Πρόταση για μετονομασία σε «3/40 Σύνταγμα Ευζώνων»

Το μέλλον του Στρατοπέδου Άρτας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο το Σώμα να λάβει απόφαση με την οποία στη συνέχεια θα κατέλθει σε διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε το Στρατόπεδο Άρτας όχι μόνο να μην κλείσει, αλλά και να αναβαθμιστεί.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην εισήγησή του υπογράμμισε το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στο χάρτη των στρατιωτικών μονάδων σε όλη τη χώρα, με την Κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο όλων των ΚΕΝ (και αυτό της Άρτας) και την δημιουργία 23 Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ). «Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ο, τι περνά από το χέρι μας για να μην κλείσει το στρατόπεδο. Θεωρούμε ότι η όποια απόφαση ληφθεί από την Κυβέρνηση θα είναι αμιγώς πολιτική, με δεδομένο ότι και ο Πρωθυπουργός κατάγεται από την περιοχή μας και πολιτεύτηκε σε αυτήν, αλλά και η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη είναι από την περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Στρατόπεδο Άρτας, με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εξής:

 1. Να παραμείνει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπως ζητά το Δημοτικό μας Συμβούλιο και με τις δύο ομόφωνες αποφάσεις (222/2015 και 623/2017)

 2. Σε περίπτωση που πρέπει να κλείσει το ΚΕΝ Άρτας -στα πλαίσια της επιχειρησιακής ετοιμότητας σύμφωνα με το Γ.Ε.Σ. που θα πρέπει να έχει η χώρα μας (λόγω μικρής διάρκειας θητείας, υπογεννητικότητας και γενικότερης μείωσης δαπανών) με τη λειτουργία των ΣΥΠΟ- τότε να μετονομαστεί το Στρατόπεδο Άρτας σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων και να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που προορίζονται για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

 3. Σε περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμο του Στρατοπέδου της Άρτας, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με όλη την Αρτινή Κοινωνία.

 4. Να αποσταλεί η εν λόγω απόφαση μας στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο, στην Υπουργό κ. Γεροβασίλη, στους Βουλευτές του Νομού μας κ. Τσίρκα και κ. Στύλιο, στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζο, για τις δικές τους ενέργειες και να μας ενημερώσουν σχετικά καθώς και να κληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 5. Να μεταβούμε όλοι οι φορείς στον αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό, εάν απαιτηθεί.

«Η πρόταση αυτή είναι στοχευμένη και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Στρατοπέδου, χωρίς την μείωση των στρατιωτών ή των μονίμων στελεχών που θα υπηρετούν σε αυτό. Απεναντίας στοχεύουμε σε αύξηση των μονίμων στρατιωτικών και των στρατιωτών που θα υπηρετούν. Θέλουμε ένα στρατόπεδο πνεύμονα ζωής για την Άρτα που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τοποθεσία που βρίσκεται, το Στρατόπεδο προστατεύει και το περιαστικό δάσος στο Λόφο Περάνθης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί, ότι η πρόταση για μετονομασία του Στρατοπέδου σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων έχει ιστορικές ρίζες, καθώς ως γνωστόν το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων της Άρτας γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Αρτινού λάου και στην διάρκεια όλων των αγώνων του Έθνους από το 1897 οι αρτινοί ήρωες του αποτέλεσαν την στρατιωτική εκείνη δύναμη που δεν γνώρισε ποτέ την ήττα δεν οπισθοχώρησε ποτέ.

 

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Τεράστιο το πρόβλημα στους δρόμους από τις εργασίες για τη διέλευση οπτικών ινών» - Ζητείται αλλαγή του Νομικού Πλαισίου

Απαντώντας σε ερωτήσεις στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο Δήμαρχος επεσήμανε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε δρόμους της πόλης από τις εργασίες που κάνουν ιδιωτικές εταιρίες για την τοποθέτηση οπτικών ινών.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και καθημερινά το βιώνουμε. Δυστυχώς, νιώθουμε ότι οι εταιρίες κάνουν έναν ανταγωνισμό στους δρόμους που εμείς, με χρήματα του Αρτινού λαού, συντηρούμε. Η αποκατάσταση των δρόμων γίνεται, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν γρήγορες φθορές και δημιουργούνται λακκούβες στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Τα χρήματα που δαπανούμε για αυτές τις συντηρήσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν αλλού προς όφελος των συμπολιτών μας» ανέφερε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Προτείναμε λύσεις, μιλήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, στείλαμε επιστολές στην ΚΕΔΕ και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), φθάσαμε στο σημείο να πάμε κατηγορούμενοι γιατί δεν δίναμε την άδεια. Δυστυχώς δεν μας καλύπτει η Πολιτεία. Αυτό που ζητάμε είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να προβλέπεται να γίνεται μία διατομή στο οδόστρωμα, να τοποθετείται ένα σπιράλ και μέσα σε αυτό να διέρχονται τα καλώδια των οπτικών ινών των διαφόρων εταιριών. Πάντως, εμείς ως Δήμος θα συντάξουμε τις απαραίτητες μελέτες ώστε να τοποθετήσουμε νέο ασφαλτοτάπητα στους δρόμους Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αμβρακίας, Τζαβέλα, Βασιλέως Πύρρου και Ζάρρα».

 

Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ώστε να παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε, επίσης, η υποβολή πρόταση για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας» στα πλαίσια πρόκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΕΣΠΑ). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ και η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των ανοικτού κολυμβητηρίου Άρτας.

