Στο Χάνι Εμίν Αγά, εκεί όπου βρίσκονταν το Γενικό Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 104η Επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, Ενώσεων Αποστράτων κι άλλων φορέων.
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο χώρο όπου λειτουργεί η έκθεση του Μουσείου Πολέμου 1912-13.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό και δέχεται επισκέπτες καθημερινά παρουσιάζοντας μοναδικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο του 1912-13.

Στην πρώτη συνάντηση του δικτύου ΙΝΤ-ΗΕRIT, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μάντοβα της Ιταλίας, συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Δωδώνης, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Ντακαλέτση, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Θεοχάρη και την ομάδα έργου.

Στην συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από οκτώ συνολικά δήμους της Ευρώπης, που μετέχουν στο δίκτυο, στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT III που έχει ως βασικό σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων μοντέλων στον τομέα διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στις συναντήσεις έγιναν παρουσιάσεις των δήμων και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς από όλους τους εταίρους, συζητήθηκε το πλαίσιο των αποτελεσμάτων και των δεικτών με τον Lead Expert του δικτύου, Pedro Soutinho, και έγιναν εργαστήρια (workshops) με τους λοιπούς εταίρους όπου αναδείχθηκαν οι ανάγκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή, ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους, συζητήθηκαν καλές πρακτικές και αναδείχθηκε η ανάγκη μέτρησης αποτελεσμάτων όταν γίνονται παρεμβάσεις και υλοποιούνται έργα.

Επίσης, συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα για την προετοιμασία της δεύτερης και κύριας φάσης του έργου.

Οι συναντήσεις έγιναν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Μάντοβα (Teresiana Library) και στο Pallazo Te, όπου ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Τέχνης και Πολιτισμού, Καθηγητής Curioni παρουσίασε το νέο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται στον οργανισμό.

Ο Διευθυντής του Palazzo Ducale, Peter Assmann, παρουσίασε την πολιτική που ακολουθείται στην Ιταλία για την ανανέωση του δικτύου των μουσείων, το άνοιγμα που κάνουν προς τους πολίτες, νέους τρόπους για την έκθεση των συλλογών καθώς και αλλαγές που αναμένονται να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, έγινε επίσκεψη μελέτης στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, όπου εκπρόσωποι του Δήμου της Μάντοβα παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρώσει ή που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης.

Η επιλογή της Μάντοβα ως τόπου διεξαγωγής της 1ης συνάντησης του INT-HERIT έγινε διότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύσουσα της Ιταλίας το 2016 και θεωρήθηκε χρήσιμη η μεταφορά της εμπειρίας της στο δίκτυο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια προβολής και εξωστρέφειας που καταβάλλεται. Συνάμα, η δεύτερη φάση του έργου, θα δώσει την δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καινοτόμων μεθόδων ανάδειξης του πολιτιστικού προιόντος.

 

Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε το Στρατηγικό Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Πρόκειται για μια σημαντική πράξη αφού το νέο ΕΣΠΑ θα επικεντρωθεί στα αστικά κέντρα για επενδύσεις, την αντιμετώπιση της υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας, την ανάδειξη της καινοτομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υλοποιώντας παραμέτρους όπως την Χωροταξία, τον Πολιτισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις έξυπνες εφαρμογές και την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Όσον αφορά τώρα το στρατηγικό σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών πρόκειται για σχέδιο με ασάφειες, προχειρότητα, χωρίς κανένα όραμα, χωρίς εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, χωρίς σχεδιασμό έργων μελετών και συνοχής τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και για τα τοπικά διαμερίσματα πράγμα που επανειλημμένως σας έχουμε επισημάνει, δηλαδή προκειμένου να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί ένας Δήμος χρειάζεται πρώτα απ’ όλα σωστός και όχι διάσπαρτος σχεδιασμός με ώριμες μελέτες.

