H Vodafone ξεκινά την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος συγγραφής κώδικα, το οποίο απευθύνεται σε έφηβες ηλικίας 14 έως 18 ετών, από 26 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κοριτσιών από την Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα στα επαγγέλματα STEM.

Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου διεθνούς προγράμματος εκμάθησης συγγραφής κώδικα στο είδος του παγκοσμίως, η Vodafone θα συνεργαστεί με την Code First: Girls, η οποία υλοποιεί μαθήματα εκμάθησης συγγραφής κώδικα για γυναίκες και κορίτσια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση εργαστηρίων συγγραφής κώδικα για έφηβες, σε όλο το γεωγραφικό αποτύπωμα της Vodafone στην Ευρώπη, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλασία.

Στην Ελλάδα, 20 έφηβες θα συμμετάσχουν στο δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης συγγραφής κώδικα τον Σεπτέμβριο. Η διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της Vodafone Ελλάδας, Νικόλ Ιωαννίδη δήλωσε:«Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική πρόοδος στη μείωση του χάσματος των φύλων σε πολλά πεδία της κοινωνίας. Ωστόσο, σε αρκετές χώρες το χάσμα στα επαγγέλματα STEM μεγαλώνει. Το πρόγραμμα εκμάθησης συγγραφής κώδικα με την Code First: Girls σχεδιάστηκε για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον των κοριτσιών σε έναν τομέα, ο οποίος σήμερα είναι πιο δημοφιλής στα αγόρια, βοηθώντας τα έτσι να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους και να μεγιστοποιήσουν τις μελλοντικές τους επαγγελματικές επιλογές».

Τα μαθήματα συγγραφής κώδικα της Vodafone, σε συνεργασία με την Code First: Girls, έχουν σχεδιαστεί για να είναι κατάλληλα για όλα τα κορίτσια ηλικίας από 14 έως 18 ετών, ανεξαρτήτως των δεξιοτήτων τους. Θα παράσχουν βασικές γνώσεις των γλωσσών υπολογιστών και προγραμμάτων ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των html, CSS, GitHub και Bootstrap, δίνοντας την ευκαιρία στις σπουδάστριες να αναπτύξουν έναν ιστότοπο στο τέλος του προγράμματος εκπαίδευσης. Η Vodafone θα συνεργαστεί με σχολεία από όλες τις αγορές της, ενώ κορίτσια τα σχολεία των οποίων δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους εδώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 10 Αυγούστου 2017.

Η συγγραφή κώδικα αποτελεί μία από τις δεξιότητες με την μεγαλύτερη ζήτηση σε όλες τις βιομηχανίες, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων πλέον στηρίζεται στον υπολογιστικό κώδικα. Το ήμισυ των κενών θέσεων εργασίας εντοπίζεται σε βιομηχανίες εκτός τεχνολογίας, όπως η χρηματοοικονομική, η υγεία και πρόνοια και η μεταποίηση, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγγραφή κώδικα γίνεται μία θεμελιώδης δεξιότητα που υποστηρίζει τις πιθανότητες ενός υποψηφίου να κερδίσει έναν υψηλό μισθό.

Η ενδυνάμωση των γυναικών και η υποστήριξη των νέων στον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων τους μέσω της τεχνολογίας αποτελούν δύο σημαντικά πεδία αφοσίωσης για την Vodafone στο πλαίσιο του δεκαετούς στόχου της εταιρίας για την βιώσιμη ανάπτυξη. Φιλοδοξία της Vodafone είναι να γίνει ο καλύτερος εργοδότης για τις γυναίκες έως το 2025. Επίσης, η εταιρία επιδιώκει να διασυνδέσει 50 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε αναπτυσσόμενες αγορές προκειμένου να της βοηθήσει να βελτιώσουν τις ζωές τους και τα μέσα βιοπορισμού τους.

Στην Ελλάδα η Vodafone πρόσφατα ξεκίνησε το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης «Αγκαλιά στην Κοινωνία», για την ενίσχυση των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, στην Ελλάδα ο Όμιλος Vodafone υλοποιεί το πρόγραμμα ReConnect, που βοηθά ταλαντούχες γυναίκες να επανέλθουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή της καριέρας τους, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το έργο της ActionAidHellas στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, για την ενδυνάμωση γυναικών και νέων με τη χρήση της τεχνολογίας. Επίσης το ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα υλοποιείδωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ScienceCommunication - SciCo.

Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «SciCo» (Science Communication) και την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σχεδίασε και υλοποιεί το Πρόγραμμα «STEM Empowering Youth», σε πόλεις της Περιφέρειας. Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, συμμετείχαν συνολικά 190 μαθητές γυμνασίου από σχολεία των Δωδεκανήσων και της Θράκης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διακριθούν για τις κατασκευές που υλοποίησαν.

Τα τέσσερα πιο καινοτόμα έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο «STEMEmpoweringYouth», διακρίθηκαν και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του InnovationWeek που διοργανώθηκε από την Βρετανικής Πρεσβείας και το Βρετανικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, τα έργα ήταν:

  • Θερμοκήπιο για εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, μία οικολογική κατασκευή, ιδανική για νησιώτικο κλίμα, που δημιουργήθηκε από ομάδα 3 μαθητών από τη Ρόδο.

  • 3D Εκτυπωτής που δημιουργήθηκε από ομάδα 3 μαθητών για τον εξοπλισμό σχολικού εργαστηρίου στην Κάλυμνο και αποτελεί τον μοναδικό τέτοιο εκτυπωτή στο νησί.

  • Καπέλο με Γυαλιά για Τυφλούς, με αισθητήρες για την αυτονομία κινήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης, που δημιουργήθηκε από μαθητή της Ξάνθης.

  • Αυτοκινητάκι Ξυπνητήρι που δημιουργήθηκε από δύο μαθητές στην Ξάνθη για να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα.

Το «STEMEmpoweringYouth» εισάγει την καινοτομία στην τοπική κοινωνία με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη διάχυση της γνώσης στους μαθητές για την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων. Παράλληλα, ενθαρρύνει τον πειραματικό σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας. Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM (ScienceTechnologyEngineeringMathematics) και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης.

Το Ίδρυμα Vodafone αναγνωρίζοντας την τρέχουσα ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης σε περιοχές της χώρας με λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων, σχεδιάζει την υλοποίηση του επόμενου κύκλου μαθημάτων και σε άλλες περιοχές την Περιφέρειας.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους μαθητές που διακρίθηκαν και τα έργα τους δείτε το σχετικό video. https://www.youtube.com/watch?v=ZuGA72E6KZ0

© Όμιλος Vodafone 2017. Η Vodafone και τα λογότυπα Vodafone, αποτελούν εμπορικά σήματα του Ομίλου Vodafone. Ονόματα άλλων προϊόντων και εταιριών που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να είναι τα εμπορικά σήματα των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους.

To Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, το οινοποιείο μας στη Ζίτσα Ιωαννίνων, ανοίγει τις πόρτες του για όλους τους οινόφιλους με πολλές εκπλήξεις!

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 14η συνεχή χρονιά στα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος»!

Όλοι οι φίλοι του κρασιού που θα επισκεφθούν το οινοποιείο θα έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του Κτήματος, στα μέρη όπου γίνεται η οινοποίηση, η παλαίωση και εμφιάλωση των κρασιών μας, να δοκιμάσουν μερικές από τις πολυβραβευμένες ετικέτες του Κτήματος, να ενημερωθούν για την παραγωγή κρασιών με την Παραδοσιακή Μέθοδο της Καμπανίας, όπως, η ετικέτα «Lefteris Glinavos», προς τιμήν του ιδρυτή του οινοποιείου, κου Λευτέρη Γκλίναβου και φυσικά να γευτούν τα υπέροχα ηπειρώτικα εδέσματα, όπου θα συνοδεύουν τα κρασιά του οινοποιείου μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/05/2017

11:00 – 19:00 Γευσιγνωσία κρασιών με τη συνοδεία ηπειρωτικών εδεσμάτων & ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/05/2017

11:00 – 19:00 Γευσιγνωσία κρασιών & ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου

12:00 – 15:00 KitchenShow από τους Σεφ της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδος

13:00 – 16:00 Μουσικό ταξίδι υπό τους ήχους του συγκροτήματος «TwoForTheRoad»

11:00 – 15:00 Παιδικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους

Κατά τη διάρκεια του διημέρου σε συνεργασία με την γκαλερί «Τεχνοχώρος» θα εκτίθενται στο χώρο του οινοποιείου έργα του εικαστικού Βασίλη Βαφειάδη, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν και σε διαγωνισμούς με πλούσια δώρα σχετικά με το κρασί.

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους! Σας περιμένουμε!

Με ευχή και στόχο ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας να καταστεί θεσμός, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στο Ζαγόρι. Η αυλαία έπεσε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Απριλίου στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε εκεί από τους διοργανωτές και την έκθεση χειροτεχνημάτων στους χώρους του.