Ως γνωστόν το Κολυμβητήριο ανήκει στο νομικό πρόσωπο του Δήμου (ΚΚΜΠΑΠ), με το οποίο ο Δήμος θα υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση. Μέχρι σήμερα, το Κολυμβητήριο καταγράφει ιδιαίτερα σημαντικές ενεργειακές καταναλώσεις, με αποτέλεσμα να δαπανώνται πολλά χρήματα για την θέρμανση της πισίνας. Με την ενεργειακή αναβάθμιση, που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο, στόχος είναι να παραμένει το Κολυμβητήριο όλο το χρόνο ανοικτό.

 

Έγκριση υποβολής στο ΕΣΠΑ της πρότασης για αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων της Άρτας

 • Δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στην Παρηγορήτισσα

Παράλληλα, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για την «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων αστικού ιστού της πόλης της Άρτας» στα πλαίσια πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» (ΕΣΠΑ), συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

Η πρόταση αφορά δύο κεντρικές περιοχές της Άρτας, στην περιοχή της Παρηγορήτισσας και στο Κάστρο. Οι περιοχές αυτές συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπαρχόντων πεζόδρομων και παράλληλα ενοποιούν το κέντρο της πόλης με παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η κατάργηση των δημοσίων τουαλετών έναντι της Παρηγορήτισσας και η δημιουργία τριών θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία.

Επιπλέον, προβλέπεται η προμήθεια ιστών και φωτιστικών led προς αντικατάσταση των υπαρχόντων σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της πόλης και ειδικότερα: στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά, στις πλατείες Σκουφά, Κιλκίς, Παντοκράτορα, Εθνικής Αντιστάσεως, Μονοπωλίου και Μεταξά.

 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, συνεργάζεται με το ΤΕΙ Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου "Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών,

μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» με κωδικό MIS 5006503 που

χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου στις 7-3-2018 πρόσκληση ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθεια μετρητικών οργάνων που θα

 

εγκατασταθούν σε ρέματα της Ηγουμενίτσας με σκοπό την καταγραφή δεδομένων όσο αφορά την παροχή νερού σε αυτά, βροχομετρικού σταθμού, σταθμών μέτρησης στάθμης

 

υπογείων υδάτων και τη προμήθεια μη επανδρωμένου αερομοντέλου με δυνατότητα αυτοματοποιημένης φωτογράφησης. Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό στο:

 

http://research.teiep.gr/.

Τα βραβεία που προέκυψαν από το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 1 Μαρτίου, η επιτροπή που έκρινε τις 23 προτάσεις που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Δήμο Ιωαννιτών. Έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να αποκτήσει ξανά η κεντρική πλατεία της πόλης μας την όψη που της αρμόζει.

Αυτό άλλωστε τόνισε κι ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η κεντρική πλατεία της πόλης μας, η πλατεία Πύρρου, έχει κακοποιηθεί πολλαπλώς από τις διάφορες επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή να προβούμε στην ανακατασκευή και ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, ενός χώρου εμβληματικού και με πολλές μνήμες για όλους τους Γιαννιώτες.
Για την επιλογή της πιο άρτιας τεχνικά, επιστημονικά και αισθητικά επιλογής, προβήκαμε στη διεξαγωγή ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όχι μόνο επιδιώκοντας να επιλέξουμε και εντέλει να εφαρμόσουμε την καλύτερη αρχιτεκτονική πρόταση, άλλα και γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού η οποία λύση επιλεγεί θα φέρει και τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση και αποδοχή.
Έως
το τέλος του πρώτου εξαμήνου εκτιμώ πως θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας.

Τα βραβεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής το 1ο βραβείο παίρνουν οι αρχιτέκτονες Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου (και οι δύο Γιαννιώτες), το 2ο βραβείο η Λένα Σιόντη και η Καλλιόπη Χουρμουζιάδου και το 3ο βραβείο ο Ανδρέας Νικολοβγένης. Δύο έπαινοι αποδίδονται στον Θεόδωρο Μακρίδη και την Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου αντίστοιχα.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, με αναπληρωτή τον καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Πανέτσο, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού ΑΠΘ Νικόλαος Καλογήρου (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Θ. Μακροπόδη), ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Ησαΐας (με αναπληρώτρια την αρχιτέκτονα Άννα Μελανίτου), και ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο). Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, συμμετείχε ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Τσουκανέλης (με αναπληρώτρια τη Μαρία Χατζηαντωνίου).

Οι δηλώσεις των μελών της επιτροπής

Για μια δικαίωση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξοπούλου.

Πρέπει να συγχαρώ το Δήμο για την επιλογή του και πιστεύω πως μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Επιτροπή το έργο θα ολοκληρωθεί αποδίδοντας χαρακτήρα σε ένα δύστροπο χώρο”, τόνισε.

Ο Δημήτρης Ησαΐας από τη μεριά του κάλεσε τους πολίτες να μη βιαστούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό ολοκληρωθεί γιατί “αν η ανάπλαση της πλατείας θα είναι επιτυχημένη ή όχι θα το δείξει ο χρόνος”.

Ο Θανάσης Λαμπρόπουλος επισήμανε πως κατά τη γνώμη του θα δημιουργηθεί μια “εμβληματική πλατεία αντάξια της ιστορίας της πόλης”.

Τέλος, ο Λευτέρης Τσουκανέλης, αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα της πρότασης που έλαβε το πρώτο βραβείο η οποία “επαναφέρει την πλατεία ως ένα ελεύθερο και μεγάλο κεντρικό χώρο τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο με τη Λεωφόρο Δωδώνης και το χώρο εξωτερικά του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου”.

