O Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής με αφορμή την εξέλιξη της πανδημίας και τα θετικά κρούσματα Covid 19, που καταγράφηκαν στην πόλη της Φιλιππιάδας, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: 

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με την πανδημία να φανερώνει σημάδια κορύφωσης.

Καθ' όλη την περίοδο από την εμφάνιση του κοροναϊού, έως σήμερα, καταφέραμε, χάρη στην υπευθυνότητα του καθενός -και εδώ θέλω να σας ευχαριστήσω όλους ιδιαίτερα γι' αυτή την

θετική συμπεριφορά- και με μεγάλη προσπάθεια όλων μας, να κρατήσουμε την περιοχή μας ασφαλή.

Τώρα που η πανδημία εξελίσσεται, χρειάζεται με ψυχραιμία και με ακόμη περισσότερη υπευθυνότητα να διατηρήσουμε τον Δήμο μας στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά κρουσμάτων,

που δυστυχώς έχουν καταγραφεί σε μικρή κλίμακα, και στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην πόλη της Φιλιππιάδας.

Για να πετύχουμε και αυτόν το στόχο, είναι μεγάλη ανάγκη να εφαρμόσουμε πιστά όλα τα ισχύοντα μέτρα και να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην καθημερινότητά μας. Πρέπει να

περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό ή ακόμη και ν’ αποφεύγονται χώροι συνάθροισης και συγχρωτισμού όπως οι Τράπεζες κ.ά.  

Δεν επιτρέπεται από κανέναν μας χαλαρότητα, καθώς βλέπουμε σχεδόν καθημερινά, περιοχές με σποραδικά κρούσματα, εντός λίγων ημερών να μετατρέπονται σε πληγείσες και άκρως

προβληματικές.

Κάνω έκκληση σε όλους να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή και να μην αντιμετωπίζει κανείς την κατάσταση με επιπολαιότητα.

Ο Δήμος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με τον ΕΟΔΥ όσο και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες. Υπενθυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν μέσω τηλεφωνημάτων και τηλεφωνικών ραντεβού κι έχουν προσαρμοστεί ανάλογα στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Πάνω από όλα είναι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Είμαι πεπεισμένος ότι, με την επίδειξη της πρέπουσας υπευθυνότητας απ' όλους μας και συνδυαστικά και με τα νέα για το εμβόλιο που

δείχνουν τα είναι ιδιαίτερα θετικά, θα ξεπεράσουμε σύντομα όλες αυτές τις δυσκολίες.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία προέβη στο ακόλουθο μήνυμα, το οποίο συμπυκνώνει και το μήνυμα της δημοτικής αρχής: "Στη σκιά της πανδημίας του covid19 ο πλανήτης μας τιμά στις 3 Δεκεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος καθιστούν ίσως πιο ουσιαστική από ποτέ την απόδοση τιμής σε συνανθρώπους μας που για λόγους τους οποίους οι ίδιοι δεν επέλεξαν, αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Από τις 3 Δεκεμβρίου 1992, ημέρα όπου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έτσι ώστε να γίνουν πράξη η ενημέρωση και η αφύπνιση της κοινωνίας μας, έχουν αλλάξει πολλά.

Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου έτσι ώστε οι συνάνθρωποί μας αυτοί να βαδίσουν δίπλα μας κι όχι σ' έναν άλλον παράλληλο δρόμο όπου όλα θα είναι πιο δύσκολα.

Όμως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Για να επιτευχθεί στην πράξη, ισότητα στο δικαίωμα της πρόσβασης, της εργασίας, της κοινωνικότητας, της οικογένειας. 

Η χώρα μας όπως και η κοινωνία μας έχουν ακόμη να διανύσουν αρκετό δρόμο στο να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες υποδομές για τα Ατομα με Αναπηρία.

Ο Δήμος μας κινούμενος προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια- σε συνεργασία με τους συλλόγους ΑΜΕΑ- να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό για τους δημότες του που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση κάποιας ανοιχτής εκδήλωσης, ωστόσο η σκέψη μας, αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι δίπλα τους.

