ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είμαστε τρεις και ανεβαίνουμε τη στριφογυριστή σκαλίτσα ο ένας πίσω από τον άλλο με βήματα μπαλαρίνας, πατώντας στις μύτες των ποδιών σαν γάτες.

Δεν γίνεται αλλιώς... μόνο ακροπατώντας μπορούμε να ανεβούμε την εξωφρενικά στενή σκαλίτσα, που παρότι καταπιεστική είναι ταυτόχρονα ιστορική: κάποτε, την ανέβαινε ο μουεζίνης πέντε φορές τη μέρα, για να βγει στον εξώστη του μιναρέ και να καλέσει τους πιστούς να προσευχηθούν. Βρισκόμαστε στο τζαμί του Ασλάν Πασά, ένα μνημείο των Ιωαννίνων που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο της πόλης - έναν χώρο στον οποίο μπαίνοντας σκάνε μπροστά στα μάτια μας βομβίτσες χρωμάτων, από πηχτό κόκκινο μέχρι φωσφοριζέ γαλάζιο.

Το μουσείο είναι πραγματικά υπέροχο, όχι μόνο από άποψη αισθητικής αλλά και από άποψη στόχευσης, καθώς επιχειρεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα τρία στοιχεία -χριστιανικό, μουσουλμανικό, εβραϊκό- που συγκροτούν την ταυτότητα των Ιωαννίνων μέσα από τα αντίστοιχα εκθέματα (όπως είναι το δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη ή τα «κετουμπά», τα εβραϊκά συμβόλαια γάμου). Μια βόλτα στην πόλη, βέβαια, στο Κάστρο, στο Ιτς Καλέ, στο Φετιχιέ τζαμί και στον τάφο-τεχνούργημα του Αλή πασά, μια ματιά έξω από την κλειστή εξώπορτα της Συναγωγής, μας βοηθάνε να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που είδαμε σε μικρογραφία στο μουσείο, πόσο δηλαδή ο εβραϊσμός, ο μουσουλμανισμός και ο χριστιανισμός μπλέκονται στα Γιάννενα, σαν τρία μέλη που στηρίζουν το ιστορικό σώμα της πόλης. Υστερα από μια μεγάλη βόλτα στο αστικό κομμάτι, κατευθυνόμαστε προς Παμβώτιδα. Φτάνουμε στις όχθες της λίμνης, καθόμαστε στην πεζούλα και απλώνουμε τα πόδια μπροστά από τα νερά της.

Τα τεντώνουμε και βγάζουμε μια καταπράσινη υδάτινη φωτογραφία με τρία παπούτσια να παρεμβάλλονται στο κάδρο. Πίσω μας, οι κρανοφορεμένοι Γιαννιώτες δικυκλιστές τρέχουν με τα ποδήλατα στον παραλίμνιο δρόμο - μπροστά μας βλέπουμε τα πλεούμενα που συνδέουν τα Γιάννενα με το Νησί. Περίεργο τοπίο. Ενα εύφορο νησί στη μέση μιας λίμνης και μια σειρά από δίχρωμα πλοιάρια (λευκό-κόκκινο, μπλεκόκκινο) να πηγαίνουν μπρος-πίσω, μπρος-πίσω, να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν κόσμο.

Το Νησί είναι από μόνο του ολόκληρο ένα αξιοθέατο, μία χερσαία παραφωνία της λίμνης στολισμένη με ηπειρώτικα σπίτια και βυζαντινά/μεταβυζαντινά μοναστήρια (όπως είναι η ξακουστή Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών). Παίρνουμε κι εμείς ένα απ’ τα δίχρωμα πλοιάρια, αποβιβαζόμαστε στο Νησί και κάνουμε τον γύρο του με τα πόδια. Μεγάλο δεν τον λες (διαρκεί λιγότερο από ώρα) αλλά σου αφήνει μια επίγευση εξωτισμού, σαν να έχει κάτι από βραζιλιάνικη φύση το τοπίο, έτσι έξαλλο και φουντωτό που είναι... Κάπως έτσι, με τους βραζιλιάνικους συνειρμούς στο μυαλό και μια αξέχαστη αναμνηστική φωτογραφία που αποτυπώνει τα υποδήματά μας να ίπτανται πάνω από την πρασινωπή επιφάνεια της Παμβώτιδας, κλείνει το σύντομο ταξίδι μας στα Γιάννενα. Πανέμορφη η πόλη. Θερμή, πέτρινη, ηπειρώτικη. Ηθελε κι άλλο χρόνο...

 

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ethnos.gr
(Κείμενο: Ελευθερία Αλαβάνου)

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης, την Παρασκευή 18-09-2020 θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων. Την ίδια μέρα στις 11:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Ν. Ζέρβα 2 (3ος όροφος, γρ.17).

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΑΟ BUDO σε συνεργασία με την ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ , διοργανώνει το προσεχές τριήμερο 24-26/7 τρείς Πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής IPSC μόνο για εφήβους και νεανίδες. Οι αγώνες αυτοί ήταν αρχικά

προγραμματισμένοι να γίνουν με πλήρεις τις κατηγορίες και σε διαφορετικές ημερομηνίες , αλλά ο COVIT 19 επέφερε την αναβολή τους. Η ΣΚ.Ο.ΕΛΛΑΔΟΣ και ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ συνειδητοποιώντας το πρόβλημα που θα επέφερε στους εφήβους και

νεανίδες σκοπευτές – μαθητές η αναβολή τους , αποφάσισαν να τους διοργανώσουν τηρώντας με αυστηρότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο . Έτσι οι νεαροί σκοπευτές όλης της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τις προνομιούχες

πανελλήνιες διακρίσεις που θα τους εξασφαλίσουν και πρόσθετα μόρια για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω των ειδικών πινάκων επιτυχόντων της ΓΓΑ. Βέβαια το εγχείρημα πολύ δύσκολο λόγω των ειδικών συνθηκών , κάτι

που η Ομοσπονδία το γνωρίζει καλά και γι αυτό ανέθεσε στον ΑΟ BUDO την διοργάνωση λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του , της εμπειρίας του και της μεγάλης σημασίας που δείχνει στους σκοπευτές των μικρών ηλικιών. Το ότι κάθε χρόνο ο

Όμιλος διοργανώνει από 2-3 διαφορετικών όπλων Πανελληνίους σίγουρα κάτι σημαίνει ,μάλιστα χωρίς την στήριξη και βοήθεια των τοπικών αρχών , παρότι εξ αιτίας των δραστηριοτήτων του είναι μία συνεχής αιμοδοσία προς τον τοπικό αθλητικό

και όχι μόνον τουρισμό.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρ όλες τις αντιξοότητες υπάρχουν και σταθεροί υποστηρικτές των προσπαθειών του Ομίλου , όπως ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Σιόρεντας , Δ/κτης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ , ο Αν/χης κ. Μάριος Σταμέλος , Δ/κτης του 625 ΤΠ

,καθώς και ανελλιπώς οι προκάτοχοί τους ,τους οποίους ευχαριστούν θερμά η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ και όλοι οι γονείς των μικρών σκοπευτών που θα συμμετάσχουν στους αγώνες , γνωρίζοντας ότι χωρίς τις

προσπάθειές τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους δεν θα ήταν δυνατή υπό τις σημερινές συνθήκες η πραγματοποίηση των αγώνων.

ΑΠΟ ΤΟ BUDO ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369