Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, θα παραδώσει στην κυκλοφορία το αυτοτελές οδικό τμήμα Φιλιππιάδα- Πέρδικα του αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης θα επισκεφθεί την πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017, τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα  στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.  Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα παραδώσει στην κυκλοφορία ένα ακόμη ολοκληρωμένο οδικό τμήμα της Ιόνιας Οδού.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017,  στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Σπίρτζης θα παραδώσει στην κυκλοφορία το αυτοτελές οδικό τμήμα  Φιλιππιάδα (περιοχή Καμπής) – Πέρδικα του αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός.  Παράλληλα, θα επιθεωρήσει την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών ενόψει της τελικής παράδοσης του έργου τον επόμενο μήνα.

Η επίσκεψη στα έργα του αυτοκινητοδρόμου θα ξεκινήσει από την περιοχή της Πέρδικας (188ο χλμ), ενώ οι δηλώσεις του κ. Σπίρτζη για το έργο θα πραγματοποιηθούν στη γέφυρα Τσαγκαρόπουλου (166ο  χλμ).

Με τις πρέπουσες τιμές και με κάθε επισημότητα τελέστηκε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μπιζανομάχων στην Φιλιππιάδα, στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την προάσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατήρ Γεώργιος (Παπαγιώργης), παρουσία του Δήμαρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαου, του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Πρέβεζας κ. Γιαννάκη Στέργιου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδη Χρήστου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αεροπορίας, αποστράτων αξιωματικών του Στρατού Πρέβεζας, διευθυντών Σχολείων κ.ά. Αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων Φιλιππιάδας κατέθεσαν στεφάνια και έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο.Πιο συγκεκριμένα στεφάνια κατέθεσαν: Για τη δημοτική αρχή ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής Νικόλαος, για τη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας κ. Γιαννάκης Στέργιος, για το Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος κ. Χασίδης Χρήστος, για τη δημοτική Ενότητα Φιλιππιάδας η πρόεδρος κα Χουλιάρα Ευαγγελία, για το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιππιάδας ο υπαστυνόμος κ. Γουρούνας Ιωάννης, για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας ο υποδιοικητής κ. Μπαλής Σωτήριος, για το αεροπορικό απόσπασμα Ακτίου η Σμηναγός κα Κοτσαμαρίκογλου Αναστασία, για την Ένωση απόστρατων αξιωματικών Σταρτού Ν. Πρέβεζας ο κ. Τσούτσης Κων/νος, για την Εθνική αντίσταση ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας, τα 1ο, 2ο, και 3ο Δημοτικά Σχολεία, το 1ο Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και το ΕΠ.ΑΛ. Φιλιππιάδας. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της επιτροπής Α' βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού, δημοτική σύμβουλος κα Γάλλιου Μαρία, η πρόεδρος του Οργανισμού Δ.Δ. Δήμου Ζηρού, δημοτική σύμβουλος κα Καραπάνου Αναστασία, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιολδάσης Απόστολος κ.ά.Τελετάρχης ήταν ο καθηγητής Φ.Α. του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας κ. Αναστασιάδης Περικλής.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται η αλιεία της καραβίδας, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στον ποταμό Καλαμά, σε όλο το μήκος του και σε όλους τους παραποτάμους αυτού, καθώς επίσης και σε όλους τους ποταμούς και όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου από 15 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι 31 Μαΐου 2017, με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής του είδους και των φυσικών πληθυσμών. Στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου η απαγόρευση ισχύει έως 30 Ιουνίου 207, διότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν η αναπαραγωγική περίοδος έχει μεγαλύτερη διάρκεια.Πληροφορίες για τους δασικούς χάρτες της Π.Ε. ΙωαννίνωνΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι οι Δασικοί Χάρτες του Νομού Ιωαννίνων, είναι αναρτημένοι στην ηλεκτρονική Διεύθυνση: Http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx.Εντάσεις μπορούν να υποβάλλονται: Για τους κατοίκους εσωτερικού από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Απριλίου 2017 και τους κατοίκους εξωτερικού από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 18 Μαΐου 2017 στη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων Μαρ. Κοτοπούλη 62, ΤΚ 454 45 Ιωάννινα. Υπεύθυνη: Ελένη Βάκκα (Αναπληρώτρια Μαρία Ψαρρή). email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Τηλέφωνο 26510-88030 έως 44. Fax: 26510-88049. Ωράριο 8.00-16.00.

