Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, επισκέφτηκαν από κοινού, τα έργα ασφαλτόστρωσης που ολοκληρώθηκαν στα όρια των δύο Δήμων.

Στόχος της επίσκεψης, ήταν η επίβλεψη των εργασιών ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων που ολοκληρώθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνα του Δήμου Αρταίων και στην Τοπική Κοινότητα Νέας Κερασούντας του Δήμου Ζηρού και βοηθά στην εξυπηρέτηση των αγροτών, των πτηνo-κτηνοτρόφων, αλλά και των κατοίκων των δύο κοινοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, ασφαλτοστρώνονται περίπου 1.500 μέτρα αγροτικής οδού, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Πρόκειται για ακόμη ένα έργο καθημερινότητας, που υποστηρίζει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα και εντάσσεται στο πρόγραμμα των 60 χλμ. ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων που έχουμε ξεκινήσει και αναπτύσσεται σε όλο το εύρος του Δήμου Αρταίων, δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ενώ για την συνεργασία με τον Δήμο Ζηρού σημείωσε: «Για εμάς, είναι σημαντική η συνεργασία με τον Δήμο Ζηρού, όπως επιδιώκουμε και με όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Με την συνεργασία Φορέων της Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να λύσουμε κοινά πρoβλήματα των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής τόνισε: «Πρόκειται για ένα διαδημοτικό έργο μεταξύ του Δήμου Ζηρού και του Δήμου Αρταίων που αφορά την ασφαλτόστρωση ενός κεντρικού δρόμου ο οποίος εξυπηρετεί πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και παραγωγούς. Οι Δήμοι μας σε μια περίοδο στασιμότητας λόγω κορωνοϊού, συνεχίζουν τις προσπάθειες και αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι παραγωγικοί και αυτό μας δίνει ελπίδα και ώθηση για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερα».

Τέλος και οι δύο Δήμαρχοι ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για την χρηματοδότηση του έργου και την αγαστή συνεργασία που έχουν με την Περιφέρεια.

Μπορεί σήμερα να επέστρεψαν στις αίθουσες οι μαθητές των Γυμνασίων, ωστόσο ο Δήμαρχος Ιωαννιτών επισκέφθηκε ένα Λύκειο της πόλης (υπενθυμίζουμε ότι τα

Λύκεια έχουν επαναλειτουργήσει εδώ και μία εβδομάδα) και συγκεκριμένα το 7ο Ιωαννίνων, προκειμένου να διαπιστώσει την εξέλιξη του σχολικού προγράμματος

και αν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.  

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: "Το 7ο Λύκειο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν το πρωί ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Παιδείας

Γιάννης Αϊβατίδης και η Πρόεδρος της Σχολικής

Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα με αφορμή την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει σε απολύμανση όλων των σχολικών συγκροτημάτων ενώ έχει εφοδιάσει τα σχολεία με αντισηπτικά και μάσκες.

Έχει ληφθεί μέριμνα για τον καθαρισμό δύο φορές την ημέρα, πρωί και μεσημέρι, ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας για τους

μαθητές.

Στο 7ο Λύκειο ο δήμαρχος μίλησε με τον Διευθυντή του σχολείου, τους καθηγητές και τους μαθητές.

Απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε την ανάγκη να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τις αποστάσεις ώστε «όλοι μαζί να

καταφέρουμε στο τέλος να νικήσουμε την πανδημία».

«Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική χρονιά και να εξελιχθούν χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις που αποτελούν ορόσημο της

εκπαιδευτικής

διαδικασίας. Νομίζω ότι με τη δική μας βοήθεια και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πάμε πολύ καλά. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που έχουν οι

καθαρίστριες τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω. Πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος,

Ανέφερε ότι είναι ορθή η απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων καθώς πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό.

«Πρέπει να επανέλθουμε σταδιακά, σε όλα τα επίπεδα, στην ομαλότητα. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με τα νέα μέτρα, η οικονομία πρέπει να ξεκινήσει και

να οργανώσουμε το σύστημα υγείας έτσι ώστε να αντέξει ωσότου βρεθεί μία οριστική λύση είτε με θεραπεία είτε με εμβόλιο», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφθηκαν στη συνέχεια το 1ο Γυμνάσιο

Ιωαννίνων όπου με πρωτοβουλία του σχολείου έχουν κατασκευαστεί τρισδιάστατα πόμολα για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Πανέτοιμες για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών είναι οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμος, με μέριμνα των Σχολικών Επιτροπών, έχει ολοκληρώσει τις απολυμάνσεις σε όλα τα κτίρια.

