ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ


Η Περιφερειακή παράταξη “Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο” σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της SPIDER, και καλεί τους εργαζόμενους στη ΒΙΚΗ και την ΕΑΣ Πρέβεζας να επιδείξουν την ίδια μαχητικότητα. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Οι εργαζόμενοι της SPIDER περνάνε χρόνια τώρα τον Γολγοθά του εμπαιγμού από τον εργοδότη, την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη.

Ο εργοδότης τσεπώνοντας εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια, μετάφερε το εργοστάσιο στην Σερβία, συνεχίζει τα αλισβερίσια με το Δήμο Ιωαννιτών πωλώντας κάδους παραγόμενους στη Σερβία και έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στη τύχη τους, απλήρωτους.

Η κυβέρνηση σε ρόλο πόντιου Πιλάτου παρακολουθεί αδιάφορα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του εργοδότη - μπαταχτσή και πότε-πότε δίνει κάποια ελεημοσύνη στους εργάτες.

Ο Περιφερειάρχης χρόνια τώρα έδιωχνε «κακήν κακώς» τους εργαζόμενους από το γραφείο του με την δικαιολογία ότι το θέμα δεν αφορά την Περιφέρεια.

Οι εργαζόμενοι από την μεριά τους κάνοντας έναν ηρωικό και ενωτικό αγώνα με το σωματείο τους διεκδικούν τα αυτονόηταδικαιώματα τους.

Να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και να ανοίξουν τα εργοστάσια με ευθύνη της πολιτείας για να συνεχίζουν την παραγωγή. Μια παραγωγή που έχει ανάγκη η χώρα μας καθώς πρόκειται για προϊόντα που τώρα τα εισάγουμε από το εξωτερικό.

Η απόφαση του περιφερειάρχη να συμμετάσχει στους πλειστηριασμούς για να αγοράσει το ακίνητο της Spider στα Καρδαμίτσια είναι καθαρή ρουσφετολογική κίνηση στην προσπάθεια του μπροστά στις εκλογές που έρχονται να ψαρέψει κάποιους ψήφους.

Εκεί που έδιωχνε τους εργάτες και δεν ήθελε να ασχοληθεί μαζί τους, τώρα κάνει την κίνηση αυτή κάτω από την πίεση των εργατών , «με το δημόσιο χρήμα» φυσικά, για να μετριάσει τις εντυπώσεις που έχει αφήσει η τακτική του ,με την υποστήριξη του εργοδότη-μπαταχτσή μέχρι τώρα.

Παράλληλα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια και των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ) και των νέωνυποψηφίων (Δημητρίου και Ριζόπουλου).

Με διάφορες δικαιολογίες προσπάθησαν να εμποδίσουν την συμμετοχή της περιφέρειας στον πλειστηριασμό δηλαδή προσπάθησαν να εμποδίζουν να πάρουν επιτέλους κάποια χρήματα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται απλήρωτοι στο έλεος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των δανείων κλπ.

Τους έπιασε τάχα ο πόνος ότι θα σπαταληθεί το δημόσιο χρήμα.

  • Που ήταν όλοι αυτοί όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο ξόδευε τεράστια ποσά για την ενίσχυση του λεγόμενου «τουριστικού προϊόντος» (φυλλάδια, εκθέσεις ταξίδια, κλ.π) σε όφελος των επιχειρηματιών του τουρισμού;

  • Που ήταν όλοι αυτοί όταν η περιφέρεια με την δικαιολογία του κατεπείγοντος μοίραζε εκατομμύρια ευρώ σε ημέτερους μέσω των δημοσίων έργων;

Γι’ αυτά καμιά διαμαρτυρία - Καμιά ανακοίνωση;

Τώρα που με την συμμετοχή στον πλειστηριασμό θα πάρουν κάποια χρήματα οι εργάτες βγήκαν στα κάγκελα και φωνάζουν «σπαταλάτε το δημόσιο χρήμα»,

Θαυμάστε υποκρισία, θαυμάστε ξεπεσμό, θαυμάστε μίσος απέναντι στους εργαζόμενους,

Ταυτόχρονα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της παράταξης του ΚΚΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί υπεύθυνους τους εργαζόμενους για τα δεινά που βιώνουν και τους καλεί να διεκδικήσουν τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εργοδότη. Δηλαδή να μη πάρουν τίποτε γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του εργοδότη έχουν υπόλοιπο μηδέν (0).

