Με αφορμή την έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε τελετή αγιασμού στο πρώην Δημαρχείο Δερβιζιάνων του Δήμου Δωδώνης, όπου φιλοξενείται ο Τοπικός Αστυνόμος.Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εντάσσεται στο περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης και αποτελεί ουσιαστικά τον βασικό συνδετικό κρίκο της Αστυνομικής Υπηρεσίας, όπου υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία.O Τοπικός Αστυνόμος επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ζητώντας αν χρειαστεί τη συνδρομή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, όπως προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και προβαίνει στις άμεσες ανακριτικές πράξεις, μέχρι να επιληφθεί η αρμόδια Υπηρεσία.Παράλληλα, ο Τοπικός Αστυνόμος αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία ενώ επιπλέον με την εφαρμογή του θεσμού δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται σχετικά με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.Στην παραπάνω τελετή, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος, αναφέρθηκαν στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Τοπικού Αστυνόμου, ευχαρίστησαν τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη τους στην υλοποίηση του θεσμού και τέλος κάλεσαν τους πολίτες να στηρίξουν τον Τοπικό Αστυνόμο, να τον εμπιστευτούν και να τον αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.Ακολούθως, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. ΧρήστοςΝτακαλέτσης τόνισε τη σημασία του νέου θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου που θα στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου, ως συνδέσμου με την τοπική κοινωνία και υπογράμμισε την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Αστυνομίας.Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δωδώνης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και της ένωσης των αποστράτων καθώς και πολίτες της περιοχής.

Η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης της υπαίθρου, πρωτογενούς τομέα και προστασίας Διαχείρισης Υδάτινων πόρων, κα. Βάσω Μέγα, παρευρέθηκε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα «Το μαλλί των προβάτων από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία».

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μαλλιού, η διερεύνηση εναλλακτικών χρήσεων του μαλλιού των προβάτων για την εμπορική αξιοποίησή του στη σύγχρονη κοινωνία, όπως επίσης και η επαφή – γνωριμία όλων των πλευρών με τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων που χρησιμοποιούν ως βάση το μαλλί των προβάτων.

Δραστηριότητες που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για καινοτόμες δράσεις και ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσα από τον πρωτογενή τομέα.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξυπηρέτηση των Δήμων αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα 8 Μαίου 2017, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων παρουσία αιρετών από όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα και του Προέδρου του Ταμείου, Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη.

Ειδικότερα, οι αιρετοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δυνατότητες Συγχρηματοδότησης Δημοτικών Έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την δυνατότητα συμβολής του ΤΠΔ στη Χρηματοδότηση Έργων στην Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού, Αντικατάσταση Εξοπλισμού Καθαριότητας, Αναχρηματοδότησης των Δημοτικών Δανείων, Ισοσκέλιση των Προϋπολογισμών, Χρηματοδότηση μελετών κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρλαμίτη, μέχρι τώρα οι συνολικές εγκρίσεις και προεγκρίσεις χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αφορούν σε επενδύσεις άνω των 200 εκατ € ενώ υπάρχουν προγράμματα που είναι σε επεξεργασία για επενδύσεις άνω των 50 εκατ €.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ταμείο είναι ο μόνος χρηματοπιστωτικός φορέας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν έχει σταματήσει να στηρίζει τους ΟΤΑ.

Έτσι, εκτός από τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων των ΟΤΑ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικής δαπάνης 7,5 εκατ . ευρώ για να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων των δήμων, καλύπτει το σύνολο ή μέρος του κόστους των υλικών των έργων στα οποία απασχολούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 51 Δήμους σε όλη τη χώρα , έχει πάρει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας των δήμων και συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με εξειδικευμένους φορείς όπως είναι το ΚΑΠΕ, ΕΕΤΑΑ και η ΠΕΤΑ.

Ο κ. Βαρλαμίτης επισήμανε ότι τα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο ή που αναμένεται να ξεκινήσουν μπορούν να καταταγούν σε τρείς κατηγορίες: αυτά που οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους των ΟΤΑ (όπως τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού αλλά και αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων), αυτά που παράγουν έσοδα (όπως, για παράδειγμα, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα) αλλά και έργα αναγκαία για τους πολίτες (όπως έργα οδοποιίας, ανάπλασης περιοχών, παιδικών χαρών κ.λπ.).

