ΕΛΛΑΔΑ

Θετικός είναι ο πρώτος απολογισμός της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα από τα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί: η Γαλλία θα υποστηρίξει το σχέδιο «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο,λειτουργώντας σαν «ασπίδα» έναντι της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ενώ τη νέα ελληνογαλλική συμμαχία «δένει» ο ρόλος – κλειδί που θα παίξει η Total στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο.

Από τις τοποθετήσεις του προέδρου Μακρόν επί ελληνικού εδάφους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προκύπτει ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει σθεναρά το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πριν το τέλος του έτους, κατοχύρωση της παρουσίας στην αγορά ομολόγων και έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, χωρίς ένα νέο, δεσμευτικό πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει η γερμανική πλευρά.

Ειδικότερα, για τα δύο βασικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει πολλές εμπλοκές στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι έχει θέσεις ταυτόσημες με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης:

1.    Τάσσεται καθαρά υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους,ευνοώντας έτσι την έγκριση της 15ετούς παράτασης της περιόδου χάριτος του δανείου του EFSF, που θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο, ώστε η Ελλάδα να έχει «καθαρό πεδίο» για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που σχεδιάζονται και, αφού εξασφαλίσει μια σταθερή σχέση με τους επενδυτές, να διεκδικήσει έξοδο από το μνημόνιο χωρίς άλλες δεσμεύσεις, αλλά μόνο με ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (πιστωτική γραμμή PCCL).
2.    Απαντά καθαρά στις νέες αξιώσεις του ΔΝΤ,μεταξύ των οποίων και ο πολυσυζητημένος νέος έλεγχος στις τράπεζες, τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν μπορεί να ανοίγει συνεχώς ζητήματα που «βραχυκυκλώνουν» τις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά, η γαλλική πλευρά συμφωνεί με την Αθήνα ότι το Ταμείο, εάν δεν σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα, θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ώστε αυτό να προχωρήσει χωρίς άλλες εμπλοκές.

Η γαλλική πλευρά, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι η στήριξή της παρέχεται με έναν απαράβατο όρο: να εφαρμοσθούν πλήρως από την κυβέρνηση τα συμφωνημένα με τους θεσμούς.Σε αυτό το θέμα, οι Γάλλοι δεν θα κάνουν παραχωρήσεις, καθώς θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να διαπραγματευθούν και για το ελληνικό θέμα επί ίσοις όροις με τους Γερμανούς είναι αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αφήνει κενά στην εφαρμογή του προγράμματος.

Άλλωστε, αυτή είναι η στρατηγική που ακολοθεί ο ίδιος ο Μακρόν έναντι της Γερμανίας: εφαρμόζει επώδυνες μεταρρυθμίσεις (στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά) για να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι του Βερολίνου και να μπορεί να διαπραγματεύεται χωρίς να βρίσκεται συνεχώς στη θέση του απολογούμενου για τις υστερήσεις της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη γερμανική “Handelsblatt”, η στήριξη που παρέχει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στην Ελλάδα πιθανόν να έχει αυξημένη αξία μετά τις γερμανικές εκλογές, εάν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση σχηματισθεί από Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους, οι όποιοι έχουν πολύ σκληρές θέσεις έναντι της Ελλάδας (ελάφρυνση χρέους μόνο αν η χώρα βγει από την ευρωζώνη).

Η στήριξη που παρέχει η Γαλλία κρύβει, όπως συμβαίνει πάντα, τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις της, σε σχέση με την Ελλάδα. Εξαιρετικά σημαντική, από αυτή την άποψη, είναι η πρωτοκαθεδρία που εξασφαλίζει η Γαλλία, μέσω της Total, στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο,την ώρα μάλιστα που οι νεότερες πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι η γεώτρηση της γαλλικής εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ (οικόπεδο 11) ήταν τελικάεπιτυχημένη, κάτι που ανεβάζει κατακόρυφα τις προσδοκίες και για τις έρευνες σε ελληνικές περιοχές.

