Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός πιλοτικού συστήματος «ευφυούς στάθμευσης» (e-parking) στην πόλη των Ιωαννίνων, προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών , στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο MOTIVATE MED, συγχρηματοδοτούμενο από το INTERREG MED με συνολικό προϋπολογισμό 1.927.608,75 €, έργο το οποίο υλοποιεί μαζί με άλλες πόλεις χωρών της Μεσογείου .Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων το 1ο εργαστήριο-workshop με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών, όπου  παρουσιάστηκε το έργο και οι στόχοι του. Κατά την παρουσίαση αναλύθηκαν τα εργαλεία που προσφέρει το  MOTIVATE προωθώντας ένα νέο τρόπο ανάπτυξης Σχεδίων Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ο οποίος βασίζεται στη χρήση σύγχρονων μέσων και τα οποία επιτρέπουν:Στους Δήμους να καταγράφουν την πραγματική κινητικότητα και να προσαρμόζουν κατάλληλα τις υπηρεσίες και τον στρατηγικό τους σχεδιασμό
Στους μετακινούμενους (κατοίκους και τουρίστες) να αξιολογούν και να συνδιαμορφώνουν τις υπηρεσίες μεταφορών από κοινού με τις τοπικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Την προώθηση εναλλακτικών, βιώσιμων μορφών κινητικότητας, ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, “στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου MOTIVATE ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος «ευφυούς στάθμευσης» (e-parking) στην πόλη των Ιωαννίνων, ξεδιπλώνοντας μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία και στρατηγική εφαρμογής του συμμετοχικού σχεδιασμού ολοκληρωμένων δράσεων κινητικότητας”. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες, δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις πιλότους όπως η Ρόδος, η Λάρνακα, η Αλμάδα, η Σιένα και το Ντουμπρόβνικ με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με πραγματικά δεδομένα.Σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα, ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί μέσα από το πρόγραμμα να αναπτύξει κυρίως στο κέντρο της πόλης μια έξυπνη εφαρμογή που θα διευκολύνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πιλοτικά σε πρώτη φάση και για 200 έως 300 θέσεις πάργκινκ, μέσω ενός συστήματος αισθητήρων και μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής θα μπορεί να γνωρίζει ο οδηγός ποιες θέσεις στάθμευσης είναι ελεύθερες και πού βρίσκονται, έτσι ώστε να περιορίζονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να μειώνεται η κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Οι περιοχές της πιλοτικής εφαρμογής του  e-parking θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης με φορείς και πολίτες. “Ελπίζουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου να είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο ανάπτυξης αυτής της έξυπνης  εφαρμογής και μέχρι το τέλος του έτους να είμαστε έτοιμοι να προβούμε στην εγκατάσταση του”, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος, οριοθετώντας χρονικά τον προγραμματισμό του Δήμου Ιωαννιτών .

 

 

Πράσινο φως” με χρηματοδότηση 2.5 εκ. ευρώ πήρε η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για τη μετατροπή της έκτασης 22 στρεμμάτων των παλιών στρατιωτικών φυλακών, από ένα χώρο εγκατάλειψης σε ένα ανοιχτό πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έχει θέσει ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή την αναβάθμιση-ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου, γι’ αυτό και ήταν εμφανής η ικανοποίηση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και του Αντιδημάρχου, Θανάση Μανταλόβα, όταν ανακοίνωσαν σήμερα πως έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού.

Ποιο συγκεκριμένα η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών: «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» με προϋπολογισμό 2.5 εκ. ευρώ.

Από μια πληθώρα προτάσεων που υποβλήθηκαν από όλη την Ελλάδα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, σε μια ανταγωνιστική διαδικασία με βάση μια πολυκριτηριακή συγκριτική αξιολόγηση, η πρόταση που υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, κατατάχθηκε στην 6η θέση και πήρε “πράσινο φως” για την υλοποίηση της.

Ως “πολύ σημαντική” χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης από το ελληνικό δημόσιο “κι απέδειξε ότι όταν δεν διεκδικείς απλά, άλλα έχεις μεθοδικό σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος αποκτά χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ‘κουμπώνει’ με τη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Για μια μεγάλη παραλίμνια έκταση που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, πλέον “ανοίγονται τελείως διαφορετικές προοπτικές”, όπως σημείωσε ο κ. Μανταλόβας και μίλησε για την μεγάλη ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής καθώς “μια κυρίαρχη πολιτική και στρατηγική μας επιλογή, η αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου, αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Θέλουμε να φέρουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες πιο κοντά στη λίμνη”. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά “στις πολιτικές μας έχουμε πλέον ορατά αποτελέσματα”

Σκοπός της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες - υπαίθριου σινεμά - ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.

Για την βέλτιστη αξιοποίηση και προστασία του χώρου θα προκηρυχθεί «Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων». Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου που αφορά τον διαγωνισμό είναι 18 μήνες και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι 29 μήνες.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των Στρατιωτικών Φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων:

 • Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων

 • Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου

 • Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου

 • Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου

 

Πιο αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε:

 • Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως α. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), β. Αναψυκτήριο, γ. Αποθηκευτικοί χώροι, δ. W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, ε. info kiosk κ.λπ.

 • Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων - παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.

 • Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

 • Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.

 • Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο.

 • Οργανική σύνδεση του πάρκου με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων(ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).

 

Πληθώρα σοβαρών θεμάτων τέθηκαν στην εκτός ημερήσιας διάταξη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε σε συγκινησιακό κλίμα. Λίγες ώρες πριν

την έναρξη της συνεδρίαση ο πρόεδρος του σώματος, Γιώργος Παπαδιώτης, έχασε τον πατέρα του και αν και της συνεδρίασης προέδρευε ο Αντιπρόεδρος του σώματος, Βασίλης Βλέτσας, ο ίδιος επέλεξε

να παραστεί σε αυτή λέγοντας πως ένιωσε ότι θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στα κοινά.

Ένιωσα την ανάγκη αυτή τη δύσκολη ώρα να έρθω εδώ και να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν αυτοδιοικητικό, έναν καλό άνθρωπο, έναν σπουδαίο πατέρα, να πω λίγα λόγια για να έχει ένα καλό ταξίδι”,

είπε συγκινημένος ο κ. Παπαδιώτης.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν συλλυπητήρια στον πρόεδρο , μιλώντας με θερμά λόγια για “ένα υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης κι έναν

ωραίο άνθρωπο που ‘έφυγε’ πλήρης ημερών”.

 

Η πορεία των έργων

 

Για την πορεία έργων που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Αναφέρθηκε στην πορεία σημαντικών έργων όπως οι παιδικές χαρές και η αναμόρφωση της πλατείας Μαβίλη, αλλά και στους σχεδιασμούς που αφορούν το παραλίμνιο μέτωπο.

