ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Συνεργασία για θρησκευτικό τουρισμό, πολιτισμό, ανάπτυξη κ.α.»

Πόλεις αδελφοποιημένες είναι πλέον ο Δήμος Αρταίων και ο Δήμος Διδυμοτείχου, μετά την υπογραφή του σχετικού συμφώνου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θράκης, το Σάββατο, μεταξύ του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου

 

Τσιρογιάννη και του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη.

 

Επίκεντρο και αφορμή της αδελφοποίησης ήταν η Πολιούχος της Άρτας Αγία Θεοδώρα και ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Η οικογένεια της Αγίας Θεοδώρας πρωτοεγκαταστάθηκε στο Διδυμότειχο επί

αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού και έζησε στην ίδια εποχή με τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη. Οι εξαίρετες διακρατικές επαφές στα τότε κράτη της Ηπείρου και Νίκαιας «σφραγίστηκαν» με τον γάμο της εγγονής του Άγιου Ιωάννη Βατάτζη με  τον γιο της Αγίας Θεοδώρας.

«Σήμερα, εμείς, με αφορμή αυτό το γεγονός, ερχόμαστε να «σφραγίσουμε» και τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο Δήμων και με όχημα την κοινή θέλησή μας για να ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, να συνεργαστούμε σε μια σειρά από τομείς, ανταλλάσσοντας σκέψεις, προτάσεις, ιδέες, τεχνογνωσία, πολιτισμό, Ευρωπαϊκά προγράμματα και τρόπους χρηματοδότησης έργων και δράσεων και γιατί όχι να συνεργαστούμε ακόμη και σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο» ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, το βράδυ του Σαββάτου, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τις ιστορικές σχέσεις των δύο περιοχών, ενώ ακούστηκαν παραδοσιακοί ήχοι από τη Θράκη και την Άρτα, με το χορευτικό του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» να συμμετέχει και να κερδίζει τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του κοινού.

Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον σχεδιασμό εξωστρέφειας της Άρτας και ακολουθεί τις αδελφοποιήσεις που έχουν υπογραφεί με την πόλη Λεύκαρα της Κύπρου και Σιδέρνο της Ιταλίας. Το επόμενο διάστημα ακολουθεί ανάλογη κίνηση και με τη Ρουμάνικη πόλη Φαγκαράς, ενώ στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία μιας διαδρομής στα βήματα του Μάξιμου Γραικού από την Άρτα, όπου γεννήθηκε μέχρι και τη Μόσχα, όπου μεγαλούργησε.

«Η Άρτα δεν είναι μόνο το Γιοφύρι της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης. Και συνέχισε: «Και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ το αποδεικνύει. Το αποδεικνύει και το πλήθος των Βυζαντινών Μνημείων που έχει η περιοχή μας, η οποία στις κορυφαίες πανελλαδικά μαζί με το Μυστρά και τη Θεσσαλονίκη. Παναγία Παρηγορήτισσα, Παναγία Βλαχερνών, Άγιος Βασίλειος και φυσικά ο ναός της Πολιούχου μας, της Αγίας Θεοδώρας είναι μερικά μόνο από τα Βυζαντινά μνημεία μας, τα οποία σε συνδυασμό με το Μεσαιωνικό Κάστρο, το Ιμαρέτ, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δυτική Νεκρόπολη, το Θεατράκι της Αρχαίας Αμβρακίας και φυσικά το Ιστορικό μας Γιοφύρι, συνθέτουν ένα προφίλ μιας πόλης με ένδοξο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν θέλουμε να προβάλλουμε και να προωθήσουμε, μετατρέποντάς το σε όχημα για το μέλλον, στηριζόμενοι στον θρησκευτικό και μνημειακό τουρισμό. Φυσικά, δεν επενδύουμε μόνο σε αυτό, αλλά έχουμε ως Άρτα την τύχη να διαθέτουμε τον κάμπο μας, το θαλάσσιο οικοσύστημα του Αμβρακικού και τα βουνά των Τζουμέρκων. Έχουμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μανταρίνια, τις ελιές, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα πτηνοτροφικά, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα χέλια, το κάστανο, το τσίπουρο στα ορεινά και πολλά ακόμη. Διαθέτουμε, τέλος, ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, διευρυμένο μετά τη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο προσφέρει πολύτιμη επιστημονική γνώση πάνω και στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον πολιτισμό».

»Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου και φίλο Παρασκευά Πατσουρίδη, τους φορείς της περιοχής σας, αλλά και τους πολλούς απόδημους Ηπειρώτες του Έβρου που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, καθώς και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και φίλων «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» για την πολύ καλή δουλειά που κάνει. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τα μέλη του χορευτικού του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ». Η αδελφοποίηση των περιοχών μας ανοίγει μια νέα σελίδα για τις δύο περιοχές και θα έχει μόνο οφέλη και για τις δύο πόλεις, αλλά και τους φορείς της. Η Αγία Θεοδώρα, η Βασίλισσα της Άρτας και Άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης, θα μας ενώνουν πάντα και θα μας ενισχύουν στην πορεία της προόδου και της συνεργασίας των περιοχών μας» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, βουλευτές Έβρου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας και Κώστας Τράμπας, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ Νίκος Λιόντος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Διδυμοτείχου και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι του Στρατού, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, το χορευτικό του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», πολλοί απόδημοι Αρτινοί και Ηπειρώτες κ.α.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).

Είχε προηγηθεί αίτημα, που απέστειλε το Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), ζητώντας πρόσβαση του ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Αργεντινής και την υποβολή σχετικού φακέλου με όλη την τεχνική τεκμηρίωση. Μόλις το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου, καθώς και οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες.

Η επίσημη απάντηση ήρθε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και, πρακτικά, μια νέα αγορά είναι διαθέσιμη στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς. Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Ανάλογα αιτήματα πρόσβασης ελληνικών φρούτων έχουν κατατεθεί και προς άλλες Τρίτες Χώρες, όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ταϊβάν για ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και αναμένονται σχετικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση πρόσβασης σε αγορές Τρίτων Χωρών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των Εμπορικών Ακολούθων των κατά τόπους Ελληνικών Πρεσβειών και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να επισπεύδονται – κατά το δυνατόν – οι σχετικές διαδικασίες.

Το ΥπΑΑΤ εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα νέων αγορών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες εξαγωγής και ευκαιρίες για την αύξηση του εισοδήματός τους.

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Την Κυριακή, 17-3-2019 πραγματοποιήθηκαν, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (κατά πάγια τακτική), οι εκλογές του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας. 
 
Αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων εκλέχθηκε ο Βαγγέλης Νάνος.
 
Την Τρίτη, 26-3-2019 συνεδρίασε το νέο ΔΣ και ομόφωνα συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
 
Πρόεδρος: Χαράλαμπος Πάνης
 
Αντιπρόεδρος: Τάσος Γάτσιος
 
Γ. Γραμματέας: Αλέξης Τσαπάρας
 
Ταμίας: Κώστας Αρετάκης
 
Μέλη: Μαρία Τσομή
 
            Θοδωρής Κορωναίος
 
            Θανάσης Κατωγιάννης.
 
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας ευχαριστεί τα μέλη που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία και καλεί όλους τους γεωπόνους να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία του Συλλόγου και στη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεών του.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369