δ.Σ. έχουμε την ίδια φωνή και παρουσία μέσα στην ομάδα. Απλώς έχουμε μοιράσει ρόλους. Πήραμε εμπιστοσύνη από τους επιχειρηματίες και από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο Νομό Πρέβεζας. Άρχισαν να βλέπουν θετικά την προσπάθεια αυτή που γίνεται. Άρχισαν να μας βοηθούν υλικά και ηθικά.

Το τρίτο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των φιλάθλων μας και ο κόσμος να γεμίσει και πάλι το γήπεδο. Αυτό σε μεγάλο κομμάτι θα εξαρτηθεί και από το αγωνιστικό πρόσωπο που θα δείξουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παίκτες μας και στο τεχνικόteam. Γίνεται σημαντική προσπάθεια και θα φανεί στο γήπεδο.

Θέλουμε να πάει καλά η ομάδα. Το πόσο καλά θα πάει, θα το δείξει το τέλος».

Αναφορά έγινε και στα εισιτήρια διαρκείας της ομάδας. Η τιμή της κάρτας διαρκείας είναι 30 ευρώ και διατίθεται στα παρακάτω καταστήματα:

Diem Espresso Bar (Βασ.Μπάλκου6καιΕλ.Βενιζέλου, παραλία Πρέβεζας)

Sports Café (Λεωφ. Ειρήνης 92)

Coffee Island (Λεωφ. Ειρήνης 98)

Πληροφορίες και κάρτες διαρκείας των αγώνων του ΠΑΣ Πρέβεζα, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι και στα τηλέφωνα 6948943035 (Γιώργος Μπόκιας), 6974034886 (Βασίλης Κουτρούμπας).

Ακολούθως έγινε η παρουσίαση της φανέλας της ομάδας από την αντιπροσωπεία των ποδοσφαιριστών.

*Δείτε βίντεο από ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο επίσημοprofileτης ομάδας στοfacebook:ΠΑΣ Πρέβεζα - PAS Preveza

More Articles ...

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Χριστιανισμού, σίγουρα του έτους στην Ελλάδα, καθώς μνημονεύει όχι μόνο τον θάνατο του Χριστού αλλά κυρίως την Ανάσταση –το απόλυτο σύμβολο της αναγέννησης, της μετάβασης από τον θάνατο στη ζωή, της ελπίδας. Μέχρι το Πάσχα, όμως, διαβαίνουμε μία περίοδο γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε όχι απαραίτητα για να αποδεικνύουμε την πίστη μας, αλλά επειδή πραγματικά αποτελούν ένα ευτυχές διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλουν στην ανάγκη μας να νιώθουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αξίες. Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι και αγαπημένη των παιδιών που την περιμένουν πώς και πώς αφού σχεδόν κάθε μέρα τα περιμένει κάτι καινούργιο.

Τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα

Η βδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα γιατί μεγάλα είναι κι αυτά που θα συμβούν. Στην Κεφαλονιά λένε:

"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Μεγάλη Δευτέρα: Νηστεία για όλους

Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί τηννηστεία της Μεγάλης Εβδομάδαςμέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως "της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή" και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, ο οποίος έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα, αφού -σύμφωνα με τις γραφές- αυτός έφερε τον λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, οπού και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με την βοήθεια του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Το εβραϊκό Πάσχα, λοιπόν, γιορτάζει το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά όσων Ισραηλιτών είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.

Μεγάλη Τρίτη: Καθαριότητα

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στοκαθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται και τα κουλουράκια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται Μ. Πέμπτη.  

Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Η νέα ζύμη

Παλαιότερα, κάθε χρόνο τη Μ. Τετάρτη παρασκευαζόταν η νέα ζύμη -το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας, μάλιστα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταντο προζύμι της χρονιάςκαι οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι.

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά την διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Μεγάλη Πέμπτη: Κοκκινοπέφτη

Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται τοβάψιμο των αυγών, που μαρτυρά το αίμα του Ιησού που χύθηκε στα μαρτύριά του. Για αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.Το αυγό έχει έναν ακόμα συμβολισμό ως προς την Ανάσταση. Με το αυγό οι Χριστιανοί συμβόλισαν τον τάφο, από τον οποίο εξήλθε όταν αναστήθηκε ο Χριστός –εξ ου και το σπάσιμο των αυγών μετά την Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν ναστολίσουν τον επιτάφιομε όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό.Προσκυνάνε τον Επιτάφιο όλοι και περνάνε από κάτω"για να τους πιάσει η χάρη του Χριστού".

Σε μερικά μέρη τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τονΙούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ό,τι της βρίσκεται. Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο.

Το Θείο Δράμα προχωρά προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα εκείνη έγινε ο Μυστικός Δείπνος –από εκεί ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιούδας προδίδει τον Χριστό, ο οποίος συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια ή τις λεγόμενες«κουλούρες της Λαμπρής», οι οποίες επίσης συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.

