ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Φώντα Χήτα

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, με δήλωση του (στο facebook), την 1η Ιουνίου 2020, διαβεβαιώνει για την αποφασιστική στάση του Δήμου, να αποτραπεί όπως λέει, οποιαδήποτε παρέμβαση στα βουνά μας, με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
Την ίδια στιγμή, κι άλλες παρεμβάσεις, όπως της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Θεόφιλος Σούλτης), μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων, της Τοπικής Κοινότητας Μετσόβου, φορέων όπως ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου και απλών πολιτών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τεράστιο αυτό ζήτημα οικολογικής καταστροφής του φυσικού πλούτου στον τόπο μας.
Ωραία λοιπόν, κάτι αρχίζει να κινείται, σε ποιά κατεύθυνση, θα το δείξει η πορεία, γιατί βέβαια οι εξελίξεις τρέχουν κι αυτά που έρχονται είναι ακόμη χειρότερα.
Κι επειδή χρόνος δεν υπάρχει, ας ετοιμαστεί, σε πρώτη φάση και κατατεθεί, η ένσταση για τους 4 Αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 88,45 MW στο Περιστέρι, ως τις 4 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία.
Αρκούν όμως άραγε, μια δήλωση προθέσεων, κάποιες αναρτήσεις και διαμαρτυρίες στο διαδίκτυο, μερικές αυθόρμητες πράξεις και πρωτοβουλίες πολιτών, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ολόκληρο σύστημα που έχει στηθεί με σκοπό την άλωση των βουνών μας, στο όνομα της – υποτίθεται – πράσινης ανάπτυξης, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ασφαλώς και όχι.
Ας μιλήσουμε λοιπόν τη γλώσσα της αλήθειας, όπως ζητάμε από την αρχή.
Όταν απουσιάζει ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός, το νέο Χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν ανεξέλεγκτα και με μελέτες με ψευδή και αλλοπρόσαλλα στοιχεία χαρτογιακάδων, που ούτε κατά διάνοια γνωρίζουν την περιοχή μας, αλλά με copy paste δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, χωροθετούνται αιολικά βιομηχανικά πάρκα, ασφαλώς και δεν μπορούμε να δεχτούμε τις ...αγνές προθέσεις των αεριτζήδων και αδρά επιδοτούμενων επενδυτών.
Όταν χωροθετούνται αιολικά εντός προστατευόμενων περιοχών Natura και βαφτίζεται το κρέας ψάρι, όταν κάθε κορυφογραμμή μας σημαδεύεται, όταν αποσιωπούνται ενέργειες, που ξαφνικά εμφανίζονται και δημιουργούν τετελεσμένα, δεν μπορεί να μας καθιστούν ήσυχους, παρά μόνον έντονα προβληματισμένους.
Όχι, δεν είμαστε απέναντι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Είμαστε απέναντι στο πλιάτσικο που επιχειρείται, σε εκείνους που λυμαίνονται τον φυσικό πλούτο λες και είναι ιδιωτική τους περιουσία, σ' αυτούς που τον απεμπολούν κλείνοντας το μάτι στους άρπαγες του, στην αποσιώπηση των πραγματικών εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της. Ας ενημερωθούν επιτέλους, για παράδειγμα, όσοι υποτίθεται νοιάζονται για τον τόπο τους, για την περίφημη Μελέτη του 2011 για το ενεργειακό δυναμικό της Περιφέρειας Ηπείρου (https://fatzetu.blogspot.com/2014/01/2011_24.html?spref=fb&fbclid=IwAR0wAgEbHd-iCMWx90nI7avvuhDHMWfhxmaqmouHzfOZxZSLBJh0VMm7EuY ). Θα τους λυθούν αρκετές απορίες...
Είπε ο Δήμαρχος (1/6/20): “...ο Δήμος δεν ενημερώνεται για όλες τις αδειοδοτήσεις”. Αλήθεια;
Για ποιές άραγε ενημερώνεται και για ποιές όχι; Και πως εμείς, σε μια μικρή έρευνα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά και αλλού, βρήκαμε τουλάχιστον 23 περιπτώσεις που είτε βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης των αδειών, είτε της αδειοδότησης (μία μονάδα ήδη λειτουργεί), συνολικής ισχύος περίπου 450 MW!. Πόσο μάλλον, ένας Δήμος, που εκτός των άλλων θα έπρεπε να είναι υποψιασμένος με το νταβαντούρι που γίνεται για τις ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα...
Και συνεχίζει ο Δήμαρχος (1/6/20): “...Όσον αφορά τα αιολικά που ακούγονται στην περιοχή μας...”. Δεν ... ακούγονται Δήμαρχε μας, έχουν ανακοινωθεί, τα ξέρει όλος ο κόσμος.
