Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Θέλω προκαταβολικά να ζητήσω συγγνώμη για την… ενόχληση όσων υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών φωτογραφίζονται στο Facebook. Αλλά ο κάμπος της Άρτας κινδυνεύει.

Από εγκαταλελειμμένος, άγονος, γιομάτος βάτα και καλαμιές, τώρα απειλείται από τον «μαύρο αλευρώδη». Ένα έντομο που εξαπλώθηκε από την Ιταλία και, μέσω Κέρκυρας, τώρα απειλεί τις καλλιέργειες στον τόπο μας. Και εάν δεν αντιμετωπιστεί με δραστικό τρόπο υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρη την παραδοσιακή γεωργική υποδομή της Άρτας (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνια κ.α.).

Ένα μαύρο πέπλος απειλεί πλέον τον κάμπο

Ήδη πολλά κτήματα έχουν μολυνθεί και δεν υπάρχουν τα χρήματα για την «εξυγίανση» αυτών (την κοπή των δέντρων και την επιτόπια καύση). Παραμένουν σαν εστίες επιμόλυνσης και πολλαπλασιασμού του καταστροφικού εντόμου.

Μάλιστα, η απαξίωση των εσπεριδοειδών, οι εξευτελιστικές τιμές στο πορτοκάλι και το μανταρίνι αποτελούν, μαζί με το υψηλό κόστος των φυτοφαρμάκων, τις κύριες αιτίες της επέκτασης του «μαύρου αλευρώδους». Δε υπάρχει παραγωγικό κίνητρο να διασωθεί το περιβόλι…

«Πρόκειται για έντομο καραντίνας» προειδοποιεί ο Γεωπόνος Κώστας Τσίκος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές καλλιέργειες στο Νομό.

Μόνο και μόνο η αναφορά περί «εντόμου καραντίνας» προκαλεί ρίγος…

Δεν ξέρουμε τι θα αποφασιστεί μετά τις δημοτικές εκλογές (για ερμηνεύσιμους λόγους μικροκομματικής)…

Σε κάθε περίπτωση την «defacto» καραντίνα μπορεί να την επιβάλλουν οι έμποροι, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να παρακάμψουν ολόκληρο το Νομό, μην αγοράζοντας πορτοκάλι ή μανταρίνι. Ίσως να αγοράσουν μόνο για χυμό…

«Θέλουμε δράσεις χθες. Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη» λέει με απόγνωση ο παραγωγός Θωμάς Μπόνιος.

Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα οι μπαξέδες θα καταστραφούν, οι καλλιεργητές θα πρέπει να αποζημιωθούν όχι μόνο για το εισόδημά τους αλλά και για να ξεριζώσουν τα άρρωστα δέντρα, οι εργάτες γης θα χάσουν μεροκάματα, τα φυτώρια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διακίνησης και πώλησης, η Άρτα θα μαραζώσει.

Την άνοιξη δεν θα ευωδιάζει ο τόπος μας!

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι ξενιστές. Τα «αντίπαλα» έντομα που θα εξολοθρεύσουν τον μαύρο αλευρώδη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη προς τούτο.

Μένει το πανάκριβο ράντισμα. Πάνω από 140 ευρώ ανά 100 δέντρα και επανάληψη κάθε 20 ημέρες. Είναι μια θεραπεία που δεν συμφέρει ούτε για το μανταρίνι. Πόσο μάλιστα για το πορτοκάλι που, αρμόδιοι και ανευθυνο-υπεύθυνοι, το έχουν παραπετάξει στα αζήτητα… Όταν μάλιστα φέτος δεν δόθηκε στην Άρτα η στρεμματική ενίσχυση των 70 ευρώ που πήραν άλλες περιοχές!

Οι αγρότες δυστυχώς δεν έχουν κανένα κίνητρο να σώσουν τα κτήματά τους!

«Έχουμε εδώ και λίγες ημέρες ένα νέο φάρμακο» μας λέει ο κ.Τσίκος, αλλά και πάλι το κόστος είναι υψηλό. Σχεδόν 100 ευρώ τα 100 δέντρα. Τουλάχιστον επαναλαμβάνεται πιο αραιά, «κάθε 40 ημέρες».

Στις δυσκολίες για την αντιμετώπιση του «μαύρου αλευρώδους» πρέπει να σημειωθούν:

-Τα πανάκριβα φάρμακα επί ενός απαξιωμένου, ως προς τις τιμές, προϊόντος.

-Τα εγκαταλελειμμένα (παρατημένα) κτήματα τα οποία δεν έχουν γνωστό νοικοκύρη ή κάποιον που θα ενδιαφερθεί να τα εξυγιάνει.

-Η απαγόρευση φυτοπροστασίας (ραντίσματος) εντός οικισμών, καθώς όλοι μας έχουμε λεμονιές και πορτοκαλιές στις αυλές μας.

Για αυτό απαιτείται:

1.Επιδότηση των φυτοφαρμάκων ώστε να σωθούν τα κτήματα.

2.Χαρτογράφηση των εγκαταλελειμμένων μπαξέδων και επιδότηση της κοπής και καύσης των άρρωστων δέντρων.

