ΥΓΕΙΑ

Σεπτέμβριος και το κουδούνι του σχολείου καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες πίσω στα θρανία, αλλά και στα γήπεδα των αθλητικών δραστηριοτήτων που σφύζουν από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οι γονείς, καθώς και οι ίδιοι οι ενήλικες-αθλούμενοι σπεύδουν άλλοτε με δική τους πρωτοβουλία στα πλαίσια της πρόληψης και άλλοτε μετά από παραίνεση της πολιτείας μέσω του σχολείου ή των αθλητικών συλλογών/ομάδων/γυμναστηρίων, να επισκεφθούν έναν ιατρό για να πάρουν τη βεβαίωση άθλησης μας λέει η κυρία ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

1. Είναι ο προαθλητικός έλεγχος μια τυπική διαδικασία;

Η επίπτωση του αιφνίδιου θανάτου στους αθλητές, κυμαίνεται από 1: 1.000.000 έως 1:3.000, αυξανόμενη σημαντικά στους άνδρες, στους έγχρωμους και στους παίχτες καλαθοσφαίρισης. Φυσικά, η παρουσία καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου.
Όσο και αν η «βιομηχανία της υγείας» και η «μαζική αντίληψη» της υγείας κάποιων αθλητικών συλλόγων, προωθεί «οικονομικές» προσφορές και μαζικές αθλητικές βεβαιώσεις, υποβαθμίζοντας την αξία του προαθλητικού ελέγχου, η απώλεια έστω και μίας ζωής από τον πληθυσμό των αθλούμενων -  υγιών και νέων δηλαδή ως επί το πλείστον ατόμων, δεν είναι αποδεκτός κίνδυνος για κανέναν ιατρό και κανέναν αθλητή. Δε θα πρέπει στο σημείο αυτό να παραβλέπεται η επίδραση του προαθλητικού ελέγχου του ασκούμενου σε ολόκληρη την οικογένειά του, καθώς μπορεί μαζί με τη δική του να σωθούν και πολλές άλλες ζωές.

2. Ποιος χρειάζεται να υποβάλλεται σε προαθλητικό έλεγχο και κάθε πότε;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, σε προαθλητικό έλεγχο πρέπει να υποβάλλονται:

Α.Κάθε 2 χρόνια,όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών και όλοι οι ενήλικες που κάνουν ανταγωνιστικά αθλήματα. Ο ανταγωνιστικός αθλητισμός αναφέρεται σε άτομα που συμμετέχουν σε μία οργανωμένη ομάδα ή επιδίδονται σε ένα ατομικό σπορ που απαιτεί ανταγωνισμό έναντι άλλων, υψηλό επίπεδο επιδόσεων και συστηματική και έντονη άσκηση.
Β.Κάθε έτος, όλοι οι «βετεράνοι» αθλητές, δηλαδή οιάνδρες άνω των 40 ετώνκαιοι γυναίκες άνω των 50 ετών ή μετά την εμμηνόπαυση.
Γ.Κάθε έτος, οιεπαγγελματίες και οι elite αθλητές
Δ.Όσοι ενήλικες πρόκειται να αρχίσουν να αθλούνται

3. Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο προαθλητικός έλεγχος σε ασυμπτωματικά άτομα;

a)Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό
b)Κλινική εξέταση και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
c)Ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογράφημα στους αθλητές ανταγωνιστικών αθλημάτων και σε όλους τους υπόλοιπους επί συγκεκριμένων ενδείξεων
d)Δοκιμασία κόπωσης και ενδεχομένως βασικό αιματολογικό έλεγχο (έλεγχος λιπιδίων κλπ) στους βετεράνους αθλητές

Επί ύπαρξης συμπτωμάτων ή παθολογικών ευρημάτων, απαιτείται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος ή/και παραπομπή σε ειδικά κέντρα, όπως είναι το ΕΚΚΑΝ (Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων).

4. Μπορεί ο προαθλητικός έλεγχος να εγγυηθεί την ασφάλεια των αθλούμενων 100%;

Δεν υπάρχει καμία μεμονωμένη διαγνωστική εξέταση που να έχει ειδικότητα και ευαισθησία 100%. Από την άλλη, ο συνδυασμός του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από έμπειρο και προσεκτικό καρδιολόγο, μπορεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια να διαγνώσει κλινικές και υποκλινικές νοσολογικές οντότητες που σχετίζονται με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.  

