kotzioulas2


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, τίμησε με την παρουσία του, το πλούσιο συγγραφικό έργο του μεγάλου Ηπειρώτη λογοτέχνη και ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα, σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάσε τα βιβλία του Γιώργου Κοτζιούλα, ''Πικρή ζωή'' των εκδόσεων «Νηρέας», και το χειροποίητο ''Ποιήματα'', των εκδόσεων «Μίμνερμος», μέ χαρακτικά του ζωγράφου Ἀλέκου Φασιανοῦ, στο Πολιτιστικό της Κέντρο, Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρούφ, την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014, στις 19.00' το απόγευμα.

kotzioulas3


"Έρχομαι από τον Καθεδρικό της Ανάστασης σε έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού, έναν χώρο που συνιστά πέρασμα σε μιαν άλλη, πιο ουσιαστική ζωή" σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στα Τίρανα, είναι βαθιά εντυπωσιασμένος από την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και το έργο που επιτελεί όλα αυτά χρόνια αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

"Εξίσου αθόρυβα λειτουργεί το πνευματικό μας κέντρο, αλλά στο λιγοστό χρόνο ζωής του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας λόγο για έναν "εκσκαφέα ψυχής, που αφυπνίζει, αλλά και αναπαύει".

Ο Αρχιεπίσκοπος, που κατέφτασε στην εκδήλωση αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, αφού αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του Κοτζιούλα, ένος ένθεου αριστερού λογοτέχνη και ποιητή, του ανθρώπου που δημιούργησε το ''Θέατρο του Βουνού'', την περίοδο της Κατοχής και προσέφερε έτσι σημαντικό και πλούσιο έργο στην Αντίσταση του Λαού μας καιτα των Γερμανοιταλών κατακτητών, ευχαρίστησε τον κ. Φασιανό για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και δέχτηκε από τον σημαντικό δημιουργό ένα χειροποίητο βιβλίο με χαρακτικά του έργα σε ποίηση Γιώργου Κοτζιούλα.

Για τον ζωγράφο μίλησε στην εκδήλωση ο π. Σταμάτης Σκλήρης, ξεδιπλώνοντας τη συνολική πορεία του στην τέχνη και την ουσιαστική σχέση του με την αρχαία ελληνική ζωγραφική.

Για τον ποιητή Γ. Κοτζιούλα, σημαντικό δημιουργό της γενιάς του '30, μίλησε ο Υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων κ. Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, όπου φώτισε πτυχές του πλούσιου έργου του, μεταφέροντας στο κοινό το κλίμα και την τραγικότητα του εθνικού αγώνα, αλλά και του εθνικού σπαραγμού.

Με συγκίνηση εκφράστηκε για τον Ηπειρώτη ποιητή, ο Ηπειρώτης γλύπτης και Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, που έχει φιλοτεχνήσει δύο προτομές του σε Άρτα και Τζουμέρκα, ενώ διαβάστηκαν πεζά, αλλά και ποιήματα του Ηπειρώτη δημιουργού από τους φιλολόγους Κώστα Κοτζιούλα και Σωτηρία Μελετίου.

Εκτός από τον Μακαριώτατο, από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρωτοσύγκελλος στην Αρχιεπισκοπή Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ενώ τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου.

Αλλά και πλήθος Ηπειρωτών. από την ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, την Πλατανούσα Ιωαννίνων, τα Τζουμέρκα και όλη την Ήπειρο, τίμησαν με την παρουσία τους τον Γ. Κοτζιούλα και το τεράστιο έργο του.

Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, ο Έφορος του Πνευματικού Κέντρου της ΠΣΕ Γιάννης Νάκης και τα μέλη Τάσος Χατζής, Ζαχαρίας Καψάλης, Μαρίνα Τζάκου, Μέναι Βαζούκη, Διονύσης Τσούτσης, Σταματία Δάλλα, Ελένη Ντάσιου και Χριστόφορος Ευθυμίου. Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων της Ηπειρώτικης αποδημίας.

Ακούραστος εργάτης της συνολικής παρουσίασης της εκδήλωσης, ο ακατάβλητος Κώστας Μπατσής.

Στους παρευρισκόμενους διενεμήθει δωρεάν το βιβλίο του Γ. Κοτζιούλα ''Πικρή ζωή'' των εκδόσεων «Νηρέας» (4 photos)

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

emailcontact

 

 

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369