Η περιφερειακή παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η ΛΑ.ΣΥ. από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι ο στρατηγικός άξονας προτεραιότητας για την «ψηφιακή μετάβαση» της Ε.Ε., του Ταμείου Ανάκαμψης, της κυβέρνησης και των περιφερειακών αστικών παρατάξεων, υλοποιείται αποκλειστικά προς όφελος των κερδών των μεγάλων εταιριών. Η ανάπτυξη που φέρνει η «ψηφιακή μετάβαση» δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην κάλυψη των τεράστιων ακάλυπτων καθημερινών αναγκών του Ηπειρωτικού λαού. Η ΛΑ.ΣΥ. από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ότι η δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής,  αφορούσε «μια πίτα από την οποία ο λαός δεν θα φάει, οπότε αδιάφορο είναι κι αν καεί». Σήμερα το κακοπαιγμένο σήριαλ του Πάρκου, καταλήγει σε παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτη.

 Η προσκόλληση της περιφερειακής αρχής και σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο στην προσέλκυση και εξυπηρέτηση πάση θυσίας των εταιριών υψηλής τεχνολογίας με τυράκι  ότι «η ανάπτυξη αυτή, μεγαλώνει την πίτα και από το μεγάλωμα της πίτας θα καλυφθούνε οι λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, αντιπλημμυρική προστασία, φθηνά προϊόντας κατανάλωσης» αποδεικνύεται ότι έχει μόνο φάκα για τον Ηπειρωτικό λαό. Διότι σε περίοδο μεγάλων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τεράστιων κερδών και υπερπλεονασμάτων, όλες οι ζωτικές ανάγκες του λαού βρίσκονται ακάλυπτες και χειροτερεύει η δυνατότητα κάλυψής τους. Με τους αγρότες σε αγώνα επιβίωσης, τους φοιτητές σε αγώνα για να μην ξεφτιλιστούν τα πτυχία τους, τις λαϊκές οικογένειες να διαλέγουν αν θα φάνε ποιοτικά ή αν θα ζεσταθούνε και τώρα με τα απογευματινά χειρουργεία τους δίνεται η «ευκαιρία» να διαλέξουν εάν θα πουλήσουν έναν νεφρό (αφού έχουν 2) για να χειρουργήσουν την καρδιά τους.

Άλλωστε η μεγάλη εταιρία, συνομιλητής του κ. Καχριμάνη, η P&I, έδειξε ότι με την υπερκερδοφορία της, δεν έχει απαραίτητα ανάγκη σε όλα, το «πολιτικό υπηρετικό προσωπικό» στην Περιφέρεια Ηπείρου και έλυσε μόνη της το πρόβλημα στέγασής της. Τα λαϊκά προβλήματα όμως, λόγω αυτής της πολιτικής και αυτού του δρόμου ανάπτυξης, μένουν άλυτα και διογκώνονται. Άλλωστε το «δίδυμο αδερφάκι» της ψηφιακής μετάβασης, η πράσινη μετάβαση έδειξε το φιλολαϊκό της πρόσωπο: μας βούλιαξε στην ενεργειακή φτώχεια και τίποτα άλλο

Είναι χαρακτηριστική του κοινού πολιτικού άγχους με τον κ Καχριμάνη,  η ακαριαία αντίδραση των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΦΩτος, αντίδραση «χαλίφη που θέλει μόνο να πάρει τη θέση του χαλίφη», όταν οι ίδιες παρατάξεις δεν έχουν πει μισή κουβέντα για την απένταξη του ΤΕΠ ΠΓΝΙ και για την άρνηση του κ. Καχριμάνη να  βοηθήσει στην χρηματοδότησή του και δεν σήκωσαν τέτοιο κουρνιαχτό για να στηρίξουν την πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. για χτίσιμο φοιτητικών εστιών αντί του Πάρκου Τεχνολογίας . Τώρα μάλιστα οι παρατάξεις αυτές σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι εάν ήταν αυτές στη θέση της περιφερειακής αρχής η Ήπειρος θα κατέγραφε ταχα χρυσές σελίδες ανάπτυξης  για όλους. Διαφωνούν μόνο στον τρόπο. ΌΧΙ στον στόχο.

Η περιφερειακή αρχή Καχριμάνη αποδεικνύει και κάτι ακόμα πέραν της αντιλαϊκής της κατεύθυνσης, μετά από αυτήν την εξέλιξη:  Ότι αποτελεί μετριότατο διαχειριστή της πολιτικής που της ανέθεσαν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό πρέπει να δώσει κουράγιο σε όσους έχουν καταλάβει ότι πάνε τις ζωές μας στα βράχια. Ούτε τόσο ικανοί είναι, ούτε ανίκητοι είναι. Τώρα είναι η ώρα να γιγαντωθεί το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της κοινής πολιτικής, περιφερειακής αρχής και υποψήφιων «χαλίφηδων» στο Π.Σ.. Τώρα είναι η ώρα να φουσκώσει το ποτάμι της συνειδητής, οργανωμένης οργής στο δρόμο του αγώνα ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής. Οι κομμουνιστές και εντός του Π.Σ. είναι εδώ για να φωτίζουν αυτόν τον δρόμο στην Ήπειρο.

Οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής, δεν μπορούν να συναντηθούν με τις διευρυμένες ανάγκες του λαού διότι υπάρχει ένα εμπόδιο.Τα κέρδη των ομίλων, που προκαλούν μέχρι και εγκλήματα σαν αυτό των Τεμπών . Ή τα κέρδη θα υπηρετήσεις ή τις ζωές προστατεύσεις και θα στηρίξειςΌλοι στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση έγκρισης του Προϋπολογισμού έτους 2024 συμπίπτει με την 4η επανεκλογή της ίδιας περιφερειακής αρχής. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας περιέγραψε μια περίπου ιδανική κατάσταση αναφορικά με τις προσδοκίες των επόμενων ετών. Έκανε λόγο για ρεαλιστικό σχέδιο προϋπολογισμού, για δίκαιη χαρτογράφηση αναγκών και κατανομή πόρων και για πολιτικά έντιμη στάση της περιφερειακής αρχής, που επιβραβεύτηκε από τους Ηπειρώτες στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο κλείσιμο της αυτοδιοικητικής μας θητείας, εμείς υποστηρίζουμε ότι η εισήγηση αποτελεί συνήθη επανάληψη παλαιότερων εισηγήσεων - μια από τα ίδια δηλαδή, για να δικαιολογηθεί ακριβώς η στενότητα των οικονομικών μεγεθών και η απουσία απαντήσεων στο ζήτημα της ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ –δεκατρία χρόνια σε υστέρηση, όσο είναι στο τιμόνι της περιφέρειας η παράταξη του κου Καχριμάνη.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» καταψηφίζει τον προϋπολογισμό έτους 2024, επειδή κινείται σε μια διαχειριστική λογική, χωρίς να αντιμετωπίζει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, ανά Περιφερειακή Ενότητα, συντάχθηκε χωρίς κοινωνική διαβούλευση και δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα καινούργιο. Υπάρχει και θέμα με την αξιοπιστία όσων εξαγγέλλει η περιφερειακή αρχή – όχι οπωσδήποτε με την πρόθεση υλοποίησης των, αλλά με την αποτελεσματικότητα που επιτυγχάνεται όσων προϋπολογίζονται. Η έγκριση του από το Παρατηρητήριο Οικον. Αυτοτέλειας με την παρατήρηση πως είναι «τουλάχιστον ισοσκελισμένος» δεν ενθουσιάζει αλλά και οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