3.Ενημέρωση των κατοίκων για τα δέντρα στις αυλές και τους κινδύνους από τον αλευρώδη.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας πρέπει να δράσουν.

Μέχρι στιγμής όλα κινούνται σε επίπεδο θερινής ραστώνης και προεκλογικής καμπάνιας με φωτογραφίες για το Facebook.

Όμως η παραδοσιακή καλλιέργεια της Άρτας, το εισόδημα των αγροτών, κινδυνεύουν.

Αν δεν γίνουν συντονισμένες δράσεις, η ερήμωση που παρατηρείται στα ορεινά της Άρτας, θα απλωθεί και στον Κάμπο.

Η αδιαφορία είναι ο λόγος του οικονομικού μαρασμού του Τόπου μας. Η απουσία μέτρων πολιτικής είναι η αιτία πίσω από τα σοβαρό εθνικό θέμα του Δημογραφικού. Η μετατροπή της Άρτας σε μια «καχεκτική ζώνη διέλευσης» προς άλλους προορισμούς είναι, δυστυχώς, η μοίρα που επιφυλάσσουν για τον Τόπο μας…

Αν δεν δράσουμε ΟΛΟΙ μαζί!

 • Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ. Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στον Πολιτιστικό χώρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα, θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της δημοσιογράφου –συγγραφέας και υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις εθνικές εκλογές κας Άννας Στεργίου. Ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις Κομνηνός) «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός».

 

Didimos_kapit.jpgH

H συγγραφέας του βιβλίου μίλησε στο Hpeiros.grγια το έργο της, αλλά και για θέματα επικαιρότητας και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ας δούμε τι μας είπε:

Κα Στεργίου,

-Το βιβλίο σας «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» από τις εκδόσεις Κομνηνός είναι ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Τι πραγματεύεται;

«Το βιβλίο μου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» έχει ως αφετηρία τη διπλωματική μου εργασία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλιματική κρίση, ψηφιακές τεχνολογίες κι επικοινωνία» με διευθυντή τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Είναι η κοινωνιολογική κι ανθρωπολογική προσέγγιση και το βιβλίο αναφέρεται στη διπλή όψη του σύγχρονου καπιταλισμού, την πράσινη και γκρίζα όψη του, η οποία συνδέεται με τις πράσινες μορφές ενέργειας και την ψηφιακή τεχνολογία».

-Υπάρχουν μελετητές, που μιλούν για πράσινο καπιταλισμό ή οικολογικό καπιταλισμό. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

«Στο βιβλίο σημειώνω γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι οικολογικός. Μπορεί να έχει πιο πράσινες ή λιγότερο πράσινες αποχρώσεις αλλά το μόνο ολοκληρωμένο πράσινο, που έχει ο καπιταλισμός είναι το χρώμα του δολαρίου. Ο καπιταλισμός ως σύστημα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, που δεν αφορούν μόνο στη συγκέντρωση κεφαλαίου και στη συσσώρευση πλούτου. Ούτε καν τις ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και την υπεραξία των εργατών. Είναι στη φύση του καπιταλισμού να υπερπαράγει αγαθά και να γεννά νέες ανάγκες. Αυτή η υπερπαραγωγή αγαθών τελικά αποτελεί σπατάλη τέτοια ώστε ν΄απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τους πόρους για τις επόμενες γενιές. Δεν ρυπαίνει το ίδιο κάποιος, με ξύλινη ψαρόβαρκα με κάποιον με υπερπολυτελές τζετ. Παρόλα αυτά επιδοτήθηκαν παλαιά ξύλινα σκάφη από την Ευρώπη για ν΄αποσυρθούν ενώ ήταν κουκλίστικα προς όφελος των πλαστικών».

-Μπορούμε να βγάλουμε όμως τόσο εύκολα το πλαστικό από τη ζωή μας; Είδατε τι έγινε με τα πλαστικά καλαμάκια…

«Το πλαστικό δεν μπορεί να βγει εύκολα από τη ζωή μας όσο δεν έχουμε πρακτικές λύσεις. Το πλαστικό είναι εύχρηστο, ελαφρύ, οικονομικό, μεταφέρεται εύκολα κι είναι ανθεκτικό ως υλικό. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε να κυκλοφορούν ακόμη και στην ελληνική αγορά ρούχα, υψηλής αξίας από ανακυκλωμένα υλικά π.χ. από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια ή ακόμη κι από υπολείμματα βιομηχανικών υλικών. Έρχεται μία επανάσταση και στα υλικά, που δεν την έχουμε καταλάβει. Αλλάζει η αρχιτεκτονική για την εκμετάλλευση του φωτός, αλλάζει η δομή των σπιτιών και των μαγαζιών, ακόμη και των ξενοδοχείων. Ούτως ή άλλως το κομμάτι της ανακύκλωσης υλικών και της ενέργειας παραμένει υπό συζήτηση».

