ΕΛΛΑΔΑ

Του Κώστα Ν. Παπακωνσταντίνου*

Το χωριό μας, Παπαδάτες, που βρίσκεται στη Λάκκα Σουλίου και ανήκει στον 'καλλικρατικό" Δήμο Ζηρού του Ν. Πρέβεζας, έχει την ιστορία του που δεν έχει υπεύθυνα καταγραφεί σε έντυπη έκδοση με τις προϋποθέσεις της προϋπάρχουσας γνώσης, των επίσημων σχετικών εγγράφων-ανακοινώσεων και των κανόνων της επιστημονικής έρευνας.Εφόσον αναληφθεί πρωτοβουλία από την Εκκλησία, την Κοινότητα, τον Μορφωτικό Σύλλογο "Άγιος Κοσμάς", την Αδελφότητα "Αγία Φανερωμένη" και όχι απαραίτητα όλων μαζί, είμαι βέβαιος εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα της καταγραφής θα είναι ουσιαστικό και θετικό, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος και ο κοινός σκοπός, καθ' ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως γράφει η Ιστορία του χωριού μας, μεταξύ των πιο πάνω Φορέων και Συλλόγων. Κάθε Εκδήλωση-Δραστηριότητα πρέπει να έχει νόημα και να δίνει απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος ο σκοπός και ποια η χρησιμότητά της, ποιο το όφελος, για το χωριό, την Πατρίδα και το Έθνος μας;" Τα ερωτήματα αυτά δεν ενδιαφέρουν, άτομα, ομάδες ή οργανώσεις καθ΄ότι μόνοι τους ορίζουν τους στόχους και προβάλλουν αυτό που βλέπουν οι ίδιοι και θέλει η αγορά. Φανερό και διαπιστωμένο είναι ότι οι μη κερδοσκοπικού περιεχομένου Φορείς-Σύλλογοι του χωριού μας συναποφασίζουν και πραγματοποιούν με πλήρη επιτυχία κάθε τους δράση και πρωτοβουλία.Ο αείμνηστος δημοσιογράφος-συγγραφέας Μιχάλης Τσώλης γράφει στα βιβλία και στις δημοσιεύσεις του πολλά για την ιστορία και τα τραγούδια του χωριού μας. Στο περιοδικό, με πανελλήνιο κύρος "Πάπυρος-Ιστορία Εικονογραφημένη" υπάρχει άρθρο του: "Παλαιοί δάσκαλοι που σε δύσκολα χρόνια έγραψαν ιστορία". Αναφέρεται και στο δάσκαλό του τον πατέρα μου Νικόλαο Κ. Παπακωνσταντίνου (τεύχος 479, Μάιος 2008).Σημειώνω ότι Εργασία-Μελέτη του δασκάλου μας βρίσκεται στην Ακαδημία των Αθηνών, στη Νομαρχία Πρεβέζης, στο αρχείο μου κ.ά. την αναζητούμε στα σύγχρονα μέσα γράφοντας: Νομαρχία Πρεβέζης Λαογραφικόν Αρχείον, Αρ. Χειρ. 2944/1965 Νικόλαος Παπακωνσταντίνου και με τα ανάλογα συναισθήματα θα αναγνώσουμε μικρή ιστορία του χωριού μας και πολλά τραγούδια για την εβδομάδα της Διακαινησίμου (Πάσχα), Ιούλιος του 1963.Το χωριό μας έχει την Ιστορία του που πρέπει να καταγραφεί χωρίς υστεροβουλία και διαφωνίες και όπως την έζησε και τη δέχεται σήμερα ο υπερήφανος Παπαδιώτης.Γράφει ο Ν.Κ.Π. στην εργασία του (σελ. 31, παρ. 1): "Ζηλεύουν πράγματι αι πέριξ κοινότητες την συνοχήν των κατοίκων της Κοινότητος Παπαδατών, οίτινες παντοιοτρόπως δια της μετ' ευχαρίστησεως προσωπικής των εργασίας ωφέλησαν ουχί μόνον εαυτούς, αλλά εγένοντο παράδειγμα προς μίμησιν".Ζωγράφου, 13 Φεβρουαρίου 2017