Ο φετινός θεματικός άξονας του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας είχε τίτλο: «Χτίζουμε σχέσεις, αναπτύσσουμε δεσμούς» και γιορτάστηκαν, το τριήμερο 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2017, για δεύτερη χρονιά. Πέρυσι οι εκδηλώσεις αφορούσαν μόνο στο Ζαγόρι και φέτος επεκτάθηκαν και στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή πολλών εργαστηρίων και του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Διοργανωτής ήταν και αυτή τη χρονιά ο Δήμος Ζαγορίου, μαζί με το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Η πρωτοβουλία, για την «έλευση» της γιορτής αυτής στην χώρα μας και ειδικότερα στο Ζαγόρι, (το επίκεντρο της είναι η Γαλλία με συντονιστή το Εθνικό Ινστιτούτο των Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων), ανήκει στην Ελένη Παγκρατίου από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ζαγορίου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας, από ένα πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης που υλοποιήθηκε και σημείωσε ότι, «φέτος επεκτείναμε τις δράσεις μας με συμμετοχή εργαστηρίων από τα Γιάννενα, αλλά και του Μουσείου αργυροτεχνίας και ελπίζουμε να απλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Το τριήμερο των εκδηλώσεων εργαστήρια στο Ζαγόρι και τα Γιάννενα υποδέχθηκαν το κοινό που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πως δημιουργούνται τα χειροποίητα αντικείμενα στις μέρες μας, αλλά και τη σχέση τους με το παρελθόν και την παράδοση. Επίσης, όπως επισημάνθηκε και στην ημερίδα τα χειροτεχνικά επαγγέλματα μπορούν να δώσουν διέξοδο στην απασχόληση νέων ανθρώπων στην εποχή της κρίσης που περνά η χώρα και η περιοχή μας. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα και όσοι επισκέφτηκαν το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο είδαν σειρά εκθεμάτων από δημιουργούς στους χώρους του.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν να καθιερωθεί η προσπάθεια αυτή στο Ζαγόρι. «Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, διότι είναι ο μοναδικός στη χώρα που οργανώνει τέτοια εκδήλωση», τόνισε ο κ. Σπύρου και εξήρε την συμβολή της κ. Παγκρατίου, χαρακτηρίζοντας την ως την «ψυχή» της όλης πρωτοβουλίας και προσπάθειας. Ο Δήμαρχος Ζαγορίου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η εκδήλωση για την χειροτεχνία μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο και μια αφορμή για την διατήρηση και διάδοση παραδοσιακών χειροτεχνικών επαγγελμάτων που, όπως είπε, δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και επαγγέλματα του σήμερα.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Πρώτος από τους ομιλητές πήρε το λόγο ο Χρήστος Μασσαλάς, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Π.Σ του Ριζαρείου Ιδρύματος. «Δια χειρός… ως πολιτική απασχόλησης» ήταν το θέμα που ανέπτυξε, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι, το χειροποίητο αντικείμενο είναι ξεχωριστό, μοναδικό, έχει ψυχή, αποτελεί επιβράβευση του ταλέντου και στηρίζει την δημιουργικότητα. Τόνισε επίσης, ότι αυτή την εποχή της κρίσης «έχουμε ανάγκη από μια πολιτική πολιτισμού που θα γίνει πολιτική απασχόλησης, ενισχύοντας και τον μετασχηματισμό της εργασίας σε δραστηριότητες αξιοποίησης των παραδοσιακών τεχνών».

