O διηπειρωτικός
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το νέο αυτοδιοικητικό σχέδιο που εκπόνησε επιστημονική επιτροπή τηςκυβέρνησης και παρουσίασε για διαβούλευση ο υπουργός εσωτερικών κ. ΓιάννηςΡαγκούσης, με τον κωδικό «Καλλικράτης».  Αν και ακόμη δεν έχουμε επίσημα στα χέρια μας, το αναλυτικό πλάνο για τη νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική, ωστόσο μέσα από προτάσεις αλλά και διαρροές που έχουν υπάρξει, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ ξεκαθαρισμένα. 
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το νέο αυτοδιοικητικό σχέδιο που εκπόνησε επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης και παρουσίασε για διαβούλευση ο υπουργός εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, με τον κωδικό «Καλλικράτης». 

Αν και ακόμη δεν έχουμε επίσημα στα χέρια μας, το αναλυτικό πλάνο για τη νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική, ωστόσο μέσα από προτάσεις αλλά και διαρροές που έχουν υπάρξει, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ ξεκαθαρισμένα.

Εν μέσω όλου αυτού του καταιγισμού προτάσεων και συζητήσεων θα μας επιτρέψετε να κάνουμε κι εμείς ως Hpeiros.gr (www.ipiros.gr) τη δική μας πρόταση για μία ιδιαίτερη περιοχή της Ηπείρου.

Το ιστορικό Σούλι και τα παραΣούλια χωριά.    

Πριν καταθέσουμε την πρόταση μας όμως θα αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για τη Σουλιώτικη Συμπολιτεία. Τη "Σουλιώτικη Συμπολιτεία" αποτελούσαν τα χωριά Σούλι, Σαμονίβα, Κιάφα,  Αβαρίκος, Τσεκουράτι, Περεχάτι, Βίλια, Αλεποχώρι, Κοντάτες, Γκιόναλα (ή Γκιονάλα) και Ρουσιάτσα που βρισκόταν στους πρόποδες των Κασσιώπιων βουνών και τα οποία δημιουργήθηκαν από την προσέλευση στα μέρη αυτά πολλών κυνηγημένων από τους Τούρκους χριστιανών (γύρω στο 1550).

Το 1956 το Σούλι ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός και τα καινούργια σπίτια κτίστηκαν στο πρότυπο των παλαιοτέρων, υπό την εποπτεία της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων.

Η σύγχρονη Κοινότητα του Σουλίου ιδρύθηκε την 01.01.1999 με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» ακριβώς 196 χρόνια μετά από την εγκατάλειψη της ιστορικής “Σουλιώτικης Συμπολιτείας” (στις 12 Δεκεμβρίου του 1803).

Μήπως λοιπόν σήμερα αντί να συζητάμε για το εάν θα ήταν προτιμότερο ή καλύτερο ο ένας Δήμος να συνενωθεί με τον άλλο στην ευρύτερη περιοχή του Σουλίου και των παραΣούλιων χωριών, να δημιουργηθεί ένας Δήμος στον οποίο θα ανήκει και ο Δήμος Δωδώνης για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους;   

Εμείς σήμερα συνεχίζοντας τον διάλογο που έχουμε ανοίξει για το σχέδιο «Καλλικράτης» προτείνουμε την επανασύσταση της Σουλιώτικης Συμπολιτείας με έδρα το Σούλι. Πιστεύουμε ότι θα είναι μία μοναδική ευκαιρία ν’ αναδειχθεί μία σχεδόν εγκαταλελειμμένη περιοχή με τεράστια ιστορία.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η πρόταση αυτή είναι ουτοπική, ίσως και ρομαντική. Προέρχεται όμως από πολύ μακριά… Από την ιστορία του τόπου μας και σίγουρα αξίζει τον κόπο να τεθεί (έστω) σε δημόσια διαβούλευση…

O διηπειρωτικός

www.ipiros.gr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

e horos logo