-Γιατί το λέτε αυτό;

«Γιατί κοιτάμε μόνο τις ανεμογεννήτριες αλλά δεν κοιτάμε το σκουπιδαριό στις παραλίες. Το θεωρώ αδιανόητο μία τουριστική χώρα να μην έχει ασχοληθεί σοβαρά μ΄αυτό το θέμα, που απειλεί και την υγεία της και την τουριστική βιομηχανία της. Κι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στη Θεσπρωτία θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα σταματήσει το καρακιτσαριό. Αλλά εδώ δεν δώσαμε την πρέπουσα βάση στη Ρόδο, που καιγόταν επί μέρες. Μαζί με την Κέρκυρα είναι τα βαριά χαρτιά μας στον τουρισμό κι εμείς φροντίσαμε να τα κάνουμε μαντάρα ως κράτος με τις φωτιές. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχει διαχρονικά πρόβλημα με τις φωτιές. Το ζήσαμε πολλές φορές και με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο. Αλλά μάλλον δεν μάθαμε τίποτα. Έχουμε δημόσια διοίκηση, η οποία για πολλούς λόγους δεν λειτουργεί, όπως πρέπει και μία τυχοδιωκτική κυβέρνηση, με ανεύθυνους άρχοντες, η οποία αντιμετωπίζει επί μονίμου βάσεως τους πολίτες ως λωτοφάγους».

-Εσείς δηλαδή τι προτείνετε στο βιβλίο σας;

«Να σοβαρευτούμε, προτείνω. Σκεφτείτε κι εδώ στην Ήπειρο ακόμη, πόσες πόλεις είναι μέσα στα πεύκα. Τι θα γινόταν αν άναβε σπίρτο; Από την άλλη πλευρά το να υποστηρίζεις ως χώρα ότι θα λύσεις το πρόβλημα με φωτοβολταϊκά κι ανεμογεννήτριες όταν δεν έχεις χώρους επαρκούς αποθήκευσης ενέργειας είναι αστείο. Η ενεργειακή φτώχεια της Ευρώπης φάνηκε ξεκάθαρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας και μία επιτιστική κρίση προ των πυλών. Όταν έχεις αυτό το κόστος ενέργειας κι οι μισθοί κι οι συντάξεις έχουν καθηλωθεί τότε η πολιτική είναι φαιδρή. Υπάρχουν άνθρωποι , που έχουν παραγωγικές μονάδες και δεν έχουν να ταΐσουν ούτε τα κοτόπουλα, πολύ περισσότερο αυτοί που εκτρέφουν μεγαλύτερα ζώα. Το βασικό ζήτημα είναι πως θα προετοιμαστούμε ως χώρα κι ως πολίτες από την κλιματική αλλαγή κι από τις εφαρμογές, που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία όχι μόνο στην Πολιτική Προστασία αλλά στην καθημερινότητά μας. Από την άλλη πλευρά οι πολίτες θα δοκιμαστούν από τη νέα σκληρή φάση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Η Ενωμένη Ευρώπη αλλά κι η Ελλάδα χειρίστηκαν εντελώς λάθος το πρόβλημα της εισβολής στην Ουκρανία και το πληρώνουμε όλοι. Οι βίαιες αλλαγές πλήττουν πάντα τα λαϊκά στρώματα, που για λόγους κόστους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Δείτε όσα μας ετοιμάζουν με το 16ωρο».

-Έχετε ασχοληθεί με την πολιτική και το βιβλίο σας έχει και μια πολιτική χροιά. Θεωρείτε πως υπάρχει έξοδος από το τέλμα;

«Φυσικά αλλιώς δεν θα ήμουν υποψήφια στις εκλογές. Θα πω όμως ότι υπάρχει ένα χάσμα στην επικοινωνία των ανθρώπων με τους πολιτικούς. Κι αυτό το χάσμα αντί να γεφυρώνεται, μεγαλώνει, μολονότι σήμερα ο κόσμος έχει τελειώσει Πανεπιστήμια, έχει βγει στο εξωτερικό, έχει δει πράγματα και δουλειές. Σε αντίθεση με παλαιότερα, υπάρχει υπερπληροφόρηση και αύξηση των ψεύτικων ειδήσεων. Αυτή η υπερπληροφόρηση δεν διασταυρώνεται απαραιτήτως με την πραγματικότητα. Φανταστείτε κάποιον ν΄ ακούει και να βλέπει κάθε μέρα Πορτοσάλτε. Δεν θα πειστεί ότι ζούμε στον παράδεισο;».

 

Prosklhsh_didim.jpg

Ομόφωνα αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν την εγκατάσταση τριών μεγάλων αιολικών πάρκων σε περιοχές της Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών.

Για τις μελέτες που αφορούν τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και τα βουνά της Λάκκας Σουλίου, μίλησε το μέλος της Επιτροπής Αγώνας κ. Δημήτριος Δράκος, ο οποίος ζήτησε η ομόφωνα αρνητική θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος να αποπεμφθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι που έγινε αποδεκτή και η επιτροπή θα κάνει σχετική εισήγηση.