Στο αίτημα, των δήμων της Ηπείρου να γίνει πιο ελκυστικό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε σχέση με τις τράπεζες, ο κ. Βαρλαμίτης απάντησε ότι το ταμείο προσπαθεί να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2015 “τρέχει” ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων των ΟΤΑ που οδηγεί σε σημαντική μείωση του επιτοκίου τους και στο οποίο ήδη έχει ενταχθεί περίπου το 50% των Δήμων και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της χρηματοδότησης των νέων επενδυτικών προγραμμάτων των ΟΤΑ ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων χρηματοδότησης.

«Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των ΟΤΑ που κινούνται σε ένα πολύ δύσκολο και ασφυκτικό γι΄ αυτούς οικονομικό περιβάλλον και τις προσπάθειες που κάνουν για να μειώσουν τα κόστη τους, μαζί με αυτά και τα χρηματοοικονομικά τους κόστη, διασφαλίζοντας παράλληλα τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες ότι το Ταμείο, σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, θα προσπαθεί να εξασφαλίζει τις συμφερότερες γι αυτούς λύσεις χωρίς διακρίσεις και προαπαιτούμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρλαμίτης.

 

Ανοιχτή σχέση και δυναμικές συνεργασίες

Ο Δήμαρχος Ιωανίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε τον κ. Βαρλαμίτη στον τόπο του, αφού η καταγωγή του είναι από τα Γιάννενα, τόνισε πως στα χρόνια της κρίσης το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ένας σημαντικός φορέας χρηματοδότησης της ανάπτυξης για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η σχέση που έχει το Ταμείο με τους Δήμους πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή ώστε να διαμορφωθούν δυναμικές συνεργασίες.

«Σε μια περίοδο που το ταμείο δείχνει σημάδια εξωστρέφειας προς την αυτοδιοικήση και θέλει να βοηθήσει τόσο σε οργανωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο τους Δήμους, έχουμε την τύχη να ηγείται ένας Γιαννιώτης κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αυτό κάνουμε και σήμερα με μια ανταλλαγή απόψεων η οποία θα οδηγήσει στην καλύτερη χρήση των εργαλείων που παρέχει το Ταμείο στους Δήμους», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Η Σχολική Επιτροπή β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζοντας δυναμικά την προσπάθεια παρεμβάσεων στα σχολεία αρμοδιότητας της τόσο σε υποδομές όσο και εξοπλισμό, «ώστε να διασφαλίσουμε όχι μόνο κατάλληλο, ασφαλές και υγιεινό σχολικό περιβάλλον σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και αναβαθμισμένο τεχνολογικά και λειτουργικά, για μια εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμοσμένη στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της εποχής, δεδομένα που τα οφείλουμε στους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς μας» όπως τόνισε η Πρόεδρος Βούλα Τσίλη, ολοκληρώνει τις επαφές της με τους Διευθυντές, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στους σχολικούς χώρους, των Γυμνασίων και Λυκείων, της Γενικής, Ειδικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπου όλοι μαζί καταγράφουν, αξιολογούν, ιεραρχούν και προετοιμάζονται ενόψει του καλοκαιριού.

Η συνεργασία και η κοινή αντίληψη όλων των εμπλεκομένων για την ουσιαστική αξιοποίηση του κάθε ευρώ, που διαχειρίζεται η σχολική επιτροπή και τα σχολεία, με σεβασμό στην αντικειμενικότητα, την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα με ποιοτικό έργο και το οικονομικότερο κοστολόγιο και την άμεση εξόφληση των προμηθευτών μας, είναι οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν για μια ακόμη χρονιά το σκοπούμενο αποτέλεσμα που αποτελεί κοινό στόχο όλων.

Εχέγγυα προς τούτο αποτελούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων μέχρι σήμερα από την Σχολική Επιτροπή, που μέσα σε δύσκολους καιρούς για την χώρα και την κοινωνία, κατάφεραν να βελτιώνουν συνεχώς τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων του δήμου μας και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το πάγιο αίτημα των φορέων, των κατοίκων και των επαγγελματιών του τουρισμού, για σύνδεση της περιοχής με σύγχρονο δρόμο με την Εγνατία οδό, επαναφέρει στο προσκήνιο ο Δήμος Ζαγορίου.

Σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστο Σπίρτζη και τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, απέστειλε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ζητώντας την χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του δρόμου σύνδεσης του Κεντρικού Ζαγορίου με την Εγνατία οδό, στον κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου).

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στο Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επισημαίνεται ότι «με το προτεινόμενο έργο επιδιώκεται η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπάρχοντος απαρχαιωμένου και προβληματικού επαρχιακού οδικού δικτύου και νέα χάραξη σε ορισμένα «δύσκολα» σημεία μέχρι να φτάσει, σε πρώτη φάση, στους Κήπους».

Πρόκειται για επαρχιακό δρόμο μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που θα αλλάξει άρδην την σύνδεση του Ανατολικού με το Κεντρικό Ζαγόρι και την πρόσβαση στην Εγνατία.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια, με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού στην περιοχή, κατασκευάστηκε νέος δρόμος με σημαντικά τεχνικά και μια μεγάλη γέφυρα, από τον κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου) μέχρι τους Μηλιωτάδες, μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τον πλέον σύγχρονο δρόμο σε όλο το Δήμο που έκανε συντομότερη και ασφαλέστερη την σύνδεση, όμως η συνέχιση του παραμένει αίτημα και βασική επιδίωξη του Δήμου, για να πάψει η περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου να είναι αποκομμένη από το Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι και αντίστροφα.

Ο κ. Σπύρου υπενθυμίζει παλιότερες προσπάθειες για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ειδικότερα στο ΠΕΠ Ηπείρου ή σε τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως το έργο να τύχει θετικής αντιμετώπισης.

Η τελευταία απόπειρα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά η απάντηση του τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη στην Αναφορά που κατέθεσε, με αφορμή την επιστολή, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Κώστας Τασούλας, ήταν αρνητική.

«…Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του» ήταν και η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο επικαλείται και σχετικό έγγραφο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης απάντησε με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, το οποίο υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας κ. Π. Κορκολής και στο οποίο τονίζεται ότι το «εν λόγω έργο δεν είναι συναφές με αντίστοιχες δράσεις/πολιτικές μεταφορών που προβλέπονται στο ΣΠΕΜ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020».

Παραδόξως , όπως επισημαίνεται στην νέα επιστολή του Δημάρχου Ζαγορίου, δίνεται αυτή η απάντηση παρόλο που το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) αναφέρει ότι είναι συναφής με αυτό «…και η ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου με προτεραιότητα τη διασύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, τους συνοριακούς σταθμούς και περιοχών φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου…».

Προφανώς, προσθέτει ο κ. Σπύρου στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, το Ζαγόρι ανήκει στις περιοχές φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος και αυτή η απάντηση, περί μη συνάφειας του έργου που αιτούμαστε με το ΣΠΕΜ, δεν έχει βάση.

Ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση (13-9-2016) του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος επισημαίνει την έλλειψη πόρων και την μη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου η μελέτη και παραπέμπει για πιθανή λύση στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Όπως τονίζει ό Δήμαρχος, πρόκειται για έργο που δικαιούται το Ζαγόρι και είναι αναγκαίο για να υποστηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη στην οποία έχει επενδύσει από δεκαετίες η περιοχή.

Η χρηματοδότηση, εφόσον δεν μπορεί να προέλθει από το ΠΕΠ Ηπείρου, θα μπορούσε όμως να διατεθεί από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το βέβαιο είναι, αναφέρει ο Δήμαρχος, ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του αυτό το έργο που θα συμβάλλει πολλαπλά στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του Ζαγορίου.

Καταλήγοντας ο κ. Σπύρου καλεί τους δυο Υπουργούς να ικανοποιήσουν το αίτημα για τη σύνδεση με την Εγνατία οδό και του Κεντρικού Ζαγορίου και να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο σημαντικές υπηρεσίες προς τον τόπο και τους κατοίκους του, στηρίζοντας και τον τουρισμό του Ζαγορίου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού Ν. Πρέβεζας σε ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του στην αυριανή (Τετάρτη 17 Μαΐου) πανελλαδική απεργία. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Φόρο Πρέβεζας. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού Ν. Πρέβεζας αποφασίζει ότι ο κλάδος πρέπει να τεθεί σε εγρήγορση για την επιτυχία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 17 ΜΑΗ. Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εργατική – λαϊκή απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ - ESM και ΕΚΤ. Το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Μάη. Βασικοί του άξονες είναι το νέο χτύπημα σε αφορολόγητο και συντάξεις, αλλά και τα μέτρα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όπως κι αν το ονομάσει κανείς πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο 4ο μνημόνιο.

