ΕΛΛΑΔΑ

Τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας επικύρωσαν στο Βελεστίνο οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου, Βοΐου, Ζίτσας, Καστοριάς, Λευκωσίας Κύπρου και Χίου προχωρώντας στην υπογραφή πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, που στις 24 Ιουνίου 1798, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι.

Οι έξι Δήμοι απ’ όπου καταγόταν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του, 223 χρόνια μετά τη θανάτωσή τους, αποφάσισαν με την Αδελφοποίηση να προσδώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην απόδοση τιμών και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στην πατρίδα και την ανθρωπότητα.

Έτσι, το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο του διημέρου των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο η τελετή Αδελφοποίησης και παράλληλα τιμήθηκε για την προσφορά και το συγγραφικό του έργο ο Γεώργιος Σούρλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στις εκδηλώσεις, το Δήμο Ζίτσας, τόπο καταγωγής του ενθνομάρτυρα ιατρού Δημητρίου Νικολίδη εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Περικλής Γρίβας. Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή βράβευσης, ο Δήμαρχος Ζίτσας μεταξύ άλλων στάθηκε στην προσωπικότητα και το ήθος του κ. Σούρλα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κόσμησε για τρείς δεκαετίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίδαξε με τη στάση ζωής του, τον ιδανικό τρόπο να υπηρετείς τους πολίτες και την πολιτική. Το ασίγαστο ενδιαφέρον του να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη και η θυσία του Ρήγα Φεραίου και των συναγωνιστών του μας οδήγησαν σήμερα στο επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, την Αδελφοποίηση των Δήμων μας, αλλά και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης προς τιμήν του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα στον τόπο καταγωγής του». Παράλληλα επεσήμανε «πως και η Ήπειρος οφείλει στον κ. Σούρλα ανάλογη αναγνώριση και επιβράβευση της διαχρονικής και τεράστιας προσπάθειας που κάνει για τους άταφους ήρωες του Ελληνοιταλικού πολέμου στο Αλβανικό μέτωπο».

Ακολούθως, ο κ. Πλιάκος τάχθηκε υπέρμαχος της προσπάθειας που καταβάλει ο κ. Σούρλας προκειμένου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να φέρει το όνομα του “Ρήγα Βελεστινλή” προτείνοντας στους συναδέλφους του εκπροσώπους των Αδελφοποιημένων Δήμων «το πρώτο αίτημα του υπό σύσταση φορέα να είναι η εφαρμογή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την ονομασία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σε “Ρήγα Βελεστινλή».

Να σημειωθεί πως ο κ. Σούρλας νωρίτερα στην ομιλία του είχε σταθεί στη διαχρονική αξία του έργου του Ρήγα και την έμπρακτη αναγνώριση που οφείλει να αποδώσει η πολιτεία υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα:. «Εκτιμώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας του Ρήγα, με βάση το προεδρικό διάταγμα 83/1984 "Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει στον τίτλο του την επιγραφή "Ρήγας Βελεστινλής" προς τιμή του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου". Η διάταξη αυτή, δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε. Πρέπει να τεθεί τέρμα, τόνισε με έμφαση, στις περίεργες ταλαντεύσεις και παλινωδίες, στην εκκρεμότητα και να προστεθεί στον τίτλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ονομασία "Ρήγας Βελεστινλής", ως έμπρακτη έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στην ιστορική αυτή φυσιογνωμία».

zitsa_1.jpg

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας στην ομιλία του επεσήμανε: «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου γιατί αρχικά, τιμούμε μέσα από αυτή την εκδήλωση τον Εθνεγέρτη μας Ρήγα Βελεστινλή και τους επτά συντρόφους του που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας και κατόπιν γιατί σήμερα παρευρίσκονται εκπρόσωποι από τους δήμους καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα, με τους οποίους σήμερα επικυρώνουμε μια μακροχρόνια συνεργασία και φιλία» ενώ για τον κ. Σούρλα τόνισε: «Έχει διακριθεί για το πλούσιο και σπουδαίο συγγραφικό του έργο, πάντα με ιστορικό υπόβαθρο αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της πλούσιας ελληνικής ιστορίας μας. Με τη διαμεσολάβηση του και τις επίμονες προσπάθειες του, κατάφερε να διατηρηθεί ο Πύργος Νεμπόισα ως ιστορικό μουσείο και να αξιοποιηθεί σε έναν χώρο διαβαλκανικής συνεργασίας».

Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Σπίτι του Ρήγα και ξενάγηση στον Εκθεσιακό Χώρο «ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ» και στον χώρο της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φερών.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Δήμων Βοίου, Καστοριάς, Λευκωσίας Κύπρου, Χίου Stari Grad Βελιγραδίου, η υφυπουργός παιδείας, Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Μαγνησίας, της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τους έξι βασικούς άξονες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, επισημαίνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας, όπως αυτοί οριοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ, καθώς και άλλα επιπρόσθετα μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται και οι αγρότες.
Σε μια περίοδο που η απώλεια εισοδήματος για τον αγροτικό κόσμο την τρέχουσα χρονιά φτάνει στο 80%, με τις πολύ αυξημένες τιμές πρώτων υλών, την αλματώδη αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη στήριξη του αγροτικού κόσμου με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τους έξι βασικούς άξονες στήριξης, 
⦁Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές,
⦁Ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές,
⦁Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων,
⦁Χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος,
⦁Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης,
⦁Λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.
Πέρα από τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε κι άλλα εμπροσθοβαρή μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται και οι αγρότες. Ειδικότερα, θεσμοθετείται,
⦁Η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και της αγροτικής γης,
⦁Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος, γιατί αυτός είναι ένας φόρος εντελώς άδικος,
⦁Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους (αγρότες, δημόσιους υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους), όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
 

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων στο πλαίσιο διάδοσης και ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα (βάσει του Νόμου 4582/2018 περίθεματικού τουρισμού), συνδιοργανώνει το European CirrusRally2021.

Δώδεκα αεροσκάφη τύπου Cirrus SR22 θα συμμετέχουν με τα πληρώματα τους. Οι χώρες προέλευσης τωναεροσκαφών και πληρωμάτων θα είναι από την κεντρική Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία. Η διαδρομή με τις χώρες που θα επισκεφθούν θα είναι Γερμανία-Σλοβακία-Βουλγαρία - Ελλάδα –Μαυροβούνιο – Σλοβενία –Γερμανία.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Cirrus Aircraft Γερμανίας και η Pilotravel. Η εκδήλωση τελείυπότηναιγίδατουΥπουργείου Τουρισμού καιτης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι οι σχολές Ωμέγα, η Pegasus Aviation και η Olympus Aviation.

Καιρού επιτρέποντος, τα 12 ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα από την Σόφια της Βουλγαρίας και να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στις 3 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, θα κατευθυνθούν στο αεροδρόμιοτης Σύρου όπου και θα ελλιμενιστούν για δύο μέρες. Στον αερολιμένα της Σύρου θα υπάρξει δυνατότητα επίδειξης των σύγχρονων τεχνολογικά αεροσκαφών CirrusSR22TG6,τα οποία διαθέτουν βαλλιστικό αλεξίπτωτο στο στάνταρ εξοπλισμό τους για κάθετη προσγείωση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σε τοπικούς φορείς και κατοίκους του νησιού.

Στις 5 Οκτωβρίου τα αεροσκάφη θα αφιχθούν στο δημοτικό αερολιμένα Καστελορίζου, όπουαναμένεται καλωσόρισμα από τους τοπικούς φορείς, την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων και τοδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κύριοΓεώργιο Δριτσάκο. Θα υπάρξει επίσηςπρογραμματισμένη επίδειξη των αεροσκαφών στους τοπικούς παράγοντες, στους κατοίκους τουνησιούκαισταπαιδιά.

Στις 7 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν από το Καστελόριζο προς διεθνές αεροδρόμιο των      Ιωαννίνων όπου θα τους καλωσορίσουν οι τοπικές αρχές, ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων και το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Θα διαμείνουν για 2 ημέρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των πληρωμάτων στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Πωλείται οικοδομήσιμο γωνιακό οικόπεδο 1.300 τ.μ. στην Ελεούσα Ιωαννίνων επί της οδού Σωκράτη Νο 16 στην τοποθεσία Πλήχτες. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τηλ.6947373713.
._2.jpg._3_1.jpg