* Ο Κώστας Ν. Παπακωνσταντίνου, ε. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Δημ. Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας είναι δημότης Παπαδατών και διαμένει στην Αθήνα, Αγίας Ελένης 60, Ζωγράφου, 15772.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Με διάθεση χιούμορ και πνεύμα καρναβαλικό η επιτροπή του καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, μας ενημερώνει για την προετοιμασία που κάνει εν όψει του μεγάλου κεφιού της 10ης Φεβρουαρίου 2018. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Mε τα μελομακάρονα ακόμη στον ουρανίσκο και πριν προλάβουμε να ξεστολίσουμε και να κόψουμε όλες τις βασιλόπιτες, προχωράμε ολοταχώς τις προετοιμασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που θα γίνει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού διοργανώνει συναντήσεις για την καλύτερη διοργάνωση της καρναβαλικής παρέλασης. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Χ. Τσιρογιάννη, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Χαρακλιά καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αρταίων, με τους οποίους συζήτησαν οργανωτικά ζητήματα και θέματα υποστήριξης για ένα ακόμη επιτυχημένο καρναβάλι.

 

Την Τρίτη 16-1-2018 συναντήθηκαν τα μέλη της άτυπης επιτροπής όπου μεταξύ ποτού και κοπής πίττας συζήτησαν για την προετοιμασία των αρμάτων και όλες τις λεπτομέρειες και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 7 το απόγευμα όλοι οι αρχηγοί των γκρουπ του καρναβαλιού θα συναντηθούν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας (ισόγειο) για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη ροή της καρναβαλικής παρέλασης.

 

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο καρναβάλι… και αξίζει την υποστήριξη όλων μας διότι:

Αντέχει 37 χρόνια, θα συμμετέχουν 1500 καρναβαλιστές όλων των ηλικιών,το παρακολουθούν εκατοντάδες θεατές από όλη την περιφέρεια και δίνει κάθε χρόνο, βρέξει-χιονίσει, ένα εύθυμο και σατιρικό χρώμα στην πόλη της Άρτας.

Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες και σε όλους για μια δημιουργική συμμετοχή στο καρναβάλι του 2018, γεμάτη φαντασία, χιούμορ και κέφι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Κική Μανοπούλου: 6936393456

Κυριακούλα Κουτσούμπα: 6978595133

Λαμπρινή Τρομπούκη: 6948805702

Για την Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας

Κική Μανοπούλου

Κυριακούλα Κουτσούμπα"

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ηπείρου,δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε… απρόσκλητους επισκέπτες, τους οποίους αν δεν ‘περιποιηθούμε’ κατάλληλα μπορεί και να πονέσουμε… 

 

Ειδικά όσων τα σπίτια είναι λιθόκτιστα οι σκορπιοί, (περί αυτών ο λόγος) είναι σχεδόν συγκάτοικοι και τρομάζουν εμάς και τις οικογένειές μας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το «Ε’ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης» που τελούσαν υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κα. Δήμητρα Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θωμά Γκίνη, την Ελληνίδα Πρόξενο στο Ντίσελντορφ κα. Μαρία Παπακωνσταντίνου, τον Δήμαρχο του Βούπερταλ κ. Andreas Mucke, τον ηπειρώτη Δήμαρχο του Σβέρτε κ. Δημήτρη Αξούργο, καθώς και με εκπροσώπους φορέων των Ελλήνων του εξωτερικού, με τους οποίους συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα, που αφορούν την ομογένεια των Ηπειρωτών της Ευρώπης και τους συλλόγους τους, καθώς και τις συνέργειες που απαιτούνται για την πολύπλευρη αναβάθμιση της Ηπείρου.

Στο Αντάμωμα συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ιωαννίνων κ. Γκόλας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηγουμενίτσας κα. Σούρλα, ο Αντιδήμαρχο Άρτας κ. Χαρακλιάς κ.α.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.