ΥΓΕΙΑ

Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι αυξάνονται, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια ιδιαίτερη φροντίδα στη διατροφή μας με στόχο να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε στο καλοκαιρινό διαιτολόγιό μας είναι τα εξής :

  • Επιβάλλεται να καταναλώνουμε 2 έως 2,5 λίτρα νερό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, ο οργανισμός αυξάνει την εφίδρωση για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Παράλληλα, με τον ιδρώτα, χάνονται και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών. Έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αύξηση παλμών και θερμοκρασίας και, σε ακραίες περιπτώσεις, θερμοπληξία.

  • Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών :

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, σημαντικές για τη λειτουργία του εντέρου. Τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό ( μπορεί να φτάσουν και το 90 % ), περιέχουν πολλούς ηλεκτρολύτες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η συνιστώμενη ποσότητα φρούτων, για το καλοκαίρι, είναι περίπου 3-5 μερίδες την ημέρα. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να πάρετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός .

  • Περιορίζουμε στην διατροφή μας τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα ζωικά λιπαρά ( δηλαδή λιπαρό κρέας , αλλαντικά ,μαγιονέζα ,βούτυρο) και στα γλυκά .

Οι τροφές αυτές τις καλοκαιρινές ημέρες προκαλούν δυσφορία, αυξημένη εφίδρωση και δυσπεψία και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους και στους καρδιοπαθείς. Για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη, προτιμήστε τροφές όπως: ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά, αυγό και άπαχο μοσχάρι .

  • Περιορίστε το αλκοόλ :

Η αυξημένη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί εφίδρωση και αυξημένη διουρητική δράση και τελικά οδηγεί σε απώλεια υγρών (αφυδάτωση). Γι αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Προτιμάτε καλύτερα 1-2 ποτηράκια κρασί ή 1 μπύρα .

  • Κάνετε συχνά και μικρά γεύματα .

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύκολα η πέψη των τροφών. Περιορίστε τις μερίδες στα 2/3 και μασάτε καλά την τροφή.

  • Προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος

Προτιμήστε να μαγειρεύετε στον ατμό ή βραστά ή ψητά μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο και χωρίς πολλά λιπαρά πρόσθετα (βούτυρο , μαγιονέζα). Αποφεύγετε με κάθε τρόπο το τηγάνισμα.

  • Παγωτό : το γλυκό του καλοκαιριού .

Τα παγωτά περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλα γλυκά (σοκολάτα , πάστες, σιροπιαστά κ.α.), επομένως, μπορούμε να τα καταναλώσουμε, αλλά με μέτρο. Δυο παγωτά 100γρ. την εβδομάδα μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή μας.

Ευχαριστούμε την κα. Χριστίνα Καραμπίνα, Διαιτολόγο –Διατροφολόγο, πάροχο του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας για τις διατροφικές συμβουλές της προς τους πολίτες.

Το ΚΕΠ Υγείας συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, προσφέροντας εκτός από δωρεάν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τα συνηθέστερα νοσήματα και πολύτιμες συμβουλές για την καλοκαιρινή περίοδο.

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!

 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας "Νέα παράταση δόθηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στις προθεσμίες για το υπομέτρο 4.1 ("Σχέδια Βελτίωσης")


Η Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας εξέδωσε σχετικά την παρακάτω ανακοίνωση:
Πρέβεζα: 20-6-2018
Αριθ. Πρωτ.:82290/5460 Θέμα: Ανακοίνωση σχετικά με την 1η Πρόσκληση για τις δράσεις 4.1.1. και 4.1.3. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.
Σχετ: Το από 19-6-2018 μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου της ΔΑΟ Περιφ. ΗπείρουΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 για παράταση ημερομηνιών για την υποβολή «Σχεδίων βελτίωσης».Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής:α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 16/7/2018.β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 29/8/2018 και ώρα 1 μ.μ ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 26/8/2018.γ) Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 14/9/2018Αναλυτικά η πρόσκληση στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr κ.α.Ε.Π.

 

Ο Αν. Προϊστάμενος

Ι. Αυγέρης

Το νέο επταμελές του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικάς συνεδρίασε τη Δευτέρα 17/9/2018  με θέμα τη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα και έπειτα από ομόφωνη απόφαση η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η κάτωθι:


Πρόεδρος: Βράνια Μαίρη
Αντιπρόεδρος: Μάντζιου Βαρβάρα
Γραμματέας: Λώλης Απόστολος
Ταμίας: Σαρηγιαννίδης Χρήστος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας/Γραφείο Τύπου: Γήτας Μίλτος
Υπεύθυνη Ιματισμού/Φορεσιών: Βαίτση Σπυριδούλα
Υπεύθυνος Τμημάτων: Λισγάρας Σπύρος

Mε Τιμή
Το Δ.Σ.

Στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur» που διοργανώθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων στοχεύοντας στην προβολή της Άρτας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού.

Ο Δήμος Αρταίων συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Τουρισμού και πρώην Αντιδήμαρχο, Κώστα Χαρακλιά και τον Προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος του Δήμου Αρταίων, Θανάση Αρκουμάνη.

Η «TourNatur» είναι μια από τις σημαντικότερες Εκθέσεις Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ευρώπη και δίνει τη δυνατότητα στους εκθέτες να προβάλλουν τον εναλλακτικό τουρισμό και να προσελκύσει επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ιππασία, rafting, καγιάκ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στη φύση.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Το Hpeiros.gr ζητάει έναν εικονογράφο - σκιτσογράφο για συνεργασία. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αποστείλει τα στοιχεία του, τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα δείγμα της δουλειάς του στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί του.