-Οι προϋπολογισμοί των έργων που παρουσιάζονται στο σχέδιο προκύπτουν από προμελέτες των έργων ;,

-Υπάρχουν προμελέτες των συγκεκριμένων έργων που αναφέρετε ;

Με ποιο σκεπτικό διαχωρίσατε τα έργα σε α’ και β’ προτεραιότητας ; Αναφέρεστε στην βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας του μητροπολιτικού κέντρου των Ιωαννίνων σε δράσεις που δεν γνωρίζουμε αν επελέγησαν με συνοχή, σχεδιασμό από τους μελετητές ή αν λάβανε υπόψη τους όλους τους παραμέτρους.

Παρόμοια ερωτήματα προκύπτουν και για τις άλλες δράσεις με αποκορύφωμα τους οδικούς άξονες χαρακτηρίζοντας την οδό Νιάρχου μια νευραλγική οδός που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ως β’ προτεραιότητα.

Έχει γίνει κάποια κυκλοφοριακή μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να αποφασιστεί ποια οδό πρέπει να είναι α’ ή β’ προτεραιότητας ή απλά επιλέγουμε χωρίς σχεδιασμό ;

Μας ανακοινώσατε ότι τέλος του 2017, σε λιγότερο από 1 χρόνο δηλαδή οι μελέτες θα είναι οριστικές με τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα, άρα είστε σε προχωρημένο στάδιο των μελετών, σας προκαλούμε λοιπόν να μας φέρετε το συντομότερο δυνατό σε αυτή την αίθουσα τις προμελέτες για να μας πείσετε αλλά κυρίως τους Γιαννιώτες.

Η παράταξη μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις αντί ή εν μέρει των προτάσεων που παρουσιάζεται στο σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Συγκεκριμένα :

  • Υπάρχει έτοιμη κατατεθειμένη μελέτη στον Δήμο για την Ενοποίηση του κέντρου της πόλης, Πλατεία Πύρρου με τον χώρο διεθνές και του Πάρκου Λιθαρίτσια.

  • Να αναφέρετε στο σχέδιο τι θα κάνετε με το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Πρότασή μας είναι η Ενοποίησή του με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου ως Μητροπολιτικό Κέντρο.

  • Υπογειοποίηση Οδό Παπανδρέου έως οδό Γιοσέφ Ελιγιά

  • Σίγουρα την αναβάθμιση του οδικού άξονα Νιάρχου αν κρίνει κανείς ότι εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και πολλούς κατοίκους.

καθώς επίσης και άλλες προτάσεις που ακούστηκαν από συναδέλφους της παράταξή μας και καταγραφήκανε στα πρακτικά.

Επίσης, όσον αφορά τους πόρους υπάρχουν όπως λέτε αλλά δεν είναι ακόμη δεσμευμένα 30.000.000 ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει που θα εξασφαλιστούνε τα υπόλοιπα χρήματα έως τα 80.000.000 ευρώ που αναφέρατε.

 

Σπύρος Κωνσταντόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών

Η αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της Κεντρικής πλατείας Φιλιππιάδας είναι το αντικείμενο της μελέτης, που ενέκρινε στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζηρού και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον συνολικό σχεδιασμό για την πόλη της Φιλιππιάδας. Η μελέτη είναι συνολικού προϋπολογισμού 435.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν από ιδία έσοδα. Το έργο είναι ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και θα δημοπρατηθεί εντός των προσεχών ημερών μαζί με το έργο ανάπλασης της οδού Μπιζανίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται δημιουργία χαμηλού πρασίνου σε πλαγιαστά παρτέρια, ορατά από κάθε σημείο της Πλατείας, συνδεδεμένο με τα ψηλά δένδρα τα οποία θα παραμείνουν σε τμήματα εκτός περιγράμματος του περιμετρικού σκεπαστού τμήματος.

Σε ό,τι αφορά τα δάπεδα, η μελέτη προβλέπει νέα πλακόστρωση του κεντρικού υφιστάμενου δαπέδου με αντιολισθητικές πλάκες και περιμετρικά υπερυψωμένο επίπεδο με ξύλινο δάπεδο, που θα διευκολύνει αλλά κυρίως θα διευθετεί τους χώρους των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων της πλατείας.

