Ο πρόσφατος σεισμός στη Λευκάδα ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα κτίρια, ιδιαίτερα όμως εκεί που συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Είναι γνωστό, ότι η Ελλάδα είναι η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, καθώς σε αυτήν εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων που, και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, αδιαφορούν και δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.
Ο λόγος που οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης όπως και δεν κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα είναι ότι αυτά δεν είναι κερδοφόρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούν έργα με κριτήρια τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτών τα συμφέροντα υπηρετούν σε βάρος των δικών μας αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια έργα σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν κρίνονται επιλέξιμα και δεν εντάσσονται στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως τα ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. (Π.χ. απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας όχι όμως αντισεισμικής προστασίας).Τα έργα υποδομών και η πολιτική γι’ αυτά υπαγορεύονται από την καπιταλιστική ανάπτυξη, τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.
Ειδικά στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
- Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σ’ όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.
- Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995.
- Μέχρι σήμερα σε ελάχιστα κτίρια, και κυρίως σχολεία, έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης.
Ακόμα όμως κι αυτός ο στοιχειώδης προσεισμικός έλεγχος των σχολείων σταμάτησε το Μάρτη του 2010, εξαιτίας των περικοπών σε δαπάνες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να μειωθούν ριζικά τα συνεργεία ελέγχων και να παγώσουν οι διαδικασίες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου, τους προσεισμικούς ελέγχους ανέλαβαν Δήμοι, των οποίων οι πόροι έχουν περικοπεί, ενώ το προσωπικό τους μειώνεται. Θυμίζουμε επίσης ότι το 2012, με την ίδια λογική καταργήθηκαν ή υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που είχαν σαν αρμοδιότητα τις διαδικασίες αποκατάστασης μετά σεισμού.
Στο Δήμο μας, υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα (π.χ. ΓΕΛ, ΕΕΕΕΚ και Γυμνάσιο Παραμυθιάς, παιδικοί σταθμοί). Χρειάζεται να ελεγχθούν όλα τα κτίρια άμεσα και να γίνουν και οι αναγκαίες στατικές ενισχύσεις ώστε να πληρούν τους όρους ασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας.
Τόσο η Δημοτική αρχή, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου αδιαφόρησαν για την αντισεισμική προστασία, γιατί και αυτοί επιλέγουν έργα, ανάλογα με το τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, όπως και τα αντιπλημμυρικά, είναι διπλά ωφέλιμα, γιατί, εκτός από την ασφάλεια των κατοίκων, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες οικοδόμους και τσιμεντεργάτες που είναι άνεργοι ή κινδυνεύουν με απόλυση (στην περιοχή μας υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι εργαζόμενοι) και επίσης να δώσουν δουλειά στους δεκάδες αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο των κατασκευών στον δήμο μας..
Είναι έργα που είναι απαραίτητα για τη ζωή μας αλλά δε γίνονται γιατί τον έλεγχο της οικονομίας και την πραγματική εξουσία την έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που επιλέγουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα πού και πότε θα γίνουν οι επενδύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους του Δήμου μας να συμπαραταχθούν μαζί μας για να διεκδικήσουμε μέτρα ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης. Να ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια και οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι και να γίνουν οι αναγκαίες στατικές ενισχύσεις
- Να συγκροτηθεί Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί
- Να συγκροτηθεί Δημόσιος Φορέας κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.