Η νεολαία Βορείου Ηπείρου με αφορμή την 4 Δεκεμβρίου που το 1913 υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας με το οποίο η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στο Αλβανικό κράτος, αναφέρει τα εξής:
"Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστό Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και παραχωρείται η βόρεια ήπειρος στην Αλβανία. Υπογράφεται στην ομώνυμη πόλη, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και τα σύνορα πλέον της Βορείου Ηπείρου είναι γεγονός όπως και το νεοϊδρυθέν αλβανικό κράτος.
Στους όρους του Πρωτοκόλλου η Ελλάδα « αποδίδει » στην Αλβανία τις περιοχές της Χειμάρρας, των Αγίων Σαράντα, του Δελβίνου, του Τεπελενίου, της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη ήταν η Αγγλία , η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γερμανία, και η Αυστροουγγαρία.
Η Ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτύρεται έντονα και φυσικά αντιδρά οπότε οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο πια, δίνουν διακοίνωση στην Ελληνική Κυβέρνηση με την οποία γνωστοποιούν την απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου μόνο αν και εφόσον συμμορφωθεί με τους όρους του Πρωτοκόλλου.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως μοναδικό κριτήριο για αυτήν τους την απόφαση ήταν η γλώσσα και η Ελλάδα πρόβαλε το θέμα της εξασφάλισης των ατομικών, μορφωτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των εκεί ελληνικών πληθυσμών".

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 14ο Motor Rally Albania, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και απαιτητικούς αγώνες ανωμάλου δρόμου μεγάλων αποστάσεων για μηχανές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που φέτος έχει και Γιαννιώτικο ενδιαφέρον!

 

Τη δύσκολη διαδρομή ατέλειωτης πέτρας διανύουν, δίνοντας μάχη με τον εαυτό τους και με τα όριά τους και οι Δημήτρης Χαρίσης και Πάνος Γεωργογιάννης, δύο λάτρεις της μηχανής και της περιπέτειας, για τους οποίους μεγάλο στοίχημα είναι να κόψουν το… νήμα του αγώνα!

 

Χαρίσης και Γεωργογιάννης μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες συμπλήρωσαν 50 ώρες οδήγησης διανύοντας 1.200 χιλιόμετρα διαδρομής στα αφιλόξενα βουνά της Αλβανίας και βλέποντας συναθλητές τους να εγκαταλείπουν τον αγώνα εξαιτίας της κούρασης και των δυσκολιών. Οι ίδιοι ωστόσο συνεχίζουν δυναμικά έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον τερματισμό του ερχόμενου Σαββάτου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Motr Rally Albania ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων extreme rally raid, αγώνων ανώμαλου δρόμου μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι καλύπτουν τμήματα ή και ολόκληρες χώρες και διαρκούν από 3 έως 15 μέρες. Για τους δύο Γιαννιώτες οδηγούς αποτελεί μόνο την αφετηρία, καθώς φιλοδοξούν να λάβουν μέρος σε μία σειρά παρόμοιων αγώνων σε διάφορα μέρη του κόσμου εκπροσωπώντας την Ελλάδα αλλά κυρίως την ιδιαίτερη πατρίδα τους!

Στο πλαίσιο κοινού αστυνομικού-τελωνειακού ελέγχου στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς εντοπίστηκαν 80 δισκία με τη ναρκωτική ουσία Codeine, τα οποία αλβανός οδηγός αλβανικού λεωφορείου αποπειράθηκε να εισάγει στην Ελλάδα, κατά παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, υποδέχτηκε στο γραφείο της στο Διοικητήριο τον Ευάγγελο Ντουλέ, Πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αλβανία και μέλος του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα της Ελληνικής Ομογένειας στην Αλβανία καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Παρών στη συζήτηση ήταν η Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Θεσσαλονίκης κα Αγγελική Φίλιου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δήλωσε:

«Οι ομογενείς μας αγωνίζονται με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα για να διατηρήσουν ακέραιη την παρουσία και την εθνική τους ταυτότητα στη γειτονική χώρα. Αν η κυβέρνηση της Αλβανίας παραμένει προσανατολισμένη προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κατανοήσει και να αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία ως συνδετικό με την Ελλάδα στοιχείο και γέφυρα συνεργασίας».

Σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε τις δύο τελευταίες μέρες με την απαράδεκτη επίθεση που δεχόμαστε από την αλβανική κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό της χώρας πιστεύουμε ότι ως αμέσως βαλλόμενοι είμαστε οι πιο κατάλληλοι για να απαντήσουμε.

Όπως έγινε ευρέως γνωστό, στις 28 Οκτωβρίου την ημέρα που στην Χιμάρα γιορτάζαμε την εθνική μας επέτειο, εστάλησαν 19 ειδοποιητήρια από τον δήμαρχο Χιμάρας για την κατεδάφιση αντίστοιχων σπιτιών και καταστημάτων, ορισμένα από τα οποία είναι πάνω από 100 ετών. Τα ειδοποιητήρια αυτά εστάλησαν αποκλειστικά σε ελληνικής καταγωγής πολίτες, ήταν «λιτά» χωρίς καν αναφορά στο νομικό πλαίσιο της διαταγής. Το ειδοποιητήριο έδινε προθεσμία εκκένωσης εντός 5 ημερών με την δικαιολογία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Χιμάρας. Ενώ η κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε στο άκουσμα αυτής της είδησης, η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένη αλλά αποτελεί συνέχεια ενός οργανωμένου σχεδίου για την υφαρπαγή της περιουσίας μας, την απογύμνωση από οικονομικούς πόρους και εν τέλει τον εξαναγκασμό μας σε εγκατάλειψη της Χιμάρας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως την ώρα που κατεδαφίζονται αυτά τα κτίσματα, στις Παραλίες του Λειβαδιού, στο Ποτάμι, στον Δραλαίο και στο Κηπαρό έχουν δοθεί άδειες ανέγερσης πολυώροφων κτισμάτων (ξενοδοχείων / πολυκατοικιών) σε μη ντόπιους με διάτρητα και πλαστά έγγραφα.