Έχει προβλεφθεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, αντικατάσταση του φωτισμού με καινούργια φωτιστικά LED, ενώ το ύφος της παρέμβασης εντάσσεται στο σύνολο των έργων αναμόρφωσης και ανάπλασης της Φιλιππιάδας, ώστε να λειτουργούν ως ενιαία ζώνη.

Επίσης με το έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Φιλιππιάδας αναμένεται να βελτιωθεί η προσβασιμότητα αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, αναφέρει:

 

«Αγαπητοί, συνδημότισσες και συνδημότες,

Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2016. Μίας χρονιάς γεμάτη από δυσκολίες και αντιξοότητες, η οποία προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο των χρόνων της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Και τη χρονιά αυτή κληθήκαμε ν' αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, αλλά και ν' ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εργαστήκαμε σκληρά και με προσήλωση στο έργο και τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντί σας, δίχως να εξωραΐσουμε τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες που καταγράψαμε ως Δήμος, αλλά και δίχως να αποποιηθούμε των ευθυνών μας, όπου κάναμε λάθη.

Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα στον πολίτη και να βελτιώσουμε τομείς της καθημερινότητάς του.

Με τις ίδιες αρχές θα πορευτούμε και τη νέα χρονιά. Με σκληρή δουλειά, μαθαίνοντας από τα λάθη και τις παραλείψεις μας, με τόλμη και αποφασιστικότητα θ' αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και τα δύσκολα που έρχονται, αντλώντας δύναμη και από τη δική σας συμπαράσταση.

Εύχομαι η καινούργια χρονιά να φέρει σε όλους υγεία, αισιοδοξία, εκπληρώσεις στόχων και προσδοκιών αλλά και ουσιαστική ελπίδα για το μέλλον. Να δημιουργηθούν ευκαιρίες και δυνατότητες για τον τόπο, τη νεολαία μας, τον άνεργο, τον επιχειρηματία, τον αγρότη και τον κάθε συνάνθρωπό μας που πλήττεται από τις δυσκολίες της εποχής.

Μέσα από μία δημιουργική αναγέννηση, με στήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με καινοτομία και επενδύσεις, να δοθεί και πάλι όραμα και προοπτική στην κοινωνία.

Ενώνοντας δυνάμεις με οδηγό την αλήθεια και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συνδημοτών, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε!.

Χρόνια πολλά & καλή χρονιά!!!

Την κατασκευή σημαντικών αθλητικών έργων υποδομής στον Δήμο Ζηρού, έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, κατά τη σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού στο Δημαρχείο του Δήμου στη Φιλιππιάδα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο Νομό Πρέβεζας. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Ζηρού και ήταν σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν πρόσφατα οι δύο άνδρες στο γραφείο του Υφυπουργού στην Γ.Γ.Α, όπου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για το έργο αποκατάσταση – ανακαίνιση του γηπέδου τένις στη Φιλιππιάδα.

Ο κ. Καλαντζής έδωσε στον υφυπουργό προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του Δήμου για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του έργου, αλλά και κάποιες ακόμη ώριμες μελέτες για την αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Ο υφυπουργός από την πλευρά του εξήρε την άψογη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Δήμο Ζηρού και δεσμεύτηκε ότι, μέσα στα περιθώρια που δίνει ο προϋπολογισμός της Γ.Γ.Α, θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τα αιτήματα ή μέρος αυτών. Σε σχετική δήλωση ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: “Η πρόσφατη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο ανακαίνισης του γηπέδου τένις στη Φιλιππιάδα, ήταν η αρχή για την προώθηση της κατασκευής και αναβάθμισης κι άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Ζηρού, αλλά και σε όλη την Ήπειρο, που υστερεί σε αθλητικές υποδομές. Η επίσκεψή μου σήμερα στο Δημαρχείο του Δήμου Ζηρού επιβεβαιώνει την καλή συνεργασία που έχουμε με την δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος μου παρέδωσε κάποιες προτάσεις μεταξύ αυτών και την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου. Αν και το νέο μοντέλο ενίσχυσης του αθλητισμού που ακολουθούμε είναι η αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο την ασφαλή άθληση, θα εξετάσουμε το αίτημα και θα επιδιώξουμε την ικανοποίησή του”.

