ΕΛΛΑΔΑ
Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
 
 fontas.jpg
 
Του Φώντα ΧΗΤΑ
 
Το ομόφωνο “όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετσόβου, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, σ' ότι αφορά τις εγκαταστάσεις αιολικών “πάρκων” στο Περιστέρι, από μόνο του κρίνεται ως θετική εξέλιξη, στον αγώνα για την αποτροπή του ενεργειακού Αρμαγεδώνα που έρχεται να σαρώσει και τα βουνά της περιοχής. Το σήμα κατατεθέν του ευλογημένου αυτού τόπου ...
Αποκωδικοποιώντας, στη συνέχεια, την απόφαση, θα σταθούμε σ' αυτή και θα την αναλύσουμε, γιατί θα μας χρειαστεί στο εγγύς μέλλον.
Ο Δήμος Μετσόβου λοιπόν, αποφάσισε ομόφωνα, να εκφράσει τις αντιρρήσεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα αιολικά στο Περιστέρι, συνολικής ισχύος; 88,45 MW.
Κι αυτό, στη βάση πως:
*Οι 29 ανεμογεννήτριες στο Περιστέρι, σχεδιάζονται να εγκατασταθούν σε υψόμετρο από 1410 έως 2.080μ. Που σημαίνει ότι θα ισοπεδωθεί σχεδόν όλη η κορυφογραμμή του βουνού...
*Τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα του έργου, δεν υπερισχύουν των αρνητικών επιπτώσεων από αυτό
*Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται (τουρισμός, πεζοπορικές διαδρομές, αγώνες ορεινού τρεξίματος, βοσκότοποι κ.λπ)
Επι πλέον ο Δήμος:
*Είναι αντίθετος στην αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών σε περιοχές φυσικού κάλλους (Natura κ.λπ)
*Ζητάει αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μην έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο
*Είναι υπέρ ήπιων παρεμβάσεων, σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας
*Ζητάει την διασύνδεση των αιολικών με την ενεργειακή επάρκεια των περιοχών εγκατάστασης τους, επισημαίνοντας ότι η περιοχή μας μετέχει στο ενεργειακό ισοζύγιο, σε μεγάλο βαθμό, κυρίως με την τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου και το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ
*Είναι ιδιοκτήτης των εκτάσεων και γι αυτό ζητεί ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλώνοντας αποφασισμένος να μην επιτρέψει την ανάπτυξη τους, σεβόμενος, όπως λέει, την τοπική κοινωνία και τους φορείς.
Από την αντιπολίτευση, ο Σπύρος Βασιλείου, επέμενε και επανέφερε την κριτική του για τις ευθύνες που υπάρχουν, στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενώ ο Θεόφιλος Σούλτης ήταν σαφής για την πλήρη αντίθεση του στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών “πάρκων, στο σύνολο του Δήμου.
Στα θετικά, η παρουσία όλων των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και 9 Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, με εκείνους του Μεγάλου Περιστερίου, του Μικρού Περιστερίου και του Ανθοχωρίου, να δηλώνουν την αντίθεση τους στα αιολικά του Περιστερίου. 
Πάνω σ' αυτά λοιπόν, ο Δήμος Μετσόβου, αν και απέφυγε να το αποτυπώσει με σαφήνεια στην απόφαση του, οφείλει να γίνει περισσότερο ξεκάθαρος στην προοπτική να μη γίνουν τα βουνά του ένα απέραντο εργοτάξιο, εκχέρσωσης και εγκατάστασης, άνω των 20, αιολικών βιομηχανικών “πάρκων”. Αρκεί να το θέλει, να το επιδιώξει, να το διεκδικήσει.
Η έκφραση απλά και μόνο αντιρρήσεων για την ΜΠΕ των αιολικών στο Περιστέρι, ασφαλώς και δεν αρκεί.
Ούτε η διαπίστωση και παραδοχή ότι, η σωρηδόν έγκριση των αιτήσεων για εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών, από το 2010, δεν ισοδυναμεί με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών “πάρκων”. Γιατί, όταν την ίδια στιγμή υποστηρίζεις ότι “το αιολικό δυναμικό αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων αδειοδότησης για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”, απλά επιβεβαιώνεις ότι εσύ τους άνοιξες την πόρτα ...
Το έργο – τέρας των 48 ανεμογεννητριών σε 10.000 στρέμματα, ισχύος 144 MW, στην ευρύτερη περιοχή “Δοκίμι” του Ανηλίου,  για παράδειγμα, που μπλοκαρίστηκε το 2014, αλλά και άλλα, όπως στις θέσεις “Βούλγαρη – Θανασάκη” (42 MW), “Κύρου – Βαρικό” (37,80 MW), μαζί με τα υπόλοιπα που δρομολογούνται, αυτό ακριβώς αποδεικνύουν. Ότι τα βουνά μας και ο απέραντος φυσικός τους πλούτος, δεν κινδυνεύουν απλά. Είναι στο στόχαστρο μιας πολύ συγκεκριμένης στοχοποίησης να γίνουν “Κρανίου τόπος”, στο όνομα “επενδύσεων” του αέρα ...
Κι αφού, όπως λέει η απόφαση, “ο Δήμος σέβεται την τοπική κοινωνία και τους φορείς”, οφείλει να το τρέξει το ζήτημα σε ανώτερα επίπεδα και διαδικασίες.. Να το αποδείξει...
Γιατί όχι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι αεριτζήδες επενδυτές, ότι μπορεί να τους μπλοκάριεντους σχεδιασμούς τους ... 
“Αντέχουν άραγε η Δημοτική Αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις, οι τοπικές αρχές, οι φορείς, να αφουγκραστούν την Κοινωνία και τους Πολίτες, να συναισθανθούν πως δεν κληρονομήσαμε απλά από τους προγόνους μας, ετούτο τον ευλογημένο τόπο, μα τον χρωστάμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενεές;”, αναφέραμε την παραμονή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ερώτημα παραμένει εδώ, ενεργό και επιζητεί τις απαντήσεις που πρέπει.
Εμπρός λοιπόν, μαζί με την Κοινωνία και τους Πολίτες της, εν ονόματι των οποίων ελήφθη, όπως ειπώθηκε, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369