Ημερομηνία ορόσημο της τελευταίας πράξης του δράματος που ζούμε ως κοινότητα ήταν η 31η Ιουλίου του 2014 όταν ο αλβανός πρωθυπουργός αποκάλυψε σαφώς την σκοπιμότητά του για την Χιμάρα. Από το βήμα της αλβανικής βουλής, κατά την συνεδρίαση για την νέα διοικητική διαίρεση ανέφερε χαρακτηριστικά προσπαθώντας να κερδίσει την συναίνεση των εθνικιστών Αλβανών βουλευτών «η Χιμάρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα». Έτσι στην λήξη της συνεδρίασης ψηφίστηκε η καινούρια διοικητική διαίρεση της Αλβανίας που ένωνε τον δήμο μας με άλλες περιοχές, ξένες προς τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας σε αντίθεση με όσα προβλέπει ακόμα και το ίδιο το αλβανικό σύνταγμα. Αμέσως μετά η συνέχεια του σχεδίου εξελίχθηκε κατά τις δημοτικές εκλογές του 2015 όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, έκανε τα πάντα για να εκλεγεί το πειθήνιο όργανο του ο Γκόρος. Για να είναι εντελώς σίγουρος ότι δεν θα ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχό του παρά την εγγύηση που του έδινε η υλοποίηση της διοικητικής διαίρεσης, ασχολήθηκε προσωπικά με το διορισμό του Γκόρου ως δημάρχου. Ερχόμενος τρεις φορές προεκλογικά στην Χιμάρα, έστησε ένα σκηνικό τρόμου για να εκβιάσει τον λαό της και να υφαρπάξει την ψήφο του. Τελικά αφού πήγαμε σε εκλογές χωρίς παρατηρητές και χωρίς συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή, το αποτέλεσμα για τον κύριο Ράμα και τον κύριο Γκόρο ήταν το επιθυμητό. Θέλουμε να καυτηριάσουμε και να παραδώσουμε στην χλεύη της ιστορίας όλους αυτούς τους «Έλληνες» οι οποίοι συνεργάστηκαν και συναίνεσαν ώστε να έχουμε το μοιραίο τρίδυμο Ράμα – Κοκδήμα - Γκόρο στην εξουσία της Χιμάρας. Αμέσως μετά την εκλογή του κυρίου Γκόρου μπήκε μπροστά το σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών και αφελληνισμού της Χιμάρας καλυπτόμενο πίσω από όμορφα λόγια και υποτιθέμενους σχεδιασμούς όπως πολεοδομική ανάπτυξη, τουριστική ανάπτυξη, επαναξιοποίηση κτλ.

Όλοι εμείς, εδώ και ενάμιση χρόνο καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους αυτό το ύπουλο και καταστροφικό σχέδιο βρίσκοντας συνήθως μη ευήκοα ώτα (4 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, υπομνήματα σε φορείς και ξένες πρεσβείες, επιστολές προς την πολιτεία, παρεμβάσεις σε ΜΜΕ κ.α.)

Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα αφού τρομοκρατεί τον λαό της Χιμάρας παραχαράσσοντας την ιστορία του. Προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες των ύβρεων αμφισβητώντας της ελληνική εθνική μας καταγωγή και στερώντας το δικαίωμά μας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό.

Σχετικά με την φιλοδοξία του να παριστάνει τον ιστορικό, έχουμε να του συστήσουμε να περιοριστεί στα καθήκοντά του γιατί έχει την θλιβερό προνόμιο να πρωθυπουργεύει στην φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και να ηγείται της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η Αλβανία.

 

Έχουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως είμαστε γηγενείς κάτοικοι, με ιστορική, εθνική, πολιτιστική και ανθρωπολογική συνέχεια σε αυτές τις εστίες εδώ και πάνω από 3000 χρόνια και με την αποφασιστικότητά μας, τον αγώνα μας και την βοήθεια του Θεού, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε για πολλές χιλιετίες ακόμα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους στέκονται στο πλευρό μας, υπερασπιζόμενοι τα δίκαιά μας.

 

Υπογράφοντες:

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ / ΚΕΑΔ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΜΑΡΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» (Ελλάδα)

ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

Θύλακες του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στη γειτονική Αλβανία και τώρα οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για βαθιές ρίζες της ISIS στην χώρα τους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Ενέργειας της Αλβανίας Ilir Bejtja, επικεφαλής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ο 77χρονος ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπου στην των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου π. Χρήστος Παππάς, πατέρας του προέδρου του κόμματος «Ομόνοια» -που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία- Λεωνίδα Παππά.

Δύο ακόμη περιπτώσεις εντοπισμού και σύλληψης προσφύγων, ανακοίνωσαν οι Αλβανικές αρχές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για κύμα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε μία προσπάθεια αναζήτησης εξόδου προς την Ευρώπη.

Για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στις Δρυμμάδες Χιμάρας, ο Γ. Σούρλας, με την ιδιότητα του Επιτίμου Προέδρου της Ένωσης Τέκνων – Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, δήλωσε ότι: 

More Articles ...

e horos logo