Τα αντιλαϊκά μέτρα για 2018 - 2019 και 2020 της τεχνικής συμφωνίας δεν έχουν τέλος, προστίθενται στα προηγούμενα.

Συγκεκριμένα:

- Το 2018 νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα. Θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 447 εκατ. ευρώ με μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών. Κατά 58 εκατ. ευρώ θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες με σοβαρή φορολογική επιβάρυνση που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

- Από 1.1.2019 στις συντάξεις θα μειωθεί έως και 18% η προσωπική διαφορά και θα πληγούν περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι με απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν τα 300 ευρώ το μήνα. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.

- Από 1.1.2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.861 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και ο φορολογούμενος που δεν πλήρωνε φόρο λόγω αφορολόγητου θα πληρώσει πλέον πάνω από 600 ευρώ φόρο. Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει και τους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές πάνω από 490 ευρώ. Συνταξιούχος με 655 ευρώ το μήνα, που σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο, θα πληρώσει σχεδόν 450 ευρώ φόρο.

- Εργασιακά: Διατηρούνται όλες οι νομοθετικές προβλέψεις των μνημονίων τουλάχιστον μέχρι το 2018 που σημαίνει ότι κυριαρχούν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

- Ομαδικές απολύσεις: Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.

- Δημόσιο: προβλέπεται καθεστώς «μόνιμης κινητικότητας», αναθεώρηση του συστήματος «αξιολόγησης της απόδοσης», παρεμβάσεις στα «ειδικά μισθολόγια», καθώς επίσης και η επιβολή πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης, με κατεύθυνση την πτωτική πορεία των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Ακόμη προβλέπεται «εξορθολογισμός» των κινήτρων απόδοσης στο δημόσιο τομέα, ύψους 33 εκατ. ευρώ το 2018.

- ΔΕΗ: Πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

- Εργατικές απεργίες: Προχωρούν σε μέτρα που έχουν στόχο να βάλουν εμπόδια στην προκήρυξη εργατικών απεργιών και συγκεκριμένα με «κριτήριο» την ύπαρξη «πλειοψηφιών» επί των ταμειακά τακτοποιημένων μελών των εργατικών σωματείων και όχι από την πλειοψηφία των εργαζομένων που συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες (π.χ. Γενική Συνέλευση).

- Κυριακάτικη αργία: Προωθείται ουσιαστικά η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, συνεχίζοντας ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ν.4177/13, 8 Κυριακές το χρόνο ανοιχτά). Το άνοιγμα των καταστημάτων που προωθείται σήμερα για τουλάχιστον 30 Κυριακές το χρόνο σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια μιας χούφτας πολυκαταστημάτων, μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, κοροϊδεύοντας για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ότι όταν - μέσω των νέων μέτρων - επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε θα υπάρξουν αντίμετρα.

Τι σημαίνουν τα αντίμετρα. Όσο περίσσευμα θα δημιουργείται από τα πλεονάσματα, από την τεράστια δηλαδή θυσία του λαού, θα τροφοδοτεί απευθείας τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μορφή φοροαπαλλαγών, ελάφρυνσης των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενίσχυσης των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, της πάμφθηνης δηλαδή εργασίας.

Θυσία από το λαό, κερδοφορία για τους ομίλους. Αυτή είναι η συνταγή της ανάπτυξής τους. Αυτό είναι το προαπαιτούμενο για την περιβόητη «παραγωγική ανασυγκρότηση» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση.

Ξεκάθαρο είναι σήμερα, ότι μέτρα και αντίμετρα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται σημαίνει μεγαλύτερη κερδοφορία για τους ομίλους, ισχυρή ανταγωνιστική θέση, βασίζεται στα συντρίμμια εργατικών δικαιωμάτων.

