Όχι πως δεν το γνωρίζαμε ή δεν το ψυχανεμιζόμασταν αλλά το απέδειξε και μελέτη: Η απώλεια της εργασίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα μέσης ηλικίας. Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τι βρήκε η μελέτη:
• Ότι εκείνοι που βιώνουν μία περίοδο ανεργίας έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ισχαιμικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
• Όταν επέστρεψαν στη δουλειά, οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, εξακολουθούσαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
• Οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία, οι εργαζόμενοι είναι μέρος ενός «συστήματος απασχόλησης εφ΄όρου ζωής», όπου οι άνδρες εργαζόμενοι αφοσιώνονται σε μια σταθερή δουλειά. «Αν χάσουν τη δουλειά, είναι πιθανό να απασχοληθούν σε χαμηλότερες θέσεις που δεν τους ικανοποιούν», εξηγεί ο Ehab Eshak, επικεφαλής της μελέτης και επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αλλαγών στην απασχόληση μεταξύ 21.902 ανδρών και 19.826 γυναικών από την Ιαπωνία, ηλικίας 40-59, για περίπου 15 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, 973 άνδρες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 275 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του, ενώ 460 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 131 πέθαναν από αυτό.
«Η ασφάλεια της απασχόλησης κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ηλικιών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο Hiroyasu Iso, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα. «Εκείνοι που θα υποστούν απώλεια της εργασίας τους χρειάζονται βοήθεια για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας σε μια ανάλογη δουλειά», πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

O απαλός ήχος ενός ρυακιού, το θρόισμα των φύλλων λόγω μιας ριπής ανέμου είναι ήχοι που μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά να χαλαρώσουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ερευνητές από τις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων του Μπράιτον και του Σάσεξ βρήκαν ότι το άκουσμα των «φυσικών ήχων» επιδρά στα συστήματα που ελέγχουν την απόκριση στο άγχος και άλλες λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, με σχετικές επιπτώσεις στην ηρεμία του εγκεφάλου.


Ενώ οι φυσικοί ήχοι και το «πράσινο» περιβάλλον έχουν συνδεθεί με την προώθηση της χαλάρωσης και της ευεξία, μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει καμία επιστημονική απόδειξη του πώς προκαλούνται αυτά τα αποτελέσματα.
«Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την αίσθηση της χαλάρωσης που επέρχεται με μια βόλτα στην εξοχή. Τώρα έχουμε στοιχεία από τον εγκέφαλο και το σώμα που μας βοηθούν στην κατανόηση αυτού του αποτελέσματος», σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Cassandra Gould van Praag.
Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Mark Ware, η ομάδα της van Praag διεξήγαγε ένα πείραμα όπου οι συμμετέχοντες άκουγαν ήχους που καταγράφονταν από φυσικά και τεχνητά περιβάλλοντα, ενώ η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους μετριόταν σε ένα μαγνητικό τομογράφο και η δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος παρακολουθείτο μέσω των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό.

Όταν ακούμε ήχους της φύσης, ο εγκέφαλος αναζητά το σημείο της προσοχής έξω από τον χώρο, ενώ όταν οι ήχοι ήταν τεχνητοί μέσα σε αυτόν, όπως συμβαίνει με το άγχος, το μετα-τραυματικό στρες και την κατάθλιψη.

Όταν ακούμε ήχους της φύσης, υπάρχει επίσης μια αύξηση στη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με τη χαλάρωση του σώματος. Είναι ενδιαφέρον ότι, το ποσό της μεταβολής της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος εξαρτάται από την αρχική κατάσταση των συμμετεχόντων: Τα άτομα που παρουσίαζαν μεγαλύτερο άγχος πριν από την έναρξη του πειράματος εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη σωματική χαλάρωση όταν άκουσαν ήχους της φύσης, ενώ όσοι ήταν ήδη χαλαροί, εμφάνισαν μικρότερη επίδραση.

Ο καλλιτέχνης Mark Ware σχολίασε σχετικά: «Η συνεργασία τέχνης και επιστήμης μπορεί να είναι προβληματική, συχνά λόγω έλλειψης κοινής γνώσης και κοινής γλώσσας (μεταξύ επιστημόνων και καλλιτεχνών), η ομάδα του συγεκριμένου πανεπιστημίου ωστόσο, αναζητά ένα κοινό έδαφος. Σχεδιάζουμε ήδη να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και να διευρευνήσουμε πώς τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη δημιουργία και την κατανόηση εγκαταστάσων ή ταινιών, για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων», πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Τα νηστίσιμα φαγητά είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται σωστά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη φυτικής προέλευσης, περιέχουν λιγότερα και καλύτερα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.


* Αυτές τις μέρες καταναλώνονται περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα. Το όφελος αυτής της αλλαγής είναι σημαντικό αν προτιμάμε δημητριακά «ολικής άλεσης», γιατί έτσι αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό.
* Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται στη διάρκεια της Σαρακοστής, έχουν επίσης ευεργετική δράση για την υγεία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη). Τα φρούτα, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
* Τα όσπρια, άλλη βασική επιλογή την περίοδο της νηστείας, περιέχουν φυτικές ίνες και αρκετή πρωτεΐνη. Παρ’ ότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, η πρωτεΐνη αυτή, μπορεί, με σωστούς συνδυασμούς π.χ. τρώγοντας φακές με ρύζι, να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας.
* Η μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, τον χαλβά, βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
* Τα θαλασσινά καλύπτουν την ανάγκη σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, συνιστούν καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.