 
Παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα τελέστηκαν την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, το οποίο θα έχει την ευθύνη αστυνόμευσης για το σύνολο του δήμου, καθώς και για τα ορεινά χωριά του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Το παρών στην τελετή εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και Γιάννης Στέφος, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης, οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων Σταύρος Γκορτζής και οι αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γιάννης Βασιλάκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώγος Χαβέλας, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπρόσωποι των αστυνομικών ενώσεων, κάτοικοι και μαθητές σχολείων.
Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τσουβάλας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων δε σηματοδοτούν μόνο τη βούληση για ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, περεταίρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και το κοινό ενδιαφέρον της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις παραμονής των κατοίκων στον τόπο τους και δρομολόγησης της διαδικασίας επιστροφής όσων έχουν φύγει. Ο κ. Τσουβάλας ευχαρίστησε τον Δήμο Β. Τζουμέρκων για την παραχώρηση του κτιρίου, σημειώνοντας πως με τους πόρους που εξοικονομούνται, θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας.
Ευχαριστίες στον Δήμο Β. Τζουμέρκων για την παραχώρηση και στην Περιφέρεια Ηπείρου για την διαμόρφωση του κτιρίου εξέφρασε, από την πλευρά του, και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, τονίζοντας πως στόχος είναι οι σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις να συμβάλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Για μια σημαντική μέρα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, καθώς ήταν ένα αίτημα ετών, που τώρα ικανοποιείται, η αστυνόμευση του δήμου από ένα Αστυνομικό Τμήμα, καθώς μέχρι τώρα αστυνομεύονταν από τρία Αστυνομικά Τμήματα. «Η εγκληματικότητα στην περιοχή μας είναι μικρή και έτσι θέλουμε να μείνει. Το νέο Αστυνομικό Τμήμα θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, αλλά θα συντελέσει και στην προοπτική τουριστικής ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σεντελές και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον περιφερειάρχη, τον αντιδήμαρχος Νίκο Βαΐτση, τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και τον Διοικητή και το προσωπικό του μέχρι πρότινος Αστυνομικού Τμήματος Πραμάντων.
Το νέο Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτίριο, δύο ορόφων, στο οποίο έχουν διαμορφωθεί γραφεία, χώρος κράτησης και ένα δωμάτιο ανάπαυσης των αστυνομικών. Το κτίριο αποτελεί δωρεά του Δημοσθένη Τσίρκα προς την πρώην Κοινότητα Πραμάντων και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου και αγροτικού ιατρείου.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές έκανε ειδική αναφορά στον δωρητή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1972 στην Αθήνα, έχοντας δωρίσει όλη του την ακίνητη περιουσία στη γενέτειρά του, ενώ προς το τέλος της ζωής του διέθετε σχεδόν το σύνολο των οικονομικών του πόρων για να βοηθά τους φτωχούς. Ο Δημοσθένης Τσίρκας ήταν δάσκαλος στο επάγγελμά, ενώ το 1925 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Τζουμέρκα».
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν συμβολικά ένας αστυνομικός και ένας κάτοικος των Πραμάντων, ενώ ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του νέου Αστυνομικού Τμήματος.

