ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Θεσπρωτή δημοσιογράφος – συγγραφέας Άννα Στεργίου, μιλάει στο Hpeiros.gr. Aναλύει & καυτηριάζει όλα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας. 

 

Ας δούμε τι μας είπε: 

κα Στεργίου, 

-Αυτές τις ημέρες στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης βλέπουμε να εξελίσσονται παρατεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιφασίστες που αντιδρούν.

“Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Σταυρούπολη, η Ηλιούπολη κ.ά. Το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είναι κουρασμένος από την τριπλή κρίση: οικονομική, μεταναστευτική, υγειονομική δημιουργεί πολλαπλές παρενέργειες. Βεβαίως, φασίστες υπήρχαν πάντα στην ελληνική κοινωνία, απλά με τις δολοφονίες Φύσσα και Λουκμάν ξεσκεπάστηκε το αυγό του φιδιού. Ας μην ξεχνάμε πως Έλληνες φασίστες στήριξαν το μετεμφυλιακό κράτος, Έλληνες δοσίλογοι «έδιναν» πατριώτες στους Γερμανούς, Έλληνες φασίστες τάιζαν με ρετσινόλαδο τους κομμουνιστές, απάνθρωποι Έλληνες έκρυβαν προϊόντα, για να τα μοσχοπουλήσουν σε ακριβές τιμές.

Ευτυχώς, απέναντι σε σκοτεινούς ανθρώπους και ζοφερές συμπεριφορές, υπήρχαν κι οι Έλληνες, που αντιστάθηκαν. Άνθρωποι, που έβαλαν πλάτη, αμούστακα παιδιά, που δεν επέλεξαν την εύκολη λύση, να πάνε με τον κατακτητή. Μετά την δικτατορία των Συνταγματαρχών αυτή η «φάρα», που ντροπιάζει την Ελλάδα, λούφαξε.

Με την ανθρωπιστική κρίση και τη θολούρα της ιστορικής λήθης επανήλθαν μέσα από ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, πουλώντας το παραμύθι του δήθεν πατριωτισμού. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και δη οι Ηπειρώτες οφείλουν να γνωρίζουν, ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι είναι οι απάνθρωποι φασίστες. Κι αν δεν ξέρουν, πρέπει να μάθουν, τι συνέβη στους Λιγκιάδες, στο Κομμένο, στη Σαγιάδα κ.ά. Κάθε ψήφος ή ανοχή σε νεοφασίστες – ισοδυναμεί με μαχαιριά στους προγόνους μας, που έδωσαν τον αγώνα τους, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Κι αν κάποιοι δεν ήξεραν και την πάτησαν τις προηγούμενες φορές στην κάλπη, τώρα οφείλουν να γνωρίζουν…».

 

¨Η Ν.Δ. διολισθαίνει επικίνδυνα προς τα άκρα..."

 

 

- Πιστεύεις ότι εκκολάπτεται μία νέα γενιά φασιστών στη χώρα μας. Τι φταίει γι' αυτό το φαινόμενο;

 

 

«Έχω εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά αλλά πρέπει να διαβάσουν ιστορία. Γιατί είναι πολύ εύκολο, όταν δεν ξέρεις κάτι, ο άλλος να σε παραμυθιάσει. Και δεν υπάρχει η λογική ίσων αποστάσεων απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Κι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όλα αυτά. Είχε τόσους γιατρούς- βουλευτές να τοποθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υπουργό Υγείας και πήγε κι έβαλε στην πιο δύσκολη συγκυρία τον Θανάση Πλεύρη. Η κεντροδεξιά πλευρά που εκφραζόταν από τον Κ. Καραμανλή έχει μείνει στη γωνία. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανάρτησε ονόματα νηπίων κι έπρεπε να περάσουν τόσες μέρες για να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ αλλά δυστυχώς, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διολισθαίνει επικίνδυνα προς τα άκρα του».