Το παρών στη συζήτηση των θεμάτων έδωσε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο οποίος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Δήμο Ζηρού.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, αναφέρθηκε στην αρνητική θέση που εξέφρασε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως «συνοδό» ένα έγγραφο το οποίο έχουν υποβάλλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, και αφορά επιπλέον λόγους απόρριψης της υπό διαβούλευσης Μ.Π.Ε. Θεωρώ ότι η υπηρεσιακή εισήγηση θα πρέπει συμπληρωθεί με τους επιπλέον όρους, τους οποίους έχουμε από το υπόμνημα των πολιτών της περιοχής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κυριότερες παρατηρήσεις με την οποία στοιχειοθετήθηκε η αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της εν λόγω περιοχής, δεν συνίσταται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με ζώνες τουριστικής ανάπτυξης» Επίσης, ανέφερε ότι: «Στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονη γεωργο-κτηνοτροφική δραστηριότητα, οικοτουριστική ανάπτυξη, δράσεις από ορειβατικούς, περιπατητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους και τα συνοδά έργα θα είναι σε τέτοιας έκτασης που θα περιορίζουν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ από τη μελέτη προκύπτει ότι κατά τους θερινούς μήνες είναι πιθανό να μην λειτουργεί καν αυτός ο σταθμός».

Τα έργα για τα οποία η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά είναι τα εξής:

«Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ’ – ‘ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ’ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ‘ΚΑΚΟΥΡΙ’, ισχύος 117,6 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Δήμου Δωδώνης ,Π.Ε. Ιωαννίνων – Δ.Ε. Σουλίου, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας – Δ.Ε. Φιλοθέης, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας - Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Κρανέας, Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού και Δ.Ε. Λούρου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας».

«Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΚΑΜΠΟΣ’ – ‘ΑΓΚΑΘΙΕΣ’ – ‘ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ’ – ‘ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ’ –‘ΜΥΤΕΡΑ’ – ‘ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ’ – ‘ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’ – ‘ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ’ – ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ’– ‘ΣΠΗΛΙΑ’, ισχύος 132 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Σελλών & Αγίου Δημητρίου, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων και Δ.Ε. Φιλιππιάδας & Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας».

«Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία «ΠΛΑΙΣΙΟ», ισχύος 58,5 MW, στη θέση «ΠΟΥΛΙΑΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ» και των συνοδών του έργων στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας, του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας».

"Κερδήθηκε μία μάχη αλλά ο αγώνας για την οριστική ακύρωση των μελετών και των φαραωνικών αυτών έργων συνεχίζεται" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζηρού. 

Μία νεαρή Ηπειρώτισσα, επιστήμονας και δραστήρια, με καταγωγή από την κοινότητα Σουλόπουλο Ιωαννίνων, από τον πατέρα της και από τη Ζίτσα, (Καταγωγή από τη μητέρα, το γένος Καμπόλη) η οποία μένει στον Ασπρόπυργο, κατέρχεται στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο λόγος για την Ειρήνη Κωνσταντίνου η οποία κατεβαίνει στο πλευρό του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Ιωακειμίδη με τον συνδυασμό "Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης. 
 
Σε δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητά της η κα Ειρήνη Κωνσταντίνου σημειώνει: "Ανακοινώνω με χαρά την υποψηφιότητά μου με τον συνδυασμό “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης“ στον Δυτικό τομέα.
«Αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του συνδυασμού του κ. Γεωργίου Ιωακειμίδη γιατί θεωρώ πως αποτελεί έναν συνδυασμό με προοδευτικό πρόσημο στην Περιφέρεια Αττικής. 
Ήδη η πορεία του στο χώρο της αυτοδιοίκησης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού επί 30 συναπτά έτη κατάφερε να προσφέρει τα μέγιστα ως Δήμαρχος Νίκαιας.
Ευελπιστώ ένα καλύτερο αύριο στην Περιφέρεια Αττικής, με επιλύσης όλων των σοβαρών προβλημάτων και καταπολέμηση της παλαιότερης νοοτροπίας του πρόχειρου και του παροδικού.
Ζητώ τη στήριξή σας για να καταφέρουμε τον Οκτώβριο να εξασφαλίσουμε το μέλλον και να σφραγίσουμε την ανάπτυξη στην Αττική. 
 
 

Ποια είναι η Ειρήνη Κωνσταντίνου

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ασπρόπυργο Αττικής στις 22 Ιουλίου 1983.

Είμαι Απόφοιτη ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος τμήματος Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων με εξειδίκευση στη διαχείριση απορριμάτων και αποβλήτων.

Εργάστηκα ως νέα Απόφοιτη δίπλα στον αείμνηστο Γεώργιο Αμπατζόγλου στο πιλοτικό και πρώτο ΚΔΑΥ ανακύκλωσης στη δυτική Αττική.

Αργότερα στη Βιομηχανία στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας στην επέκταση μονάδων.

Τα τελευταία δέκα Χρόνια εργάζομαι στο Εργοστάσιο ΕΜΑΚ Στα Άνω Λιόσια πλησίον χωματερής.

Γνωρίζω τα προβλήματα στην περιοχή και ειδικά τα εργασιακά θέματα καθώς και τα προβλήματα στη Βιομηχανία. 

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική αρχίζει από νεαρή ηλικία.

Είμαι νομαρχιακή Σύμβουλος ΣΥΡΙΖΑ Π. Σ. Δυτ. Αττικής με τομέα εργατικής πολιτικής και Συντονίστρια Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Π. Σ. Ασπροπύργου.

Είμαι μητέρα ενός 9άχρονου αγοριού.

