Σε υπόμνημα που επαναδιατύπωσε ο νυν πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Πρέβεζας, Παιδίατρος Βαγγέλης Μπακόλας, για την κατάσταση της Υγείας στη χώρα αναφέρονται τα εξής:
Του Μπακόλα Ευάγγελου
Παιδίατρος -πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας

altΣε υπόμνημα που επαναδιατύπωσε ο νυν πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Πρέβεζας, Παιδίατρος Βαγγέλης Μπακόλας, για την κατάσταση της Υγείας στη χώρα αναφέρονται τα εξής:

Το Ε.Σ.Υ στη χώρα μας σήμερα νοσεί βαρύτατα, κατά βάση στην οργανωτική του δομή, και γι’ αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτεία. Είναι τέτοια δε η απαξίωσή του από την πολιτεία, που είναι ορατά πλέον τα αποτελέσματά της. Δεν κινδυνολογώ λέγοντας ότι, ευτυχώς χάριν του φιλότιμου, του πατριωτισμού, της ευσυνειδησίας των περισσότερων εργαζομένων αλλά και της ευαισθησίας και παράλληλα της υποχρέωσης  που απορρέει από την ιατρική δεοντολογία, και τέλος ότι χάριν και της βοήθειας του θεού, το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει ακόμη και σώζονται ακόμα ζωές συνανθρώπων μας.

Οι πειραματισμοί  που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις, εν είδει διαχειριστικού εκσυγχρονισμού, αλλά και η συμπεριφορά ως νομεκλατούρα των διορισμένων ή μη τοπικών στελεχών υγείας που δρουν ακόμα και παρασκηνιακά, αποτελούν τον κύριο λόγο για την τόσο δυσμενή εξέλιξη στο Ε.Σ.Υ. Αυτά, δυστυχώς, μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα είχαν έτσι ώστε να τροφοδοτείται:

1). Το ψηφοθηρικό σύστημα (εξαγγελίες μη υλοποιηθείσες, διορισμοί με STAGE και διορισμοί επικουρικών γιατρών),

2). Η ρουσφετολογική ικανοποίηση κομματικών ημετέρων (μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις κατά το δοκούν) και κομματικών στελεχών (Διοικητές, συνθέσεις Δ.Σ. ),

3). Η διαπλοκή και η διαφθορά επιτήδειων ιατρών (ίδε φακελάκια), διοικητικών υπαλλήλων (ίδε προμήθειες) ή και Διοικήσεων (ίδε αναθέσεις).

Τα αίτια της τραγικής αυτής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι πάρα πολλά. Αναλυτικά, θα αναφέρω τα εξής καθοριστικά κατά την εκτίμησή μου׃          

1). Η ανυπαρξία επικαιροποιημένου υγειονομικού χάρτη της χώρας.

2). Η απουσία ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που 15 χρόνια τώρα εξαγγέλλεται.


3). Η εγκληματική άρνηση και αδιαφορία για αύξηση της χρηματοδότησης στο Ε.Σ.Υ, που θα βοηθούσε στην κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων και θα εξυπηρετούσε πραγματικές ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Για την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, αυτό δηλαδή που είναι πρωταρχική υποχρέωση μιας πολιτείας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, δυστυχώς, έχουν επιλέξει να μην αμείβουν ανάλογα τους γιατρούς, αφήνοντας να εφαρμόζεται μια άλλη τακτική η οποία είναι εν είδει «ας τα παίρνει ο γιατρός» έτσι ώστε να μην φωνάζει ή διαμαρτύρεται, και τότε χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αύξηση της χρηματοδότησης για τους μισθούς ή τις υπερωρίες του (εφημερίες - 4€ /ώρα, ούτε αλλοδαπός εργάτης!!! Με όλη την εκτίμηση στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά ούτε και αυτός δεν θα δεχόταν να κάνει οποιαδήποτε εργασία με 4€ / ώρα).

4). Το πελατειακό σύστημα λειτουργίας τμημάτων και κλινικών (σε συνδυασμό με τα απογευματινά ιατρεία και τα φακελάκια). Δεν μπορεί οι ασθενείς να είναι πελάτες συγκεκριμένων θεραπόντων ιατρών και να κατευθύνονται καθημερινά. Πρέπει να είναι «πελάτες» των Νοσοκομείων και ασθενείς των αντίστοιχων τμημάτων ή κλινικών. 

