ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Δήμαρχος Ιωαννινων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος την υποδέχθηκε στο γραφείο του μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσα.

Κατά την συνάντησή τους τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα στην μετά covid εποχή, ενώ συζητήθηκαν και οι δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί από τη δημοτική αρχή για τη στήριξη των επαγγελματιών.

Ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας.

«Καταθέσαμε τις δικές μας απόψεις, τους δικούς μας σχεδιασμούς όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη και μιλήσαμε για την αγροτική οδοποιία που διευκολύνει τους επαγγελματίες αγρότες της περιοχής μας. Η μελέτη της αγροτικής οδοποιίας που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ ουσιαστικά έχει γίνει αποδεκτή και μέσω αυτής θα διευκολυνθούν όλες οι μονάδες που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Μιλήσαμε για τη δημιουργία Τράπεζας Γης για τους νέους αγρότες και για τις δράσεις που με τη βοήθεια του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βλέτσα κάνουμε, ώστε να μπορέσουν νέοι αγρότες να εξασφαλίσουν την απαραίτητη γη για να οργανώσουν πρωτότυπες καλλιέργειες. Αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μελισσοκομικού πάρκου στους Λιγκιάδες, το οποίο αποτελεί μια ακόμη καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει τη μελισσοκομία της περιοχής μας που είναι γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Μιλήσαμε επίσης και για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών που κατάφεραν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τη δική μας συμβολή να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δίνοντας χώρο στους δικούς μας και όχι μόνο καλλιεργητές» δήλωσε ο Δήμαρχος μετά το πέρας της συνάντησης.

Από την πλευρά της η κα Αραμπατζή εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη δράσεων που θα ενισχύσουν την οικονομία.

«Είχα τη χαρά και την ευκαιρία να έχω μια ολιγόλεπτη αλλά πολύ περιεκτική συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο και να διαπιστώσω πραγματικά ιδίοις όμμασι και το ενδιαφέρον και τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει ως Δήμαρχος μαζί με τους συνεργάτες του για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος εδώ στην περιοχή σας είναι πολύ αναπτυγμένος» ανέφερε η κα Αραμπατζή και πρόσθεσε: «Ανταλλάξαμε απόψεις για την μετά covid εποχή για τη διαχείριση της πανδημίας και βεβαίως για το μεγάλο ‘όπλο’ της ελληνικής οικονομίας και της χώρας μας που είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την εξέλιξη και δεν είναι άλλο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει ένα πολύ καλό ποσό από το Ταμείο Ανάπτυξης για την προώθηση των δράσεων που θα επανακάμψουν και θα ανατάξουν ουσιαστικά τον πρωτογενή και τον αγροτικοδιατροφικό τομέα που πλέον με νούμερα και στοιχεία αποδεικνύει τη δυναμική του» κατέληξε η Υφυπουργός.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τους έξι βασικούς άξονες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, επισημαίνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας, όπως αυτοί οριοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ, καθώς και άλλα επιπρόσθετα μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται και οι αγρότες.
Σε μια περίοδο που η απώλεια εισοδήματος για τον αγροτικό κόσμο την τρέχουσα χρονιά φτάνει στο 80%, με τις πολύ αυξημένες τιμές πρώτων υλών, την αλματώδη αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη στήριξη του αγροτικού κόσμου με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τους έξι βασικούς άξονες στήριξης, 
⦁Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές,
⦁Ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές,
⦁Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων,
⦁Χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος,
⦁Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης,
⦁Λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.
Πέρα από τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε κι άλλα εμπροσθοβαρή μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται και οι αγρότες. Ειδικότερα, θεσμοθετείται,
⦁Η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και της αγροτικής γης,
⦁Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος, γιατί αυτός είναι ένας φόρος εντελώς άδικος,
⦁Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους (αγρότες, δημόσιους υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους), όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
 

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων στο πλαίσιο διάδοσης και ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα (βάσει του Νόμου 4582/2018 περίθεματικού τουρισμού), συνδιοργανώνει το European CirrusRally2021.

Δώδεκα αεροσκάφη τύπου Cirrus SR22 θα συμμετέχουν με τα πληρώματα τους. Οι χώρες προέλευσης τωναεροσκαφών και πληρωμάτων θα είναι από την κεντρική Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία. Η διαδρομή με τις χώρες που θα επισκεφθούν θα είναι Γερμανία-Σλοβακία-Βουλγαρία - Ελλάδα –Μαυροβούνιο – Σλοβενία –Γερμανία.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Cirrus Aircraft Γερμανίας και η Pilotravel. Η εκδήλωση τελείυπότηναιγίδατουΥπουργείου Τουρισμού καιτης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι οι σχολές Ωμέγα, η Pegasus Aviation και η Olympus Aviation.

Καιρού επιτρέποντος, τα 12 ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα από την Σόφια της Βουλγαρίας και να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στις 3 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, θα κατευθυνθούν στο αεροδρόμιοτης Σύρου όπου και θα ελλιμενιστούν για δύο μέρες. Στον αερολιμένα της Σύρου θα υπάρξει δυνατότητα επίδειξης των σύγχρονων τεχνολογικά αεροσκαφών CirrusSR22TG6,τα οποία διαθέτουν βαλλιστικό αλεξίπτωτο στο στάνταρ εξοπλισμό τους για κάθετη προσγείωση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σε τοπικούς φορείς και κατοίκους του νησιού.

Στις 5 Οκτωβρίου τα αεροσκάφη θα αφιχθούν στο δημοτικό αερολιμένα Καστελορίζου, όπουαναμένεται καλωσόρισμα από τους τοπικούς φορείς, την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων και τοδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κύριοΓεώργιο Δριτσάκο. Θα υπάρξει επίσηςπρογραμματισμένη επίδειξη των αεροσκαφών στους τοπικούς παράγοντες, στους κατοίκους τουνησιούκαισταπαιδιά.

Στις 7 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν από το Καστελόριζο προς διεθνές αεροδρόμιο των      Ιωαννίνων όπου θα τους καλωσορίσουν οι τοπικές αρχές, ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων και το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Θα διαμείνουν για 2 ημέρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των πληρωμάτων στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Πωλείται οικοδομήσιμο γωνιακό οικόπεδο 1.300 τ.μ. στην Ελεούσα Ιωαννίνων επί της οδού Σωκράτη Νο 16 στην τοποθεσία Πλήχτες. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τηλ.6947373713.
._2.jpg._3_1.jpg