ΕΣΟΔΑ: €141.782.878,19 (Συμπεριλαμβάνονται ΕΣΟΔΑ 60 εκ. από ΠΤΑΗ)

ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟ ΤΑΜ. ΥΠ/ΠΟ 2023: €31.643.233,90

ΕΞΟΔΑ: €173.426.112,09

Η περιφερειακή αρχή δεν μελέτησε και δεν ωρίμασε νέα μεγάλα έργα που θα έχουν τύχη να κατασκευαστούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027) ή από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΤΑ&Α). Γίνονται συνεχείς αναφορές στα παλιά και δρομολογημένα έργα οδοποιίας (οδός Νιάρχου, Τέροβο – Καλέντζι, παράκαμψη Νικόπολης, κ.α.) και τα όποια νέα εξαγγέλλονται έχουν προβληματική χρηματοδότηση και ασαφή χρονικό ορίζοντα κατασκευής. Η ίδια τύχη περιμένει και την οδική σύνδεση της Πρέβεζας με Ιόνια οδό, μέσω της παράκαμψης Φιλιππιάδας. Οι προτάσεις για την συμπλήρωση και αναβάθμιση κρίσιμων οδικών συνδέσεων με τους δυο μεγάλους αυτοκινητοδρόμους αγνοήθηκαν. Δεν προγραμματίστηκε η αναβάθμιση της εισόδου της πόλεως Ιωαννίνων, από τον Α/Κ Αυγού μέχρι την Εγνατία οδό. 10 km επαρχιακής οδού από την Σκούπα μέχρι Πλατανούσσα - Μονολίθι παραμένουν σε κακή κατάσταση δυσκολεύοντας τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών στα Τζουμέρκα. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η ανάγκη μελέτης ασφαλούς διασύνδεσης των δυο μεγάλων α/δ της Ιόνιας και της Εγνατίας οδού με τις παλιές εθνικές οδούς Ιωαννίνων – Άρτας και Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, διαφορετικά οι παρακαλάμιες Κοινότητες και τα χωριά της κοιλάδας του ποταμού Λούρου θα συνεχίσουν να βιώνουν τον αποκλεισμό και την ερήμωση. Υποχωρούμε συνεχώς όταν οι άλλοι διεκδικούν και δικαιώνονται. Καθυστερήσαμε στην κατασκευή των διοικητηρίων Άρτας και Πρέβεζας και εξακολουθούμε να πληρώνουμε ½ εκατομμύριο ενοίκια το χρόνο. Επικεντρώνουμε τέλος στο έργο του Τεχνολογικού Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο θα πρέπει να επανασχεδιαστεί εάν θέλουμε να έχει ευτυχή κατάληξη.

Η παράταξη μας, από θέση αντιπολίτευσης, κάνει το χρέος της. Ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα ασκώντας έλεγχο στις πράξεις της διοίκησης εντός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, παρά τις μεροληπτικές διατάξεις του υπέρ της πλειοψηφίας (περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα) και τις αδυναμίες του ως προς την καταστατική θέση των αιρετών, περιορίζοντας σε διαδικαστικό τον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Γράφει η Μαρία Μάρκου*
 
Αν κάτι με χαρακτηρίζει είναι ότι δεν φυγομαχώ…
 
Σε μια αδιαμφισβήτητα δύσκολη συγκυρία για την Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που στηρίζει την παράταξη ‘Κοινό των Ηπειρωτών’ με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί στάση ευθύνης, απέναντι στη γενικευμένη απάθεια που έχει περιέλθει η χώρα.
Μετά τις Βουλευτικές όπου ήμουν υποψήφια Βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θέτω την υποψηφιότητά μου για Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» Π.Ε. Πρέβεζας. Την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα και να ζητήσω τη στήριξή σας την υπαγόρευση η συνείδησή μου και η διαπίστωση της πλειονότητα πιστεύω των Ηπειρωτών ότι οι πρακτικές και πολιτικές, της μακροχρόνιας υπάρχουσας Περιφερειακής Αρχής, έχουν επιφέρει στην Ήπειρο το μαρασμό, την εγκατάλειψη των χωριών, την γενική υποβάθμιση αλλά και τον μεγάλο δημογραφικό κατήφορο που κανείς δεν ξέρει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που θα σταματήσει. Δυστυχώς η αγαπημένη μας Ήπειρος είναι παραδομένη σε φατρίες εξυπηρέτησης ή εξισορρόπησης συμφερόντων, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής και προοπτικής.
Μετά από μια και πλέον δεκαετία αδιάλειπτης διοίκησης της Περιφέρειας από τον κ. Καχριμάνη, η Ήπειρος παραμένει στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις 234 περιφέρειες της Ευρώπης (215 η θέση) εμφανίζοντας υψηλούς δείκτες διαφθοράς και διαπλοκής, ενώ αιμορραγεί διαρκώς στην οικονομία της με εξαιρετικούς χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης.
Επιπλέον παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα στο οδικό της δίκτυο (παράκαμψη Φιλιππιάδας, Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα, σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια, σύνδεση Τύριας Δωδώνης με Ιόνια οδό κ.ά.) ενώ η έλευση σιδηροδρομικής σύνδεσης να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Με περιβαντολλογικά κινήματα να δυναμώνουν συνεχώς τις φωνές διαμαρτυρίας και τις δράσεις αντίστασης απέναντι στις καταστροφικές χερσαίες εξορύξεις, τις οποίες σημειωτέον έχουν εγκαταλείψει όλες οι χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Με τη μη χωροθέτηση από την Πολιτεία των αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες Λάκκα Σούλι). Με τα Φωτοβολταϊκά πάρκα που προσβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης. Με τους υπερχρεωμένους ΤΟΕΒ χωρίς καμία αποτελεσματική μέριμνα από την αρμόδια Περιφερειακή Αρχή για μια βιώσιμη λύση. Με τα κινήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, όπως η
διεκδίκηση της διάσωσης του δάσους της Βαλανιδορράχης. Όλα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα της ανεπαρκέστατης Περιφερειακής αρχής.
Τη διοίκηση Καχριμάνη τη ζήσαμε και τη…χορτάσαμε. Φτάνει πια!
Η Ήπειρος χρειάζεται αλλαγή σελίδας και μία νέα πολιτική ηγεσία να την βάλει στις ράγες της ανάπτυξης. Μία ανάπτυξης για όλους!
Για τη διάσωση της πολιτιστικής της ταυτότητας και της οικονομικής της ανέλιξης.
Για να σταματήσουν πια τα παιδιά της Ηπείρου να φεύγουν στο εξωτερικό. Για να αντιστραφεί η κατάσταση στα χωριά και τις πόλεις μας.
Είναι ώρα ευθύνης…
 