Προσοχή
* Με μέτρο τα νηστίσιμα γλυκά (π.χ. κέικ, κουλουράκια, χαλβάς, μαύρη σοκολάτα). Μην θεωρείτε ότι επειδή είναι νηστίσιμα, έχουν και λίγες θερμίδες.
* Η νηστίσιμη διατροφή ενέχει όμως τον κίνδυνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή πρωτεΐνη. Ηλικιωμένοι, παιδιά, έφηβοι και έγκυοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί ως προς την επιλογή τους να νηστεύουνε. Για να συμπληρώσετε πρωτεΐνη συνδυάστε: φασόλια με πιτυρούχο ψωμί, φακές με ρύζι, μπιζέλια με πιτυρούχο ψωμί. Για να λάβετε ασβέστιο, καταναλώστε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα και φιστίκια. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
* Βάση της διατροφής στις νηστείες, είναι οι υδατάνθρακες. Τρώγοντας υδατάνθρακες όμως, το αίσθημα του κορεσμού δεν διαρκεί πολύ. Έτσι, τρώμε συχνότερα και το τέλος της νηστείας συχνά μας βρίσκει με περισσότερα κιλά.

 

ΠΗΓΗ: http://www.stogiatro.gr

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία δικτύου φορητών αυτόματων απινιδωτών στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, την Τετάρτη 19 Απριλίου και ώρα 8.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Κερασούντας Πρέβεζας.

Ο απινιδωτής είναι χορηγία του κ. Χασίδη Χρήστου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού.

Τις ευχαριστίες τους προς τους χορηγούς αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, εκφράζουν η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, τονίζοντας πως:  “Πρόκειται για μια τεράστια προσφορά εκ μέρους τους που συμπαραστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, μόνο με δράσεις αλληλεγγύης μπορούμε να κρατήσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο”.

Η ηλικία των 50 είναι «σταθμός» για κάθε άνδρα. Είναι η ηλικία που αναλογίζεται τι έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του και ταυτόχρονα πώς θα πορευτεί στα χρόνια που έπονται.


Πρωταρχικός στόχος σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι η διατήρηση ή η βελτίωση της υγείας. Στην εποχή μας, πλέον, οι 50άρηδες εντάσσονται στην κατηγορία των νέων. Όμως, αναπόφευκτα, με το πέρασμα των χρόνων γίνονται διάφορες βιοχημικές, ψυχολογικές, μηχανικές αλλαγές - μεταβολές και «φθορές χρήσης» στον οργανισμό.
«Αυτές οι αλλαγές συνήθως είναι αναπόφευκτες. Σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιστορικό (κοινό γενετικό υλικό) μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της υγείας», εξηγεί οφυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος.
Σε ορμονικό επίπεδο έχουμε μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, μείωση του μεταβολισμού και άλλα.
Σε ψυχολογικό επίπεδο έχουμε, επίσης, αρκετές μεταπτώσεις. Πολλοί άνδρες μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, έντονου άγχους και στρες, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και τις διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς.
Παρουσιάζονται αλλαγές στο αναπνευστικό και στο ουροποιητικό σύστημα, στο δέρμα και στο τριχωτό - ειδικά το τελευταίο τους επηρεάζει πολύ.

