ΕΛΛΑΔΑ

Του Κώστα Ν. Παπακωνσταντίνου*

Το χωριό μας, Παπαδάτες, που βρίσκεται στη Λάκκα Σουλίου και ανήκει στον 'καλλικρατικό" Δήμο Ζηρού του Ν. Πρέβεζας, έχει την ιστορία του που δεν έχει υπεύθυνα καταγραφεί σε έντυπη έκδοση με τις προϋποθέσεις της προϋπάρχουσας γνώσης, των επίσημων σχετικών εγγράφων-ανακοινώσεων και των κανόνων της επιστημονικής έρευνας.Εφόσον αναληφθεί πρωτοβουλία από την Εκκλησία, την Κοινότητα, τον Μορφωτικό Σύλλογο "Άγιος Κοσμάς", την Αδελφότητα "Αγία Φανερωμένη" και όχι απαραίτητα όλων μαζί, είμαι βέβαιος εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα της καταγραφής θα είναι ουσιαστικό και θετικό, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος και ο κοινός σκοπός, καθ' ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως γράφει η Ιστορία του χωριού μας, μεταξύ των πιο πάνω Φορέων και Συλλόγων. Κάθε Εκδήλωση-Δραστηριότητα πρέπει να έχει νόημα και να δίνει απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος ο σκοπός και ποια η χρησιμότητά της, ποιο το όφελος, για το χωριό, την Πατρίδα και το Έθνος μας;" Τα ερωτήματα αυτά δεν ενδιαφέρουν, άτομα, ομάδες ή οργανώσεις καθ΄ότι μόνοι τους ορίζουν τους στόχους και προβάλλουν αυτό που βλέπουν οι ίδιοι και θέλει η αγορά. Φανερό και διαπιστωμένο είναι ότι οι μη κερδοσκοπικού περιεχομένου Φορείς-Σύλλογοι του χωριού μας συναποφασίζουν και πραγματοποιούν με πλήρη επιτυχία κάθε τους δράση και πρωτοβουλία.Ο αείμνηστος δημοσιογράφος-συγγραφέας Μιχάλης Τσώλης γράφει στα βιβλία και στις δημοσιεύσεις του πολλά για την ιστορία και τα τραγούδια του χωριού μας. Στο περιοδικό, με πανελλήνιο κύρος "Πάπυρος-Ιστορία Εικονογραφημένη" υπάρχει άρθρο του: "Παλαιοί δάσκαλοι που σε δύσκολα χρόνια έγραψαν ιστορία". Αναφέρεται και στο δάσκαλό του τον πατέρα μου Νικόλαο Κ. Παπακωνσταντίνου (τεύχος 479, Μάιος 2008).Σημειώνω ότι Εργασία-Μελέτη του δασκάλου μας βρίσκεται στην Ακαδημία των Αθηνών, στη Νομαρχία Πρεβέζης, στο αρχείο μου κ.ά. την αναζητούμε στα σύγχρονα μέσα γράφοντας: Νομαρχία Πρεβέζης Λαογραφικόν Αρχείον, Αρ. Χειρ. 2944/1965 Νικόλαος Παπακωνσταντίνου και με τα ανάλογα συναισθήματα θα αναγνώσουμε μικρή ιστορία του χωριού μας και πολλά τραγούδια για την εβδομάδα της Διακαινησίμου (Πάσχα), Ιούλιος του 1963.Το χωριό μας έχει την Ιστορία του που πρέπει να καταγραφεί χωρίς υστεροβουλία και διαφωνίες και όπως την έζησε και τη δέχεται σήμερα ο υπερήφανος Παπαδιώτης.Γράφει ο Ν.Κ.Π. στην εργασία του (σελ. 31, παρ. 1): "Ζηλεύουν πράγματι αι πέριξ κοινότητες την συνοχήν των κατοίκων της Κοινότητος Παπαδατών, οίτινες παντοιοτρόπως δια της μετ' ευχαρίστησεως προσωπικής των εργασίας ωφέλησαν ουχί μόνον εαυτούς, αλλά εγένοντο παράδειγμα προς μίμησιν".Ζωγράφου, 13 Φεβρουαρίου 2017

* Ο Κώστας Ν. Παπακωνσταντίνου, ε. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Δημ. Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας είναι δημότης Παπαδατών και διαμένει στην Αθήνα, Αγίας Ελένης 60, Ζωγράφου, 15772.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Με διάθεση χιούμορ και πνεύμα καρναβαλικό η επιτροπή του καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, μας ενημερώνει για την προετοιμασία που κάνει εν όψει του μεγάλου κεφιού της 10ης Φεβρουαρίου 2018. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Mε τα μελομακάρονα ακόμη στον ουρανίσκο και πριν προλάβουμε να ξεστολίσουμε και να κόψουμε όλες τις βασιλόπιτες, προχωράμε ολοταχώς τις προετοιμασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που θα γίνει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού διοργανώνει συναντήσεις για την καλύτερη διοργάνωση της καρναβαλικής παρέλασης. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Χ. Τσιρογιάννη, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Χαρακλιά καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αρταίων, με τους οποίους συζήτησαν οργανωτικά ζητήματα και θέματα υποστήριξης για ένα ακόμη επιτυχημένο καρναβάλι.

 

Την Τρίτη 16-1-2018 συναντήθηκαν τα μέλη της άτυπης επιτροπής όπου μεταξύ ποτού και κοπής πίττας συζήτησαν για την προετοιμασία των αρμάτων και όλες τις λεπτομέρειες και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 7 το απόγευμα όλοι οι αρχηγοί των γκρουπ του καρναβαλιού θα συναντηθούν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας (ισόγειο) για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη ροή της καρναβαλικής παρέλασης.

 

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο καρναβάλι… και αξίζει την υποστήριξη όλων μας διότι:

Αντέχει 37 χρόνια, θα συμμετέχουν 1500 καρναβαλιστές όλων των ηλικιών,το παρακολουθούν εκατοντάδες θεατές από όλη την περιφέρεια και δίνει κάθε χρόνο, βρέξει-χιονίσει, ένα εύθυμο και σατιρικό χρώμα στην πόλη της Άρτας.

Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες και σε όλους για μια δημιουργική συμμετοχή στο καρναβάλι του 2018, γεμάτη φαντασία, χιούμορ και κέφι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Κική Μανοπούλου: 6936393456

Κυριακούλα Κουτσούμπα: 6978595133

Λαμπρινή Τρομπούκη: 6948805702

Για την Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας

Κική Μανοπούλου

Κυριακούλα Κουτσούμπα"

Δεν εξαιρούνται οι αγρότες από τη δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για οφειλέτες έως 50.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα περισσότεροι οφειλέτες.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, περίπου 900.000 άτομα με ποσό οφειλής από 20.000-50.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 83% των οφειλετών, αναμένεται ότι θα μπουν στη διαδικασία ρύθμισης, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2018 θα εκτοξευτούν τα έσοδα στην ασφάλιση.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι στη ρύθμιση οφειλόντων 120 δόσεων δεν περιλαμβάνονται όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή οι μικροί επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και τόνισε ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά και να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτου ποσού οφειλών.

«Όλα τα φυσικά πρόσωπα με οποιαδήποτε δραστηριότητα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών μέχρι 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών και αυτών που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων», απάντησε ο κ. υφυπουργός, προσθέτοντας ότι εξαιρούνται από τη ρύθμιση μόνο όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να εξοφλήσουν τις εισφορές τους σε διάρκεια 10 ετών.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.