ΕΛΛΑΔΑ
Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
 
 fontas.jpg
 
Του Φώντα ΧΗΤΑ
 
Το ομόφωνο “όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετσόβου, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, σ' ότι αφορά τις εγκαταστάσεις αιολικών “πάρκων” στο Περιστέρι, από μόνο του κρίνεται ως θετική εξέλιξη, στον αγώνα για την αποτροπή του ενεργειακού Αρμαγεδώνα που έρχεται να σαρώσει και τα βουνά της περιοχής. Το σήμα κατατεθέν του ευλογημένου αυτού τόπου ...
Αποκωδικοποιώντας, στη συνέχεια, την απόφαση, θα σταθούμε σ' αυτή και θα την αναλύσουμε, γιατί θα μας χρειαστεί στο εγγύς μέλλον.
Ο Δήμος Μετσόβου λοιπόν, αποφάσισε ομόφωνα, να εκφράσει τις αντιρρήσεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα αιολικά στο Περιστέρι, συνολικής ισχύος; 88,45 MW.
Κι αυτό, στη βάση πως:
*Οι 29 ανεμογεννήτριες στο Περιστέρι, σχεδιάζονται να εγκατασταθούν σε υψόμετρο από 1410 έως 2.080μ. Που σημαίνει ότι θα ισοπεδωθεί σχεδόν όλη η κορυφογραμμή του βουνού...
*Τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα του έργου, δεν υπερισχύουν των αρνητικών επιπτώσεων από αυτό
*Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται (τουρισμός, πεζοπορικές διαδρομές, αγώνες ορεινού τρεξίματος, βοσκότοποι κ.λπ)
Επι πλέον ο Δήμος:
*Είναι αντίθετος στην αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών σε περιοχές φυσικού κάλλους (Natura κ.λπ)
*Ζητάει αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μην έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο
*Είναι υπέρ ήπιων παρεμβάσεων, σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας
*Ζητάει την διασύνδεση των αιολικών με την ενεργειακή επάρκεια των περιοχών εγκατάστασης τους, επισημαίνοντας ότι η περιοχή μας μετέχει στο ενεργειακό ισοζύγιο, σε μεγάλο βαθμό, κυρίως με την τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου και το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ
*Είναι ιδιοκτήτης των εκτάσεων και γι αυτό ζητεί ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλώνοντας αποφασισμένος να μην επιτρέψει την ανάπτυξη τους, σεβόμενος, όπως λέει, την τοπική κοινωνία και τους φορείς.
Από την αντιπολίτευση, ο Σπύρος Βασιλείου, επέμενε και επανέφερε την κριτική του για τις ευθύνες που υπάρχουν, στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενώ ο Θεόφιλος Σούλτης ήταν σαφής για την πλήρη αντίθεση του στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών “πάρκων, στο σύνολο του Δήμου.
Στα θετικά, η παρουσία όλων των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και 9 Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, με εκείνους του Μεγάλου Περιστερίου, του Μικρού Περιστερίου και του Ανθοχωρίου, να δηλώνουν την αντίθεση τους στα αιολικά του Περιστερίου. 
Πάνω σ' αυτά λοιπόν, ο Δήμος Μετσόβου, αν και απέφυγε να το αποτυπώσει με σαφήνεια στην απόφαση του, οφείλει να γίνει περισσότερο ξεκάθαρος στην προοπτική να μη γίνουν τα βουνά του ένα απέραντο εργοτάξιο, εκχέρσωσης και εγκατάστασης, άνω των 20, αιολικών βιομηχανικών “πάρκων”. Αρκεί να το θέλει, να το επιδιώξει, να το διεκδικήσει.
Η έκφραση απλά και μόνο αντιρρήσεων για την ΜΠΕ των αιολικών στο Περιστέρι, ασφαλώς και δεν αρκεί.
Ούτε η διαπίστωση και παραδοχή ότι, η σωρηδόν έγκριση των αιτήσεων για εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών, από το 2010, δεν ισοδυναμεί με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών “πάρκων”. Γιατί, όταν την ίδια στιγμή υποστηρίζεις ότι “το αιολικό δυναμικό αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων αδειοδότησης για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”, απλά επιβεβαιώνεις ότι εσύ τους άνοιξες την πόρτα ...
Το έργο – τέρας των 48 ανεμογεννητριών σε 10.000 στρέμματα, ισχύος 144 MW, στην ευρύτερη περιοχή “Δοκίμι” του Ανηλίου,  για παράδειγμα, που μπλοκαρίστηκε το 2014, αλλά και άλλα, όπως στις θέσεις “Βούλγαρη – Θανασάκη” (42 MW), “Κύρου – Βαρικό” (37,80 MW), μαζί με τα υπόλοιπα που δρομολογούνται, αυτό ακριβώς αποδεικνύουν. Ότι τα βουνά μας και ο απέραντος φυσικός τους πλούτος, δεν κινδυνεύουν απλά. Είναι στο στόχαστρο μιας πολύ συγκεκριμένης στοχοποίησης να γίνουν “Κρανίου τόπος”, στο όνομα “επενδύσεων” του αέρα ...
Κι αφού, όπως λέει η απόφαση, “ο Δήμος σέβεται την τοπική κοινωνία και τους φορείς”, οφείλει να το τρέξει το ζήτημα σε ανώτερα επίπεδα και διαδικασίες.. Να το αποδείξει...
Γιατί όχι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι αεριτζήδες επενδυτές, ότι μπορεί να τους μπλοκάριεντους σχεδιασμούς τους ... 
“Αντέχουν άραγε η Δημοτική Αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις, οι τοπικές αρχές, οι φορείς, να αφουγκραστούν την Κοινωνία και τους Πολίτες, να συναισθανθούν πως δεν κληρονομήσαμε απλά από τους προγόνους μας, ετούτο τον ευλογημένο τόπο, μα τον χρωστάμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενεές;”, αναφέραμε την παραμονή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ερώτημα παραμένει εδώ, ενεργό και επιζητεί τις απαντήσεις που πρέπει.
Εμπρός λοιπόν, μαζί με την Κοινωνία και τους Πολίτες της, εν ονόματι των οποίων ελήφθη, όπως ειπώθηκε, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369