Και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες συμβολικές δράσεις που θα οργανώσουμε μέσα στον Δεκέμβριο για να τιμήσουμε τον αγώνα των ατόμων με αναπηρία.

Ειδικότερα αυτές τις γιορτές οφείλουμε να είμαστε περισσότερο από ποτέ δίπλα τους.

Γιατί η μοναξιά για τον καθένα μας και περισσότερο για ανθρώπους ευάλωτους μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και από την ίδια την αναπηρία".

Ο Δήμος Πάργας συμμετέχει με δυο προτάσεις στις εκδηλώσεις τιμής που διοργανώνει η επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η συνεργασία αυτή με την επιτροπή οδήγησε στην πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου Πάργας στην δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»,  με την πρόταση 2 νέων ενός κοριτσιού  και ενός αγοριού για συμμετοχή στην τελική επιλογή 200 ατόμων που θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της προσπάθειας, συμμετέχοντας σε πέντε ομάδες των 40 ατόμων που θα περιηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο σε ξεχωριστές διαδρομές διάρκειας 15 ημερών η κάθε μία. Οι διαδρομές ακολουθούν θεματικές ενότητες που συνθέτουν την πορεία πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.

Για την επιλογή των υποψηφίων της Πάργας ο Δήμος καλεί όσους νέους και νέες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην διαδικασία επιλογής και πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις να αποστείλουν τα δικαιολογητικά τους στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (πληροφορίες 2684 3 60340) έως  την Τρίτη 15/12/2020, καθώς και την σχετική αίτηση συμμετοχής. Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 18/12/2020 με την ανακοίνωση των συμμετεχόντων, αφού προηγηθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Οι συμμετέχοντες νέοι και νέες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. Να είναι 18-21 ετών: την 1/1/2021 να έχουν κλείσει τα 18 (γεννημένοι πριν τις 31/12/2002) και στις 31/12/2021 να μην έχουν κλείσει τα 21 (γεννημένοι μετά την 31/12/2000)
 2. Να έχουν απολυτήριο λυκείου
 3. Να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1/C1.
 4. Πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας εκτιμάται ως προσόν.

 Η αίτηση και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Δήμου Πάργαςhttps://dimospargas.gr/

 

Αίτηση συμμετοχής υποψηφίου στην δράση

«Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»

Επώνυμο:………………………………………………………………………………..

Όνομα:……………………………………………………………………………………

Πατρώνυμο:……………………………………………………………………………..

Ημερομηνία γέννησης: …/…/……..

Τηλέφωνα επικοινωνίας:……………………………………………………………..

Ε-mail:……………………………………………………

Επιθυμώ να συμμετάσχω στην διαδικασία επιλογής που αφορά τον εκπρόσωπο του Δήμου Πάργας στην δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821» και με την αίτηση μου δηλώνω ότι:

 

 • Η ηλικία μου είναι 18-21 ετών
 • Έχω απολυτήριο λυκείου
 • Διαθέτω πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδου Γ1/C1.
 • Γνωρίζω τις ακόλουθες ξένες γλώσσες ………………………………………………………………………………………………

Με την αίτηση αποστέλλω και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 • Φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου
 • Φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Γ1/C1
 • Άλλο:……………………………………………………………………………..

Ημερομηνία: …./…./…..

Ο/Η Αιτών/ουσα,

Σε τηλεδιάσκεψη με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος συζήτησε μαζί της τα εξής:

 • στην ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην Ηγουμενίτσα,
 • στην πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ίδρυση Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου στην Ηγουμενίτσα καθώς και
 • στην κατασκευή νέου κτηρίου για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας,

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου "Η κα Ζαχαράκη, αφού προσέγγισε θετικά τα αιτήματα, δεσμεύτηκε να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να υλοποιηθούν οι εν λόγω προτάσεις".