 

 

-Μπορεί να μπει ένα τέλος και από ποιον;

 

«Κοιτάξτε, τα μεροκάματα έχουν χαμηλώσει πολύ κι ο πιο εύκολος στόχος, όταν υπάρχει οικονομική δυσπραγία, είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Το ελληνικό κράτος διαχρονικά δεν λειτούργησε ορθολογικά. Υπήρξαν περιστατικά κι εγκληματικών συμπεριφορών από μία μερίδα μεταναστών, που πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία. Όταν άνοιξαν τα σύνορα επί υπουργίας Εξωτερικών Σαμαρά στην Αλβανία, δεν υπήρξε έλεγχος. Χάθηκε η μπάλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σε ορισμένες περιοχές γκέτο. Μόνο η συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να δώσει λύσεις αλλά δεν θέλει. Το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ασφάλεια εξελίχθηκε σ’ ένα πογκρόμ κατά ηλικιωμένων , που δεν φορούν μάσκα, εναντίον νέων παιδιών, που βγαίνουν να συναντήσουν φίλους στις πλατείες και κατέληξε σε διχασμό μεταξύ εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων. Ό, τι δηλαδή δεν χρειαζόμασταν σε μία τόσο δύσκολη εποχή με χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς, το μεταναστευτικό κάνει τζιζ. Οι ξένοι λένε “Notinmybackyard”, δηλαδή κανείς δεν θέλει το πρόβλημα στην πόρτα του. Αν δεν δώσεις, όμως, αξιοπρέπεια σ΄ έναν άνθρωπο θα χάσεις μία κοινωνία. Αν ένα παιδάκι το περιθωριοποιείς στο σχολείο, τότε στα 20 του χρόνια θα γεννήσεις έναν εχθρό. Η Αμερική έγινε μεγάλη και τρανή, γιατί στηρίχθηκε στους μετανάστες. Η Γερμανία το ίδιο. Η Αγγλία το ίδιο. Η Αυστραλία, επίσης. Εμείς τσουβαλιάσαμε όλους τους μετανάστες κι όποιον πάρει ο Χάρος. Και δεν νοείται να φερόμαστε άσχημα στους μετανάστες, γιατί είμαστε λαός, που έχει άλλες Ελλάδες στα 4 σημεία του ορίζοντα. Μπαίνεις στον ηλεκτρικό της Νέας Υόρκης κι ακούς κι ελληνικά! Στην Αυστραλία υπάρχει μία μικρή Ελλάδα! Στη Γερμανία, το ίδιο. Οι μετανάστες μπορούν να είναι πλούτος, πολιτιστικός, οικονομικός, για μία κοινωνία ή ένα καμένο χαρτί. Εμείς διαλέγουμε τι περιεχόμενο θα δώσουμε. Δώσαμε μία μικρή ευκαιρία στον Αντετοκούμπο κι έγινε μεγάλος και τρανός. Είναι προφανές, πως δεν θα γίνουν όλοι Αντετοκούμπο. Όμως, είναι υποκρισία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δίνει δικαιώματα στην οικογένεια Αντετοκούμπο κι από την άλλη ν’ ανέχεται ρατσιστικές συμπεριφορές στο κόμμα του. Αυτές είναι αντιφατικές συμπεριφορές, που δεν δίνουν καλά παραδείγματα στην κοινωνία».

 

 

-Με τη λήξη της καραντίνας για την πανδημία, αλλά και μέσα σε αυτή, είδαμε να αυξάνονται τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έχει ανοίξει κι ένας κύκλος εγκλήματος με θύματα κορίτσια. Γιατί πιστεύεις ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο;

 

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά πράγματι διογκώθηκε, εν μέσω, πανδημίας. Δυστυχώς, πάμε να λύσουμε μονίμως τα προβλήματα, όταν έχουν φτάσει στο απροχώρητο, όταν δηλαδή ένας άντρας έχει δείρει ανηλεώς ή έχει σκοτώσει μία γυναίκα. Με την κατάργηση της κοινωνιολογίας, που είναι το κατεξοχήν μάθημα για την Ισότητα, την κατάργηση στερεοτύπων, την παύση της έμφυλης βίας, η κα Κεραμέως γύρισε το ρολόι 30 χρόνια πίσω κι έλεγε ευχολόγια τύπου μακάρι να μην ξανασυμβεί αυτό. Οι πολιτικοί όμως δεν είναι για να κάνουν ευχολόγια ή να κάνουν δεήσεις. Αυτό είναι θέμα των παπάδων. Οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν λύσεις.