5). Οι εγκληματικά ακάλυπτες κενές οργανικές θέσεις ουσιαστικών αναγκών Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, που αντιμετωπίζονται σχεδόν αυθαίρετα με «μπαλώματα», προσωρινές μετακινήσεις ή αποσπάσεις από άλλες νευραλγικές θέσεις Κέντρων Υγείας με συνέπεια την αποδυνάμωση και αυτών.

6). Η ανύπαρκτη σε μεγάλο βαθμό επιστημονική οργάνωση, στην καθημερινή λειτουργία των κλινικών, για την οποία έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη οι Δ/ντές. Αλλά και εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει (Τεχνητούς Νεφρούς, Καρδιολογικές Μονάδες, Μ.Ε.Θ. κ.λ.π), αυτό γίνεται και με μετακινήσεις αγροτικών ή άλλων ιατρών από Κ.Υ. και Περιφερειακά Ιατρεία, όπου υποτίθεται έχουν διοριστεί για να εξυπηρετήσουν μόνο ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έτσι βολεύονται κάποιοι Δ/ντές, οι Διοικήσεις πιστεύουν ότι έλυσαν τα προβλήματα ενώ οι τοπικές κοινωνίες στην ουσία στερούνται τους γιατρούς.

7). Το διαβλητό και χρονοβόρο σύστημα προμηθειών καθώς και η αλόγιστη κατανάλωση αναλώσιμων υλικών.

8). Ο πλημμελής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και ο απαρχαιωμένος και πεπαλαιωμένος ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

9). Το κλείσιμο Προνοιακών Μονάδων ή Δομών Υγείας (ΠΙΚΠΑ κλπ ) χωρίς να δημιουργηθούν επί της ουσίας άλλες αντίστοιχες που να υποκαθιστούν αυτές ( π.χ. Κ.Υ Αστικού Τύπου δεν υπάρχουν για να καλύψουν τις ανάγκες της Πρωτ. Φρον. Υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης δεν υπάρχουν οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα και Σταθμοί Προστασίας Μάνας και Παιδιού.Το έργο τους επιτελείται μέσα στα Νοσοκομεία. Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ των ΠΕΣΥΠ !! δυστυχώς δεν λειτούργησαν πραγματικά ποτέ, έχουν καταντήσει «κοτέτσια», υπολειτουργούν τόσα χρόνια τώρα χωρίς καταστατικό και κανονισμούς λειτουργίας με ευθύνη των εκάστοτε κρατούντων).

10). Η άνιση μεταχείριση από το ίδιο το Σύστημα Υγείας και την Πολιτεία στο ιατρικό σώμα με διακριτική εύνοια στους λειτουργούς υγείας (Επιμελητές και Δ/ντές) των Νοσοκομείων του κέντρου και των πόλεων, απέναντι  στο γνωστό «βυσμάτωμα» των γιατρών-επιμελητών των Κ.Υ και Π.Ι., των αγροτικών γιατρών και των ειδικευόμενων. Οι τελευταίοι (αγροτικοί γιατροί και ειδικευόμενοι), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Ε.Σ.Υ καλούνται, για επικοινωνιακούς-ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, και όχι για την ουσία που είναι η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, να εξυπηρετούν σκοπιμότητες των κυβερνώντων, των Διοικήσεων αλλά και κάποιων γιατρών των Νοσοκομείων. Καλούνται να εφημερεύουν 15-18 ημέρες το μήνα και να εκπαιδεύονται στου «κασίδη το κεφάλι» χωρίς την παρουσία τις περισσότερες φορές των εκπαιδευτών τους - επιμελητών. Καλούνται επίσης τα πρωινά στα ιατρεία να διεκπεραιώνουν ατέρμονη συνταγογραφία και όχι να ασχολούνται με την προσφορά αποτελεσματικού ιατρικού έργου. Καλούνται πολλές φορές να εφημερεύουν και δύο (2) αγροτικοί μαζί παρανόμως Στα Κ.Υ καλούνται ακόμη ακόμη να εφημερεύουν μόνοι τους και επιμελητές με πολλά χρόνια υπηρεσίας, καθότι αυτά έχουν αποδυναμωθεί λόγω των μετακινήσεων «μπαλώματος» σε άλλα Κ.Υ. ή Νοσοκομεία.

11). Το συχνό φαινόμενο της διένεξης και αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών στην ίδια κλινική και όχι μόνο, στο βωμό του πελατειακού συστήματος  και του «φακελάκι», με ανοχή, απουσία θέλησης και έλλειψη ικανότητας στην διαχείριση των ανθρωπίνων σχέσεων  μέσα στο ιατρικό σώμα, από τις Διοικήσεις, τους Διευθυντές ή άλλους αρμοδίους,.

