ΥΓΕΙΑ

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Διατηρώντας τη σωματική και πνευματική δραστηριότητα στην εποχή του Covid-19*

Κατά την περίοδο της υποχρεωτικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, πέρα από την ανάγκη για τακτική άσκηση που περιγράψαμε στην προηγούμενη ενημέρωση, πρέπει να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε απειλή χρειαστεί να αντιμετωπίσει, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορωνοϊού.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές είναι οι ακόλουθες:

 1. 1.Ψωνίζουμε οργανωμένα – μόνο ό,τι χρειαζόμαστε! Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εμφανίστηκαν φαινόμενα υπερκατανάλωσης προϊόντων από τα καταστήματα τροφίμων και τα σουπερμάρκετ σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι συμπεριφορές πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε ελλείψεις προϊόντων, αυξήσεις τιμών ή/και άνιση κατανομή αγαθών. Πρέπει, λοιπόν, να ψωνίζουμε σκεπτόμενοι τόσο τις δικές μας ανάγκες όσο και εκείνες των συνανθρώπων μας. Καταναλώνουμε τα προϊόντα που έχουμε στο σπίτι ώστε να μην ‘παλιώνουν’ και αλλοιώνονται. Δεν ψωνίζουμε χωρίς πρόγραμμα γιατί με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην κατανάλωση τροφών που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε.
 1. 2.Δίνουμε προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα! Επιλέγουμε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Καταναλώνουμε πρώτα τα τρόφιμα που αλλοιώνονται. Εξετάζουμε επίσης εάν μπορούμε να καταψύξουμε κάποια φαγητά που μας περισσεύουν για να τα καταναλώσουμε σε δεύτερο χρόνο.
 1. 3.Μαγειρεύουμε στο σπίτι όσο μπορούμε! Η παραμονή στο σπίτι μας δίνει περισσότερο χρόνο για να μαγειρεύουμε σπιτικό φαγητό. Το καλό της σύγχρονης εποχής είναι ότι μπορούμε να βρούμε εξαιρετικές συνταγές στο διαδίκτυο. Δεν ξεχνάμε ότι και στο σπίτι προσπαθούμε να μαγειρεύουμε υγιεινά, ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και να μην πάρουμε περιττό σωματικό βάρος.
 1. 4.Αξιοποιήστε τις δυνατότητες για παράδοση τροφίμων στο σπίτι! Πολλά καταστήματα μπορούν να μας παραδώσουν τρόφιμα ακόμη και χωρίς επαφή ("contact-less"), με πληρωμή με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων κατά τη μεταφορά, κάτι που θα πρέπει να ελέγχουμε κατά την παραλαβή, όπως π.χ. την κατάσταση κρεατικών, ψαριών, γαλακτοκομικών ή κατεψυγμένων προϊόντων.
 1. 5.Προσοχή στις μερίδες! Είναι εύκολο να ξεφύγουμε στην ποσότητα του φαγητού όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία. Ελέγχουμε τις μερίδες με βάση τις θερμίδες τους, αποφεύγοντας να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες για να μην πάρουμε βάρος.
 1. 6.Μειώνουμε την πρόσληψη άλατος! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την κατανάλωση ποσότητας αλατιού μικρότερης των 5 γραμμαρίων την ημέρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις έτοιμες τροφές και στις κονσέρβες που περιέχουν συχνά σημαντικές ποσότητες αλατιού. Πολλές τροφές περιέχουν ήδη αλάτι, οπότε αποφεύγουμε να προσθέτουμε αλάτι όταν μαγειρεύουμε ή στο φαγητό μας στο τραπέζι. Χρησιμοποιούμε άλλα καρυκεύματα και φρέσκα μυρωδικά αντί για αλάτι στη μαγειρική μας. Προσέχουμε ακόμη και τα έτοιμα γλυκά και βουτήματα, γιατί συχνά περιέχουν αλάτι.
 1. 7.Μειώνουμε τη ζάχαρη! Ο ΠΟΥ προτείνει να μην προσλαμβάνουμε περισσότερο από το 5% των θερμίδων της ημέρας με ελεύθερα σάκχαρα (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη). Δεν προσθέτουμε ζάχαρη στον καφέ και τα ροφήματα ή τα φαγητά. Αν θέλουμε κάτι γλυκό επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και χυμούς.
 1. 8.Μειώνουμε τα λιπαρά! Ο ΠΟΥ προτείνει να λαμβάνουμε λιγότερο από το 30% των ημερήσιων θερμίδων από λιπαρά, με λιγότερο από το 10% να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Επιλέγουμε υγιείς πηγές πολυακόρεστων λιπαρών, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. Μειώνουμε το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά, καθώς και τα προπαρασκευασμένα κατεψυγμένα φαγητά.
 1. 9.Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες! Είναι θρεπτικές και φέρνουν εύκολα κορεσμό, οδηγώντας μας σε κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων λιπαρών τροφών ή γλυκών.
 1. 10.Αποφεύγουμε το αλκοόλ ή τουλάχιστον μειώνουμε την ποσότητα! Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού και μας κάνει πιο ευάλωτους στην περίπτωση λοίμωξης από Covid-19. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ κατά την απομόνωση, γιατί έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού και εμφάνισης αλκοολισμού σε περιόδους μοναξιάς. Αποφεύγουμε την αγορά και κατανάλωση αλκοόλ όσο μπορούμε αυτήν την περίοδο!
 1. 11.Ενυδατωνόμαστε! Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Το φθηνότερο και υγιεινότερο ποτό είναι το νερό της βρύσης, όταν είναι καλής ποιότητας. Πίνοντας νερό αποφεύγουμε τα πολλά αναψυκτικά, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά. Τα τελευταία μπορεί να μας αφυδατώσουν και να επηρεάσουν τον ύπνο μας, που είναι απαραίτητος ιδιαίτερα αυτό το διάστημα.
 1. 12.Απολαμβάνουμε γεύματα με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας! Μαγειρεύουμε όλοι μαζί και περνάμε χρόνο στρώνοντας το οικογενειακό τραπέζι και μαζεύοντας και καθαρίζοντας όλοι μαζί. Συσφίγγουμε τις σχέσεις μας και απολαμβάνουμε οικογενειακές στιγμές που γεμίζουν δημιουργικά το χρόνο μας και μας φέρνουν πιο κοντά στους αγαπημένους μας!