Στην εκκλησία το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ περιφέρεται και ο Σταυρός του Ιησού, συμβολίζοντας τη Σταύρωσή του. Αργότερα γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδα, μάλιστα, οι γυναίκες διανυκτερεύουν στην εκκλησία, «φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό» όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Σε κάποιες εκκλησίες, ωστόσο, ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται Παρασκευή μεσημέρι.

Μεγάλη Παρασκευή: Πένθος μεγάλο

Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά την δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για τηνημέρα των Παθών. Σύμφωνα με τις γραφές, το μαρτύριο του Ιησού στον Σταυρό θα κρατήσει 6 ώρες, ενώ το μεσημέρι γίνεται ο ενταφιασμός του –ο λόγος για την τελετή της Αποκαθήλωσης και του ενταφιασμού που η εκκλησία κάνει το μεσημέρι.

Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά.

Για τους πιστούς η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Μεγάλο Σάββατο: Χριστός ανέστη

Η γιορτή της Ανάστασης και η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Σύμφωνα με τις γραφές, επειδή ο Ιησούς είχε αναγγείλει την ανάστασή του, ο Πιλάτος εγκιθιστά φρουρά έξω από το μνήμα του, ώστε να μη μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του και να ισχυριστούν ότι αναστήθηκε. Ωστόσο, η Πρώτη Ανάσταση συμβολίζει ότι, ενώ το σώμα του βρίσκεται στον τάφο, ο Ιησούς κατεβαίνει προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς το Λόγο του. Άλλωστε, και στην ψαλμωδία της Θείας Λειτουργίας την ημέρα εκείνη αναγγέλλεται η Ανάσταση του Χριστού.

Στα Ιεροσόλυμα τελείται η Αφή του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης το Μεσημέρι, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το βράδυ, συνήθως τα μεσάνυχτα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οπότε μοιράζεται τοΆγιο Φωςαπό λαμπάδα σε λαμπάδα και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, συνοδεία βεγγαλικών.

Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε μη σβήσει για σαράντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά. Ωστόσο, μετά την Ανάσταση, οπότε ξεκινά η γιορτή, η παράδοση επιβάλλει το σπάσιμο και φάγωμα των αυγών αλλά και της μαγειρίτσας που έχει προετοιμαστεί από το πρωί.

Επίσης, από το Σάββατο, θέλει η παράδοση, και την προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την επομένη.

Τα αναστάσιμα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι πολλά. Στο Λεωνίδιο τα παιδιά πετούνπολύχρωμα αερόσταταστον ουρανό. Στην Κέρκυρα με την Πρώτη Ανάσταση σπάνε τουςΜπότηδες, κανάτια γεμάτα νερό που συμβολίζουν έναν τεχνητό σεισμό, όπως αυτός που έγινε όταν αναστήθηκε ο Χριστός. Στο Βροντάδο της Χίου δύο ενορίες ρίχνουνρουκέτες, ενώ εκρηκτική Ανάσταση γίνεται και στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην Καλαμάτα γίνεταισαϊτοπόλεμοςμε εύφλεκτα υλικά, ενώ στη Ζάκυνθο με την Πρώτη Ανάσταση απελευθερώνονταιλευκά περιστέρια.

Κυριακή του Πάσχα: Αυγό, γλέντι κι αρνί!

Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα, ενώ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να φάνε και να γλεντήσουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ" (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα "Πάσχα" και με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την "εκ νεκρών Ανάσταση" του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Ομπρέλα προστασίας για τους υπερχρεωμένους αγρότες προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, προωθώντας ρυθμίσεις και μέτρα ώστε να μην αναγκασθούν να πουλήσουν την περιουσία τους «για ένα κομμάτι ψωμί»και να μη διακόψουν την παραγωγική δραστηριότητα. Τα κόκκινα δάνεια του αγροτικού κόσμου υπολογίζονται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

 Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων που κρίνονται βιώσιμες και να μείνουν στον πρωτογενή τομέα αγρότες με εμπειρία.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνει ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, θα δοθεί η δυνατότητα υπερχρεωμένες - αλλά βιώσιμες - μονάδες να παραμείνουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες, ή να περάσουν σε τρίτους που ενδιαφέρονται να τις συνεχίσουν έναντι μισθώματος.«Σε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» σημειώνει ο κ. Αποστόλου. Ξεκαθαρίζει όμως ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».Στη συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε επίσης για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στο τέλος του 2017, για την οργανώμενη προσπάθεια ανάπτυξης του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, για το κόστος παραγωγής και τη δυνατότητα των ελληνικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.Επισημαίνει ότι στην νέα ΚΑΠ υπάρχουν «αδικίες» για τους νέους αγρότες όσον αφορά την κατανομή επιδοτήσεωνκαι τονίζει ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος, προκειμένου να διευκολύνεται η είσοδος νέων στον χώρο και να μην ευνοείται η«γεωργία του καναπέ».

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.