Σήμερα παρελήφθησαν αντισηπτικά τα οποία ήδη έχουν διανεμηθεί στα σχολεία ενώ από τον δήμο χορηγήθηκαν και μάσκες ώστε να κάνουν χρήση μαθητές και καθηγητές.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Διευθυντές των Λυκείων, καθώς οι μαθητές της Γ’ Τάξης είναι αυτοί που επιστρέφουν πρώτοι, ώστε να παρέμβει σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί.

"Φωτιές" έχει ανάψει το θέμα με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με τεχνολογίας LED που αποφάσισε η διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει και έχει εκφράσει σοβαρές διαφωνίες. Η διοίκηση απαντώντας σήμερα μέσω Δελτίου Τύπου του Δήμου, (!), στην Τατιάνα Καλογιάννη την κατηγορεί ότι ταυτίζεται με την Αριστερά...

Με ένα παιχνίδι ερωτήσεων προσπαθεί να δικαιολογήσει την στάση της στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Κι αυτή τη φορά πελαγοδρομεί.

Είναι εμφανές ότι θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πλήρη ταύτισή της με την προηγούμενη αποτυχημένη Δημοτική Αρχή και με τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Η κ. Καλογιάννη γνωρίζει τις απαντήσεις στα υποτιθέμενα ερωτήματα όπως τις γνωρίζουν και οι εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι στην παράταξή της. Πρόκειται εξάλλου για στοιχεία που περιλαμβάνονται αναλυτικά στην προγραμματική σύμβαση που είχε κατατεθεί προς έγκριση.

Η Δημοτική Αρχή ωστόσο θα τις επαναλάβει πιστεύοντας ότι θα γίνουν κατανοητές είτε από την ίδια είτε από τα μέλη της παράταξής της:

1. Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους ιστούς φωτισμού του Δήμου.

-Η σύμβαση προβλέπει πλήρη αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού και όπου απαιτείται -για την καλή λειτουργία συνολικά του νέου συστήματος ηλεκτροφωτισμού- επέμβαση σε ιστούς και κάθε άλλο Η/Μ (ηλεκτρομηχανολογικό) υποσύστημα το οποίο τελεί υπό την ευθύνη εποπτείας του Δήμου.

2.Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσα φωτιστικά σώματα του Δήμου.

-Η αντικατάσταση θα γίνει στο 100% των υφιστάμενων (καταμετρημένων με ακρίβεια) σωμάτων σε όλη την χωρική επικράτεια του Δήμου. Με άλλα λόγια από το κέντρο της πόλης μέχρι και το τελευταίο χωριό.

3.Πόσοι ακριβώς λαμπτήρες προβλέπεται να αντικατασταθούν, δεδομένου ότι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στις 29.10.2019 τους προσδιόριζε σε 33.000, οι υπολογισμοί που μας χορηγήθηκαν αναφέρουν 17.624, στο έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ. αναφέρονται περίπου 17.000, σε τηλεοπτική εκπομπή της 13ης Μαϊου ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας ανέφερε 16.800, ενώ ο τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε ότι, βρίσκονται υπό εκτέλεση 5 εργολαβίες και 1 προμήθεια 3.000 λαμπτήρων, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες λαμπτήρες και ιστοί.

- Η σημερινή Δημοτική Αρχή, φρόντισε να απαντηθεί άπαξ δια παντός το ερώτημα «πόσα φώτα έχουμε στο Δήμο». Έτσι εκτελέστηκε καταμέτρηση πεδίου, χρησιμοποιήθηκαν γεωχωρικά δεδομένα αποτύπωσης με βάση διεθνείς μεθοδολογίες και πρακτικές. Η εργασία αυτή εκτελέστηκε δωρεάν για το Δήμο. Τα φωτιστικά σώματα ανέρχονται σε 17.624.