Την αγανάκτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Θεσπρωτικού για το κλείσιμο του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων μεταφέρει με Ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Είναι μια εξέλιξη που δρομολογήθηκε από το 2021 και είχε καταγγελθεί από τότε, ενώ ήδη έκλεισαν 65 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και μέχρι τέλος του έτους προβλέπεται να κλείσουν συνολικά 168 υποκαταστήματα που λειτουργούν κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

Η Ερώτηση του κ. Μπάρκα στηρίζεται σε σχετικό Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Δήμου Ζηρού, που σε Προ Ημερήσιας Διάταξης Συζήτηση, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του και εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, σε καταστήματα σε περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά όπως το Θεσπρωτικό, εξυπηρετούνται πολίτες, συνήθως μεγάλης ηλικίας, από κοινότητες, που βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική διασπορά από τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά, όπως αυτό της Πρέβεζας. Ταυτόχρονα, σε αυτές τις περιοχές μετά το κλείσιμο και όσων τραπεζικών καταστημάτων ήταν σε λειτουργία, η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών ήταν η μόνη υπηρεσία δημόσιου ενδιαφέροντος που παρείχε οικονομικές υπηρεσίες. Με την εξέλιξη που μεθοδεύει η κυβέρνηση για το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ, οι πολίτες των παραπάνω περιοχών θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν.

Ο κ. Μπάρκας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Θεσπρωτικό και όχι μόνο, που εξυπηρετούν γεωγραφικές περιφέρειες που συγκεντρώνονται αρκετές χιλιάδες πληθυσμού μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, που θα αναγκαστούν να διανύουν πολλά χιλιόμετρα μέσα σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές και σε ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν. Δεύτερον, ποιο είναι το σχέδιο για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων των καταστημάτων που κλείνουν.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση.

Αθήνα, 18/07/2023

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Κλείσιμο υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Θεσπρωτικό Νομού Πρέβεζας»

Η απαξίωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ), με πλήρη την κυβερνητική ευθύνη συνεχίζεται, όπως αυτή αποδεικνύεται τόσο με τη μείωση των καταστημάτων ανά τη χώρα, όσο και από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά, καθώς και οι τοπικές κοινωνίες, όπου συντελείται κλείσιμο κάποιου υποκαταστήματος, μαθαίνουν για τις εξελίξεις τελευταίοι και αφού αποφασιστούν από τη διοίκηση της εταιρείας.

Ειδικότερα, στον Νομό Πρέβεζας, έχει δρομολογηθεί και έχει αναρτηθεί η σχετική απόφαση στη «Διαύγεια» (ΡΑΣΤΟΡΡ2-ΒΣΓ), το κλείσιμο του υποκαταστήματος στο Θεσπρωτικό του Δήμου Ζηρού. Μάλιστα, σχετικό Ψήφισμα Διαμαρτυρίας εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζηρού σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με το οποίο δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του και εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του. Να σημειωθεί ότι σε καταστήματα σε ανάλογες περιοχές με χαρακτηριστικά όπως το Θεσπρωτικό, εξυπηρετούνται πολίτες, συνήθως μεγάλης ηλικίας, από κοινότητες, που βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική διασπορά από τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά, όπως αυτό της Πρέβεζας. Ταυτόχρονα, σε αυτές τις περιοχές μετά το κλείσιμο και όσων τραπεζικών καταστημάτων ήταν σε λειτουργία, η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών ήταν η μόνη υπηρεσία δημόσιου ενδιαφέροντος που παρείχε οικονομικές υπηρεσίες. Με την εξέλιξη που μεθοδεύει η κυβέρνηση για το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ, οι πολίτες των παραπάνω περιοχών θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, πρέπει να ειπωθεί, ότι ουσιαστικά ενώ υπάρχει έργο που μπορεί να αναληφθεί από τα ΕΛΤΑ, αυτό παραδίδεται σε άλλες ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες και σε ιδιώτες που θα το αντιμετωπίζουν ως ένα προσοδοφόρο πάρεργο.              

Επειδή, μέχρι σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι συνδεδεμένα με την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με χαμηλό κόστος ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές,

Επειδή, τα κλείσιμο υποκαταστημάτων θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΕΛΤΑ,

Επειδή, η λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων, που τώρα μεθοδεύεται το κλείσιμό τους, αποτελεί για τις συγκεκριμένες περιοχές του Νομού Πρέβεζας, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, τη μόνη δημόσια υπηρεσία που παρέχει και οικονομικές υπηρεσίες, ειδικά μάλιστα μετά και το κλείσιμο πλειάδας υποκαταστημάτων Τραπεζών,  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Θεσπρωτικό και όχι μόνο, που εξυπηρετούν γεωγραφικές περιφέρειες που συγκεντρώνονται αρκετές χιλιάδες πληθυσμού μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, που θα αναγκαστούν να διανύουν πολλά χιλιόμετρα μέσα σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές και σε ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν;

2. Ποιο είναι το σχέδιο για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων των καταστημάτων που κλείνουν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Πρώτες πρωινές ώρες στις 22-07-2023 στο 2ο χιλιόμετρο Επαρχιακής Οδού Συβότων – Πέρδικας, δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 57χρονος ημεδαπός και στην οποία επέβαινε 48χρονη αλλοδαπή, εκτράπηκε της πορείας της και κατέπεσε σε παρακείμενο ρέμα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό της 48χρονης.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.  