Συνάδελφοι,

Αναποτελεσματικοί δεν είναι οι αγώνες. Αναποτελεσματική είναι η προσδοκία ότι η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων θα φέρει ευημερία των εργαζομένων. Αναποτελεσματική είναι η αναμονή να περάσει η κρίση, να έρθει η ανάπτυξη και να λυθούν αυτόματα τα προβλήματα μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να δείξουμε την πραγματική δύναμή μας. Να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας, να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή επίθεση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών μας, για να απαιτήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης.

Το σωματείο μας μετέχει, στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μάη και στη συγκέντρωση στο ΦΟΡΟ στις 10 π.μ.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να αντισταθούμε, δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε τα νέα μέτρα, δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στα μέτρα χωρίς τέλος!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ και ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!!!

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

 

Μισηρλής Γεώργιος Σαρόγλου Μαρίνα


Τη στήριξη παιδιών και οικογενειών που χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης επιδιώκει ο Δήμος Ζίτσας μέσω των κοινωνικών του Υπηρεσιών ανοίγοντας «δίαυλο» επικοινωνίας με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Κοινότητας με τη συνεργασία της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ζίτσας οργάνωσε ενημερωτική συνάντηση για τους Δ/ντες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων καθώς και των μελών των Συλλόγων Γονέων.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (03/05/2017) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δ.Κ. Ελεούσας παρουσία της Αντιδημάρχου Γιαννούλας Γεωργούλη και του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δημήτρη Λάμπρου εκπαιδευτικοί και γονείς ενημερώθηκαν από τον Παιδαγωγικό Υπεύθυνο Β. Ελλάδος των Παιδικών Χωριών SOS Γιώργο Μπασδάρη για το σκοπό λειτουργίας και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κέντρα Στήριξης.

Ειδικότερα, σκοπός λειτουργίας των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που έχουν δημιουργήσει τα Παιδικά ΧωριάSOS σε ολόκληρη τη χώρα είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στο πλαίσιο της υποστήριξης και ενδυνάμωσης της βιολογικής οικογένειας παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών, με απώτερο στόχο την αποφυγή του κινδύνου διάσπασης της και άρα της ενδεχόμενης απομάκρυνσης των παιδιών από το φυσικό πλαίσιο της.

Τα Κέντρα Στήριξης είναι στελεχωμένα με διεπιστημονικές ομάδες, ώστε να παρέχουν στην οικογένεια ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εξατομικευμένη παρέμβαση από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Διαθέτουν ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, παιδοψυχίατρους και ψυχολόγους.

Οι υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, απαντώντας αποτελεσματικά στις συνέπειες τη μακροχρόνιας κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, πλην εκτάκτων αναγκών, της οδού Θεμιστοκλή Λέκκα στο Κάτω Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων θα

ισχύσει από την Δευτέρα 15/05/2017 έως και το πέρας των εργασιών, που αφορούν το έργο ασφαλτοστρώσεων.

Τόσο η απαγόρευση της κυκλοφορίας όσο και η εκτροπή της θα γίνει με την κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση. Τέλος η κίνηση των πεζών θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή

μέσω εργοταξιακής σήμανσης όπου απαιτείται.

Μετά το πέρας των εργασιών οι οδοί θα τεθούν ξανά σε κυκλοφορία

Απαγόρευση της, στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, πλην εκτάκτων αναγκών, και το κλείσιμο του πεζοδρομίου θα ισχύσει και σε τμήμα της οδού

Χαρ.Τρικούπη (συμβολή με πεζόδρομο Μ.Αγγέλου) στο οποίο θα πραγματοποιηθούν εργασίες για το χρονικό διάστημα από 13/5/2017 έως 19/5/2017 κατά το οποίο θα

πραγματοποιούνται εργασίες. Η κίνηση των πεζών και των οχημάτων θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή μέσω εργοταξιακής σήμανσης, ενώ οι πεζοί θα κινούνται από το

ελεύθερο τμήμα του πεζοδρομίου, πίσω από την πέτρινη πύλη στην συμβολή των οδών.

Μετά το πέρας το εργασιών το πεζοδρόμιο θα παραδοθεί προς χρήση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ο.Κ.