Του Κώστα Ν. Παπακωνσταντίνου*

Το χωριό μας, Παπαδάτες, που βρίσκεται στη Λάκκα Σουλίου και ανήκει στον 'καλλικρατικό" Δήμο Ζηρού του Ν. Πρέβεζας, έχει την ιστορία του που δεν έχει υπεύθυνα καταγραφεί σε έντυπη έκδοση με τις προϋποθέσεις της προϋπάρχουσας γνώσης, των επίσημων σχετικών εγγράφων-ανακοινώσεων και των κανόνων της επιστημονικής έρευνας.Εφόσον αναληφθεί πρωτοβουλία από την Εκκλησία, την Κοινότητα, τον Μορφωτικό Σύλλογο "Άγιος Κοσμάς", την Αδελφότητα "Αγία Φανερωμένη" και όχι απαραίτητα όλων μαζί, είμαι βέβαιος εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα της καταγραφής θα είναι ουσιαστικό και θετικό, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος και ο κοινός σκοπός, καθ' ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως γράφει η Ιστορία του χωριού μας, μεταξύ των πιο πάνω Φορέων και Συλλόγων. Κάθε Εκδήλωση-Δραστηριότητα πρέπει να έχει νόημα και να δίνει απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος ο σκοπός και ποια η χρησιμότητά της, ποιο το όφελος, για το χωριό, την Πατρίδα και το Έθνος μας;" Τα ερωτήματα αυτά δεν ενδιαφέρουν, άτομα, ομάδες ή οργανώσεις καθ΄ότι μόνοι τους ορίζουν τους στόχους και προβάλλουν αυτό που βλέπουν οι ίδιοι και θέλει η αγορά. Φανερό και διαπιστωμένο είναι ότι οι μη κερδοσκοπικού περιεχομένου Φορείς-Σύλλογοι του χωριού μας συναποφασίζουν και πραγματοποιούν με πλήρη επιτυχία κάθε τους δράση και πρωτοβουλία.Ο αείμνηστος δημοσιογράφος-συγγραφέας Μιχάλης Τσώλης γράφει στα βιβλία και στις δημοσιεύσεις του πολλά για την ιστορία και τα τραγούδια του χωριού μας. Στο περιοδικό, με πανελλήνιο κύρος "Πάπυρος-Ιστορία Εικονογραφημένη" υπάρχει άρθρο του: "Παλαιοί δάσκαλοι που σε δύσκολα χρόνια έγραψαν ιστορία". Αναφέρεται και στο δάσκαλό του τον πατέρα μου Νικόλαο Κ. Παπακωνσταντίνου (τεύχος 479, Μάιος 2008).Σημειώνω ότι Εργασία-Μελέτη του δασκάλου μας βρίσκεται στην Ακαδημία των Αθηνών, στη Νομαρχία Πρεβέζης, στο αρχείο μου κ.ά. την αναζητούμε στα σύγχρονα μέσα γράφοντας: Νομαρχία Πρεβέζης Λαογραφικόν Αρχείον, Αρ. Χειρ. 2944/1965 Νικόλαος Παπακωνσταντίνου και με τα ανάλογα συναισθήματα θα αναγνώσουμε μικρή ιστορία του χωριού μας και πολλά τραγούδια για την εβδομάδα της Διακαινησίμου (Πάσχα), Ιούλιος του 1963.Το χωριό μας έχει την Ιστορία του που πρέπει να καταγραφεί χωρίς υστεροβουλία και διαφωνίες και όπως την έζησε και τη δέχεται σήμερα ο υπερήφανος Παπαδιώτης.Γράφει ο Ν.Κ.Π. στην εργασία του (σελ. 31, παρ. 1): "Ζηλεύουν πράγματι αι πέριξ κοινότητες την συνοχήν των κατοίκων της Κοινότητος Παπαδατών, οίτινες παντοιοτρόπως δια της μετ' ευχαρίστησεως προσωπικής των εργασίας ωφέλησαν ουχί μόνον εαυτούς, αλλά εγένοντο παράδειγμα προς μίμησιν".Ζωγράφου, 13 Φεβρουαρίου 2017

* Ο Κώστας Ν. Παπακωνσταντίνου, ε. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Δημ. Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας είναι δημότης Παπαδατών και διαμένει στην Αθήνα, Αγίας Ελένης 60, Ζωγράφου, 15772.

Εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από σπίτι που έγινε στις 15-02-2017 το μεσημέρι, στη Βλαχέρνα Άρτας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στις 16-02-2017 το απόγευμα και το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 29 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας και αξιολόγησης στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι προχθές το μεσημέρι στη Βλαχέρνα Άρτας, οι δύο δράστες εισήλθαν σε σπίτι 50χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.

Επιπρόσθετα, στην κατοχή του 29χρονου δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (0,78) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, συνόδευσε στην Πρέβεζα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος και εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της πόλης, Άγιο Χαράλαμπο, στις 10 Φεβρουαρίου 2017.

