ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Φόντας Χήτας

Μέρες τώρα επιχειρούμε την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων τοπικών φορέων και της κοινωνίας, εν όψει της ... αιολικής καταιγίδας που έρχεται στην περιοχή του Δήμου μας.

Με την προηγούμενη ανάρτηση, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) 4 Αιολικών Πάρκων στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), για την οποία και ευχαριστούμε το φίλο Δημήτρη Καρανίκα, που με τη σειρά του δίνει τις δικές του μάχες στον Ασπροπόταμο, διαπιστώνεται ότι όσοι ... 40 μέρες κοσκινίζουν θα βρεθούν προ εκπλήξεων ...
Η Κοινωνία Πολιτών του Δήμου Μετσόβου, απευθύνει δημόσιο πλέον ερώτημα στο Δήμο, τις Δημοτικές Ενότητες του, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους Φορείς, τους Βουλευτές, τοπικούς και μη άρχοντες: Θα πάρουν θέση, θα αντιδράσουν, τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν; Η σιωπή και το κρυφτούλι πλέον δεν βοηθά ...
Στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής Ενστάσεων κατά του έργου. Ιδού λοιπόν, αν συμφωνούν να μας το πούνε δημόσια και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, αν όχι, ένας δρόμος υπάρχει. Αγώνας, μαζί με την Κοινωνία.
Δυο λόγια λοιπόν για το έργο γερμανικών συμφερόντων (η εταιρεία ABO WIND AG, εδρεύει στο Βισμπάντεν), που περιλαμβάνει 4 Αιολικούς Σταθμούς συνολικής ισχύος 88,45 MW, με 29 Ανεμογεννήτριες.
Η χωροθέτηση τους έχει γίνει στις τοποθεσίες "Κορφούλα" (7 ανεμογεννήτριες, 21,35 MW), "Πύργος" (8 ανεμογεννήτριες, 24.40 MW), "Αλάτιστα" (9 ανεμογεννήτριες 27,45 MW) και "Καλόγηρος" (5 ανεμογεννήτριες, 15,25 MW).
Η ίδια η Μελέτη, αναφέρει πως η χωροθέτηση τους βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000, αλλά και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων - Περιστερίου - Χαράδρας Αράχθου"!!!
Η ανάπτυξη του έργου θα γίνει σε κορυφογραμμή συνολικού μήκους 7.9 χλμ, οι δε αποστάσεις των Αιολικών Σταθμών από οικισμούς θα είναι:
*Ο σταθμός στη θέση "Κορφούλα", 630μ από τον οικισμό Καρυόφυτο, 1.170μ από τον οικισμό Αμπελάκι, 937μ από τον οικισμό Καστρί, 1.705μ από τον οικισμό Μεγάλο Περιστέρι και 804μ από τον οικισμό Παλιοχώρι.
*Ο σταθμός στη θέση "Πύργος", 1.717μ από τον οικισμό Παλιοχώρι, 1.250μ από τον οικισμό Ραχούλα, 1.699μ από τον οικισμό Μικρό Περιστέρι και 775μ από τον οικισμό Ανθοχώρι
Όπως αναφέρει η ίδια Μελέτη, για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί η διάνοιξη δρόμων μήκους 2,83χλμ, η βελτίωση άλλων μήκους 14,060χλμ και η βελτίωση δασόδρομων μήκους 1,729χλμ.
Οι 4 Αιολικοι Σταθμοί, χωροθετούνται σε εδάφη των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, των Δημοτικών Ενοτήτων Μετσόβου, Εγνατίας και Σιράκου.
Στην ευρύτερη περιοχή, έχει δοθεί ήδη Άδεια Παραγωγής σε 3 άλλα έργα στις θέσεις: 1. "Μακροβούνι - Δοκίμι - Φούρκα", των Δήμων Μετσόβου και Μετεώρων, συνολικής ισχύος 144 MW (48 ανεμογεννήτριες) σε 10.000 τμ του Ανηλίου και όμορων του χωριών στον Ασπροπόταμο, 2. "Καλιγωμένο Αλώνι" του Δήμου Μετσόβου, συνολικής ισχύος 14 MW και 3. "Κατάρα¨, του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW.
Άδεια Λειτουργίας έχει ήδη πάρει το έργο στη θέση "Βαρικό" του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW, ενώ Αξιολόγηση έχουν πάρει τα έργα στις θέσεις:
*"Θανασάκη - Βούλγαρη", των Δήμων Μετσόβου & Μετεώρων, ισχύος 42 MW
*"Βούλγαρη", των Δήμων Μετσοβου & Μετεώρων, ισχύος 3 MW
*"Πλαγιά", των Δήμων Μετσόβου & Μετεώρων, ισχύος 3 MW
*"Οξυά Δεσπότη", των Δήμων Μετσόβου & Μετεώρων, ισχύος 3 MW
*"Κύρου", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW
*"Κύρου - Βαρικό", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 37,80 MW
*"Αυχένας", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW
"Οξυές", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 6 MW
"Τσούμα", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW
Γίνεται πια κατανοητό, ότι αυτό που έχει πλέον δρομολογηθεί να γίνει στα βουνά μας, δεν είναι καμιά ανάπτυξη και ...πράσινα άλογα, αλλά μια εν ψυχρώ λεηλασία του φυσικού μας πλούτου, από αεριτζήδες.
Δημόσιες λοιπόν, καθαρές και σταράτες κουβέντες.

Δείτε τη μελέτη του έργου -τέρατος

https://drive.google.com/file/d/16jBzvf2KVQl594l8oIESYythn3kqZin2/view?fbclid=IwAR0_vJGPql__jzUC8u2kGTirYw-mvx0HnCGw_PJ7evTFvi3bbmHsCkXcle8

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369