4.Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους πίνακες διανομής (pillars) του δικτύου οδοφωτισμού.

-Ναι, προβλέπεται επέμβαση σε πίνακες διανομής όπου ενδεχόμενα θα διαπιστωθεί τεχνικό ή λειτουργικό ζήτημα καλής λειτουργίας του συνόλου του νέου συστήματος και υπό την έγκριση του Διαχειριστή του Ηλεκτρικού Συστήματος Διανομής.

5.Αν προβλέπεται και με ποια χαρακτηριστικά ακριβώς η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού και εποπτείας του δικτύου.

-Ναι, προβλέπεται η θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεχειρισμού & εποπτείας δικτύου, με επιπλέον χαρακτηριστικά έξυπνου "dimming" που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, η οποία δεν έχει προσμετρηθεί στα μοντέλα της εκτιμώμενης εξοικονόμησης του Δήμου για λόγους συντηρητικής και όσο το δυνατόν ρεαλιστικής πρόβλεψης.

6.Αν προβλέπεται η υποστήριξη διαφόρων ευρυζωνικών υπηρεσιών και smart solutions.

-Ναι, προβλέπεται η θέση σε λειτουργία συστήματος "έξυπνης πόλης" και IOT, με υποχρεωτικές βασικές λειτουργίες/εφαρμογές και -κατ' επιλογήν- περισσότερων εξειδικευμένων εφαρμογών που θα προσμετρώνται στην συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων Φορέων.

7.Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να απορριφθεί η συνεργασία με τον Ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης ΣΔΙΤ, με βάση τις διατάξεις του ν. 3389/2005, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3483/2006.

-Η σύμβαση ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) ανήκει στην οικογένεια των συμβάσεων ΣΔΙΤ, με κοινό τύπο και ανάλογα παραγόμενα νομικά και θεσμικά αποτελέσματα. Η επιλογή των ΣΕΑ έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης, χρονικών περιορισμών και αποτελεσματικότητας. Άλλωστε, όπως πολύ καλά γνωρίζει η επικεφαλής της παράταξης "Ιωάννινα 2023" κα Καλογιάννη, η ένταξη στις διατάξεις των ΣΔΙΤ για τους Δήμους της Ηπείρου που ήταν υποψήφιοι προς ένταξη στο πρόγραμμα ELENA δεν προκρίθηκε (απορρίφθηκε) από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, όταν ή ίδια ήταν πολιτική προϊσταμένη του έργου (2018-2019). Την ίδια άποψη είχε η Γραμματεία ΣΔΙΤ και για το έργο του Δήμου Ιωαννιτών.

8.Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να προκριθεί η συνεργασία με τον Ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), με βάση τις διατάξεις του Ν. 3855/2010.

- Η επιλογή των ΣΕΑ (ΣΔΙΤ στην Ενέργεια) έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης με ενδεχόμενα σενάρια υλοποίησης, όπως: προμήθεια, ίδιοι πόροι, δανεισμός, ΣΔΙΤ Ν. 3483/2006, μέσω της Γεν. Γραμ. ΣΔΙΤ, ΣΔΙΤ/ΣΕΑ Ν. 3855/2010, κά.

9.Ποιος αποφάσισε και γιατί να παρακάμψει τις υπηρεσίες του Δήμου, από τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των μελετών.

- Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν και λόγο και άποψη σε όλες τις φάσεις του έργου.

Η Δημοτική Αρχή απαντά σε ένα ακόμη θέμα που θέτει η κ. Καλογιάννη για την δημιουργία εντυπώσεων.

Επικαλείται ότι το κόστος για το αντίστοιχο έργο του Δήμου Αθηναίων είναι 25 εκατομμύρια υπονοώντας ότι το έργο των Ιωαννίνων με προυπολογισμό 19 εκατομμύρια είναι πολύ ακριβό.

Μικροπολιτική προηγούμενων δεκαετιών.

Γνωρίζει η ίδια ότι τα 25 εκατομμύρια για τον Δήμο Αθηναίων αφορούν μόνο στο κατασκευαστικό κόστος. Το αντίστοιχο κατασκευαστικό κόστος για το Δήμο Ιωαννιτών είναι οκτώ εκατομμύρια και περιγράφεται στην προγραμματική. Ως μηχανικός και τεχνοκράτισσα όφειλε να μην υποπέσει σε τέτοιο… λάθος!