Ο κ. Μασσαλάς με την ιδιότητα του ως μέλος της διοίκησης της Ριζαρείου έκανε γνωστό ότι το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο με την τέχνη της υφαντικής και ταπητουργίας για 38 χρόνια στο Μονοδένδρι, σύντομα θα αναβαθμιστεί σε Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Με θέμα «Χειροτέχνες και φυσικό περιβάλλον» μίλησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Γιώργος Μαλλίνης, επισημαίνοντας την προσπάθεια, μέσα και από προγράμματα που υλοποιεί ο Φορέας, για την ανάδειξη της σύνδεσης των χειροτεχνών επαγγελμάτων στα όρια του Εθνικού Πάρκου, με το φυσικό περιβάλλον, μια σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην σχέση των φυσικών πόρων, όπως η πέτρα με την ανάπτυξη της τέχνης των πετράδων, με τα ονομαστά γεφύρια, κτίρια, τις ξερολιθιές (που βοηθούσαν στις καλλιέργειες των ορεινών εδαφών), αλλά και στην σχέση της χλωρίδας και ιδίως του δασικού πλούτου με την ανάπτυξη της ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής και άλλων τεχνών και επαγγελμάτων. Ο κ. Μαλλίνης έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα για τα Χειρωνακτικά επαγγέλματα που υλοποιείται από τον Φορέα με το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Δήμου, στον Ελαφότοπο, και τον δημιουργό του Μιχάλη Οικονομίδη, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Μάιο ο αριθμός μαθητών που θα επισκεφτεί το μουσείο θα ξεπεράσει αυτόν ολόκληρου του 2016.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης μίλησε με θέμα «Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία: από το εργαστήρι του Τζημούρη στο διεθνή Οίκο Bulgari», κάνοντας μια αναδρομή στην τέχνη της αργυροτεχνίας, στο πως αναπτύχθηκε στον τόπο καταγωγής του, τους Καλλαρύτες και το πώς διαδόθηκε, αλλά και την επίδραση της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Με θέμα, «Οι χειροτέχνες ασημουργοί και τα έργα τους… αφηγούνται» μίλησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα, ενώ τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε η Ράνια Πιτένη, από την επιχείρηση «Τέλης» στα Γιάννενα στην οδό Ζάππα (μετρά 80 χρόνια ζωής) με χειροποίητα κοπτικά εργαλεία, με θέμα «Το ταξίδι της παράδοσης». Η επιχείρηση αυτή ήταν η πρεσβευτής των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας εκ μέρους της χώρας μας.

Την ημερίδα, εκτός του Δημάρχου Ζαγορίου, παρακολούθησε η θεματική αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Εξάρχου, εκπρόσωποι της ΑΝΕΖ και της ΕΤΕΖ κ.α.

 

Ο εντοπισμός και σύλληψη από την Αστυνομία στην Δροσοπηγή Κόνιτσας Αλβανού υπηκόου για παράνομη συλλογή και κατοχή αρωματικών φυτών, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο στον τομέα αυτό. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου,  ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος (Primula Veris - ή κουλαστράντα σε ορισμένα  μέρη) , είναι αυτοφυές και συναντάται στις περιοχές της Πίνδου κατά το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει τεράστια εμπορική αξία (περίπου 50.000 το κιλό αποξηραμένο) το οποίο εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες. "Καταλαβαίνετε, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν τομέα που πρέπει να αξιοποιηθεί στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν στη συγκεκριμένη παραγωγή. Πρέπει να συντονιστούμε όλοι και να καταλάβουμε ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο".  Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στις  δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί πρόσφατα από την Κίνα: "Οι συζητήσεις με την Κίνα συνεχίζονται. Βοηθήσαμε να έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Λαμπριάδειο Σχολή στο Ζαγόρι, για να παρακολουθούν τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, θέλουμε όμως δουλειά ουσίας και ο χρόνος δεν περιμένει", κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Μερόπη Τζούφη, εκ μέρους των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα - Ερευνητικές Συνέργειες στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Π. Κορκολή και εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φόρουμ που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις 11-12 Μαΐου (EUSAIR).

Η βουλευτής ανέφερε πως η στρατηγική για την ανάπτυξη αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της περιόδου, έπειτα από το κλείσιμο της Β’ Αξιολόγησης και τη συμφωνία με τους δανειστές, θέτοντας στο επίκεντρο την καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο της κοινωνικά δίκαιης, περιβαλλοντικά βιώσιμης και οικονομικά διατηρήσιμης ανάπτυξης, με παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η στρατηγική αυτή δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, απαιτεί συνέργειες, οριζόντιες και κάθετες όλων των φορέων, αλλά και ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη, την υποστήριξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε νέους και νέες, μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατάρτισης για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του περιβάλλοντος και γενικά στην προώθηση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία δυναμικών, εξελίξιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Κλείνοντας η βουλευτής αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προκλήσεις για την Ήπειρο, τονίζοντας πως η ύπαρξη δύο μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας σε συνδυασμό με τις πολιτιστικό, φυσικό και ιστορικό φορτίο της περιοχής αποτελούν πεδία τα οποία επιτρέπουν την ανάδυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία, οι συνέργειες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο χώρο Ιονίου και Αδριατικής, όπως και η ανάπτυξη μορφών τουρισμού, όπως του αγροτουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού, του οινοτουρισμού αλλά και του ιατρικού τουρισμού αποτελούν πεδία τα οποία μας καλούν να αναλάβουμε δράση, ο καθένας από τη μεριά του στο πλαίσιο της ενιαίας κοινωνικής ευθύνης, με ουσιαστικές, εποικοδομητικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Δύο νέες πολύ σημαντικές δομές εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Μαρτίου, ο Δήμος Αρταίων. Πρόκειται για το Γραφείο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, της Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης και για το ΚΕΠ Υγείας, που στόχο έχουν την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών πάνω σε θέματα εύρεσης εργασίας, επιχειρηματικότητας και βέβαια πάνω σε θέματα υγείας.