Μιλάμε για 11 γυναίκες, που δολοφονήθηκαν από τις αρχές του χρόνου στην Ελλάδα κι η αρμόδια υφυπουργός είπε ότι δεν γίναμε Βενεζουέλα! Δεν βάζω την τελευταία γυναικοκτονία, γιατί ήταν μία άλλου τύπου τραγωδία, που κι εδώ έχει ευθύνη η πολιτεία. Αλλά οι γυναικοκτονίες συνδέονται με στερεότυπα, με αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική, στις πολιτικές πρόνοιας, εργασίας. Έγιναν σημαντικά βήματα επί Αν. Παπανδρέου, ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αλλά όλα αυτά είναι και στο πεδίο. Υπήρξαν γυναίκες, που κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον σύζυγο και δεν προστατεύτηκαν. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Οι υπηρεσίες Πρόνοιας πρέπει να ενισχυθούν, γιατί είναι αποψιλωμένες από προσωπικό. Και κυρίως χρειάζεται ουσιαστική στήριξη για μία γυναίκα, που κακοποιείται. Αν έχει παιδιά αλλά δεν έχει δουλειά, ανέχεται τον κακοποιητή σύζυγο. Από την άλλη πλευρά κι ένας άντρας, που μεγαλώνει όλα τα χρόνια με στερεότυπα για τη γυναίκα θέλει στήριξη. Σπόρο ρίχνεις για ν΄ αλλάξει κάτι κι ακολουθείς και πρόληψη και καταστολή».

 

 

«Η ακρίβεια δεν υποφέρεται αλλά και δεν αντιμετωπίζεται με μισθούς πείνας»

 

-Η Ελλάδα για πάνω από δέκα χρόνια ταλανίζεται από την βαθιά οικονομική κρίση και στη συνέχεια την πανδημία. Σήμερα πηγαίνοντας κανείς να ψωνίσει τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης, διαπιστώνει μεγάλες αυξήσεις και το «καλάθι της νοικοκυράς» όπως έλεγαν παλαιότερα, δεν μπορεί να γεμίσει με τους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια.

 

 

«Οι μισθοί είναι για κλάματα σε σχέση με το κόστος ζωής κι αυτό το αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, που δεν έχει να περάσει ως το τέλος του μήνα. Το έδειξαν ξεκάθαρα εξάλλου και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με μισθούς πείνας. Ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στη Βουλή για προσωρινές ανατιμήσεις. Είχε υποσχεθεί επενδύσεις, ανάπτυξη αλλά ακόμη περιμένουμε να δούμε τις επενδύσεις στο Ελληνικό, που κατάντησε γεφύρι της Άρτας. Έψεξε τις ελληνικές επιχειρήσεις, επειδή είναι μικρές. Όμως, το πρόβλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και συνδέεται με διαρθρωτικά προβλήματα στην παραγωγή, τις επενδύσεις, το κόστος της ενέργειας, τη γραφειοκρατία, την παραπλάνηση καταναλωτών κ.ά. Απλά πρέπει κι οι Έλληνες να μάθουμε να διεκδικούμε από τους πολιτικούς διαφορετικά πράγματα. Ζητάμε συνήθως το ατομικό και ξεχνάμε ότι τα προβλήματα είναι συλλογικά. Όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού μας, δεν θα σωθούμε εμείς».

