ΕΛΛΑΔΑ
Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) Πανόραμα Ηπείρου (Αθανάσιος Σταυρακούδης, Νίκος Μπένος) σε συνεργασία με τους Στέλιο Μιχαλόπουλο (Brown University, USA) και Στέλιο Καραγιάννη (Joint Research Center, EC) παρουσιάζει μια περίληψη της εργασίας του σχετικά με την δημογραφική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Ηπείρου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Πρόκειται για μια προσπάθεια ψηφιοποίησης των δεδομένων που αφορούν την περιοχή της Ηπείρου και που μέχρι σήμερα ήταν απλώς τόμοι σε βιβλιοθήκες.
 
Το ΕΕΠΥΟ ζωντανεύει αυτά τα δεδομένα σε ψηφιακούς διαδραστικούς χάρτες διαθέσιμους στο ευρύτερο κοινό και όλους όσους ενδιαφέρονται για την διαχρονική πορεία του τόπου:
 
Ας δούμε τι αναφέρει η περίληψη του Ε.Ε.Π.Υ.Ο για την δημογραφική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Ηπείρου για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά ταυ. 
 
1. Πληθυσμιακή εξέλιξη
 
Το ΕΕΠΥΟ σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και τη ΕΕΤΑΑ παρουσιάζει για πρώτη φορά την πληθυσμιακή εξέλιξη όλων των οικισμών της Ηπείρου. Πχ για τη Νήσο Ιωαννίνων:
Nhsi.png
 
Επίσης δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης της πληθυσμιακής εξέλιξης
διοικητικών μονάδων,
όπως πχ η Δημοτική Ενότητα Κατσανοχωρίων, λαμβάνοντας υπόψη
όλους τους οικισμούς εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας:
 
 
Nhsi_2.png
 
2. Εσωτερική Μετανάστευση.
 
Το ΕΕΠΥΟ αναλύει τα μικροδεδομένα των απογραφών της ΕΛΣΤΑΤ 1971-2011
και μελετά την εσωτερική μετανάστευση, την μετακίνηση του πληθυσμού
από και προς την Ήπειρο από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έτσι μπορούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:
Που ζούσαν οι Ηπειρώτες που μέχρι το 1971 εγκατέλειψαν (μόνιμα ή προσωρινά)
την 'Ηπειρο;
 
Nhsi_3.png
 
3. Κατοικία και συνθήκες διαβίωσης
 
Μια άλλη διάσταση των απογραφών είναι οι συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα κατοικίας.
Σήμερα για παράδειγμα είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την ιδέα πως ένα σπίτι
έχει ηλεκτρικό ρεύμα, παροχή πόσιμου νερού, μπάνιο, τουαλέτα, κλπ.
Δεν είναι ωστόσο πάντοτε έτσι.
Η χωρική διάσταση της βελτίωσης της ποιότητας διαβίωσης είναι από τα κεντρικά
ερωτήματα της έρευνας μας.
Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει το ποσοστό των κατοικιών για κάθε
δημοτική ενότητα της Ηπείρου με WC εντός κατοικίας από το 1971 έως το 2011.
nhsi_4.png
 
 
Οι καλύτερες συνθήκες στα Ιωάννινα, η μικρή υστέρηση των μικρότερων πόλεων
και κωμοπόλεων (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Μέτσοβο, κλπ) και η μεγάλη
υστέρηση της βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης στην επαρχία της Ηπείρου
αποτυπώνονται πάρα πολύ καθαρά.
 
 
4. Μέγεθος νοικοκυριού
 
Το πόσα άτομα ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι ενδεικτικό του μεγέθους μιας
οικογένειας.
Η ανάλυση των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως η Ήπειρος, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είχε μεγαλύτερο μέγεθος οικογένειας το 1971 (πολυτεκνία;).
Κάτι το οποίο έχει πλέον εκλείψει.
Σαράντα ή πενήντα χρόνια μετά το μέγεθος της οικογένειας είναι περίπου το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Nhsi_5.png
 
5. Πρωτογενής τομέας.
 
Το ΕΕΠΥΟ ψηφιοποιεί κάθε υπάρχουσα πληροφορία σχετικά με την πρωτογενή
παραγωγή στην περιοχή της Ηπείρου.
Η απογραφή του 1961 είναι η πρώτη στην Ελλάδα που παρέχει πληροφορίες
σε επίπεδο κοινότητα (μέχρι το 1951 τα παρεχόμενα στοιχεία ήταν σε επίπεδο επαρχίας).
Παρουσιάζουμε εδώ το πλήθος αιγοπροβάτων ανά κοινότητα στην Ήπειρο το 1961.
Το ΕΕΠΥΟ αξιοποιεί επίσης τα δεδομένα επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
για μια πλήρη περιγραφή της πορείας της αγροτικής και κτηνοτροφικής
παραγωγής της Ηπείρου κατά τα τελευταία 100 χρόνια.
 