Την ανακατάταξη του εθνικού οδικού από την Γέφυρα Ζούτου μέχρι και την παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Πετροπουλάκη, από πρωτεύον σε δευτερεύον αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το θέμα της ανακατάταξης του εθνικού δικτύου ήταν από τα πρώτα θέματα που είχε απασχολήσει του Δήμους Αρταίων και Ζηρού. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είχε αποφασίσει ομόφωνα θετικά με την 294/2015 απόφασή του, για την ανακατάταξη του εθνικού δρόμου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού στε συνεδρίασή του στις 25 Ιανουαρίου 2016 είχε αποφασίσει την ανακατάξη από πρωτεύον σε τριτεύον (από Γέφυρα Καλογήρου έως πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη). 

Πλέον, επιλύεται ένα πάγιο αίτημα των δύο όμορων Δήμων, το οποίο επιφέρει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στους όρους δόμησης των οικοπέδων εκατέρωθεν του δρόμου. Ειδικότερα, πλέον αλλάζει η ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση για την δόμηση και από 60 μέτρα από τον άξονα του δρόμου γίνεται 45 μέτρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διευκολύνονται τόσο η δόμηση και η επέκταση επιχειρήσεων και οικιών, όσο και η κυκλοφοριακή σύνδεση για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πέριξ του δρόμου.

Η ανακατάταξη του εθνικού δικτύου γίνεται λόγω της ολοκλήρωσης της κατασκευής της Ιόνιας Οδού, η οποία πλέον απορροφά τον μεγαλύτερο όγκο της κυκλοφορίας στο υπάρχον εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει αποσυμφορηθεί.

 

Στο Υπουργείο Υποδομών, και ειδικότερα στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, στάλθηκαν από τον Δήμο Ζαγορίου στοιχεία του έργου σύνδεσης του

 

Ζαγορίου

 

με την Εγνατία οδό, από Μηλιωτάδες μέχρι τη διασταύρωση Κήπων.

 

Σχετική ενημέρωση έκανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια προκαταρκτική μελέτη με όλα τα αναγκαία στοιχεία, την οποία συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (με την προϊσταμένη της Μαρία

 

Φιλίππου) για να προωθηθεί το αίτημα χρηματοδότησης της οριστικής μελέτης και της κατασκευής του έργου βελτίωσης του υφιστάμενου επαρχιακού δικτύου, με νέα

 

χάραξη σε ορισμένα σημεία, συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων.

 

Είναι έργο που δικαιούται το Ζαγόρι και οι προσπάθειες των φορέων και του Δήμου είναι συνεχείς ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

 

Πλέον η διαδικασία πήρε το δρόμο της με την αποστολή της προκαταρκτικής μελέτης και την προηγηθείσα σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ηπείρου προς το

 

Υπουργείο Υποδομών, για την αναγκαιότητα του έργου.

 

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την στήριξη και των βουλευτών, ιδίως των καταγόμενων από το Ζαγόρι, θα έχει αίσια κατάληξη η προσπάθεια να

 

συνδεθεί συνολικά το Ζαγόρι με την Εγνατία στον κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου).

 

Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού

 

Από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων - «ΦιλόΔημος ΙΙ»του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Ζαγορίου, σύμφωνα με την κατανομή του Υπουργείου, όπως

 

ανέφερε ο Δήμαρχος, μπορεί να προμηθευτεί μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας μέχρι 225.000 ευρώ. Κριτήριο στην κατανομή των πιστώσεων ήταν η έκταση του Δήμου,

 

το πλήθος των οικισμών, το οδικό δίκτυο και η ορεινότητα και έτσι ο Δήμος λαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά στην Ήπειρο, πληρώντας τα παραπάνω κριτήρια.

 

Επίσης, με 5.000 ευρώ επιχορηγούνται από το ίδιο πρόγραμμα παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου, ενώ θα ακολουθήσει χρηματοδότηση για τις παιδικές χαρές.

 

Τηλεοπτική κάλυψη

 

Για την τηλεοπτική κάλυψη όλων περιοχών του Δήμου Ζαγορίου, πρόβλημα που τέθηκε πολλές φορές, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Νίκος Παππάς, το Υπουργείο

 

Ψηφιακής Πολιτικής ξεκινά τη διαδικασία και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με θέμα: «Τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω

 

της εξασφάλισης της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και εθνικής

 

εμβέλειας».

.

Ως «Φορείς Υλοποίησης» του έργου αυτού ορίζονται οι Δήμοι, αλλά περισσότερα αναμένεται να εξειδικευτούν στην πορεία, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Η

 

νομοθετική πρωτοβουλία αφορά μονίμους κατοίκους των «περιοχών εκτός κάλυψης», δηλαδή περιοχών που δεν διαθέτουν ικανοποιητική πρόσβαση σε σήμα επίγειας

 

ψηφιακής ευρυεκπομπής.


Οι δικαιούχοι θα λάβουν εφάπαξ επιχορήγηση εκατό (100,00) ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ανά δικαιούχο νοικοκυριό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα

 

εξαργυρώνοντάς την στον Πάροχο της αρεσκείας τους.

 

Για το Δήμο Ζαγορίου το ζήτημα που τέθηκε κατά τη συζήτηση και από την μείζονα μειοψηφία είναι πως θα υλοποιηθεί αυτή η δράση σε ότι αφορά τους μόνιμους

 

κατοίκους, δεδομένου ότι πολλοί ζουν στα Γιάννινα, αλλά επισκέπτονται τακτικά τα χωριά τους και διαμένουν τους θερινούς μήνες.