Υγιές μυοσκελετικό σύστημα

Τέλος, υπάρχουν τροποποιήσεις και στο μυοσκελετικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Dr Γουδέβενο:
•    Παρατηρούνται αλλαγές στις δομές των οστών (οστεοφυτώσεις ή εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης).
•    Συνήθως τα οστά των ισχίων, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
•    Δημιουργούνται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις (οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα), που προκαλούν δυσκαμψία και πόνο, αλλά όχι απαραίτητα σε όλους.
•    Παρατηρείται εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή αφυδάτωσή τους.
•    Σε πολλές περιπτώσεις η στάση του σώματος αλλάζει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία και κυφωτική στάση.
•    Η απώλεια της μυϊκής μάζας συνήθως είναι σημαντική.
•    Μειώνεται η ισορροπία στάσης και βάδισης, με αύξηση της πιθανότητας πτώσεων.
•    Παλιά χτυπήματα ή κατάγματα κάνουν πάλι την εμφάνιση τους με την ύπαρξη πόνου.
•    Επιπλέον παρατηρούνται και άλλες συνδυαστικές αλλαγές, ιδίως όπου συνυπάρχουν διάφορες άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα κάποιος να έχει ένα μυοσκελετικό πρόβλημα και παράλληλα να έχει κι ένα αναπνευστικό πρόβλημα.
Στην προσπάθεια μείωσης του ρυθμού γήρανσης και της αποφυγής της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, οι ειδικοί κατέληξαν ότι:
Οι παράγοντες που δεν μπορούν να τροποποιηθούν (ηλικία, οικογενειακό ιστορικό) επηρεάζουν πολύ λιγότερο την έκβαση της υγείας σε σχέση με τους παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν (διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, κτλ).
Συγκεκριμένα:
1)    Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας σειράς ασθενειών.
2)    Η μείωση ή η οριστική διακοπή του καπνίσματος βοηθάει κυρίως καρδιαναπνευστικά.
3)    Ο έλεγχος του στρες, με τεχνικές διαχείρισής του, επίσης βοηθάει να παραμένετε υγιείς.
4)    Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συστήνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα, τα οποία είναι αρκετά, λένε. Μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να θεωρηθεί το ζωηρό περπάτημα.
•    Χρησιμοποιείστε χρονόμετρο, όσο κάνετε κάποια δραστηριότητα.
•    Διατηρήστε ένα ημερολόγιο δραστηριοτήτων.
•    Χρησιμοποιήστε σημειωματάριο, για να καταγράφετε την πρόοδό σας.
•    Η προπόνηση δύναμης (ελεύθερα βάρη, βάρη σε μηχανές, λάστιχα αντίστασης) βοηθά στο χτίσιμο και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Αυτό συνάδει και με δυνατότερα οστά, με συνέπεια λιγότερα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης.
•    Ασκήσεις, με έμφαση στη δύναμη και στην ισορροπία, ενισχύουν την δύναμη και τη σταθερότητα. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση, ενθαρρύνοντάς σας να παραμείνετε δραστήριοι.
•    Ασκήσεις διατάσεων θα βοηθήσουν στην αρμονία των κινήσεων και στη διατήρηση της ελαστικότητας των μυών, με αποτέλεσμα την αποφυγή των τραυματισμών και των πτώσεων.
•    Το κολύμπι είναι μία άσκηση που συνεισφέρει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στην ισορροπία και στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία.
•    Αερόβιες ασκήσεις βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική υγεία. Κάνοντας δουλειές στον κήπο ή «μερεμέτια» στο σπίτι, εκτελείτε «κάποια μορφή άσκησης», χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
•    Χρησιμοποιείστε έναν βηματομετρητή, για να βλέπετε την σωματική σας δραστηριότητα καθημερινά.
•    Αδυναμία των μυών μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία έγερσης από την καρέκλα, χτενίσματος των μαλλιών, όπως και να σηκώσετε ένα αντικείμενο από ένα ψηλό ράφι ή να πετάξετε αντικείμενα.
5)    Η σωματική δραστηριότητα πολλές φορές είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας για μια σειρά ασθενειών. Μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, κατάθλιψης και των πτώσεων. Βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο, την αντοχή, τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, ακόμη και το σεξ.
6) Πριν αρχίσετε κάποια έντονη άσκηση, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας, αν σας επιτρέπει την συμμετοχή σας σε αυτήν.
Όσοι έχετε προβλήματα ισορροπίας ή πόνο στις αρθρώσεις, ίσως χρειάζεστε αξιολόγηση από φυσικοθεραπευτή, πριν ξεκινήσετε κάποια δραστηριότητα. Θα σας εκπονήσει ειδικά προγράμματα ασκήσεων και προφυλάξεων, ιδιαίτερα αν έχετε ιστορικό μυοσκελετικών ή άλλων παθήσεων.
Τέλος, εμπιστευθείτε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα σας προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις ή το εμβόλιο που χρειάζεστε ή θα σας βοηθήσει σε κατάσταση ανάγκης.

ΠΗΓΗ: http://www.stogiatro.gr

Το 70% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσε να σωθεί αν υποβαλλόταν σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο και η νόσος είχε διαγνωστεί έγκαιρα.


Άντρες με καρκίνο στον προστάτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, αν η διατροφή τους περιέχει πολλά λιπαρά από κρέας και γαλακτοκομικά, αναφέρει πρόσφατη έρευνα από τις ΗΠΑ.

Ο αυξημένος κίνδυνος που συνδεόταν με κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη ήταν μεγαλύτερος για ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη οι οποίοι δεν λάμβαναν στατίνες, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Prostate Cancer and Prostatic Diseases.

Η σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή και του επιθετικού καρκίνου στον προστάτη ήταν επίσης ισχυρότερη για άντρες ευρωπαϊκής καταγωγής σε σύγκριση με αφροαμερικανούς.

Η ερευνήτρια Emma Allott, του University of North Carolina at Chapel Hill, δήλωσε ότι η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή συμβάλλει σε υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, που έχει ήδη συνδεθεί με χειρότερο αποτέλεσμα στον καρκίνο του προστάτη.

Για να διερευνηθεί η σχέση καρκίνου στον προστάτη και λιπαρών στη διατροφή, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία 1.854 αντρών με καρκίνο στον προστάτη. Από αυτούς 321 είχαν πολύ επιθετικό καρκίνο.