* Η Μαρία Μάρκου είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας με την παράταξη "Κοινό των Ηπειρωτών" με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. 
 

 Σε πλήρη εξέλιξη είναι από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι διαδικασίες για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού των δικτύων και των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε τη δημοπράτηση άλλων τεσσάρων έργων, με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να  ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Συγκεκριμένα πρόκειται τα έργα:
 
•Αντικατάσταση τμήματος χαλύβδινου αγωγού στο δίκτυο άρδευσης αντλιοστασίου Α4 Πριάλας εγγειοβελτιωτικού έργου Μπόιδα - Μαυρής», προϋπολογισμού € 640.000
•«Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Μπόιδα Μαυρής», προϋπολογισμού € 1.510.000.
•«Έργα βελτίωσης αντλιοστασίου Α/Σ Α5 Τσουκνίδας», προϋπολογισμού € 738.000.
•«Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Λούρου – Ανακατασκευή διωρύγων Δ2 & Δ7» προϋπολογισμού 2.196.564,33 €
 
Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:
 
•«Κατασκευή οδού Μονολίθι-Πλατανούσα-Δαφνωτή (Α΄ φάση)», προϋπολογισμού 800.000 €.
•«Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό προς γέφυρα Τζαρή, προϋπολογισμού 100.000  €.
•«Άμεση ολοκλήρωση εργασιών κατασκευής προσβάσεων και έργων υποδομής στην γέφυρα Λοφίσκου», προϋπολογισμού 62.000 €.
•«Άμεση αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος επαρχιακής οδού Αγία Παρασκευή – Φούρκα – όρια νομού», προϋπολογισμού 136.400 €.

Συνέντευξη παραχώρησε την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2023 στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε αρκετά από τα θέματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο την επικαιρότητα. 

Για την υπόθεση Πότση δήλωσε ότι 'δεν γίνεται στο κίνημα metoo να λες μιλήστε, αποκαλύψτε και όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο στο σπίτι σου να κάνεις πως δεν το βλέπεις'

Μίλησε για τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα των 'Οριζόντων Ηπείρου' για τις ερχόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου ενώ αποκάλυψε και τις τρεις προτεραιότητες που θα θέσει στην περίπτωση που αναλάβει την διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου.  

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" τόνισε πως στόχος δεν είναι η δεύτερη Κυριακή αλλά να κριθεί το αποτέλεσμα με νικητές από τις 8 Οκτωβρίου. 

Ο κ. Ριζόπουλος σχολίασε τις υποψηφιότητες ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια είπε πως 'σύμφωνα με τις δηλώσεις τους δεν μοιάζουν να διαθέτουν συνταγή νίκης. Όποιος δεν έχει αυτή τη συνταγή δεν υπάρχει λόγος να κατέβει στις εκλογές'. 

Ακόμα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου μίλησε για τους αρνητικούς δείκτες όπως η διαφορά, η ανεργία και η χαμηλή ανάπτυξη που καταγράφει η Ήπειρος και υπογράμμισε πως στόχος του είναι να ανατρέψουμε όλους τους λόγους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Τέλος, υπογράμμισε πως η διαφάνεια για τον τρόπο που θα κυβερνήσει είναι όρος αδιαπραγμάτευτος.

Η υποψήφια με την Περιφερειακή παράταξη "Κοινό των Ηπειρωτών", σε δήλωσή της μετά το αποτέλεσμα των εκλογών αν΄φερε: "Το ευχαριστώ είναι λίγο. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που με εμπιστευτήκατε για ακόμη μια φορά και με την ψήφο σας και με αναδείξατε στη Δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου με μικρή διαφορά από την πρώτη. Θέλω να Ευχαριστήσω και όλους αυτούς που με στήριξαν είτε με τον καλό τους λόγο είτε με την θετική τους στάση, τους φίλους μου και την οικογένεια μου.

Για μένα προσωπικά, πέρα από την ύψιστη τιμή να σε ψηφίσει κάποιος, το σημαντικότερο είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο σου επειδή γνωρίζει ότι λειτουργείς ανιδιοτελώς και συλλογικά.

Πέρα λοιπόν από την ευγνωμοσύνη που νιώθω θέλω να πω σε αυτούς που με στήριξαν ότι μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω, ότι δεν μου αφήνουν περιθώριο να εγκαταλείψω και επειδή η ιδιοσυγκρασία μου είναι αυτή της αγωνίστριας και μόνο της προσφοράς, όπως πάντα και περισσότερο τώρα, ήμουν και θα είμαι εδώ για όλους. Η πορεία στην οποία εσείς με βάλατε δεν τελειώνει εδώ. Με ώθηση τον μεγάλο αριθμό ψήφων που μου δώσατε δηλώνω ότι θα είμαι δυναμικά παρούσα.

 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στην τελευταία της συνεδρίαση, ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου για την ανακαίνιση- εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 845.000 ευρώ που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ανέλαβε την υλοποίησή του συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα για τα έργα στις Μονάδες Υγείας.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, Προσωρινός ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε..

