ΕΛΛΑΔΑ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να ανακληθεί η απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό, ζήτησε με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής. Ακόμη ο δήμαρχος Ζηρού στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ενεργειών για την αποτροπή ή παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος απέστειλε σχετικές επιστολές τόσο στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ζητώντας τη θεσμική τους παρέμβαση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής επισημαίνει τις βλαπτικές συνέπειες που θα έχει για την οικονομική δραστηριότητα και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς. Επισυναπτόμενα εστάλησαν στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο το ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και υπομνήματα διαμαρτυρίας του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της περιοχής.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής ο οποίος την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου απάντησε με μία ιδιαίτερα αυστηρή επιστολή προς την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει: “Μπορεί τα μέτρα προστασίας από τον κορωναϊό και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα, να μη μας επιτρέπουν να οργανώσουμε δια ζώσης παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Τράπεζα και κινητοποιήσεις όπως πράξαμε πριν από δύο χρόνια αντιδρώντας στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το αντίστοιχο υποκατάστημα, ωστόσο καθημερινά αναδεικνύουμε το ζήτημα ασκούμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και δίνουμε έναν πολύπλευρο αγώνα. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να αρθεί η συγκεκριμένη ανάλγητη και αρνητική απόφαση ή τουλάχιστον να επιτευχθεί παράταση της λειτουργίας του υποκαταστήματος. Γνωρίζουμε ότι προσπάθεια δεν είναι εύκολη διότι η Τράπεζα έχει πάρει τις αποφάσεις της, ωστόσο δεν καταθέτουμε τα όπλα. Τον αγώνα αυτό σας καλώ να τον δώσουμε από κοινού και με σθένος, μέχρι το τέλος”.

 

 

Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αναγνωρίζοντας ότι προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε με υπευθυνότητα όλα τα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα στον πολυμέτωπο αγώνα αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας, προσπάθεια την οποία στηρίζουμε με μεγάλη επιμονή, θα ήθελα να σας εκθέσω με την παρούσα επιστολή, ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει στον Δήμο μας και να ζητήσω την άμεση παρέμβαση και στήριξή σας.

Αφορά στη στάση της Τράπεζας Πειραιώς η οποία αποφάσισε να αναστείλει, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αλλά και της έντονης κοινωνικοοικονομικής κρίσης (!) το υποκατάστημα στο Θεσπρωτικό, το οποίο είναι και το μοναδικό που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και κατοίκους περισσότερων από 40 κοινοτήτων και οικισμών, μίας περιοχής με πολλές ιδιαιτερότητες. Επίσης εξυπηρετεί χιλιάδες συνταξιούχους που στην πλειονότητά τους δεν έχουν γνώσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών και εξοικείωση με το διαδίκτυο.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης, η οποία όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι της Τράπεζας θα εκτελεστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή.

Δεν θα λειτουργήσει μόνο ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής, αλλά και της δικής σας προσωπικής προσπάθειας να δώσετε αναπτυξιακές προοπτικές στην χώρα και την Περιφέρεια, αλλά δύναται να αυξήσει δραματικά και τον κίνδυνο διάδοσης τηςCOVID 19.

Οι κάτοικοι του Θεσπρωτικού και της ευρύτερης περιοχής, θ' απαιτηθεί να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από τραπεζικά καταστήματα άλλων πόλεων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία και κόστος, αλλά και για την επιβάρυνση τραπεζικών καταστημάτων που ήδη είναι στα όριά τους και παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.

Η τοπική αγορά που σε πείσμα των καιρών προσπαθεί να αντέξει και να σταθεί όρθια, θα δεχτεί βαρύτατο πλήγμα που για κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι και η 'χαριστική βολή'.

Αφού σας μεταφέρω την έντονη διαμαρτυρία σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και την αγανάκτηση όλων των επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Θεσπρωτικού, σας ζητώ, σταθμίζοντας τα ανωτέρω, αλλά και όσα υπογραμμίζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο ομόφωνο ψήφισμα το οποίο σας επισυνάπτουμε, να παρέμβετε αποφασιστικά για να αρθεί η καταδικαστική για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως με τα μέτρα προστασίας από την COVID 19, έτσι και εδώ χρειάζεται να μπει πάνω απ' όλα ο άνθρωπος και όχι τα όποια κέρδη των τραπεζών τις οποίες έχουν στηρίξει στο έπακρο το κράτος και οι πολίτες.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία αλλά και πρόσθετη ενημέρωση σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Με εκτίμηση

 

Καλαντζής Νικόλαος

 

Δήμαρχος Ζηρού

 

 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369