ΕΛΛΑΔΑ
 
Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Άρτας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ Ιωάννινα TV.
Η σημερινή κατάσταση στην Ήπειρο συμπυκνώνει την παντελή αδράνεια της κυβέρνησης για τη συνολική ενίσχυση του συστήματος υγείας - Χαρακτηριστική η αναφορά των εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας!

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Όλγα Γεροβασίλη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο και για την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας. Το σύστημα σε όλη την Ήπειρο βρίσκεται στα όριά του με μεταφορές νοσούντων από το Πανεπιστημιακό σε νοσοκομεία χωρίς την απαιτούμενη υποδομή. Χαρακτηριστική η αναφορά των εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας, ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου, όπου η πνευμονολογική αναστέλλει τη λειτουργία της και μετατρέπεται σε μονάδα Covid, χωρίς νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού! Η κυβέρνηση λειτουργεί με σηκωμένα χέρια ευχόμενη να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όλοι γνωρίζαμε το επερχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο. Γιατί δεν προετοιμάστηκε η κυβέρνηση; Γιατί τώρα δεν επιλέγει τις λύσεις που ακόμη υπάρχουν;

Η ευθύνη μίας κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τη χώρα. Είχε και το χρόνο  και τα χρήματα. Και δεν το έκανε, σχολίασε η Γραμματέας της Κ.Ο. υπογραμμίζοντας ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι προτάσεις και επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον προηγούμενο Μάρτιο  για τη λήψη μέτρων εμπροσθοβαρών και για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, αλλά και για την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας. «Προφανώς και πρέπει να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή μιας υγειονομικής κρίσης σε κρίση οικονομική και κοινωνική» πρόσθεσε, ασκώντας παράλληλα κριτική στην έλλειψη μέριμνας της κυβέρνησης κατά το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό μετά το lokdown.  «Λύσεις υπάρχουν ακόμη, αλλά η κυβέρνηση δεν τις επιλέγει: Άμεση ενίσχυση με χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αντιθέτως, επιλέγει να προσπαθεί να βουλώσει τρύπες, μετακινώντας εργαζόμενους από τη μία μονάδα στην άλλη, αφήνοντας έκθετους τους υγειονομικούς και το ΕΣΥ»

Όταν η κυβέρνηση τολμά να επιτάσσει και το έργο της επιστημονικής κοινότητας προς ίδιον πολιτικό όφελος, χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκήσει κριτική και να στηρίξει τους πολίτες και τη χώρα - Στήριξη δε σημαίνει σιωπή!

Άκρως επικριτική υπηρξε απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλουπώσει τις επιστημονικές εισηγήσεις στις πολιτικές της προτεραιότητες, αλλά και απέναντι σε όσους επιστήμονες έδειξαν να συναινούν  σε ένα τέτοιο πολιτικό παιχνίδι εις βάρος της δημόσιας υγείας.  Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να μας κοινοποιήσει τα πρακτικά με τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Οφείλουμε να γνωρίζουμε εξ ου και το ζητήσαμε, Η κυβέρνηση, όμως, ουδέποτε μας το κοινοποίησε.  Αρνείται να λογοδοτήσει. Θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία της και όποιος ασκεί κριτική είναι εχθρός. Ασκούμε και θα ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση. Η στήριξη δε σημαίνει σιωπή.

Η κυβέρνηση δε λογοδοτεί, κατασκευάζει ενόχους και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες

Η σιωπή είναι επικίνδυνη. Παύουμε να είμαστε χρήσιμοι αν δεν μιλήσουμε για το συνωστισμό στις τάξεις και στα μέσα μεταφοράς. Αν δεν μιλήσουμε για την αντιφατική πολιτική, τα αντιφατικά μέτρα και τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης. Μπορεί μεν η απαγόρευση της κυκλοφορίας 12.00-5.00 να είναι ένα ενδεδειγμένο μέτρο προσωρινά, αλλά δε συμβαδίζει με την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς το γεγονός ότι οι πολίτες στοιβάζονται καθημερινώς σα σαρδέλες στα λεωφορεία!  Δεν γίνεται να μη μιλήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων που γεννούν οι αντιφάσεις αυτές σε πολίτες ήδη κουρασμένους και σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.  

Η ανικανότητα της κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδη. Και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της το ίδιο.

Με τη χώρα να έχει εισέλθει στην ύφεση από το τέλος του 2019, η κυβέρνηση ουδέποτε μας άκουσε, ουδέποτε έμαθε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ουδέποτε προέβη σε εμπροσθοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας.  Κινήθηκε με ατολμία, την οποία οι ίδιοι ονόμαζαν σύνεση, στη λογική του βλέποντας και κάνοντας, παρ ό,τι και υπήρχαν και δημιουργήθηκαν περιθώρια. Δεν εκμεταλλεύθηκε την χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ.  Δεν αξιοποίησε αποτελεσματικά την οικονομική αυτάρκεια της χώρας με την οποία την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιδεικνύει, όμως, μεγάλη αποτελεσματικότητα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και προσφάτως, με το νέο πτωχευτικό κώδικα, στην άγρια φτωχοποίηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

 
Η πρόταση μομφής ήταν χρέος μας . Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας των θεσμών και της κοινωνίας απέναντι σε μία κυβέρνηση νεοφιλελεύθερων, ανικάνων, προπαγανδιστών και ανεπίγνωστων
Η κυβέρνηση έχει ξεφύγει από την κατανοητή ανάγκη να κοινωνεί την πολιτική της. Εδώ πλέον έχουμε το φαινόμενο της σκληρής προπαγάνδας. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο δημιουργείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημείωμα Μαξίμου  προς τον φιλοκυβερνητικό τύπο με μήνυμα «χτυπήστε τον Τσίπρα».  

Τα παραδείγματα πληθαίνουν και φωτίζουν το πρόσωπο μιας κυβέρνησης ανικάνων που κάθεται αυτάρεσκα και προκλητικά στο θρόνο της. Τελευταίο συμβάν η ανεκδιήγητη συνέντευξη Γκραμπόφσκι εν μέσω μιας βίαιης οικονομικής κρίσης και πανδημίας με ανοχύρωτο σύστημα υγείας. Πρόκειται για κυβέρνηση ανικάνων, που κάθεται αυτάρεσκα στο θρόνο της. Είναι ανεπίγνωστοι και προκλητικοί.

 
Ούτε Νόμος και Τάξη ούτε επικοινωνιακές φανφάρες. Η αστυνομία έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει - Ο κύριος Χρυσοχοϊδης  είναι υπουργός, όχι σερίφης!

Πρόκειται για μία κυβέρνηση που έχει εξαντλήσει τα όρια της φαντασίας στα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αλλά και κατά πολύ τα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας και των δικαιωμάτων στην επιβολή του προσφιλούς της δόγματος «νόμος και τάξη».

Αποτρόπαιες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις, όπως αυτή του εξευτελισμού του Πρύτανη του ΟΠΑ, δεν χρειάζονται επικοινωνιακές φανφάρες με επικηρύξεις (ειδικά όταν ο Παππάς κυκλοφορεί ελεύθερος). Χρειάζονται μόνο σοβαρότητα. Καλό είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης να λειτουργήσει ως υπουργός και όχι σα σερίφης. Ας σεβαστεί το ρόλο της ΕΛΑΣ και ας μην επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δράση της. Ας διαχωρίσει στην πράξη τα απολύτως διακριτά όρια ανάμεσα στην ανεξέλεγκτη χρήση βίας και την καταστολή και την πρόληψη και προστασία του πολίτη από την άλλη.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369