Ο αθλητισμός είναι χαρά, υγεία και πολιτισμός, γι ‘ αυτό πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια.  

keramida_kallioph.jpg

ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Με διάθεση χιούμορ και πνεύμα καρναβαλικό η επιτροπή του καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, μας ενημερώνει για την προετοιμασία που κάνει εν όψει του μεγάλου κεφιού της 10ης Φεβρουαρίου 2018. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Mε τα μελομακάρονα ακόμη στον ουρανίσκο και πριν προλάβουμε να ξεστολίσουμε και να κόψουμε όλες τις βασιλόπιτες, προχωράμε ολοταχώς τις προετοιμασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που θα γίνει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού διοργανώνει συναντήσεις για την καλύτερη διοργάνωση της καρναβαλικής παρέλασης. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Χ. Τσιρογιάννη, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Χαρακλιά καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αρταίων, με τους οποίους συζήτησαν οργανωτικά ζητήματα και θέματα υποστήριξης για ένα ακόμη επιτυχημένο καρναβάλι.

 

Την Τρίτη 16-1-2018 συναντήθηκαν τα μέλη της άτυπης επιτροπής όπου μεταξύ ποτού και κοπής πίττας συζήτησαν για την προετοιμασία των αρμάτων και όλες τις λεπτομέρειες και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 7 το απόγευμα όλοι οι αρχηγοί των γκρουπ του καρναβαλιού θα συναντηθούν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας (ισόγειο) για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη ροή της καρναβαλικής παρέλασης.

 

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο καρναβάλι… και αξίζει την υποστήριξη όλων μας διότι:

Αντέχει 37 χρόνια, θα συμμετέχουν 1500 καρναβαλιστές όλων των ηλικιών,το παρακολουθούν εκατοντάδες θεατές από όλη την περιφέρεια και δίνει κάθε χρόνο, βρέξει-χιονίσει, ένα εύθυμο και σατιρικό χρώμα στην πόλη της Άρτας.

Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες και σε όλους για μια δημιουργική συμμετοχή στο καρναβάλι του 2018, γεμάτη φαντασία, χιούμορ και κέφι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Κική Μανοπούλου: 6936393456

Κυριακούλα Κουτσούμπα: 6978595133

Λαμπρινή Τρομπούκη: 6948805702

Για την Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας

Κική Μανοπούλου

Κυριακούλα Κουτσούμπα"

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας "Νέα παράταση δόθηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στις προθεσμίες για το υπομέτρο 4.1 ("Σχέδια Βελτίωσης")


Η Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας εξέδωσε σχετικά την παρακάτω ανακοίνωση:
Πρέβεζα: 20-6-2018
Αριθ. Πρωτ.:82290/5460 Θέμα: Ανακοίνωση σχετικά με την 1η Πρόσκληση για τις δράσεις 4.1.1. και 4.1.3. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.
Σχετ: Το από 19-6-2018 μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου της ΔΑΟ Περιφ. ΗπείρουΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 για παράταση ημερομηνιών για την υποβολή «Σχεδίων βελτίωσης».Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής:α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 16/7/2018.β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 29/8/2018 και ώρα 1 μ.μ ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 26/8/2018.γ) Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 14/9/2018Αναλυτικά η πρόσκληση στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr κ.α.Ε.Π.

 

Ο Αν. Προϊστάμενος

Ι. Αυγέρης

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το «Ε’ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης» που τελούσαν υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κα. Δήμητρα Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θωμά Γκίνη, την Ελληνίδα Πρόξενο στο Ντίσελντορφ κα. Μαρία Παπακωνσταντίνου, τον Δήμαρχο του Βούπερταλ κ. Andreas Mucke, τον ηπειρώτη Δήμαρχο του Σβέρτε κ. Δημήτρη Αξούργο, καθώς και με εκπροσώπους φορέων των Ελλήνων του εξωτερικού, με τους οποίους συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα, που αφορούν την ομογένεια των Ηπειρωτών της Ευρώπης και τους συλλόγους τους, καθώς και τις συνέργειες που απαιτούνται για την πολύπλευρη αναβάθμιση της Ηπείρου.

Στο Αντάμωμα συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ιωαννίνων κ. Γκόλας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηγουμενίτσας κα. Σούρλα, ο Αντιδήμαρχο Άρτας κ. Χαρακλιάς κ.α.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή ου αναφέρει ότι: "Συμμετέχει στη δράση «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του  Δήμου Ιωαννιτών, για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας.

Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης (Μεταβατικό Κτήριο).   

Παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή όλων μας στη συγκεκριμένη δράση και πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεώργιος Δ.Καψάλης"       

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Τα πολυκαταστήματα JUMBO ζητούν για το κατάστημα στην Πρέβεζα στην περιοχή του Λούρου, Υπεύθυνο Τμήματος.