Για το έργο με τίτλο «Έργα Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και Διάθεσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα Δήμου Ηγουμενίτσας» βραβεύτηκε στην 2η Διεθνή Έκθεση «Verde.tec» (2-4 Μαρτίου 2018) στην Αθήνα, ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας.

Η Επιστημονική Επιτροπή για τα Βραβεία «Best practices των ΟΤΑ για τις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος», ομόφωνα αποφάσισε την απονομή του Βραβείου Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο παρέλαβε για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Λώλος.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας με αφορμή τη βράβευση δήλωσε:

«Αποτελεί ταυτόχρονα χαρά, αλλά και ευθύνη για μένα, ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, η αναγνώριση της αξίας και της σπουδαιότητας των κατασκευαστικών έργων που γίνονται στην περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο αποχέτευσης στην Ελλάδα που θα προστατεύσει τις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές του παραλιακού μας μετώπου και το θαλάσσιο περιβάλλον, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη ζωή των δημοτών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου Ηγουμενίτσας, ΔΕΥΑΗ και Περιφέρειας Ηπείρου».

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσης ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Μήτσης δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή βράβευση επικυρώνει την σπουδαιότητα αυτού του αναπτυξιακού έργου που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αποχέτευσης που δημοπρατήθηκε το 2016 με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία τόσο για το παραλιακό – τουριστικό τόξο του Δήμου Ηγουμενίτσας όσο και για ολόκληρη την περιοχή του Ιονίου.

Η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας ανταποκρινόμενη στις ανάγκες δημοτών και επισκεπτών συνεχίζει την πορεία της προς τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της, κατασκευάζοντας έργα πνοής για τον τόπο μας».

Η παρουσίαση του Έργου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης έγινε από τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιο Ντάνη.

Δύο προτάσεις για χρηματοδότησης σε δύο διαφορετικές προσκλήσεις της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου θα καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την έγκριση που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Πρόκειται για την πρόταση με τίτλο: «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου)» και αυτήν με τίτλο: «Διαμορφώσεις – Πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα».

Η πρώτη πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει δυο υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 27.190.000,00€ και συγκεκριμένα:

Το κύριο υποέργο με τίτλο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου» με προϋπολογισμό: 24.790.000,00€.

Το υποέργο με τίτλο: «Απαλλοτριώσεις» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 2.400.000,00.

Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει τρία υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 2.747.600,00€ και συγκεκριμένα:

 1. Το κύριο υποέργο με τίτλο «Διαμορφώσεις – Πεζοδρομήσεις στην Σιαράβα» με προϋπολογισμό: 2.200.000,00€.

 2. Το υποέργο της ΔΕΔΔΗΕ με τίτλο: «Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή Σιαράβα» με προϋπολογισμό: 250.000,00€

Το υποέργο: «Προμήθεια συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων στην περιοχή της Σιαράβας» με προϋπολογισμό: 297.600,00€

Δακτύλιος

Σε ότι αφορά το έργο του μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων συνδέει το Μητροπολιτικό Κέντρο στο νότιο άκρο της πόλης (οδός Βογιάννου) μέσω της Λεωφόρου Γεννηματά, της Λεωφόρου Ιωνίας, της Λεωφόρου Ειρήνης μεταξύ των οικισμών Ανατολής-Κατσικά και μιας προτεινόμενης περιαστικής οδού στο νότιο όριο του οικισμού Ανατολής, με την Οδό Ιωαννίνων στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου. Το οδικό δίκτυο ολοκληρώνει τη σύνδεσή του με την Εθνική Οδό μέσω του υπολειπόμενου τμήματος της οδού Ιωαννίνων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας:

της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας

της οδού Ιωαννίνων (Ανατολή)

της Οδού 3η2 Σεπτεμβρίου (Κατσικά)

Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της Λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360,00 μ περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος της ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας(οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ.

Το έργο αποτελείται από 8 αρτηρίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται 8 σύγχρονοι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι (Round About).

Ξεκινάμε την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με το μεγαλύτερο έργο, που έχει υποβάλλει ποτέ ο Δήμος Ιωαννιτών. Είναι ένα σημαντικό οδικό έργο, που ολοκληρώνει το μεγάλο δακτύλιο της πόλης και ταυτόχρονα αποτελεί χωρική και πολεοδομική προτεραιότητα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων και των πολεοδομικών μελετών Ανατολής και Κατσικάς”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μανταλόβας στην εισήγησή του, ευχαριστώντας παράλληλα τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και τους εξωτερικούς συνεργάτες του Δήμου που εργάστηκαν σκληρά αλλά και αποτελεσματικά για την τεχνική ωρίμανση του έργου.

Σιαράβα

Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/12/2013, με απόφαση του ενέκρινε τη μελέτη με τίτλο «Διαμορφώσεις – Πεζοδρομήσεις στην Σιαράβα» προϋπολογισμού 2.000.000€ προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η υποβολή της στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο.

Μετά την επικαιροποίηση των μελετών και του φακέλου του έργου, από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτώνο προϋπολογισμός της πρότασης με τίτλο: «Διαμορφώσεις - Πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα» διαμορφώνεται σε 2.747.600,00€.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας η πρόταση αφορά στην παρέμβαση σε ένα ιστορικό τμήμα της πόλης, την συνοικία Σιαράβα η οποία λόγω των μικρών παρεμβάσεων που έγιναν διαχρονικά τόσο οικιστικά όσο πολεοδομικά, είναι εν δυνάμει ελκυστική για τον επισκέπτη, ενώ η ουσιαστική απουσία κίνησης αυτοκινήτων στους δρόμους της, λόγω και των ελάχιστων χώρων στάθμευσης την καθιστούν άνετη για την κυκλοφορία πεζών.