 

 

Μαζί με τις ραγδαίες αυξήσεις σε καύσιμα και φυσικό αέριο, που θα εκτινάξουν περαιτέρω τις τιμές, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;

 

 

«Οι δανειστές μας επέμεναν στην πώληση της ΔΕΗ και δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όλες τις κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να δώσει λύση με τη μικρή ΔΕΗ κι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε να μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ με οδηγία Τσακαλώτου, να μην πωληθεί. Η τωρινή κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι της άποψης «πωλείται, όπως είναι επιπλωμένο». Κι είναι πρόκληση για τον κόσμο, που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του τα goldenboys της ΔΕΗ να πληρώνονται με παχυλούς μισθούς, που ξεπερνούν ακόμη και των βουλευτών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κι ειδικά ο πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης έχουν μεγάλη ευθύνη για το μπάχαλο στη ΔΕΗ».

 

 

Τελικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχαμε ισοπαλία μεταξύ του του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρθηκε από ευρωβουλευτή;

 

«Ξέρετε ο κ. Μητσοτάκης μου θύμισε στη ΔΕΘ σε ό, τι αφορά στους νέους το «θα σε κάνω βασίλισσα του Βέγγου». Όταν τα έξοδα δεν φτάνουν για το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα σχολικά είδη` όταν θες να πας μία εκδρομή ή διακοπές και το προγραμματίζεις ξανά και ξανά ή χαλάει το αυτοκίνητο και φοβάσαι να το πας στον μάστορα, ε, κάτι δεν πάει καλά. Επομένως, δεν έχουν σημασία τόσο αυτά, που λες στη ΔΕΘ όσο αυτά, που κάνεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα θαυμάσιο επικοινωνιακό επιτελείο αλλά το κρέας, ό, τι βαφτίσια και να του κάνεις, ψάρι δεν γίνεται. Δεν μπορεί να λες πριμοδοτώ το 1ο ένσημο και να μην διασφαλίζεις στον νέο άνθρωπο συνθήκες δουλειάς, με σύμβαση αορίστου χρόνου, ώστε να μπορεί να κάνει οικογένεια. Δεν μπορείς να λες ότι αγαπάς τους νέους αλλά να τους πετάς εν μέσω πανδημίας, έξω από τα Πανεπιστήμια με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα και κοστολογημένο. Εμφανίστηκε πιο πραγματιστής από κάθε άλλη φορά. Τώρα αν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως εχθρό, δεν καταλαβαίνουν ό, τι υπονομεύουν και την Αριστερά και τον εαυτό τους και κυρίως έναν κόσμο, που έχει φτάσει στα όριά του».

 

 

«Επί Κεραμέως η εκπαίδευση έγινε Κεραμιδαριό…»

 

-Η κυβέρνηση διαλαλούσε ότι με το νέο Νόμο για την εκπαίδευση, γνωστό και ως Νόμο Κεραμέως για την Παιδεία, δεν θα κλείσει κανένα Πανεπιστημιακό τμήμα και δυστυχώς βλέπουμε να κλείνουν αρκετά, μεταξύ αυτών και στην Ήπειρο, στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.

 

 

«Η κυρία Κεραμέως κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, θεσμοθέτησε την πανεπιστημιακή αστυνομία κι όποτε κάποιος αντιδρά τρέχει να κάνει μήνυση ή μία αγωγή, προσδοκώντας πως ο εκάστοτε εισαγγελέας θα τους κάνει όλους «ντα». Πρόκειται για φαιδρότητες. Με την ίδια λογική διέλυσε ή δεν άνοιξε και τις πανεπιστημιακές σχολές στην Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα και την Άρτα. Δεν σεβάστηκε τα παιδιά την ώρα της πανδημίας, που άλλα δεν είχαν υπολογιστές κι άλλα έκαναν μάθημα από κινητά τηλέφωνα. Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως η εκπαιδευτική της μεταρρύθμιση, άφησε εκτός κι άριστους μαθητές. Θα συμφωνήσω βέβαια ότι σε ορισμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα υπήρξε πληθώρα σχολών αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν νέα γνωστικά αντικείμενα. Όμως, γι΄ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση».