«Η Περιφέρεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει συνδράμει, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, με πολλούς τρόπους τις δημόσιες δομές υγείας της Ηπείρου, προκειμένου ν' ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικά για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο αντιμετωπίζει και σοβαρά κτιριακά προβλήματα, ανέλαβε την υποχρέωση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, την 6η ΥΠΕ και τη Διοίκησή του, να χρηματοδοτήσει ορισμένες βασικές υποδομές, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του προς όφελος των ασθενών και του προσωπικού του», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η τεχνική περιγραφή του έργου:

Πρόκειται να γίνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες επιγραμματικά σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου είναι οι εξής:

 1. Κατεδάφιση κτηρίου βοηθητικής χρήσης στο δώμα, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι πλέον απαραίτητος και θα απαλλάξει το δώμα από επιπλέον φορτία.
 2. Δημιουργία νέων χώρων κύριας χρήσης. Αφορά την προσθήκη στέγης σε τμήμα του δώματος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέοι χώροι κύριας χρήσης, που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για κοιτώνες και χώρους υγιεινής που θα χρησιμοποιούνται από το ιατρικό προσωπικό που εκτελεί την υπηρεσία του.
 3. Κατασκευή νέων λουτρών και την ανακαίνιση υπαρχόντων στο εσωτερικό των θαλάμων νοσηλείας στις Κλινικές του Νοσοκομείου που βρίσκονται στον α΄& β΄ όροφο των νοτίων κτιρίων. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των θαλάμων διαθέτει μόνο νιπτήρα με παροχή κρύου νερού. Με το υπό εκτέλεση έργο, θα δημιουργηθούν κλειστά λουτρά σε 11 θαλάμους και θα γίνει πλήρης ανακαίνιση σε 13 υπάρχοντα λουτρά.
 4. Αντικατάσταση των θυρών εισόδου στους θαλάμους. Οι νέες θύρες θα είναι ξύλινες με μεταλλικό κάσωμα και θα έχουν το απαραίτητο πλάτος για τη διέλευση των φορείων.
 5. Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και κατασκευή νέου με όδευση αντίστοιχη με την παλιά και ανάπτυξη νέων τμημάτων για την τροφοδοσία των νέων WCπου θα κατασκευαστούν".

Όσο και αν τα παραπάνω έργα μπορούν να δώσουν έναν τόνο αναμόρφωσης στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, είναι κοινή πεποίθηση στην κοινωνία της Πόλη, ότι μόνο εάν γίνει ένα καινούργιο σύγχρονο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο κάτι που είχε δεσμευτεί όταν επισκέφθηκε την Πρέβεζα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, θα επιλυθεί οριστικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα. 

Άλλες αποφάσεις

Κατακυρώσεις διαγωνισμών

Τους οριστικούς αναδόχους τριών οδικών έργων (δύο στην Π.Ε. Άρτας και ένα στο παράλιο «μέτωπο» Θεσπρωτίας- Πρέβεζας) ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

 • «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας επαρχιακής οδού Κυψέλης – Βουργαρελίου», προϋπολογισμού € 186.000. Ανάδοχος Δημήτριος Φούκας.
 • «Άμεση αποκατάσταση της 18ης επαρχιακής οδού (Δίστρατο – Κρυονέρι) στη θέση Βαθύ κάμπος ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 55.000. Ανάδοχος η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ».
 • «Άμεση αποκατάσταση καθίζησης στην παραλιακή οδό», προϋπολογισμού

Εκτός αυτών ανατέθηκε και το έργο «Ηλεκτροφωτισμός τμήματος της επαρχιακής οδού Άρτας – Νεοχωρίου από την ιστορική γέφυρα Άρτας έως την είσοδο του οικισμού Κεραματών (παροχή υπηρεσιών)», με προϋπολογισμό 37.200,00 €στην εταιρεία «Π. Παπαδημητρίου & ΣΙΑ ΟΕ».

Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων:

 • «Βελτίωση – συντήρηση 4ης επαρχιακής οδού Άρτα – Ροδαυγή – όρια νομού Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 200.000.
 • «Άμεση αποκατάσταση βατότητας οδών στον οικισμό Μιχαλιτσίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού €

