ΕΛΛΑΔΑ

Τον αποκλεισμό των συνοδών ΑμεΑ και των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας φέρνουν στη Βουλή 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως με απόφαση της κυβέρνησης περιορίζεται η πρόσβαση των ΑμεΑ και αναφέρουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και συνοδούς, καθώς και για μαθητές ΑμεΑ, οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Πολιτισμού να λάβει άμεσα μέτρα για την άρση του άδικου αποκλεισμού των ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με σύνδρομο Down και οι συνοδοί τους, καθώς και των μαθητών ΑμεΑ, αίροντας τον αποκλεισμό των μαθητών που φοιτούν σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς την κα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Δωρεάν πρόσβαση των συνοδών ΑμεΑ, καθώς και των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, καθώς και των συνοδών τους σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται συνοδό να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση δική τους και των οικογενειών τους. Παράλληλα, είχαμε νομοθετήσει και τη δωρεάν πρόσβαση των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών, χωρίς αποκλεισμούς οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, με το ΦΕΚ 3976/2019, η ΝΔ προέβη σε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες, ενώ φαινομενικά βελτιώνουν τον προηγούμενο νόμο, ουσιαστικά δυσχεραίνουν τη διαδικασία πρόσβασης των προαναφερθέντων ομάδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Διότι, μπορεί να επιτρέπεται, πλέον, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, όμως, περιορίζεται σημαντικά η πρόσβαση για τους συνοδούς καθώς ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι συνοδοί μόνο όσων ΑμΕΑ έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ενδεικτικά, με το νέο νόμο μπορούν να εισέρχονται στους χώρους αυτούς ελεύθερα άνθρωποι με δυσχρωματοψία (ποσοστό αναπηρίας 5%), με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ποσοστό αναπηρίας 10-30%) ή με επέμβαση για καταρράκτη (ποσοστό αναπηρίας 5-30%), όμως αποκλείονται οι συνοδοί ατόμων με αναπηρία κάτω του 80%, όπως το σύνδρομο Down (ποσοστό αναπηρίας 67%), χωρίς τη συνοδεία των οποίων είναι πρακτικά αδύνατον να επισκεφτούν τους χώρους αυτούς τα άτομα με αναπηρία.

Επιπλέον, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε δωρεάν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία για όλους τους μαθητές άνω των 25 ετών, η ΝΔ εξαίρεσε από τη ρύθμιση αυτή τους μαθητές άνω των 25 ετών, οι οποίοι φοιτούν σε δομές δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για ΑμεΑ.

Δεδομένου ότι:

1. Για τους περισσότερους ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας από 50% ως 80%, είναι απαραίτητος ο συνοδός, προκειμένου να επισκεφτούν  τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

2. Η επίσκεψη όλων των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να αρθεί ο άδικος αποκλεισμός των συνοδών ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% (πχ 67%) από την ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία;

2. Προτίθεται να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, με την άρση του αποκλεισμού των μαθητών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά  Αναστασία

Γκιόλας  Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης  Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας  Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος  Σάκης

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης  Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα  Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας  Γεώργιος

Φάμελλος  Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 
--
 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΑΟ BUDO σε συνεργασία με την ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ , διοργανώνει το προσεχές τριήμερο 24-26/7 τρείς Πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής IPSC μόνο για εφήβους και νεανίδες. Οι αγώνες αυτοί ήταν αρχικά

προγραμματισμένοι να γίνουν με πλήρεις τις κατηγορίες και σε διαφορετικές ημερομηνίες , αλλά ο COVIT 19 επέφερε την αναβολή τους. Η ΣΚ.Ο.ΕΛΛΑΔΟΣ και ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ συνειδητοποιώντας το πρόβλημα που θα επέφερε στους εφήβους και

νεανίδες σκοπευτές – μαθητές η αναβολή τους , αποφάσισαν να τους διοργανώσουν τηρώντας με αυστηρότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο . Έτσι οι νεαροί σκοπευτές όλης της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τις προνομιούχες

πανελλήνιες διακρίσεις που θα τους εξασφαλίσουν και πρόσθετα μόρια για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω των ειδικών πινάκων επιτυχόντων της ΓΓΑ. Βέβαια το εγχείρημα πολύ δύσκολο λόγω των ειδικών συνθηκών , κάτι

που η Ομοσπονδία το γνωρίζει καλά και γι αυτό ανέθεσε στον ΑΟ BUDO την διοργάνωση λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του , της εμπειρίας του και της μεγάλης σημασίας που δείχνει στους σκοπευτές των μικρών ηλικιών. Το ότι κάθε χρόνο ο

Όμιλος διοργανώνει από 2-3 διαφορετικών όπλων Πανελληνίους σίγουρα κάτι σημαίνει ,μάλιστα χωρίς την στήριξη και βοήθεια των τοπικών αρχών , παρότι εξ αιτίας των δραστηριοτήτων του είναι μία συνεχής αιμοδοσία προς τον τοπικό αθλητικό

και όχι μόνον τουρισμό.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρ όλες τις αντιξοότητες υπάρχουν και σταθεροί υποστηρικτές των προσπαθειών του Ομίλου , όπως ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Σιόρεντας , Δ/κτης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ , ο Αν/χης κ. Μάριος Σταμέλος , Δ/κτης του 625 ΤΠ

,καθώς και ανελλιπώς οι προκάτοχοί τους ,τους οποίους ευχαριστούν θερμά η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ και όλοι οι γονείς των μικρών σκοπευτών που θα συμμετάσχουν στους αγώνες , γνωρίζοντας ότι χωρίς τις

προσπάθειές τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους δεν θα ήταν δυνατή υπό τις σημερινές συνθήκες η πραγματοποίηση των αγώνων.

ΑΠΟ ΤΟ BUDO ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369