Ο Δήμαρχος Ζηρού από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη αλλά και τη διάθεση του υφυπουργού να συμβάλει στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου. Υπογράμμισε την ανάγκη κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό, αλλά και την ανακαίνιση και αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων”.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. Μπάρκας, τον οποίο τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησαν για την παρουσία και τη συνεργασία.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Δημαρχείο, ο υφυπουργός Αθλητισμού συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή, τον Βουλευτή κ. Μπάρκα και μέλη της συνοδείας του, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του γηπέδου τένις στη Φιλιππιάδα.

Το γήπεδο του τένις στη Φιλιππιάδα, ενός αθλήματος που έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις, σύντομα θα ανακαινιστεί και θα παραδοθεί προς χρήση στους ανθρώπους του αθλήματος. Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, συνυπέγραψε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη, την Προγραμματική Σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, το οποίο αφορά την ανακαίνιση των αποδυτηρίων του γηπέδου αλλά και εργασίες αποκατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μελέτη του έργου έχει συντάξει και εγκρίνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής σε σχετική του δήλωση σημείωσε: «Ένα αίτημα των ανθρώπων του τένις, το οποίο παρουιάζει μεγάλη παράδοση στη Φιλιππιάδα, καθώς έχει φέρει σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο, βρήκε ανταπόκριση στις μέρες μας. Με το έργο αυτό, είναι βέβαιο ότι το γήπεδο θα ανταποκριθεί σε άρτιο βαθμό και λειτουργικά στους σκοπούς του. Η προσπάθεια συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου αλλά και η δημιουργία νέων, είναι συνεχής. Πολύ σύντομα σειρά θα πάρει η δημιουργία του αθλότοπου στο Θεσπρωτικό, έργο το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό».

Παρών στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ήταν και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Εγκρίθηκε η μελέτη διαμόρφωσης της οδού Μπιζανίου, στο τμήμα του πεζόδρομου.

Μία σειρά από παρεμβάσεις στην πόλη της Φιλιππιάδας έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ζηρού, προκειμένου η πόλη να γίνει πιο λειτουργική και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων.
Μετά την έγκριση μελέτης προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από ίδιους πόρους, θα ξεκινήσουν εργασίες διαμόρφωσης της οδού Μπιζανίου (σ.σ. στο τμήμα του πεζόδρομου), οι οποίες θα την καταστήσουν ως μία σύγχρονη οδό και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης.Μεταξύ των άλλων η μελέτη περιλαμβάνει:
Κατασκευή νέων πεζοδρομίων με λωρίδα όδευσης τυφλών.
Κατασκευή ασφαλτοστρωμένης οδού διέλευσης οχημάτων με χώρους στάσεων φορτοεκφόρτωσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Φύτευση δέντρων.
Χώρο πάρκινγκ για ΑμεΑ.
Καινούργιο ηλεκτροφωτισμό με φώτα LED.
Η έγκριση μελέτης για τη διαμόρφωση της οδού Μπιζανίου, έρχεται να προστεθεί στο σχέδιο συνολικότερης ανάπλασης της πόλης της Φιλιππιάδας. Αποτελεί δηλαδή συνέχεια της μελέτης ανάπλασης της οδού Ναπολέοντας Ζέρβα, της μελέτης διαμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της κεντρικής Πλατείας της πόλης, η οποία τελεί υπό έγκριση, αλλά και της μελέτης κατασκευής περίπου 50 χώρων στάθμευσης Ι.Χ., θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ και 7 θέσεων πούλμαν. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα κατασκευαστούν στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος του Κέντρου Υγείας έως την οδό Πανούτσου και στην οδό Σταδίου πλησίον του Πνευματικού Κέντρου. Οι εργασίες κατασκευής των εν λόγω θέσεων στάθμευσης, αφορούν τη διαγράμμιση, ασφαλτόστρωση, σηματοδότηση και τον φωτισμό, συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ που επίσης θα διατεθούν από ίδιους πόρους και στοχεύουν στο να μπει τάξη στην κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων και να γίνει η κυκλοφορία των πεζών πιο εύκολη και περισσότερο ασφαλής.
Ο Δήμος, με την έναρξη των εργασιών των παραπάνω έργων, προσβλέπει στη συνεργασία των πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής, για την ταχύτερη και αρτιότερη εκτέλεσή τους προς όφελος της πόλης, των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι εργασίες διαμόρφωσης και ανάπλασης χώρων έχουν προβλεφθεί και για το Θεσπρωτικό.