Σ' ότι αφορά το έργο – τέρας στα βουνά του Ανηλίου, το 2014, κανένας Δήμος, καμιά αντιπολίτευση δεν το σταμάτησε. Ακολούθησαν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Ως τότε το έκρυβαν ... Αλλά αυτό είναι παρελθόν βέβαια, αν και το ξαναβρίσκουμε τώρα μπροστά μας και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος.
Μας βρίσκει σύμφωνους η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ζητεί ομόφωνη απόφαση και στάση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε “να αποτραπεί οποιαδήποτε παρέμβαση στα βουνά μας, χωρίς μάλιστα την βούληση μας, ακόμη περισσότερο όταν οι εκτάσεις αυτές είναι δημοτικές” (δήλωση Δημάρχου, 1/6/20).
Ζητούμε όμως, αυτή η απόφαση να έχει και τη λαϊκή ενδυνάμωση, μέσα από Ανοιχτή Συνέλευση των Πολιτών του Δήμου, όπου και θα αναλυθούν όλες οι επί μέρους παράμετροι, θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση – γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος να ξέρετε – θα σταλεί ομόθυμο και ομόφωνο αίτημα όλων, πως τα βουνά μας, δεν είναι τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο, μα ο ίδιος ο πλούτος μας, το σήμα κατατεθέν μας, η ζωή και η ανάσα του τόπου μας.
Με παραλήπτες εκεί και όπου πρέπει. Στην τοπική, περιφερειακή και κεντρική εξουσία...
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, δεν μπορεί να συμβαδίζουν με δηλώσεις του τύπου: “Το Μέτσοβο για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην πρωτοπορία. Η επένδυση είναι πολύ σημαντική, η συνεργασία που είχαμε ήταν άριστη και ευχόμαστε τα καλύτερα” (δηλώσεις του Δημάρχου στις 2 Οκτωβρίου 2017, στα εγκαίνια του πρώτου αιολικού σταθμού στη θέση “Βαρικό”).
Αλλά και ένα χρόνο μετά : “Εγώ προσωπικά και η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, είμαστε υποστηρικτές της αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας και που προσδίδουν έσοδα και βοηθούν στην ήπια ανάπτυξη των ενεργειακών δεδομένων του Δήμου και της περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά, εγκρίναμε και συνηγορήσαμε υπέρ της εγκατάστασης της πρώτης μονάδας ΑΠΕ με την εφαρμογή αιολικών ανεμογεννητριών στην Ήπειρο, στα όρια του Δήμου Μετσόβου.
Υπάρχει πρόθεση αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις περαιτέρω επέκτασης και εφαρμογής και άλλων δικτύων ανεμογεννητριών σε συνεργασία και μετά την έκδοση σχετικών αδειών, ώστε να αξιοποιήσουν ήπια τα ενεργειακά αποθέματα χωρίς να ενοχλούν το περιβάλλον.
Θέλω να εξάρω και την κατανόηση και το επίπεδο αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μου που βοηθούν τον Δήμο να καρπωθεί σημαντικών εσόδων, που τον βοηθά για την περαιτέρω πρόοδο του” (Συνέντευξη του Δημάρχου, στο VISIT-IOANNINA.GR το 2018)
Συνεπώς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα διαπιστώνοντας πως, ο Δήμος μας, με τον πλέον επίσημο τρόπο εμφανίζεται να έχει την πρόθεση σε “ενδιαφέρουσες προτάσεις”, που δεν ...ενοχλούν το περιβάλλον, όπως λέει.
Μαθαίνουμε επίσης ότι, ο Δήμος καρπώνεται σημαντικά έσοδα, για την πρόοδο του και πως υπάρχει συντριπτική αποδοχή των πολιτών σ' αυτή την κατεύθυνση. Στην ...κατακρεούργηση δηλαδή των κορυφογραμμών στα βουνά μας, των δασικών εκτάσεων, του δάσους – του Δημοτικού δάσους, μη το ξεχνάμε – του φυσικού τους κάλλους.
Όχι, με αυτή τη λογική, με μνήμη χρυσόψαρου, κάθε προσπάθεια να μιλήσουμε ανοιχτά, να πούμε αλήθειες, να ενημερωθεί ο κόσμος, να κονιορτοποιήσουμε επιχειρήματα για την αναγκαιότητα τέτοιων “επενδύσεων” στον τόπο μας, να προστατεύσουμε ότι μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας, ως φυσικό πλούτο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν επιμένουμε, ή και κρύβουμε επιμελώς τι είπαμε, τι κάναμε, τι θέλουμε να γίνει...
Ανοιχτές λοιπόν διαδικασίες, συμμετοχή του κόσμου, ενίσχυση της φωνής δικαίου στις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών μας και ότι άλλο, στην άκρη.
Γι αυτό και η πρωτοβουλία πρέπει να έχει χαραχτήρα μαζικό, να μετέχουν άπαντες, όσοι περισσότεροι, προς την ίδια κατεύθυνση, με την ίδια γλώσσα, την ίδια προοπτική, από την ίδια πλευρά.
Έκαστος, εφ' ω ετάχθη

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369