#menoumespiti

#stayhome_savelives

#doitlikeGreece

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας

*Πολλές από τις πληροφορίες που αναφέρουμε αντλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.euro.who.int/en/).

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Να στηριχθεί επιτέλους με πράξεις και όχι με λόγια ο αγροτικός κόσμος.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπύρο Λιβανό, κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ζητώντας να ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας πρωταρχικά, εάν έχει κατατεθεί ο φάκελος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της ελιάς του Νομού Πρέβεζας στο Πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός- Άνοιξη 2021» και δευτερευόντως, εάνπροτίθεται να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Πρέβεζας σε Πρόγραμμα ενίσχυσης που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπάρκας, έγκαιρα από τις αρχές Σεπτέμβρη με αντίστοιχη Ερώτηση, που κατατέθηκε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε ενημερώσει για το φαινόμενο της ακαρπίας των ελαιοδέντρων που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την τρέχουσα χρονιά.

Τόσο η σχετική απάντηση του αρμόδιου Υπουργού,όσο και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, έδιναν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς της Πρέβεζας, ότι θα κατατεθεί φάκελος εκτάκτων αποζημιώσεων, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον “Παγετό Άνοιξη 2021” και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc Πρόγραμμα, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε.

Παράλληλα δίνονταν υποσχέσεις από την κυβέρνηση, περί προσπαθειών έκτακτης χρηματοδότησης και από εθνικούς πόρους.

Παρόλα αυτά και μεσούσης της ελαιοκομικής περιόδου, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και συνεπακόλουθη έλλειψη του μοναδικού τους εισοδήματος, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά είναι απούσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Μπάρκας, καταθέτοντας νέα Ερώτηση, καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενημερώσει άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς της Πρέβεζας τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να στηριχθεί επιτέλους με πράξεις και όχι με λόγια ο αγροτικός κόσμος.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Πρέβεζα, 09/11/2021

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  

Θέμα: «Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Πρέβεζας, για το φαινόμενο της ακαρπίας»

Σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής μου Ερώτησης υπ. αριθμ. 8799/8.9.2021, για άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν σφοδρά την τρέχουσα χρονιά από το φαινόμενο της ακαρπίας και το υπ. αρ.πρωτ. 1231/244158/26.10.2021 απαντητικό έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ. αναφέρεται ότι: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ., βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή». Διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι: «Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών μας χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ενωσιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουμε μέτρα για αποζημίωση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιών μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και των καλυπτόμενων, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α με το υπ. αριθμ. 8808/8.7.2021 απαντητικό έγγραφο του, σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρει ότι “οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας, για την ακριβή τεκμηρίωση των ζημιών με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021 όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον “Παγετό Άνοιξη 2021” και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε.”.