 
Αντιπλημμυρική προστασία:19 λεπτά βροχής… κι η πόλη των Ιωαννίνων παρουσίασε τη θλιβερή εικόνα που είδαμε σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Tύπο.  
Μπορεί η μικρή χρονική διάρκεια του φαινομένου να μας επιτρέπει σήμερα να μιλάμε περί… φρεατίων βουλωμένων από τα πλατανόφυλλα (!), όμως οι τραγικές συνέπειες της καταστροφής στη Θεσσαλία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ήδη από το 2012, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ, έχουν επισημανθεί οκτώ Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου για την Περιφέρεια Ηπείρου:
Η χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων
Ο άνω ρους του π. Καλαµά στην περιοχή ∆ολιανά
Ο μέσος ρους του Καλαμά από το ύψος της Βροσίνας έως το Καστρί
Ο κάτω ρους και το δέλτα του Καλαµά καθώς και η παράκτια ζώνη της Ηγουμενίτσας
Οι χαμηλές περιοχές της λεκάνης του Αχέροντα και της κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου
Ο μέσος ρους του π. Λούρου
Οι πεδιάδες της Άρτας και η χαμηλή ζώνη των ποταμών Λούρου και Αράχθου
Η Πεδιάδα της Πρέβεζας
Έντεκα χρόνια μετά ελάχιστα έχουν γίνει. Η νυν Περιφερειακή Αρχή όλον αυτόν τον χρόνο στη διάθεσή της, όμως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών γνωρίζουν πολύ καλά τι έργα (δεν) έχουν γίνει και τι (δεν) έχουν πράξει οι ιθύνοντες.
2,3 εκατομμύρια Ευρώ… Τόσο κοστίζει η «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων» της Περιφέρειας που κατακυρώθηκε μόλις στην εκπνοή του 2021. Στην απίθανη περίπτωση που δεν πέσει θύμα των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων που αποτελούν το …έμβλημα της  νυν Περιφερειακής Αρχής δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί παρά μετά από 21 μήνες. Στα μέσα του 2025 δηλαδή  - και μιλάμε εδώ μόνο για τη «Μελέτη»!
Μέχρι να προκηρυχτούν, να κατακυρωθούν, να συμβασιοποιηθούν και βέβαια να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα ΕΡΓΑ, εμείς θα πρέπει να στεκόμαστε με το χρονόμετρο στο χέρι και να προσπαθούμε να μαντέψουμε μετά από πόση βροχή η Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, οι κόμβοι και οι λοιπές μεγαλειώδεις κατασκευές του Φαραώ της Ηπείρου θα μετατραπούν σε πλωτούς ποταμούς...
Έπρεπε να συμβεί η τραγωδία στη Θεσσαλία για να ζητήσει ο νυν Περιφερειάρχης την επίσπευση και την ολοκλήρωση των μελετών για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας. Το ενδιαφέρον του ωστόσο φαίνεται πως είναι τόσο όψιμο όσο και υποκριτικό: από τις 2 Σεπτεμβρίου - δέκα ημέρες πριν την επιστολή του νυν Περιφερειάρχη στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών - η ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Εγκληματική αδιαφορία;», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«…Κατά το έτος 2007 (...) δημοπρατήθηκε η μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου (Πανοζάχος) η οποία χρηματοδότησε την εν λόγω μελέτη με €700.00 (...)
Στην μελέτη αυτή προβλέπονταν  τρεις εναλλακτικές προτάσεις, η πρώτη ήταν η εκτροπή του ποταμού Αράχθου με δυο σήραγγες από τον λόφο Περάνθης,  η οποία υιοθετήθηκε και από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, η δεύτερη πρόταση ήταν η παράκαμψη του ιστορικού γεφυριού και η τρίτη πρόταση ήταν εκτροπή μέσω τάφρου προς την Κόπρανα. Το κόστος της πρώτης πρότασης που υιοθετήθηκε ανέρχονταν στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, χρηματοδότηση η οποία είχε εξασφαλιστεί (...) από το ΕΣΠΑ 2014-2021.
Στη συνέχεια (...) ζητήθηκε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για συμπληρωματική μελέτη από την Κάτω Παναγιά μέχρι και τις εκβολές του Αράχθου. Ο τότε και νυν περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης δεν ενέκρινε την εν λόγω χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη μελέτη.
Το έτος 2015 όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε έγινε η καταστροφική πλημμύρα που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια περιουσίων αρκετών συνδημοτών μας αλλά και των κατοίκων της πεδιάδος της  Άρτας με ποσότητα 900 κυβικών νερού ανά δευτερόλεπτο. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε περίπτωση ακραίων  καιρικών φαινομένων λόγω και της κλιματικής αλλαγής, που συχνά πυκνά συμβαίνουν και στη χωρά μας, τι θα συμβεί αν διέλθουν περί τα 2.000 κυβικά μετρά νερού ανά δευτερόλεπτο.
Με αφορμή το συμβάν αυτό έγινε σύσκεψη όλων των φορέων στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για την αντιμετώπιση ανάλογης περίπτωσης στο μέλλον, όπου πάρθηκε απόφαση για νέα μελέτη ύψους €4.000.000 παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό σε όλους τους φορείς ότι υπήρχε ήδη μελέτη. Η νέα αυτή μελέτη για την οποία δαπανήθηκε το ποσό των €4.000.000 κατέληξε στις ίδιες ακριβώς προτάσεις με την προηγούμενη μελέτη ανεβάζοντας όμως το κόστος κατασκευής σε  €120.000.000. (...)»
Κατά τα άλλα, η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε (και πέτυχε) την κήρυξη των Μετσόβου, Ανηλίου, Βοτονοσίου και Μηλέας σε εξάμηνο καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Σωστό, αλλά με όσους δεν έχουν... μπάρμπα στην Κορώνη, τι γίνεται; Πολύ περισσότερο, ως πότε θα τρέχουμε πίσω από τις καταστροφές αντί να τις προλαβαίνουμε με ΕΡΓΑ κι όχι με μελέτες επί μελετών;
Όπως η ομόλογή της στην Θεσσαλία, η νυν Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί εντέχνως να επιρρίψει τις ευθύνες της στους Δήμους, τα Υπουργεία και οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό της. Η αβελτηρία της ωστόσο και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από αυτήν είναι πλέον ορατές στον καθέναν. Το μοντέλο ανάθεσης των έργων που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια βασίζεται όχι στην πρόληψη και τη συντήρηση των έργων αλλά στην αποκατάσταση των ζημιών κατόπιν εορτής, ώστε να εξυπηρετείται η απευθείας ουσιαστικά ανάθεσή των έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως η ομόλογή της στην Θεσσαλία η νυν Περιφερειακή Αρχή βασίζει τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στο «πάμε κι όπου βγει». Από σύμπτωση δεν είχαμε (ακόμη) μεγάλες καταστροφές και δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως η τύχη δεν κρατάει για πάντα. Ευτυχώς στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες της Ηπείρου έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν μια νέα περιφερειακή διοίκηση που θα προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των αναγκαίων ΕΡΓΩΝ χωρίς να παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση καταγγελίας γυναίκας σε βάρος του αντιπεριφειρειάρχη κ. Οδυσσέα Πότση, η Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων, αναφέρει: "Η υπόθεση καταγγελίας σε βάρος του μέχρι πρόσφατα αντιπεριφεριάρχη Ο. Πότση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την δικαιοσύνη.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας από δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου

είναι απαράδεχτη. Την ίδια στιγμή, στο δελτίο Τύπου η Περιφέρεια δεν έχει ούτε μισή γραμμή για τις τεράστιες

ελλείψεις στο δίκτυο προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, όταν μάλιστα στην Ήπειρο λειτουργεί μόλις

ένας ξενώνας με 20 κοιτώνες, για κακοποιημένες γυναίκες, και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές

δομές για την ψυχολογική στήριξη και την προστασία των θυμάτων.

Η διαχείριση του θέματος, αποδεικνύει γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάντων δεν φτάνουν ποτέ μέχρι

την επίσημη καταγγελία, ενώ χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται απροστάτευτες απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις

καθημερινά, είτε στο χώρο εργασίας, είτε είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

 

Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στην Περιφέρεια Ηπείρου, δυναμώνουν τον αγώνα για:

- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για λειτουργία κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, για την πρόληψη της βίας αλλά και τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

- Ενημερωτικά προγράμματα σε Σχολεία και Σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς '.

Η Αγλαΐα Νάτσικα συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Άρτας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στις Περιφερειακές εκλογές θα είναι υποψήφια με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο στην Π.Ε. Άρτας..

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει. Και όταν υποχωρήσουν τα νερά, όταν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, όταν θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής τότε η χώρα μας θα είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση.