12). Η Απαξίωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας με υποστελέχωση των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας πανελλαδικά, με την ανυπαρξία οργανωμένου δικτύου λειτουργίας σχολιατρικής υπηρεσίας, αφήνοντας επικίνδυνα εκτεθειμένη τη μαθητική κοινότητα στα λοιμώδη νοσήματα και κατά τις αθλητικές δραστηριότητες, με την απουσία συγκροτημένου και ευέλικτου δικτύου κοινωνικής υπηρεσίας και τέλος με την απουσία ουσιαστικής πολιτικής πρόνοιας για τους άπορους, τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ.

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Χρειάζεται πάνω από όλα να υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση για να ασχοληθεί κανείς ουσιαστικά με τα ζητήματα υγείας και να αποφασισθεί έτσι η ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης. Με δεδομένη την ανάγκη αυτή και μετά την παράθεση όλων των παραπάνω θέσεων, αναφέρω τις παρακάτω προτάσεις που κατά την εκτίμησή μου θα συμβάλλουν στην αναστροφή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας׃

   1. Καταγραφή όλων των δομών υγείας πανελλαδικά καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού, και κατάρτιση νέου υγειονομικού χάρτης της χώρας που να λαμβάνει υπόψη πολλά κριτήρια και παραμέτρους (επιδημιολογικά, στατιστικά, πληθυσμιακά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά, ακόμα και τον Καποδίστρια Νº 1).

2. Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων με ενοποίηση των υγειονομικών κλάδων των ασφαλιστικών ταμείων ή άλλων δομών και ένταξη αυτών στο Ε.Σ.Υ. Είναι γνωστό σήμερα το αναχρονιστικό σύστημα λειτουργίας των ιατρείων του Ι.Κ.Α και του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Συνεπώς, χρειάζεται Ενιαίος Φορέας Υγείας. Δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, προληπτική ιατρική και προαγωγή υγείας με σύγχρονα εμβολιαστικά κέντρα, θεσμός οικογενειακού γιατρού, αναβάθμιση και ενεργοποίηση Σχολιατρικής Υπηρεσίας, Κοινωνικής Υπηρεσίας και των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

3. Καποδίστριας και στο Ε.Σ.Υ με συγχώνευση Κ.Υ και αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια συγκροτημένη δομή υγείας, με τουλάχιστον 3-5 ειδικευμένους γιατρούς. Διασύνδεση των Κ.Υ μεταξύ τους, αλλά και με τα Δορυφορικά Περιφερειακά Ιατρεία τους, τα οποία θα αποτελούν και αυτά μονάδες υγείας εν είδει πολυδύναμου ιατρείου άρτια οργανωμένου και στελεχωμένου με 1 γιατρό Γενικής Ιατρικής και μόνιμο προσωπικό. Η διασύνδεση αυτή θα υποστηρίζεται σε καθημερινή βάση από ένα σύγχρονο και ευέλικτο ΕΚΑΒ με σταθερούς ενδιάμεσους σταθμούς περιφερειακά και μόνιμες εγκαταστάσεις κεντρικά, κοντά στα Νοσοκομεία.

4. Κάλυψη όλων των ουσιαστικά κενών θέσεων με διορισμούς Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, εξειδικευμένης εκπαίδευσης και γνώσης.

5. Γενναία αύξηση της αμοιβής όλων των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος. Κατάργηση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων και τέλος πάταξη της παράνομης ιδιωτικής άσκησης της ιατρική. Οι επιλογές ένταξης ενός γιατρού στο ΕΣΥ είναι υποτίθεται συνειδητές και ο ελεύθερος ιδιωτικός στίβος είναι και αυτός μια επιλογή. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι ο άλλος σημαντικός πόλος ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και όχι σε αντιπαλότητα με το ΕΣΥ.

6. Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας των γιατρών και του λοιπού προσωπικού. - Αναβάθμιση του ξενοδοχειακού και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

7. Ουσιαστική εξυγίανση του συστήματος Προμηθειών στα Νοσοκομεία με κεντρική διάθεση και εξορθολογισμό των δαπανών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

8. Ένταξη της συνταγογραφίας στην κάθε ειδικότητα εν είδει τρίμηνου rotation σε Περιφερειακά Ιατρεία ή Κ.Υ ή ακόμα και σε ειδικά εξωτερικά ιατρεία συνταγογραφίας μέσα στα Νοσοκομεία.