Επειδή, δόθηκαν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς ότι θα αποζημιωθούν μέσω εθνικών πόρων,

Επειδή, δόθηκαν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς ότι θα κατατεθεί φάκελος εκτάκτων αποζημιώσεων, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια,

Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Πρέβεζας βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας με συνεπακόλουθη έλλειψη μοναδικού εισοδήματος,

Επειδή θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

● Έχει κατατεθεί ο φάκελος του ΥΠΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της ελιάς της Π.Ε.Πρέβεζας στο πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός Άνοιξη 2021”;

● Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Πρέβεζας σε έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων στο πλαίσιο διάδοσης και ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα (βάσει του Νόμου 4582/2018 περίθεματικού τουρισμού), συνδιοργανώνει το European CirrusRally2021.

Δώδεκα αεροσκάφη τύπου Cirrus SR22 θα συμμετέχουν με τα πληρώματα τους. Οι χώρες προέλευσης τωναεροσκαφών και πληρωμάτων θα είναι από την κεντρική Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία. Η διαδρομή με τις χώρες που θα επισκεφθούν θα είναι Γερμανία-Σλοβακία-Βουλγαρία - Ελλάδα –Μαυροβούνιο – Σλοβενία –Γερμανία.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Cirrus Aircraft Γερμανίας και η Pilotravel. Η εκδήλωση τελείυπότηναιγίδατουΥπουργείου Τουρισμού καιτης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι οι σχολές Ωμέγα, η Pegasus Aviation και η Olympus Aviation.

Καιρού επιτρέποντος, τα 12 ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα από την Σόφια της Βουλγαρίας και να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στις 3 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, θα κατευθυνθούν στο αεροδρόμιοτης Σύρου όπου και θα ελλιμενιστούν για δύο μέρες. Στον αερολιμένα της Σύρου θα υπάρξει δυνατότητα επίδειξης των σύγχρονων τεχνολογικά αεροσκαφών CirrusSR22TG6,τα οποία διαθέτουν βαλλιστικό αλεξίπτωτο στο στάνταρ εξοπλισμό τους για κάθετη προσγείωση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σε τοπικούς φορείς και κατοίκους του νησιού.

Στις 5 Οκτωβρίου τα αεροσκάφη θα αφιχθούν στο δημοτικό αερολιμένα Καστελορίζου, όπουαναμένεται καλωσόρισμα από τους τοπικούς φορείς, την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων και τοδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κύριοΓεώργιο Δριτσάκο. Θα υπάρξει επίσηςπρογραμματισμένη επίδειξη των αεροσκαφών στους τοπικούς παράγοντες, στους κατοίκους τουνησιούκαισταπαιδιά.

Στις 7 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν από το Καστελόριζο προς διεθνές αεροδρόμιο των      Ιωαννίνων όπου θα τους καλωσορίσουν οι τοπικές αρχές, ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων και το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Θα διαμείνουν για 2 ημέρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των πληρωμάτων στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Ζητούνται Πωλητές, για μερική η πλήρη απασχόληση στα Ιωάννινα από επιχείρηση στον κλάδο προϊόντων ελέγχου βάρους, διατροφής, ευεξίας και περιποίησης δέρματος. Παρέχονται bonus, δώρα, υψηλό ποσοστό προμήθειας επί των πωλήσεων, και μια εξαιρετική ευκαιρία για καριέρα, με διαρκή εκπαίδευση, υποστήριξη, καθοδήγηση και υλικά προώθησης και ανάπτυξης των πωλήσεων..
Προϋπηρεσία στον κλάδο επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

Ζητούμενα η γνώση χειρισμού Η/Υ, internet και εξοικείωση με τη χρήση social media.


Αποστολή Βιογραφικών στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Τηλ. επικοινωνίας 6931 090939, 6971 761202