Κρίση που αφορά έναν κρίσιμο κρίκο στην παραγωγική της αλυσίδα με σοβαρούς κινδύνους για τη διατροφικής της επάρκεια. Δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο. Είναι μια εθνική καταστροφή. Υπάρχουν ευθύνες. Και φυσικά είναι πολιτικές.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι συγκεκριμένα:

• Τι έγινε τα τρία ακριβώς χρόνια που μεσολάβησαν από τον καταστροφικό Ιανό;

Που πήγαν τα υπέρογκα κονδύλια για αντιπλημμυρική προστασία που διαφήμιζαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η Περιφέρεια Θεσσαλίας;

• Γιατί παρότι οι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούσαν εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα για την ένταση του φαινομένου, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έκανε την παραμικρή προετοιμασία και καθησύχαζε τον πληθυσμό διαφημίζοντας την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού;

• Γιατί καθυστέρησε ο συντονισμός μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος, πολύτιμος χρόνος τις πρώτες ώρες της τραγωδίας; Είναι δυνατόν ο επιχειρησιακός συντονισμός να πέφτει θύμα των προσωπικών ανταγωνισμών μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης;

Απέναντι στην πασιφανή πλέον κατάρρευση του «επιτελικού κράτους», η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά κρύβεται πίσω από δικαιολογίες γύρω από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Μετατρέπει μια υπαρκτή απειλή σε δικαιολογία. Αλλά εκεί βρίσκονται οι πιο σοβαρές ευθύνες της. Γιατί άφησε τη χώρα ανοχύρωτη.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα:

• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκπόνηση του πορίσματος Γκολντάμερ το 2019, για δημιουργία Εθνικής Αρχής για την Πολιτική Προστασία. Με τον τρόπο αυτό άφησε τη χώρα δίχως έναν ανεξάρτητο επιχειρησιακό και επιστημονικά μηχανισμό με θεσμική συνέχεια και ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους.

• Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι 30/6/2023 αξιοποίησε μόλις το 0,5% των διαθέσιμων κονδυλίων για πολιτική προστασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για το θέμα καταθέσαμε πρόσφατα κοινοβουλευτική ερώτηση, η κυβέρνηση όμως απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας.

• Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετών μέσων ενημέρωσης ανάμεσα στα έργα που απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λόγω κακού σχεδιασμού και ανωριμότητας υλοποίησης, περιλαμβάνονται και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε τα ερωτήματα είναι πολλά. Ποια έργα απεντάσσονται;

Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τη Δευτέρα θα παρέμβει εκ νέου κοινοβουλευτικά

• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μερίμνησε για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας ως όφειλε να κάνει έως τις 31.12.2021, σχέδια που για πρώτη φορά κύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Η επί διετία μη συμμόρφωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία οδήγησε την Κομισιόν να στείλει έγγραφη προειδοποίηση, όπως ανέδειξε πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης.

Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο διαδοχικών καταστροφών με την πολιτεία να περιορίζεται στην καταγραφή τους.

Δεν υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων; Ναι, προφανώς υπάρχουν. Η επίκλησή τους όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για τις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που από το 2019 επιδίδεται σε ασκήσεις αυτοθαυμασμού. Ευθύνες οι οποίες είναι τελικά εγκληματικές.

Το «επιτελικό κράτος» όποτε αντιμετωπίζει μια δοκιμασία, καταρρέει.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δεν μπορεί να δώσει τη μάχη με την κλιματική κρίση, δεν μπορεί να λειτουργήσει στρατηγικά, δεν μπορεί να οργανώσει τις κρατικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να επενδύσει σε δημόσια έργα υποδομών.

Η χώρα χρειάζεται ολοκληρωμένο Εθνικό Στρατηγικό. Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η χώρα χρειάζεται ένα Κράτος που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δημόσιες πολιτικές.

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Πολιτική που θα οχυρώνει την κοινωνία, θα εμπνέει ασφάλεια στους πολίτες, θα εξασφαλίζει το μέλλον της.

Και αναρωτιέμαι κ. Καχριμάνη, κ. Ψαθά και κ. Στύλιο, αν αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνέβαιναν στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα, τι αποτελέσματα θα είχαμε; Να σας απαντήσω εγώ : «Τα ίδια ακριβώς»

Αναλάβετε όλοι επιτέλους τις ευθύνες σας. Μην παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων .

Το σύνθημα :

«Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και σεις μιλάτε για κέρδη και ζημιές» είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα έργα βιτρίνας των Περιφερειαρχών του επιτελικού κράτους της Ν.Δ.

Ήρθε ο καιρός να ψηφίσουμε τους Περιφερειάρχες που μας αξίζουν .

Για να γίνει η Περιφέρεια ανάχωμα στις ολέθριες πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών, της υποβάθμισης των δημόσιων δομών και δικτύων, της καταστροφής του φυσικού πλούτου και της φτωχοποίησης των πολιτών.

Για να γίνει η Περιφέρεια θεσμός που θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, την ακεραιότητα της περιουσίας τους, τη διατήρηση των δημόσιων αγαθών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι οι ουσιαστικοί τροφοδότες της οικονομικής ανάπτυξης και οι προϋποθέσεις της κοινωνικής ευημερίας.

Για να γίνει η Περιφέρεια θεσμός κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους αδύναμους και όσους πλήττονται από τις κρίσεις της εποχής.

Να πάψει πλέον η Ήπειρος να είναι η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ελλάδας.

Γιατί δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που καλλιεργείται από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Γιατί οι πολίτες και η κοινωνία χρειάζονται έργο πνοής και ουσίας και όχι έργα βιτρίνας.

Γιατί η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλου είναι προϋπόθεση για τη Δημοκρατία.

Γιατί οι πολίτες της περιφέρειας και της επαρχία δεν είναι πολίτες Β΄ Κατηγορίας.

Γιατί χρειάζεται ανάδειξη του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του θεσμού των Περιφερειών

Γιατί είναι απαραίτητη ανάγκη η ενεργή συμμετοχή των πολιτών αλλά και των επιστημονικών / επαγγελματικών φορέων για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής κατεύθυνσης και στρατηγικής ανάπτυξης της Ηπείρου

Γιατί είναι απαραίτητη η δυνατότητα ένταξης στη αγροτική παραγωγή νέων επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων και εργαλείων

Γιατί χρειάζεται σχεδιασμός των αστικών περιοχών της Ηπείρου με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

Γιατί θέλουμε την βελτίωση της προσβασιμότητα των κατοίκων της υπαίθρου στις υπηρεσίες και στα αγαθά των πόλεων

-          Γιατί επιβάλλεται ο σχεδιασμός της τουριστική ανάπτυξης της περιοχής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με σεβασμό στο περιβάλλον και στον υπάρχοντα τρόπο ζωής

-          Γιατί τα όνειρα και οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων δεν μπορούν να βαλτώνουν μέσα σε ψεύτικες υποσχέσεις και ευχολόγια.