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες σε σχέση με τα έργα. Όπως είπε, το πρώτο είναι πως η Δημοτική Αρχή έχει την ευαισθησία και τη βούληση να υλοποιήσει έργα που βελτιώνουν την

καθημερινότητα των πολιτών. Το δεύτερο είναι πως εξασφαλίζει τα χρήματα και δημοπρατεί τα έργα στα οποία ανακηρύσσονται οι ανάδοχοι. Υπάρχει όμως ο τρίτος παράγοντας της κατασκευής που

επηρεάζεται σοβαρά από τις συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, γι’ αυτό και κάποια έργα - όπως η πλατεία Μαβίλη - προχωρούν με ρυθμούς πιο αργούς από ότι θα ήθελε η Δημοτική Αρχή.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει.

“Προσπαθούμε να αναμετρηθούμε με αυτές τις δυσκολίες όλοι μας”, είπε ο Δήμαρχος.

Σε ότι αφορά την πλατεία Μαβίλη ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο ανάδοχος θα παραλάβει τις πλάκες και θα

ξεκινήσει η τοποθέτηση τους. Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να έχει τελειώσει μέχρι το Πάσχα το τμήμα της πλατείας όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα.

Σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του έργου αναβάθμισης και πιστοποίησης 50 παιδικών χαρών, ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης ενημέρωσε πως οι εργασίες αυτή τη στιγμή εξελίσσονται σε

20 παιδικές χαρές, σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης στην κάθε μία. Το έργο έχει ιδιαιτερότητες που σχετίζονται τόσο με τη διαδικασία πιστοποίησης, όσο και με την αναγκαστική εμπλοκή δύο εταιρειών

στην κατασκευή του. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος το έργο εξελίσσετε με λίγο πιο αργό ρυθμό από τον επιθυμητό, όμως είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην “ανοιχτεί” ταυτόχρονα εργοτάξιο και

στις 50 παιδικές χαρές αλλά “να κλείνει” το έργο ανά πεντάδα παιδικών χαρών.

 

Λιθαρίτσια- Παραλίμνιο Μέτωπο

 

Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού, μαζί με τους φορείς και τους πολίτες, μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στο

παραλίμνιο αστικό μέτωπο, αναφέρθηκε τόσο ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Παράλληλα απάντησαν στην ... ενόχληση που εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για το ότι η Δημοτική Αρχή δηλώνει πως βγάζει από το συρτάρι κάθε “ξεχασμένο” φάκελο, όπως αυτό

της ανάπλασης για τα Λιθαρίτσια.

Θέλουμε να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα και θέλουμε συμμέτοχους του πολίτες και τους φορείς για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων μας”, είπε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο παραλίμνιο μέτωπο.

Ο κ. Μανταλόβας εξήγησε τα στάδια του σχεδιασμού και το πως θα συμμετάσχουν σε αυτόν οι πολίτες και προσκάλεσε μάλιστα και όποιον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται, να

συμμετάσχει μαζί με τους πολίτες και τους φορείς στις Ομάδες Εργασίας που θα διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

Σε ότι αφορά τα Λιθαρίτσια ο κ. Μπέγκας είπε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει διάθεση να μηδενίσει κανένα έργο καμίας προηγούμενης δημοτικής αρχής, Όμως “ η αλήθεια είναι πως υπήρχε στο

συρτάρι μια προκαταρκτική μελέτη για τα Λιθαρίτσια που ποτέ δεν υποβλήθηκε στο ΚΑΣ για να γίνει το επόμενο βήμα, κάτι που γίνεται σήμερα”.

Από την πλευρά του ο κ. Μανταλόβας πρόσθεσε πως “για τα έργα δεν έχουμε αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι σε καμία προηγούμενη δημοτική αρχή, το αντίθετο μάλιστα μέριμνα μας είναι πως “θα

σώσουμε” έργα που τα βρήκαμε να κινδυνεύουν και κάνουμε σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλο αγώνα γι’ αυτό”.

Στον ισχυρισμό του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πως για τα Λιθαρίτσια η δική του δημοτική αρχή παρέδωσε έτοιμη μελέτη που δεν αξιοποίησαν οι επόμενοι, ο κ. Μανταλόβας απάντησε:

“σας δικαιολογώ ως νομικό να μη γνωρίζεται τι σημαίνει έτοιμη μελέτη και ωρίμανση έργου. Για τα Λιθαρίτσια υπήρχε ‘στο συρτάρι’ της Τεχνικής Υπηρεσίας μια προκαταρκτική προσέγγιση που βασίζεται

σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών πριν 11 χρόνια. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα για να προχωρήσουμε παρακάτω. Έτσι πήγαμε στο ΚΑΣ για να μας πούνε τις παρατηρήσεις τους ώστε να

προσωρήσουμε τη μελέτη και να προσπαθήσουμε να ωριμάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο στο κέντρο της πόλης”.

 

Προσφυγικό

 

Καμία ενημέρωση και καμία συμμετοχή δεν έχει ο Δήμος Ιωαννιτών στις μετακινήσεις προσφύγων από τα Γιάννενα που γίνονται τις τελευταίες μέρες, όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας.

Παρ’ ότι από την αρχή του προσφυγικού δεχθήκαμε συνεχείς αιφνιδιασμούς, προσπαθήσαμε μαζί με πολλούς φορείς της πόλης και εθελοντές, να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν ανθρώπινες

συνθήκες γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, είπε ο κ. Κολόκας, προσθέτοντας πως έγιναν σημαντικά βήματα όπως π.χ. στη στέγαση, την περίθαλψη, την εκπαίδευση των παιδιών και “χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, ότι έχει χτιστεί μέχρι σήμερα γκρεμίζεται και τους μετακινούνε σε άλλη περιοχή για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή”.

 

 

Κόμβος Μαρμάρων

Αναλυτική απάντηση στους κατοίκους των κάτω Μαρμάρων που θέτουν το αίτημα για την κατασκευή οδικού κόμβου στην περιοχή τους έδωσαν για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο

Αντιδήμαρχος, Γιάννης Λιόντος.

Οι κάτοικοι έχουν συναντηθεί επανειλημμένως με το Δήμαρχο, έχουν θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απάντηση είναι η ίδια: δεν υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής

να υλοποιήσει ένα έργο που και η ίδια θεωρεί αναγκαίο, όμως δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η πολεοδομική μελέτη της περιοχής και αυτό το κενό δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την παρέμβαση.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λιόντος είπε πως “η Δημοτική Αρχή σε θέματα κυκλοφοριακά και ασφάλειας έδειξε τη βούληση της έμπρακτα, όταν σε τόσο δύσκολες εποχές δημοπράτησε πριν 1,5 μήνα με μισό

εκατομμύριο τον κόμβο Εφύρας σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο”.