Η Δημοτική Αρχή απάντησε λοιπόν με σαφήνεια! Και είναι πρόθυμη να απαντήσει και σε άλλες απορίες που τυχόν έχει η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023».

Θέτει όμως κι ένα καίριο ερώτημα: Το 2017 η κ. Καλογιάννη, ως αντιπεριφερειάρχης απευθυνόταν στους Δήμους της Ηπείρου ζητώντας «συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA, πρωτοβουλία που προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου». Ζητούσε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, απέστειλε έτοιμα σχέδια εισηγήσεων αλλά και σχέδια αποφάσεων. Τότε ήταν διαφανής η διαδικασία; Κι αν ναι γιατί ναυάγησε και χρειάστηκε να την ξεκινήσει ουσιαστικά εκ του μηδενός η Περιφέρεια τον τελευταίο χρόνο.

Τι άλλαξε λοιπόν και ενοχλείται τόσο πολύ;

Η κ. Καλογιάννη αποφάσισε.

Απέδειξε ότι στην πολιτική παίρνει κάτω από την βάση.. Δυστυχώς όμως, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής και στα τεχνοκρατικά…

Η δημοτική παράταξη Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής: "Για μία ακόμα φορά η διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να παρακολουθήσει έγκαιρα τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τον τόπο και τρέχει να προλάβει τα γεγονότα.

Έτσι, την ώρα που το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις για τους Φορείς Διαχείρισης κι άρα αφορά άμεσα τη λίμνη Παμβώτιδα, βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην επικαιρότητα με αρκετούς θεσμικούς φορείς να παίρνουν θέση, ο Δήμος Ιωαννιτών είναι εκκωφαντικά απών.

Η δημοτική μας αρχή όφειλε, ως οργανωμένος φορέας, έστω και στις στενές προθεσμίες που υπήρχαν, να υποβάλει έγκαιρα απόψεις κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο περί περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε σχέση με τους φορείς διαχείρισης και ειδικότερα για το φορέα διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας

Αντ’ αυτού εμφανίστηκε, δια εκπροσώπου της, ασθμαίνουσα, σε μια κοινή συνέντευξη τύπου για να εκφράσει τις επιφυλάξεις της.

Τι προσδοκά όμως ο πολίτης από τη διοίκηση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας;

Κατάθεση απόψεων ή επιφυλάξεων;"

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού προχώρησε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Με την απόφαση αυτή έγινε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή, για την ωρίμανση του οποίου θα χρησιμοποιηθεί ο τεχνικός σύμβουλος και η τεχνογνωσία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μέσω του μηχανισμού ELENA ωριμάζει και δημοπρατεί ανάλογα έργα.

Η Δημοτική Αρχή, όπως είχε δεσμευτεί στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το μοντέλο που επιλέγει θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου, σε όλες δηλαδή τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, χωρίς να δεσμεύσει οικονομικούς πόρους του και κυρίως χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ τόσο στην φάση της ωρίμανσης όσο και στη λειτουργία.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι τα βήματα που περιγράφονται αποτελούν τη συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο στη σχετική συνεδρίαση του 2019.

«Η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, δεδομένου ότι οι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας», τόνισε ο κ. Βάββας.

Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στους 17.624 και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 19,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον Δήμο με την αντικατάσταση του φωτισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 62%, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος. Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα διαμοιραστεί είτε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών είτε σε επενδύσεις ενίσχυσης των συναφών υποδομών.

Όπως είπε ο κ. Βάββας η ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε άλλους δήμους της χώρας κόστισε έως και 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι για το έργο που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε στην αντικατάσταση 2.640 λαμπτήρων, η ωρίμανση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και είχε κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρέστη ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα των μελών τόσο για τη διαδικασία ωρίμανσης όσο και για την διαδικασία δημοπράτησης του έργου, ενώ τόνισε ότι η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία γεωγραφικής κάλυψης, πλήρη και σαφή τεχνικά στοιχεία, καθώς και την επιλογή του καλύτερου οικονομικού μοντέλου που είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποχώρησαν κατά την έναρξή της, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023».