Η ιστορικότητα της συνοικίας αλλά και η γειτνίασή της, τόσο με το κέντρο της πόλης διαμέσου της Αβέρωφ και της Μετσόβου και την γειτνίασή της με το πάρκο Κατσάρη τα παλαιά σφαγεία, όσο και με το αντίπερα τμήμα του ιστορικού κέντρου (παλαιά αγορά και Μπεζεστένια) δημιουργούν την ανάγκη για την συνολική αναβάθμισή της, αρχής γενομένης με τη διαμόρφωση των δρόμων της σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμους.

Η παρέμβαση στοχεύει στην αναβάθμιση μιας ιστορικής περιοχής της πόλης, την βελτίωση της προσβασιμότητας των πεζών και την λειτουργική ένωσή της με τις επιβαρυμένες από έντονες χρήσεις παρυφές της, καθιστώντας της περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη”, είπε στην εισήγησή του ο κ. Μανταλόβας

Κλείνοντας τη συζήτηση και μετά την ανακοίνωση του κ. Μανταλοβα για την ολοκλήρωση και του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων ο Δήμαρχος, Θωμας Μπέγκας τόνισε:

Είναι σημαντικό πως μέσα στο 2018 έχουμε έτοιμα τρία μεγάλα και σημαντικά έργα προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αυτό δείχνει την πρόοδο που έχουμε κάνει βάσει του σχεδιασμού που εκπονήσαμε σε ότι αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μιλάμε για παρεμβάσεις που αλλάζουν όψη στον αστικό ιστό της πόλης ενώ ειδικά η ολοκλήρωση του μεγάλου δακτυλίου είναι μια αναπτυξιακή παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρο το Δήμο”.

Με επιτυχία και την παρουσία πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε στην Άρτα το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές Ελλάδος, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Αρταίων, στα όριά του οποίου λειτουργούν τα Ιαματικά λουτρά στο Χανόπουλο.

Τη διοργάνωση της συνεδρίασης είχε αιτηθεί ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και Δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη και το Δ.Σ. του Συνδέσμου για την αποδοχή της πρότασης, η οποία είχε ως στόχο να προβληθούν τα Ιαματικά Λουτρά στο Χανόπουλο και οι ευεργετικές ιδιότητές τους, καθώς και η ίδια η πόλη της Άρτας, τα μνημεία και τα αξιοθέατά της.

«Από πολύ νωρίς αντιληφθήκαμε τις σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν, για την ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών και κατ’ επέκταση του Ιαματικού Τουρισμού. Έτσι, πρώτος μας στόχος που πραγματοποιήθηκε ήταν η ένταξή μας το 2015 στο Σύνδεσμο Δήμων με Ιαματικές Πηγές Ελλάδος και όντας σχετικά νέο μέλος, το 55ο, μπορώ με βεβαιότητα να πω, πως μέσα από την δραστηριότητα του Συνδέσμου μπορούμε να εργαστούμε για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών του Χανόπουλου, πάνω σε ισχυρές βάσεις και με όπλα την τεχνογνωσία που προσφέρει ο Σύνδεσμος και η συνεργασία με όλα τα μέλη» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος.

Και συνέχισε: «Στόχος μας, ως Δήμος Αρταίων είναι η προβολή των ευεργετικών χαρακτηριστικών της πηγής και κυρίως η ανάπτυξη και προώθηση στην Άρτα του Ιαματικού τουρισμού, μιας μορφής της οικονομίας που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ήδη, σε συνεργασία με την επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πηγή έχουμε παρουσία σε τουριστικές εκθέσεις, όπως η Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης (master plan) για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών σε όλη την Ήπειρο. Συγκεκριμένα για την Άρτα μελετάμε την δημιουργία πεζοδρομίων που θα συνδέουν τις Ιαματικές Πηγές με το κέντρο της περιοχής του Χανόπουλου, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να πηγαίνουν με τα πόδια μέσα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, ως Δήμος Αρταίων από το 2016 υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο Κόνιτσας, όπου επίσης λειτουργούν Ιαματικές Πηγές, ώστε με κοινές δράσεις και ενέργειες να εργαστούμε για την ανάπτυξη αυτού του πολύ ιδιαίτερου και κοινού χαρακτηριστικού των περιοχών μας.

»Παράλληλα, στα Ιαματικά Λουτρά το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει τακτικές επισκέψεις το ΚΑΠΗ του Δήμου Αρταίων, ενώ στοχεύουμε το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση και άλλων αντιστοίχων ΚΑΠΗ από κοντινές και όχι μόνο περιοχές, που θα πραγματοποιούν εκδρομές στην Άρτα και μαζί με τα Ιαματικά Λουτρά θα βλέπουν και τα αξιοθέατα της περιοχής μας. Ανάλογες συνεργασίες θέλουμε να έχουμε και με τον Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και με φορείς από όλη τη χώρα, ενώ θέλουμε να γίνονται επισκέψεις και από σχολεία. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι μέσα από το Σύνδεσμο και πάντα σε συνεργασία με όλα τα μέλη, μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις Ιαματικές Πηγές της Άρτας και να καταστήσουμε και για αυτό το χαρακτηριστικό, γνωστή την περιοχή μας Πανελλαδικά και όχι μόνο».