Οι άντρες απάντησαν σε ερωτήσεις για τις διατροφικές συνήθειες, τα φάρμακα και τα δημογραφικά στοιχεία, καθώς και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ηλικία, φυλή και δραστηριότητες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των αντρών, καθώς και τις ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα είδη που περιέχονται σε φυτικά έλαια ή στο ψάρι.

Ανακάλυψαν ότι άντρες με πιο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και περισσότερη χοληστερίνη καθημερινά, ενώ λάμβαναν υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά.

Στους άντρες με περισσότερο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη, μεγαλύτερη αναλογία των συνολικών λιπαρών που κατανάλωναν ήταν κορεσμένα και μικρότερη ήταν πολυακόρεστα, σε σύγκριση με άντρες που είχαν λιγότερο επιθετικό καρκίνο.

Οι υψηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά διατροφές συνδέθηκαν με 51% υψηλότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου σε σύγκριση με διατροφή που είχε τα χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά.

Η πρόσληψη χοληστερόλης ήταν επίσης χωριστά συνδεδεμένη με υψηλότερο κίνδυνο για πιο επιθετικό καρκίνο αλλά μόνο στους λευκούς ανθρώπους.

Στους άντρες που δεν λάμβαναν στατίνες, ο κίνδυνος πολύ επιθετικού καρκίνου αυξήθηκε κατά 71% με τη διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά- μόνο 16% αύξηση του κινδύνου σε όσους έπαιρναν στατίνες.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι ο έλεγχος του περιεχομένου σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός όχι μόνο για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων και τη γενική υγεία αλλά και για την πρόληψη του επιθετικού καρκίνο στον προστάτη.

 

ΠΗΓΗ: Stogiatro.gr

Πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι, αλλά δεν δίνουμε σημασία. Το αποδίδουμε στους εντατικούς ρυθμούς της δουλειάς, θεωρώντας ότι, μόλις πάρουμε λίγες μέρες άδεια, ή κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια. Τι συμβαίνει όμως όταν μετά από 2-3 μέρες στο κρεβάτι ή στον καναπέ, το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο;

Δείτε ορισμένους από τους πιθανούς ενόχους:


Αυτά που τρώτε. Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορεί –προσωρινά τουλάχιστον- να σας δίνουν την αίσθηση ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε, όταν όμως η επίδρασή τους περάσει, καταλήγετε να αισθάνεστε πιο κουρασμένος από πριν. Ο λόγος είναι η ταχεία αυξομείωση στις τιμές του σακχάρου σας. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.
Κοιμάστε όσο πρέπει; Όταν το μυαλό σας είναι υπερ-απασχολημένο και σε μόνιμη υπερένταση, ο ύπνος σας είναι απλά μία μηχανική κίνηση, χωρίς να έχει την ποιότητα (πολλές φορές και την ποσότητα) που χρειάζεται, για να μπορέσει το σώμα σας να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Απομακρυνθείτε για λίγο από τα «πρέπει» της καθημερινότητας, πάρτε μία ανάσα, λίγες μέρες άδεια και έναν καλό ύπνο, ώστε να επιστρέψετε δριμύτεροι.
Kοινωνικό jet lag.  Όσοι κουράζονται τις καθημερινές, συσσωρεύουν χρέος ύπνου, που τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά προσπαθούν να αναπληρώσουν με το να κοιμούνται περισσότερο τις ημέρες που δεν δουλεύουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, ο παραπάνω ύπνος το σαββατοκύριακο μπορεί να μας ...αποσυντονίσει με αποτέλεσμα το ξεκίνημα της εβδομάδας να μας βρει πολύ πιο κουρασμένους από ό,τι ήμασταν την Παρασκευή.
Υπνική άπνοια. Αν κοιμάστε ικανοποιητικές ώρες, αλλά παρ’ όλα αυτ ξυπνάτε κουρασµένος, έχοντας πονοκεφάλους και ζαλάδα ή ο/η σύντροφός σας περιγράφει περιστατικά απνοιών, πρέπει άµεσα να επισκεφθείτε γιατρό και να υποβληθείτε σε µελέτη ύπνου ή πολύ-υπνογραφία. Η υπνική άπνοια είναι το φαινόµενο εκείνο κατά το οποίο το δυνατό ροχαλητό ξαφνικά διακόπτεται από επεισόδια πλήρους απόφραξης της αναπνοής. Οι άπνοιες προκαλούν κακή οξυγόνωση και κακή λειτουργία του εγκεφάλου (γι’ αυτό και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα, τη µνήµη και την εγρήγορση του ατόµου την επόµενη µέρα), καθώς επίσης και φθορές στο καρδιαγγειακό σύστηµα.
Μήπως έχετε αναιμία; Η αναιμία είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και αφορά πιο συχνά τις γυναίκες. Tο κύριο σύμπτωμά της είναι η καταβολή δυνάμεων, η έλλειψη ενέργειας, η εύκολη κόπωση και η εξάντληση. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μια αναιμία όμως απαιτεί διεξοδικό έλεγχο, καθώς δεν υπάρχει η απώλεια αίματος με την εμμηνορρυσία που θα μπορούσε να τη δικαιολογήσει.
Κάνετε καθιστική ζωή; Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει πως, όταν τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή αρχίσουν να γυμνάζονται, νιώθουν λιγότερη κόπωση, σε σχέση με εκείνους που παραμένουν προσκολλημένοι στην αδράνεια.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε τον θυρεοειδή σας; H κόπωση είναι συχνά το σύμπτωμα- κλειδί του υποθυρεοειδισμού. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και πόνο των μυών, ακόμη και με μικρή δραστηριότητα. Άλλα συνήθη συμπτώματά του είναι η αύξηση του βάρους, το αίσθημα κρύου και η δυσκοιλιότητα. Διαβάστε περισσότερα για τον υποθυρεοειδισμό, στη σελ. 12 του περιοδικού.
Διαβήτης. Ένας αρρύθμιστος ή αδιάγνωστος διαβήτης μπορεί να εκδηλώνεται με έντονη κόπωση. Εκτός από την εξάντληση, άλλα κοινά συμπτώματα του διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα, η συχνή ούρηση, η πείνα, η απώλεια βάρους, η ευερεθιστότητα, οι κολπικές μολύνσεις και η θολή όραση.
Πόσο νερό πίνετε την ημέρα; Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, και κακή συγκέντρωση. Οι γυναίκες μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στις αρνητικές επιπτώσεις της ανεπαρκούς ενυδάτωσης.
Καρδιακή νόσος. Aν αισθάνεστε κόπωση και δεν μπορείτε να εκτελέσετε εργασίες που άλλοτε κάνατε χωρίς πρόβλημα, καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο.
Ψυχολογική κούραση. Αν έχετε την αίσθηση ότι πλέον, έχετε «στραγγίσει» από ιδέες και διάθεση, αν δεν αισθάνεστε εξίσου ενθουσιώδεις ή δημιουργικοί σε σχέση με το παρελθόν, δείτε τι έχει αλλάξει στο εργασιακό σας περιβάλλον, για να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας «ενοχλεί». Ίσως είναι καιρός να αποστασιοποιηθείτε λίγο, παίρνοντας π.χ. μια άδεια, και να απασχοληθείτε με δραστηριότητες, που εστιάζουν περισσότερο στη διασκέδαση και τον χαλαρό ελεύθερο χρόνο, παρά στη δουλειά. Μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα, να είστε σίγουροι ότι θα νιώσετε ανανεωμένοι, ανάλαφροι και γεμάτοι νέες ιδέες.
Ξέρετε ότι η κούραση μπορεί να κρύβει ακόμη και κατάθλιψη; Αν το αίσθημα της κόπωσης συνοδεύεται και από ένα συναίσθημα θλίψης και απώλεια όρεξης, τόσο για το φαγητό, όσο και για πράγματα που άλλοτε σας ευχαριστούσαν, ίσως πάσχετε από κατάθλιψη.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ) υποφέρουν από σοβαρή κόπωση για διάστημα περισσότερο από 6 μήνες, η οποία δεν υποχωρεί ούτε με την ξεκούραση. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαταραχή, με τα εξής βασικά συμπτώματα: έντονη σωματική εξάντληση με τρεμούλες, μυαλγίες, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου, διαταραχές της μνήμης ή της ικανότητας συγκέντρωσης, μειωμένη λειτουργικότητα και χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας.

ΠΗΓΗ http://www.stogiatro.gr/

Το άκουσμα της φωνής της μητέρας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία των πρόωρων νεογνών σταθεροποιώντας την κατάσταση της υγείας τους, υποστηρίζει μετα- ανάλυση, που συμπεριέλαβε 15 σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 2000 έως το 2015.

Δεν είχε σημασία αν η φωνή της μητέρας ακουγόταν live ή ηχογραφημένη. Το βέβαιο είναι πως τα πρόωρα μωράκια έδειχναν σωματική και συμπεριφορική σταθεροποίηση στο άκουσμά της. Στα νεογνά που άκουγαν τη μητέρα της φωνής τους, καταγράφηκαν επίσης μικρότερα ποσοστά καρδιοαναπνευστικών επεισοδίων.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα δεδομένα που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό δεν υπάρχουν ακόμη. “Η κατάσταση των πρόωρων νεογνών σταθεροποιείται όταν οι μητέρες τους τούς μιλούν και τους τραγουδούν, με πιθανά οφέλη στην ωρίμανση του αυτόνομου νευρικού τους συστήματος”, σημειώνει η Δρ. Μανουέλα Φίλιπα, επικεφαλής της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Paediatrica.
"Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν μία έκκληση προς μονάδες φροντίδας των νεογνών, ώστε το προσωπικό να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την φωνητική επαφή μεταξύ των γονέων και πρόωρων νεογνών, καθώς και μία πρόσκληση για τη διερεύνηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης αυτής της φωνητικής επαφής στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών".

 

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

To Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα ανακοινώνει την έναρξη του 7ου Πανελλήνιου Συνέδριου (31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2017)
στα Ιωάννινα.