Η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί –δια περιφοράς- την προσεχή Παρασκευή.

 

Ενότητα Πολιτών - Νέα Γάννενα: Πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και ακατανόητη βιασύνη

 

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφείας "Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα" σε ανακοίνωσή της καταγγέλει σε αυστηρό ύφος τη διοίκηση για πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Συζητήθηκε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου το θέμα της έγκρισης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η παράταξη μας έθεσε τα ακόλουθα ζητήματα, τα οποία είχαμε αναφέρει και στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες.

1. Η Οικονομική επιτροπή του Δήμου είναι αναρμόδιο Όργανο να αποφασίσει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μόνο για λόγους εντυπώσεων.

2. Δεν έγινε μέχρι σήμερα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μοναδικό αρμόδιο Συλλογικό Όργανο, για την παρουσίαση της μελέτης και του συνόλου των απαραιτήτων στοιχείων, αλλά ούτε για να αποφασιστεί αν ο Δήμος θα προχωρήσει με τη μέθοδο ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ, όπως είχε καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο.

3. Τα στοιχεία που μας προσκομιστήκαν 5 μόλις λεπτά πριν τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης είναι ελλιπέστατα και χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση.

4. Η Δημοτική Αρχή προωθεί με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και βιασύνη, παραπλανώντας συνειδητά τους Γιαννιώτες, την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία εκχωρείται εν λευκώ η αρμοδιότητα για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου, με δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου σε 3 μόλις μέρες μετά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

5. Με επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αναπτυχτεί ο δημοκρατικός διάλογος που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεν μπορούν να διατυπωθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις ώστε να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για το συμφέρον του τόπου.

Για τους λόγους αυτούς, η παράταξη μας κατήγγειλε εμφατικά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής και αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής καθώς η διαδικασία που επέλεξε για να προωθήσει ένα τόσο σημαντικό θέμα συνιστά μείζονα προσβολή προς τα θεσμικά όργανα του Δήμου και τους Γιαννιώτες. Η παράταξη μας, έχοντας καταθέσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις απόψεις της για το θέμα, με υπόμνημα που απεστάλη στο Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια διαδικασία - παρωδία και καλεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τη Δημοτική Αρχή, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να φέρει προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου το σύνολο των τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο σε μια συνεδρίαση εκ του σύνεγγυς.

Σε αντίθετη περίπτωση, την καθιστούμε υπόλογη απέναντι στους πολίτες για την πρωτόγνωρη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί και τη ζημία που θα επιφέρει στο Δήμο.

Ενημέρωση και Διαβούλευση για την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας

Με την συμμετοχή εκπροσώπων του Τοπικού Τύπου και σε κλίμα έντονου ενδιαφέροντος όπως απεδείχθη από τις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αρταίων προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε :

«Σήμερα είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, που για δεκαετίες ολόκληρες πέρασε από την ακμή στην παρακμή. Ένα ΞΕΝΙΑ που βασανίστηκε από το χρόνο, από ιδεολογικές αγκυλώσεις, από πολιτική αδιαφορία αλλά και από πολιτική εκμετάλλευση. Ένα ΞΕΝΙΑ που παρά όλες αυτές τις συμπληγάδες, παραμένει ζωντανό στην μνήμη των παλαιοτέρων αλλά και ελπίδα για σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους. 

Η μελέτη που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης του ΞΕΝΙΑ, ώστε αυτό να καταστεί κατάλληλο για τις προβλεπόμενες από τον Δήμο χρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κτηρίου.

Είναι στο χέρι μας, αυτή την φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να δούμε το ζήτημα με ωριμότητα, με ψυχραιμία, χωρίς τις παρωπίδες για το τι θα θέλαμε αλλά για το τι μπορούμε. 

Και αυτό που μπορούμε είναι πολύ σημαντικό. 

Μπορούμε να έχουμε ξανά ένα ζωντανό κύτταρο αναφοράς στην πόλη μας». 