Ο Δήμος Ζηρού, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την πανδημία ώστε να μείνουμε όλοι ασφαλείς και να βγούμε δυνατοί από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, προσφέρει στους συμπολίτες την ευκαιρία να ενημερωθούν και να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο της ανακύκλωσης, μέσα από «Πράσινες Αποστολές - GreenMissions» εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Ο πολίτης βασισμένος στο ενημερωτικό υλικό καλείται να ολοκληρώσει ορισμένους στόχους από τους οποίους κερδίζει επιπλέον πόντους επιβράβευσης και παράλληλα αποκτά συμμετοχή σε κληρώσεις Followgreenγια την απόκτηση δώρων.

Κάθε 10 ημέρες, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών!

Λαμβάνοντας μέρος μπαίνετε στην κλήρωση για ένα Xiaomi Redmi 9A 32GB: www.followgreen.gr/ziros/Mission/Single/2717

Πιο συγκεκριμένα: Τα «Green Missions» εμφανίζονται με συγκεκριμένη θεματική και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες την «εκπαίδευση» και τη «δράση»:

 • Μέσω της εκπαίδευσης ο πολίτης ολοκληρώνει στόχους είτε διαβάζοντας άρθρα, είτε παρακολουθώντας  βίντεο και δοκιμάζοντας τις γνώσεις του σε κουΐζ για την ανακύκλωση.
 • Μέσω της δράσης ο χρήστης αποκτά συμμετοχή στην ενεργή κλήρωση του Followgreen.

Σημειώνεται ότι για την επιτυχή έκβαση του «GreenMission» πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα βήματα (στόχοι), ώστε οι πόντοι να προστεθούν στον λογαριασμό του πολίτη.

Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού και η διαδικασία θα διενεργείται από το followgreen. Το δώρο θα αποστέλλεται στο χώρο της επιλογής του/της νικητή/τριας μέσω εταιρείας courier, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του GreenMission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.

Σας ευχαριστούμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά, αφενός για να διατηρήσουμε όλοι μαζί τον τόπο μας και το περιβάλλον καθαρά και αφετέρου για την ανακύκλωση απορριπτέων αντικειμένων που περιλαμβάνονται στη λίστα των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους και ελπίζουμε να συνεχίσετε, ακόμη δυναμικότερα μέσω αυτής της εκπαιδευτικής δράσης, την ανακύκλωση υλικών.

Δεν ξεχνάμε ότι με την ανακύκλωση δίνουμε μία δεύτερη ευκαιρία κύκλου ζωής στα αντικείμενα και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Έναν από τους υψηλότερους δείκτες –αγγίζει το 95%- υλοποίησης και προγραμματισμού καταγράφει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών, για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου. Και προσθέτει: "Στη βάση αυτής της παραμέτρου στηρίζεται το πρόγραμμα έργων της νέας χρονιάς που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα υπερψήφισαν η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα, της Τατιάνας Καλογιάννη και του Λάζαρου Νάτση.

Στο τρέχον έτος (2019-2020), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ενώ είναι σε φάση δημοπράτησης 40 έργα προϋπολογισμού 14,2 εκατομμυρίων.

Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένονται εγκρίσεις των τευχών δημοπράτησης για εικοσιπέντε έργα - υπηρεσίες προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η «Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί» στο Άσυλο Ανιάτων, η «Ολοκλήρωση του Μεγάλου Δακτυλίου της Πόλης των Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάνου)», η «Διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων, Οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη στο Κάστρο Ιωαννίνων», η «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο περιοχής αστικών εξυπηρετήσεων» και η «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών».

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ, αλλά και έργα που έχουν ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και τρέχουν αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωαννιτών, συμπεριλαμβάνονται η «Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά – Λακκωμάτων», η «Ανέγερση Νηπιαγωγείου στη θέση Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία», η «Βελτίωση αγροτικών οδών στον Δήμο Ιωαννιτών», η «Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο) Κουτσελιού σε εκθεσιακό χώρο πολυδραστηριοτήτων», οι «Διαμορφώσεις - πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα», και η «Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης των Ιωαννίνων», καθώς και η ωρίμανση των μελετών που αφορούν την «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων».