9. Αυτόνομη λειτουργία των Τ.Ε.Π, που είναι η βιτρίνα των Νοσοκομείων, και περαιτέρω ενίσχυση αυτών από ειδικούς γιατρούς και προσωπικό εκπαιδευμένο στις Πρώτες Βοήθειες.- Υπηρεσία υποδοχής των ασθενών και τακτικά ειδικά σεμινάρια υπενθύμισης του καθηκοντολογίου όλων των εργαζομένων.

10. Αυστηροί, διακριτοί και εφαρμόσιμοι κανόνες επιλογής και διαχωρισμού του έκτακτου, του επείγοντος και του απλού τακτικού περιστατικού κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

11. Αξιολόγηση Διευθυντών και Πιστοποίηση επιστημονικής λειτουργίας κλινικών και τμημάτων.            

12. Διορισμός διοικήσεων με αξιοκρατικά κριτήρια και Διοικητών με ειδικά επιστημονικά προσόντα και εμπειρία στο χώρο της Υγείας.

13. Συμμετοχή του πολίτη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα της υγείας της τοπικής κοινωνίας,  με θεσμικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση στο Δ.Σ του Νοσοκομείου και των Κ.Υ, η οποία θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.
 
14. Να κρίνονται και οι κρίνοντες και αποφασίζοντες στα της υγείας, σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας, από ανεξάρτητη ανώτερη εποπτική αρχή με αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια, συγκεκριμένα (π.χ. Νομίατρος, Υγειονομική Περιφέρεια ή άλλο).

15. Δικαιοδοσία του Δ.Σ. των Ιατρικών Συλλόγων στο να παρεμβαίνει ουσιαστικά σε κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας του Συστήματος Υγείας - σε τοπικό επίπεδο- στην κατεύθυνση να προασπίζονται πάντα και ολοκληρωμένα αφενός μεν το δημόσιο συμφέρον, αφετέρου δε η υγεία και του τελευταίου πολίτη, ανεξάρτητα της οικονομικής ή κοινωνικής του επιφάνειας και τέλος οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

16. Τέλος, επειδή η Υγεία δεν έχει χρώμα, πρέπει να περισσεύουν οι λαϊκισμοί και οι επικοινωνιακού και μόνο χαρακτήρα δραστηριοποιήσεις πολιτικών ή τοπικών αρχόντων γύρω από τα θέματα υγείας, φαινόμενο πολύ συχνό δυστυχώς, που ικανοποιούν μόνο σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες. Χρειάζεται ουσιαστική και καίρια ειλικρινής προσέγγιση του ζητήματος και όχι πειραματισμοί, προκειμένου να διαφυλαχθεί το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής μας που είναι η υγεία, ως κόρη οφθαλμού «έτσι για να έχουμε την υγειά μας». Αυτή η προσέγγιση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα και αρμόδιες επιτροπές Υγείας και Πρόνοιας.

Αν λοιπόν η Πολιτεία και συγκεκριμένα η κυβέρνηση, θέλει πραγματικά να αγγίξει το σοβαρό θέμα της αναγκαιότητας μεταρρύθμισης του Ε.Σ.Υ, πρέπει να προχωρήσει πάνω από όλα και άμεσα σε μία νέα οργανωτική δομή του Συστήματος Υγείας. Η νέα αυτή δομή μαζί με μια γενναία χρηματοδότηση και τους αναγκαίους διορισμούς Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού θα εμπεριέχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύουν το σύστημα από επιτήδειους γιατρούς και λοιπούς υπαλλήλους, από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, από ανεπαρκείς Διοικήσεις και από τους όποιους πολιτικάντηδες τοπικούς άρχοντες.

Κάποιους από αυτούς θα τους αποβάλλει αυτόματα το σύστημα ενώ κάποιοι άλλοι θα ελεγχθούν και θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα.

Μέσα όμως στο σύστημα θα παραμείνει η μεγάλη πλειοψηφία των λειτουργών της δημόσιας υγείας και του λοιπού προσωπικού, που σε καθημερινή βάση, αλλά και στις εφημερίες εργάζονται και λειτουργούν με ευσυνειδησία, πατριωτισμό και ηρωισμό, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, και οι οποίοι δικαιούνται ούτως ή άλλως μιας καλύτερης αμοιβής.