Ο Δήμαρχος, επίσης ανέφερε ότι η πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ μπαίνει από σήμερα και για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση για την κατάθεση προτάσεων από Φορείς, Συλλόγους και Δημότες. Ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων (www.arta.gr) και οι προτάσεις θα αποστέλλονται στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">dimos@arta.gr μέχρι τις 30 Μαΐου 2020. Εντός του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Η πρόταση μας αποσκοπεί στην πλήρη αξιοποίηση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να φιλοξενεί ποικίλες δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, παιδείας και αναψυχής.

Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του «Ξενία», αλλά για την ανάδειξη του κλειστού σήμερα κτιρίου και του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται στο Κάστρο της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας.

Στόχος της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ και των παρεμβάσεων και των έργων που θα πραγματοποιηθούν, είναι να καταστεί το Ξενία ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής.

«Σημειώνω χαρακτηριστικά, ότι σε 3 χρόνια από τώρα, μπορούμε να έχουμε Ξενία και Κάστρο ανοιχτό για όλους.  

 1. 1.Ένα καφέ - εστιατόριο που θα αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας (όπως παλιά) (400 τ.μ., 250 ατόμων)
 2. 2. Μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (465 τ.μ., ισόγειο και 1ος όροφος) 
 3. 3.Ένα σύγχρονο, τελευταίων προδιαγραφών, Δημοτικό Ωδείο (255 τ.μ., 2ος όροφος)
 4. 4.Μια αίθουσα εκδηλώσεων υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (160 τ.μ., 100 ατόμων, δίπλα στο καφέ-εστιατόριο)
 5. 5.Εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και παραδοσιακών οργάνων (85 τ.μ., 2ος όροφος)
 6. 6.Έναν περιβάλλοντα χώρο πολλαπλών χρήσεων με παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής. 

Τι δεν μπορούμε να έχουμε; Δεν μπορούμε να έχουμε μία ξενοδοχειακή μονάδα, όπως παλιά. Αλλά αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Είναι η απόφαση του ΚΑΣ, του Υπουργείου Πολιτισμού, της πολιτικής πρόθεσης της προηγούμενης κυβέρνησης και της αδράνειας των προηγούμενων δεκαετιών.

Όμως τώρα μπορούμε να πετύχουμε να ξαναγίνει το ΞΕΝΙΑ μέρος της κοινωνικής ζωής της πόλης, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας σε ζωντανό κύτταρο της πόλης. 

Ένα έργο, που θα συμβάλλει σε νέες θέσεις εργασίας και στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ένα ΞΕΝΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ ανοιχτό για όλους, ανοιχτό στην κοινωνία, ανοιχτό στην καρδιά μας» τόνισε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ακολουθεί το χρονικό του ΞΕΝΙΑ

Δεκαετία 1960: Έναρξη λειτουργίας ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχείου, καφέ-εστιατόριο.

1993: Παύση λειτουργίας του. Έκτοτε και για 27 χρόνια μένει κλειστό, ανεκμετάλλευτο και λεηλατημένο, το συμβολικό τοπωνύμιο της Άρτας.

2012: Εκδίδεται το ΦΕΚ παραχώρησης του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Αρταίων.

2014: Μεταγράφεται το ΞΕΝΙΑ στο Υποθηκοφυλακείο και περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου Αρταίων.

2016: Με πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου, καφέ-εστιατόριο.

2016: Το ΚΑΣ με απόλυτη πλειοψηφία (17-0) απορρίπτει την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ορατός ο κίνδυνος το ΞΕΝΙΑ να καταρρεύσει και να παύσει οριστικά κάθε δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησής του.

2017: Εκδίδεται πρόσκληση στο ΕΣΠΑ, για χρηματοδότηση αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ.

2018: Νέα πρόταση της Δημοτικής Αρχής και εκ νέου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πολυδιάστατη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ (καφέ-εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων, δημοτική βιβλιοθήκη και ωδείο), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.

2018: Το ΚΑΣ κάνει ομόφωνα δεκτή την νέα πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου.

2018: Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.5 εκατομμύρια ευρώ.

2019: Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης αναδόχου.

2020: Παράδοση προμελέτης – Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης- έγκριση ΚΑΣ – παράδοση οριστικών μελετών και εγκρίσεων.