Την ανάγκη για έναν δυνατό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στον Συνεταιρισμό, το Σώμα συζήτησε την ανάγκη που υπάρχει να στηριχθεί ο Πτηνοτροφικός και οι εργαζόμενοί του. «Θα συζητήσουμε άμεσα και με τη Διοίκηση του Συνεταιρισμού και με τους εργαζόμενους και εάν μπορούμε ως Δήμος να βοηθήσουμε κάπου, τότε θα το κάνουμε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στο μεταξύ το Σώμα εξέφρασε την συμπαράστασή του στην εταιρία LAKY, οι εγκαταστάσεις της οποίας καταστράφηκαν πρόσφατα από πυρκαγιά. «Μπορεί να ανήκει, γεωγραφικά, σε άλλο Νομό, ωστόσο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής μας και πολλοί Αρτινοί εργάζονται στην εταιρία. Στηρίζοντας τη διοίκηση της εταιρίας καλούμε την Πολιτεία να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την γρήγορη αποκατάσταση και επαναλειτουργία της επιχείρησης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης.

Έργα αστικού ηλεκτροφωτισμού από το πρόγραμμα ELENA

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία ωρίμανσης έργων αστικού ηλεκτροφωτισμού, μέσω του μηχανισμού ELENA (Ευρωπαϊκή Βοήθεια για Τοπικά Ενεργειακά Προγράμματα) που προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου (συμμετέχουν οι Δήμοι Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας).

Ο Δήμος Αρταίων έχει προτείνει τη συμπερίληψη στο εν λόγω πρόγραμμα των παρακάτω έργων: α) Αναβάθμιση του οδικού δικτύου δημοτικού ηλεκτροφωτισμού συνολικά 9.142 φωτιστικών σωμάτων LED(προϋπολογισμού περίπου 8 εκ. ευρώ), β) Αντικατάσταση του φωτισμού στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Άρτας, γ) Αντικατάσταση προβολέων και φωτιστικών με led στο κλειστό Γυμναστήριο Κωστακιών Τ9, δ) Αντικατάσταση των προβολέων και φωτιστικών με led στα δημοτικά γήπεδα τένις. Επίσης ζητήθηκε η εγκατάσταση συστήματος φωτισμού στον αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Άρτας.

Παραχώρηση έκτασης για τη λειτουργία ΣΜΑ Άρτας

Το Σώμα αποφάσισε για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης 10 στρεμμάτων στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής Περιοχής Νομού Άρτας (μετά από σχετική αίτηση του Συνδέσμου) για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Άρτας, όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2013. Η έκταση που θα παραχωρηθεί βρίσκεται μέσα σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Αρταίων στη θέση «Λεροπούλα» ΔΕ Φιλιππιάδας Δήμου Ζηρού.

Η ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Ιωαννίνων αναφέρει: "Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας, η οποία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων, παραδίδοντας πλέον ολόκληρο το Δήμο Εκάλης σε ιδιώτες, για τους οποίους έφτιαξε ένα διαγωνισμό-πακέτο 4 Δημοτικών Ενοτήτων (Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Εκάλης) και της ΒΙΠΕ.

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να πείσει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος την ώρα που έχει ευθύνη για την υποστελέχωση της υπηρεσίας καθώς δεν προχώρησε σε νέες προσλήψεις για να καλύψει όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αν και υπάρχει η νομοθεσία που το επιτρέπει. Η ευθύνη είναι πρώτα και κύρια πολιτική, γιατί η Δημοτική Αρχή συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αναθέσεις σε ιδιώτες, το μικρό και ευέλικτο κράτος. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί η “ανάπτυξη” για το κεφάλαιο,η επιχειρηματικότητα, η ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση.

Είναι στρατηγική επιλογή να δίνονται υπηρεσίες σε ιδιώτες, να δίνεται τροφή από τις σάρκες του Δημοσίου, ώστε να δημιουργούνται νέα πεδία κερδοφορίας. Οι μπροστάρηδες σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είναι φυσικό να διατείνονται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την ανταποδοτική δράση των Δήμων.

Η λύση αυτή όμως δεν συμφέρει κανένα, γιατί για να διασφαλιστούν τα κέρδη του ιδιώτη είναι μονόδρομος για τους εργάτες τα τσακισμένα μεροκάματα, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, οι παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων, αλλά και τα μειωμένα δρομολόγια στα χωριά.

Μοναδική λύση για εμάς τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση αλλά και για τα λαϊκά στρώματα είναι να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού τόσο στον τομέα της καθαριότητας όσο και σε όλες τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Να σταματήσει η ανταποδοτική δράση. Να παρέχουμε με αυτό τον τρόπο δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες".