Στη συνεδρίαση παρέστη και η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης (master plan) της Περιφέρειας για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ήπειρο και γενικότερα του Ιαματικού τουρισμού, κάτι που τόνισαν σε δηλώσεις τους τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, όσο και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, περιοχές της Ηπείρου που λειτουργούν ιαματικά λουτρά.

Στα μέλη του Δ.Σ. προσφέρθηκε δείπνο, ενώ την επόμενη ημέρα ξεναγήθηκαν στα Ιαματικά Λουτρά του Χανοπούλου, όπου παρουσιάστηκαν οι εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη ιαματική πηγή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, η οποία εντάσσεται μέσα στις πρώτες αναγνωρισμένες πηγές της Ελλάδας, βάσει της ανάλυσης του νερού. Θεραπευτικές ενδείξεις υπάρχουν για μια σειρά από παθήσεις όπως: Αρθρίτιδες- ρευματοειδής Αρθρίτιδες, Pευματισμoύς, Νευραλγίες, Ισχιαλγίες, Μετατραυματικές Δυσκαμψίες, Δερματοπάθειες, Παθήσεις Κυκλοφορικού συστήματος, Πεπτικού και Ουροποιητικού συστήματος.

Τέλος, τα μέλη του Συνδέσμου ξεναγήθηκαν από Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Ιστορικό Γιοφύρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αγία Θεοδώρα, στην Παρηγορήτισσα, στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, στη Δυτική Νεκρόπολη και στο Ναό του Απόλλωνα, ενώ επισκέφθηκαν το ΑΤΜ φυσικού χυμού και το κέντρο της πόλης.

 

Στην προκήρυξη του ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής στην Τύρια προχώρησε ο Δήμος Δωδώνης. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020″.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 715 χιλιάδες ευρώ και οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται με σκοπό την δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής, αθλοπαιδιών και άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση οκτώ στρεμμάτων περίπου και η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του έχει οριστεί στις 360 ημέρες από την στιγμή υπογραφής της σύμβασης.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει είναι:

Ανάπλαση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου παραποτάμιας περιοχής (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάσης)

Διαμόρφωση υπαίθριου αμφιθεάτρου.

Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων αθλοπαιδιών. Στις υπαίθριες δραστηριότητες περιλαμβάνεται το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού οργάνων νέας παιδικής χαράς.

Ανέγερση μικρού κτιρίου αποδυτηρίων, αποχωρητηρίων και αποθήκης

Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού πάρκου.

Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι “πρόκειται για μία παρέμβαση που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της Τύριας και στην μετατροπή της σε πόλο έλξης ειδικά για τα παιδιά. Το πάρκο που θα διαμορφωθεί θα παρέχει δυνατότητες πολλών αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που φτάσαμε στην τελική ευθεία, έστω και με καθυστερήσεις οι οποίες προήλθαν από τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία για την δημοπράτηση των έργων. Είναι η δεύτερη σημαντική παρέμβαση που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς το πρώτο έργο που εντάξαμε, αυτό της ύδρευσης Μελιάς, ήδη έχει ολοκληρωθεί", υπογράμμισε ο κ. Ντακαλέτσης.

 

Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας ως ένα πολυχώρο αναψυχής (καφέ- εστιατόριο) και πολιτισμού άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), το οποίο συνεδρίασε για το θέμα. Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την χρηματοδότηση του έργου της αξιοποίησης μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, που έχει ήδη υποβληθεί ως πρόταση, με συνολική χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. παρέστη και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χώρος ώστε να είναι ανοικτός και επισκέψιμος για όλους και να μην παραμείνει κλειστός για ακόμη περισσότερα χρόνια, με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

«Η αρχική πρότασή μας αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχείου στο ΞΕΝΙΑ, κάτι που στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά μετά την τότε απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ, είχαμε δύο επιλογές: ή να εμμείνουμε στην απόφαση για ξενοδοχείο και να αφήσουμε το κτίριο στη μοίρα του και κλειστό για επιπλέον των 25 χρόνων που είναι ήδη κλειστό ή να κυνηγήσουμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης, ώστε να το συντηρήσουμε, να το σώσουμε και να το αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία. Πλέον, με την ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ο χώρος του Κάστρου θα είναι και πάλι ανοικτός και επισκέψιμος για όλους, ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα συνάδουν με τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του Κάστρου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρήσεις που προτείνει ο Δήμος Αρταίων σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης είναι οι εξής:

 • Στο ισόγειο να υπάρχει Καφετέρια και Εστιατόριο (400 τμ μέγιστο) που θα εκμισθωθεί σε ιδιώτη μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

 • Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη, (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, παιδικό τμήμα, τμήμα πολυμέσων, τμήμα ήχου, εικόνας και τρισδιάστατης εκτύπωσης, αίθουσα έμπνευσης κ.α).

 • Χώροι ξεχωριστοί με οπτικοακουστικά μέσα για την ιστορία της Άρτας (Αρχαία, Βυζαντινή, Μεταπολεμική, Σύγχρονη).

 • Δημοτικό Ωδείο.