 

 

-Πως σχολιάζεις γεωπολιτικά αυτή την εξέλιξη;

 

Ο αυταρχισμός κι η φαιδρότητα της κ. υπουργού απέναντι σε παιδιά κι εκπαιδευτικούς, εκτός από τις υγειονομικές συνέπειες, έχει δυστυχώς και σοβαρότατες, γεωπολιτικές παρενέργειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ένα χέρι αγόρασε τα πανάκριβα ραφάλ και με το άλλο διέλυσε τον εκπαιδευτικό κι αναπτυξιακό ιστό των ακριτικών περιοχών. Οι κάτοικοι στη Θεσπρωτία, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη είναι συνοριοφύλακές μας. Για ποια άμυνα μιλάμε, όταν στον Αναβρυτό Θεσπρωτίας, κοντά στα σύνορα, οι κάτοικοι έγιναν: Μηδέν. Ο νομός Θεσπρωτίας συνορεύει με την Αλβανία, που η πολιτική της ηγεσία δεν έχει κρύψει ποτέ τον εθνικισμό και τις επεκτατικές της βλέψεις, διαρρέοντας δήθεν χάρτες ως την Πάργα και την Πρέβεζα. Η Ήπειρος έχει ανάγκη τις πανεπιστημιακές σχολές κι η Θεσπρωτία ένα παραπάνω. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τις ακριτικές περιοχές στο έλεος του Θεού. Ποιος ήταν ο σχεδιασμός της για την ανάπτυξη; Οι πανεπιστημιακές σχολές είναι μοχλός ανάπτυξης, οικονομικής, μορφωτικής, πολιτιστικής μίας κοινωνίας. Ωφελεί, όμως, και γεωπολιτικές ισορροπίες. Επί Κεραμέως, η εκπαίδευση έγινε κεραμιδαριό…».

6. Ως Θεσπρωτή πως βλέπεις το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηγουμενίτσας, μέσω πώλησης του 67% του «Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσα ΑΕ». Εκτιμάς ότι θα είναι προς όφελος των δημοτών και κατοίκων της πόλης;

«Πολλοί συγκρίνουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Ο Πειραιάς έχει τεράστια θαλάσσια έκταση, πολλαπλά λιμάνια, άλλα με μεγαλύτερο βάθος κι άλλα με μεγαλύτερη ή μικρότερη χωρητικότητα. Εμείς πάμε να δώσουμε το ένα και μοναδικό κεντρικό λιμάνι - φιλέτο, το οποίο είναι η πύλη της χώρας στη Δυτική Ευρώπη. Είναι παράλογο. Άλλο να πας να μετοχοποιήσεις ένα λιμάνι, αν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας κι άλλο να δώσεις το 67%! Σήμερα με την Ιταλία είμαστε φίλοι. Πριν μερικές δεκαετίες είχαμε υπάρξει εχθροί. Φανταστείτε αύριο να το αγόραζαν Ιταλοί ή αντίστοιχα Βούλγαροι το λιμάνι της Καβάλας ή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, Τούρκοι. Είναι εθνικό λάθος. Η πολιτική πρέπει να βλέπει μακριά κι όχι κοντόθωρα ή κουτοπόνηρα πάνω στη συγκυρία».

 

 

-Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδότησε το ΥΠΕΚΑ με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βασιλική Κατή από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι πλέον διαφημιζόμενες και αδρά επιδοτούμενες «πράσινες» επενδύσεις τελικά επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν τους δείκτες περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα και ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν αρνητικό αποτύπωμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

«Τα θέματα χρήσης γης και τα θέματα πρέπει να τα βλέπουμε συνολικά κι όχι αποσπασματικά. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι και πραγματικότητες πάνω στις ανεμογεννήτριες. Οι εργολάβοι θέλουν, η κυβέρνηση θέλει, η Ε.Ε. θέλει αλλά δεν θέλουν πάντα οι κοινωνίες. Η Ελλάδα έχει τεράστιο έλλειμμα στην παραγωγή ενέργειας. Αν πήγαινε η κ. Β. Κατή να κάνει έρευνα στους λιγνίτες τα αποτελέσματα της έρευνάς της, θα ήταν πολύ χειρότερα. Η Ελλάδα πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνει 5,5 δις για την παραγωγή ενέργειας. Και λόγω της μείωσης των λιγνιτών το έλλειμμα αυτό φτάνει στα 7 δις. Αν φανταστούμε ότι μισθοί και συντάξεις είναι κοντά στα 2,2 δις καταλαβαίνουμε πόσο μακριά είμαστε. Κάθε χρόνο δηλαδή θα πρέπει να κόβουμε από την Παιδεία, την Υγεία, ν΄ αυξάνουμε τη φορολογία, για να αγοράζουμε ενέργεια, ακόμη και πυρηνική από τη Βουλγαρία, όπως ήδη συμβαίνει.