ΠΗΓΗ: http://www.sofokleousin.gr

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Με διάθεση χιούμορ και πνεύμα καρναβαλικό η επιτροπή του καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, μας ενημερώνει για την προετοιμασία που κάνει εν όψει του μεγάλου κεφιού της 10ης Φεβρουαρίου 2018. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Mε τα μελομακάρονα ακόμη στον ουρανίσκο και πριν προλάβουμε να ξεστολίσουμε και να κόψουμε όλες τις βασιλόπιτες, προχωράμε ολοταχώς τις προετοιμασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που θα γίνει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού διοργανώνει συναντήσεις για την καλύτερη διοργάνωση της καρναβαλικής παρέλασης. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Χ. Τσιρογιάννη, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Χαρακλιά καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αρταίων, με τους οποίους συζήτησαν οργανωτικά ζητήματα και θέματα υποστήριξης για ένα ακόμη επιτυχημένο καρναβάλι.

 

Την Τρίτη 16-1-2018 συναντήθηκαν τα μέλη της άτυπης επιτροπής όπου μεταξύ ποτού και κοπής πίττας συζήτησαν για την προετοιμασία των αρμάτων και όλες τις λεπτομέρειες και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 7 το απόγευμα όλοι οι αρχηγοί των γκρουπ του καρναβαλιού θα συναντηθούν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας (ισόγειο) για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη ροή της καρναβαλικής παρέλασης.

 

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο καρναβάλι… και αξίζει την υποστήριξη όλων μας διότι:

Αντέχει 37 χρόνια, θα συμμετέχουν 1500 καρναβαλιστές όλων των ηλικιών,το παρακολουθούν εκατοντάδες θεατές από όλη την περιφέρεια και δίνει κάθε χρόνο, βρέξει-χιονίσει, ένα εύθυμο και σατιρικό χρώμα στην πόλη της Άρτας.

Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες και σε όλους για μια δημιουργική συμμετοχή στο καρναβάλι του 2018, γεμάτη φαντασία, χιούμορ και κέφι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Κική Μανοπούλου: 6936393456

Κυριακούλα Κουτσούμπα: 6978595133

Λαμπρινή Τρομπούκη: 6948805702

Για την Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας

Κική Μανοπούλου

Κυριακούλα Κουτσούμπα"

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας "Νέα παράταση δόθηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στις προθεσμίες για το υπομέτρο 4.1 ("Σχέδια Βελτίωσης")


Η Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας εξέδωσε σχετικά την παρακάτω ανακοίνωση:
Πρέβεζα: 20-6-2018
Αριθ. Πρωτ.:82290/5460 Θέμα: Ανακοίνωση σχετικά με την 1η Πρόσκληση για τις δράσεις 4.1.1. και 4.1.3. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.
Σχετ: Το από 19-6-2018 μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου της ΔΑΟ Περιφ. ΗπείρουΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 για παράταση ημερομηνιών για την υποβολή «Σχεδίων βελτίωσης».Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής:α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 16/7/2018.β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 29/8/2018 και ώρα 1 μ.μ ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 26/8/2018.γ) Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 14/9/2018Αναλυτικά η πρόσκληση στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr κ.α.Ε.Π.

 

Ο Αν. Προϊστάμενος

Ι. Αυγέρης

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το «Ε’ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης» που τελούσαν υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κα. Δήμητρα Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θωμά Γκίνη, την Ελληνίδα Πρόξενο στο Ντίσελντορφ κα. Μαρία Παπακωνσταντίνου, τον Δήμαρχο του Βούπερταλ κ. Andreas Mucke, τον ηπειρώτη Δήμαρχο του Σβέρτε κ. Δημήτρη Αξούργο, καθώς και με εκπροσώπους φορέων των Ελλήνων του εξωτερικού, με τους οποίους συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα, που αφορούν την ομογένεια των Ηπειρωτών της Ευρώπης και τους συλλόγους τους, καθώς και τις συνέργειες που απαιτούνται για την πολύπλευρη αναβάθμιση της Ηπείρου.

Στο Αντάμωμα συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ιωαννίνων κ. Γκόλας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηγουμενίτσας κα. Σούρλα, ο Αντιδήμαρχο Άρτας κ. Χαρακλιάς κ.α.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.