     Μετά το πέρας της λιτάνευσης και της ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου ως επίτιμου Δημότη Πρέβεζας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προέβη σε δηλώσεις για τα έργα υποδομής της περιοχής μας καθώς και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

     Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την εξέλιξη των οδικών αξόνων της Ιόνιας και της Αμβρακίας, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε : «Την Ιόνια θα την χρησιμοποιήσουμε μέχρι το Πάσχα, όπως και το Κόρινθος - Πάτρα στο σύνολό της. Μπορεί να υπάρχει μία πολύ μικρή καθυστέρηση σε δύο τμήματα, λόγω των απαλλοτριώσεων που είχαν καθυστερήσει πάρα πολύ να γίνουν και να βγουν οι δικαστικές αποφάσεις. Είναι περίπου τρία χιλιόμετρα συνολικά. Αυτό μπορεί να μας φέρει μία καθυστέρηση ενός μηνός, γι’ αυτό το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά όλη η υπόλοιπη Ιόνια από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα είναι έτοιμη. Θα μας δοθεί η ευκαιρία τη Μεγάλη Εβδομάδα –σε δύο μήνες - να τα πούμε πάλι από κοντά. Και στην Πρέβεζα και στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου, για να γιορτάσουμε με όλους τους Ηπειρώτες και όλη τη Δυτική Ελλάδα την κατασκευή και την παράδοση των δύο αυτών αυτοκινητοδρόμων, που τους βγάζουν από την απομόνωση» και συμπλήρωσε ««Η Αμβρακία Οδός θα γίνει. Είναι δέσμευση. Γνωρίζετε τα προβλήματα που υπήρχαν όταν παραλάβαμε ως Κυβέρνηση τις τέσσερις εργολαβίες. Η απόφαση που έχουμε λάβει είναι η μία εργολαβία να ολοκληρωθεί με την υπάρχουσα σύμβαση - αυτή που είναι πιο κοντά στη Λευκάδα. Και έχει ήδη ξεκινήσει η υπηρεσία να καταγράφει τις υπολειπόμενες εργασίες, ώστε να βγει ένα έργο-σκούπα και να τελειώσουμε αυτό το δρόμο. Είχαμε μία συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα κάνουμε και μία συνάντηση - και με το Δήμαρχο - για να ολοκληρωθεί και η μελέτη που έχει αναθέσει το Υπουργείο, αλλά κυρίως η κατασκευή της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό».

     Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης σύνδεσης Πρέβεζας - Ιόνιας Οδού, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε «Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η μελέτη ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Θα γίνει μία διαβούλευση για να βρούμε βέλτιστες τεχνικές σε σχέση με το κόστος του έργου και θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα», διευκρινίζοντας «Η χρηματοδότηση της μελέτης θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

       Σχετικά με την εμπλοκή που παρουσιάζεται στη διαπραγμάτευση, που διεξάγει η Κυβέρνηση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε:

     «Η άποψή μας είναι ότι, όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα, γίνεται μία σοβαρή διαπραγμάτευση από την Ελληνική Κυβέρνηση, τεκμηριωμένη, με σχέσεις και με σχέδιο. Η χώρα έχει εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεών της σε σχέση με το πρόγραμμα. Απαιτούμε πλέον να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το παιχνίδι που παίζεται αυτή την περίοδο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Υπάρχουν πολιτικές και μεγάλες ενδογενείς αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που υπάρχουν. Μη βλέπετε τη διαφωνία του Δ.Ν.Τ. με τα Ευρωπαϊκά Όργανα ως τεχνοκρατική αντίθεση, μόνο, εμπεριέχει και άλλου είδους αντιθέσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πιστεύω, επίσης, ότι δε συμφέρει καμία πλευρά να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και είναι συμφέρον όλων των πλευρών να προχωρήσουν. Άρα, έχω την αισιοδοξία ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» και πρόσθεσε «Επειδή είμαι μηχανικός, είναι ωραία η δημοσιογραφική έρευνα με τις στατιστικές πιθανότητες, αλλά η πολιτική δε γίνεται έτσι. Αυτό σημαίνει ότι ακραίες λύσεις δεν υπάρχει λόγος να τις έχουμε για δημόσια διαβούλευση. Η άποψή μου είναι ότι δεν θα πάμε σε ακραίες λύσεις και τοποθετήσεις, σαν και αυτές, που διαχρονικά οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης - και ο κ. Σόιμπλε - πετάνε κάθε τρεις και λίγο».


Ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων, οι οποίες απευθύνονται σε κάθε ηλικία και για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος κόσμου.
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί  στο κέντρο της πόλης (πεζόδρομος οδού Σκουφά) το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας και την επόμενη ημέρα, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στις 11:00 η μαθητική καρναβαλική παρέλαση, στο ίδιο σημείο. Μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιηθεί το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν ακόμη συμμετοχές στο «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα, που βρίσκεται στο ειδικό μπάνερ στο σάιτ του Δήμου Αρταίων www.arta.gr.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 με την αναβίωση του εθίμου των Μπαντίδων από το Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς», στην κεντρική πλατεία Άρτας, με τη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων.
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα Γαϊτανάκια από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου. Στο κέντρο της Άρτας, το Γαϊτανάκι θα ξεκινήσει από την πλατεία Κιλκίς στις 11 το πρωί και θα κορυφωθεί στην κεντρική πλατεία.
Την Κυριακή θα αναβιώσουν πολύ ενδιαφέροντα τοπικά αποκριάτικα έθιμα στις τοπικές κοινότητες του Δήμου.  
Φυσικά, οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν τα Κούλουμα. Στην πόλη της Άρτας τα Κούλουμα θα εορταστούν στο Παραποτάμιο Πάρκο, ενώ πολλοί Σύλλογοι προγραμματίζουν ανάλογους εορτασμούς στις κατά τόπους κοινότητες.

Ένας σύγχρονος πολυχώρος Πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του στο πέτρινο Παλαιό Δημαρχείο Φιλιππιάδας, στο Δήμο Ζηρού, προκειμένου να φιλοξενήσει και να ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το έργο με τίτλο “Αποκατάσταση -επανάχρηση Παλαιού Δημαρχείου Φιλιππιάδας” ολοκληρώθηκε και ήδη έχει προχωρήσει ο προγραμματισμός για τη διοργάνωση μίας σειράς εκδηλώσεων, αλλά και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης. Ο πολυχώρος, ο οποίος αποτελείται από επιμέρους αίθουσες, θα φιλοξενήσει Δημοτική Βιβλιοθήκη, αίθουσα βιβλίων, αίθουσα φίλων μουσικής και εκθεσιακό χώρο.

Πρόκειται δηλαδή για έναν πολυθεματικό πολυχώρο ο οποίος βρίσκεται παρακείμενα του Πνευματικού Κέντρου Φιλιππιάδας και δημιουργήθηκε με στόχο ν” αποτελέσει ένα “ζωντανό” σημείο αναφοράς και “φρεσκάδας” στο κέντρο της πόλης, ενώνοντας την τέχνη με την εκπαίδευση και συνδυάζοντας αρμονικά την λειτουργικότητα με την αισθητική.

Ο Δήμος Ζηρού με τη βεβαιότητα ότι ο πολυχώρος Πολιτισμού στο Παλαιό Δημαρχείο Φιλιππιάδας θ” αποτελέσει μία ελκυστική επιλογή για τους κατοίκους και κυρίως για τη νεολαία, καλεί το κοινό να “αγκαλιάσει” με σεβασμό το νέο χώρο.

Ο Δήμος Πρέβεζας και η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας συνδιοργανώνουν και μας προσκαλούν στην εκδήλωση Πολιτισμού και Παιδείας "Ο Νίκος Καζαντζάκης,ένας στοχαστής του καιρού μας" στην οποία εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο '2017 Έτος Νίκου Καζαντζάκη'. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας θα παρουσιάσουν εργασία πάνω στο έργο του λογοτέχνη.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ασφυκτιά. Οικονομικοί πόροι δεν υπάρχουν, η βοήθεια από την Πολιτεία αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς είναι ανύπαρκτη και όσοι ασχολούνται ως παράγοντες αναζητούν εναγωνίως λύσει για να διατηρήσουν τα σωματεία ενεργά. Ωστόσο, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα ενός νέου ανθρώπου που εφάρμοσε αρχές διοίκησης επιχειρήσεων σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο, για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχουν διάθεση, ιδέες και σωστός σχεδιασμός.