Από τον Δήμο Ηγουμενίτσας ανακοινώθηκε ότι: "Στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα (27 Απριλίου - 12 Μαΐου 2017), πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική έρευνα από μέλη της ομάδας εκπόνησης του Σχεδίου Απογραφής των Χαρακτηριστικών των Μετακινήσεων, σε τυχαίο δείγμα μόνιμων κατοίκων του Δήμου μας, η οποία θα αφορά σε:

  1. Νοικοκυριά

  2. Δεδηλωμένες Προτιμήσεις & Προθέσεις

  3. Ικανοποίηση Μετακινούμενων με ποδήλατο και πεζή.

Επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη για την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου, ενώ δεν θα ζητηθούν τα προσωπικά στοιχεία των ερωτηθέντων.

Σχεδιάζοντας για τον Πολίτη με τον Πολίτη!"

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Χριστιανισμού, σίγουρα του έτους στην Ελλάδα, καθώς μνημονεύει όχι μόνο τον θάνατο του Χριστού αλλά κυρίως την Ανάσταση –το απόλυτο σύμβολο της αναγέννησης, της μετάβασης από τον θάνατο στη ζωή, της ελπίδας. Μέχρι το Πάσχα, όμως, διαβαίνουμε μία περίοδο γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε όχι απαραίτητα για να αποδεικνύουμε την πίστη μας, αλλά επειδή πραγματικά αποτελούν ένα ευτυχές διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλουν στην ανάγκη μας να νιώθουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αξίες. Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι και αγαπημένη των παιδιών που την περιμένουν πώς και πώς αφού σχεδόν κάθε μέρα τα περιμένει κάτι καινούργιο.

Τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα

Η βδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα γιατί μεγάλα είναι κι αυτά που θα συμβούν. Στην Κεφαλονιά λένε:

"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Μεγάλη Δευτέρα: Νηστεία για όλους

Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί τηννηστεία της Μεγάλης Εβδομάδαςμέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως "της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή" και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, ο οποίος έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα, αφού -σύμφωνα με τις γραφές- αυτός έφερε τον λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, οπού και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με την βοήθεια του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Το εβραϊκό Πάσχα, λοιπόν, γιορτάζει το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά όσων Ισραηλιτών είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.

Μεγάλη Τρίτη: Καθαριότητα

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στοκαθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται και τα κουλουράκια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται Μ. Πέμπτη.  

Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Η νέα ζύμη

Παλαιότερα, κάθε χρόνο τη Μ. Τετάρτη παρασκευαζόταν η νέα ζύμη -το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας, μάλιστα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταντο προζύμι της χρονιάςκαι οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι.

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά την διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Μεγάλη Πέμπτη: Κοκκινοπέφτη

Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται τοβάψιμο των αυγών, που μαρτυρά το αίμα του Ιησού που χύθηκε στα μαρτύριά του. Για αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.Το αυγό έχει έναν ακόμα συμβολισμό ως προς την Ανάσταση. Με το αυγό οι Χριστιανοί συμβόλισαν τον τάφο, από τον οποίο εξήλθε όταν αναστήθηκε ο Χριστός –εξ ου και το σπάσιμο των αυγών μετά την Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν ναστολίσουν τον επιτάφιομε όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό.Προσκυνάνε τον Επιτάφιο όλοι και περνάνε από κάτω"για να τους πιάσει η χάρη του Χριστού".

Σε μερικά μέρη τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τονΙούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ό,τι της βρίσκεται. Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο.

Το Θείο Δράμα προχωρά προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα εκείνη έγινε ο Μυστικός Δείπνος –από εκεί ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιούδας προδίδει τον Χριστό, ο οποίος συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια ή τις λεγόμενες«κουλούρες της Λαμπρής», οι οποίες επίσης συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.

Στην εκκλησία το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ περιφέρεται και ο Σταυρός του Ιησού, συμβολίζοντας τη Σταύρωσή του. Αργότερα γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδα, μάλιστα, οι γυναίκες διανυκτερεύουν στην εκκλησία, «φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό» όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Σε κάποιες εκκλησίες, ωστόσο, ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται Παρασκευή μεσημέρι.