Όμως στα Κάτω Μάρμαρα εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η πολεοδομική μελέτη και ο Δήμος έχει “δεμένα τα χέρια”, όπως είπε. “ Σας το έχουμε πει πολλές φορές πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουνε

μελέτες κόμβου, απαλλοτριώσεις κ.λ.π. Κόμβος στο περίπου, κόμβος με το μάτι δεν μπορεί να κατασκευαστεί, όσο εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη. Αν εσείς έχετε μία αγωνία, εμείς έχουμε δέκα και

κοιτάμε συνεχώς σε συνεργασία και με την τροχαία πως μπορούμε να βελτιώσουμε κάπως την κατάσταση μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα να κατασκευαστεί ο κόμβος ”.

Στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δεν θέλησε να “χαϊδέψει αυτιά” κάνοντας λόγο και για ευθύνες των κατοίκων. “Έχουν και οι κάτοικοι ευθύνη για το ότι σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχει ολοκληρωθεί

καμία πολεοδομική μελέτη για την περιοχή. Κάθε που έφτανε η στιγμή της ολοκλήρωσης της μελέτης αυτή τροποποιούνταν. Την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης πίεζαν να ενταχθούν κι άλλες περιοχές

στο σχέδιο για να πάρουν αξία και μόλις ατόνησε το ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες κάποιοι ζητούσαν να μικρύνει το σχέδιο. Αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στο να μην έχει ακόμη εγκεκριμένη

πολεοδομική μελέτη η περιοχή”, είπε ο Δήμαρχος.

 

 

Σημαντικά αποτελέσματα και θετικές “ειδήσεις” απέφεραν οι πρόσφατες επαφές του Δημάρχου Ιωαννίνων με κυβερνητικά στελέχη στο ταξίδι του στην Αθήνα. Στα αποτελέσματα αυτά ανaφέρθηκαν σε δηλώσεις ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας. Ποιο συγκεκριμένα:

- Στη συνάντηση με το Διοικητή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας υπογράφηκε η σύμβαση οριστικής παραχώρησης του οικοπέδου των πρώην στρατιωτικών φούρνων. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η υπογεγραμμένη σύμβαση είναι πλέον το τελευταίο έγγραφο που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί ο φάκελος που έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει ο Δήμος Ιωαννιτών ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η κατασκευή Νηπιαγωγείου στην παραχωρηθείσα έκταση που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

-Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη με τον οποίο συζήτησε την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ επανέφερε στο τραπέζι της συζήτησης την πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίων και του Κολυμβητηρίου που είχε υποβάλει ο Δήμος Ιωαννιτών στο ΚΑΠΕ.

Στον Υφυπουργό Αθλητισμού ο Δήμαρχος παρουσίασε την προμελέτη του Δήμου Ιωαννιτών για τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στα Καρδαμίτσια. “Είδαμε θετική διάθεση του κ. Βασιλειάδη να βοηθήσει”, είπε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε πως “πραγματικά εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση που βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Γιάννενα και τις μεγάλες ελλείψεις που έχει η περιοχή μας”.

- Ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, αποκλειστικά για την ανακατασκευή της οδού Πανεπιστημίου, έναν οδικό άξονα στις παρυφές του Νεοχωρόπουλου που δέχεται μεγάλη κίνηση από οχήματα που κινούνται προς την επάνω πλευρά του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και του πανεπιστήμιου. Όμως σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν και έχει ξεκινήσει διαδικασία διεκδίκησης επιπλέον πιστώσεων από το υπουργείο οικονομικών. Έτσι σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρίση, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας είχαν νέα συνάντηση γι’ αυτό το θέμα με συνεργάτες του Υπουργού.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Μανταλόβας, η Δημοτική Αρχή σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου χρηματοδοτώντας το από ίδιους πόρους αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση, πέραν των κονδυλίων που ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών.

-Τα θέματα του χωρικού σχεδιασμού, του προεδρικού διατάγματος λίμνης και του ειδικού χωρικού σχεδίου για το παραλίμνιο μέτωπο και κυρίως τις περιοχές του Μάτσικα της Αμφιθέας και του Περάματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος με τη Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για την υπόθεση του ειδικού χωρικού σχεδίου, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος προσέρχεται από μόνος του για να αξιοποιήσει ένα νέο “εργαλείο” . Συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση μετά το Πάσχα ώστε με βάση τις προτάσεις που επεξεργάζεται ο Δήμος Ιωαννιτών να υπάρξουν απαντήσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συνάντηση στο γραφείο του με εκπροσώπους πέντε φορέων της αγροτικής παραγωγής της περιοχής είχε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πανέτας, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων, Γεώργιος Μπαλάφας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Frizarta), Ιωάννης Κονταξής (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτινιδίων Εσπεριδοειδών και λοιπών οπωροκηπευτικών προϊόντων Ηπείρου), Ευάγγελος Χρηστάκης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Εμπορίας, Διακίνησης και Εξαγωγής Ακτινιδίων Δήμου Αρταίων «Πύρρος»), Ευάγγελος Νταλής (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Δήμου Νικολάου Σκουφά) και Γεώργιος Τζιανούμης (Ομάδα Παραγωγών Βιοκαλλιεργητών και παραγωγών γεωργικών προϊόντων Άρτας «AgrobioFarm») έθεσαν στο Δήμαρχο ένα πολύ σοβαρό θέμα που ήδη απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον κλάδο και αφορά τον αποκλεισμό όλο του πρωτογενούς τομέα της Άρτας από επιδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν επίκειται να δοθεί επιδότηση μέσα από τα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγρότες ώστε αυτοί να παράγουν ένα μέρος ή το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις. Για να ενταχθεί κάποιος στο μέτρο αυτό και να λάβει την επιδότηση θα πρέπει τα δίκτυα της ΔΕΗ να διαθέτουν περιθώριο στους μετασχηματιστές τους. Όμως στην Άρτα δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της περιοχής μας να στερούνται την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολιτικός Δήμος Αρταίων είναι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

Οι Συνεταιρισμοί ζητούν την αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε οι αγρότες της Άρτας να επωφεληθούν της επιδότησης, την οποία ήδη δικαιούνται και έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν οι αγρότες όλης της χώρας.

Ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε τη αμέριστη στήριξή του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καθώς όλοι οι παραγωγοί μπορούν μέσα από την επικείμενη επιδότηση να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν την παραγωγή και τα προϊόντα τους. Μάλιστα, όπως ανέφερε, θα θέσει το θέμα και στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί μια συνολική απόφαση για να λυθεί το πρόβλημα.

«Ανοίγουμε νέους δρόμους… στους αγρότες – κτηνοτρόφους με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση του εισοδήματός τους προκαλώντας πρωτοπόρες δράσεις για όσους θέλουν να τις ακολουθήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής(09/04/2017) με θέμα “Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη” στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δ.Κ. Ελεούσας.

Στη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσανη Greenpeace, ο Δήμος Ζίτσας και η Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων τέθηκαν οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία καθώς ανανέωσαν το ραντεβού τους για

ανάλογη εκδήλωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα και έως τότε συμφωνήθηκε να οργανωθεί στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη γεωργοκτηνοτρόφων από το Δήμο Ζίτσας, σε καλλιέργειες κτηνοτροφικών

φυτών στο Δήμο Λαγκαδά όπου συνάδελφοί τους θα τους μυήσουν στα «μυστικά» των εν λόγω καλλιεργειών ώστε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν.