Θα συμφωνήσω, όμως, ότι υπάρχει μία σύγχυση στον κόσμο ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι αειφορική. Η πράσινη ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, έχει αειφορικές διαστάσεις, βελτιώνει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τους λιγνίτες και το πετρέλαιο αλλά δεν είναι αειφορική. Όταν χρησιμοποιείς σπάνιες γαίες, για να παραγάγεις μπαταρίες για κομπιούτερ, δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφορία αλλά για πράσινο, πλούτο».

 

 

Με δεδομένο ότι η ΡΑΕ εγκρίνει διαρκώς άδειες για τοποθέτηση αιολικών σταθμών σχεδόν σε κάθε βουνό της χώρας και βέβαια και της Ηπείρου, πιστεύεις ότι η παραπάνω επιστημονική έρευνα θα ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση ή θα υπερισχύσουν οι πιέσεις των εργολάβων;

 

«Οι ΑΠΕ θα μπουν, γιατί πρέπει να μπουν. Κι αυτό δεν αφορά στους εργολάβους. Αφορά εμάς τους ίδιους, αν θέλουμε ν΄ αναπτύξουμε την οικονομία μας και θέλουμε να μη στέλνουμε ξανά τα παιδιά μας μετανάστες. Η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Εύβοια, η Αρκαδία μπορεί ν΄ αναπτύχθηκαν αλλά ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τους λιγνίτες. Το που θα μπουν οι ΑΠΕ όμως είναι ένα θέμα κι οι τοπικές κοινωνίες, πρέπει να συζητήσουν. Σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια δεν βάζεις φωτοβολταϊκά πάνελ, γιατί δεν έχουν απόδοση. Δεν μπορείς να βάζεις ΑΠΕ σε περιοχές με μεταναστευτικά πουλιά. Δεν μπορείς να βάζεις ανεμογεννήτριες σε περιοχές, που είναι βιότοποι λύκου ή αρκούδας. Όλα αυτά πρέπει να καθοριστούν.

Σήμερα έχει γεμίσει η Εύβοια ανεμογεννήτριες. Δεν μπορεί μία περιοχή να σηκώνει το ενεργειακό βάρος μίας ολόκληρης χώρας. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια ανθρώπους να πεθαίνουν από μαγκάλια, λες κι είχαμε κατοχή. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει δυναμικά στον χώρο της πράσινης ενέργειας κι αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία, που δεν πρέπει να χάσει. Όμως, ενώ όλοι μιλούν για τεχνολογία υδρογόνου, εμείς μένουμε πίσω. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ είναι άρτσι μπούρτσι και λουλάς, που λέει ο λαός μας. Δεν γίνεται έτσι δουλειά και θα το βρούμε μπροστά μας».  

 

 

- Ως έμπειρη δημοσιογράφος πως βλέπετε τη δημοσιογραφία σήμερα; Δημοσιογραφία ή συγγραφή τελικά;

 

«Νομίζω πως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της γενιάς μας έχουμε στο μυαλό μας το βιβλίο, γιατί είναι κάτι που μένει. Η δημοσιογραφία είναι σπουδαία, όταν γίνεται σωστά, αλλά έχει την έννοια του εφήμερου. Έχοντας ζήσει καλές στιγμές στη δημοσιογραφία, επί 20 χρόνια στην Ελευθεροτυπία, δεν μπορώ να συγκρίνω τίποτα με το χάλι, που επικρατεί στις μέρες μας. Βρέθηκα συχνά σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, όταν έκλεισε η Ελευθεροτυπία. Ξέρω τι σημαίνει να παλεύεις μέσα στα κύματα να κρατηθείς και να μη χάσεις την αξιοπρέπειά σου.