Μεγάλη Παρασκευή: Πένθος μεγάλο

Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά την δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για τηνημέρα των Παθών. Σύμφωνα με τις γραφές, το μαρτύριο του Ιησού στον Σταυρό θα κρατήσει 6 ώρες, ενώ το μεσημέρι γίνεται ο ενταφιασμός του –ο λόγος για την τελετή της Αποκαθήλωσης και του ενταφιασμού που η εκκλησία κάνει το μεσημέρι.

Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά.

Για τους πιστούς η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Μεγάλο Σάββατο: Χριστός ανέστη

Η γιορτή της Ανάστασης και η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Σύμφωνα με τις γραφές, επειδή ο Ιησούς είχε αναγγείλει την ανάστασή του, ο Πιλάτος εγκιθιστά φρουρά έξω από το μνήμα του, ώστε να μη μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του και να ισχυριστούν ότι αναστήθηκε. Ωστόσο, η Πρώτη Ανάσταση συμβολίζει ότι, ενώ το σώμα του βρίσκεται στον τάφο, ο Ιησούς κατεβαίνει προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς το Λόγο του. Άλλωστε, και στην ψαλμωδία της Θείας Λειτουργίας την ημέρα εκείνη αναγγέλλεται η Ανάσταση του Χριστού.

Στα Ιεροσόλυμα τελείται η Αφή του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης το Μεσημέρι, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το βράδυ, συνήθως τα μεσάνυχτα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οπότε μοιράζεται τοΆγιο Φωςαπό λαμπάδα σε λαμπάδα και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, συνοδεία βεγγαλικών.

Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε μη σβήσει για σαράντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά. Ωστόσο, μετά την Ανάσταση, οπότε ξεκινά η γιορτή, η παράδοση επιβάλλει το σπάσιμο και φάγωμα των αυγών αλλά και της μαγειρίτσας που έχει προετοιμαστεί από το πρωί.

Επίσης, από το Σάββατο, θέλει η παράδοση, και την προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την επομένη.

Τα αναστάσιμα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι πολλά. Στο Λεωνίδιο τα παιδιά πετούνπολύχρωμα αερόσταταστον ουρανό. Στην Κέρκυρα με την Πρώτη Ανάσταση σπάνε τουςΜπότηδες, κανάτια γεμάτα νερό που συμβολίζουν έναν τεχνητό σεισμό, όπως αυτός που έγινε όταν αναστήθηκε ο Χριστός. Στο Βροντάδο της Χίου δύο ενορίες ρίχνουνρουκέτες, ενώ εκρηκτική Ανάσταση γίνεται και στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην Καλαμάτα γίνεταισαϊτοπόλεμοςμε εύφλεκτα υλικά, ενώ στη Ζάκυνθο με την Πρώτη Ανάσταση απελευθερώνονταιλευκά περιστέρια.

Κυριακή του Πάσχα: Αυγό, γλέντι κι αρνί!

Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα, ενώ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να φάνε και να γλεντήσουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ" (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα "Πάσχα" και με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την "εκ νεκρών Ανάσταση" του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕ για τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με θέμα: «OΣΔΕ 2017-Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017».
Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η σωστή υποβολή της Αίτησης, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη πληρωμή της ενίσχυσης στους αγρότες, όσο για την αποφυγή προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα μας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά τους.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτουν κατά την υποβολή της Αίτησης και κατά τους μετέπειτα ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους. Τέλος, θα ενημερωθούν για άλλα θέματα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, συνδεδεμένες ενισχύσεις, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.
Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων παραγωγών είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς ο ενημερωμένος παραγωγός δηλώνει σωστά και πληρώνεται έγκαιρα, χωρίς μειώσεις και καθυστερήσεις. Τονίζεται ότι όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/5 αυστηρά, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Επομένως, καλούμε όλους τους παραγωγούς, με το που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής των αιτήσεων να σπεύσουν είτε στα πιστοποιημένα κέντρα υποβολής Δηλώσεως (Κ.Υ.Δ) είτε μόνοι τους μέσω του opekepe.gr να υποβάλουν την αίτησή τους.

Σε ό,τι αφορά την Πρέβεζα, η σχετική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Απριλίου 2017, και ώρα 11:30 π.μ. στην "Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης".


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.