ΕΛΛΑΔΑ

Επανέρχονται επαναλαμβανόμενες «απειλές» και «κατηγορώ» για ακόμα σκληρότερα μέτρα, μια συστηματική συνεχής απόπειρα ενοχοποίησης του λαού. Ο δήμος Ζίτσας είναι σε αυστηρότερο lockdown και «έπεται συνέχεια», διαλαλούν. Την ίδια ώρα που τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, νοσοκομεία όπως το Χατζηκώστα γίνονται «ρουτίνα» όπως «ρουτίνα» είναι και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα, υπάρχει συσσωρευμένη παγκόσμια γνώση και εμπειρία γύρω από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση και τοπικές αρχές, κάθε φορά που σε μια περιοχή αυξάνουν τα κρούσματα, πετάνε τις συνολικές ευθύνες από πάνω τους. Δείχνουν ως ένοχο πότε τη νεολαία, πότε τους μετανάστες εργάτες ή τους Αλβανούς (όπως κάνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου), πότε τους υγειονομικούς κλπ. Κάθε φορά για να «δαμαστεί» ο ιός, αντί για ολοκληρωμένα επιστημονικά μέτρα πρόληψης και δημόσιας υγείας, η απάντηση είναι περιορισμοί, απαγορεύσεις, πρόστιμα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Τόνισε και έκανε πράξη ότι κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις. Επιμένει στο να αποκαλύπτει ότι οι εκατόμβες νεκρών και συνολικά η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή το «καλύτερο δυνατόν που μπορεί να γίνει».

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή μέτρων και τη διαχείριση της πανδημίας είναι ότι συνδυάζει το μικρότερο δυνατό κόστος και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, για το κράτος και τους εργοδότες. Προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της ζωή του λαού από την πανδημία, τις πλημμύρες, τους χιονιάδες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ. Είναι οι επενδύσεις και η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων. Ο λαός γίνεται μόνιμο θύμα και θα κληθεί να πληρώσει και την νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, τα πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ αποδεδειγμένα αποτελούν χώρους διασποράς. Είναι επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς μέτρα προστασίας, μέσα στο καταχείμωνο. Η κυβέρνηση θεωρεί κόστος να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας και στην Περιφέρειά μας (σε όλα τα τελωνεία, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και τα γηροκομεία.

Με βάση την πολιτική του κόστους- οφέλους δεν ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας κλπ) με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Αυτή θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και μείωση της διασποράς. Έτσι όμως τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «νοσοκομεία μίας νόσου», με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του λαού (π.χ. καθυστερήσεις διάγνωσης και θεραπείας καρκίνου). Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 στο ΠΓΝΙ έγιναν 70.000 λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικών δεδομένων η απόφαση να μην γίνονται δωρεάν μαζικά και συστηματικά test και άμεση, σε βάθος και εκτεταμένη ιχνηλάτηση σε κρούσματα. Είναι επιλογή λόγω κόστους (π.χ. η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ελάχιστο προσωπικό για ιχνηλάτηση και υπάρχει άρνηση να αξιοποιηθούν σημαντικές υπηρεσίες όπως το εργαστήριο επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Έτσι συνεχώς ξεφυτρώνουν, νέα κρούσματα και συρροές και κάθε φορά προκρίνεται ως μόνο φάρμακο το πιο αυστηρό lockdown. Επιπλέον η έλλειψη οργανωμένης, επιστημονικής ενημέρωσης στις πόλεις και στα χωριά, οδηγεί σε φόβο και πανικό, σε στιγματισμό των κρουσμάτων, αρνήσεις σε εμβολιασμούς και τεστ.

Αντί να έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία νέων, επαρκών κλινών ΜΕΘ με δικό τους μόνιμο προσωπικό, αυτό γίνεται σε βάρος των χειρουργείων και των άλλων κλινικών. Διαρκώς επανέρχεται η πίεση για παραπέρα συρρίκνωση των χειρουργείων, ειδικά στο Γ.Ν.Χατζηκώστα. Επιπλέον μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκάδας, 5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Άρτας.

Αντί να έχουν θωρακιστεί πραγματικά τα νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η διαρκής μετακίνηση του προσωπικού, του οποίου επιπλέον έχουν ακυρωθεί οι κανονικές άδειες εδώ και ένα χρόνο και έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΠΓΝΙ πανηγυρίζουν για την προκήρυξη 19 θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ και 8 στο Γ.Ν.Χατζηκώστα. Όμως η αλήθεια, σε αριθμούς για τις ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία της Ηπείρου είναι: ΠΓΝΙ είναι κενές οι 112 από τις 272, «ΓΝ Χατζηκώστα» κενές οι 40 από τις 148, «ΓΝ Πρέβεζας» κενές οι 15 από τις 50, «ΓΝ Φιλιατών» κενές οι 23 από τις 55. Αυτές είναι οι «αντοχές του ΕΣΥ».

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό - που φυσικά πρέπει να γίνει μαζικά και με ασφάλεια - όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του, για τις υποδομές που απαιτούνται, με αποτέλεσμα και την αχρήστευση εκατοντάδων δόσεων όπως έγινε στα Γιάννενα. Η διάθεση των εμβολίων στον πληθυσμό εμποδίζεται όμως κύρια από τους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιριών. Η «αγία οικογένεια της ΕΕ» αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μια λυκοσυμμαχία ενάντια στα συμφέροντα των λαών της

Ακόμα και τώρα που πάλι μπαίνει όλη η χώρα στο «κόκκινο», η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Δεν ακούει τα αιτήματα των υγειονομικών και των εργαζομένων. Απαντάει στους αγώνες για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και φοιτητών με καταστολή, ΜΑΤ και νόμους για περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Η πολιτική εμπορευματοποίηση τη υγείας, στήριξης των κερδών των μεγάλων ομίλων, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, έχει φέρει παγκόσμια Βατερλό. Η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με σύγχρονες υπηρεσίες και προσανατολισμό την πρόληψη είναι αναγκαία και ρεαλιστική όσο πότε. Εμπόδιο είναι ο καπιταλισμός που βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, το φάρμακο, την υγεία, όλες τις ανάγκες του λαού. Ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, νέους, τις λαϊκές οικογένειες στην περιοχή μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με οργανωμένο αγώνα να προστατεύσουν τη ζωή τους και τα δικαιώματα τους. Κάθε κινητοποίηση τώρα αποκτά κυριολεκτικά χαρακτηριστικά επιβίωσης.

-- Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

-- Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ και ουσιαστικές διαδικασίες ιχνηλάτησης στον πληθυσμό, να υπάρξουν προληπτικά μέτρα και κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως χώροι δουλειάς, σχολειά, γηροκομεία κ.ά.

-- Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

- Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369