Συνελήφθησαν σε περιοχές των Ιωαννίνων δύο άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, πρόκειται για:
·αλλοδαπή, που συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή  φυλάκισης δύο μηνών για «εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα» από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και αλλοδαπό, που συνελήφθη από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ για παραβάσεις περί αλλοδαπών.

Συγκέντρωση κατοίκων και παράσταση από εκπροσώπους του Δήμου και της Π.Ε. Πρέβεζας, έγιναν το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουλίου στο Ταχυδρομικό υποκατάστημα Θεσπρωτικού, όπου εκφράστηκαν η έντονη διαμαρτυρία και η αγανάκτηση για την απόφαση αναστολής λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος.
Επιπλέον αποφασίστηκε -και πραγματοποιήθηκε- ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη του χώρου, ξεκίνησε συλλογή υπογραφών, ενώ ακολούθησε σύσκεψη για τον σχεδιασμό των επόμενων κινητοποιήσεων και δράσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού: "Η απαίτηση για συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος Θεσπρωτικού είναι καθολική και οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, θα ενταθούν".
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ζήκος Ρεμπής και Χρήστος Δήμος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη τοπικών κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων και αρκετοί δημότες και κάτοικοι της περιοχής.  

Μέσα σε λίγες μέρες 65 υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν στο πλαίσιο υλοποίησης του «σχεδίου αναδιάρθρωσης» που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων
Δεκάδες καταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν αιφνιδιαστικά καθώς μετά τα πρώτα 25 που ανακοίνωσε η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων ότι έβαλαν λουκέτο από σήμερα, σειρά παίρνουν στις 17 Ιουλίου άλλα 40 υποκαταστήματα. Ανάμεσα στα υποκαταστήματα που θα κλείσουν στις 17 Ιουλίου είναι και αυτό της Ανατολής Ιωαννίνων, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους θα πρέπει να μεταβούν στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
 
Συγκεκριμένα, η διοίκηση των ΕΛΤΑ, επικαλούμενη την «ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δικτύου των Ταχυδρομικών Καταστημάτων της
Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, Πελοποννήσου και Νήσων», ανακοίνωσε ότι στις 17 Ιουλίου κλείνουν 40 υποκαταστήματα. Όπως ανέδειξε το ethnos,gr, σε αυτά περιλαμβάνονται και καταστήματα μεγάλων δήμων της Αττικής, όπως της Καισαριανής, του Παπάγου, της Παιανίας, ενώ μετά το λουκέτο στο κατάστημα του Κολωνακίου από σήμερα, σειρά παίρνει και αυτό του Βοτανικού, σύμφωνα με τον νέο κατάλογο που έχει ως εξής:
 
Αμάρυνθου Ευβοίας
Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας
Αγίου Νικολάου Πειραιά
Αγράφων Ευρυτανίας
Παιανίας
Παναιτώλιου Αιτωλοακαρνανίας
Παπάγου
Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας
Πλάτανου Αιτωλοακαρνανίας
Πρίνου Καβάλας
Προυσού Ευρυτανίας
Φιλώτα Φλώρινας
Χανίων 2
Χιλιομοδίου Κορινθίας
Κάτω Ασέας Αρκαδίας
Κεχρόκαμπου Καβάλας
Κρεμαστής Δωδεκανήσου
Κρίκελλου Ευρυτανίας
Κρόκου Κοζάνης
Λαβάρων Έβρου
Λαμπείας Ηλείας
Λάρισας 2
Λεονταρίου Καρδίτσας
Νέας Περάμου Αττικής
Βοτανικού (ΑΘ. 41)
Γουμένισσας Κιλκίς
Διακοπτού Αχαΐας
Δικαίων Έβρου
Διοικητηρίου (ΘΕΣ. 13)
Δροσιάς
Ερυμάνθειας Αχαΐας
Ευπαλίου Φωκίδας
Καισαριανής
Καράτουλα Ηλείας
Ανατολής Ιωαννίνων
Άντισσας Λέσβου
Αράχοβας Βοιωτίας
Ασημίου Ηρακλείου
Βαρθολομιού Ηλείας
Βάρκιζας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα το σχέδιο «αναδιοργάνωσης», όπως το ονομάζει η διοίκηση μετά το «κανόνι» που ανακοίνωσε, περιλαμβάνει συνολικά το κλείσιμο 160 καταστημάτων ανά την Ελλάδα.
 
Τα πρώτα 25 καταστήματα έβαλαν λουκέτο σήμερα και αφορούν τα καταστήματα Κοκκινιάς, Καλυβίων Θορικού, Αμφιθέας (Π. Φαλήρου 2), Αγίων Αναργύρων, Αγίας Τριάδας Αργολίδας, Πάτρας 4, Ερυθρών Αττικής, Ελευθέριου Θεσσαλονίκης, Δεριγνύ στην Αθήνα, Αργυρούπολης, Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, Κορυδαλλού, Κοντόπευκου, Κολωνακίου, Κηφισιάς (κέντρο), Κάτω Πατησίων (Αθ. 42), Καμινίων, Καλλιθέας 3, Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, Ελληνορώσων, Βυτίνας Αρκαδίας, Νοσοκομείου Ρίου, Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, Νέας Ιωνίας Βόλου και Νεάπολης Νίκαιας.
 
