Διδακτική επίσκεψη για όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας στο Κάστρο των Πέντε Πηγαδιών στην Τ.Κ. Κλεισούρας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές, με την θεματική ξενάγηση της αρχαιολόγου της εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κας Ελπίδας Σαλταγιάννη, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία του Κάστρου, σημείο στο οποίο, σύμφωνα με τους ιστορικούς, έγιναν δύο σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τον Οκτώβριο του 1821 έλαβε χώρα η νικηφόρα μάχη στην οποία συμμετείχε ο Στρατηγός ήρωας της ελληνικής επανάστασης Ιωάννης Μακρυγιάννης εναντίον των τουρκικών δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά, ενώ στους Βαλκανικούς πολέμους, από 23 έως 30 Οκτωβρίου του 1912, κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τα Ιωάννινα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, με επόμενη εξέλιξη τη μάχη του Μπιζανίου τον Φεβρουάριο του 1913.

Η συγκεκριμένη δράση η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους» του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την Κοινότητα Κλεισούρας.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Ζηρού θα συμμετάσχουν στη δράση. Όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επίσκεψη –ξενάγηση στο Κάστρο των Πέντε Πηγαδιών, θα πρέπει να κάνουν προκράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 2683029209 / 2683031855 / 698 2157740.

Απαραίτητη θα είναι η επίδειξη self test και η χρήση μάσκας κατά την μετακίνηση στο χώρο και την ξενάγηση.

Για τη μετακίνηση των μαθητών θα δρομολογηθεί πούλμαν το οποίο θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί από το ΚΔΑΠ «Το Μελίσσι» στο Ριζοβούνι με ενδιάμεσο σταθμό το ΚΔΑΠ Φιλιππιάδας.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 8 μ.μ. διοργανώνεται στο Θεσπρωτικό Δήμου Ζηρού Ν. Πρέβεζας και στον αύλειο χώρο της Λαογραφικής Συλλογής «Γιώργος Γιάννος», η εκδήλωση «Ξενιτιά και λαϊκό τραγούδι».

Η εκδήλωση -όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου- έχει εθνογραφικό, ιστορικό και μουσικό περιεχόμενο. Στο α' μέρος ζωντανεύουν μαρτυρίες Λελοβιτών μεταναστών για τις συνθήκες μετανάστευσής του μεταπολεμικά και τις δυσκολίες στη νέα τους πατρίδα. Οι μαρτυρίες είναι πλαισιωμένες με λαϊκά τραγούδια από τις δεκαετίες '50, '60 και '70, σε σπάνιες εκτελέσεις, δίνοντας το στίγμα της εποχής.

Παρουσίαση δισκογραφικού υλικού: Γιώργος Γκόντζος, Δημοσιογράφος.

Ευγενική συμμετοχή ως βιωματικός μάρτυρας απόδημου ελληνισμού: Σάββας Σιάτρας, Ηπειρώτης τραγουδιστής.

Επιστημονική επιμέλεια και ομιλήτρια: Ρενάτα Δαλιανούδη, Εθνομουσιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων.

Στο β΄ μέρος θα ακουστεί ζωντανή μουσική με θεματικά τραγούδια της εποχής.

Μουσικοί:

Τάσος Ζιάκας (μπουζούκι)
Πέτρος Τσολάκης (κιθάρα)
Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου (τραγούδι)
Γιώργος Δημόπουλος (τραγούδι)

Μια πρωτοβουλία των Φίλων της Λαογραφικής Συλλογής «Γιώργος Γιάννος» σε συνεργασία με Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την υποστήριξη του Δήμου Ζηρού και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζηρού.

Η Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οἱ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» παρουσιάζει την αριστουργηματική κωμωδία του Μολιέρου «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» το Σάββατο 28 Αυγούστου, στις 9 μμ, στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. (Φρόντζου).

Ένα έργο–μύθος, που γίνεται –για άλλη μια φορά– επίκαιρο όσο ποτέ!...