Επιπλέον δρομολογείται η υποβολή και ένταξη σημαντικού αριθμού έργων στο ΕΣΠΑ και στο Πράσινο Ταμείο (Κυκλικοί Κόμβοι, Πράσινο Σημείο), καθώς και η υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η πορεία του προγράμματος

Αναλυτικότερα, ο προυπολογισμός των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 12.042.958 ευρώ, των έργων σε φάση δημοπράτησης φτάνει στα 14,2 εκατομμύρια ευρώ, των έργων σε φάση μελέτης σε 35,9 εκατομμύρια και των νέων έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά, όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος, συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες των πολιτών και με γνώμονα την ισόρροπη χωρικά κατανομή των πόρων.

Αποτυπώνει τις βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως:

-Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του δήμου με έμφαση στις γειτονιές και τις κοινότητες.

-Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

-Την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών.

- Την βελτίωση των αθλητικών υποδομών με στόχο την δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης.

«Με τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν στις ΔΕ Ανατολής, Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Περάματος, Νήσου και Ιωαννίνων ενισχύεται η αναβάθμιση των υποδομών των περιοχών, οι οποίες σε συνέχεια με τα συναφή έργα που υλοποιήθηκαν το 2020 ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης αλλά και δημοπράτησης, επιλύουν χρόνια προβλήματα των Δημοτών μας.

Επιπλέον οι διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, όπως στην περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης, θα συνδράμουν στην αναβάθμιση μιας ιστορικής συνοικίας της πόλης αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, ενώ η ανάπλαση του πάρκου Κατσάρη θα συμβάλει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του παραλίμνιου μετώπου, καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη.    

Ακόμη, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου, αποσκοπεί στην ενοποίηση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων με τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, ενισχύοντας τη χρήση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.        

Τέλος σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται στην Καλλιθέα, στην Καλούτσιανη και στην Κιάφα, παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος αποζημίωσης ρυμοτομιών, περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα υποδομών, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Προκύπτει αυταπόδεικτα ότι η διαρκής προσπάθεια, ο σωστός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η αφοσίωση στο έργο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μάχη για έναν καλύτερο Δήμο θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί η σημερινή Δημοτική αρχή λειτουργεί με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον των πολλών», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Αρλέτος.

Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλα τα τοπικά συμβούλια για την συνεργασία που προηγήθηκε στη σύνταξη του προγράμματος καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου για την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Τα νέα έργα που δρομολογούνται

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 είναι τα ακόλουθα:                                                  

-Αναπλάσεις αστικών και περιαστικών περιοχών (πάρκο Κατσάρη) ΙΩΑΝΝΙNΩΝ  280.000,00           

-Διαμόρφωση οδικού δικτύου και κατασκευή λοιπών υποδομών στα Ρ.Σ. Νέας Ζωής - Καρδαμιτσίων - Κάτω Νεοχωρόπουλου - Λόφου Βελισσαρίου 700.000,00             

-Διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας (περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης)                   200.000,00                         

-Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου - Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων                    200.000,00             

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Ανατολής 400.000,00           

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Παμβώτιδας 400.000,00     

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Μπιζανίου 350.000,00        

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Περάματος 350.000,00       

-Αναβάθμιση υποδομών στη Δ.Ε. Ιωαννίνων                       600.000,00             

-Αναβάθμιση υποδομών στη Δ.Ε. Νήσου      80.000,00               

-Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος στην περιοχή Καλλιθέας 400.000,00                

-Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος περιοχής Καλούτσιανης – Κιάφας 400.000,00                                  

-Οριζόντια - κάθετη σήμανση - διαγραμμίσεις οδικού δικτύου 200.000,00                        

-Ωρίμανση φακέλου δημοπράτησης για την κατασκευή νέας οδού στην κοινότητα Ηλιόκαλης                        10.000,00                           

-Ωρίμανση φακέλου για τη δημοπράτηση της κατασκευής κυκλικών κόμβων         15.000,00                           

-Αναβάθμιση οδικού δικτύου - υποδομών στη Δ.Ε. Ιωαννίνων (Μάρμαρα- Σταυράκι - Νεοχωρόπουλο)                400.000,00             

