ΕΛΛΑΔΑ

Του Κώστα Ν. Παπακωνσταντίνου*

Το χωριό μας, Παπαδάτες, που βρίσκεται στη Λάκκα Σουλίου και ανήκει στον 'καλλικρατικό" Δήμο Ζηρού του Ν. Πρέβεζας, έχει την ιστορία του που δεν έχει υπεύθυνα καταγραφεί σε έντυπη έκδοση με τις προϋποθέσεις της προϋπάρχουσας γνώσης, των επίσημων σχετικών εγγράφων-ανακοινώσεων και των κανόνων της επιστημονικής έρευνας.Εφόσον αναληφθεί πρωτοβουλία από την Εκκλησία, την Κοινότητα, τον Μορφωτικό Σύλλογο "Άγιος Κοσμάς", την Αδελφότητα "Αγία Φανερωμένη" και όχι απαραίτητα όλων μαζί, είμαι βέβαιος εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα της καταγραφής θα είναι ουσιαστικό και θετικό, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος και ο κοινός σκοπός, καθ' ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως γράφει η Ιστορία του χωριού μας, μεταξύ των πιο πάνω Φορέων και Συλλόγων. Κάθε Εκδήλωση-Δραστηριότητα πρέπει να έχει νόημα και να δίνει απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος ο σκοπός και ποια η χρησιμότητά της, ποιο το όφελος, για το χωριό, την Πατρίδα και το Έθνος μας;" Τα ερωτήματα αυτά δεν ενδιαφέρουν, άτομα, ομάδες ή οργανώσεις καθ΄ότι μόνοι τους ορίζουν τους στόχους και προβάλλουν αυτό που βλέπουν οι ίδιοι και θέλει η αγορά. Φανερό και διαπιστωμένο είναι ότι οι μη κερδοσκοπικού περιεχομένου Φορείς-Σύλλογοι του χωριού μας συναποφασίζουν και πραγματοποιούν με πλήρη επιτυχία κάθε τους δράση και πρωτοβουλία.Ο αείμνηστος δημοσιογράφος-συγγραφέας Μιχάλης Τσώλης γράφει στα βιβλία και στις δημοσιεύσεις του πολλά για την ιστορία και τα τραγούδια του χωριού μας. Στο περιοδικό, με πανελλήνιο κύρος "Πάπυρος-Ιστορία Εικονογραφημένη" υπάρχει άρθρο του: "Παλαιοί δάσκαλοι που σε δύσκολα χρόνια έγραψαν ιστορία". Αναφέρεται και στο δάσκαλό του τον πατέρα μου Νικόλαο Κ. Παπακωνσταντίνου (τεύχος 479, Μάιος 2008).Σημειώνω ότι Εργασία-Μελέτη του δασκάλου μας βρίσκεται στην Ακαδημία των Αθηνών, στη Νομαρχία Πρεβέζης, στο αρχείο μου κ.ά. την αναζητούμε στα σύγχρονα μέσα γράφοντας: Νομαρχία Πρεβέζης Λαογραφικόν Αρχείον, Αρ. Χειρ. 2944/1965 Νικόλαος Παπακωνσταντίνου και με τα ανάλογα συναισθήματα θα αναγνώσουμε μικρή ιστορία του χωριού μας και πολλά τραγούδια για την εβδομάδα της Διακαινησίμου (Πάσχα), Ιούλιος του 1963.Το χωριό μας έχει την Ιστορία του που πρέπει να καταγραφεί χωρίς υστεροβουλία και διαφωνίες και όπως την έζησε και τη δέχεται σήμερα ο υπερήφανος Παπαδιώτης.Γράφει ο Ν.Κ.Π. στην εργασία του (σελ. 31, παρ. 1): "Ζηλεύουν πράγματι αι πέριξ κοινότητες την συνοχήν των κατοίκων της Κοινότητος Παπαδατών, οίτινες παντοιοτρόπως δια της μετ' ευχαρίστησεως προσωπικής των εργασίας ωφέλησαν ουχί μόνον εαυτούς, αλλά εγένοντο παράδειγμα προς μίμησιν".Ζωγράφου, 13 Φεβρουαρίου 2017

* Ο Κώστας Ν. Παπακωνσταντίνου, ε. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Δημ. Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας είναι δημότης Παπαδατών και διαμένει στην Αθήνα, Αγίας Ελένης 60, Ζωγράφου, 15772.

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

pamvotisnew

 KarzPreveza

 

Ο πάντα δραστήριος Σύνδεσμος Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου “Η ΗΠΕΙΡΟΣ” διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60 και θα αρχίσει στις 10.45 το πρωί.
Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση, στο πλαίσιο της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα τιμηθούν για την προσφορά προς τον Σύνδεσμο, το Πολιτισμό και τη χώρα, οι εξής: Ο κ. Απόστολος Κ. Μπίσας, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και Πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου και ο κ. Νικόλαος Δ. Βιτάλης τ. διευθυντής Οικονομικού Ελέγχου της ΔΕΗ, π. Νομάρχης, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού ενημερώνει ότι: Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται παράταση ως τις 16 Ιανουαρίου δίνεται για τους νέους γεωργούς με σκοπό την οριστικοποίηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την εγκατάσταση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Αντίστοιχα, παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου η ημερομηνία προσκόμισης του φακέλου σε έντυπη μορφή στις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-62274075-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');