ΗΠΕΙΡΟΓΕΥΣΙΑ

Το γλυκό που ξετρελαίνει τα παιδιά αλλά αρέσει ιδιαίτερα και στους ενήλικες είναι ο Χριστουγεννιάτικος κορμός. Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος

Τόλης μας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός επιτυχημένου Χριστουγεννιάτικου κορμού.

 

Για να τον φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 6-8)

6 αυγά

150 γρ. μαύρη ζάχαρη

50 γρ. σκόνη κακάο

100 γ.ρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. κανέλλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

225 ml κρέμα γάλακτος

250 γρ. κάστανο σε πουρέ

1 κ.σ. μπράντι

 

Για το γλάσο

285 ml κρέμα γάλακτος

150 γρ. σοκολάτα γάλακτος

100 γρ. κουβερτούρα

λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 οC. Λαδώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30Χ20 εκ. και στρώνουμε με λαδόχαρτο.

Ρίχνουμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε για δυο λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο, αλεύρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και το ρίχνουμε στο μίγμα με τους κρόκους.

Σε μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια να γίνει το μίγμα αφράτο και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Ανακατεύουμε ξανά και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει, περισσότερο, όσο ακόμα είναι τυλιγμένο.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο και το μπράντι, για να φτιάξουμε το γλάσο. Ζεστάνουμε την κρέμα στα όρια του βρασμού και μόλις τη βγάλουμε από τη φωτιά προσθέστε τα κομμάτια της σοκολάτας γάλακτος, της κουβερτούρας και το αλάτι. Ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Απλώνουμε πάνω στο παντεσπάνι την κρέμα με το κάστανο τυλίγουμε σε ρολό απαλά και τοποθετούμε στο δίσκο σερβιρίσματος. Καλύπτουμε το ρολό με το γλάσο σοκολάτας και αφού κρυώσει λίγο, χρησιμοποιηούμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε το εφέ του ξύλινου κορμού.

 

e horos logo