Γιατί επιβάλλεται ο Νομός Άρτας να έχει τα κονδύλια που του αναλογούν για να βγει από την αφάνεια.

Γιατί ο Νομός μας με τη βοήθεια της Περιφέρεια μπορεί να γίνει πρότυπο αγροτουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού, κτηνοτροφικών και αγροτικών μονάδων.

Μαζί αλλάζουμε και βάζουμε τα θεμέλια για μια δίκαιη Περιφέρεια Ηπείρου.

Μαζί θα κάνουμε την Περιφέρεια Ηπείρου πιο ανθεκτική στις πιέσεις και τις κρίσεις.

Θα κάνουμε την Περιφέρεια Ηπείρου ανθρώπινη και τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες να την εμπιστεύονται και να την εκτιμήσουν.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώνω παρούσα σ αυτόν τον αγώνα, με «Το Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο.

Ζητάω να με εμπιστευτείτε και να μου δώσετε τη ψήφο σας, για να οικοδομήσουμε μαζί την επόμενη μέρα, στον Νομό Άρτας και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Βιογραφικό :

Η Αγλαΐα Νάτσικα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Άρτα.

Από το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου του πατέρα της -Λάμπρου Νάτσικα- και μετά, εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στην εκπαίδευση. Είναι καθηγήτρια Ανωτάτων Θεωρητικών και Διπλωματούχος Πιανίστρια.

Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και φόρουμ.

Ενεργή στην κομματική ζωή, ξεκινώντας από μέλος της νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σήμερα συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΑΡΤΑΣ και μέλος της Κ.Ε.

Ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα το 2009, ενώ, συμμετείχε ανελλιπώς από το 2006 στις αυτοδιοικητικές προσπάθειες του χώρου. Το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Δημοτική Αλλαγή, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, το 2014 με την παράταξη Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, με επικεφαλής τη Λίτσα Κιτσαντά και το 2019 με την παράταξη Δημοτική Αναγέννηση, με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια.

Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Χουλιάρα, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας κι έχουν έναν οκτάχρονο γιο, τον Άλκη.

 

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τέσσερα έργα ΑΠΕ, τα οποία απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση αφορούν, μεταξύ των άλλων, τα έργα:

 • Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 95 ΜW και 30 ΜW αντίστοιχα στη θέση «Καμαρίνα» Δ.Ε. Ζαλόγγου Δήμου Πρέβεζας
 • Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 75 MW στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου Δήμου Ζίτσας
 • Μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 1,78 MW επί του ποταμού Τύρια Δ.Ε. Σελλών Δήμου Δωδώνης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γοργόλης στην τοποθέτησή του, αφού τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που όμως δεν προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον ή σε άλλες υπάρχουσες δραστηριότητες, αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα που ανακύπτουν από το ενδεχόμενο υλοποίησης των ανωτέρω έργων. Μάλιστα τόνισε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξετάζει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πάντα και κυρίως ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα αυτών.

Για τα έργα στη θέση «Καμαρίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προτεινόμενη θέση και των δυο πάρκων βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και εγγύς του ιερού βράχου του Ζαλόγγου και του οικισμού Καμαρίνας, μεταβάλλοντας έτσι τον ιστορικό χαρακτήρα και την αισθητική του τοπίου της ευρύτερης περιοχής. Ότι η έκταση κατάληψης των πάρκων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής και τέλος ότι οι απαραίτητες εκχερσώσεις, εκσκαφές και διαμορφώσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα μεταβάλουν την υδρολογία της περιοχής και θα προκαλέσουν ολίσθηση του εδάφους.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών στην Καμαρίνα, μεταφέροντας και την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε διεξοδικά και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν πολίτες της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχιλλέας Γκούμας.

Για το έργο στην Τ.Κ. Δελβινακόπουλου του Δήμου Ζίτσας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σύνολο των εκτάσεων που απεικονίζονται στα τοπογραφικά διαγράμματα της επένδυσης αντιστοιχεί σε βοσκοτοπικά αγροτεμάχια και για την Επιτροπή Περιβάλλοντος οι βοσκότοποι ή βοσκήσιμες γαίες, αποτελούν πολύτιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον.

Για το έργο επί του ποταμού Τύρια του Δήμου Δωδώνης ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Δωδώνης και οι πολίτες της περιοχής παρέθεσαν στην επιτροπή στοιχεία που αφορούν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα με επιστημονικό υπόβαθρο τα οποία περιέχονται στην απόφαση του Δήμου Δωδώνης και παρά τις πολλές θετικές γνωμοδοτήσεις που υπάρχουν πρότεινε η γνωμοδότηση να είναι αρνητική με το σκεπτικό της απόφασης του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την αναβολή που δόθηκε στο θέμα αυτό την προηγούμενη φορά ώστε να προετοιμάσει ο Δήμος τις απόψεις του, έκανε ενδελεχή αναφορά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωδώνης και τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου στην περιοχή

Αντίθετα η Επιτροπή Γνωμοδότησε θετικά για το έργο «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 0,593MWστη θέση Κορακάδες Δ.Ε. Αθαμανίας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι υπέρ των ΑΠΕ που γίνονται από Ενεργειακές Κοινότητες μετά από πρωτοβουλία και συμμετοχή των ΟΤΑ και των κατοίκων τους, καθώς τα οφέλη από τα έργα αυτά θα επιστρέφουν συνολικά στον πολίτη.