Nhsi_6.png
 
7. Εκλογικά αποτελέσματα.
 
Αναλύουμε και παρουσιάζουμε τα εκλογικά αποτελέσματα όλων των εκλογών
στην Ήπειρο από το 1974 έως το 2019 σε επίπεδο κοινότητας,
όχι μόνο σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.
Έτσι μπορούμε να έχουμε μια πληρέστερη των εκλογικών αποτελεσμάτων,
όπως πχ των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2019.
 
Nhsi_8.png
 
Όπως επίσης μπορούμε να έχουμε εικόνα της διαχρονικής επίδοσης ενός
κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια, όπως πχ του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Άρτας
 
 
Nhsi_9.png
 
 
8. Επίπεδο εκπαίδευσης
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα γύρω από το επίπεδο εκπαίδευσης
στην Ήπειρο.
 
Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο τα Ιωάννινα είναι "πρώτα στα γράμματα".
 
 
Nhsi_10.png
  
Οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων είχαν πάντοτε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από το μέσο όρο όλης της χώρας. Ακόμα και το 1971 πριν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ασκήσει την έντονη επίδρασή του στην πόλη.
Η υπόλοιπη περιοχή της Ηπείρου ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.
Ανάλογη τάση παρατηρούμε και στο αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν το Δημοτικό Σχολείο.
Στην πόλη των Ιωαννίνων το ποσοστό είναι μικρότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Η Ήπειρος ωστόσο υπολείπεται σημαντικά, αρκετά από τα παιδιά εγκαταλείπουν το Δημοτικό Σχολείο.
 
Nhsi_11.png
 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΑΟ BUDO σε συνεργασία με την ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ , διοργανώνει το προσεχές τριήμερο 24-26/7 τρείς Πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής IPSC μόνο για εφήβους και νεανίδες. Οι αγώνες αυτοί ήταν αρχικά

προγραμματισμένοι να γίνουν με πλήρεις τις κατηγορίες και σε διαφορετικές ημερομηνίες , αλλά ο COVIT 19 επέφερε την αναβολή τους. Η ΣΚ.Ο.ΕΛΛΑΔΟΣ και ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ συνειδητοποιώντας το πρόβλημα που θα επέφερε στους εφήβους και

νεανίδες σκοπευτές – μαθητές η αναβολή τους , αποφάσισαν να τους διοργανώσουν τηρώντας με αυστηρότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο . Έτσι οι νεαροί σκοπευτές όλης της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τις προνομιούχες

πανελλήνιες διακρίσεις που θα τους εξασφαλίσουν και πρόσθετα μόρια για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω των ειδικών πινάκων επιτυχόντων της ΓΓΑ. Βέβαια το εγχείρημα πολύ δύσκολο λόγω των ειδικών συνθηκών , κάτι

που η Ομοσπονδία το γνωρίζει καλά και γι αυτό ανέθεσε στον ΑΟ BUDO την διοργάνωση λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του , της εμπειρίας του και της μεγάλης σημασίας που δείχνει στους σκοπευτές των μικρών ηλικιών. Το ότι κάθε χρόνο ο

Όμιλος διοργανώνει από 2-3 διαφορετικών όπλων Πανελληνίους σίγουρα κάτι σημαίνει ,μάλιστα χωρίς την στήριξη και βοήθεια των τοπικών αρχών , παρότι εξ αιτίας των δραστηριοτήτων του είναι μία συνεχής αιμοδοσία προς τον τοπικό αθλητικό

και όχι μόνον τουρισμό.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρ όλες τις αντιξοότητες υπάρχουν και σταθεροί υποστηρικτές των προσπαθειών του Ομίλου , όπως ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Σιόρεντας , Δ/κτης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ , ο Αν/χης κ. Μάριος Σταμέλος , Δ/κτης του 625 ΤΠ

,καθώς και ανελλιπώς οι προκάτοχοί τους ,τους οποίους ευχαριστούν θερμά η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ και όλοι οι γονείς των μικρών σκοπευτών που θα συμμετάσχουν στους αγώνες , γνωρίζοντας ότι χωρίς τις

προσπάθειές τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους δεν θα ήταν δυνατή υπό τις σημερινές συνθήκες η πραγματοποίηση των αγώνων.

ΑΠΟ ΤΟ BUDO ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369