 • Εργαστήρια Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων, κεραμικής, ζωγραφικής

 • Διαμόρφωση αμφιθεατρικής σκηνής με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

 • Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων

Σχετικά με εξωτερικό χώρο προτείνονται να διαμορφωθεί παιδική χαρά, χώρος για αθλητισμό ενηλίκων (υπαίθρια όργανα γυμναστικής), διαμόρφωση με παγκάκια και φυτεύσεις, διαμόρφωση του δρόμου από την πύλη του Κάστρου μέχρι την είσοδο του ΞΕΝΙΑ.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ΚΕΝ και για Στρατόπεδο Παπακώστα

 

Vitsa.jpg

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος είχε συνάντηση και με τον πρώην –πλέον- αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα (και νυν Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής), από τον οποίο ζήτησε μια ενδελεχή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το Στρατόπεδο Άρτας.

Ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε από τον κ. Βίτσα να υπάρξει μια πολύ καλή ισοδύναμη λύση για την κατάργηση του ΚΕΝ Άρτας, μια λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του στρατοπέδου και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, συζήτησαν και για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παπακώστα.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Σωτήριο Τερζούδη και τον Υπαρχηγό και Αρτινό στην καταγωγή Δήμο Αναγνωστάκη.

Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τους τρόπους για την καλύτερη συνεργασία στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα για την προστασία του Λόφου Περάνθης κατά τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζήτησε τη στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μελέτη του έργου κατασκευής αντιπυρικού δικτύου στο περιαστικό δάσος του Λόφου Περάνθης.

Τέλος, ο Δήμαρχος συμμετείχε στην εκδήλωση για το Ειδικό Σχέδιο Δράσης «Βιώσιμες Πόλεις-Μαθιός Καρλαύτης», που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε δύο προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, μία για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 60 εκατ. ευρώ και μία για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τις οποίες ενεργοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της Απόφασης του υπουργού Εσωτερικών 4748 (ΦΕΚ 612/22.2.2018).

Με το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες δήμων. Οι πόροι του προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

 

Οι δύο προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:

 

Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ)

 

Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).

Τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης των δήμων του νομού Πρέβεζας είναι τα εξής: Δήμος Πρέβεζας 185.000 ευρώ, Δήμος Ζηρού 170.000 ευρώ και Δήμος Πάργας 160.000 ευρώ.

 

Β. Συντήρηση σχολικών κτιρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ)

 

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους.

Τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης των δήμων του νομού Πρέβεζας είναι τα εξής: Δήμος Πρέβεζας 181.600 ευρώ, Δήμος Ζηρού 64.900 ευρώ και Δήμος Πάργας 62.600 ευρώ.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Με διάθεση χιούμορ και πνεύμα καρναβαλικό η επιτροπή του καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, μας ενημερώνει για την προετοιμασία που κάνει εν όψει του μεγάλου κεφιού της 10ης Φεβρουαρίου 2018. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Mε τα μελομακάρονα ακόμη στον ουρανίσκο και πριν προλάβουμε να ξεστολίσουμε και να κόψουμε όλες τις βασιλόπιτες, προχωράμε ολοταχώς τις προετοιμασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που θα γίνει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού διοργανώνει συναντήσεις για την καλύτερη διοργάνωση της καρναβαλικής παρέλασης. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Χ. Τσιρογιάννη, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Χαρακλιά καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αρταίων, με τους οποίους συζήτησαν οργανωτικά ζητήματα και θέματα υποστήριξης για ένα ακόμη επιτυχημένο καρναβάλι.

 

Την Τρίτη 16-1-2018 συναντήθηκαν τα μέλη της άτυπης επιτροπής όπου μεταξύ ποτού και κοπής πίττας συζήτησαν για την προετοιμασία των αρμάτων και όλες τις λεπτομέρειες και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 7 το απόγευμα όλοι οι αρχηγοί των γκρουπ του καρναβαλιού θα συναντηθούν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας (ισόγειο) για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη ροή της καρναβαλικής παρέλασης.

 

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο καρναβάλι… και αξίζει την υποστήριξη όλων μας διότι:

Αντέχει 37 χρόνια, θα συμμετέχουν 1500 καρναβαλιστές όλων των ηλικιών,το παρακολουθούν εκατοντάδες θεατές από όλη την περιφέρεια και δίνει κάθε χρόνο, βρέξει-χιονίσει, ένα εύθυμο και σατιρικό χρώμα στην πόλη της Άρτας.

Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες και σε όλους για μια δημιουργική συμμετοχή στο καρναβάλι του 2018, γεμάτη φαντασία, χιούμορ και κέφι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Κική Μανοπούλου: 6936393456

Κυριακούλα Κουτσούμπα: 6978595133

Λαμπρινή Τρομπούκη: 6948805702

Για την Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας

Κική Μανοπούλου

Κυριακούλα Κουτσούμπα"

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας με Ανακοίνωσή της υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους ότι είναι ανοιχτή η Πρόσκληση του Μέτρου 4.1 "Στήριξη σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις" (Σχέδια Βελτίωσης) και η προθεσμία υποβολής φακέλων λήγει στις 2/4/2018.
Ολόκληρη η Ανακοίνωση έχει ως εξής:


Θέμα: Ανακοίνωση σχετικά με την 1η Πρόσκληση για τις δράσεις 4.1.1. και 4.1.3. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας
ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι έχει εκδοθεί δημόσια πρόσκληση για την
υποβολή φακέλων για το μέτροΜέτρο 4.1: Στήριξη σε επενδύσεις σε γεωργικές
εκμεταλλεύσεις.