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες καθώς η διακοπή των ταχυδρομικών και λοιπών εμπορικών υπηρεσιών ειδικά σε περιοχές της επαρχίας δυσχεραίνει τις πάσης φύσεως συναλλαγές επιχειρήσεων και πολιτών που εξυπηρετούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι κάτοικοι και ο δήμος καλούν τη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. και την κυβέρνηση να μην κλείσουν το μοναδικό κατάστημα στην περιοχή. Ως πρώτη ένδειξη δε της αντίδρασής τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ΕΛ.ΤΑ. Παλαίρου, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ΕΛ.ΤΑ. Παλαίρου».
 
Την ίδια στιγμή, διακινείται ηλεκτρονικά ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συλλογή υπογραφών, εξηγώντας ότι «η περιοχή Παλαίρου Παγωνιάς αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό στον Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί δραστηριοποιούνται πλήθος ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνονται μεγάλες επενδύσεις όπως το Βαρκό Παγωνιάς και η Μαρίνα Παλαίρου. Η τουριστική περίοδος είναι πλέον εξάμηνης διάρκειας και οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών υπερβαίνουν τις 120.000 ετησίως».
 
Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «μεσούσης της τουριστικής περιόδου το κλείσιμο των ΕΛ.ΤΑ δυσχεραίνει ιδιαίτερα τόσο τις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων όσο και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών. Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την απόφασή σας, καθώς δεν μπορεί το μοναδικό κατάστημα που κλείνει στον νομό να είναι αυτό που εξυπηρετεί την πιο αναπτυγμένη περιοχή του».

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Άρτας συνεδρίασε προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 για τον μητροπολιτικό Δήμο Αρταίων. 
 
Μετά τις τοποθετήσεις και τη δήλωση διαθεσιμοτήτων εκ μέρους των μελών της Ν.Ε. για στελέχωση ενός ισχυρού, νικηφόρου ψηφοδελτίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η κάθοδος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον μαχόμενο δικηγόρο, ενεργό πολίτη και έμπειρο αυτοδιοικητικό Παναγιώτη Καραγιώργο.
 
Κατερχόμαστε στις δημοτικές εκλογές επιδιώκοντας ταυτόχρονα, εν κινήσει, διαφανείς προγραμματικές συγκλίσεις και προσκαλώντας σε συστράτευση και λειτουργική σύμπραξη τις πολιτικά και ιδεολογικά όμορες υφιστάμενες δημοτικές παρατάξεις και κόμματα. 
Και πέρα από τις συλλογικές εκφράσεις τους, καλούμε σε αυτήν τη συστράτευση όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας, που συμμερίζονται την πεποίθησή μας ότι αν συνεχιστεί η πολιτική διαχείριση του Δήμου Αρταίων από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και από όσους ήταν μέχρι πρότινος μέλη της, η τοπική κοινωνία και οικονομία θα συνεχίσουν να απονευρώνονται και η περιοχή μας θα συνεχίσει να περιστρέφεται εγκλωβισμένη σε ένα καθοδικό σπιράλ. 
 
Με δεδομένο, αναμφισβήτητο και εγγυημένο το σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, όπως και στην πολιτική αυτονομία του κάθε χώρου, στις διαφορετικές πολιτικές αναφορές και αυτοδιοικητικές διαδρομές της καθεμιάς και του καθενός, αλλά με την ακλόνητη πεποίθηση πως η πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης καθορίζει τη στρατηγική στόχευση, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, το διοικητικό της πρόσωπο απέναντι στους δημότες και τις τεχνοκρατικές επιλογές και δράσεις της,  καλούμε σε προοδευτική συστράτευση, για να αλλάξουμε το πεπατημένο μοντέλο και να ανακοπεί οριστικά ο αναπτυξιακός κατήφορος του Δήμου Αρταίων.
 