Προσωπικά παίρνω τις ανάσες μου από τον γιο μου, τον χορό, τη ζωγραφική και κυρίως τη συγγραφή. Τώρα ετοιμάζουμε ένα νέο βιβλίο με τον νέο εκδοτικό οίκο, της «CreamyW». Μάλιστα, ο ένας εκ των δυο βασικών συντελεστών του εκδοτικού οίκου είναι Ηπειρώτης. Κι ελπίζω ν’ αγαπηθεί και το νέο βιβλίο από τους συμπατριώτες μου, όπως κι οι προηγούμενες δουλειές μου».

 

«Οι δημοσιογράφοι που δεν ‘χαιδεύουν αυτιά’ πεινούν…»

 

-Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον, που σπουδάζει δημοσιογραφία και αρχίζει τώρα την καριέρα του;

«Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος, που έχει όνειρα, θα βρει έναν τρόπο να ξεχωρίσει. Όμως, η δημοσιογραφία διανύει πολύ δύσκολες μέρες κι ο κόσμος έχει στραφεί πια κι εναντίον των δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι, που δεν χαϊδεύουν αυτιά, ζουν σε συνθήκες πενίας. Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει δημοσιονομική ασφυξία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, που δεν είναι θετικά διακείμενα. Κυκλοφορούν τόσες ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο, που δυσκολευόμαστε ως επαγγελματίες να τις ξεχωρίσουμε. Η δημοσιογραφία μ΄ έμαθε πολλά πράγματα, γνώρισα ανθρώπους σπουδαίους, άνοιξαν οι ορίζοντές μου, κατέβασα ανθρώπους από βάθρα κι ανέβηκαν άλλοι, που μπορεί να ήταν της διπλανής πόρτας. Τα νέα παιδιά πρέπει να ξέρουν πια είναι τα όριά τους αλλά να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Είναι η ελπίδα μας, για έναν κόσμο καλύτερο. Και δεν πρέπει να πάψουν, να τον διεκδικούν...».

Ta_matia_toy_fobou.jpeg

 

 

Βιογραφικό …βαρύ σαν ιστορία!

 

 

Η Άννα Στεργίου κατάγεται από τη Θεσπρωτία και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1990-4) κι ασχολήθηκε με το μπαλέτο και τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Κρήτης εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ελευθεροτυπία» πάνω από 20 χρόνια. Παράλληλα εργάστηκε σε διάφορα έντυπα, ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, ιστοσελίδες κ.ά. Ασχολήθηκε με το επαρχιακό, το ελεύθερο, το ναυτιλιακό, το αγροτικό, το περιβαλλοντικό, το τουριστικό και το ρεπορτάζ υγείας ενώ τα τελευταία 5,5 χρόνια ασχολείται με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.

Η φωνή της ακούγεται στα δυο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Θεσπρωτίας, όπου απαγγέλει δυο ποιήματά της ενώ μαντινάδες της έχουν δημοσιευτεί στον τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου με τίτλο: «Για το Αρκάδι». Έχει γράψει δυο βιβλία, το ένα «Τα μάτια του φόβου», από τις Εκδόσεις Λιβάνη και το άλλο «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του Θεού». Για το πρώτο βιβλίο βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου ενώ το δεύτερο χαρακτηρίστηκε από ιστότοπο ως ένα από τα 25 καλύτερα της χρονιάς.

To_fysima_tou_Theou.jpg

 

 

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει τη διπλωματική της εργασία για το Πανεπιστήμιο Πειραιά για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλιματική Κρίση, Ψηφιακές Τεχνολογίες κι Επικοινωνία» με θέμα: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό» και παράλληλα ένα νέο βιβλίο, που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα από τον εκδοτικό οίκο «CreamyW».

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

e horos logo