Για το έργο «Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας με καύση βιοαερίου που έχει παραχθεί από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, εγκατεστημένης ισχύος 999 KWel στην Τ.Κ. Νεοχωρίου Δήμου Ζίτσας η Επιτροπή δεν γνωμοδότησε, εξαιτίας νομικών ζητημάτων και ελλείψεων που προκύπτουν στην Μελέτη.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε επίσης θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 • «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 14.000 σε 22.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Νεοχωρίου, Π.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
 • «Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δυο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στην Τ.Κ. Λογγάδων, Π.Ε. Παμβώτιδας, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)
 • «Ε.Π.Ο. επέκτασης υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 17.800 σε 49.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Ζίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
 • «Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 13.000 σε 62.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δύο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυναμικότητας 41.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 21.000 ορνιθίων 2 κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στη θέση «Στρόγγλι», Τ.Κ. Περάτης, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
 • «Λατομείο μαρμάρων , στη θέση «Χαλίκια» της Τ.Κ. Αναργύρων, της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

Επίσης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων για την υλοποίηση των έργων:

 • «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας δημοτικών δρόμων Τ.Κ. Μονολιθίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 145.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων)
 • «Επείγουσες εργασίες στερέωσης οδού πρόσβασης προς Επαρχιακό δίκτυο Καλαρρυτών και διευθέτηση όμβριων επ' αυτού», προϋπολογισμού 117.000,00 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων)
 • «Αποκατάσταση τοίχων αντιστήριξης δημοτικών δρόμων οικισμού Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων », προϋπολογισμού 93.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων)
 • «Αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία κατοικίας στο Μαυρονόρος Πωγωνίου », προϋπολογισμού 74.4000 ευρώ (με το Δήμο Πωγωνίου)
 • «Βελτίωση δασικού δρόμου Γ’ Κατηγορίας «ΠΛΑΙ - Λ. ΜΠΙΣΤΙΕΣ - Λ. ΜΠΑΖΓΟΥΡΙ – ΚΑΡΑΟΥΛΙ - ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΣ» Τ.Κ. Περιβλέπτου Δήμου Ιωαννιτών », προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (με το Δήμο Ιωαννιτών)
 • «Βελτίωση Συνδετήριας οδού από 8η επαρχιακή οδό Ν. Ιωαννίνων έως τον οικισμό Τερόβου », προϋπολογισμού 41.000 ευρώ (με το Δήμο Δωδώνης)

Τέλος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου, για τη «Δοκιμαστική Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Στην Άρτα «ταξιδεύει» η παράδοση του Πωγωνίου μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» για παρουσίαση της Πωγωνίσιας Φορεσιάς.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8:30μ.μ., στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης κ. Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:  "Κτηνοτρόφε, Κτηνοτρόφισσα,
Μετά το ΠΑΣΧΑ με τα  καλάθια “καπαμά” της κυβέρνησης ήρθαν και οι γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος!!
Έτσι η «ΔΩΔΩΝΗ» μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σ΄αυτή και τον κουρνιαχτό των εγκαινίων και των πανηγυρισμών για την επέκταση της βιομηχανίας,
για το ρεκόρ εξαγωγών φέτας, για τα νέα προϊόντα μας έστειλε την «λυπητερή». Στα τιμολόγια που πήραμε είδαμε να μειώνεται αναδρομικά (από τον Μάρτη) η
τιμή του γάλακτος στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που παράγουν μέχρι και 60 τόνους κατά τρία λεπτά!! Δεν θα σταματήσουν εδώ ετοιμάζουν και νέα
μείωση!! Η μείωση της τιμής θα προσθέσει νέες δυσκολίες ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους που είναι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες και δεν τα φέρνουν
βόλτα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Ήδη ένας στους δέκα κτηνοτρόφους έχει εγκαταλείψει την παραγωγή σύμφωνα και με τα
τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με τον τρόπο αυτό προωθείται ο μόνιμος στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ που είναι η συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και πιο λίγα χέρια και γι΄ αυτό κάθε
αναθεώρησή της είναι και χειρότερη από την προηγούμενη όπως και η τωρινή που ξεκίνησε αρχές του 2023.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ το 2022 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και δείχνουν ότι η διαχρονική πολιτική της
εξωστρέφειας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και την βελτίωση της
θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Παράλληλα η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα επικαλούμενη το πλαίσιο της «ελεύθερης
αγοράς» την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στις
εταιρείες διαχείρισης των απορριμμάτων, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη
τιμή.
Στην ανάπτυξη αυτή που κίνητρο έχει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού οι δικές μας ανάγκες και οι κόποι
μας δεν χωράνε.
Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια. Μέσα από το σύλλογό μας και δυναμώνοντάς τον, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν να κάνουμε πράξη το σύνθημα των
αγώνων μας «ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ» γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση που οδηγό έχει
την ΚΑΠ της ΕΕ.
 
Μέσα από την πείρα που συγκεντρώσαμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι μόνο όταν εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας και προχωρήσαμε σε αγώνες τοπικά, περιφερειακά
και πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και έχοντας τη στήριξη του υπόλοιπου λαού που και αυτός υποφέρει, καταφέραμε να
αποσπάσουμε μικρές και οι μεγάλες ανάσες όπως το αφορολόγητο, τις ενισχύσεις- ψίχουλα για την κάλυψη της αύξησης των ζωοτροφών κλπ.
Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων για να αποφασίσουμε την παραπέρα δράση μας, για
να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να απαιτήσουμε:
- Καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο.
-Άμεση πληρωμή των κτηνοτροφικών - αγροτικών προϊόντων με την παράδοση.
- Όχι στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
- Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.
- Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που καταστρέφουν το περιβάλλον και κλέβουν τον πλούτο του λαού.
 
ΖΙΤΣΑ Μάιος 2023"

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

 
lllll.png

 

Η MarBella Collection είναι ένας αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος με τρία ξενοδοχεία πολυτελείας 5*. Το MarΒella Corfu και το MarΒella Nido Suite Hotel & Villas βρίσκονται στην Κέρκυρα, και το MarΒella Elix, στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας.

Το MarBella Elix αναζητά επαγγελματία για τη θέση του Φύλακα

Αρμοδιότητες:

 • Υπεύθυνος στην διατήρηση της ασφάλειας του ξενοδοχείου

Προσόντα:

 • Προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σε ξενοδοχείο 4* ή 5* θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν
 • Άδεια Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας
 • Επιθυμητή η γνώση Αγγλικής γλώσσας
 • Εξωστρεφής και ευχάριστη προσωπικότητα
 • Άριστη ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικό πνεύμα
 • Επαγγελματική συμπεριφορά

Παροχές:

 • Δυναμικό και εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον
 • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
 • Εποχιακή απασχόληση
 • Διαμονή και διατροφή

 

Κάνε την αίτησή σου εδώ και γίνε μέλος της MarBella Collection!

Στοιχεία Επικοινωνίας Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

HR DEPARTMENT -MARBELLA COLLECTION

T +30 26610 71126

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.