Όπως ξέρει πολύ καλά η παράταξη του ΚΚΕ στις περιπτώσεις αυτές οι εργοδότεςφροντίζουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, να τα μεταφέρουν σε ασφαλήμέρηκαλυπτόμενοι από την νομοθεσία του Αστικού Κράτους και του διεθνούς Καπιταλισμού.

Κατά «ΚΚΕ ευαγγέλιο» λοιπόν δεν έχει ευθύνη το ΠεριφερειακόΚράτος απέναντι στους εργάτες για να αναλάβει την ευθύνη να πληρωθούν, να αποζημιωθούν και να βρουν εργασία;

Έχουμεπάντως την γνώμη ότι κάπως αλλιώς τα έλεγε ο Μαρξ.

Η ΑριστερήΠαρέμβαση συμμετέχοντας αλληλέγγυα στον αγώνα των εργατών της Spider υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

  1. Να αναλάβει η Κυβέρνηση να λειτουργήσει τα εργοστάσια καθόσον η παραγωγή τους είναι απαραίτητη για τον Στρατό, τους Δήμους και να βρουν έτσι δουλειά όχι μόνο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Spider αλλά πολύ περισσότεροι.

Αλήθεια πως όταν πρόκειται να αναλάβουν να λειτουργήσει το αεροδρόμιο συμφωνούν όλοι (Δήμος και Περιφέρεια) και όταν πρόκειται για τους εργάτες δεν μπορούν και κραυγάζουν ότι «εμείς δεν θα γίνουμεεπιχειρηματίες»;

  1. Να αναλάβει η Κυβέρνηση να πληρώσει τα χρήματα που οφείλονται στους εργάτες.

  2. Να γίνει λεπτομερής έλεγχος πως δοθήκαν τα ΔΑΝΕΙΑ και που πήγαν πως δοθήκαν οι επιδοτήσεις και που σπαταλήθηκαν και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες.

  3. Να γίνει έλεγχος για την σημερινή δραστηριότητα του εργοδότη και των ανδρείκελων του στην χωρα μας και την διοχέτευση προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό κατά πάσα πιθανότητα με τα χρήματα των Δανείων και των Επιδοτήσεων.

Ταυτόχρονακαλούμεόλους τους απλήρωτους και απολυμένουςεργαζόμενους στην περιοχή μας (ΒΙΚΗ, ΕΑΣ Πρέβεζας) να δείξουν την ίδιαμαχητικότητα και αποφασιστικότητα όπως οι εργαζόμενοι της SPIDER.

Να συντονίσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουνάμεσηκαταβολή των δεδουλευμένων, Μόνιμη και Σταθερήεργασία.

Να συμβάλουν στην ΤαξικήΑνασυγκρότηση του Εργατικούκινήματοςδίνοντας «μαθήματα» στην νέαΕργατικήβάρδια της Μισήςδουλειάς του Μισούμισθού και της ΜισήςΖωής.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ”

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξη του συνόλου των αιτήσεων – και των επιλαχόντων – στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, μετέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου ο Περιφερειάρχης

 

Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης. Με την ένταξη του συνόλου των θετικά αξιολογούμενων προτάσεων, ο υλοποιήσιμος προϋπολογισμός του Προγράμματος για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε περίπου 20 εκ. ευρ.

 

«Πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Θεωρούμε ότι έχει πλεονέκτημα ο τόπος στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, ως προς την ποιότητα και τη μοναδικότητα. Και έτσι

 

ξεκινήσαμε μια προσπάθεια στην οποία βρήκαμε προβλήματα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε όλο αυτό το νέο κόσμο».

 

Στην πρώτη προκήρυξη για την Περιφέρεια Ηπείρου υπήρχε προϋπολογισμός στα 5 εκ. ευρώ. Μετά τις ημερίδες το καλοκαίρι, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 748, με τις 722 να εγκρίνονται.

 

«Θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Και τους λέμε ότι όλοι μαζί, και με τις άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε, θα αλλάξουμε την κατεύθυνση στον τόπο, ποντάροντας στην μοναδικότητα των φυτών της περιοχής μας. Σας έχω

 

πει και στο παρελθόν πως τα μοναδικά 5000 φυτά που υπάρχουν στον τόπο μας, δίνουν πλεονέκτημα ώστε να έχουμε ειδικά προϊόντα».

 

Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας στην Περιφέρεια Ηπείρου. «Η     ΕΛΣΤΑΤ έχει στοιχεία  ότι η Ήπειρος με συντελεστή 4,49% είναι η πρώτη – μαζί με μια άλλη Περιφέρεια- στην αντιμετώπιση της

 

ανεργίας. Βέβαια, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία βγαίνουν από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ο αγώνας που γίνεται στην περιοχή μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Δεν εξαρτώνται

 

όλα από εμάς, υπάρχει και το κεντρικό κράτος. Αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου αγωνίζεται για να αλλάξει τα πράγματα και να μην είμαστε οι φτωχοί συγγενείς του παρελθόντος». 