 


Όλοι θυμόμαστε την εξαγγελία του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για παροχή δωρεάν ασύρματου ίντερνετ σε όλη τη χώρα, η οποία τόσο είχε διακωμωδηθεί και τελικά έμεινε στα χαρτιά. Στον Δήμο Ζηρού πάντως ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής έκανε την εξαγγελία του πράξη και αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των κατοίκων απολαμβάνει σύγχρονο δίκτυο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, ενώ όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, εντός του Α:' εξαμήνου του 2017 θα επεκταθεί σε όλο το μήκος και πλάτος των διοικητικών ορίων του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: “Πολλά και σημαντικά ήταν τα έργα που υλοποίησε ή δρομολόγησε η δημοτική αρχή Ζηρού κατά το 2016. Ένα από αυτά ήταν και η υλοποίηση ενός σύγχρονου δικτύου ασύρματου ίντερνετ (WIFI) σε πολλά σημεία του Δήμου, παρέχοντας κάλυψη σε περιοχές που είτε δεν είχαν καθόλου, είτε διέθεταν και ήταν προβληματική, είτε είχε διακοπεί και δεν είχαν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο δίκτυο επιτρέπει στους πολίτες να έχουν δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ από φορητές συσκευές όπως smartphones, tablets, laptops, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία εντός των διοικητικών ορίων.

Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν κεραίες μεγάλης εμβέλειας και διατίθεται πλέον κάλυψη με ασύρματο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, στις εξής περιοχές: Άσσος, Άγιος Γεώργιος, Γαλατάς, Γυμνότοπος, Δρυόφυτο, Νέα Κερασούντα, Νικολίτσι, Παπαδάτες, Ριζοβούνι, Θεσπρωτικό, Φιλιππιάδα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η επέκτασή του και στις εξής Τ.Κ.: Ανώγειο, Κερασώνα, Κλεισούρα, Κρανέα, Παναγιά, Πέτρα, Πολυστάφυλο και Ρωμιά.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, αναφέρει: “Ο Δήμος Ζηρού, εκτιμώντας ότι στις μέρες μας η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο αποτελεί κοινωνικό αγαθό, προχώρησε στην υλοποίηση ενός σύγχρονου ευρυζωνικού δικτύου που έχει στόχο να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία”.

Η πρόσβαση είναι δωρεάν για όλους και είναι διαθέσιμη χωρίς την χρήση κωδικών”.

Mε απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" η πράξη για τις "Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας, με δημόσια δαπάνη 749.400,00 €.Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής: τοποθέτηση κιγκλιδώματος, μεταλλικής θύρας εισόδου και ελαφρών περιφράξεων, αποψιλώσεις, απομάκρυνση επιχώσεων, περαιτέρω διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία διαδρομής περιήγησης-στάσεων θέασης και την τοποθέτηση στεγάστρων. Θα κατασκευαστούν, επίσης, πέργολες και καθίσματα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις, διαμόρφωση κλίμακας πρόσβασης από το επίπεδο της περιμετρικής οδού στο επίπεδο του θεάτρου, σύνδεση στα δίκτυα ΟΚΩ, μεταφορά του δικτύου ομβρίων και αποχέτευσης σε διαφορετική θέση από την σημερινή, μελέτη φωτισμού ανάδειξης του χώρου του θεάτρου και η εγκατάσταση δικτύου φωτισμού ανάδειξης, συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαίου δομικού υλικού, φωτογραφική τεκμηρίωση. Αντιστήριξη πρανών αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση μικροπασσάλων.Δικαιούχοι φορείς είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Περιφέρεια Ηπείρου. Ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίστηκε η 1η Μαρτίου 2017 και λήξης η 31η Αυγούστου 2019.