Η διασκευή–σκηνοθεσία–μουσική σύνθεση & επιμέλεια είναι του Δημήτρη Παππά, που ερμηνεύει και το ρόλο του Αργκάν (του “κατά φαντασίαν” ασθενή)˙ μαζί του η Αγγελική Κουτσοθανάση (Τουανέτ), η Κατερίνα Τριανταφυλλίδη (Ανζελίκ), ο Άγγελος Ντάφλος (Κλεάντ), η Σοφία Στεφανοπούλου (Μπελίν), ο Δημήτρης Σμπόνιας (κύριος Ντιαφουαρίξ), ο Κυριάκος Μαντζιάρας (Τομά Ντιαφουαρίξ), η Εύη Τσαβουρέλου (Μπεράλντα & μια γυναίκα), ο Άγγελος Πεζοδρόμος (Συμβολαιογράφος Μπονφουά), ο Παναγιώτης Κόλλιας (Γιατρός Πυργκόν), ο Μενέλαος Μπολονέζος (Φαρμακοποιός Φλεράν), η Φανή Κοτίνη (Λουιζόν), καθώς και οι Βαρβάρα Βαράκα, Κατερίνα Παπλιάκου, Μαρία Μπέλλου (γυναίκες). Στη “ζωντανή” μουσική του έργου οι GjergjiSpiri (βιολί), Μιχαήλ Παππάς (κιθάρα) & Μενέλαος Μπολονέζος (κιθάρα).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Γιωργίνα Παπαγεωργίου.

Γενική Είσοδος: 10€

Προπώληση: 8€ (στα Βιβλιοπωλεία ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ & ΧΑΡΤΕΞ, καθώς και στο ΚΙΟΣΚΙ)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 698-198-1067 & 698-198-1058.

Με πολύ χαρά και αισιοδοξία το Θέατρο «Κύκλος» αρχίζει και φέτος την καλλιτεχνική σεζόν, με οδηγούς την υψηλή ποιότητα, τις νέες ιδέες, τις σύγχρονες μορφές διδασκαλίας και την ασίγαστη αγάπη για την προσφορά στην τέχνη. Φιλοδοξεί να προσθέσει μια ποικιλόμορφη νότα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, ενώνοντας καλλιτέχνες και τέχνες, με στόχο τη στήριξη και ανάδειξη όλων των μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης. Θεατρικό παιχνίδι, υποκριτική, παραστάσεις, κουκλοθέατρο, μουσική, σεμινάρια, αφήγηση παραμυθιών, και πολλά άλλα υπό τη διεύθυνση των Πέτρου Χριστακόπουλου και Μίνας Παππά, σε συνεργασία με το κουκλοθέατρο “Aντράλα” και τον Σωκράτη Παππά, ανοίγουν ένα νέο κύκλο καθιστώντας το θέατρο της οδού Αραβαντινού ένα πολυχώρο δημιουργίας. 

Σας περιμένουμε από 6 Σεπτέμβρη για πληροφορίες και εγγραφές στην Αραβαντινού 14. 

Ωράρια λειτουργίας: καθημερινά 11:00-14:00 & 18:00-21:00 

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6979139705, 6975853208

Λειτουργούν τμήματα:

Προσχολικής ηλικίας (3 έως 5,5 ετών)

Παιδικά (6 έως 11 ετών)

Εφήβων

Ενηλίκων

Τα μαθήματα ξεκινούν την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου προσαρμοσμένα στα απαραίτητα μέτρα και τις υγειονομικές επιταγές.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου και ώρα 11.00 το πρωί στις Πηγές του Αχέροντα στο Σιστρούνι Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμς για τη μάχη του Σιστρουνίου. Την εκδήλωση συδιοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα Σιστρουνίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "οι Πελαζιοί".

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

11.00 επιμνημόσυνη δέηση

11.15: Χαιρετισμός Δημάρχου

11.20: Ομιλία από τη φιλόλογο Γεωργία Τσώλη. 

More Articles ...

e horos logo