-Σύνταξη Μελετών για ωρίμανση Έργων                   100.000,00             

Για την κεντρική πλατεία

Απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε για την κεντρική πλατεία ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος έκανε γνωστό ότι προχωρά η επικαιροποίηση της μελέτης που είχε κερδίσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η επικαιροποίηση γίνεται με βάση τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα μετά τις παρεμβάσεις στην Πυρσινέλλα και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Επίσης στην τελική μελέτη δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα που βρίσκεται μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου καθώς έχει χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η πενταετία ενώ θα δίνεται λύση για την σύνδεση της πλατείας με το Πάρκο Μπέγκα, θα περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο και περισσότερο υδάτινο στοιχείο.

Πηγή χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου θα αποτελέσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε πλήθος ερωτημάτων που απαντήθηκαν από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος έργων.

«Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. Δεν θα ωραιοποιήσω τίποτα. Είχαμε καθυστερήσεις σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την καραντίνα και όσα τη συνόδευσαν. Όμως έγινε μία μεγάλη προσπάθεια κι έτσι το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο σήμερα γίνεται πράξη, το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων έχει ξεμπλοκάρει και βαίνει προς υλοποίηση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να μην χάσουμε καμία ευκαιρία σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν».

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου για επανεξέταση της μελέτης και των όρων του διαγωνισμού για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

«Οι εκπρόσωποί μας έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για διάλογο και σύγκλιση ώστε να υπάρξει συμφωνία και γιατί όχι μία ομόφωνη απόφαση. Το κάνουμε μακριά από κάθε είδους αντιπαράθεση ή προσωπικές αντιπαλότητες. Κάθε προσπάθεια λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να παγώσει την απόφαση που έλαβε και να συζητήσουμε όλοι μαζί όλες τις πτυχές του προβλήματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών και να αποφευχθούν υπέρογκες αυξήσεις μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Διευκρίνισε ότι η συζήτηση που γίνεται με τους εκπροσώπους των Δήμων του Νομού Ιωαννίνων για την δημιουργία Φορέα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς: την μείωση του υψηλού κόστους.

«Το έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω πως η πιθανή σύσταση ενός ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο νομού δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται στη βάση μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Καμία πρόταση δεν κατατέθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων από τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Με δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις με 9 τακτικά και 2 έκτακτα θέματα, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων. Το Σώμα απασχόλησε ιδιαίτερα η Κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και Σχεδίου Δράσης έτους 2021 του Δήμου Αρταίων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος, είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, σε δημόσια διαβούλευση για τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της επόμενης τριετίας, ανοίγοντας πεδίο διαλόγου και συνδιαμόρφωσης προτεραιοτήτων με Δημότες, Φορείς και Συλλόγους της Άρτας.

«Δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αλλά μια κορυφαία διαδικασία με την οποία καταγράφουμε, προσθέτουμε, ιεραρχούμε και υλοποιούμε τις ανάγκες των δημοτών μας. Ως Δημοτική αρχή, δεν έχουμε χάσει καμία πρόταση και κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι έχουμε στο πρόγραμμά μας 25 νέα έργα για τον Δήμο μας, προϋπολογισμού 11.129.800 ευρώ και τέσσερις νέες μελέτες προϋπολογισμού 480.000 ευρώ. Τα 54 έργα που τρέχουν στον Δήμο μας, βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης και δημοπράτησης, 25 μελέτες έργων έχουν ολοκληρωθεί και θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ κάποιες θα υποβληθούν για χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων. Οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης επέλεξαν να μην καταθέσουν τις προτάσεις τους για νέα έργα και μελέτες, για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, τα οποία ζητούσα και θα επαναλάβω, ότι θα υιοθετούσα και θα ενσωμάτωνα κάθε ολοκληρωμένη πρόταση που θα υπέβαλλαν.

