ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είμαστε τρεις και ανεβαίνουμε τη στριφογυριστή σκαλίτσα ο ένας πίσω από τον άλλο με βήματα μπαλαρίνας, πατώντας στις μύτες των ποδιών σαν γάτες.

Δεν γίνεται αλλιώς... μόνο ακροπατώντας μπορούμε να ανεβούμε την εξωφρενικά στενή σκαλίτσα, που παρότι καταπιεστική είναι ταυτόχρονα ιστορική: κάποτε, την ανέβαινε ο μουεζίνης πέντε φορές τη μέρα, για να βγει στον εξώστη του μιναρέ και να καλέσει τους πιστούς να προσευχηθούν. Βρισκόμαστε στο τζαμί του Ασλάν Πασά, ένα μνημείο των Ιωαννίνων που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο της πόλης - έναν χώρο στον οποίο μπαίνοντας σκάνε μπροστά στα μάτια μας βομβίτσες χρωμάτων, από πηχτό κόκκινο μέχρι φωσφοριζέ γαλάζιο.

Το μουσείο είναι πραγματικά υπέροχο, όχι μόνο από άποψη αισθητικής αλλά και από άποψη στόχευσης, καθώς επιχειρεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα τρία στοιχεία -χριστιανικό, μουσουλμανικό, εβραϊκό- που συγκροτούν την ταυτότητα των Ιωαννίνων μέσα από τα αντίστοιχα εκθέματα (όπως είναι το δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη ή τα «κετουμπά», τα εβραϊκά συμβόλαια γάμου). Μια βόλτα στην πόλη, βέβαια, στο Κάστρο, στο Ιτς Καλέ, στο Φετιχιέ τζαμί και στον τάφο-τεχνούργημα του Αλή πασά, μια ματιά έξω από την κλειστή εξώπορτα της Συναγωγής, μας βοηθάνε να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που είδαμε σε μικρογραφία στο μουσείο, πόσο δηλαδή ο εβραϊσμός, ο μουσουλμανισμός και ο χριστιανισμός μπλέκονται στα Γιάννενα, σαν τρία μέλη που στηρίζουν το ιστορικό σώμα της πόλης. Υστερα από μια μεγάλη βόλτα στο αστικό κομμάτι, κατευθυνόμαστε προς Παμβώτιδα. Φτάνουμε στις όχθες της λίμνης, καθόμαστε στην πεζούλα και απλώνουμε τα πόδια μπροστά από τα νερά της.

Τα τεντώνουμε και βγάζουμε μια καταπράσινη υδάτινη φωτογραφία με τρία παπούτσια να παρεμβάλλονται στο κάδρο. Πίσω μας, οι κρανοφορεμένοι Γιαννιώτες δικυκλιστές τρέχουν με τα ποδήλατα στον παραλίμνιο δρόμο - μπροστά μας βλέπουμε τα πλεούμενα που συνδέουν τα Γιάννενα με το Νησί. Περίεργο τοπίο. Ενα εύφορο νησί στη μέση μιας λίμνης και μια σειρά από δίχρωμα πλοιάρια (λευκό-κόκκινο, μπλεκόκκινο) να πηγαίνουν μπρος-πίσω, μπρος-πίσω, να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν κόσμο.

Το Νησί είναι από μόνο του ολόκληρο ένα αξιοθέατο, μία χερσαία παραφωνία της λίμνης στολισμένη με ηπειρώτικα σπίτια και βυζαντινά/μεταβυζαντινά μοναστήρια (όπως είναι η ξακουστή Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών). Παίρνουμε κι εμείς ένα απ’ τα δίχρωμα πλοιάρια, αποβιβαζόμαστε στο Νησί και κάνουμε τον γύρο του με τα πόδια. Μεγάλο δεν τον λες (διαρκεί λιγότερο από ώρα) αλλά σου αφήνει μια επίγευση εξωτισμού, σαν να έχει κάτι από βραζιλιάνικη φύση το τοπίο, έτσι έξαλλο και φουντωτό που είναι... Κάπως έτσι, με τους βραζιλιάνικους συνειρμούς στο μυαλό και μια αξέχαστη αναμνηστική φωτογραφία που αποτυπώνει τα υποδήματά μας να ίπτανται πάνω από την πρασινωπή επιφάνεια της Παμβώτιδας, κλείνει το σύντομο ταξίδι μας στα Γιάννενα. Πανέμορφη η πόλη. Θερμή, πέτρινη, ηπειρώτικη. Ηθελε κι άλλο χρόνο...

 

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ethnos.gr
(Κείμενο: Ελευθερία Αλαβάνου)

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Δυναμικά ξεκίνησε τη θητεία του το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Θεσπρωτικού. Ήδη ανήγγειλε τη διοργάνωση τριών εκδηλώσεων για το εορταστικό πρόγραμμα της Αποκριάς, ενώ σχεδιάζει πολλές περισσότερες. 

 

Apokri._Lampadidromia.jpegEkd._Tsiknopempths.jpeg

 

Ekd._Kyriakhs_23_Fevroyariou.jpeg

Το ποσό των 2 εκ. ευρώ θα διαθέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για στήριξη των αγροτών και για παροχή ρευστότητας στην αγροτική οικονομία. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά αποζιώσεις που έχουν εγκριθεί αλλά έχουν καθυστερήσει να αποδοθούν στους δικαιούχους. Αυτό δήλωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369