ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Περιφερειακή παράταξη "Κοινό τ ων Πολιτών" σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, στις 31 Μαρτίου, με την ημερήσια διάταξη να εξαντλείται σε θέματα ρουτίνας (χαρακτηρισμός οδικού τμήματος σε δευτερεύουσα επαρχιακή οδό, κ.α.) και σε άλλα σημαντικά μεν όπως είναι η «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Στρατηγικής Περιφέρειας Ηπείρου, χρονικής περιόδου 2021-2024», και η «Αναμόρφωση Πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, οικ. έτους 2020», στα οποία όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει η Παράταξη μας και γι αυτό καταψηφίσαμε, αφού ουδέποτε κλήθηκε η Αντιπολίτευση να μετάσχει σε συζήτηση για τον σχεδιασμό και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού με τον οποίο συνδέονται και τα δυο θέματα.

Και εάν η πραγματοποίηση δημόσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας ναυάγησε λόγω του «κορονοϊού» θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια άτυπη (αλλά πολύ ουσιαστική) διαβούλευση με εκπροσώπους από τους παραγωγικούς φορείς, τα Επιμελητήρια και τους επικεφαλής των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ούτε αυτό αποτέλεσε προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής γιατί δεν συνηθίζει να πολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην προ ημερησίας διατάξεως ενημέρωση του Περιφερειάρχη για τις εξελίξεις στο μέτωπο το κορονοϊού, τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, την συνεργασία της Περιφέρειας με την Επιστημονική Επιτροπή του ΠΓΝΙ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων), που είναι νοσοκομείο αναφοράς και με τις διοικήσεις των άλλων νοσοκομείων, όπως και για τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού στην περιοχή του Φαναρίου που είχε επίκεντρο το Καναλλάκι.

Ο επικεφαλής της Παράταξης μας Γιώργος Ζάψας, με διάθεση σύνθεσης και συνεργασίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα θέματα της επικαιρότητας και επικεντρώθηκε στα εξής:

  • Εξακολουθούν τα προβλήματα στο μέτωπο του κορονοϊού:

-          Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες πηγές προμήθειας εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας.

-          Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν παντελή έλλειψη σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά αναπνευστήρες, μόνιτορ κλπ., με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί και το προσωπικό υποστήριξης των νοσοκομείων να μπαίνουν στη μάχη απροστάτευτοι (είναι απαράδεκτες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ).

-          Η επέκταση ελέγχων δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και η Περιφέρεια μας δυστυχώς δεν επιχειρεί να πρωτοτυπήσει και να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης περισσότερων ελέγχων αξιοποιώντας και την δημόσια τοποθέτηση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσέγγιση που υποστηρίζει σθεναρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

-          Για την Παράταξη μας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να (μπορεί να) πραγματοποιεί ιδιωτική κλινική test για τον κορονοϊό και όχι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η πολιτική επέκτασης των ελέγχων θα μας έδινε την δυνατότητα «επιθετικών ελέγχων», μέσω εξέτασης και επανεξέτασης του πληθυσμού, ασχέτως του αν εκδήλωσαν συμπτώματα.

-          Να μην εφησυχάσουμε, χρειαζόμαστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που θα έχουμε ένταση του φαινομένου της πανδημίας στην περιοχή μας. Στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας να συμπεριληφθεί η επίταξη ιδιωτικών δομών (ξενοδοχεία) αλλά και κλειστών χώρων (κλειστά γυμναστήρια κ.α.) σε ώρα ανάγκης. Συμβαίνει στην Μέκκα του καπιταλισμού όπου στήνονται υπαίθρια νοσοκομεία στο ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ!

-          Για το ίδιο θέμα, προτείνουμε να εκπονηθεί πρόγραμμα αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στις υπάρχουσες προσφυγικές δομές αλλά και στις υπό κατασκευή.

-          Η περιφερειακή Αρχή να αναθεωρήσει την αρνητική της θέση για καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση από τα τέσσερα κανάλια της Ηπείρου, γιατί θα εξυπηρετούσε στην ενημέρωση των πολιτών, όπως να ξανασκεφτεί τον «ειδικό λογαριασμό» για τον κορονοϊό με άμεση χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, από δωρεές κ.α., όπως πρότειναν οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

  • Η κρίση της πανδημίας έπληξε πολλούς κλάδους και παραγωγικούς τομείς που πρέπει να υποστηριχθούν. Επικεντρώνουμε στον αγροτικό τομέα και προτείνουμε:

-          Απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και αυστηριοποίηση των ελέγχων.

-          Απορρόφηση της παραγωγής από τα νοσοκομεία, το στρατό και τα σχολεία κλπ.

-          Παροχή ρευστότητας με έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών.

-          Επιδότηση στην κατανάλωση εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

-          Καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ντόπια αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, από πόρους του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας, αφού οι διεθνής εκθέσεις ακυρώθηκαν ή θα ακυρωθούν.

  • Τέλος, η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πρόσφατου σεισμού είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που χρειάζονται στην περιοχή των δήμων Πάργας και Σουλίου. Πρέπει να ακολουθήσουν πρακτικά μέτρα στήριξης των πληγέντων!

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369