Η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ημερίδας ενισχύει το εισόδημα των γεωργών που παράγουν ασφαλή ζωικά προϊόντα αποφεύγοντας τις εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας και μειώνει το κόστος που δαπανούν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι για το σιτηρέσιο των ζώων που εκτρέφουν.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν οι ειδικευμένοι γεωπόνοι Αφροδίτη Ρήγα και Ηλίας Κάνταρος που πρότειναν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές για τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά και τις

καλλιεργητικές απαιτήσεις των κτηνοτροφικών φυτών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, τα οφέλη που έχουν τα φυτά στην κτηνοτροφία και την γεωργία. Χαιρετισμούς απεύθυναν, η υπεύθυνη εκστρατείας της

Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία Έλενα Δανάλη, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης.

Πολύτιμη στάθηκε και η παρέμβαση του Λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, με εξειδίκευση στην εκτροφή μονογαστρικών-μηρυκαστικών και την φυσιολογία παραγωγικών ιδιοτήτων

αγροτικών ζώων Μιχάλη Γκολιομύτη ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας.

Στους παρευρισκόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους στο τέλος της ημερίδας, διανεμήθηκαν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

 

Την Δευτέρα 27-03-2017 και ώρα 12.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 21-03-2017 συνεδριάσεως.

 1. Ανάδειξη οριστικού Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».

 2. Έγκριση ονομαστικών καταστάσεων δικαιούχων μετακίνησης μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, με Ε.Μ.Δ. (άρθρο 2 Κεφάλαιο Α) της υπ΄ αριθ. 24001/14-06-2013 ΚΥΑ.

 3. Κατάρτιση των όρων της διακήρυξης του ανοικτού (διεθνούς) διαγωνισμού (άνω των ορίων του Ν.4412/2016), για την εκτέλεση του υποέργου «Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία της Σ.Υ.Δ.», προϋπολογισμού 226.755,64 € πλέον Φ.Π.Α. της Πράξης «Κατασκευή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)», και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού.

 4. Έγκριση διενέργειας συνοπτικού (πρόχειρου) διαγωνισμού, προϋπολογισμού 58.000,00 € με Φ.Π.Α., για την υλοποίηση των υποέργων: «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2017, προς αποφυγή άμεσων κινδύνων ατυχημάτων (παροχή υπηρεσιών)» και «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, έτους 2017, προς αποφυγή άμεσων κινδύνων ατυχημάτων (παροχή υπηρεσιών)» και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού.

 5. Έγκριση διενέργειας πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΤΕΙ, σε Υπηρεσίες της Π.Ε. Ιωαννίνων.

 6. Έγκριση επιπλέον δαπανών λόγω ανωτέρας βίας (απεργία υπαλλήλων αεροδρομίων) για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση Ι.Τ.Β. που διοργανώθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας, το διάστημα 8-12/3/2017.

 7. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για το Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (Μ.Σ.Ε.) στα μικρά μηρυκαστικά, του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων.

 8. Έγκριση δαπανών για τη μετακίνηση των υπαλλήλων του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων, Τσιούρη Ιωάννας και Κατωγιάννη Ειρήνης, στην Αθήνα από 02 έως 03-04-2017 για τη συμμετοχή τους σε Ενημερωτική Συνάντηση του ΥΠΑΑΤ, με θέμα «Πρόσκληση σε ενημερωτική συνάντηση σχετικά με την υλοποίηση των Μέτρων 16, 9 και του υπομέτρου 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς» του προγράμματος ΠΑΑ 2014-2020.

 9. Έγκριση δαπανών για τη μετακίνηση των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ιωαννίνων, Παναγιώτας Μίχου, Σπύρου Αθανασίου και Σταυρούλας Μπαλτά, στη Λάρισα από 09 έως 12-04-2017, για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ, με τίτλο «Νέο Κυρωτικό Σύστημα του Ν. 4235/2014».

 10. Έγκριση δαπανών για τη μετακίνηση του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, Ευαγγέλου Βαγενά, στην Αθήνα, από 30 έως 31-03-2017, για υπηρεσιακούς λόγους.

 11. Έγκριση άσκησης Αίτησης ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων, για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με την 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων – Γέφυρας Πλάκας» και επίδοση δικογράφων.

 12. Απόφαση για την άσκηση ή μη ενδίκων μέσων ανακοπής και αναστολής εκτέλεσης κατά της αριθ. 58/2017 διαταγής πληρωμής του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων.

 13. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Διαμόρφωση κόμβου εισόδου Νεοχωρίου μετά απαλλοτριώσεων» προϋπολογισμού € 310.000,00 με ΦΠΑ.

 14. Έγκριση διάθεσης πίστωσης, για τη μίσθωση μηχανημάτων για το έτος 2017, για τη συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών για το ιχθυοτροφείο λιμνοθάλασσας Λογαρού, από το λογαριασμό 5% Βελτιωτικά Έργα Δημόσιου Ιχθυοτροφείου Λογαρού.

 15. Έγκριση διενέργειας πρακτικής άσκησης σπουδάστριας ΤΕΙ, σε Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας.

 16. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την μεταστέγαση των υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας και του Γραφείου Σχολικών Σύμβουλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας.

 17. Έγκριση δαπανών για τη μετακίνηση των υπαλλήλων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας, Χρυσούλας Βόιδαρου και Γεωργίας Υγειονομάκη, στη Λάρισα από 09 έως 12-04-2017, για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ, με τίτλο «Νέο Κυρωτικό Σύστημα του Ν. 4235/2014».

 18. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Υδροδότηση Τ.Δ. Ραγίου Δήμου Φιλιατών», προϋπολογισμού € 145.000,00 με Φ.Π.Α.

 19. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτίωση οδικής σύνδεσης της οδού 49 Μαρτύρων με το Β΄ Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 62.000,00 με Φ.Π.Α.

 20. Έγκριση δαπάνης για την πληρωμή εργασιών για επείγουσες επεμβάσεις για αντικατάσταση λαμπτήρων και συντήρησης φωτιστικών στο 1ο χλμ περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας και από την διασταύρωση Νέας Σελεύκειας μέχρι τον Παραπόταμο, σύμφωνα με την αριθμ. 119306/7166/20-12-2016 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας και την αριθμ. 37/1933/30-12-2016 απόφαση ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής.

 21. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ειδικών ενδυμάτων για τις ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 22. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια σωλήνων ύδρευσης Φ40 – 16atm για τις ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 23. Έγκριση δαπάνης, διάθεσης πίστωσης και ανάθεσης της προμήθειας υλικών καθαριότητας για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 24. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης πλειοδοτικής δημοπρασίας, για την εκμίσθωση της αλιευτικής εκμετάλλευσης του δημόσιου ιχθυοτροφείου «ΒΑΤΑΤΣΑ» της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 25. Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με τις αριθμ. πρωτ. 20807/463/10-03-2017 και 21234/473/14-03-2017 αποφάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, για την παροχή έργου από 10 και 14-03-2017, για επείγουσες εργασίες α) αποκατάστασης βατότητας 6ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας και παρόδων αυτής και β) σταθεροποίησης των πρανών του ποταμού Αρέθονα ανάντη της γέφυρας της εθνικής οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

 26. Έγκριση διενέργειας διαδικασίας διαπραγμάτευσης και των όρων της σχετικής πρόσκλησης, για την ανάθεση νέων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε Πρέβεζας, στα πλαίσια διεξαγωγής του μαθήματος της Κολύμβησης.

 27. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 09-02-2017 ανοιχτής διαδικασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Διαγράμμιση επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας στα τμήματα (Πράμαντα - Μελισσουργοί, Γέφυρα Πλάκας – Άγναντα και Κυψέλη - Βουργαρέλι)», προϋπολογισμού € 80.000,00 με ΦΠΑ.

 28. Έγκριση χορήγησης 5ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά», αναδόχου «ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ», μέχρι την 31-07-2017.

 29. Έγκριση ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση τοιχοποιίας περίφραξης – φωτισμού και ύδρευσης αύλειου χώρου Ιεράς Μονής Ασπραγγέλων (Προμήθεια Υλικών)», προϋπολογισμού 6.500,00 € με ΦΠΑ.

 30. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο περιοχής ΤΟΕΒ Πόρου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 200.000,00 € με Φ.Π.Α.

 31. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση κεντρικής διώρυγας στη θέση «Μύγες» Δολιανών του ΤΟΕΒ Ανω Καλαμά», προϋπολογισμού 18.542,00 € με Φ.Π.Α.

 32. Έγκριση δαπανών για την πληρωμή εργασιών μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, για την παροχή έργου από 19-02-2017 για την άρση καταπτώσεων και αποκατάσταση βατότητας από απρόβλεπτα και έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις-βροχοπτώσεις-παγετοί κατολισθήσεις-καθιζήσεις-πτώσεις λίθων, κ.λ.π.), σε περιοχές των Δήμων Μετσόβου, Ζαγορίου, Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 13539/725/20-02-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, και την αριθμ. 5/202/24-02-2017 απόφαση ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.

 33. Κατάρτιση του σχεδίου της 2ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2017 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 34. Έγκριση δαπάνης για τη μετακίνηση του υπαλλήλου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Μπέσιου Δημήτριου, στην Αθήνα, για τη συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώνει το ΥΠΑΑΤ, την Δευτέρα 3/4/2017, σχετικά με την υλοποίηση των Μέτρων 16 «Συνεργασία», 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» και του υπομέτρου 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 35. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πιστώσεων του προϋπολογισμού της Π.Ε Θεσπρωτίας οικ. έτους 2017 (οδοιπορικά Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας μηνών Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου έτους 2017).

 36. Έγκριση ανάθεσης της προμήθειας κτηνιατρικών υλικών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, για τις ανάγκες του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 37. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης συνοπτικού διαγωνισμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς και θανάτωσης /καταστροφής ζώων για το έτος 2017, προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ.

 

Την υποβολή αρνητικής πρότασης και επί του συμπληρωματικού περιεχομένου του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 831 KW, στο ρέμα Βαθύλλακος στην Τ.Κ. Βοβούσας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην τελευταία του συνεδρίαση.Το Σώμα είχε λάβει και προ ενός έτους περίπου (2/3/2016) αρνητική απόφαση (επί της ΜΠΕ) για την κατασκευή αυτού του έργου, ενώ αρνητικά είχε γνωμοδοτήσει και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Επίσης αρνητική ήταν η στάση της Τοπικής Εκπροσώπου Βοβούσας, της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοβούσας.Την σχετική εισήγηση, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Μαρτίου, έκανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Δήμος δεν θα επιτρέψει την κατασκευή κανενός υδροηλεκτρικού στην περιοχή της Βοβούσας και στον Αώο, αλλά και γενικότερα στα όρια του».Το Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση την προηγούμενη αρνητική απόφασή του ,αποφάσισε να εμείνει στην αρχική θέση κατά της κατασκευής του έργου, αφού το μόνο που άλλαξε από τα συμπληρωματικά στοιχεία είναι η μικρή μετατόπιση του Σταθμού Παραγωγής, οριακά εκτός της Ζώνης Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη ΙΙα) του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων έργων.Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο ρέμα Βαθύλακκος, παραπόταμο του Αώου και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την Βοβούσα.Πρόκειται για μικρό ΥΗΕ, ισχύος 831 KW, που ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή Α.Ε», η οποία έχει λάβει άδεια παραγωγής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ειδικότερα, από τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας (Γενική Δ/Νση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού), προκύπτει ότι, η θέση του σημείου της Υδροληψίας παραμένει εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Σταθμός Παραγωγής μετακινείται οριακά εκτός της Ζώνης Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη ΙΙα) και εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 GR 1310002 «Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου».Σύμφωνα με την ΚΥΑ 23069/14-6-2005, που διέπει το ειδικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, δεν επιτρέπεται η λειτουργία υδροηλεκτρικών έργων εντός της Ζώνης ΙΙ του Εθνικού Πάρκου.Όπως προκύπτει, από την υποβληθείσα νέα θέση του Σταθμού Παραγωγής, για την κατασκευή του έργου θα γίνουν μεγάλες επεμβάσεις στο περιβάλλον. Τόσο για την όδευση του αγωγού, αφού η περιοχή είναι δασωμένη με δέντρα μαύρης πεύκης και οξυάς, όσο και για την κατασκευή του Σταθμού Παραγωγής όπου θα χρειαστούν, σύμφωνα με τα υποβληθέντα, εκσκαφές μεγάλης κλίμακας (φτάνουν στα 8μ πρανούς) και τοίχοι αντιστήριξης για την κατασκευή του κτιρίου του σταθμού διαστάσεων 14,35x9,50μ.Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενδείκνυται για ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, ορειβασίας και αναψυχής και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και μάλιστα προστατευόμενων ειδών, όπως της αρκούδας, του αγριόγιδου κ.ά. Σημαντική είναι η παρουσία της πέστροφας τόσο στον Αώο, όσο και στα μικρορέματα της περιοχής.Η θέση κατασκευής του έργου αποτελεί την είσοδο, από την πλευρά της Βοβούσας, προς τον Εθνικό Δρυμό της «Βάλια Κάλντα» και με την κατασκευή του θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο.Σε κανένα σημείο, όπως επισημάνθηκε στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αντισταθμίζονται τα όποια μικρά οφέλη μπορεί να προκύψουν από την κατασκευή του εν λόγω έργου από την επιβάρυνση του χώρου με έργα παρεμβάσεων. Για το λόγο αυτό τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και ο Δήμος τάσσονται κατά του έργου.

Μια δράση που στοχεύει στο να … «χρωματίσει» την καθημερινότητα μας με τη σύμπραξη Δήμου και πολιτών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο Δήμος Ιωαννιτών και έπεται και συνέχεια...Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου και οι μαθητές της έκτης Δημοτικού του Μαρούτσιου Δημοτικού Σχολείου, φύτεψαν λουλούδια στα παρτέρια και τις ζαρντινιέρες στην οδό Γαριβάλδη στην παραλίμνια περιοχή.Όπως δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος για το Πράσινο, Ελένη Βασιλείου, «πρόθεσή της Δημοτικής Αρχής είναι να χρωματίσουμε την πόλη μας και να βάλουμε την αισθητική στη καθημερινότητα μας» και σε αυτή την «επιχείρηση» η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τη «συμμαχία» με τους πολίτες, όχι μόνο στη διαδικασία της φύτευση, αλλά και στην προστασία και την συντήρηση του πρασίνου.Έτσι η δράση που ξεκίνησε σήμερα από την οδό Γαριβάλδη θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της πόλης, στις γειτονιές και τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με τη βοήθεια σχολείων και συλλόγων.Κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος όπου ζούμε, η κ. Βασιλείου τόνισε πως «τα λουλούδια και οι χώροι πρασίνου δε προστατεύουν μόνο την υγεία μας, αλλά μας προσφέρουν ευεξία και ποιότητα ζωής. Για να καταφέρουμε όμως να συντηρήσουμε και να προσφέρουμε διάρκεια ζωής στους ζωντανούς αυτούς οργανισμούς, τα φυτά μας, ζητάμε τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας. Δε κοστίζουν ακριβά και καλό είναι να μη τα αφαιρούμε, να τα ποτίζουμε και να τα ξεχορταριάζουμε».Η Αντιδήμαρχος απηύθυνε ιδιαίτερη παράκληση στους συμπολίτες μας που κατοικούν ή έχουν τις επιχειρήσεις τους στους χώρους που φυτεύονται τα λουλούδια να τα φροντίζουν γιατί λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία για τη ζωή μας.«Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά της έκτης δημοτικού του Μαρούτσιου Δημοτικού σχολείου, αλλά και το δάσκαλο τους και τη διεύθυνση για την τιμή και την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέφεραν σήμερα», είπε η κ. Βασιλείου και προανήγγειλε τη συνέχεια αυτής της δράσης και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών.Κατέληξε, δε, λέγοντας πως «καλό είναι να θυμόμαστε όλοι μας πως ότι φροντίζουμε μας φροντίζει κι αυτό».

 

Σημαντικό «εργαλείο» για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Ζαγορίου, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να αποτελέσει το ΓΕΩΠΑΡΚΟ Βίκου-Αώου, εφόσον «αγκαλιαστεί» και αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό τονίστηκε κατά την παρουσίαση του Γεωπάρκου, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, τόσο από εκπροσώπους της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε», όσο και από τον Δήμαρχο και τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και κατοίκων του Ζαγορίου ο Διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε» Γεράσιμος Παπαηλίας και οι, Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος και Γεωργία Κιτσάκη,Ιστορικός-Αρχαιολόγος,παρουσίασαν το ρόλο του Γεωπάρκου ως μέλους του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της Unesco, αλλά και την σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα στην λειτουργία και τον τρόπο διαχείρισής του. Η κ. Κιτσάκη παρέδωσε στον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου το σχετικό Πιστοποιητικό για την θετική επαναξιολόγηση (το Σεπτέμβριο του 2016 και για 4 χρόνια, μετά την αρχική ένταξη το 2010) του Γεωπάρκου από την Unesco. Τα στελέχη της «Ήπειρος» καλωσόρισε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός της θετικής επαναξιολόγησης του Γεωπάρκου και την διατήρηση του στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο της Unesco.

«Εκμεταλλευτείτε το brand name Unesco –Γεωπάρκο»

«Συζητάμε για ένα “θησαυρό” που έχει το Ζαγόρι μαζί με την Κόνιτσα, και λέγεται Γεωπάρκο», είπε ο κ. Παπαηλίας και το συνέδεσε με την προσπάθεια του Δήμου να ενταχθεί συνολικά το Ζαγόρι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο.«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Γεωπάρκο ως εφαλτήριο για την επίτευξη αυτού του στόχου», σημείωσε ο Διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε», τονίζοντας χαρακτηριστικά «εκμεταλλευτείτε το brand name Unesco –Γεωπάρκο» αφού, εκτός των άλλων, μπορεί να βοηθήσει και στον τουριστικό τομέα τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής, αρκεί να το γνωρίσουν και να το στηρίξουν όλοι.«Ήρθαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια σας για να γίνει γνωστό παντού» είπε ο κ. Παπαηλίας και ανέφερε την περσινή επίσκεψη εκπροσώπων από άλλα Γεωπάρκα της Ευρώπης οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν από κοντά πόσο το «αγκάλιασαν» οι κάτοικοι και οι φορείς.Επειδή το Γεωπάρκο δεν είναι κάποιο νομικό πρόσωπο, αλλά μια ιδέα και ένα σήμα της Unesco, για να μπορεί να επιχορηγείται ή να μετέχει σε Κοινοτικά προγράμματα, να έχει δικούς του πόρους, ο κ. Παπαηλίας κάλεσε τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, στα όρια των οποίων εκτείνεται το Γεωπάρκο να στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία και δράση του με ένα μικρό, σχετικά, ποσό ετησίως (3.000 ευρώ), προκειμένου να μπορεί να καλύψει έξοδα συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δράσεων. Τα τελευταία έξι χρόνια στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Ηπείρου για την προβολή του και όχι μόνο.Επίσης, ο Διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε» κάλεσε και επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν με χορηγίες και δωρεές την όλη προσπάθεια.Σύμφωνα με τον Χαρητάκη Παπαϊωάννου σύντομα θα τοποθετηθούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πινακίδες πιστοποίησης του Γεωπάρκου, θα εκδοθούν οδηγοί με χάρτες και εφαρμογή διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και άλλες δράσεις ενημέρωσης και προβολής.Από την πλευρά της η κ. Κιτσάκη επέμεινε στην ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων το Γεωπάρκο, δεδομένου ότι εκτός των άλλων μπορεί να αναπτυχθεί και ο γεωτουρισμός.

Αναγκαία τα κέντρα πληροφόρησης

Και οι τρεις εκπρόσωποι της «Ήπειρος Α.Ε» στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να λειτουργήσουν Κέντρα Πληροφόρησης, εκτός από το Πάπιγκο (που υπολειτουργεί) και την Κλειδωνιά (για την Κόνιτσα) και στο Κεντρικό Ζαγόρι ή στην περιοχή της Τύμφης.Στο Μεγάλο Πάπιγκο λειτουργεί το κέντρο πληροφόρησης του Γεωπάρκου και στο Μικρό Πάπιγκο -στο πρώην κέντρο πληροφόρησης του WWF Ελλάς- του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αλλά χωρίς το αναγκαίο προσωπικό στο πρώτο.Ο κ. Παπαηλίας κάλεσε το Δήμο Ζαγορίου να διαθέσει κτίριο στην Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου ή Τύμφης για να επιδιωχθεί η ένταξη της διαμόρφωσης του σε κέντρο ενημέρωσης μέσα από το νέο πρόγραμμα LEADER σε συνεργασία με τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου, αφού το Γεωπάρκο δεν δύναται να ενταχθεί.Στόχος να εξευρεθεί το προσωπικό για να λειτουργούν αυτά τα κέντρα όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες το χρόνο. Τα κέντρα ενημέρωσης είναι σημαντικά στην αξιολόγηση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια από την Unesco, όπως σημείωσε η κ. Κιτσάκη, καθώς και αν οι πολίτες γνωρίζουν για το Γεωπάρκο.Παρά τα προβλήματα και τη γραφειοκρατία, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ο Δήμος θα σταθεί θετικά στο αίτημα και, σε ότι αφορά τα κέντρα ενημέρωσης θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου για να δοθεί λύση.Το Γεωπάρκο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, «το Ζαγόρι έχει ένα θείο δώρο», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος εξηγώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στο Εθνικό πάρκο και το Γεωπάρκο, αφού το πρώτο έχει θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γνωμοδοτεί, αποφασίζει, χρηματοδοτείται και διαχειρίζεται τα ζητήματα σε ευρύτερη περιοχή, (όλο το Ζαγόρι). Αντίθετα, το Γεωπάρκο εκτείνεται σε τμήμα του Ζαγορίου (Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και Παπίγκου) και καλείται να διαδραματίσει έναν διαφορετικό ρόλο, αφού δεν έχει νομική υπόσταση.«Είναι αναγκαία η αγαστή συνεργασία του Φορέα του Εθνικού Πάρκου και του Γεωπάρκου για να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις», επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και τάχθηκε υπέρ της υποβολής κοινής πρότασης στο LEADER για να λειτουργήσει κι άλλο κέντρο πληροφόρησης.«Πρέπει να υιοθετήσουμε την ιδέα αυτή του Γεωπάρκου, αλλιώς θα μείνει στα χαρτιά και στα φυλλάδια», τόνισε από την ελάσσονα μειοψηφία ο Λεωνίδας Τσουμάνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος, με συνεργασία των εμπλεκομένων, για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα κέντρα πληροφόρησης, αφού σήμερα αυτό στο Μεγάλο Πάπιγκο υπολειτουργεί.Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το κέντρο πληροφόρησης του WWF Ελλάς στο Μικρό Πάπιγκο που δεχόταν 10.000 επισκέπτες ετησίως. Αυτό το κτίριο χρειάζεται σημαντική παρέμβαση για να επισκευαστεί, εκσυγχρονιστεί και φυσικά να στελεχωθεί. Στην προβολή του Γεωπάρκου μέσα από τη συμμετοχή της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου σε διεθνείς εκθέσεις, καθώς και στο ενδιαφέρον των επισκεπτών, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελένη Παγκρατίου.Γεωπάρκο από το 2010Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου ιδρύθηκε το 2010 και η πρωτοβουλία δημιουργίας μιας αναγνωρισμένης για τη γεωλογική και γεωμορφολογική της αξίας της- και όχι μόνο-περιοχής ανήκει αρχικά στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Εφαρμογών (ΙΓΜΕ) το οποίο από το 2005 άρχισε να προετοιμάζει τις συνθήκες για τη δημιουργία του.Η γεωλογική ιστορία του Γεωπάρκου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αρχίζει πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου.Σήμερα έχουν αναγνωριστεί 69 Γεωπάρκα στην Ευρώπη και 125 σε όλο τον κόσμο.Στην Επιτροπή Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου Βίκου –Αώου μετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου, η «Ήπειρος Α.Ε», ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, το ΙΓΜΕ, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ηπείρου, οι Δήμοι Ζαγορίου και Κόνιτσας. Έδρα του είναι τα γραφεία της «Ήπειρος Α.Ε» στο διοικητήριο της Περιφέρειας.


Το πετρόχτιστο εμβληματικό κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ιστορία και παράδοση της πόλης, αλλά και την λαμπρή προσφορά στα ελληνικά γράμματα, αποκτά και πάλι ζωή!.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Ζηρού και ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς υπηρεσιών του Δήμου, από το δημοτικό κατάστημα Θεσπρωτικού στον συγκεκριμένο χώρο, με παράλληλη μεταφορά των υπηρεσιών του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού, στο Δημοτικό κατάστημα.

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις ανακαίνισης και αναδόμησης του κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, δεν θα σταματήσουν εδώ.

Ο Δήμος Ζηρού έχει καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση μέσω έργου του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg», με τίτλο: “Ενεργειακή αναβάθμιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού Δ. Ζηρού”.

Η πρόταση αφορά την εκτέλεση έργων ενεργειακής αναβάθμισης προκειμένου ο χώρος του πετρόχτιστου παλαιού Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού ν' ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί, με πλήρη σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του, με σκοπό να στεγάσει πρόσθετες υπηρεσίες του Δήμου, όπως γραφεία, βιβλιοθήκη, αρχειοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων-πολλαπλών χρήσεων κ.λπ.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου, στοχεύουν ακόμη στην αναβάθμιση των απαιτούμενων επιπέδων ασφαλείας του κτιρίου (εξασφάλιση υψηλής στατικής επάρκειας), ενώ προχωρούν παράλληλα και οι διαδικασίες νομιμοποίησής του.

More Articles ...

aimilios

  karta

tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Χριστιανισμού, σίγουρα του έτους στην Ελλάδα, καθώς μνημονεύει όχι μόνο τον θάνατο του Χριστού αλλά κυρίως την Ανάσταση –το απόλυτο σύμβολο της αναγέννησης, της μετάβασης από τον θάνατο στη ζωή, της ελπίδας. Μέχρι το Πάσχα, όμως, διαβαίνουμε μία περίοδο γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε όχι απαραίτητα για να αποδεικνύουμε την πίστη μας, αλλά επειδή πραγματικά αποτελούν ένα ευτυχές διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλουν στην ανάγκη μας να νιώθουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αξίες. Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι και αγαπημένη των παιδιών που την περιμένουν πώς και πώς αφού σχεδόν κάθε μέρα τα περιμένει κάτι καινούργιο.

Τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα

Η βδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα γιατί μεγάλα είναι κι αυτά που θα συμβούν. Στην Κεφαλονιά λένε:

"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Μεγάλη Δευτέρα: Νηστεία για όλους

Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί τηννηστεία της Μεγάλης Εβδομάδαςμέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως "της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή" και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, ο οποίος έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα, αφού -σύμφωνα με τις γραφές- αυτός έφερε τον λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, οπού και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με την βοήθεια του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Το εβραϊκό Πάσχα, λοιπόν, γιορτάζει το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά όσων Ισραηλιτών είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.

Μεγάλη Τρίτη: Καθαριότητα

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στοκαθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται και τα κουλουράκια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται Μ. Πέμπτη.  

Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Η νέα ζύμη

Παλαιότερα, κάθε χρόνο τη Μ. Τετάρτη παρασκευαζόταν η νέα ζύμη -το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας, μάλιστα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταντο προζύμι της χρονιάςκαι οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι.

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά την διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Μεγάλη Πέμπτη: Κοκκινοπέφτη

Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται τοβάψιμο των αυγών, που μαρτυρά το αίμα του Ιησού που χύθηκε στα μαρτύριά του. Για αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.Το αυγό έχει έναν ακόμα συμβολισμό ως προς την Ανάσταση. Με το αυγό οι Χριστιανοί συμβόλισαν τον τάφο, από τον οποίο εξήλθε όταν αναστήθηκε ο Χριστός –εξ ου και το σπάσιμο των αυγών μετά την Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν ναστολίσουν τον επιτάφιομε όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό.Προσκυνάνε τον Επιτάφιο όλοι και περνάνε από κάτω"για να τους πιάσει η χάρη του Χριστού".

Σε μερικά μέρη τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τονΙούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ό,τι της βρίσκεται. Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο.

Το Θείο Δράμα προχωρά προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα εκείνη έγινε ο Μυστικός Δείπνος –από εκεί ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιούδας προδίδει τον Χριστό, ο οποίος συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια ή τις λεγόμενες«κουλούρες της Λαμπρής», οι οποίες επίσης συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.

Στην εκκλησία το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ περιφέρεται και ο Σταυρός του Ιησού, συμβολίζοντας τη Σταύρωσή του. Αργότερα γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδα, μάλιστα, οι γυναίκες διανυκτερεύουν στην εκκλησία, «φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό» όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Σε κάποιες εκκλησίες, ωστόσο, ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται Παρασκευή μεσημέρι.

Μεγάλη Παρασκευή: Πένθος μεγάλο

Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά την δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για τηνημέρα των Παθών. Σύμφωνα με τις γραφές, το μαρτύριο του Ιησού στον Σταυρό θα κρατήσει 6 ώρες, ενώ το μεσημέρι γίνεται ο ενταφιασμός του –ο λόγος για την τελετή της Αποκαθήλωσης και του ενταφιασμού που η εκκλησία κάνει το μεσημέρι.

Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά.

Για τους πιστούς η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Μεγάλο Σάββατο: Χριστός ανέστη

Η γιορτή της Ανάστασης και η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Σύμφωνα με τις γραφές, επειδή ο Ιησούς είχε αναγγείλει την ανάστασή του, ο Πιλάτος εγκιθιστά φρουρά έξω από το μνήμα του, ώστε να μη μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του και να ισχυριστούν ότι αναστήθηκε. Ωστόσο, η Πρώτη Ανάσταση συμβολίζει ότι, ενώ το σώμα του βρίσκεται στον τάφο, ο Ιησούς κατεβαίνει προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς το Λόγο του. Άλλωστε, και στην ψαλμωδία της Θείας Λειτουργίας την ημέρα εκείνη αναγγέλλεται η Ανάσταση του Χριστού.

Στα Ιεροσόλυμα τελείται η Αφή του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης το Μεσημέρι, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το βράδυ, συνήθως τα μεσάνυχτα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οπότε μοιράζεται τοΆγιο Φωςαπό λαμπάδα σε λαμπάδα και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, συνοδεία βεγγαλικών.

Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε μη σβήσει για σαράντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά. Ωστόσο, μετά την Ανάσταση, οπότε ξεκινά η γιορτή, η παράδοση επιβάλλει το σπάσιμο και φάγωμα των αυγών αλλά και της μαγειρίτσας που έχει προετοιμαστεί από το πρωί.

Επίσης, από το Σάββατο, θέλει η παράδοση, και την προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την επομένη.

Τα αναστάσιμα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι πολλά. Στο Λεωνίδιο τα παιδιά πετούνπολύχρωμα αερόσταταστον ουρανό. Στην Κέρκυρα με την Πρώτη Ανάσταση σπάνε τουςΜπότηδες, κανάτια γεμάτα νερό που συμβολίζουν έναν τεχνητό σεισμό, όπως αυτός που έγινε όταν αναστήθηκε ο Χριστός. Στο Βροντάδο της Χίου δύο ενορίες ρίχνουνρουκέτες, ενώ εκρηκτική Ανάσταση γίνεται και στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην Καλαμάτα γίνεταισαϊτοπόλεμοςμε εύφλεκτα υλικά, ενώ στη Ζάκυνθο με την Πρώτη Ανάσταση απελευθερώνονταιλευκά περιστέρια.

Κυριακή του Πάσχα: Αυγό, γλέντι κι αρνί!

Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα, ενώ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να φάνε και να γλεντήσουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ" (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα "Πάσχα" και με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την "εκ νεκρών Ανάσταση" του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕ για τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με θέμα: «OΣΔΕ 2017-Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017».
Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η σωστή υποβολή της Αίτησης, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη πληρωμή της ενίσχυσης στους αγρότες, όσο για την αποφυγή προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα μας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά τους.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτουν κατά την υποβολή της Αίτησης και κατά τους μετέπειτα ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους. Τέλος, θα ενημερωθούν για άλλα θέματα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, συνδεδεμένες ενισχύσεις, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.
Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων παραγωγών είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς ο ενημερωμένος παραγωγός δηλώνει σωστά και πληρώνεται έγκαιρα, χωρίς μειώσεις και καθυστερήσεις. Τονίζεται ότι όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/5 αυστηρά, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Επομένως, καλούμε όλους τους παραγωγούς, με το που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής των αιτήσεων να σπεύσουν είτε στα πιστοποιημένα κέντρα υποβολής Δηλώσεως (Κ.Υ.Δ) είτε μόνοι τους μέσω του opekepe.gr να υποβάλουν την αίτησή τους.

Σε ό,τι αφορά την Πρέβεζα, η σχετική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Απριλίου 2017, και ώρα 11:30 π.μ. στην "Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης".


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι "διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στο γραφικό Μέτσοβο και την ξακουστή Ζίτσα με τα αξιοθέατά της. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα γίνει περιήγηση στο κάστρο με το πρόσφατα εγκαινιασμένο -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μουσείο της αργυροτεχνίας, στο βυζαντινό μουσείο και στο μουσείο του Ασλάν Πασά. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο νησί του Αλή Πασά και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Δηλώσεις συμμετοχής :
Πρόεδρος: Νίκη Χύτα 6937385053
Γραμματέας: Αθηνά Οικονόμου 6978948775
Ταμίας: Παναγιώτης Φλώρος 6977672318"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-62274075-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');