Από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017, θα διεξαχθεί φέτος το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, στην πόλη των Ιωαννίνων (Ξενοδοχείο Grand Serai XENIA). Στόχος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, πρόεδρος της οποίας είναι ο Παθολόγος – Διαβητολόγος Σταύρος Παππάς, είναι η ανάδειξη της ανάγκης μείωσης των επιπτώσεων των μεταβολικών νοσημάτων στην υγεία του πληθυσμού.
Δυστυχώς, στις ημέρες μας καταγράφεται αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από νοσήματα του μεταβολισμού (Παχυσαρκία, Μεταβολικό Σύνδρομο, Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία) και τις επιπλοκές τους – κύρια από καρδιαγγειακά νοσήματα -, ένα γεγονός που επιβάλλει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπισή τους.
«Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα καθώς και οι νέες εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη και στη θεραπευτική αντιμετώπιση με εξατομίκευση στην κλινική πράξη των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Στις καινοτομίες του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνονται τα κλινικά φροντιστήρια για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και η παροχή χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή. Επίσης, θα γίνει βράβευση των τριών καλύτερων εργασιών και θα δοθούν3 έπαινοι συνοδεία χρηματικού επάθλου. Η βράβευση της πρώτης εργασίας γίνεται στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Βασίλειου Καραμάνου», αναφέρει ο κ. Παππάς.
Η Εναρκτήρια Διάλεξη με θέμα «Για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι αρκετή η γλυκαιμική ρύθμιση;» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, με ομιλητή τον κ. Πάρι Χριστακόπουλο, άμισθο Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Να σημειωθεί ότι η εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν για τους λειτουργούς υγείας των νομών της Ηπείρου. Το δίπλωμα συμμετοχής μοριοδοτείται με CME/CPD credits συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
«Εκρηκτική» αύξηση του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες και παιδιά
«Ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη στην Ευρώπη μέχρι το 2025 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 30-40%, ενώ στις υπανάπτυκτες χώρες η αύξηση μπορεί να αγγίξει το 100%. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού», επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2), που κάποτε ήταν νόσος των ενηλίκων αφού αφορούσε άτομα άνω των 40 ετών, σήμερα πλέον προσβάλλει και νεαρά άτομα, ακόμα και παιδιά.
«Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των περιστατικών με ΣΔτ2 στα παιδιά θα ξεπεράσει το 50% παγκοσμίως, την επόμενη 15ετία. Τα επόμενα 10-20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το 40% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά θα είναι τύπου 2», προειδοποιεί ο κ. Ελισάφ
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιλιγγιώδης αύξηση του ΣΔτ2 οφείλεται σε υψηλό ποσοστό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λίπη, και υδατάνθρακες και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλο και περισσότερες οικογένειες τρέφονται καθημερινά με προμαγειρεμένα φαγητά.
Επιδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παράλληλα, διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο λαμβάνουν και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει ενδελεχής ανάλυση κλινικών περιστατικών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Με τον όρο «παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου» εννοούμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνονται σε «μη τροποποιήσιμα» (π.χ. φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου) και «τροποποιήσιμα» (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα κ.λπ.), τα οποία συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την καρδιαγγειακή νόσο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και όλες οι νεότερες πληροφορίες για την διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 στην καθημερινή κλινική πράξη. Η υπέρταση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως, αφού ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025, συγκριτικά με το 2000 που οι ενήλικες ασθενείς με υπέρταση ήταν 972 εκατομμύρια. Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν ευρήματα μελέτης στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι το 30% των υπερτασικών ατόμων αγνοεί ότι πάσχει από τη νόσο, το 59% βρίσκεται υπό αγωγή και μόνο το 34% ελέγχει την αρτηριακή πίεση του.
Τέλος, από το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά σε όλες τις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, η αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Δεδομένου δε ότι η αθηροσκλήρωση είναι πολυπαραγοντική νόσος, επιβάλλεται η αναγνώριση όλων των παραγόντων κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου κ.λπ.) και η εξατομικευμένη αντιμετώπισή τους. Κύρια πηγή λίπους της αθηρωματικής πλάκας είναι η LDL χοληστερίνη ή η «κακή» χοληστερόλη. Αντίθετα, μοναδικό φυσιολογικό μηχανισμό προστασίας αποτελεί η HDL χοληστερίνη ή «καλή» χοληστερίνη. Ωστόσο, στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που είναι παχύσαρκα καθώς και σε άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο παρατηρείται συχνά μειωμένη HDL χοληστερίνη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (150-500 mg/dl), παράγοντες που συνεργατικά συντελούν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Σχεδόν κάθε δίαιτα και κάθε διαιτολόγος αναφέρουν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ότι μας δίνει ενέργεια καθημερινά και ότι βελτιώνει τις επιδόσεις μικρών και μεγάλων. Όχι όμως και για τον Τέρενς Κέλι, ο οποίος έγραψε πρόσφατα ένα βιβίο με τίτλο “Πρωινό: Το πιο επικίνδυνο γεύμα της ημέρας”, στο οποίο ισχυρίζεται ότι παραλείποντας το πρωινό, κατάφερε να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2 από τον οποίο έπασχε.Σκεφθείτε τον μπουφέ ενός ξενοδοχείου. Με δεδομένο ότι πολλά από τα είδη που προορίζονται για πρωινό περιέχουν ικανές ποσότητες ζάχαρης, δεν είναι έκπληξη γιατί η παράλειψη του πρωινού βοήθησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
“Στην αρχή έτρωγα πάντοτε πρωινό, βασίζοντας μάλιστα το γεύμα μου σε αμυλούχες τροφές, όμως τα επίπεδα του σακχάρου μου ανέβηκαν επικίνδυνα, τόσο που εξασφάλιζα τον θάνατό μου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό”.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με δεκάδες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και η κορωνίδα μιας υγιεινής διατροφής.
“Το πρωινό είναι όσο σημαντικό είναι το γεύμα και το δείπνο”, σημειώνουν οι διαιτολόγοι "καθώς οι έρευνες δείχνουν πως εκείνοι που καταναλώνουν πρωινό χάνουν πολύ πιο εύκολα βάρος και διατηρούν αυτήν την απώλεια, ενώ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος”. Επίσης, όσοι καταναλώνουν πρωινό ελέγχουν καλύτερα την όρεξή τους στη διάρκεια της ημέρας.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το να δαιμονοποιούμε συγκεκριμένες τροφές και να τος χαρακτηρίζουμε κακές δεν είναι σε καμία περίπτωση εποικοδομητικό. Μας γεμίζει απλώς αρνητικά συναισθήματα και τύψεις απέναντι στην τροφή.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι καλό να καταναλώνουμε λιπαρές τροφές και τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη για πρωινό.
Ιδανικό πρωινό δεν υπάρχει- είναι σημαντικό ωστόσο να καταναλώνει κανείς στη διάρκειά του τρόφιμα από όλες τις ομάδες: πρωτεΐνη από αυγά ή από γιαούρτι, καλά λιπαρά από ένα αβοκάντο και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως βρώμη.