Στις 6 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας η επετειακή εκδήλωση του Ηπειρωτικού Συλλόγου Μπίλεφελντ για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων ζωής και δράσης του.

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κα Αντιγόνη Φίλη, η οποία και μετέφερε στους απόδημους Ηπειρώτες τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Στη συνέχεια, στο σύντομο χαιρετισμό της, συνεχάρη το Προεδρείο και τα Μέλη του συλλόγου για τη δράση τους, εξήρε το έργο και τη συμβολή όλων των αποδήμων Ελλήνων, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην μητέρα πατρίδα, καθώς –όπως υπογράμμισε- συντηρούν την ελληνική ταυτότητα και συνείδηση, κρατούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, διαφυλάττουν και προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, μεταλαμπαδεύοντας στη νεότερη γενιά τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των κατοίκων της, που ταυτόχρονα δημιουργούν και κατάλληλες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των αποδήμων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί κυρίως από την Ήπειρο αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 14 πολιτιστικών συλλόγων που δρουν στη Γερμανία. Την επομένη, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου, συναντήθηκε με τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Δημήτριο Τσόμπρα, τον οποίο συνεχάρη για το θεάρεστο έργο που επιτελεί.

Ακολούθησε συνάντηση με μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, της Ελληνικής Κοινότητας Μπίλεφελντ, με εκπροσώπους νεολαίας καθώς και όλων των ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, από τους οποίους ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.


Στην 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2018, που ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων, στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Δήμος Αρταίων είχε προγραμματίσει συγκεκριμένες Β2Β συναντήσεις με

τουριστικούς πράκτορες από την Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Τουρκία, Ουκρανία και Ισραήλ, στους οποίους παρουσιάστηκε το τουριστικό προϊόν της Άρτας και το ενδιαφέρον που έδειξαν για την περιοχή ήταν έντονο.

Στην Έκθεση παρέστη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, ο εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα τουρισμού Κώστας Χαρακλιάς και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του

Δήμου Γιώργος Πανέτας, καθώς και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Τουρισμού και Ανάπτυξης Νίκος Αποστολόπουλος, ενώ χόρεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κωστηλάτα» τους οποίους και ευχαριστούμε. Τέλος, να σημειωθεί ότι στις

αρχές Δεκεμβρίου ο Δήμος θα συμμετέχει στην διεθνή έκθεση τουρισμού Athens International Tourism Expo στην Αθήνα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Έγιναν πολύ σημαντικές και στοχευμένες επαφές με τουριστικούς πράκτορες. Τέτοιες εκθέσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους της

αγοράς και να προβάλλουμε την περιοχή μας. Επενδύουμε στον τουρισμό και όπως έχω τονίσει και πάλι χρειάζεται συστράτευση όλων των φορέων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είμαι αισιόδοξος ότι με μεθοδική δουλειά και

συνεργασία θα κερδίσουμε το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Έχουμε καλές επιχειρήσεις και φορείς και είμαι σίγουρος, ότι ο τουρισμός μαζί με τον πρωτογενή τομέα αποτελούν ατμομηχανές της τοπικής μας

οικονομίας. Μέχρι σήμερα, ως Δήμος έχουμε εκπονήσει συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες στο τουριστικό κομμάτι, όπως το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής και ο φετινός διαγωνισμός για την ανάθεση υπηρεσιών τουριστικής

προβολής που αγγίζει σχεδόν τα 100.000 ευρώ, ενώ έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (MITT-Μόσχα, ITB-Βερολίνο, Philoxenia-Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ-Αθήνα κ.α.), σε εκδηλώσεις τουριστικού

ενδιαφέροντος με βάση θεματικά κριτήρια όπως ο θρησκευτικός και γαστρονομικός τουρισμός και έχουμε δημιουργήσει θεματικά video και φυλλάδια για το Δήμο. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε την δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας

για το τουριστικό προϊόν της Άρτας, τη διοργάνωση και υποστήριξη ταξιδιών εξοικείωσης για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, τη διαφήμιση σε καίρια σημεία ανά την Ελλάδα (Μετρό Αθήνας, Αεροδρόμια κ.α.), την

αδελφοποίηση με πόλεις για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία διαδρομής για τα βήματα του Μαξίμου Γραικού».

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369