Ο Βασίλης Τουντόπουλος ανέλαβε υπεύθυνος Διοικητικού και Οικονομικού Σχεδιασμού του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (ΝΟΠ) και με επιστολή που έστειλε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΦΑ Κομοτηνής και ιδρυτικό στέλεχος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής, αναλύει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα ερασιτεχνικό σωματείο μπορεί να λειτουργήσει, να διοικηθεί αποτελεσματικά και να μην είναι ζημιογόνο.

Η επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα gazzetta.gr, έχει ως εξής:

«Τον Μάιο του 2016 εκλέχθηκα μέλος του Δ.Σ. του ΝΟΠ, ενός ιστορικού σωματείου της πόλης (ιδρύθηκε το 1929) που θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες άθλησης της Αχαΐας (όπως η Παναχαϊκή στο ποδόσφαιρο και ο Απόλλωνας στο μπάσκετ).

Πρόκειται για έναν αθλητικό οργανισμό με πολύ μεγάλη δυναμική, αφού εξυπηρετεί πάνω από 600 αθλητές/μήνα, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη του είναι περισσότερα από 250. Παράλληλα, διαχειρίζεται εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρή και μεγάλη πισίνα, ξενώνες, αίθουσα εκδηλώσεων, εντευκτήριο κλπ. Η ανδρική ομάδα πόλο αγωνίζεται στην Α1 και ομάδες του ΝΟΠ συμμετέχουν σε όλες τις αγωνιστικές ηλικιακές κατηγορίες στο πόλο και την κολύμβηση. Επίσης, λειτουργεί σχολές εκμάθησης στα αθλήματα αυτά, ενώ πρόσφατα έχει ενεργοποιηθεί και το τμήμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας. Το σωματείο έχει κάθε χρόνο ισοσκελισμένα τα έσοδα και τα έξοδά του. Διοργανώνει εκδηλώσεις και ημερίδες με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και γενικά θεωρείται σημείο αναφοράς για την αθλητική και πολιτιστική ζωή της Πάτρας.

Από τον Σεπτέμβριο ανέλαβα ουσιαστικά την, κατά μια έννοια, «διεύθυνση» του ΝΟΠ (όχι με τυπική-καταστατική τοποθέτηση). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συντονίζω την οργάνωση / διοίκηση του σωματείου, την οικονομική του διαχείριση (προϋπολογισμός / απολογισμός, τιμολόγηση, προμήθειες, μισθοδοσία, κλπ.), καθώς και την στελέχωση και την διαχείριση του έμμισθου ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ., συμμετέχω ενεργά στην τοποθέτηση και διαχείριση της εθελοντικής διοικητικής οργανωτικής δομής (αρμοδιότητες μελών Δ.Σ. και επιτροπών, εφόρων και βοηθών αθλητικών τμημάτων, κλπ.) αλλά και στη διαμόρφωση των στρατηγικών επικοινωνίας του σωματείου με όλους τους φορείς (stakeholders) όπως είναι η ομοσπονδία, οι τοπικοί φορείς, οι γονείς αθλητών, τα άλλα σωματεία κλπ. Από την αρχή της ενασχόλησής μου με τα διοικητικά διαπίστωσα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας του σωματείου και να δημιουργηθούν νέες δομές και τμήματα, όπως για παράδειγμα τμήμα μάρκετινγκ και επικοινωνίας, καθώς και τμήμα διαχείρισης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων.

Στόχος είναι να καταστεί το σωματείο πλήρως αυτοδιοικούμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών επαγγελματικών clubs. Μπορεί να γίνει αυτό με την υπάρχουσα κουλτούρα εθελοντικής διοίκησης των ερασιτεχνικών σωματείων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, μπορεί να γίνει!