ΠΗΓΗ: http://www.stogiatro.gr

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τις Μαίες του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, μετέχει στο Πανελλήνιο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Grecoself», με θέμα «Πρόληψη του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων».

Στα πλαίσια αυτού, την Τρίτη 28/03/2017 (10:00-13:00) και Τετάρτη 29/03/2019 (17:30-20:00) θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό κέντρο Μαζαρακιάς ενημέρωση, σχετικά με τη Νόσο των Κονδυλωμάτων και διανομή ειδικών test ανίχνευσης του ιού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 25-60 ετών των ΤοπικώνΚοινοτήτων Μαζαρακιάς και Μεσοβουνίου και είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για σχετικές εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση.

Θα είμαστε όλοι εκεί γιατί η πρόληψη θωρακίζει την υγεία όλων μας!

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Χριστιανισμού, σίγουρα του έτους στην Ελλάδα, καθώς μνημονεύει όχι μόνο τον θάνατο του Χριστού αλλά κυρίως την Ανάσταση –το απόλυτο σύμβολο της αναγέννησης, της μετάβασης από τον θάνατο στη ζωή, της ελπίδας. Μέχρι το Πάσχα, όμως, διαβαίνουμε μία περίοδο γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε όχι απαραίτητα για να αποδεικνύουμε την πίστη μας, αλλά επειδή πραγματικά αποτελούν ένα ευτυχές διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλουν στην ανάγκη μας να νιώθουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αξίες. Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι και αγαπημένη των παιδιών που την περιμένουν πώς και πώς αφού σχεδόν κάθε μέρα τα περιμένει κάτι καινούργιο.

Τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα

Η βδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα γιατί μεγάλα είναι κι αυτά που θα συμβούν. Στην Κεφαλονιά λένε:

"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Μεγάλη Δευτέρα: Νηστεία για όλους

Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί τηννηστεία της Μεγάλης Εβδομάδαςμέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως "της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή" και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, ο οποίος έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα, αφού -σύμφωνα με τις γραφές- αυτός έφερε τον λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, οπού και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με την βοήθεια του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Το εβραϊκό Πάσχα, λοιπόν, γιορτάζει το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά όσων Ισραηλιτών είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.

Μεγάλη Τρίτη: Καθαριότητα

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στοκαθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται και τα κουλουράκια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται Μ. Πέμπτη.  

Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Η νέα ζύμη

Παλαιότερα, κάθε χρόνο τη Μ. Τετάρτη παρασκευαζόταν η νέα ζύμη -το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας, μάλιστα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταντο προζύμι της χρονιάςκαι οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι.

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά την διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Μεγάλη Πέμπτη: Κοκκινοπέφτη

Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται τοβάψιμο των αυγών, που μαρτυρά το αίμα του Ιησού που χύθηκε στα μαρτύριά του. Για αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.Το αυγό έχει έναν ακόμα συμβολισμό ως προς την Ανάσταση. Με το αυγό οι Χριστιανοί συμβόλισαν τον τάφο, από τον οποίο εξήλθε όταν αναστήθηκε ο Χριστός –εξ ου και το σπάσιμο των αυγών μετά την Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν ναστολίσουν τον επιτάφιομε όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό.Προσκυνάνε τον Επιτάφιο όλοι και περνάνε από κάτω"για να τους πιάσει η χάρη του Χριστού".