2021: Δημοπράτηση του έργου και έναρξη κατασκευαστικών εργασιών

2023: ΞΕΝΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ Ανοιχτό για Όλους.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμος Ιωαννιτών: "Από τις εννέα σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια με τα καραβάκια από το Νησάκι προς το Μώλο.

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά μέχρι τις εννέα το βράδυ".

Έως την Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί σε όλα τα σχολεία

Παραδόθηκαν σήμερα από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Κωνσταντίνο Χαρακλιά στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, παρουσία και των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας κ. Γκόρο Λεωνίδα και Δευτεροβάθμιας κ. Γιάννη Γεωργογιάννη, 100 tabletπροϋπολογισμού 15.000 ευρώ που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αρταίων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαθητές για την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να έχουν οι μαθητές όλων των σχολείων ίσες ευκαιρίες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Η κατανομή των tablets ανά σχολική μονάδα έγινε με βάση των αριθμό των μαθητών ανά σχολείο και την βαθμίδα εκπαίδευσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές των λυκείων. Ο εξοπλισμός θα διατίθεται σε μαθητές για προσωρινή χρήση (χρησιδάνειο), προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στην συνέχεια θα συνιστά περιουσία των σχολείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα αποστείλουν άμεσα επιστολές προς τις τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν στη χορηγία tablet για μαθητές άπορων οικογενειών.

 «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολείων που αγκάλιασαν την προσπάθεια του Δήμου Αρταίων. Η παράδοση των tabletέγινε με βάση την δυναμικότητα των σχολείων αλλά και την βαθμίδα εκπαίδευσης. Θα αποστείλουμε και στο Υπουργείο Παιδείας κατάσταση με τις ανάγκες όλων των σχολείων, ώστε να καλυφθούν σε δεύτερη φάση όλα τα σχολεία του Δήμου μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κωνσταντίνος Χαρακλιάς.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων και του Υπουργείου Παιδείας, ο Δήμος Ζηρού, μέσω των σχολικών Επιτροπών, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η επαναλειτουργία των Σχολείων, αρχής γενομένης από τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου και στη συνέχεια στις 18 Μαΐου με εκείνα των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου κι αυτών του Γυμνασίου, να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, έγιναν εκ νέου απολυμάνσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και σχολαστικός καθαρισμός αυτών, ενώ έχει πραγματοποιηθεί προμήθεια θερμομέτρων κατάλληλα για μετρήσεις θερμοκρασίας εξ αποστάσεως, αντισηπτικών τα οποία θα υπάρχουν από τη Δευτέρα σε όλα τα Σχολεία αλλά και μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες και γάντια) παρά το ότι η χρήση τους κρίνεται ως προαιρετική. Ακόμη έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί των αύλειων χώρων από χορτάρια και φερτά υλικά.

Στις μαθήτριες και στους μαθητές ευχόμαστε καλή επιστροφή στα μαθήματα, ειδικά για εκείνους της Γ’ Λυκείου καλή επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις και στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των Σχολείων, καλή δύναμη.

Ο Δήμος Ζηρού με όλο τον μηχανισμό του θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των διευθυντών, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την αρτιότερη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία των Σχολείων.

Η «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της, μετά από ολιγοήμερη ραστώνη, ανακάλυψαν «περίεργη ανάθεση» από τη Δημοτική Αρχή αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης για το προσφυγικό και τη δομή του Κατσικά.

Στην προσπάθειά τους, που γίνεται εμμονή, να ασκήσουν αντιπολίτευση, πέφτουν σε σοβαρά λάθη και ανακρίβειες.

Προφανώς αυτό δεν γίνεται από άγνοια αλλά με σκοπιμότητα καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν απαντηθεί ενδελεχώς σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η Ενότητα Πολιτών λοιπόν γνωρίζει ότι το αίτημα για την κατασκευή του δρόμου προς την εκκλησία του Αγίου Παισίου, υπεβλήθη από την Μητρόπολη Ιωαννίνων στις 8 Φεβρουαρίου.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου στο Φανάρι και η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου εκεί οριστικοποιήθηκε τόσο η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στα Γιάννενα όσο και ο ακριβής της χρόνος.

Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος διαβίβασε το έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να κινηθεί η διαδικασία για την κατασκευή του δρόμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, προχώρησε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να δεσμευτεί πίστωση για το συγκεκριμένο έργο και στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προκειμένου να συμπεριληφθεί η κατασκευή του δρόμου.

Πρόκειται, όπως γνωρίζει καλά η παράταξη του κ. Μπέγκα, για διαδικασίες απαραίτητες ώστε να υλοποιηθεί η παρέμβαση.

Η τροποποίηση του προϋπολογισμού επικυρώθηκε στις 27 Μαρτίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Δήμος ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία θεωρώντας ότι η κατασκευή του δρόμου προς το Ναό του Αγίου Παισίου, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωσή του.

Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος, είναι πως η πόλη οφείλει να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς πρόκειται για την κορυφαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας αλλά και προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Δήμος ακολουθώντας το θεσμικό πλαίσιο περί απρόβλεπτων καταστάσεων προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, διαδικασία πλήρως νόμιμη και εντελώς διαφορετική απ΄αυτή της απευθείας ανάθεσης.

Στην προκειμένη περίπτωση κλήθηκαν και κατέθεσαν προσφορές πέντε εργοληπτικές εταιρίες που εκτελούν παρόμοια έργα στο Δήμο Ιωαννιτών αυτή την περίοδο.

Είναι ο μοναδικός τρόπος, που οριακά, διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου μέχρι τις αρχές του Ιουλίου που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα το έργο της Μητρόπολης. Δεν επιδιώκει εντυπώσεις αλλά εργάζεται με συνέπεια για την ουσία.

Η κοινωνία προφανώς και βλέπει και κρίνει… Μπορεί επίσης και να συγκρίνει!

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, το οποίο επανέρχεται με αφορμή την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κατσικά, η Δημοτική Αρχή υπενθυμίζει ότι η ενημέρωση ήταν κάτι παραπάνω από πλήρης, σε σειρά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το διάστημα αυτό, κι όχι μόνο, υλοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις από το Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου εντός και εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Μεταξύ των άλλων:

-         Έγινε ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας σε πολλές γλώσσες και σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία.

-         Έγινε διανομή υλικού.

-         Αυξήθηκαν τα μέτρα ελέγχου από την Αστυνομία.

-         Έγινε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

-         Έγινε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στη δομή οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται καθημερινά.

-         Είναι μόνιμη η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό.

-         Ενημερωτικά ηχητικά μηνύματα για τα περιοριστικά μέτρα μεταδίδονται και από τον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό σε διάφορες γλώσσες.

-         Έγινε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν εγγράφως από τον Δήμαρχο στους αρμόδιους υπουργούς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επικοινωνίας του Δήμου, με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων, για την ενημέρωση των δράσεων σχετικά με τον COVID – 19, ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Κατσικά δεν εξέφρασε την ανησυχία του για το εν λόγω θέμα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά, από το 2016 όπου ξεκίνησε η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας, που ο Δήμος ανακοινώνει επίσημα τους αριθμούς των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη περιοχή μας μέσω των μηνιαίων συναντήσεων της Αστικής Ομάδας Εργασίας στην οποία συμμετέχουν Κρατικοί Φορείς, Διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ, και άλλοι Δήμοι.

Επιπρόσθετα δημιούργησε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των προσφύγων και μεταναστών καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή και εργάζεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει ο καθένας, υπό την προϋπόθεση, ότι δε μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και σε χαμένα μεγαλεία…

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι: 

Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2020/2021 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).

Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:

 1. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση
 2. Φύτευση νέων αμπελώνων
 3. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

 1. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
 2. Απόσπασμα Αμπελουργικού μητρώου
 3. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών
 4. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2020
 5. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
 6. Φωτοτυπία φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
 7. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου και IBAN.
 8. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής για ιδιόκτητα ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια (άνω των 9 ετών) για ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια. Για τα ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια όταν ο παραγωγός ενταχτεί στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης άνω των 9 ετών.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr – Ενημέρωση Αγροτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651 0 87114.

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369