Εκτιμώ τότε ότι ωφελημένοι θα είμαστε όλοι ανεξάρτητα της μικρής ή μεγάλης ευθύνης που έχουμε για αυτή την «κατάντια», χάριν της υψηλότερης ποιότητας και δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας την οποία θα μας προσφέρει το Ε.Σ.Υ της χώρας μας.

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκτιμήσεις μου αυτές εκφράζουν και την άποψη της κοινωνίας απομένει τότε μόνο η πολιτική βούληση για γενναίες άμεσες αποφάσεις. Το οφείλουμε στην σημερινή κοινωνία , στα παιδιά μας, στην κοινωνία του αύριο.


ΣHMEIΩΣΗ:
Οι απόψεις που φιλοξενούνται στο Hpeiros.gr, απηχούν τις απόψεις του υπογράφοντος και δεν αποτελούν κατ' ανάγκη και απόψεις του site. Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας απόψεις προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., αρκεί αυτές να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο και να μην θίγουν άτομα σε προσωπικό επίπεδο

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

emailcontact

 

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 20-9-2019 θα ξεκινήσει ο τρίτος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2019, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή (σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αυξημένη σχετική υγρασία) ευνοούν την αύξηση των δακοπροσβολών.
Από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας ο αριθμός των ενήλικων εντόμων στις παγίδες είναι υψηλός στην παραλιακή ζώνη και μέτριος έως υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Ο ψεκασμός θα είναι δολωματικός, θα γίνει σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες των ψεκασμών στις διάφορες Τοπικές Κοινότητες καθώς και η συνολική διάρκεια θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες.
 
Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα είναι:
Άγιος Γεώργιος, Άνω & Κάτω Ρευματιά, Άνω Ράχη, Αρχάγγελος, Βρυσούλα, Γαλατάς Δεσποτικά, Εκκλησιές, Καμαρίνα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Κοτσανόπουλο, Κρυοπηγή, Λούρος, Μεγαδένδρο, Μελιανά, Μιχαλίτσι, Μυρσίνη, Μύτικας, Νέα Κερασούντα, Νέα Σαμψούντα, Νέα Σινώπη, Νικόπολη, Παπαδάτες, Πολυστάφυλο, Ριζά, Ριζοβούνι, Ρωμιά, Σκιαδάς, Σφηνωτό, Τρίκαστρο, Φλάμπουρα, Χειμαδιό, Ωρωπός. 
Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς:
1. Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των συνεργείων στις Τοπικές Κοινότητες για τις ακριβείς ημερομηνίες ψεκασμού των περιοχών τους. 
2. Να έχουν ανοιχτά τα ελαιοκτήματα για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού. 
3. Να συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα συνεργεία και με την υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του προγράμματος. 
 
 
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης
 
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Η Υδρα, η Ναύπακτος, το Ναύπλιο και η Μονεμβασιά έχουν τα πρωτεία φέτος στον πασχαλινό τουρισμό (Μ. Παρασκευή ώς Δευτέρα του Πάσχα), σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ενώ στην Ήπειρο ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι τα Ιωάννινα με την πληρότητα να αγγίζει το 90%. Ένας δεύτερος και ελαφρώς οικονομικότερος προορισμός για την Ήπειρο, είναι το Μέτσοβο με την πληρότητα να φτάνει στο 77%.

Η έρευνα αφορά ανεξάρτητα διαμερίσματα με το σήμα του ΕΟΤ και βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη του Απριλίου.

 Σε μια χρονιά που αναμένεται νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά τα ερωτήματα για το εάν υπάρχουν επαρκείς υποδομές στη χώρα μας και πόσο μεγάλες είναι οι παρενέργειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων παραμένουν.
 

Σύμφωνα με την έρευνα, η πληρότητα στα καταλύματα αρκετών δημοφιλών προορισμών είναι αυξημένη σε σχέση με το 2018 και σε αυτό βοηθά ο θρησκευτικός τουρισμός: ορθόδοξοι από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία που θέλουν να περάσουν το Πάσχα στη χώρα μας, αλλά και καθολικοί από χώρες της δυτικής Ευρώπης που δείχνουν προτίμηση στα νησιά Σύρο, Τήνο και Κέρκυρα.

Ο συνδυασμός μάλιστα με την Πρωτομαγιά, επιτρέπει σε αρκετούς τουρίστες να επεκτείνουν την παραμονή τους ή να πάρουν πιο εύκολα την απόφαση για ένα ταξίδι, καθώς θα έχουν περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στη βάση τους.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369