Δύο προσκλήσεις για την "Προστασίατου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης

Στο μεταξύ δύο προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 2 "Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη", έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου.Η πρώτη δράση αφορά την "ανάπτυξη συστημάτων για την παρακολούθηση, αξιολόγηση και δημιουργία μοντέλων για την εξέλιξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε επιμέρους υψηλής σημαντικότητας περιοχές", η οποία χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ.Η δεύτερη δράση αφορά την «Ανάπτυξη σχεδιασμού και ανάληψη δράσεων για πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από κατολισθητικά φαινόμενα», με την χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.Οι δυνητικοί δικαιούχοι και των δύο προκηρυσσόμενων δράσεων είναι τα εποπτευόμενα από τη ΓΓΕΤ Ερευνητικά Κέντρα / Ινστιτούτα και Τεχνολογικοί Φορείς, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.Οι προτάσεις θα υποβληθούν από 6 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι και την 9η Ιουνίου 2017, ώρα 2 το μεσημέρι.Περαιτέρω πληροφορίες για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.peproe.gr. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται επίσης στoν κ. Μανώλη Ματσάγκα, τηλέφωνο 2651 3 60522.

Στις 14 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος ανακοίνωσε σε ανοικτή συγκέντρωση την υποψηφιότητά του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το όνομα του συνδυασμού του είναι «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» και  σλόγκαν: «Η Στερεά στο επίκεντρο».
Ο Απόστολος Γκλέτσος, μίλησε για τα νέα του σχέδια στο www.Hpeiros.gr και την συνάδελφο Βίκυ Χέλμη.
Ας δούμε τι μας είπε: Κύριε Γκλέτσο, είσαστε Δήμαρχος Στυλίδας, όπου ο κόσμος αναγνώρισε την προσφορά σας και σας επέλεξε για δεύτερη θητεία με αξιοζήλευτα ποσοστά, είσαστε επικεφαλής του κόμματος ΤΕΛΕΙΑ και τώρα αποφασίζεται να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τι σας ώθησε σ' αυτή σας την απόφαση; Παρατηρώ, αλλά νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση, πως στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει στασιμότητα σε όλους σχεδόν τους τομείς. Το προαστιακό δίκτυο δεν προχωράει, τα χρήματα που δίνονται δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά δεν υπάρχει και καμία στραητηγική. Η εποχή απαιτεί πρωτοβουλίες, αποφασιστικές ενέργειες και μετρήσιμα αποτελέσματα”.


Τι είναι εκείνο που δεν προχωράει όπως θα έπρεπε; Μιλήσατε για τον προαστιακό: 'Πρώτα απ' όλα δεν αξιοποιείται στον βαθμό που θα έπρεπε ο νούμερο 1 αρχαιολογικός χώρος της Στερεάς Ελλάδας που είναι οι Δελφοί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό”.
Απέναντί σας θα βρείτε τον νυν Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, που θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί. Πως θα μπορέσετε να τον κερδίσετε; “Αδιαφιλονίκητα φαβορί υπάρχουν  μόνο στα χαρτιά... Στην πράξη πρέπει να αγωνιστείς για να το αποδείξεις και να έχεις και όλα τα εχέγγυα. Ο κόσμος είναι ο κριτής και βλέπει. Στους Δελφούς όπως προανέφερα αν και έχουν δοθεί κονδύλια, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ο κ. Μπακογιάννης εάν κάτι έφτιαξε σωστά είναι το σπίτι του αείμνηστου πατέρα του, το οποίο ωστόσο το έφτιαξε μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και κόστισε και υπερβολικά απ' ότι μάθαμε. Όλα αυτά ο πολίτης τα βλέπει και ταυτόχρονα βλέπει και το ότι δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό στην κατεύθυνση της στήριξης των νέων και της πρωτογενούς παραγωγής. Εκεί θα ρίξει το μεγάλο βάρος η παράταξή μας”.


