Η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» κατά την συζήτηση της επένδυσης «ΥΠΕΡΑΓOΡΑ ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ ΕΠΕ» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, της 1ης Σεπτεμβρίου 2020, καταψήφισε την χωροθέτηση της μονάδας με συγκεκριμένο σκεπτικό λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη δυναμικότητα της (1600 μοσχάρια πάχυνσης) και την ήδη κορεσμένη περιοχή εγκατάστασης ανάμεσα στα χωριά του κάμπου Λαψίστας – Ροδοτοπίου κ’ Νεοχωρίου, εκτιμώντας πως η φέρουσα ικανότητα σε πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχει καλυφθεί προ πολλού. Αντιπροτείνουμε την χωροθέτηση της υπό συζήτηση μονάδας σε υπάρχουσες «σταλίζουσες» εγκαταστάσεις (μονάδες ευρισκόμενες σε αδράνεια) της ευρύτερης περιοχής και εκτός του λεκανοπεδίου. Με την ευκαιρία, επαναφέρουμε την πρόταση για επανενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης της νομαρχίας Ιωαννίνων για απαγόρευση χωροθέτησης νέων μονάδων, με εξαίρεση την ενδεχόμενη επέκταση υφισταμένων (ή και μετεγκατάσταση προβληματικών), εντός του λεκανοπεδίου, η οποία ανεστάλη από την περιφερειακή Αρχή χωρίς επαρκή και πειστική αιτιολόγηση. Η πρόταση μας αυτή συνδέεται με την πάγια θέση της Παράταξης που απευθύνεται προς την διοίκηση της Περιφέρειας και σε όλους τους δήμους για την ανάγκη εκπόνησης μελέτης με αντικείμενο: «Καθορισμός περιοχών αποκλεισμού εγκατάστασης πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων μεταποίησης τροφίμων ζωϊκής προέλευσης, επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων και σταδιακής απομάκρυνσης υφιστάμενων μονάδων, αλλά και οριοθέτηση ζωνών ανάπτυξης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα».
Επί του περιεχομένου της ΜΠΕ έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς και δεν δικαιολογείται η επεξεργασία και η διάθεση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων, καθόσον προβλέπεται μικρός κοπροσωρός για το μέγεθος της μονάδας και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη στρεμματική έκταση για την διασπορά της κόπρου από την αναφερόμενη στην ΜΠΕ. Ακόμα και εάν υπήρχε εναλλακτικός τρόπος διάθεσης της, π.χ. για την παραγωγή βιοαερίου και πάλι δεν αντιμετωπίζεται η επεξεργασία τόσων μεγάλων ποσοτήτων κοπριάς.
Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβούσα σύγκρουση κατοίκων που διαβιούν στην περιοχή και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί ή θα φιλοξενήσει η ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, η οποία σχετίζεται με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ολοένα χειροτερεύει από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, των επιχειρήσεων μεταποίησης και την αυξανόμενη ρύπανση του Καλαμά. Η μόνη διέξοδος είναι η προσωρινή αναστολή αδειοδοτήσεων και η αναζήτηση λύσης στην χωροθέτηση νέων μονάδων του αντικειμένου εκτός λεκανοπεδίου. Είναι βλαπτικό και όχι υποστηρικτικό για τον πρωτογενή τομέα να σπαταλιέται γη υψηλής παραγωγικότητας, εντός αναδασμού, για την εγκατάσταση μονάδων εντατικής εκτροφής. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, ιδιαίτερα εκεί που είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε το μεγαλύτερο μέρος, όπως το αγελαδινό κρέας, αλλά υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα όπου μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες σε γαίες οριακά παραγωγικές, εκτός δικτύου άρδευσης και χωρίς προβλήματα.
Σεπτέμβριος 2020
Διφωνία για τις υπό διαβούλευση Μ.Π.Ε. δυο μονάδες «βιορευστών» της "ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΙΚΕ"
Η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» σε άλλη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: "θα καταψηφίσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ ΙΚΕ» για εγκατάσταση δυο μονάδων Βιορευστών στην περιοχή του Λύγγου κ’ της Κωστάνιανης επειδή αυτή δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, όπως και η ευρύτερη περιοχή των Γραμμενοχωρίων.
Στον αντίποδα αυτών των επιλογών έχουμε την δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στον αγροτουρισμό με την λειτουργία ξενώνων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την λειτουργία εκμεταλλεύσεων με αντικείμενο τα αρωματικά φυτά και αυτοφυή καρποφόρα, όπως και παραδοσιακές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Αυτά δεν πάνε μαζί με την υπό συζήτηση δραστηριότητα που θέλει να εγκαταστήσει η εταιρεία. Η μόνη εναλλακτική θα ήταν να επιτραπεί η εγκατάσταση μικρού μεγέθους φωτοβολταϊκών αφού συνυπολογιστεί η δυνατότητα να προηγηθούν πιθανές ενεργειακές κοινότητες τοπικού ή δημοτικού ενδιαφέροντος.
Ο Λύγγος και η Κωστάνιανη ευρίσκονται ανάντι της κοιλάδας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, φιλοξενούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της βυζαντινή εποχής και η περιοχή χρήζει προστασίας από την χωροθέτηση ρυπογόνων μονάδων που αλλοιώνουν ριζικά τον χαρακτήρα και διακόπτουν την συνέχεια του χώρου, όπως είναι αυτές που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΙΚΕ. Παρέλκει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες ύλες για την λειτουργία μονάδων αυτού του είδους δεν παράγονται στην περιοχή του Λύγγου και των Γραμμενοχωρίων και λογικά αυτές θα πρέπει να εγκαθίστανται στον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών διότι, εκτός των άλλων, η μεταφορά έχει κόστος και εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Να παραδειγματιστούμε από τη αρνητική στάση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (Σ.Ε.Α.) στην χωροθέτηση ανεμογεννητριών περιμετρικά της "Κοιλάδας των Μουσών", με σκεπτικό ότι είναι «..μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» και «..η επιλογή.. θέτει σε αμφισβήτηση την έννοια της έμμεσης βλάβης επί μνημείων και συνεπώς, τον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο (άρθρο 10 του Ν.3028/2002)». Σε αυτό το πνεύμα καλείται και η Αρχαιολογική Υπηρεσία να επανεξετάσει και να επανατοποθετηθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι, για χάρη της «Δωδώνης» τροποποιήθηκε η αρχική χάραξη της Εγνατίας οδού και έγινε η σήραγγα Δωδώνης μήκους 2 KM, η οποία αύξησε μεν το κόστος του έργου αλλά προστατεύτηκε ο αρχαιολογικός χώρος! Τα Δωδωνοχώρια και τα Γραμμενοχώρια δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους δραστηριότητες, δεν πρέπει να αποτελέσουν τόπο φιλοξενίας βιορευστών και βιοαποβλήτων και οι κάτοικοι δεν τις θέλουν".
Σεπτέμβριος 20/9/2020