ΕΛΛΑΔΑ
Βρισκόμαστε στην παράταση για τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων (lockdown), το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά και στα τραγικά νούμερα των διασωληνωμένων ασθενών και των ανθρώπινων απωλειών, προστίθεται και η αδιαφάνεια στη σωστή συλλογή των επιδημιολογικών δεδομένων. Στο φόντο της εισαγγελικής έρευνας για τα πιθανά «διπλά» βιβλία του ΕΟΔΥ, στα Γιάννενα και όχι μόνο βεβαίως, συνεχίζει να επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια σε σχέση με τα δεδομένα του επιδημικού κύματος. Τι ακριβώς γίνεται με τα κρούσματα στρατιωτών στο Πέραμα; Παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη και επιφυλασσόμαστε για τον αναγκαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τι γίνεται στον Κατσικά; Που βρισκόμαστε με την ιχνηλάτηση, ποιά είναι η διαχείρισή τους; Τι γίνεται με τα κρούσματα στα Γιάννενα και στην Ήπειρο, πόσα test γίνονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Τι γίνεται με την κάλυψη σε κρεβάτια ΜΕΛ και ΜΕΘ στα Γιάννενα και στην Ήπειρο , τι γίνεται με την υπόλοιπη λειτουργία - για τα άλλα νοσήματα - στα Νοσοκομεία; Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει θεσμική ενημέρωση, ανά περιοχή, παρά μόνο «πληροφορίες» . Το σίγουρο πάντως είναι ότι είναι ουσιαστικά άγνωστο το μοντέλο επιδημιολογικού ελέγχου και διαχείρισης. Ποιός π.χ. θα ασχοληθεί με την επισήμανση του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για αυξημένο φορτίο του ιού στα λύματα της ΒΙΠΕ ; Και όλα τα παραπάνω στο φόντο μιας απίστευτης αλαζονείας με πρωτεργάτη τον κ. Μητσοτάκη και ενός αυταρχισμού, που βαίνει κλιμακούμενος και στα Γιάννενα με ιδιαίτερη ένταση, ενώ προχωράει η κοινωνική ισοπέδωση. Αν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική πραγματικότητα με τα πρόσθετα χρήματα της λίστας Πέτσα στα μεγάλα ΜΜΕ είναι βαθιά γελασμένοι. Αν προχωρήσουν στο περίφημο σχέδιο Πισσαρίδη, καταστρέφοντας την κοινωνική ασφάλιση και αυξάνοντας δραματικά τις τεράστιες ανισότητες, καταδικάζοντας την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην ανεργία και στην υποαπασχόληση, χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις και εναλλακτικές προτάσεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αν νομίζουν ότι με τον αυταρχισμό και την στοχοποίηση συνδικαλιστών ή ακόμη και με την ευννοικρατία υπέρ των «δικών μας παιδιών» όπως γίνεται στα Νοσοκομεία, θα εμπεδώσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας, πλανώνται. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, που διαχειρίζονται με απαράδεκτο τρόπο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι απολύτως υπεύθυνοι. Είναι υπεύθυνοι για τις εγκληματικές τους παραλείψεις στη στήριξη του ΕΣΥ. Είναι υπεύθυνοι για την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ζούγκλα που δημιουργούν, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Είναι υπεύθυνοι για την κοινωνική αποσύνθεση, που είναι ήδη παρούσα, λόγω της οικονομικής τους πολιτικής που εκτοξεύει την ανεργία και διαλύει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η αδιαφάνεια, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός βλάπτουν σοβαρά την κοινωνία.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369