ΗΠΕΙΡΟΓΕΥΣΙΑ

Χοιρινό καρέ ψημένο στο φούρνο με πετιμέζι είναι η νέα συνταγή που συστήνει στους φίλους του www.Hpeiros.gr ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος

Τόλης. Εύχεται σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά με υγεία, πεντανόστιμες συνταγές και... καλή όρεξη!

 

(Υλικά για 8 -10 άτομα)

 

1 χοιρινό καρέ, περίπου 2-2½ κιλών

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, πούδρα

1 κουτ. γλυκού. σπόροι γλυκάνισου ,πούδρα

2 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι δενδρολίβανο

1 πορτοκάλι το χυμό του

1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο

4 κουτ. σούπας πετιμέζι

280 ml κόκκινο ξηρό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

2-3 μήλα

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πασπαλίζουμε το καρέ με το μπαχάρι, τον γλυκάνισο και αλατοπίπερο.  

 
 Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το πετιμέζι, το κρασί, το ελαιόλαδο και 50 ml νερό σε ένα μπολ και περιχύνουμε το καρέ προσθέτουμε το δενδρολίβανο, τα σκόρδα και τα μήλα κομμένα σε φέτες. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ραντίζοντας σταδιακά με το ζωμό του μέχρι να πάρει χρυσαφή χρώμα .
Κατά το ψήσιμο, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού τακτικά (περίπου 5-6 φορές στη διάρκεια του ψησίματος).
Μεταφέρουμε το καρέ σε ξύλο κοπής. Σε κατσαρόλι δένουμε τα υγρά σε σάλτσα, προσθέτοντας λίγη μουστάρδα και, αν χρειάζεται, λίγο νερό με κορν φλάουρ. Συνοδεύουμε με ψητές πατάτες και σοτέ μήλα.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στη διάρκεια του ψησίματος λίγο νερό. Επίσης, καλύπτουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.

 

e horos logo