Σε μερικά μέρη τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τονΙούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ό,τι της βρίσκεται. Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο.

Το Θείο Δράμα προχωρά προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα εκείνη έγινε ο Μυστικός Δείπνος –από εκεί ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιούδας προδίδει τον Χριστό, ο οποίος συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια ή τις λεγόμενες«κουλούρες της Λαμπρής», οι οποίες επίσης συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.

Στην εκκλησία το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ περιφέρεται και ο Σταυρός του Ιησού, συμβολίζοντας τη Σταύρωσή του. Αργότερα γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδα, μάλιστα, οι γυναίκες διανυκτερεύουν στην εκκλησία, «φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό» όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Σε κάποιες εκκλησίες, ωστόσο, ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται Παρασκευή μεσημέρι.

Μεγάλη Παρασκευή: Πένθος μεγάλο

Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά την δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για τηνημέρα των Παθών. Σύμφωνα με τις γραφές, το μαρτύριο του Ιησού στον Σταυρό θα κρατήσει 6 ώρες, ενώ το μεσημέρι γίνεται ο ενταφιασμός του –ο λόγος για την τελετή της Αποκαθήλωσης και του ενταφιασμού που η εκκλησία κάνει το μεσημέρι.

Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά.

Για τους πιστούς η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Μεγάλο Σάββατο: Χριστός ανέστη

Η γιορτή της Ανάστασης και η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Σύμφωνα με τις γραφές, επειδή ο Ιησούς είχε αναγγείλει την ανάστασή του, ο Πιλάτος εγκιθιστά φρουρά έξω από το μνήμα του, ώστε να μη μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του και να ισχυριστούν ότι αναστήθηκε. Ωστόσο, η Πρώτη Ανάσταση συμβολίζει ότι, ενώ το σώμα του βρίσκεται στον τάφο, ο Ιησούς κατεβαίνει προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς το Λόγο του. Άλλωστε, και στην ψαλμωδία της Θείας Λειτουργίας την ημέρα εκείνη αναγγέλλεται η Ανάσταση του Χριστού.

Στα Ιεροσόλυμα τελείται η Αφή του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης το Μεσημέρι, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το βράδυ, συνήθως τα μεσάνυχτα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οπότε μοιράζεται τοΆγιο Φωςαπό λαμπάδα σε λαμπάδα και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, συνοδεία βεγγαλικών.

Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε μη σβήσει για σαράντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά. Ωστόσο, μετά την Ανάσταση, οπότε ξεκινά η γιορτή, η παράδοση επιβάλλει το σπάσιμο και φάγωμα των αυγών αλλά και της μαγειρίτσας που έχει προετοιμαστεί από το πρωί.

Επίσης, από το Σάββατο, θέλει η παράδοση, και την προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την επομένη.

Τα αναστάσιμα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι πολλά. Στο Λεωνίδιο τα παιδιά πετούνπολύχρωμα αερόσταταστον ουρανό. Στην Κέρκυρα με την Πρώτη Ανάσταση σπάνε τουςΜπότηδες, κανάτια γεμάτα νερό που συμβολίζουν έναν τεχνητό σεισμό, όπως αυτός που έγινε όταν αναστήθηκε ο Χριστός. Στο Βροντάδο της Χίου δύο ενορίες ρίχνουνρουκέτες, ενώ εκρηκτική Ανάσταση γίνεται και στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην Καλαμάτα γίνεταισαϊτοπόλεμοςμε εύφλεκτα υλικά, ενώ στη Ζάκυνθο με την Πρώτη Ανάσταση απελευθερώνονταιλευκά περιστέρια.

Κυριακή του Πάσχα: Αυγό, γλέντι κι αρνί!

Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα, ενώ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να φάνε και να γλεντήσουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ" (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα "Πάσχα" και με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την "εκ νεκρών Ανάσταση" του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕ για τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με θέμα: «OΣΔΕ 2017-Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017».
Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η σωστή υποβολή της Αίτησης, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη πληρωμή της ενίσχυσης στους αγρότες, όσο για την αποφυγή προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα μας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά τους.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτουν κατά την υποβολή της Αίτησης και κατά τους μετέπειτα ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους. Τέλος, θα ενημερωθούν για άλλα θέματα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, συνδεδεμένες ενισχύσεις, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.
Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων παραγωγών είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς ο ενημερωμένος παραγωγός δηλώνει σωστά και πληρώνεται έγκαιρα, χωρίς μειώσεις και καθυστερήσεις. Τονίζεται ότι όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/5 αυστηρά, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Επομένως, καλούμε όλους τους παραγωγούς, με το που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής των αιτήσεων να σπεύσουν είτε στα πιστοποιημένα κέντρα υποβολής Δηλώσεως (Κ.Υ.Δ) είτε μόνοι τους μέσω του opekepe.gr να υποβάλουν την αίτησή τους.

Σε ό,τι αφορά την Πρέβεζα, η σχετική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Απριλίου 2017, και ώρα 11:30 π.μ. στην "Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης".


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-62274075-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');