Πολιτισμός

Δεν μπορείς να παρουσιάσεις εύκολα έναν καλλιτέχνη που χωρίς καμιά σπουδή κατάφερε να αποτυπώσει με το φακό του όλο το μεγαλείο των Τζουμέρκων, να εντυπώσει και να συμπήξει στις εικόνες του το Τζουμερκιώτικο τοπίο και την Τζουμερκιώτικη χαρμονή.

Χαρές, τραγούδια, λύπες, αγώνας και αγωνία των μπιστικών, φυλλορρόημα, δασόσκιωτα λημέρια και «αετών απόσκια», όλα τα αυτά περνούν από το διηθητικό φακό του Μαυροπάνου και μετουσιώνονται σε έργα τέχνης.

Ο Μαυροπάνος, ο φωτογράφος των Τζουμέρκων, θυμίζει τον Παπαδιαμάντη. Δεν επιδεικνύεται, δύσκολα δεικνύει και δυσκολότερα αφιερώνει. Λιγομίλητος, χωρίς «φανφάρες και κουραφέξαλα», χωρίς εγωπάθεια, με απλότητα και σοβαρότητα θα σού πει: «Τι να πω εγώ, ό,τι είχα να πω το λένε οι φωτογραφίες ».

Τοπία, βουνά, ρεματιές, ποτάμια και ρυάκια, γεφύρια και σπηλιές όλα όσα συνθέτουν το ανεπανάληπτο Τζουμέρκο παρελαύνουν από το φωτογραφικό φακό του Μαυροπάνου. Παράλληλα αποτυπώνεται και η ζωή των Τζουμερκιωτών, γάμοι, χαρές, λύπες όλα όσα συμφύρονται στη Τζουμερκιώτικη ζωή, όλα θα τα δούμε.

Οι φωτογραφίες του διακρίνονται για την αρτιότητα των χρωμάτων (μεγάλος ο συνδυασμός) και από την πρωτοτυπία της έμπνευσης. Γι’ αυτό οι περισσότερες καδροποιούνται εύκολα.

Είναι αλήθεια πως ο φωτογράφος πρέπει με την μηχανή στα χέρια του όχι μόνο απλώς να κοιτά, αλλά να παρατηρεί και να καταγράφει τόπο, χρόνο, συναίσθημα και ιστορία. Ο φωτογράφος είναι αληθινός χρονογράφος, υπεύθυνος δημιουργός που μεταστοιχειώνει την πραγματικότητα σε αληθινό έργο τέχνης. Γι’ αυτό και χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος είπε κάποτε: « ήθελα πάντα στη φωτογραφία, να αποτυπώνεται η ευαισθησία. Συνάντησα αυτή την ευαισθησία στα πρόσωπα των ανθρώπων στα Τζουμέρκα»

Η φωτογραφία λειτουργεί ως τέχνη όταν αφηγείται μία ιστορία. Η φωτογραφία ελευθερώνει την φαντασία και κατά συνέπεια ελευθερώνει τον άνθρωπο. Η κατάλληλη στιγμή για να αποτυπωθεί το ύφος, το συναίσθημα και η έκφραση.

Ο Μαυροπάνος δεν μπαίνει εύκολα σε κανόνες. Δρα ελεύθερα, γι’ αυτό η κάθε φωτογραφία του συνιστά και μια μοναδικότητα.

Από τις φωτογραφίες του περνάει εν συνόλω η Τζουμερκιώτικη ζωή και εκεί εντυπώνονται ήθη και έθιμα, χαρές και λύπες, γιορτάσια και αποχαιρετισμοί. Είναι μια μυσταγωγία ζωής, αγώνα και αγωνίας, σύνθεσης και δημιουργικής πνευματικής μεταστοιχείωσης της πραγματικότητας.

mauro2

mauro3

mauro4

mauro5

mauro6

mauro7


romiazirou.blogspot.gr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

e horos logo