ΕΛΛΑΔΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο νέος εκλογικός Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού που φέρνει η κυβέρνηση. Ένας εκλογικός Νόμος που δύσκολα θα διακρίνει κάποιος υγιώς σκεπτόμενος και γνώστης του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημαντικά θετικά στοιχεία. Εκείνοι που πιθανότατα νιώθουν ικανοποίηση, αλλά κι αυτοί όχι για το σύνολο των αλλαγών που φέρνει ο νέος εκλογικός Νόμος, είναι οι νυν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που βλέπουν ως χαμηλό εμπόδιο το ποσοστό του 43% για να γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της επόμενης μέρας, όπου μάλιστα η θητεία θα είναι 5ετής (!).

Το πρώτο ‘τρωτό’ σημείο που μπορεί να επισημάνει κανείς στο σχέδιο του νέου εκλογικού Νόμου είναι ο χρόνος που έρχεται προς διαβούλευση και ψήφιση. Ενώ οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν το 2023, η κυβέρνηση φέρνει το νέο εκλογικό Νόμο προς ψήφιση, πριν πραγματοποιηθεί η νέα καταγραφή πληθυσμού που είναι προγραμματισμένη για το 2021 και αναμένεται να γίνει το Β’ εξάμηνο του έτους (σ.σ. υπάρχει και η σκέψη εάν δεν υποχωρήσει η πανδημία να πραγματοποιηθεί το 2022). Όπως και να’ χει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πλήρη εικόνα του πληθυσμού, ανά περιοχή αλλά και συνολικά για να μπορεί ο Νομοθέτης να προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές. Έτσι λαμβάνονται υπόψη τα πληθυσμιακά στοιχεία του 2011…

Το δεύτερο αρνητικό σημείο κατά τη γνώμη μας, το οποίο μάλιστα προβάλλεται από την κυβέρνηση και ως θετική αλλαγή είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής. Η τελευταία ευκαιρία να καλλιεργηθεί στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, και γενικότερα στις τοπικές κοινωνίες, κουλτούρα συνεργασιών και συνεννοήσεων χάνεται για χάρη της περιβόητης και πολυπόθητης για πολλούς, κυβερνησιμότητας.

Η τρίτη αρνητική συνέπεια που φέρνει ο νέος εκλογικός Νόμος είναι η μείωση κατά 20% μεσοσταθμικά, του αριθμού των Περιφερειακών και δημοτικών Συμβούλων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά τα άτομα που θα ασχολούνται με τα κοινά με ότι αυτό συνεπάγεται σε πλουραλισμό ιδεών και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Μάλιστα με δεδομένο ότι προβλέπεται πως η παράταξη που θα συγκεντρώσει το 43% των ψήφων θα καρπώνεται και τα 3/5 των εκλεγμένων συμβούλων, ουσιαστικά συρρικνώνει δραστικά την αντιπολίτευση και την κριτική στο έργο της διοίκησης. Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που θα συγκεντρώσουν εκλογικά ποσοστά ακόμη και άνω του 10% είναι πιθανό (σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 30.000 κατοίκων είναι βέβαιο) να εκλέξουν μόνο έναν δημοτικό σύμβουλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μία, μικρή έστω, ομάδα εργασίας από 2-3 εκλεγμένα άτομα, τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν συλλογικά και να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Όλοι ξέρουμε άλλωστε ότι για τα περισσότερα μέλη των περιφερειακών δημοτικών παρατάξεων που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, το ενδιαφέρον τους για τα κοινά ατονεί μετά τις εκλογές, ή τουλάχιστον δεν συνεχίζεται με την ίδια ζέση κάτι που είναι σε βάρος της συμμετοχής και εν τέλει της Δημοκρατίας.

Αρνητικές συνέπειες φυσικά έχει και η εκλογή Περιφερειαρχών και Δημάρχων με ποσοστό 43%. Και μάλιστα εδώ υπάρχει το εξής οξύμωρο, πλην όμως δεικτικό της φιλοσοφίας της σημερινής κυβέρνησης. Με Νόμο που ψήφισε για τον συνδικαλισμό έθεσε το όριο των 50+1% για αποφάσεις που αφορούν την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που για να εκλεγεί κάποιος Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος και να διαχειριστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τις τύχες του τόπου, χρειάζεται μόλις το 43% (!).

Σοβαρά ζητήματα τίθενται και με τις αλλαγές στην εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων τα οποία ο νέος Νόμος θέτει υπό συρρίκνωση. Καταργεί για παράδειγμα τα Τοπικά Συμβούλια στις έδρες των Δήμων, τα οποία γνωρίζοντας καλύτερα τα προβλήματα των περιοχών τους, συνεπικουρούσαν με αποφασιστικό τρόπο το έργο της διοίκησης.

Υπενθυμίζουμε ότι έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και των τοπικών Συμβούλων ο Υπουργός Εσωτερικών απέσυρε μία ακόμη λανθασμένη διάταξη που αφορούσε τη μείωση των εκλεγμένων εκπροσώπων των Τ.Κ. από τρία άτομα (3μελές) σε ένα (μονομελές) για κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων κάτι που τώρα θα ισχύει μόνο για Τοπικές Κοινότητες κάτω των 300 ατόμων. Και αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική διότι μειώνει και αποδυναμώνει τη συμμετοχή των ατόμων με τα κοινά. Βέβαια υπάρχουν και θέματα με τις αποζημιώσεις των εκπροσώπων και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων, αλλά και τις περικοπές στις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων που δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι οποίες μαζί με τις μειώσεις στα ποσοστά των εκλεγμένων μελών, δημιουργούν ένα ακόμη πιο στενό και δυσμενές πλαίσιο στη λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369