Ενώ οι ανάγκες των ανθρώπων παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιες στο πέρασμα των αιώνων, εκείνο που αλλάζει είναι οι τεχνολογικές συνθήκες μέσα στις οποίες έρχεται στη ζωή κάθε γενιά. Αλλάζουν δηλαδή οι τρόποι με τους οποίους καλύπτονται και ικανοποιούνται αυτές οι πανανθρώπινες και αιώνιες ανάγκες.
Μια τέτοια απαραίτητη δραστηριότητα στη ζωή του ανθρώπου είναι φυσικά και το εμπόριο. Από τότε που ο άνθρωπος έδωσε κάτι σε κάποιον άλλον που το χρειαζόταν, λαμβάνοντας βέβαια κάποιο αντάλλαγμα, στο πλαίσιο της πρωτόγονης ανταλλακτικής οικονομίας, γεννήθηκε στον πλανήτη το εμπόριο ως μία από τις βασικές συναλλαγές που θα όριζαν έκτοτε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας το εμπόριο συνδέθηκε όσο τίποτε άλλο με την έννοια της οικονομίας. Όροι όπως «τιμή», «κόστος», «κέρδος», «εκπτώσεις» και πολλές ακόμη χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια έντονη και συνεχή δραστηριότητα που παρατηρείται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ακόμη και σε κοινωνίες που έχουν μείνει πίσω σε επίπεδο ανάπτυξης και πολιτισμού.
Ο πιο πρόσφατος όρος που αφορά το εμπόριο είναι το «ηλεκτρονικό εμπόριο και η κατασκευή eshop», που δεν είναι παρά η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από το Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τις ιστοσελίδες που διατηρούν στο Ίντερνετ τα ψηφιακά καταστήματα. Χωρίς ο πελάτης να έρθει σε άμεση, φυσική επαφή με το προϊόν, μπορεί να το επιλέξει στην οθόνη του υπολογιστή του, να το παραγγείλει και να ολοκληρώσει την αγορά του με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Στη συνέχεια δεν έχει παρά να περιμένει (όχι για πολύ πάντως…) να έρθει το προϊόν στο σπίτι του. Ένα από τα ατού του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σίγουρα η ταχύτητα στην παράδοση των παραγγελιών, αφού οι εταιρείες του κλάδου χρησιμοποιούν ταχυμεταφορείς ή έχουν δικό τους δίκτυο μεταφορών.
Καθώς πολλά προϊόντα είναι γνωστά και δεν απαιτούν την εκ νέου… γνωριμία με τον καταναλωτή, ο τελευταίος μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο για άλλες δραστηριότητες ψωνίζοντας μέσω Διαδικτύου, και μάλιστα σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές, βγαίνοντας διπλά κερδισμένος. Αυτό το διπλό κέρδος χρόνου και χρήματος είναι μία από τις βασικές αιτίες που τα e-shopsέχουν συγκεντρώσει την προτίμηση τόσο πολλών καταναλωτών.
Άλλη μία βασική αιτία είναι η διασύνδεση που έχουν επιτύχει οι διαφημιστές μεταξύ e-shopsκαι κοινωνικών δικτύων, καθώς τα socialmediaεκτός από μέσο επικοινωνίας είναι και πλατφόρμα προβολής τρόπων ζωής, προϊόντων, προσώπων και τάσεων στη μουσική, στη μόδα και σε πολλά άλλα θέματα. Ειδικά η προώθηση στο Instagram, που αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο forumόπου παρουσιάζεται ό,τι θα φορεθεί, θα διαβαστεί και θα απασχολήσει τον πλανήτη αύριο, επομένως κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που θέλει να είναι ανταγωνιστικό πρέπει να βρίσκεται με κάποιον τρόπο στις σελίδες του πιο δημοφιλούς μέσου.
Εκτός όμως από τα κοινωνικά μέσα, υπάρχει και η διαδικτυακή διαφήμιση που φέρνει πελάτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και η βελτίωση της παρουσίας των e-shopsστις μηχανές αναζήτησης ώστε να είναι πιο γρήγορες έναντι του ανταγωνισμού. Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως η προβολή των ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά απαιτεί δουλειά σε πολλούς τομείς.
Ωστόσο, το πιο μεγάλο όπλο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η ίδια η αναγκαιότητα της ύπαρξής του στον σύγχρονο κόσμο, καθώς και η φυσική τάση και πορεία του ανθρώπου προς καθετί καινοτόμο και νεωτεριστικό που έχει στόχο να του διευκολύνει τη ζωή.
Πηγή πληροφοριών: Εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων NetPlanet - Αθήνα με εξειδίκευση και στην διαφήμισή σας στο Internet.