ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 8.00 μ.μ.. η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων - Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Θα ακολουθήσουν μουσικές μαρτυρίες εξόριστων Ευρωπαίων συνθετών του Μεσοπολέμου με τίτλο: «Πίσω ψυχή μου στη φωλιά σου. Η Γη δεν είναι για σένα…» - Judah Halevi.

H εκδήλωση θα προβληθεί εδώ: https://youtu.be/p2lKnTb0y0c

Διαδικτυακή συναυλία

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία με έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου μας μεταφέρουν μουσικά κείμενα των Ernst Krenek, Paul Hindemith και Erwin Schulhoff.

Μουσικό Πρόγραμμα:

-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μικρή Σουίτα» για κλαρινέτο και πιάνο, Op. 28 (1924), I, II, V μέρος

-Paul Hindemith (1895-1963): Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (1939), I, II μέρος

-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μονόλογος» για σόλο κλαρινέτο (1956 ) - απαγγελία

«Η Φούγκα του Θανάτου»

-Erwin Schulhoff (1894-1942): «Hot Sonate» (1930), II μέρος

Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων κ. Καραγιάννης Ελευθέριος στο κλαρινέτο και η κα Αναστάση Γεωργία στο πιάνο.

Την εκδήλωση πλαισιώνει με την απαγγελία του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan) ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ « Στρατόπεδο Μπέλζεν - Η Άγνωστη Ιστορία» (Σκηνοθεσία: Τομ Στάμπερφιλντ, Παραγωγή: BBC, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Διάρκεια: 60΄).

Το μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων

Εκδήλωση ενάντια σε κάθε προκατάληψη, κάθε ξενοφοβία, κάθε ρατσισμό, χαρακτηρίζει την αυριανή εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, υπογραμμίζοντας στο μήνυμά του για την αυριανή ημέρα ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος πρέπει σήμερα να αναχθεί σε συμβολική μνήμη ενάντια σε κάθε προκατάληψη.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος: «Πολλές φορές στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα τους. Μια πρώτη απάντηση είναι ότι είναι εκδηλώσεις μνήμης ενάντια στη μοιραία λήθη, την αποσιώπηση, τη διαστρέβλωση των γεγονότων και εν τέλει την άρνηση. Και αυτό είναι το ελάχιστο απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν. Είναι το ελάχιστο απέναντι στο αδιανόητο που όμως έγινε. Είναι το ελάχιστο απέναντι στη φρίκη τα όρια της οποίας υπερέβησαν κάθε φαντασία. Γιατί το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Παγκόσμια Ιστορία. Γιατί το Άουσβιτς, ως σημείο αναφοράς της ολοκληρωτικής καταστροφής του Εβραϊσμού της Ευρώπης, είναι το ζοφερό αίνιγμα κατά τον Αμερύ, η μαύρη τρύπα του πολιτισμού κατά τον Πρίμο Λέβι, το σημείο μηδέν κατά τον Ίμρε Κέρτις, εκεί όπου το απροσμάχητο τείχος ανάμεσα στον άνθρωπο και στον μη άνθρωπο είχε βάναυσα, ίσως οριστικά για το υπόλοιπο της ανθρώπινης ιστορίας διαρραγεί. Είμαστε έτσι υποχρεωμένοι να μιλήσουμε για το απερίγραπτο, το ασύλληπτο, το αδιανόητο για τη φρίκη που αφήνει άφωνο τον άνθρωπο και που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Όμως όλα τούτα δεν αρκούν. Το ερώτημα γιατί πρέπει να θυμούμαστε τούτα τα οδυνηρά μα ωστόσο απόμακρα γεγονότα του παρελθόντος παραμένει» και προσθέτει: «Δεν μας αρκεί η οδύνη του ζοφερού παρόντος ή η κυοφορούμενη του μέλλοντος που στοιβάζονται από πάνω μας; Ωστόσο, η γόνιμη μνήμη μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις αιτίες των κορυφαίων γεγονότων που συγκροτούν την ιστορία μας, αφού τα ιστορικά γεγονότα δεν ιδιωτικοποιούνται, είναι καρπός πολλών όπως αντιστοίχως σε πολλούς επιμοιράζεται η ευθύνη. Όλων προηγείται η βουή των επερχόμενων γεγονότων; όπως προφητικά λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης και η οποία πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους –τους Γερμανούς ναζί, τα SS και τους συνεργάτες τους, εν προκειμένω, επεκτείνεται και στους άλλους, όπως μπορεί στις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας να είναι οι εκκωφαντικοί σιωπούντες , οι αδιάφοροι για τα κοινά ή οι φοβισμένοι ηθελημένα και αθέλητα.

Το Άουσβιτς συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη όπου ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός οδηγήθηκε στο τέλειο έγκλημα με την ανοχή ή και ακόμα με τη συνεργασία εκατομμυρίων ανθρώπων και θρησκευτικών ταγών. Το Άουσβιτς είναι δυστυχώς η λογική κατάληξη του παμπάλαιου, πολυποίκιλου Ευρωπαϊκού Αντισημιτισμού που αποτελεί τον πυρήνα κάθε προκατάληψης. Δυο χιλιάδες χρόνια αντιιουδαϊσμού βρήκαν την πιο αποτρόπαια κατάληξη τους στο Ολοκαύτωμα. Έτσι, παρόμοιες εκδηλώσεις πέρα από την αναγνώριση των αιτιωδών σχέσεων που οδηγούν στο τέλειο έγκλημα μπορούν να δώσουν μια τελεσίδικη απάντηση στην αναβίωση και εδραίωση αυτού του παμπάλαιου αντισημιτισμού και η πόλη μας μπορεί ενδεχόμενα να έδωσε αυτό το μήνυμα με σαφήνεια και καθαρότητα».

Και καταλήγει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στο μήνυμά του: «Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε που προβάλλουν ανερυθρίαστα οι απειλές μιας νέας βαρβαρότητας οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Σήμερα που ο αχαλίνωτος ρατσισμός, η απροκάλυπτη ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός ελλοχεύουν οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απυρόβλητοι από μια πλημμυρίδα ρατσιστικής βίας».

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369