Συγκεκριμένα παρέχεται στήριξη για:
 -Επενδύσεις ανέγερσης, επέκτασης, αποπεράτωσης, εκσυγχρονισμού,
αναδιάρθρωσης, μείωσης κόστους παραγωγής και δημιουργίας οικονομιών
κλίμακας, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των
βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Δράση 4.1.1).
 -Επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος, αέρας,
γεωθερμία κ.λπ.) για ιδία κατανάλωση, ορθής διαχείρισης αποβλήτων και
υποπροϊόντων αλλά και αξιοποίησης τους για παραγωγή ενέργειας για ιδία
κατανάλωση, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος
(Δράση 4.1.3).
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουναίτηση στήριξης έως 2/4/2018. Η αίτηση
υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ιστότοποhttp://www.ependyseis.grκαι εν συνεχεία,
ως φυσικός φάκελος, στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του φυσικού
προσώπου ή της έδρας του νομικού προσώπου ή του συλλογικού σχήματος.
Αναλυτικά η πρόσκληση στην ιστοσελίδαwww.agrotikianaptixi.grκ.α.

Ε.Π.
Ο Αν. Προϊστάμενος
Ι. Αυγέρης

Οι Σύλλογοι Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και τα γυναικεία τμήματα «Σουλιώτισσες» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», αντίστοιχα, την Κυριακή γιόρτασαν από κοινού την 105η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την 104η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίμαρς και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.


Ο πρώην πρόεδρος της «Αναγέννησης» Ευθύμιος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συντονιστή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την από κοινού διοργάνωση των εκ-δηλώσεων και τόνισε ότι για πρώτη φορά δεν τελέσαν Αρτοκλασία, διότι η γιορτή τους συνέπεσε με την Κυριακή της Ορθοδοξίας.


O πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου συνεχάρη τους συλλόγους για την απόφασή τους να τιμήσουν τη διπλή επέ-τειο και τόνισε ότι το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα από τα εθνικά θέματα. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για τα εθνικά μας θέματα, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», επεσήμανε ο κ. Δήμου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκοσμίου φόρουμ για τη νεολαία των Ηπειρωτών. Ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Φώτης Γκαλίτσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Νικολάου Γκατζογιάννη και εστίασε την προσοχή τους στα πρόσφατα γε-γονότα στα Τίρανα με τους Τσάμηδες και κάλεσε τους Ηπειρώτες να παρακολουθούν τα γεγονότα και να είναι σε εγρήγορση.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του «Πύρρου» Κωνσταντίνος Τσούρης, η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Κωνσταντίνα Κωλέζη και η αντιπρόεδρος των Σουλιωτισσών Εύα Καντλή. Ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Χρήστος Πανταζής αναφέρθηκε στο έργο και στους αγώνες των Ηπειρωτών και απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο Γιώργο Λώλη. Ο τιμώμενος αναφέρθηκε με συγκίνηση στις έξι δεκαετίες που συμμετέχει και υπηρετεί από διάφορα αξιώματα τον Σύλλογο «Αναγέννηση» και τόνισε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη για την ΄Ηπειρο. «Η ‘Αναγέννηση’ ήταν για μένα η δεύτερη οικογένεια», πρόσθεσε ο κ. Λώλης.


Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες στις πρωτοετείς φοιτήτριες Φιλίτσα ΄Αρτα και Χριστίνα Μπογδάνη.


Ο δημοσιογράφος του «Ε.Κ.», Δημήτρης Τσάκας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, περιέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τόνισε ότι «οι μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, της πρωτεύουσας της Ηπείρου, κράτησαν τρεις περίπου μήνες, από τις 29 Νοεμβρίου 1912 έως την απελευθέρωση στις 21 Φεβρουαρίου1913».


Στη συνέχεια, μίλησε για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου: «Η17η Φεβρουαρίου 1914 είναι μια ιστορική ημέρα την οποία πολλοί Νέοέλληνες την έχουν προ πολλού ξεχάσει, ενώ άλλοι και ο πολιτικός κυρίως κόσμος την έχουν καταχωνιάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».


Αμέσως μετά αναφέρθηκε στους αγώνες των Ηπειρωτών της Αμερικής, της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και των Ηπειρωτικών Σωματείων και τόνισε ότι «έπαιξαν
καταλυτικό και ηγετικό ρόλο στον αγώνα της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό».

«Εορτασμοί όπως ο σημερινός μάς παρέχουν την δυνατότητα να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ στον μακαριστό Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανό και σε όλους τους αγωνιστές για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Μας παρέχουν την δυνατότητα να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ και στους μάρτυρες του σταλινικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα καθώς και σε εκείνους που λόγω του Σιδηρούς Παραπετάσματος πέθαναν στην ξενιτιά με την ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα και να προσκυνήσουν τα άγια χώματα στα οποία γεννηθήκαμε», είπε ο κ. Τσάκας. Και συνέχισε: «Η κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αλβανία άλλαξε τα δεδομένα και στον αγώνα της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό».


Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Βόρειος ΄Ηπειρος και κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους διότι «οι αλβανικές αρχές με διάφορα προσχήματα και μεθοδεύσεις προσπαθούν να υφαρπάξουν τις περιουσίες μας».


«Καλούμαστε λοιπόν να ενδιαφερθούμε για τις περιουσίες μας και να τις κατοχυρώσουμε. Να καταβάλουμε τους φόρους, ούτως ώστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας να παραμεί- νουν στα δικά μας χέρια και το πιο σημαντικό να μην έχουν ούτε ίχνος υποθήκης. Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ενδέχεται μερικοί να αποφασίσουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τα χωριά μας ούτως ώστε ακόμη κι αν πωληθεί μια ακίνητη περιουσία να περάσει στα χέρια των Ελλήνων».

 

(Πηγή: Εθνικός Κήρυξ Ν.Υ. „https://www.ekirikas.com“)

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.