Αντίθετα, προχώρησαν στην καταψήφιση των έργων του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, έργα τα οποία προέκυψαν ύστερα από αιτήματα των Τοπικών μας Συμβουλίων, των δημοτών, των Φορέων και των Υπηρεσιών μας.Όμως, εμείς θα προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε με εκείνους που θέλουν και μπορούν. Η νέα εποχή της Άρτας θέλει το καλύτερο από όλους μας. Η παρουσία των Φορέων και των Δημοτών, των οποίων την γνώμη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν για όσα σχεδιάζουμε, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Μεταξύ άλλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν, ήταν και ο απολογισμός – ισολογισμός και αποτελεσμάτων χρήσης 2019, του Δήμου Αρταίων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν επί του θέματος η Διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου κα. Βασιλική Κίτσιου και ο ορκωτός, ελεγκτής - λογιστής κ. Παναγιώτης Κοτσιλάρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχουν ελεγχθεί οι οικονομικές καταστάσεις που καταρτιστήκαν σύννομα από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση και του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου κ. Νίκου Καλαντζή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (17 Νοεμβρίου) στο Δημαρχείο του Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, για την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν πως αφετηρία κάθε απόφασης και ενέργειας πρέπει να αποτελεί η ισχυροποίηση των Δήμων της Ηπείρου μέσω του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για την αποτελεσματική άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των σκουπιδιών, ενώ αναγκαίο είναι όπως τονίστηκε, κάθε βήμα να εδράζεται στη νομιμότητα, στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και στην εναρμόνιση με τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρώην ΦΟΔΣΑ Διαχειριστικών Ενοτήτων), καθώς και της αρμόδιας Πολιτείας (Υπουργεία και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας).

Συμφώνησαν επίσης πως οι κρίσιμες αποφάσεις για τα σκουπίδια πρέπει να λαμβάνονται στα θεσμικά όργανα.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν αναλυτικά για σημεία της μελέτης και των όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου» που ήλθε προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου και που πρόκειται να τεθεί εκ νέου, μετά την αποφασισθείσα αναβολή, σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, την ερχόμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου επεσήμανε σημεία της μελέτης που κατά την άποψή του χρήζουν βελτιώσεων, στη λογική ανοίγματος κατά το δυνατόν του ανταγωνισμού, ώστε να προσελκυστούν περισσότερες εταιρείες στον επικείμενο, διεθνή διαγωνισμό, για την επίτευξη μεγαλύτερης έκπτωσης.

Μέχρι τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ της ερχόμενης Παρασκευής, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Καλαντζής ανέλαβε να διερευνήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης των συζητούμενων αλλαγών στη μελέτη που σε μια πρώτη κουβέντα, απασχόλησε και την συνεδρίαση της Τρίτης.

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνουν τρία σημαντικά έργα για το Δήμο Ιωαννιτών μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή κατά την σημερινή της συνεδρίαση.

Πρόκειται για τρεις παρεμβάσεις μείζονος σημασίας που απαντούν σε κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης και παράλληλα έρχονται να μετατρέψουν σε πράξη προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το ένα από τα τρία έργα έρχεται να παρέμβει στην καρδιά του αστικού ιστού, να δημιουργήσει νέες υποδομές και να διασφαλίσει την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών.

Το έργο αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων και πλατειών με προϋπολογισμό 600 χιλιάδες ευρώ περιλαμβάνει τις οδούς Πυρσινέλλα, Σμύρνης και Ακαδημίας. Πρόκειται για αστικές οδούς στο κέντρο της πόλης οι οποίες αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, τόσο λόγω της κυκλοφορίας όσο και εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων υποδομών για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.

Μέσω του έργου που θα εκτελεστεί διασφαλίζεται τόσο η απρόσκοπτη κίνηση οχημάτων όσο και η ασφαλής κίνηση των πεζών με διαπλάτυνση πεζοδρομίων και δημιουργία νέων διαβάσεων.

Όλες οι διαμορφώσεις που θα γίνουν έχουν ως κεντρική στόχευση την απόδοση όσο το δυνατό περισσότερου χώρου για την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά:

Πυρσινέλλα

Οι παρεμβάσεις που θα αναπτυχθούν αφορούν στην διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και στη δημιουργία θέσεων στάθμευσης στη νότια πλευρά.

Η διατομή περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η κυκλοφοριακή ρύθμιση διατηρείται ως έχει, ενώ δημιουργούνται τρεις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ.

Σμύρνης

Στην παρούσα κατάσταση η οδός είναι μονοδρομημένη και υπάρχει στάθμευση στην δεξιά πλευρά.

Η οδός ορίζεται ως «Ήπιας Κυκλοφορίας».

Λόγω της στενότητας της οδού και της πεζοδρόμησής της δεν είναι δυνατή η κατασκευής θέσεων στάθμευσης.

Νεοφύτου Δούκα

Το τμήμα της Νεοφύτου Δούκα που διαμορφώνεται έχει πλάτος μικρότερο των 8m. Δεδομένου πως το πλάτος της οδού είναι μικρό και το εκτός μελέτης τμήμα έχει πλάτος μικρότερο των 6m, η δυνατότητα για στάθμευση είναι ανύπαρκτη. Η οδός είναι μονοδρομημένη και η ρύθμιση αυτή διατηρείται. Η οδός ορίζεται ως «Ήπιας Κυκλοφορίας».

Η διατομή περιλαμβάνει λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,25m και πλάτος πεζοδρομίων έως 2,05M στην δεξιά πλευρά και λίγο λιγότερο από 2m στην αριστερή. Δεν υπάρχει καμία θέση στάθμευσης.

Ακαδημίας

Η μελέτη προβλέπει την διαπλάτυνση πεζοδρομίων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η οδός είναι μονοδρομημένη και η ρύθμιση αυτή διατηρείται. Η οδός ορίζεται ως «Ήπιας Κυκλοφορίας».

Λόγω της στενότητας της οδού δεν ήταν δυνατή η δημιουργία θέσεων στάθμευσης σε καμία πλευρά, ακόμα και με την χρήση του ελάχιστου επιτρεπόμενου πλάτους των 1,50m για κάθε πεζοδρόμιο. Στην οδό δημιουργούνται τρεις θέσεις στάθμευσης στην περιοχή της διαπλάτυνσης, περίπου 35m από την αρχή της.

Αράπη

Το τμήμα που περιέχεται στην μελέτη αφορά τα πρώτα 12-14m της οδού. Προβλέπεται η διαπλάτυνση του βορινού πεζοδρομίου το οποίο θα ξεπεράσει τα 7m, ενώ το νότιο, το οποίο αποτελεί τμήμα του κοινόχρηστου πράσινου χώρου, δεν θα τροποποιηθεί. Με την παρέμβαση δημιουργείται λωρίδα κυκλοφορίας 3,25m, η οποία χρησιμοποιείται ουσιαστικά για την αναστροφή των οχημάτων.

Νέος κόμβος σε Δωδώνης και Δομπόλη

Η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση της μελέτης και της δημοπράτησης του έργου κατασκευής νέου κόμβου στη διασταύρωση των οδών Δωδώνης και Δομπόλη.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και αφορά στην κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες οδοποιίας, υδραυλικών έργων και οδοφωτισμού.

Συγκεντρωτικά το έργο του ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της οδού Δομπόλη με τη λεωφόρο Δωδώνης και τη λεωφόρο Κενάν Μεσαρέ, περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα :

•          Κυκλικός δακτύλιος κόμβου

•          Κλάδος προς οδό Δομπόλη

•          Κλάδος προς λεωφόρο Δωδώνης με κατεύθυνση το κέντρο των Ιωαννίνων

•          Κλάδος προς λεωφόρο Κενάν Μεσαρέ

•          Κλάδος προς λεωφόρο Δωδώνης με κατεύθυνση την Άρτα

Με την κατασκευή του διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων επί των οδών καθώς και των πεζών προς όλες τις κατευθύνσεις.

