Προκλητικός για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφερόμενος στην ΑΟΖ με την Ελλάδα και τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου.

«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, τότε θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε, κάνοντας ευθέως λόγο για διαιτησία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «οικόπεδο 5», λέγοντας ότι «έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία».

Ο κ. Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι «πούλησε» το «οικοπέδο 5» στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο κ. Ράμα είπε πως «ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε».


epiruspost

e horos logo