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΑΡΤΑΣ

 To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει πως ήδη λειτουργεί το παρατηρητήριο SLAPPs (στρατηγικές αγωγές εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ) μέσω του ιστότοπου της ΠΟΕΣΥ https://www.poesy.gr/paratiritirio-slapps/ Οι στρατηγικές αγωγές εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ (SLAPPs) αποτελούν ένα φαινόμενο, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Πρόκειται για καταχρηστικές δικαστικές ενέργειες, που αποσκοπούν στην χειραγώγηση και την φίμωση του Τύπου, μέσω μεταξύ άλλων υπέρογκων αγωγικών αιτημάτων και άσκησης προσωπικών διώξεων εις βάρος δημοσιογράφων. Η κινητοποίηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την αντιμετώπιση του ζητήματος πρόκειται να οδηγήσει στην έκδοση σχετικής Οδηγίας για την διαμόρφωση ενός πλαισίου αντιμετώπισης του προβλήματος. Τονίζουμε πως στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει λάβει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις λόγω του κλεισίματος πολλών Μέσων Ενημέρωσης με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να καλούνται, υπό την απειλή της απώλειας της προσωπικής τους περιουσίας, να αναλάβουν το κόστος και την έκβαση του δικαστικού αγώνα. Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους να μοιραστούν μαζί μας το πρόβλημα αποστέλλοντας στοιχεία σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρουν στον ανωτέρω σύνδεσμο. Κάθε συνεισφορά είναι σημαντική. Το πρόβλημα των SLAPPs θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά.   
 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Στην Άρτα «ταξιδεύει» η παράδοση του Πωγωνίου μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» για παρουσίαση της Πωγωνίσιας Φορεσιάς.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8:30μ.μ., στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης κ. Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:  "Κτηνοτρόφε, Κτηνοτρόφισσα,
Μετά το ΠΑΣΧΑ με τα  καλάθια “καπαμά” της κυβέρνησης ήρθαν και οι γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος!!
Έτσι η «ΔΩΔΩΝΗ» μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σ΄αυτή και τον κουρνιαχτό των εγκαινίων και των πανηγυρισμών για την επέκταση της βιομηχανίας,
για το ρεκόρ εξαγωγών φέτας, για τα νέα προϊόντα μας έστειλε την «λυπητερή». Στα τιμολόγια που πήραμε είδαμε να μειώνεται αναδρομικά (από τον Μάρτη) η
τιμή του γάλακτος στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που παράγουν μέχρι και 60 τόνους κατά τρία λεπτά!! Δεν θα σταματήσουν εδώ ετοιμάζουν και νέα
μείωση!! Η μείωση της τιμής θα προσθέσει νέες δυσκολίες ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους που είναι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες και δεν τα φέρνουν
βόλτα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Ήδη ένας στους δέκα κτηνοτρόφους έχει εγκαταλείψει την παραγωγή σύμφωνα και με τα
τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με τον τρόπο αυτό προωθείται ο μόνιμος στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ που είναι η συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και πιο λίγα χέρια και γι΄ αυτό κάθε
αναθεώρησή της είναι και χειρότερη από την προηγούμενη όπως και η τωρινή που ξεκίνησε αρχές του 2023.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ το 2022 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και δείχνουν ότι η διαχρονική πολιτική της
εξωστρέφειας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και την βελτίωση της
θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Παράλληλα η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα επικαλούμενη το πλαίσιο της «ελεύθερης
αγοράς» την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στις
εταιρείες διαχείρισης των απορριμμάτων, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη
τιμή.
Στην ανάπτυξη αυτή που κίνητρο έχει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού οι δικές μας ανάγκες και οι κόποι
μας δεν χωράνε.
Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια. Μέσα από το σύλλογό μας και δυναμώνοντάς τον, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν να κάνουμε πράξη το σύνθημα των
αγώνων μας «ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ» γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση που οδηγό έχει
την ΚΑΠ της ΕΕ.
 
Μέσα από την πείρα που συγκεντρώσαμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι μόνο όταν εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας και προχωρήσαμε σε αγώνες τοπικά, περιφερειακά
και πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και έχοντας τη στήριξη του υπόλοιπου λαού που και αυτός υποφέρει, καταφέραμε να
αποσπάσουμε μικρές και οι μεγάλες ανάσες όπως το αφορολόγητο, τις ενισχύσεις- ψίχουλα για την κάλυψη της αύξησης των ζωοτροφών κλπ.
Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων για να αποφασίσουμε την παραπέρα δράση μας, για
να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να απαιτήσουμε:
- Καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο.
-Άμεση πληρωμή των κτηνοτροφικών - αγροτικών προϊόντων με την παράδοση.
- Όχι στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
- Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.
- Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που καταστρέφουν το περιβάλλον και κλέβουν τον πλούτο του λαού.
 
ΖΙΤΣΑ Μάιος 2023"

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

 
lllll.png

 

Η MarBella Collection είναι ένας αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος με τρία ξενοδοχεία πολυτελείας 5*. Το MarΒella Corfu και το MarΒella Nido Suite Hotel & Villas βρίσκονται στην Κέρκυρα, και το MarΒella Elix, στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας.

Το MarBella Elix αναζητά επαγγελματία για τη θέση του Φύλακα

Αρμοδιότητες:

 • Υπεύθυνος στην διατήρηση της ασφάλειας του ξενοδοχείου

Προσόντα:

 • Προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σε ξενοδοχείο 4* ή 5* θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν
 • Άδεια Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας
 • Επιθυμητή η γνώση Αγγλικής γλώσσας
 • Εξωστρεφής και ευχάριστη προσωπικότητα
 • Άριστη ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικό πνεύμα
 • Επαγγελματική συμπεριφορά

Παροχές:

 • Δυναμικό και εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον
 • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
 • Εποχιακή απασχόληση
 • Διαμονή και διατροφή

 

Κάνε την αίτησή σου εδώ και γίνε μέλος της MarBella Collection!

Στοιχεία Επικοινωνίας Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

HR DEPARTMENT -MARBELLA COLLECTION

T +30 26610 71126

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.