Νέοι κόμβοι σε Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο

Το έργο κατασκευής νέων κόμβων σε Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο έχει προυπολογισμό 560.000 ευρώ.

Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων ισόπεδων κυκλικών κόμβων στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες οδοποιίας, υδραυλικών έργων και οδοφωτισμού.

Οι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου με την κατασκευή τους διασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων επί των οδών καθώς και των πεζών προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε για την δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων είναι από τις πιο σημαντικές. Αφενός παρεμβαίνουμε στο πιο πυκνοδομημένο τμήμα της πόλης με σκοπό να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και να αποδοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς και αφετέρου με τους νέους κόμβους να αντιμετωπισθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ασφάλεια για τους οδηγούς. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που φτάσαμε στην απόφαση δημοπράτησης πριν την λήξη του τρέχοντος έτους, ενός έτους που συνοδεύτηκε από πολλές δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους συνεργάτες μας που δούλεψαν με εντατικούς ρυθμούς και δεσμευόμαστε ότι και τη νέα χρονιά θα υλοποιούμε βήμα βήμα το τεχνικό μας πρόγραμμα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

Τέλος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη με την οποία δρομολογούνται σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Χρ.Τσιρογιάννης: «Περιμένουμε τις προτάσεις όλων στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τον Δήμο μας».

Η Δημοτική Αρχή πιστή στην δέσμευσή της για έναν Δήμο ανοιχτό σε όλους και καθιστώντας τους δημότες ενεργούς πολίτες στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για τον τόπο τους, ανακοινώνει την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023.

Η Δημόσια Διαβούλευση αποσκοπεί στην έναρξη ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου ανάμεσα στον Δήμο, την κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και συλλόγους ευελπιστώντας να πετύχει μια σύνθεση στόχων και αναγκών.

Στην κατεύθυνση αυτή, τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση το εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο (Αριθ. απόφ.246/2020 ) κείμενο της Α’ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στρατηγικός Σχεδιασμός Δήμου Αρταίων 2020-2023», έως 27.11.2020.

Το κείμενο είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.arta.gr, στην ενότητα Διαβουλεύσεις και σε ειδικό banner.

Πολίτες, τοπικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί φορείς και σύλλογοι, προσκαλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους, τους προβληματισμούς και τα επιχειρήματά τους επί του σχεδίου, με τους εξής τρόπους:

-      Μέσω emailστο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

-      Ταχυδρομικά στη Δ/νση: Δήμος Αρταίων, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, Άρτα, Τ.Κ 471 32 και μέσω φαξ στον αριθμό 26813 62253.

Το κείμενο που θα προκύψει από την Δημόσια Διαβούλευση, θα τεθεί εκ νέου προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε σχετικά:

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η παράταξή μας, δήλωσε στην Αρτινή κοινωνία, ότι αυτός ο Δήμος με την δική μας Δημοτική Αρχή θα είναι ένας Δήμος ανοιχτός, προσβάσιμος στις ιδέες και στις ανάγκες όλων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε οργανώσει σημαντικά θέματα του Δήμου μας, έχουμε δρομολογήσει μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, έχουμε ανταποκριθεί όσο λίγοι Δήμοι της χώρας στις υγειονομικές προκλήσεις του Covid-19.

Σήμερα, ανακοινώνουμε ένα ακόμη βήμα διαλόγου και ανοιχτών διαδικασιών για την προτεραιοποίηση των στόχων της επόμενης τετραετίας. Την Δημόσια Διαβούλευση επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού και του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023.

Οι πράξεις όλων μας, τα επιχειρήματά όλων μας, οι προτάσεις όλων μας είναι η καλύτερη απάντηση – όχι στα κούφια λόγια- αλλά στο στοίχημα για μια Άρτα που πατά γερά στα πόδια της.

Περιμένουμε τις προτάσεις όλων, συλλόγων, φορέων, απλών πολιτών και φυσικά και τις ολοκληρωμένες προτάσεις των Δημοτικών Παρατάξεων, για να συνεισφέρουμε ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την προσπάθεια ».

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369