«Σήμερα ξεκινά η λειτουργία δυο πολύ βασικών δομών για το Δήμο μας. Πρόκειται για ενημερωτικές πύλες, μέσω των οποίων οι συμπολίτες μας θα μπορούν να μαθαίνουν ο, τι τους αφορά πάνω σε βασικά ζητήματα, όπως είναι βεβαίως η υγεία, αλλά και η απασχόληση, η αγροτική παραγωγή, που για την περιοχή μας είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και η επιχειρηματικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε τους αρμόδιους φορείς που χρόνια τώρα ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα, αλλά θέλουμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά, με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συμπολιτών και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Βασικός στόχος του Γραφείου Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, της Αγροτικής Ανάπτυξης και της Απασχόλησης του Δήμου Αρταίων είναι η ενεργοποίηση και ο συντονισμός υπηρεσιών του Δήμου και λοιπών φορέων, όπως το Επιμελητήριο, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον ΟΑΕΔ, τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Άρτας, την ΕΤΑΝΑΜ κτλ με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και της συρρίκνωσης του τοπικού επιχειρηματικού δυναμικού.

Οι ενδεικτικές δράσεις που υλοποιεί το Γραφείο είναι οι ακόλουθες:

• Ενημέρωση επιχειρήσεων σχετικά με προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους και χρηματοδοτικά εργαλεία.

• Ενημέρωση αγροτών για σεμινάρια εκπαίδευσης, επιδοτήσεις, δυνατότητες συμμετοχής σε εκθέσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης συνεταιρισμών.

• Διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων στο σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων για τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση.

• Αποστολή ηλεκτρονικής εξατομικευμένης πληροφόρησης σε τακτά χρονικά διαστήματα για νέα προγράμματα, σεμινάρια και θέσεις εργασίας.

• Ενημέρωση ανέργων σχετικά με θέσεις εργασίας, προγράμματα κατάρτισης, καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Το γραφείο βρίσκεται σε ειδικό χώρο στο ισόγειο του Δημαρχείο Άρτας. Το τηλ. Επικοινωνίας είναι το 2681362100 και το email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας) είναι μια νέα δημοτική δομή για την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Αρταίων με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, που είναι το πιστοποιημένο Δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας στη χώρα μας.

Το ΚΕΠ Υγείας θα προτείνει στους υγιείς πολίτες να κάνουν επισκέψεις και εξετάσεις σε ιατρούς, με έμφαση τα εξής απειλητικά νοσήματα: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιοαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα.

Επίσης, το ΚΕΠ Υγείας είναι υπεύθυνο για την οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με σκοπό την προώθηση υγιών συμπεριφορών για την αποφυγή απειλών της υγείας. Οι δημότες θα ενημερώνονται με βάση διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν.

Μέσα από ένα εξειδικευμένο ιατρικό λογισμικό, ο κάθε δημότης που συμμετέχει στο πρόγραμμα ενημερώνεται από τους υπαλλήλους του ΚΕΠ Υγείας για τη χρονική στιγμή που πρέπει να επαναλάβει την προληπτική εξέταση.

Οι ενδεικτικές δράσεις που υλοποιεί το ΚΕΠ Υγείας είναι οι ακόλουθες:

> Δημιουργία ιατρικού φακέλου δημότη, εάν ο πολίτης το επιθυμεί, μέσω ειδικού λογισμικού

> Θα παρέχεται λίστα με παρόχους ιατρούς από το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας στον κάθε πολίτη. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας, το Νοσοκομείο Άρτας και συλλόγους που ασχολούνται με τα θέματα υγείας όπως Σύλλογος Αιμοδοτών, Σύλλογος Νεφροπαθών, Σύλλογος ΑμεΑ, Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας, Σύλλογος κατά του καρκίνου του μαστού «Επιστήθιοι Φίλοι» κ.α.

> Οι πάροχοι ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω του ΚΕΠ Υγείας

> Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις από τον ΕΟΠΥΥ

> Αυτόματη ενημέρωση για ιατρικές εξετάσεις

Το ωράριο λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας είναι από Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9:00 ως τις 13:00 στο Δημαρχείο Άρτας (ισόγειο).

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza