ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού προχώρησε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Με την απόφαση αυτή έγινε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή, για την ωρίμανση του οποίου θα χρησιμοποιηθεί ο τεχνικός σύμβουλος και η τεχνογνωσία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μέσω του μηχανισμού ELENA ωριμάζει και δημοπρατεί ανάλογα έργα.

Η Δημοτική Αρχή, όπως είχε δεσμευτεί στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το μοντέλο που επιλέγει θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου, σε όλες δηλαδή τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, χωρίς να δεσμεύσει οικονομικούς πόρους του και κυρίως χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ τόσο στην φάση της ωρίμανσης όσο και στη λειτουργία.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι τα βήματα που περιγράφονται αποτελούν τη συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο στη σχετική συνεδρίαση του 2019.

«Η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, δεδομένου ότι οι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας», τόνισε ο κ. Βάββας.

Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στους 17.624 και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 19,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον Δήμο με την αντικατάσταση του φωτισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 62%, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος. Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα διαμοιραστεί είτε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών είτε σε επενδύσεις ενίσχυσης των συναφών υποδομών.

Όπως είπε ο κ. Βάββας η ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε άλλους δήμους της χώρας κόστισε έως και 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι για το έργο που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε στην αντικατάσταση 2.640 λαμπτήρων, η ωρίμανση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και είχε κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρέστη ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα των μελών τόσο για τη διαδικασία ωρίμανσης όσο και για την διαδικασία δημοπράτησης του έργου, ενώ τόνισε ότι η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία γεωγραφικής κάλυψης, πλήρη και σαφή τεχνικά στοιχεία, καθώς και την επιλογή του καλύτερου οικονομικού μοντέλου που είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποχώρησαν κατά την έναρξή της, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023».

Η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί –δια περιφοράς- την προσεχή Παρασκευή.

 

Ενότητα Πολιτών - Νέα Γάννενα: Πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και ακατανόητη βιασύνη

 

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφείας "Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα" σε ανακοίνωσή της καταγγέλει σε αυστηρό ύφος τη διοίκηση για πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Συζητήθηκε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου το θέμα της έγκρισης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η παράταξη μας έθεσε τα ακόλουθα ζητήματα, τα οποία είχαμε αναφέρει και στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες.

1. Η Οικονομική επιτροπή του Δήμου είναι αναρμόδιο Όργανο να αποφασίσει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μόνο για λόγους εντυπώσεων.

2. Δεν έγινε μέχρι σήμερα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μοναδικό αρμόδιο Συλλογικό Όργανο, για την παρουσίαση της μελέτης και του συνόλου των απαραιτήτων στοιχείων, αλλά ούτε για να αποφασιστεί αν ο Δήμος θα προχωρήσει με τη μέθοδο ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ, όπως είχε καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο.

3. Τα στοιχεία που μας προσκομιστήκαν 5 μόλις λεπτά πριν τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης είναι ελλιπέστατα και χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση.

4. Η Δημοτική Αρχή προωθεί με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και βιασύνη, παραπλανώντας συνειδητά τους Γιαννιώτες, την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία εκχωρείται εν λευκώ η αρμοδιότητα για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου, με δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου σε 3 μόλις μέρες μετά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

5. Με επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αναπτυχτεί ο δημοκρατικός διάλογος που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεν μπορούν να διατυπωθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις ώστε να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για το συμφέρον του τόπου.

Για τους λόγους αυτούς, η παράταξη μας κατήγγειλε εμφατικά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής και αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής καθώς η διαδικασία που επέλεξε για να προωθήσει ένα τόσο σημαντικό θέμα συνιστά μείζονα προσβολή προς τα θεσμικά όργανα του Δήμου και τους Γιαννιώτες. Η παράταξη μας, έχοντας καταθέσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις απόψεις της για το θέμα, με υπόμνημα που απεστάλη στο Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια διαδικασία - παρωδία και καλεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τη Δημοτική Αρχή, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να φέρει προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου το σύνολο των τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο σε μια συνεδρίαση εκ του σύνεγγυς.

Σε αντίθετη περίπτωση, την καθιστούμε υπόλογη απέναντι στους πολίτες για την πρωτόγνωρη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί και τη ζημία που θα επιφέρει στο Δήμο.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369