Αυτή η πεποίθηση μου δημιουργεί το κίνητρο να προσπαθήσω να αλλάξω τον τρόπο διοίκησης των αθλητικών σωματείων. Να συνδυάσω τις ανάγκες του ερασιτέχνη εθελοντή-διοικητικού παράγοντα με αυτές του επαγγελματία αθλητικού διοικητικού στελέχους που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα σύγχρονα τεχνοκρατικά κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης και θα διοικεί με βάσηστόχους και αποτελέσματα.

Οι εθελοντές παράγοντες έχουν προσφέρει πολλά στον αθλητισμό και μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα. Το μεράκι τους πρέπει να λειτουργεί ως δύναμη παραγωγής ιδεών, τις οποίες στη συνέχεια θα αναλαμβάνει το εκπαιδευμένο αθλητικό στέλεχος να σχεδιάσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει. Από την άλλη, η «αυθεντία» του εκπαιδευμένου αθλητικού στελέχους δεν πρέπει να λειτουργεί χωρίς λογοδοσία.

Θεωρώ ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και τελικά να πειστούν τα σωματεία να προβλέψουν στο καταστατικό τους δομές και ρόλους εκτελεστικής διοίκησης, οι οποίοι θα αναθέτονται σε εξειδικευμένα και κατάλληλα εκπαιδευμένα αθλητικά στελέχη. Επίσης, θα πρέπει να προβλέπονται λεπτομερώς τόσο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτών των στελεχών, όσο και οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί ελέγχου από τα Δ.Σ., τις Εξελεγκτικές Επιτροπές και τις Γενικές Συνελεύσεις. Η ίδρυση Σχολών Αθλητικών Διοικητικών Στελεχών στα πρότυπα των Σχολών Προπονητών θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ένταξη στο Νέο Αθλητικό Νόμο προβλέψεων «Καλής Διακυβέρνησης» (Good Governance), οι οποίες θα υποχρεώνουν τα σωματεία να διαχωρίζουν την διοίκησή τους σε εκτελεστική και μη εκτελεστική. Στην εκτελεστική διοίκηση θα πρέπει να συμμετέχουν κατά πλειοψηφία εξειδικευμένα και πιστοποιημένα (όπως προβλέπεται για τους προπονητές) αθλητικά στελέχη μαζί με εκλεγμένα μέλη των Δ.Σ. Με τον τρόπο αυτό, τα Δ.Σ. θα αποκτήσουν έναν πιο θεσμικό ρόλο χάραξης της στρατηγικής των σωματείων, ενώ παράλληλα θα ελέγχουν τα πεπραγμένα της εκτελεστικής διοίκησης.

Με αυτές τις σκέψεις, τις οποίες θα προσπαθήσω να κάνω πράξη στο σωματείο που με ανέδειξε αθλητικά, ευελπιστώ να εμπνεύσω όλους τους φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τη νέα σχέση ερασιτεχνικού αθλητισμού και επαγγελματικών προτύπων διοίκησης. Ο Αθλητισμός αποτελεί ένα θεμελιώδες συστατικό για την ανάπτυξης τόσο της κοινωνίας, όσο και της οικονομίας της χώρας και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να κατανοήσουν την αξία του και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την ενασχόλησή τους με αυτόν».

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

pamvotisnew

 KarzPreveza

 

Ο πάντα δραστήριος Σύνδεσμος Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου “Η ΗΠΕΙΡΟΣ” διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60 και θα αρχίσει στις 10.45 το πρωί.
Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση, στο πλαίσιο της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα τιμηθούν για την προσφορά προς τον Σύνδεσμο, το Πολιτισμό και τη χώρα, οι εξής: Ο κ. Απόστολος Κ. Μπίσας, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και Πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου και ο κ. Νικόλαος Δ. Βιτάλης τ. διευθυντής Οικονομικού Ελέγχου της ΔΕΗ, π. Νομάρχης, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού ενημερώνει ότι: Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται παράταση ως τις 16 Ιανουαρίου δίνεται για τους νέους γεωργούς με σκοπό την οριστικοποίηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την εγκατάσταση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Αντίστοιχα, παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου η ημερομηνία προσκόμισης του φακέλου σε έντυπη μορφή στις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-62274075-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');