Την ίδια στιγμή είσαστε και επικεφαλής του κόμματος ΤΕΛΕΙΑ. Τι γίνεται με το κόμμα; Θα συνεχίσει; “Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε. Κοντά μας έχουμε ικανά και έντιμα άτομα τα οποία προβληματίζονται και θλίβονται από την κατάσταση και είναι αποφασισμένα να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για κάτι καλύτερο”.


Δηλαδή εάν γίνουν σύντομα εκλογές το κόμμα σας θα κατέβει; Εμείς παρακολουθούμε τις καταστάσεις και κρίνουμε ανάλογα. Εάν είναι οι εκλογές να γίνουν πολύ πρόωρα με λίστα δεν θα κατέβουμε. Εάν γίνουν προς το τέλος της τετραετίας θα δηλώσουμε δυναμικό 'παρών'.


Πιστεύετε ότι ο τόπος χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκλογές; “Κατηγορηματικά όχι. Και δεν θέλει εκλογές η χώρα και δεν πρέπει να γίνουν”.


Στην περίπτωση που γίνουν τελικά βλέπετε επικράτηση της Ν.Δ. όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;  “Δε νομίζω...”.


Θα θέλατε να σχολιάσετε τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., όπως για παράδειγμα το κόμμα του κ. Λεβέντη που κατάφερε να μπει στη Βουλή ή το ΠΟΤΑΜΙ; 'Δεν θα το ήθελα. Είναι δύο μικρά σε δυναμική κόμματα, όπως και η ΤΕΛΕΙΑ ανεξάρτητα από το εάν δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έδρες στο Κοινοβούλιο, που δίνουν τον αγώνα τους με βάση τα δικά τους πιστεύω”.


Αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος για το εφάπαξ επίδομα που δίνει η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πως το σχολιάζεις;“Είναι ημίμετρα. Άλλωστε δεν είναι κάτι σταθερό. Πέραν αυτού η κυβέρνηση θα μπορούσε να κοιτάξει περισσότερο τους αγρότες που είναι οι άνθρωποι που θα γυρίσουν τον τροχό της πρωτογενής παραγωγής και της οικονομίας και φυσικά τους ανέργους”.


Για να γυρίσουμε ξανά στην απόφασή σας να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πιστεύετε αυτό που λέει ο λαός μας ότι: Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό;” Άμα έχεις... μούσι, ναι. Εγώ πάντως δεν έχω...”.  
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τις θα ήθελες να ευχηθείς; “Να έρθει επιτέλους και στον τόπο μας ο Άη Βασίλης!!! Θα τον βρει τον δρόμο, που θα πάει...”


Καλές γιορτές και Χρόνια Πολλά σε όλους!

 

*Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Βίκυ Χέλμη για την συνέντευξη και την φιλική συνεργασία

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

pamvotisnew

 KarzPreveza

 

Ο πάντα δραστήριος Σύνδεσμος Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου “Η ΗΠΕΙΡΟΣ” διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60 και θα αρχίσει στις 10.45 το πρωί.
Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση, στο πλαίσιο της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα τιμηθούν για την προσφορά προς τον Σύνδεσμο, το Πολιτισμό και τη χώρα, οι εξής: Ο κ. Απόστολος Κ. Μπίσας, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και Πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου και ο κ. Νικόλαος Δ. Βιτάλης τ. διευθυντής Οικονομικού Ελέγχου της ΔΕΗ, π. Νομάρχης, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού ενημερώνει ότι: Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται παράταση ως τις 16 Ιανουαρίου δίνεται για τους νέους γεωργούς με σκοπό την οριστικοποίηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την εγκατάσταση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Αντίστοιχα, παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου η ημερομηνία προσκόμισης του φακέλου σε έντυπη μορφή στις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-62274075-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');